20. aug, 2015

Sagomuseet, Diakonicentrum, social ekonomi

Hemma tidigt i ett underbart väder. Blåser mindre och sensommaren är ljuvlig. Fikonträdet har fått fart och små, små fikon är på väg, men lär inte hinna bli mogna innan höstrusket är här.

Igår till Ljungby och möte med V Kronobergs distriktsstyrelse. Vi höll till i Sagomuseet, i ett sagolikt gammalt hus , där sägner och historier gestaltas muntligt, skriftligt och i konstverk. Skam till sägandes första gången jag är där. Och ändå var folkdiktning mitt huvudspår, när jag läste etnologi. Sagomuseet drivs av Berättarnätverket med förankring i  Ljungby, Älmhults och Alvesta kommuner. Växjö kommun tillfrågades om att vara med när det startade, men sa nej. Det ska gå att ändra på. Finns sägenomspunna platser även i Växjö kommun. Guiden var helt suverän! En upplevelse och vissa av de 40 platserna på kartan som utgör Sagobygdens sägenplatser har jag besökt under årens lopp, t ex ”Karins sten”. Sagomuseet ligger mitt i Ljungby. Om ni ändå är där, så besök även Ljungbergmuseet, konstmuseum och utställningshall.

Idag på förmiddagen ett kort möte med partikamraten Eva-Britt Svensson. Vi spånade och har nu sju idéer till nya motioner och kommer att skriva och lämna in fortlöpande.

Så cyklade jag till Svenska Kyrkans diakonicentrum, Skogslyckan, Växjö för att vara där under dagen. Det gör jag dels för att lära mig mer om själva verksamheten som jag har nytta av i det politiska livet men också för att eventuellt anmäla mitt intresse för att bli volontär. Hanna diakon tog emot mig och vi pratade väldigt mycket. Igår hade de 60 personer till lunch. De serverar frukost, lunch, packar matkassar som både barnfamiljer och ensamstående har behov av. Pengarna  räcker inte till för vissa grupper och individer. Kan bero på sjukskrivningar, liten pension, arbetslöshet t ex. Diakonerna gör hembesök till de som behöver det, ordnar program i sina lokaler och är ”sista vännen” för utsatta och hemlösa. Jag pratar med många av gästerna, som idag är ett 40-tal vid lunchen. En hel del av dem känner jag. De tycker detta är ett bra ställe att vara på. Gemenskap, träffas, säger de. Allt flyter som smort. Efter maten tar volontärer itu med disk och städning. Det bara görs.

Som alla andra ”sociala föreningar” behöver denna verksamhet långsiktigt avtal med finansiärer av vilken en är Växjö kommun. Här görs väldigt mycket på ideell basis, som skulle kosta kommunen väldigt mycket att sköta i egen regi. Efter många års kamp fick Kvinnojouren Blenda i Växjö ett treårigt avtal med sina huvudmän, som är fem kommuner i Kronoberg. Så borde alla föreningar behandlas, de som inte är projekt utan reguljär verksamhet, som aldrig behovet av tar slut.  Behovet av ett nätverk, ett socialt forum, för alla den sortens föreningar, känner jag starkt. Ska se vad som går att göra. Känner också att jag skulle kunna göra en insats här på Diakonicentrum. Frågan är när jag ska börja. Många funderingar far genom huvudet när jag cyklar hemåt.

Gästerna var synnerligen olika! En student från Iran läser IT på Linnéuniversitetet. Han talar engelska och är på väg från universitetet här till Trollhättan, för det kostar för mycket i Växjö, säger han. Men han har ingen bostad i Trollhättan. En ettårig utbildning väntar honom där. Sedan vill han ha jobb. Och helst i Växjö. Andra gäster går hit någon dag i veckan, en del är nog här varje dag. Någon fick ett tält som bostad, men det finns ju inget ställe att sätta upp tältet på legalt, inte i stan. Sovsäckar är stort behov av, säger Hanna. Ja, som sagt. Många insikter och funderingar.

Carin Högstedt

150820

 

 

18. aug, 2015

Fyllerydsskogen, nyanlända tonåringar, blåst

Klassiskt V-möte! Aktuell fråga avhandlas, ute i det fria, på plats, inga mikrofoner eller powerpoint. Kom mycket fler än vi kunde ana och blev därför svårmanövrerat utan högtaleri men ingen klagade och det var mycket stort intresse för vad som ska hända i Fagrabäcksrondellen, Fyllerydsskogen och med konflikten natur, boende, bilism. Lyckat! Trafikverket väl representerat, Växjö kommun likaså. Folk fick vädra sina frågor och åsikter, men något konkret förslag fick vi inte se, fast vi anar att det finns. Solen vräkte ner i början, sedan föll skuggan och det blev kyligt. Detta ärende, trafikplats Fagrabäck, ska vi följa och ett sätt att minska intrånget i reservatet och skogen är att minska hastigheten på planerade nya vägen från 100 km/h till kanske 70. Det minskar bullret och ger bättre flöde för bilarna. Men den stora frågan är: Hur ska koldioxidutsläppen kunna minska om vi underlättar för bilismen? Det går inte. Det står i Växjö kommuns miljöprogram och det är sant.

Igår träff med lärare som skrivit en rapport om hur det ser ut på ett vanligt högstadium för nyanlända tonåringar som kommer in i klassen och ska arbeta på samma villkor som de som har språket. Mycket trevligt och vi spånade tillsammans, läraren och maken L, i detta sammanhang representant för Region Kronoberg, och jag i en och en halv timme. Kunde identifiera en hel del att nysta vidare i; lärarens erfarenheter mycket värdefulla och borde vara intressanta för forskning, lärarutbildning och kommuner.

Kommunala gruppen på kvällen diskuterade också frågor kring lärarens rapport, kring tomtpriser och nya motioner som är på gång.

Trött nu. Blå himmel. Satt inne och åt frukost halv sex idag – första gången på länge. Då var det lite kyligt. Det är det nu också kl 20.00 och blåser oupphörligt. Men vilka vackra dagar och vad bra att jag fick cykeln pumpad idag. Flyger fram.

Carin Högstedt

150818

17. aug, 2015

Medvind o motvind, Fyllerydsskogen, Nalle Puh

Dagens blogg från Växjö, vänster och Högstedt

Medvind till kommunhuset. Motvind hem så in i väggen. Åkte hem för att datorn i kommunhuset krånglar och jag måste få iväg vissa saker. Kanonväder hela veckan – förutom blåsten. Vilken augusti! Juli redan glömd.

Imorgon drar Vänsterpartiet Växjö igång den utåtriktade verksamheten på allvar. Vi har ett för var och en intresserad öppet möte. Det handlar om samhällsplanering, trafikfrågor, natur och behovet av ytor för rekreation, djur och växter. Ibland uppstår konflikter. Alltsedan jag började med kommunpolitik har Fyllerydsskogen, ett för många nära skogs-, ängs- hagmarksområde, varit hotat av exploateringsivrare. Min första kommunala debatt handlade om det. Då var en väg tänkt att dras genom skogen. I Fyllerydsskogen finns naturreservat, flera torp som drivs av föreningslivet, golfbana, jordbruk, allsköns aktiviteter,  elljusspår, lingon, blåbär, hallon. I ena änden byggs nu bostäder och i andra planeras för en trafikplats . Och det är den vi har möte om imorgon i VAIS-torpet kl 17.30.

I Fagrabäcksrondellen, som alltså ska göras om till något helt annat och ytkrävande, är det bilköer morgon och kväll. Det är inte miljövänligt, men det är inte heller miljövänligt att underlätta för bilismen. Går det att underlätta för bussar enbart? Går det att göra P-platser vid stadsgränsen innan rondellen och sätta in shuttlebussar för dem som ska till centrum? Är köerna så tråkiga att de uppmuntrar samåkning och kollektivtrafikåkande på sikt?  Hur mycket koldioxidutsläpp och hårdgjord yta kan sparas men annan lösning? Till vår hjälp har vi projektledaren från Trafikverket Magne Holm och trafikchefen Växjö kommun P-O Löfberg. Alla välkomna och vi hoppas på diskussion och klargörande innan det är för sent. 100 milj kr har jag sett en siffra att prognosen på kostnader är. Det går att sätta in ett antal bussar för den summan under ett antal år för en knuff i rätt riktning.

Sedan kan en ta fel ibland. När golfbanan planerades protesterade vi i V Växjö. Lite ryggmärgsreflex men framför allt rädsla för att den skulle dra in trafik i skogen. Men det visade sig att Gasrikets golfklubb har visat sig ta miljöfrågor på allvar, gjort fågelinventeringar, lyft fram fornminnen och banan smälter väl in i landskapet.

Nils Fransson (FP), ordförande i byggnadsnämnden i Växjö kommun, är en mästare i att göra sig korkad. Han undrar i en insändare varför S och V är mot bostadsbyggande: ”Tisdagen den 11 augusti 2015 lär gå till historien som en av de mörkare kapitlen i Växjös historia vad det gäller försöken att skapa fler bostäder i Växjö”. Citat Nils F Smp.

Nalle Puh sa en gång att ”en ska vara tålmodig med den som inte lyssnar. Hen kan ha ludd i ett öra.” Du och de andra i den moderatledda kommunregeringen vill bygga nytt kommunhus (vi har nyss invigt en ny entré för 40 milj kr till det gamla). Ni vill ha det nya kommunhuset på Norrtull eller Stationsområdet. Nåväl. Om vi nu nöjer oss med det gamla huset och bygger bostäder på Norrtull/Stationsområdet. Bygger vi då inte centrala bostäder? Det är Vänsterpartiets tanke och det upplyste jag kommunstyrelsen om. Vi tror nämligen det är extremt dyrt att göra om kommunhuset till bostäder. Dyrare än att bygga nytt. Centrala bostäder behövs och ska byggas. I åratal har vi drivit på om bostäder på Arenastaden och Bäckaslöv. Till skillnad från er som hellre ägnar er åt försäljningar och ombildningar till bostadsrätter. Till skillnad från er som på åtta år inte fick fram en nationell bostadspolitik, som leder till bostäder för vanliga löneanställda, studenter och ungdomar. Ert resultat blev ett Attefallshus.

Carin Högstedt

150817

16. aug, 2015

Toftasjön runt, bankvinster, föreningsliv, Sandsbrobollen

Lugn helg. Förmiddagen igår på Sandsbrobollen, stortävling mellan en mängd lag i de yngre årgångarna. Vi, maken L och jag,  har ca 300 m till fotbollsplanen Sandavi. Barnbarn, nyss fyllda åtta, deltog i ett sandsbrolag. Därav vårt intresse. Mycket folk, föräldrar och anhöriga och vackert väder. Idag upp tidigt och så tog vi oss för att cykla runt Toftasjön. Det är ca 15 km, omväxlande natur och vägar. Ser spår av vägar in i skogen och husgrunder. Det bodde en gång i tiden bortåt 200 människor utmed den slingrande vägen som förbinder RV 23 med RV 25. Fanns gott om torp under Gårdsby säteri. Finns mycket fakta och historia i en skrift ”Toftasjön runt” utgiven av Växjö kommun. Industriminnen passeras också; sågverk, stenbrott, kvarn har funnits och sågen är kvar men inte igång.

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD, skriver ibland långa resonerande ledare. Inte svart-vitt. Idag är en sådan – Alice i sagolandet. Den handlar om Alice Teodorescus sommarprogram i P1. Jag har inte hört det men läste Viola Baos recension i SvD. Den går ut på att ”berättelsen om den duktiga flickan blir ett sätt att flytta fokus från en osäker och orättvis samhällsordning till individuell prestation”. Lifvendahl resonerar kring detta på ett sätt som tilltalar mig. En behöver inte hålla med vare sig den ena eller andra men ledaren/krönikan idag är intellektuellt resonerande om Jantelagen, om strukturer som förtrycker individer. Men de individer som lyckas ta sig förbi strukturerna och frankt berättar om det? Ser inte vänstern de som goda exempel? Lifvendahl påstår det, att enkelt uttryckt vänstern trycker ner individer. Jag håller inte med, men tycker ändå att krönikan idag är läsvärd.

I DN idag finns ett långt reportage om föreningslivet i Sverige som borttynande. Partimedlemmarna minskar; 1980 var 13,8% av invånarna mellan 16 och 84 medlemmar i något parti. 2014 var det 5,2%. Men för drygt 10 år sedan, när jag satt i SKLs demokratiberedning, sas det också att ca 5% var medlem i ett parti. Så –hur mäts och av vilka? Strunt samma. Trenden är neråtgående. För partiväsendet och många föreningar. I reportaget är det Friluftsfrämjandet, Scoutrörelsen och föräldrakooperativ som är exempel på organisationer som går bakåt. Men om en lägger till alla grupper vi är med i på Facebook???  53% av svenskarna arbetar ideellt (2014). Inkluderar det alla som vårdar sina föräldrar, sina funktionsnedsatta anhöriga? Mitt intryck är att nästan alla arbetar hur mycket som helst, både för lön och ideellt. Jag undrar hur många hundratals/tusentals ideella timmar som ligger bakom Sandsbrobollens två dagars fotbollsmatcher? Men föreningslivet förändras över tid.

Det blir många läsefrukter idag. Dagens ETC i onsdags: Vinster i miljarder efter skatt, AB Volvo 3,5, Vattenfall 8,3, Swedbank 16,5, Nordea 31,5. Miljarder. Stefan Koch gör en analys av det ekonomiska läget i landet och det är inte gott. Finanssektorn har blivit centrum, inte de stora producerande företagen. Vad gör bankerna pengar på? Jo, ränteinbetalningar och spekulation. Det är ”en olycka i slow motion” enligt Koch.

Det blåser. Hård ostlig vind drar över sjön rakt in på vår altan. Annars är det varmt och skönt. På andra sidan sjön, där vi cyklade, var det lugnt.

Carin Högstedt

150816

 

 

13. aug, 2015

Villatomter i Växjö kommun, Amnesty, jämställd tidning, heliga ränteavdrag

”Endast en villatomt till salu” är en missledande rubrik från Smålandsposten idag. Vi ansvariga för landsbygdsutvecklingen i kommunstyrelsen i Växjö kommun träffades idag och jag sa att jag vill ha aktuella siffror på hur många tomter som är till salu – i kommunen i sin helhet, inte bara i stan. Och statistik kom. Det finns totalt 44 tomter utanför stan till salu. Det finns tomter i Braås, Dädesjö, Furuby, Gemla/Öja, Lammhult, Brittatorp, Åby, Åryd. Växjö kommun är stor geografiskt och har många orter, byar som är attraktiva. Jag kan tänka mig att vissa av dessa 44 tomter inte har ett bra läge eller form, men det leder fel om inte hela kommunen marknadsförs. Stadsfixeringen är tyvärr genomgående – som om urbaniseringen behöver någon draghjälp. Växjö kommun har för få tomter även på landsbygden. I Ingelstad saknas det t ex. Och människor vill faktiskt bo där också! Bra genomgång av höstens arbete med landsbygden hade vi!

I Dagens samhälle idag redovisas en opinionsundersökning av SKOP. Endast 1000 tillfrågade, men i alla fall: De har mätt kommun och riksdag och partisympatierna. Här ligger SD långt under sina rikssiffror i kommunerna, ca 8 %, jämfört med ca 13 i sympatier i rikspolitiken. I Växjö kommunstyrelse har SD en ordinarie ledamot och en ersättare. De senaste sammanträdena har ingen varit närvarande. Inget budgetförslag presenterades vid junifullmäktige. De saknades i så gott som alla debatter inför valet. Hade ingen valstuga. I många kommuner är stolar tomma. Det kanske finns en gräns för framgång när tomheten är nära väljarna (det är en i en kommun) och uppenbar? Jag bara hoppas.

Dagens ETC har bäst fördelning kvinnor – män i sin tidning, när jämförelse görs av ett antal dagstidningar. Kvinnor kommer också till tals. Bra! Medvetet gjort. De räknar och kollar sig själva. Då blir det bättre.

Amnestys beslut om legalisering av prostitution får säkert många inklusive mig själv att hamna i ett dilemma. Stöder Amnesty varje månad sedan kanske 15-20 år och litar på att de gör ett bra arbete. Läser deras rapporter, känner en del som är aktiva i Växjö med omnejd – utmärkta människor. Jag har periodvis arbetat mycket hårt med frågor som pornografi och prostitution. Mot dessa företeelser! För mänskliga rättigheter. Jag har 30 års aktivt arbete i kvinnojour bakom mig och inte minst genom det fått upp ögonen för den fascistoida människosynen i pornografin och vad den kan leda till i verkliga livet. Sexköpslagen var en framgång. Vad gör jag med mitt medlemskap i Amnesty nu? Men det är inte det viktiga – utan vad betyder Amnestys beslut för jämställdhet, för mänskliga rättigheter och samhällsutvecklingen globalt? Tillbakagång. Hela tiden; ett steg framåt och så ett eller två tillbaka.

Vänsterpartiet och Ulla Andersson (artikel SvD igår) har mycket bra förslag, när ränteavdragen föreslås bytas mot välfärdssatsning. Vinner respekt, hoppas jag. Hittills har ingen ledarskribent kallat det populistiskt, vad jag vet. Birger Schlaug, f d MP och språkrör, säger i Dagens ETC att ”såväl den förra regeringen som den nuvarande borde skämmas ögonen ur sig” för att inte tagit itu med den frågan. 30 miljarder 2014. Som skulle kunna användas att åstadkomma hållbar välfärd inom skola, vård och omsorg.

Vacker kväll med blå himmel. Hämtade barnbarn på fritis, badade och fikade. Så skönt.

Carin Högstedt

150813