29. jul, 2015

Tingsryds marknad, Hågeryd, Härlöv, vinbär, arbetsvecka

Med viss tvekan åkte maken L och jag till Tingsryds marknad igår eftermiddag. Tvekan för jag trodde marknaden hade regnat bort. Men det visade sig att vi efter fem regnskurar på väg dit mötte solen i Tingsryd. -Ja, det regnade där också, men inte hela tiden och vi såg blå himmel. V-tältet lyste rött och glatt. Det var väl bekvinnat och bemannat av Tingsryds V-folk, så vi behövde inte överanstränga oss. Folk kom och ville påverka politiken, frågade efter alkoholpolicy t ex, drack saft, drack kaffe, tog karameller, pennor och ballonger. Marknaden är enorm. Proppfullt med folk mellan skurarna.

Idag tog jag en egen runda för att titta på utbud av altangolv bl a. Besökte även Öhr gårdsbutik som brer ut sig för varje år. Fantastiskt snyggt arrangerat i de olika rummen och utökat med konstgalleri i en gammal ladugård. Körde till byn Hågeryd, som ger mig vibbar av genuin landsbygd. Körde mot Härlöv för att få ännu fler vibbar av skönhet och levande landsbygd. Blir så sugen på ett torp ibland. Hittade ett i Kalmar län på Hemnet igår. Timrat.Gammalt. Vacker omgivning. Stenmur av dignitet. Inte dyrt. MEN inget vatten, inget avlopp. Det är alltid något krux. Tur att vi inte ska köpa något torp! Såg på Hemnet att Möllekulla är till salu. I Kalmar län. Där bodde min farmors morfars farmor när hon gifte sig med ägaren (andra giftet) på 1700-talet. Den begärs det 1,7 milj kr för. Vackert och intressant.

Det är ont om insekter denna sommar och det påverkar fågellivet. Har varit rätt tyst i buskarna, men nu är här talgoxar, ett gäng pilfinkar och en nötväcka.. Hägern retar måsarna genom att flyga över det som de betraktar som sitt revir, en gammal flotte som ligger i sjön. Det är ungefär vad som händer här. Maken L plockar vinbären på röda busken, som är 27 år och en jätte med mycket och goda bär.

Kallelse till kommunstyrelsens arbetsutskott tisdag nästa vecka har kommit. 43 ärenden och 585 sidor. Har bara läst dagordningen men ser direkt att fullmäktiges presidium bör ompröva beslutet att inte ha något fullmäktigemöte i augusti. Majoritetspartierna ställde in det mötet - innan de hade en aning om huruvida det skulle finnas ärenden eller ej. Lägg prestigen åt sidan och inse att ingenting blir bra av att skjuta allt till september. Det är många motioner som ska besvaras och vad jag känner till en hel del interpellationer plus beslut om om- och tillbyggnad av Sandsbro skola, delårsrapport osv.

Carin Högstedt

150729

27. jul, 2015

SIP - Funkibator, Lär dig av en syster, besök och skoj

Besökte igår SIPs loppis på gamla glasmästeriet Söder Växjö. SIP betyder samhällsomvandling i praktiken och det är precis vad den ideella föreningen ägnar sig åt. Gå in på http://funkibator.se och läs om funkisförmedlingen, en arbetsförmedling för funktionsnedsatta. Läs om alla verksamheterna som är igång och vad som komma skall! Bli glad och lycklig över att så mycket positivt händer för så många som har det knepigt i livet! Bli medlem i funkibator! För att komma igång med riksförbund/förening behövs  av formella skäl fler medlemmar.

Denna dag började med att vi, maken L och jag, besökte en informell presskonferens som föreningen Macken och Växjö kommun höll i. Mest Macken, tror jag. Eftersom Växjö kommun fått utmärkelse som Årets nybyggarkommun, så skulle nu hållas en pressträff - öppen för vem som - med ett gäng nya svenskar som startat företag, nybyggare. Trevlig och ovanlig inbjudan, som gjorde att jag vi ville dit och träffa dessa företagare och lyssna. Det kom mediafolk! Och där var en man som köpt en pizzeria där hela familjen arbetade. Jag tror att de var väldigt nya i Sverige. Där var en palestinsk kvinna som startat frisörsalong, för kvinnor med eller utan slöja. Hon har en idé som blir en projektansökan till "Lär dig av en syster", som bryter med någon byråkratisk regel. Där var representanter för "Mammornas café" och för ny "inkubator" för de som vill presentera västafrikansk mat och kultur. Jag måste säga att Växjö kommuns tjänstemän på näringslivsavdelningen gör ett bra arbete med de sociala företagen och möjligheterna till utveckling. Kan säkert bli ännu bättre, men det finns engagemang! Jag var själv en av två ansvariga för "social ekonomi" i kommunstyrelsen för ett antal år sedan, när S+V+MP hade makten i kommunen. Jag tjatade mig till uppdraget (som inte fanns på kartan innan), jag såg till att fullmäktige tog en policy, att vi var med i internationella nätverket REVES etc. Det arbetet lever. Nöjd blir jag aldrig men lite stolt är jag.

Så kom barnbarnen från Gasslanda. De hade bestämt sig innan de kom; Här var det tråkigt och de behövde en busstur till Samarkand för att få skoj. De lyckades naturligtvis få med sig bonusmorfar L och uppdraget var att införskaffa en diskpropp, en propp till diskhon, som är jätteviktig för oss som inte har diskmaskin. Själv var jag hemma och inväntade min bror Thomas med hustru Anne från Gusum. Först kom barnens föräldrar, som haft lite ärenden för sig, sedan kom Thomas och Anne, sedan kom barnen och maken L, glada i hågen med en ny diskpropp - som var helt fel...

Imorgon Tingsryds marknad, där V Tingsryd har tält och info. Välkomna dit! Tingsryds marknad är stort!

Carin Högstedt

150727

26. jul, 2015

Lysande och upplysande artikel, Kronobergs slottsruin, i döda poeters sällskap

I dagens DN finns en debattartikel av Simon Grenholm och Anton Grenholm, en  är civilingenjör inom samhöllsbyggnad, energi och miljö, en är universitetsadjunkt i medicinsk vetenskap. Rubriken är "Vinsterna av effektivisering äts upp av ökad konsumtion". Den är lysande och upplysande om det faktum att vi svenskar avsätter det tionde största fotavtrycket per person av alla världens länder när det gäller hur stor ekologisk yta som krävs för all konsumtion och allt avfall. Om alla länder beter sig som vi krävs det 3,7 jordklot. Ofta hörs att vi i Sverige och Växjö kunnat kombinera minskade koldioxidutsläpp med ökad tillväxt. Det måttet innehåller dock inte den konsumtion som består i import eller produktion utomlands. Som de båda skriver har skorstenarna förlagts i framför allt Kina. Smutsgörat har vi utanför våra egna gränser. Läs artikeln som säger att vi kan effektivisera och dra nytta av effektiviseringarna genom att använda vinsten till att anställa fler i offentlig verksamhet (där det behövs) och till förkortning av arbetstiden. Då blir det en god miljöaffär som ökar välfärden.

För två år sedan - juni 2013 - hörde jag forskare prata på detta tema i Virserums konsthall på ett seminarium. Det föll fjäll från mina ögon. Eller hur man nu säger. Efter det har Växjö kommuns miljöprogram reviderats och här finns det räknesätt som har helhetsperspektivet nämnt och tjänstemännen är väl införstådda med svagheten i det vanliga sättet att redovisa. Det som säger att koldioxidutsläppen minskar per person och det trots att tillväxten ökar. Helhetsperspektivet saknas. Det är inte hållbart. Hur ska den nödvändiga omställningen  ske? De båda skribenterna menar att något står i vägen för politiska beslut i den riktning som krävs. Det är alltid den kortsiktiga tillväxten som prioriteras.  Läs artikeln! Sprid den via sociala medier! Våra barnbarns barn ska inte säga att vi inte försökte, inte förstod, inte tänkte på det.

DN hade mer njutning idag. Kultursommar. Ja, igår också förresten: Kallifatides berättar om sitt möte med bibliotek och böcker. Jättebra berättelse! Idag författaren Jerker Virdborg som cyklar mellan döda författares gravar i Stockholm. Så väldigt bra. Börjar med Maria kyrkogård och Stagnelius grav  där. Maria kyrkogård ligger ett stenkast från SKLs (Sveriges kommuner och landsting) kontorshus på Hornsgatan. Där har jag varit på många sammanträden och haft nöjet att uppleva kyrkogården och författargravarna, så fort det blivit paus. Virdborg skriver att när han kommer in på kyrkogården så går pulsen ner: " Äntligen - hemma." Jag brukar tänka att har jag levt något annat liv tidigare, så är jag begravd på Maria kyrkogård.

Det obligatoriska sommarbesöket på caféet vid Kronobergs slottsruin, Ryttmästargården,  med barn och barnbarn  har gått av stapeln idag. Vi ställde inte in på grund av dåligt väder, utan byltade på oss och satt inomhus. Såg lite absurt ut när vi tittade ut och såg ett gäng paraplyer, täckjackor, stövlar komma gåendes mitt i sommaren. Slottsruinen ägs numera av Statens Fastighetsverk istället för Riksantikvarieämbetet. Jag när fortfarande en förhoppning att nye ägaren ska lägga resurser på att göra ruinen användbar till utställningar, möten, fester, teater, konserter genom att rekonstruera en del av den gamla vasaborgen. Finns stora möjligheter. (V) skrev motion på det temat för ett par år sedan. Det blev en förstudie och alla berörda var positiva till förbättring av användningsmöjligheterna. Sedan väntades ägarbytet in och nu är det genomfört och möjligheterna ligger vidöppna.

Carin Högstedt

150726

 

24. jul, 2015

Båtsmän, Hammarsebo i Döderhults socken, släktträff, godemänskap

eSatt ute i drygt nio timmar igår och gjorde resrutt inför nästa helgs släktträff med mina bröder med respektive. Vi ska utgå från Oskarshamn och vår mors sida, som är djupt förankrad i Döderhults, Fliseryds och Högsby socknar. Resplanen löper mellan byar och torp, där alltså anmödrar och fäder levt och verkat. Vi ska också gå en barndomsstig, som finns kvar trots avverkad skog och många år sedan stigen användes, när korna var på sommarbete i Långeberg. Stigen går från Smältängen till Långebergsvägen. -Ja, hur intressant är nu detta för min läsekrets? Måttligt förstås. Hursomhelst så jobbade jag intensivt med resplanen, med data och försökte hitta intressanta nyheter. Snöade in på Hammarsebo kronohemman, där släktingarna bebott många av torpen, bl a Spinketorpet, som en gång var båtsmanstorp. Hittade register över Södra Möres båtsmanskompani, Karlskrona station, 1800-talet. Har aldrig varit inne där tidigare. Rote 121 Hammarsebo, Småland, fanns med och den siste (?)båtsmannen, med tillnamnet Hammar. Han beskriv till utseende, alla skeppen han varit på, ålder, tjänstgöringsår etc. Lättläst när man väl hittat. Fick fler och fler frågor ju mer jag läste och försökte tyda även husförhörslängderna. Slutsatsen är att Hammarsebo skulle bidra med en båtsman, att det uppdraget varierades mellan torpen Everum, Flohult, Spinketorpet. Men jag kan ha fel. Roligt att en hel ostörd dag kunna ägna sig åt forskning. Den båtsman som var min mormors morfars far hette Jonas Peter och med tillnamnet Bösseskytt. Han dog i Karlskrona 1850, 49 år gammal.

Funderar på vad Växjö kommun har för glädje av att eventuellt överklaga förvaltningsrättens beslut att olagligförklara överförmyndarnämndens beslut att sänka gode männens arvode och med retroaktiv verkan. Gode män är det brist på. Det är ett synnerligen viktigt uppdrag. Fick ett samtal i förrgår från en kvinna som förlorat sin gode man, som gått i pension. -Vad ska jag göra? undrade hon. Har blivit lovad ny god man, men det händer inget. Ja, vad svarar en på det? Det är svårt med rekryteringen och inte blir det bättre när man läser om arvodena, överklagningar och så att kommunen eventuellt tänker överklaga förvaltningsrättens dom! Alla krafter behövs för rekrytering och utbildningar, så att människor kan få den hjälp en har rätt till. Det är mycket grannlaga verksamhet. Bra att vice ordföranden, V-partist, var tydlig i Smp idag: Nej till överklagning.

Lugn dag. Såg på löpsedlar att ett oväder ska komma från Tyskland. Braskande förstasidor på kvällstidningar. Jaha. 

Trevlig helg i alla fall!

Carin Högstedt

150724 

22. jul, 2015

Julafton eller? Attsjös nya sjö, Bergdala, blå himmel kvällstid

Igår dukade vi för 10 personer - inomhus. Kändes som julafton. Kallt och blött, långt från bad och utelekar, när alla barnbarn med fler var här. Gick dock bra. Till och med en promenad torrskodda lyckades vi pricka in.

Idag utflykter åt många håll med maken L.s son och barnbarn plus barnets farmor. Bland annat var vi i Attsjö och såg äntligen den återskapade sjön, som bybor med fler lagt fyra år på att verkställa. Sjön torrlades ca 1920 och nu är den på väg att bli sjö igen. Tanken är inte badsjö utan fågelsjö. Två fågeltorn finns och vindskydd med grillplats. Stigen - eller gångvägen - runt sjön är gjord för att kunna rulla fram med rullstol och fågeltornen är också tillgängliga. På webben finns info och man tror att arter som ska etablera sig är kricka, gräsand, knipa, skrattmås, svarthakedopping, trana och småfläckig sumphöna. Vi såg fåglar men saknade kikare. Detta ska vi göra om. Nu vet vi hur det ser ut och var det ligger. Vägen mellan Furuby och Dädesjö i Växjö kommun! Intressant projekt och värt uppskattning. Onsdagskvällar promenad gemensamt. Googla Lilla Attsjön för mer info.

Gjorde också ett besök på Bergdala glasbruk, som mot alla odds är igång igen. Körde Vitarörsvägen hem. Den går mellan Furuby och Risinge, en upplevelse som inte många hittat. Svårt att möta en annan bil! Men sevärd och helt undanskymd.

Nu kväll och jag gjorde goda lammfärsbiffar med stuns från lammkrydda, inköpt på Krusmyntagården utanför Visby under almedalsveckan. Himlen är blå - som så ofta den här tiden i Växjö, efter en molnig och rätt kylig dag i övrigt. Går en upp jättetidigt så kan det vara sol. Sedan tornar alla moln upp sig för att skingras på kvällen.

Startade dagen tidigt. Radio Kronoberg intervjuade om interpellationen om fågellivet 7.10. I övrigt politiskt lugnt. Håller inte med Göran Greiders senaste ledare i Dagens ETC. Han menar att lupinerna är en "invasiv art" som tränger ut och tar över de svenska vägkanterna. Brukar gilla Greider men nä, inte tusan tar lupinerna över. De är en av många vägkantsblommor och vackra som tusan.

Imorgon återigen en dag utan måsten. Lycklig över det. Kanske ägnar mig åt planering av kommande släktträff. Kanske inte.

Carin Högstedt

150722