7. aug, 2015

Fattigt folk, värme, Karl-Oskar, Lasermannen

Rekommenderar ledaren i Dagens ETC av Andreas Gustavsson: Sverigedemokraterna har hittat en ny bästa vän – den borgerliga ledarsidan. Det handlar om ledarna i Dagens Industri, GP och Expressen. Det handlar om trenden till normalisering av rasism, om skriverierna med anledning av SD.s annonskampanj. Det handlar om förlöjligande av de som kallar rasism för rasism och vägrar en normalisering. Jag läser och tänker på ”Lasermannen” av Gellert Tamas med undertiteln ”en berättelse om Sverige”. Lasermannen – det har jag skrivit förr och sagt många gånger i olika sammanhang – är en urbra bok om lasermannen men framför allt om vad som hände i Sverige när Ny Demokrati satt i riksdagen och hur det påverkade sinnena och politiken. Vi är inne i en sådan fas igen. Fattiga människor vräks, misshandlas, blir beskjutna idag i Sverige. Och det parti som starkast driver på förbud för tiggeri t ex, som en slutlösning på något (?) växer och växer.

Den kvinna som ofta tigger vid COOP på Norremark berättade idag att hon ska åka till Bulgarien som imorgon. Hon ska hem till sin mamma som ska opereras i magen, om jag förstod rätt. Allt får de betala själva, finns ingen försäkring. Till och med sängen på sjukhuset kostar. Kvinnan ifråga pratar lite spanska så vi kan göra oss förstådda på någon slags esperanto.

Klockan är 17.20, det är 26,1 gr varmt i Sandsbro, Växjö. Har varit en ljuvlig sommarvecka med bad med barnbarn. Fikonträdet har ett embryo till fikon, stockrosen blommar. I Växjö är det Karl-Oskardagar. Karl-Oskar och Kristina möttes inte av taggtråd när fattigdomen drev dem till Amerikat. Ca 1 miljon svenskar kände sig tvungna att emigrera på grund av fattigdom och svält, politisk och/eller religiös förföljelse. Det är inte så länge sedan. Sverige var extremt fattigt. Hur många hade svultit ihjäl av de som flydde från Sverige, om de inte hade haft något att fly till?

-Ja, som sagt, det är Karl Oskar-dagar med mycket program och marknad. Ola Salo dyker upp sent ikväll t ex. Jag cyklade in till stan och strosade runt lite. Mycket folk och tropiskt varmt.

Carin Högstedt

150807

 

5. aug, 2015

Sköna sommar, SIP, Kalvsvik, Öster, petnoga

Så är sköna sommaren äntligen här! I natt visserligen 9 mm regn i Sandsbro och idag mulet, men varmt och solen lär komma fram. Satt ute igår kväll och skrev ihop Gölstugans historia, det huset som vi besökte under släktrallyt i den gångna helgen och där vi träffade en trevlig familj som visade sig vara släktingar, om än långt bort. Jag lovade skicka dem lite av mina insikter om Gölstugan och det är med nöje gjort.

Men dagen började med cykel till kommunhuset och första mötet efter sommaruppehållet, ett långt från ointressant kommunstyrelsens arbetsutskott. Informationer om Sandvik 3 och från företagsveckan, då kommunstyrelsen och näringslivsenheten gjorde ett 30-tal företagsbesök. Så en mängd ärenden.

29 juli kunde en läsa i Smålandsposten att ideella föreningen SIP (Samhällsförändring i praktiken) ansökt om lån till att fullborda det sociala center de vill bygga upp i sin fastighet på Söder. Målet är att tillsammans med tillgänglighetsrörelsen och andra sociala organisationer skapa verksamhet med inriktning ungdomar. I artikeln framgår att kommunalråden på den borgerliga sidan säger nej till lånet och inte tycker att ärendet behöver mer politisk behandling. De är överens om att inte lyfta frågan till kommunstyrelsen. ”Enda möjligheten är om någon annan ledamot vill lyfta den”, säger kommunstyrelsens ordförande i tidningen. Nåväl. Jag gjorde det igår. Men så enkelt som att säga det var det inte utan krävdes en skrivelse till kommunstyrelsen. Så den är gjord och inlämnad. Varför det? –Ja, inte i första hand för att jag anser att Växjö kommun ska låna ut en miljon till SIP, men för att deras ansökan ska få en korrekt behandling, en behandling som är likvärdig med andra föreningars ansökningar.

På detta möte hade vi ansökan om bidrag till Östers IF. De fick nyligen 2 milj kr utöver sina vanliga bidrag för verksamheten 2014. Nu behövs 2 milj kr för 2015. Som krav har bl a ställts att de ska skicka in en redovisning av hur de tänker sig att lösa sin ekonomi  framledes. Enligt handlingarna har de gjort det. –Hur ser lösningen ut? Det viktiga papperet (tycker jag) saknas. Jag får medhåll och handlingarna ska kompletteras till nästa instans, kommunstyrelsen.  Förslag till beslut är (naturligtvis) att Östers IF får det de begär, med huvudmotiveringen att det är verksamhet som är bra för barn och unga. –Men SIPs verksamhet är inte så bra för barn och unga att den ens kommer upp på dagordningen? Eller?

Ytterligare en bidragsansökan behandlades igår. Det var från Kalvsviks bygdegårdsförening, som vill ha solpaneler på bygdegården, där även skolan finns. Jättebra! Framsynt. Vi har haft den ansökan tidigare och sagt ja under förutsättning att Boverket skulle bidra med 30%. Så brukar kommunen lösa investeringar i samlingslokalerna, 30% från Boverket, 30% från kommunen och resten egen finansiering från bygdegården ifråga. Nu hade vi ansökan igen för Boverket hade sagt nej. Nu skulle Energimyndigheten stå för 30%. Förslag till beslut var att bifalla rakt upp och ner och summan på kommunen är 190 tusen kr. –Har Energimyndigheten sagt ja? undrade jag. Ingen visste. Inte ens det kommunalråd som enligt handlingarna haft kontakt med bygdegårdsföreningen visste. Där sitter vi alltså redo att besluta att bidra men vet inte om det är 190 000 kr eller det dubbla som kommer att behövas. Här fanns alltså inget ”under förutsättning”. Men även här lyckades jag från ersättarplats få in en ändring och tillagt ett ”under förutsättning att energimyndigheten bidrar”. Jag fick alltså medhåll.

Vad jag vill säga: Växjö kommun ska behandla föreningslivet så likvärdigt som möjligt. Politik är att vara petig med ord och siffror. Kritisk läsning är något som går att öva upp. Östers IF såväl som SIP och Kalvsviks bygdegårdsförening gör bra saker. Som förtroendevald ska jag kritiskt granska varje skattekronas användning. Jag tål inte slarv.

Carin Högstedt

150805

 

3. aug, 2015

Vackraste sommardagen? Solstolar, motioner redan genomförda

Var detta vackraste sommardagen i Växjö? Mycket möjligt. Blå himmel, varmt och stilla hela dagen. Nu lite kvällsbris. Vädret fick mig att strunta i alla föresatser och bilverkstad. Vi släpade ju ut solstolar runt midsommar och de ska  användas. Så det har jag gjort och jag har badat också. 19- 20 gr i sjön. Klippt gräs och donat utomhus mest hela dagen. Drog igång ett stort projekt; en stor plastlåda med alla dagböcker från ungdomen, brev, vykort. Jesses vad dikter jag skrev! Ska bespara eftervärlden dem och alla brev från brevvänner i många länder under tonårstiden. En del brevvänner träffade jag i verkliga livet också. Sparar på ”amerikabreven”, från släktingar i USA och diverse annat. Hittade ett foto på lärarna i Oskarshamns läroverk ca 1963. Där sitter minsann Yvonne Hirdmans mamma, ”Röda grevinnan”. Hon undervisade i franska och tyska om jag minns rätt. Upptäcker genom gratulationskort till min tvåårsdag från kusin Björn och min farmor att vi bodde i Marieholm då. Jag har alltid haft för mig att jag var ett år när vi flyttade därifrån till Äshult. Nåväl.

Läst  igenom handlingarna till möte imorgon med kommunstyrelsens arbetsutskott igen och antecknat det jag behöver komma ihåg. Har inte tryckt ut dem på papper utan läst i datorn. Undrar om det är därför ögonen rinner och svider? Läst förresten! 585 sidor läser en inte, en skummar och hoppar över, prioriterar. Lär sig med tiden var väsentligheterna står. Men sammanfattningar skulle inte skada. Tre V-motioner är på dagordningen: Motion om utökat stöd till anhörigvårdare. Svaret som föreslås är utredning om hur stödet kan förbättras. Det är väl OK. Motion om ”öppen verkstad” för att medborgarna ska kunna låna verktyg, maskiner etc samt ha en samlingsplats för kreativitet. Finns i några andra kommuner. Ett led i att skapa den cirkulära ekonomin. Alla måste inte köpa alla verktyg för att snickra en hylla och alla har inte råd. Svaret är inte negativt men ofullständigt. Sägs att biblioteket REDAN tagit initiativ till ett pilotprojekt i denna riktning. Får bli ett bifallsyrkande på den, när den kommer till kommunstyrelsen. Jag har inte yrkanderätt i arbetsutskottet. Ordet REDAN retar gallfeber på mig. Motion tre handlar om att gifta ihop kultur och fritid t ex genom att ha konstutställningar på arenor och i idrottshallar. Svaret  som föreslås är inte negativt, men detta pågår REDAN.  Märkligt att allting REDAN har startat i Växjö kommun  - och oppositionen vet inte om det. Slött av oss att vara så okunniga. S-motionen om att (enligt S+V-budgetförslaget) lägga 48 nya miljoner kr till utbildningskontot  föreslås dock avslås rakt upp och ner. Bäddat för diskussioner.

Tror det blir en vacker morgon och bra cykelväder imorgon bitti. Gruppmöte kl 9 med S-ledamöterna.

Carin Högstedt

150803

 

2. aug, 2015

Kulturhistoria, släktrally, skäggdopping, sommar till slut

Hemma igen efter mycket lyckat släktrally, som det nu kallas, med mina bröder med respektive, summa åtta personer. Vi träffade flera gånger människor som kunde berätta och hjälpa oss att få kött på benen. På hemvägen – bara maken L och jag – åkte vi till Koppraböle. (Utanför Fågelfors). Där satt en man, jag träffade honom  tidigare denna sommar, nu på lagårdsbacken tillsammans med sin syster som var på besök, och vi kunde reda ut vilket hus min släkt bott i och lite mer. Denne man har sagt att han är ensam kvar i byn. Nu förstår jag vad han menar. I alla andra hus i byn bor inga bofasta. Det är tyskar och danskar. Så ock i det hus ”vi” ägt. Det är nu tyskar som bebor men de är inte där så ofta. Bor i södra Tyskland. Undrar i mitt stilla sinne hur det skulle se ut i byn om inte tyskar och danskar förbarmade sig över dessa fastigheter, som ligger väldigt avsides. Väldigt trevligt med pratstunden och vad bra att få huset utpekat!

Att hitta Gölstugan trodde jag inte var möjligt, men vi hade stora tjocka boken från 1955 ungefär med torp och gårdar i Kalmar län med oss. Där finns Gölstugan med som den såg ut då. Vi snirklar oss fram på liten smal väg och Hermansmåla är byn. Då ser vi huset – det står till och med Gölstugan på en skylt på huset – synnerligen tacknämligt! Det sitter folk i trädgården. Vi stannar och närmar oss. Kan ju skrämma slag på folk när åtta okända dyker upp. Men icke. Det visar sig att här bor fortfarande ättelägg i släkten! Ung man med hustru och två barn. De är intresserade och vi resonerar om namn och årtal och vilken släktrelation vi har. Ska maila det jag vet, som finns i min stora pärm, som jag släpar med mig och kan citera ur, men det krävs tankemöda för att riktigt placera oss och vår relation.

Andra ställen som vi hittar med hjälp av gamla kartor och stora boken är Martinsmåla utanför Bockara. Fint hus som ägaren glömt. Adventsljusstaken kvar i fönstret. Något för en händig entreprenör att ta hand om. Puksjömåla är det värre med. Stort finns hus men ohjälpligt förfallet och långt från civilisationen.

Ibland är det bara en gård eller by vi passerar. Den finns kvar men vi vet bara att här ägde vi en bit jord eller del av ett hemman för länge sedan. Ofta finns gårdarna kvar. Ett exempel är Livemåla. Där bodde Amund, mormors farmors mormors morfar och han dog 16841026. Det gjorde även han hustru. I dödslängden står att han begrovs med hustrun och om henne att hon begrovs med mannen. Orsak? Sjukdom? Brand? Mord? Vet inte.

Stort tack till mina syskon och svägerskor och maken L som hjälpt till att förgylla denna helg som dessutom innebar sommarväder! Det är kulturhistoria vi sysslar med. Vi kör vägar som knappt någon annan vet om, än mindre kör på. Vi går stigar som snart är borta. Vi ser byar som är oerhört levande tack vare eldsjälar, som exempelvis Djupeträsk.  Vi ser våra förfäders och mödrars bosättningar och de är allt från ruiner i olika stadier till väldigt finns hus och gårdar eller sommarställen.

Gårkvällen bjöd på värme och vi satt 10 meter från havet. Såg gotlandsfärjan komma in, många andra båtar och en skäggdoppings fiskafänge. Si, det var ett lyckat rally med utgångspunkt Oskarshamn.

Ser att fikonträdet mått väl av lite värme. Hoppas det fortsätter. Får börja morgondagen med bilverkstad. En plåt under bilen lös. Skramlar. Kan ha samband med allt mitt körande på ofarbara vägar med mycket gräs i mitten denna sommar. Eller?  I övrigt dra igång det politiska livet. Jag har planer.

Carin Högstedt

1508102

31. jul, 2015

Bråk om flotten, reseplanering, kallt, kallt, Fredriksberg

På förmiddagen trodde jag att fåglarnas kamp om den gamla flotten som ligger i Toftasjön här utanför var över. Det verkade så när hägern i ensamt majestät stod där och dessutom hade rensat flotten på gräs. -Ja,det växte gräs på flotten, som är lite av ett vrak. Det var ett himla liv om den med måsar och fisktärnor som jagade hägern, när den gång på gång flög över väldigt nära vattenytan. Men nu vet jag inte längre, för nu sitter fisktärnan på flotten. Denna vecka med regn och kallt har en fått ta till de nöjen som bjuds med tjockaste tröjan och filt om benen. Fågellivet finns alltid där, tack och lov.

Igår la vi, maken L och jag, ett par timmar på att planera reserutten inför helgens släktträff i Oskarshamn med omnejd. Maken L ska vara kartläsare och det är många kartor och GPS att hålla reda på. Vi börjar åtta personer, vi är fyra syskon med respektive, på Fredriksbergs herrgård utanför Oskarshamn med fika eller lättlunch. Mjukstart alltså. Troligen besök på bakluckeloppis på Brädholmen och sedan mot  Skrabbhorfvan och Hermansmåla. Dessa ställen tror jag inte mina syskon känner till. Ser fram mot denna helg, som är den elfte i raden i samma stil med olika utgångspunkter, Vena t ex, Kristdala, Mönsterås, Högsby, Målilla... Stubbhult inte att förglömma. Eller Blankaholm där middagen bokstavligen regnade bort...

Börjar bli less på ledighet och framför allt väderleken. Har börjat sätta tänderna i handlingarna till möte på tisdag. Rejäl start med 585 sidor. Det återkommer jag om. Två milj kr ytterligare till Östers IF föreslås...

Carin Högstedt

150731