2. jul, 2015

Almedalen, göktyta, sommar, första doppet

Kom hem från Almedalen kl 22.00 igår kväll till ett Växjö med skön värme. Sommaren kom till Gotland när vi var där och idag fortsätter den här i Växjö med bortåt 30 gr. Mätte upp 20 gr i sjön på morgonen och tog första doppet i år. Har jag någonsin i mitt liv börjat bada så sent? Inte vad jag minns.

Gotland var vackert till max - blåelden i full blom. Jag var inte där betald av någon organisation och levde privatliv vid sidan av seminarier och liten insats vid Noaks Arks tält nere på Skeppsbron. Maken L, som ägnade sig åt vindkraft och energi, och jag bodde hos min bror och svägerska i Hablingbo, sex mil söder om Visby. De har för länge sedan emigrerat från fastlandet till Gotland och även en av sönerna med hustru och barn, som bor i Mästerby. Vi satt ute och åt på kvällarna utan att frysa nämnvärt, vi gjorde utflykter och tittade på t ex Krusmyntagården. Vi såg en göktyta minsann, på nära håll. Bedårande vackert utmed stränderna. Maken L delvis med på utflykterna. Jag vigde tisdagen åt själva Almedalen och deltog bl a i seminarium med titeln Feministisk analys av arbetslinjen med Gudrun Schyman som moderator. Det seminariet och innehållet lockade många - fyllde biografen Roxy. Bra. Flera inbjudna talare gav sin syn på kortare arbetsdag. K Hermele, nationalekonom, redogjorde för en rapport som han kom ut med åt FI denna dag om just arbetslinjen och behovet av kortare arbetsdag, för ett bättre liv för fler. S Engblom talade för TCO som numera gett upp krav på kortare arbetsdag. Tyvärr har jag slarvat bort namnen på övriga talarna, men alla gav sitt perspektiv på nyttan med att arbeta färre timmar - från att det inte ger någon bevisad nytta alls utom möjligen ökad jämställdhet till nödvändig utveckling. Intressant och roligt att så många ville lyssna på just detta. Konkurrensen om uppmärksamhet är stor.

Hörde också att måndagens seminarium om cirkulär ekonomi lockade många åhörare. Bra att intresset för att tänka och räkna på nya sätt lockar! Annars mycket folk och många högtalare som tog kål på varandra. Mängder med broschyrer, trevlig stämning och på onsdagen en - tror jag - spontan demonstration för mångfald. Jag är förvånad att så många stannar till vid Noaks Ark och ställer frågor och tar information! Kändes meningsfullt att vara just där, vid det tältet.

Men frågan är vad det bestående av alla dessa (skatte)pengar är? Många tycker mycket om det. Jag tycker i huvudsak att Almedalen är positivt för det kan öka intresset för att engagera sig politiskt och den som vill kan spä på kunskaper om olika ämnen, men kanske går det att göra smartare. Fler seminarier och debatter kan ses via nätet - gör informationen tillgänglig för många fler. Leder det hela också till att fler engagerar sig i föreningar och organisationer, så är det värt mycket.

Söker mig till skuggan. Blir en simtur till idag. Ser fram mot veckoslut med besök på Bergveckan bl a.

Carin Högstedt

150702

 

27. jun, 2015

Broakulla, Mobergs språk, integration, tavelhängning, sommarkänning

Åt frukost ute kl 6. Det var 10 gr då. Nu 17 faktiskt kl 19.00. Det har varit lite sommarkänning idag, hopp om lite varmare och någon solstund. Toftasjöns häckande storlommar, ett par, har två ungar i år. Ofta har det varit en.

Vi har varit i Broakulla Folkets Hus hela dagen, på Mobergdagen, som förstås handlar om Vilhelm Moberg, en författare som varit aktuell och levande i drygt 90 år. Hur är det om 50 år? Om 100 år? Utvandrarserien har ju aktualitet på så sätt att väldigt många är på flykt i världen idag och upplever Kristinas och Karl-Oskars dilemman och svårigheter. Fast i många fall mycket värre. Svenskarna flydde från svält, politisk och religiös förföljelse, men situationen i t ex Syrien medger inte några val. Det är dö eller fly. Dagens tema var Mobergs språk, som inbjudna mycket kunniga föreläsare berättade om ur olika aspekter. Intressant. Tänkte på att jag ju läste litteraturhistoria, etnologi och nordiska språk bland annat och att jag kunnat fortsätta och varit expert på småländska dialekter eller dylikt. Om jag valt annorlunda. Men "je ne regrette rien", jag ångrar ingenting, som Edit Piaf sjöng. Kristina vägrade lära sig engelska, ville egentligen inte till Amerikat överhuvudtaget, Karl-Oskar lärde sig det han behövde och Robert, brodern, såg Amerika som frihet från förtryck och lärde sig lite engelska redan innan de var framme. Klart att inställningen till flykten och det nya landet påverkar språkinlärningen. Det sämsta med dagen var att ljudkvalitén var miserabel. Det måste fungera med hörslingor och mikrofoner! Jag blir galen, när det inte gör det. Utan mikrofoner - många hör inte. Med mikrofon - gick inte bra att höra heller. Efter föreläsningarna så var det historisk information om Johansfors och Broakulla med omnejd, och så vandringar i tre grupper. Jättebra upplägg. Magnifikt galleri i Johansfors, glas, internationellt, öppnat av ett skotskt par! Så jädra imponerande!

Så kom vi hem och maken L fick upp de två första tavlorna med nya tavellistsystemet. Bra början. Fortsätter imorgon och så packa och till Gotland måndag morgon. Innan dess skriva artikel om Växjö kommuns majoritets hantering av samverkansråden (samarbetet med handikapporganisationerna). Den hanteringen är nästan lika bisarr som att kalla in alla som står i kö till skuldrådgivning till att inträffa i kommunhusets entré vid ett visst klockslag ett visst datum. Om inte så är man borta ur kön. Så var det tänkt. Nu fick  man  lägga in flera "datetillfällen", efter påtryckningar. Och kortade kön. Naturligtvis. Alla vill inte delta i något sådant. Kanske något liknande och man kan få bort bostadskön?

Carin Högstedt

150627

 

 

 

26. jun, 2015

Bästa snickarna, tillgänglig badplats, Clas Ohlson, avtackning

Idag klockan sju kom två snickare beredda att sätta upp tavellisterna. Snabbt och elegant fixade de det plus några borrhål vi behövde. Nu kan vi ägna söndagen åt att hänga upp tavlorna som legat överallt och varit i vägen. Får se hur många det bli över, för vi ska inte täcka varje millimeter vägg igen. Imorgon lördag är det Mobergdagen och vi ska till Broakulla Folkets Hus och lyssna på föredrag om Mobergs språk, som temat är detta år. Högtidsdag. Vilhelm Moberg betydde mycket för mig personligen, eftersom "Invandrarna" fanns hemma (inte Utvandrarna) och jag läste i den så fort jag kunde - begrep inte allt, långt ifrån, var väl åtta år, men fattade i alla fall tidigt vilken samhällsklass jag tillhörde.

Barnbarnen, snart sju och åtta år, sov snällt på natten till halv sex. Vi gjorde en lista på vad vi skulle göra på Clas Ohlson denna dag. Dotterdotter skrev. Det var en hel del och speciellt vissa leksaker av karaktären fjärrstyrda monster, som kan skjuta missiler. Vi avstyrde det och dotterdotter mycket nöjd med bil som kan gå i vatten, i snö och på land. Dotterson lika nöjd med mycket fredlig haj, som ska kunna simma i vatten. Buss nr 8 tog oss dit och hem. Perfekt linje utan mellanlandning i stan.

Väl hemkomna cyklade vi alla fyra till Helgasjöns badplats, där det var invigning av ramp för rullstolsburna och en tillgänglig toalett, ett steg på vägen att alla ska kunna bada oavsett  funktionsvariationer. Hann precis. Bra att barnbarnen hade cyklar med sig. Tyvärr inte något badväder och frågan är om det blir något i år. Trevligt att träffa några ur handikapprörelsen, som dök upp till den lilla ceremonin. Media var där också.

Nu till kommunhuset. Bland annat avtackning av tjänsteman Hans Ohlsson, som går i pension. Han har varit ansvarig för landsbygdsutvecklingen och Eva Johansson (C) och undertecknad har haft mycket kontakt med honom.

Carin Högstedt

150626

24. jun, 2015

Bostad nu, barnbarnaktiviteter, 12 gr, Almedalen

Bostadsmöte igår kväll, alla åldrar, alla vill väcka opinion mot att sälja stor del av allmännyttan i Växjö kommun. Det handlar om unga som vill flytta hemifrån, äldre som vill ha tillgång till centralt belägna bostäder med rimliga hyror. Det handlar om en stor del av befolkningen som inte vill äga utan hyra sin bostad. Det handlar om att bygga mer istället för att ägna kraft åt att sälja. Det handlar om framtiden för våra barn och barnbarn, deras möjligheter att kunna skapa sitt vuxenliv med arbete och bostad som grund. Borde vara en självklarhet i ett rikt Sverige och i Växjö kommun.

Har hand om två av barnbarnen onsdag-torsdag. Har ägnat dagen åt att åka buss nr 5 till stan, buss nr 3 till Samarkand och buss nr 8 hem till Sandsbro igen. Hade ärenden i stan - bl a att få igång min mobil. IT-avdelningen tjänstvilliga som vanligt, men det har strulat igen och telefonen fungerar inte. Så skulle vi till Clas Ohlson. Det kräver numera besök på Grand Samarkand. Barnen fick tag i kataloger och hittade väldigt mycket i dem som de verkligen vill ha. Blir nog nytt besök imorgon. Ska försöka hinna med invigning av tillgänglighetsanpassning av Sandsbro badplats också plus äta på pizzeria. Nu gäller det att skapa lugn och nattro så småningom. Tältet är inte att tänka på. Inte så mycket regnande idag men kallt.

På måndag till Almedalen. Noaks Ark är där hela veckan. Växjö kommun har seminarium för första gången. Ska träffa min bror och svägerska, som bott länge på Gotland, delta i lite seminarier och för övrigt strosa runt. Hoppas på lite loppisar också. Hem onsdag kväll och sedan dags för Bergveckan, ett kulturellt måste varje år.

Carin Högstedt

150624

22. jun, 2015

Räddningstjänst+omsorg, Noaks Ark, sommarspaning, opinionsmöte

Intressant idé går att läsa om i dagens Smp. Värends räddningstjänst (Växjö och Alvesta kommuner) har haft svårt att rekrytera deltidsbrandpersonal på småorterna. Ni vill man försöka hitta kombinationstjänster med omsorgen, så att en undersköterska i t ex Ingelstad ska kunna vara deltidsbrandanställd också. Suveränt. Bra för landsbygden, bra för staden. Bra för ensidigheten i personalsammansättning både för omsorg och räddningstjänst, kvinnor och män. Tror jag. Hoppas det lyckas.

Tillbringat dagen med olika turer till åervinningscentral, Kupan (Röda korset), m fl. Börjar se golvet i bilen, där jag lastar allt som ska väck fortlöpande. Så till kommunhuset och vidare till styrelsemöte med Noaks Ark plus middag på restaurang. Trevligt och mycket blev diskuterat på arbets/styrelsemötet.  

Spanar efter sommaren. Tänkte jag skulle ta det lugnt med att kritisera vädret, men nu är det väldigt trist. Blött, kallt, grått. Kom nyss hem och tänkte sätta mig ute, men vände i dörren.

Imorgon opinionsskapande möte kl 18.00, IOGT, Vattentorget 1, Växjö. Bostad.nu och Hyresgästföreningen arrangerar. Går det att stoppa utförsäljningen av 2000 hyresrätter?

Carin Högstedt

150622