20. jul, 2015

Rampen är där! Skön kväll, ingen stress och mycket gjort

I midsomras kom det larm om att rullstolsrampen på stora fina badplatsen i Växjö, Evedal. var oanvändbar. Jag var ute och tittade. Där låg en bit av en ramp, som en person i rullstol skulle behöva hoppa upp på för att sedan rulla en bit och stå på huvudet i sanden. Jag har dokumenterat med foto. Satte igång att rota i vad som hänt. Enligt alla utsagor och kommunens  hemsida är just denna badplats tillgänglig. Twittrade till kommunens officiella twitterkonto, frågade på faceook och betedde mig medvetet lite valhänt. För hur ska en tillfällig gäst i Växjö kunna begripa att en ofullgången ramp är vad som finns av tillgänglighet? Eller vem som helst som räknar med ett bad? Var tvänder man sig? Så småningom fick jag vänligt svar och hjälp: Rampen saknar vissa delar och de kommer v 33. -Sorgligt, tyckte jag. Då är ju badsäsongen över i stort sett.

Så kommer rapporten från iakttagande medborgare häromdagen! Rampen är där! Åkte ut ikväll och tittade på det hela. Fotade från alla håll. Finfint! Bra för alla som vill ha lite stöd när hen går ut i vattnet. För personer med rullator och så rullstolar. Solen vräkte ner över Evedals badplats just ikväll och det kändes väldigt bra att se att det hjälper att reagera. Men det borde vara rutin. En dålig ramp byts ut innan badsäsongen.

Sköna dagar med ledigt att göra sånt som inte blivit av tidigare och utan stress. Var inne i kommunhuset - helt solo i "politikerkorridoren" och fick iväg en interpellation om sjöfågelsbeståndets fortlevnad. Det beslut som togs i fullmäktige i november 2014 på grundval av V-motion var bra beslut, men vad har hänt med det sedan dess? En medborgare kontaktade mig om det och det är hans förtjänst att jag kom loss nu. Det har varit så tyst kring frågan efter beslutet.

Imorgon stor dag med alla tre barnbarnen här! Hoppas vädret håller sig någotsånär.

Carin Högstedt

150720

18. jul, 2015

Måste inte samma som ska, bostadspolitik, sex timmars arbetsdag

Hemma igen! Skönt! Halverad temperatur jämfört med Cagnes-sur-mer. Och så fort tvätt hängts upp ute, så kommer en skur. Men en väldigt liten och på det hela taget en behaglig dag att tillbringa med tvätt och plock och läsa tidningar (pappers-). Hortensior och fikonträd är vid liv.

Dagens ETC berättar 14 juli att kortare arbetsdag i Svartedalens äldreboende har lett till färre sjukskrivningar. Jag har inte ännu lusläst hela reportaget, men det är en mycket positiv rapport efter de sex månader som sextimmarsdagen varit igång. Det är kort tid och jag hoppas verkligen att det får tid att fortsätta så att utvärdering kan göras vetenskapligt. Vilken skillnad i inställning jämfört med den som ordförande i Växjö kommuns socialnämnd lägger i dagen, när han i artikel i Smp 15/7 anser det ansvarslöst att S+V i sin budget föreslår att PSA-prov liksom avgift till mammografi ska ingå i underlag för ekonomiskt bistånd. Jag påstår att det är oansvarigt att dessa avgifter liksom möjligheten att ha dator (underlättar jobbsökande) inte ingår.

Vid tidningsläsandet blir jag argare än vanligt på användningen av "måste" istället för "ska". Speciellt när högt uppsatta politiska  företrädare med makt säger: Vi måste bygga fler bostäder i Sverige istället för Vi ska bygga... Jag måste gå och köpa bröd är inte samma sak som jag ska gå... Vi måste bli bättre på integration är inte samma sak som vi ska bli bättre. "Måste" betyder i bästa fall en god vilja och i sämsta noll handling. Ministrar t ex som slösar med måsten ger inte bilden av att ha ett batteri med åtgärder på gång. Är det bara jag som tycker det blir fler och fler ansvarslösa måsten och färre ansvarsfulla ska? Den som säger sig ska göra något kan ju ställas till svars och det är det som är poängen med politiken.

I dagens Smålandsposten har Torgny Klasson (FP) en artikel med rubriken "Bostadspolitiken måste reformeras i Sverige". I detta fall kan jag förlåta "måstet" - Klasson är rejält långt från makten på nationell nivå. Men det finns annat i artikeln att ägna lite tankemöda. Vad är det som gått så fel med bostäderna? -Jo, enligt Klasson är det en evighetslång kö till bostad och en ung människa idag har inte en chans att hinna fram under sin livstid. Klasson gör det gängse (i FP Växjö) greppet att jämföra med något från Östeuropa oh idag är det köerna till Trabanter i DDR (alltså en bil). Det behövs förnyelse, anser Klasson, av bostadspolitiken och den består i mer marknad (köp din bostad), fler och billiga bostäder (enklare att bygga), avreglering (enklare regler). Då blir det fart på produktionen. MEN var inte Attefall (KD) nyss bostadsminister och kom med förslag till förenklingar. En regel är gjord och innebär att mer buller är tillåtet. En annan var att minska tillgängligheten och där är jag något osäker men jag tror att det inte blev så mycket av det. Tillräckligt många i gamla regeringen och riksdagen kanske hade kunskap om att otillgänglighet är dyrt i längden? En kan ju också fråga sig vilka under två mandatperioder med bl a FP vid makten som hindrade byggande av hyresrätter och billiga sådana??? Vilka styrde till en så ödesdiger situation som du anser råder i bostadskön? Du svartmålar dina Alliansregeringar - inser du inte det? Vi i oppositionen i Växjö kommun har otaliga gånger påvisat den ohållbara situationen för studenterna, för ungdomarna och många andra hushåll. Svaret har varit att Växjö kommun har detaljplaner för 4, 5000 nya bostäder. Med det har ni låtit er nöja förutom ombildningar till bostadsrätter, utförsäljningar (en stor sådan stoppades dock). Ni la energin på att bli av med inte bygga och kön är lång, javisst är den det. Men kön till Trabanten/förlåt bostaden blir bara kortare genom att bygga bostäder. Ingen kan bo i en detaljplan.

Nu har vi ny regering och nya förslag. Nu SKA det hända positiva saker i bostadspolitiken. Unga människor i Sverige ska kunna flytta hemifrån, få arbete, kunna försörja sig, få en bostad och kunna betala hyra. Kort sagt: Unga människor ska få möjligheter till framtidstro. Det känns mycket bra. Några stordåd är inte beslutade men det går åt rätt håll. Det är i varje fall dumt att klaga innan besluten ens har trätt i kraft!

Carin Högstedt

150718

 

 

16. jul, 2015

Sista dagen, läsefrukter, sovit ute

Cagnes-sur-mer, Frankrike, torsdag 16 juli kl 9.00.

Sen morgon. Maken L ”sov” ute mest hela natten på grund av värmen. Ute var det ”bara” 23 gr när det var som svalast. Saknas AC i lägenheten. Läst ut Ekbäcks ”I vargavinterns land”. Intressant idé att utifrån ett år i historian – 1717 – skriva en deckare eller liknande om storpolitiken, som utspelar sig i Lappland. I en bygd med en kyrka, en präst, en klockare, några nybyggare och samerna och mörka hemligheter. Tänker mycket på palestinierna på Västbanken, på ockupationen av deras små landytor, på ursprungsbefolkningar överhuvudtaget och på det faktum att Sverige ännu inte skrivit under ILO-konventionen, som handlar om ursprungsbefolkningars rättigheter.

Härlig morgon med fräsch luft, blå himmel, som och stigande temperatur. Sista dagen. Imorgon åker vi hem. Tog en lång promenad igår eftermiddag. Gick utmed floden som rinner genom staden. Stora fiskar, många fåglar: Gräsänder, skedänder, sothöns, duvor i mängder, skrattmåsar. Floden och stränderna är skyddat naturområde står det på skyltar. Kunde skötas bättre. Hemma kommer det nu mer pengar till att sköta naturreservaten. Hög tid. Har läst att våra vandringsleder inte håller måttet. Spänger är borta eller trasiga osv. Då blir det svårt att attrahera naturturister. En led ska vara bra skyltad och underhållen – annars  återvänder man inte.

Följt med lite dåligt i händelserna hemma i kommunen. När vi åkte försökte jag få reda på varför rullstolsrampen på Evedal är i oanvändbart skick mitt i sommaren. Det tog tid. Jag låtsades vara en vanlig medborgare, använde både twitter och facebook. Efter några dagar kom ett vänligt svar att rampen ligger på Evedal mitt på stranden. -Den är ju oanvändbar för rullstolar, invände jag. Då fick jag beskedet; det saknas delar och de beräknas komma v 33, som ju infaller i mitten på augusti! Inga upplysningar om sådant på nätet, bara att på Evedal och i Sandsbro finns tillgängliga badplatser. Det är sånt här som gör att jag tror inte det är någon god idé att avskaffa alla samverkansråd  (utom ett) med handikapporganisationerna. Vi behöver sannerligen direktkontakt med många olika representanter för att få reda på hur verkligheten ser ut.

Nu till turistbyrån och internet en timme, därefter bad och bad… Skönt att simma i vatten som håller ca – tror jag – 30 gr.

Carin Högstedt

150716

15. jul, 2015

Tropiskt, dödskallt, 14 juli, kvinnofrid och patio

Dagens blogg från Cagnes-sur-mer, Frankrike, Carin

Egentligen skulle vi vandrat i lätta backar i franska Alperna, i trakter där vi tillbringat månader, om man lägger ihop alla år och dagar. På högre höjder – som 1000-1500 m ö h är det ofta varmt på dagen men kyler ner rejält på kvällen. Till 0 gr C inte helt ovanligt, när vi bodde på ca 1800 m ö h, vilket har hänt. T ex i Pierre Gross, i S:t Veran, nära italienska gränsen. Den underbara byn Torla i spanska Pyrenéerna är också ett köldhål nattetid.

Nu blev det av olika omständigheter en mycket sen planering i år och helst max en vecka borta. Det blev ett annat favoritställe vid Medelhavet, Cagnes-sur-mer. Alla hotell bokade. När temperaturen hemma åkte ner till 11-12 gr blev det fart på svenskarnas resande. De som har så mycket reserver i kassan förstås, så det är möjligt. Här är en hel del svenskar i Cagnes, men mest fransmän.

Vi har varit här många gånger tidigare. Brukar första pina oss med 12-milavandringer i Bergen och sedan åka ner och bada ett par dagar. Det har aldrig varit så varmt som den här veckan! Inte oavbrutet. Kan regna. Inte heller så mycket folk! Har det blivit trångt i Nice och fler än vi upptäckt närheten till Cagnes? Vattentemperaturen har aldrig varit så hög heller tidigare. Känns som kroppstemperatur. Underbart. Ja, men vi är slöa och lata. Minitempen i natt var 25 gr. Dagtid är det runt 30. I skuggan. Vi är inte vana. Därför blir det enkla göromål; som att hitta återvinningscentral eller wifi, som inte slösas med här.

Vi ser inte havet från vår lägenhet, ett rymligt rum med kokvrå och patio utanför. Låter fint med patio. Tycker om ordet. Det är en altan helt enkelt. Och än så länge håller den 28,4 gr. Vi har 200 m till stranden med småsten och kullerstenar. Väldigt chosefritt. Inga solstolar att hyra. Det är gratis tillträde för alla större delen av strandpromenaden. När vi går genom en liten park med höga pinjer ner till stranden tänker jag på vilken betydelse träden har. Här är lite svalare. Syrsorna hörs. Det finns skator, duvor (olika sorter), fiskmåsar, koltrastar och tornseglare. Ungefär som hemma. Monokulturer?

14 juli, nationaldagen, firades med pompa och ståt i måndags 13/7. Stort program på kvällen men flera scener och musik, marknad och bedömningsmässigt enligt Nice Matin ca 20 000 människor, som främst satt på stranden och väntade på fyrverkeriet. Vi strosade den bilfria (denna kväll) stora gatan upp och ner och lyssnade och tittade på allt vad som hände. Inga politiska tal, ingen borgmästare såvitt vi förstod, inga appeller och frihet och jämlikhet, bara fest. Till skillnad från hemma så stänger många butiker eller begränsar öppethållandet  när det är 13-14 juli. När jag var här med dotter 1 maj i år, så upptäckte vi att inga bussar var i trafik på 1 maj. Ett sätt att ta arbetarrörelsens dag på allvar? Stark fackförening?

Hem igen på fredag. Läser Cecilia Ekbäck ”I vargavinterns land”, som handlar om en avkrok långt uppe i norr och året är 1717. Här handlar det – i skepnad av deckare – om extrem kyla, om konflikter mellan nybyggare och samer, om Gud och Djävulen, om fattigdomen och de hårda förhållandena. En vintersnöstorm är målande beskriven. Vilken kamp att skotta så att man kan öppna dörren till stugan och till vedboden! De skottar oavbrutet. I en vind slungas snö så hårt mot stugan att fönstret krossas och flyger in.

Annars läst Kvinnofridsbarometern, som jag kom över i Almedalen. Riksföreningen Unizon har kartlagt kommunernas arbete med våld i nära relationer. Växjö kom på plats två i denna ranking, som kanske inte borde göras.. Ska allt rankas??? Däremot bra att få en genomgång av vad som görs och inte görs. Växjös placering beror troligen på det faktum att kommunen med omliggande har ett treårigt avtal med Kvinnojouren Blenda. Har också läst Sandro Scocco, Den maktlösa vänstern (Arena idé) och Dialog, en tidning från Kommuninvest. Har väskan fullpackad med broschyrer och ambitioner att veta mer, ta in nytt och sådana här veckor är utmärkta tillfällen.

Carin Högstedt

150715

 

 

10. jul, 2015

Urbaniseringen, bra insändare, packat och klart

Packat för semesterveckan, olästa tidningar och böcker, datorn ska med. Tåg till Kastrup om ett par timmar. Kattvaktsschema fördelat på de tre döttrarna.

Flera riktigt bra insändare i lokaltidningen Smålandsposten idag: Signaturen Arbetsgruppen unga för landsbygden. Finfint formulerat om det positiva med landsbygden! Visst pågår en urbanisering lokalt och globalt, en strid ström av medborgare som dras till storstadsområdena. Men i Växjö kommun finns även en rännil av medborgare som dras till landsbygden och bygger nya hus mitt uti tjotahejti. Trots vetskapen att det är svårt att få igen pengarna för ett nytt fint hus. Flera byar ökar i folkmängd. Det är mycket positivt. Angeläget att politiken skapar än bättre möjligheter att bo och verka utanför stan, t ex genom att bygga ett bredbandsnät som  fungerar bra.

Carl-Olof Bengtsson (S) skriver bra - för tredje gången - och frågar om hur Susanne Frank (M) vill finansiera regionbudgeten. Snart måste väl detta få svar!?

Börje Svensson, flitig insändarskrivare och medborgarförslagsskribent, uppger att Länsstyrelsen fått 125 milj kr till lokala klimatinvesteringar. Han tycker Växjö kommun ska ansöka om medel till utbyggnad av elbilar i stan men även i tätorterna som Lammhult, Braås, Ingelstad. Elbilar till parkförvaltning och äldreomsorg, laddstolpar och solcellstak. Javisst!

Andreas Fransson skriver under rubriken Vad hände med vår medmänsklighet? Så otroligt välformulerat om en äldre man som förnedrar en EUmedborgare med gester och ord. Andreas blir vittne till detta och ställer frågor till den förnedrande mannen.

I samma tidning får vi reda på att Växjö kommuns mottagande av flyktingar ligger under rikssnittet, mätt med måttet asylsökande/folkmängd. Vi ligger på plats 139 av Sveriges kommuner. Tack Bo Ströberg för reportaget.

Carin Högstedt

150710