26. aug, 2015

Muslimer är också människor, profitkvotens fallande tendens

Stilla kväll efter rätt lättjefull dag. Imorgon till Ronneby Brunn på så kallat strategisamråd. Förvaltningschefer, VDar, ordförande och vice ordförande i nämnder och styrelser samlas för två dagars lyssnande och lärande. Ser fram mot att lyssna på Mats Trondman. Det var länge sedan sist. Han ska prata på temat ”Urban längtan och att förstå och arbeta med en yngre generation”. Hela fredagen ägnas åt forskning, Linnéuniversitetet och framtiden. Helt klart mycket intressant.

 Hämtade barnbarnen på fritis i eftermiddag. Alltid lika trevligt att gå de ca 3-400 meterna till Sandsbro skola och gå i sakta mak med många avbrott tillbaka hem med dem. Det finns alternativa vägar, bara det, vem ska bestämma vilken väg idag? Det gjorde jag. Hade sett en kaninbur på sjövägen till skolan och lockade med att kanske det fanns en kanin i den. Det gjorde det inte, tyvärr. Stannade vid lekplats och iakttog att de klättrar väldigt mycket. På skolgården finns klättervägg och den är väldigt populär har jag sett. Bra. Det är det enda jag ångrar; att jag inte lärde mig klättra i bergen. Gått har jag, hasat mig fram, krupit upp till över 3000 m ö h. men aldrig klättrat med kedjor och doningar.

En ensam and kvackar väldigt högt. Det verkar alltid finnas någon and som är ”ful ankunge” och ensam. Eller? Tycker mig ha sett fenomenet vartenda år.

Ledaren i Dagens ETC igår: Roya Hakimnia ”Muslimer är också människor”. Min första reaktion. Ska det behövas en sådan rubrik? Min andra efter att ha läst. –Ja. Citat: ”Det är vidrigt att skriva den här artikeln. Religion mot religion. Men jag vet inte hur jag annars ska kunna nå fram i det rasistiska samhällsbruset. Våld är inte inpräntat i islam eller i någon annan religion! Det handlar om makt, resurser, rasism som finns överallt. I dessa tider när svart ställs mot vit, det partikulära vinner över det universella och invandrare har blivit ett ord som döljer människan, är det nästan revolutionärt att utbrista: vi är alla människor.” Jag brukar tala om människors lika värde. Tyvärr – det går inte fram. Det blir en bumerang av –nä, jag är inte lika mycket värd som de som kommer hit och får mat,  husrum och bidrag. Alla är vi människor är nog bättre. Plus att den ledaren – tack Roya Hakimnia! – var bland det bästa jag läst på sistone. Kunskap om fakta och hela den komplicerade verkligheten – vi är alla skyldiga att ta till oss. Och förmedla och prata om, skriva om.

Så läser jag Dagens ETC.s ledare av idag, Göran Greider om ”Kina och världskapitalismens slut ”. Hoppfullt. Inte i min livstid men kanske barnbarnen får uppleva en annan och bättre världsordning? Blir lite glad av att Greider skriver om ”profitkvotens fallande tendens”, en av Marx teser, som jag nu äntligen begriper! Trodde den var helt död.

Stilla. Mulet. Rätt varmt. Folk traskar förbi med sina hundar. Vilket lugnt hörn av världen jag sitter i!

Carin Högstedt

150826

 

 

 

25. aug, 2015

Åryd, nudging, fallfärdigt, på stan, våldtäkter som vapen

Cyklade tidigt till kommunhuset och satte igång med diverse administrativt arbete. Så till kommunstyrelsens arbetsutskott. V-skrivelse om att använda nudging (knuff i rätt riktning) fick bra svar. Ingen sa något och jag andades ut. Det går vägen. Det betyder att Växjö kommun i sitt miljöarbete ska använda både piska, morot och nudging – det vill säga knuff, vilket betyder att vi ska förändra beteende. Som jag tjatat om att det behövs beteendevetare, inte bara tekniker och ekonomer i det kommunala arbetet! Så kommer detta lättsamma begrepp (obegripliga också) och det verkar gå igenom.

I övrigt ett arbetsutskott med bra informationer och få beslut. S hade en skrivelse om förfallna fastigheter och möjligheterna att få rätsida på det. Hus står och bara faller ihop och det är svårt att komma åt på grund av den starka äganderätten. Tänkte på det igår när jag körde i södra kommundelen  så många fallfärdiga hus som borde tas om hand och få en värdig begravning. Svaret från den styrande majoriteten inte OK enligt min mening och S yrkade bifall till skrivelsen.

En skrivelse från (KD) om att Solligans sätt att räkna soltimmar missgynnar Växjö kommun blev otroligt nog besvarad med ett uppdrag till kommunchefen att skriva till SMHI. Tala om kärnverksamhet! S yrkade avslag vilket jag också gjort om jag haft rätten (ersättare kan inte yrka). Det är – som Malin Lauber sa – direkt pinsamt att kommunstyrelsen ska ägna sig åt solstatistik. Vi bor i en regnhåla hur vi än gör. Ikväll är det förresten riktigt fint väder igen efter ett välbehövligt regn i eftermiddag.

Så från arbetsutskottet till Storgatan i Växjö för direktkontakt med medborgarna. Vi delade (V)äxjös kommunnytt, som gjordes klart igår. Drygt 200  utdelade i ett rätt folktomt centrum. Blir orolig när jag märker hur det glesnar med folk i centrala stan. Uppehåller oss vid scenen på Storgatan och här är restaurang stängd och butik under avveckling. Men varför har inte dessa butiker/krogar ansträngt sig att bli tillgängliga för alla?

Cyklade hem och bytte till bilen för att köra till Åryd med (V)äxjös kommunnnytt. Kom hem dyblöt. Hamnade mitt i regnet. Återvände till stan och hämtade upp blad och partikamrat och vi chansade på bättre väder och åkte till Åryd. Vi gjorde rätt. Regnet avtog och vi fick ut dryga 400 blad.

Nu hemma och sista solen går ner borta på Koön, tvärs över sjön från vår altan. På Koön har vi campat otaliga nätter. En perfekt ö för bad och ett tält. Fler får inte plats. Bland de bästa stunderna hittills i mitt liv. Kvällar och nätter på Koön i Toftasjön. Inte bara vi som upptäckt denna ö. Ofta någon som övernattar när det är fint väder. Lite av en kamp att komma dit och paxa ibland. En midsommarafton missade vi och hamnade på ett väldigt dåligt ställe att sätta upp ett tält på.

Imorgon hämta barnbarn på skolan. I övrigt ta itu med politiska frågor och åtaganden, men har inga möten. På gott och ont. Får mer gjort om jag är jagad! Läste i Dagens ETC om hur väldtäkter används som maktmedel och vapen i krig och hur syriska kvinnor just ny flyr landet undan våldtäkter. Verkligen inget nytt men bra att få en sammanställning och reportage. Förstår egentligen inte att hela den ”normala” världen inte skriker ut sitt förakt för detta våld! I kvinnojoursammanhang har jag liksom hela kvinnojourrörelsen genom årens lopp försökt få människor att förstå viden av våld mot kvinnor, där det ytterst används som vapen i krig. Det har inte hjälpt. Hedersvåldet, krigsvåldet, våldet i nära relationer fortsätter och vi står där ganska maktlösa, vi som vill förändra, jämställa, jämlika, fredssträva. Det verkar utsiktslöst att få en ändring till det bättre. Eller?

Carin Högstedt

150825

24. aug, 2015

Kårestad, KommunNytt, Ingelstad, arbetsgrupp, spotta neråt

Utflykt till Kårestad igår kväll. Har köpt ett par gamla vykort från denna by, för min äldsta dotter bor i bygden. Vi gjorde nu ett försök att hitta lanthandeln och vykortet är bortåt 100 år. Det var väldigt enkelt. Frågade i ett hus där urinvånare bor. De visste och vi hittade lanthandeln, som nu är bostadshus, välhållet och förändrat men det var ingen tvekan. Små smala träd på kortet har vuxit till sig! Roligt! Härlig kväll på landsbygd med många hästar! Har ytterligare ett vykort som vi gått bet på, men tror vi ringat in: ”Utsikt från skolhuset”. Skolhuset borta men stenmur finns kvar? Kårestad ligger i Växjö kommun nära gränsen till Lessebo.

Denna dag började med att jag tog bilen till partiexpeditionen där fullmäktigegruppen skulle träffas för att göra ett (V)äxjös Kommunnytt. Detta utan att svara på frågan ”vad hände i fullmäktige senast?” De borgerliga har ställt in fullmäktige i augusti – orsak ej angiven. Vi ger ut vårt flygblad i alla fall. Processen gick snabbt. Jag tog paus för att vara rastfadder på Sandsbro skola. Jag är reserv i detta lag och blev inkallad. Från kl 11 till ca 13 är vi där två och två. Vi finns ute på skolgården – som är jättestor – Sandsbro skola har bra över 400 elever – rör oss och griper in och hjälper till om det behövs. Barnen rör sig mycket. Lite bråk om slänggungan, men inte allvarligt. Barnen klättrar, gungar, sparkar boll och är mycket aktiva. Jag frågade några vad de höll på med. De lekte mamma, pappa, barn och höll på att inreda ett hus med stenar. Andra lekte ”hästar”. Tittade hela tiden efter barnbarnen men det var det lilla jag såg till dem. Går i klass 1 och i klass 2. Som ”lön” får vi rastfaddrar äta lunch och det var en magnifik lunch. Hade ingen aning att det går att göra falukorv och kokt potatis så gott med tillbehör av flera sorters röror och sallader! All heder åt Inga-Lill i köket med flera! Jag frågade och det är sällsynt att någon klagar på maten.

Så tillbaka till partilokalen och si Kommunnytt tryckt i en upplaga som räckte till utdelning i Ingelstad och Tävelsås. Atti, Örjan och jag drog dit och fick ut 600 ex. Avslutade med glass från ICA. Så hemåt och till arbetsgruppen för omsorg och tillgänglighet.

Nu på altanen med frisk vind in, molnigt men skönt. En regnskur men hjälpte föga på gräset som är gult. Fått något mail med oro för vad som händer när det bor folk som är annorlunda på rastplatser. På twitter och facebook, på Smp.s debatt finns kommentarer som är ”elaka” men jag fördjupar mig inte i dem. Det handlar om V-förslag att romer, EU-migranter eller tiggare, vad man nu vill kalla bostadslösa fattiga, ska kunna bo ”tryggt” på någon camping. Det väcker känslor lindrigt uttryckt. Många har hakat på att det är kommunismens fel att de har det så dåligt i Rumänien och Bulgarien. Så jag ska vara tyst. Det är mitt fel.  –Ja, det må vara. Men i Frankrike? Eller vilket annat land som helst i Europa? Det är precis samma sak överallt. Vad är det för fenomen som gör att vanliga människor måste ha någon under sig att spotta på? Förstår inte. Men där är romerna, underst.

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott och därefter utdelning av Kommunnytt i Åryd och Furuby. Kommunnytt handlar mycket om bostäder, bristen på hyresrätter och vad som kan göras för att bygga fler; fler billiga hyresrätter för vanligt folk med vanliga löner och ungdomar, studenter… Finns på www.vvaxjo.se!

Carin Högstedt

150824

 

 

23. aug, 2015

Kulturfestival, Crazy Daze, knuff i rätt riktning, legal camping - motion

Så väldigt trevligt på kulturfestival i Hovmantorps Folkets Hus igår! Mari Gustavsson sjöng, Hovmantorpsrevyn underhöll och Crazy Daze sjöng och spelade så taket lyfte. Allt var mycket bra och gladde den stora publiken. Lessebo bibliotek hade informativ disk med lättläst. Det var lotteri och trolleri. Två lakersspelare skulle komma och skriva autografer under matpausen. Idé och kunskapscentrum arrangerade med hjälp av sponsorer, t ex Humana. Träffade många bekanta från tillgänglighetsrörelsen. Vi lämnade i pausen och väl hemma tog jag simtur två denna dag. Skönt!

Nu söndag och jag har läst handlingarna till veckans kommunstyrelsens arbetsutskott. Bra och positivt svar på min skrivelse om ”nudging”, knuff i rätt riktning. Det handlar om att få människor att ändra sitt beteende, t ex att använda miljövänliga transporter, när det är möjligt. Metoden ska in i kommunens miljöarbete. Det är förslag till beslut och det står sig nog genom både arbetsutskott och kommunstyrelse.

Motion om en legal uppställningsplats, en camping, för t ex EU-migranter är klar. Den blir det diskussion om i kommunfullmäktige så småningom.

 Fortfarande mest sol och kruttorrt. Men det mesta högtrycket är nog över.

Carin Högstedt

150823

22. aug, 2015

Legal camping, avhumanisering, bostadspolitik, småskuret, retroparty

Första simturen men troligen inte den sista denna dag! Solen vräker ner över tangenterna och det är svårt att se. Frukost med tidningsläsning. Mycket om (V). Läste Smp igår och blev så upprörd att jag skickade iväg ett pressmeddelande på direkten. Handlade om vräkning av romer från en rastplats vid en infart till Växjö. Avhysning utan att anvisa en annan plats. Precis just det – behovet av en legal uppställningsplats – hade jag pratat med partikamraten Eva-Britt Svensson om i förrgår. Vi sa att en motion om det är befogad. Det finns förebilder. Uppsala kommun har beslutat om det. Jag har uppdraget att skriva och det ska jag göra efter den här bloggen. Jag kan inte förstå att vi fortsätter att behandla romerna som sämre folk än andra. Jag kan inte. När Smps reporter ringer upp mig, så berättar jag som det är. Vi har en kollektiv skuld till den här gruppen människor. Med det menar jag att romerna har funnits i Sverige i 500 år och förföljts, diskriminerats, hotats, bestämts vara illegala, vräkts… Det är inte bara romer, det är människor i utanförskap, ”tattare” kallade i min barndom. Det var personer som gjorde sysslor som ingen annan ville befatta sig med: Bödlar, hästslaktare… Som tack var fick de nedersta platsen  i samhällsordningen. ”Vi” är Sverige som nation som bör be om ursäkt istället för att avhysa utan alternativ.

Jag brukar berätta som det är: Jag gick i söndagsskolan som barn, i ett metodistkapell där tant Elin tog emot oss. Hon tog hand om de barn i skaran som hade det svårt; fattiga barn, barn i missbruksfamiljer. Jag iakttog. Hon lärde oss sjunga ”Röd och gul och vit och svart, gör detsamma har han (Jesus) sagt”. Det gjorde starkt intryck. Jag fick det inte att stämma med hur romerna pratades om och behandlades. Inte då, inte nu.

Så läser jag @mathiasbred i Smp idag. Om detta ämne och V-förslaget att ordna en legal uppställningsplats i stan. Det är ju fler som behöver. Troligen studenter inom kort och bostadslösa finns det alltid. Jag läser alltid ledarna i Smp, ingår ju i den ”politiska tjänsten” . Jag vet att Bred är både klok och bildad. Jag vet att Bred förstår vad jag menar med kollektiv skuld, men han kan inte låta bli att misstänkliggöra mig och mitt parti, som skyldig till romernas situation i gamla östländer. –Ja, den var förfärlig och är fortfarande. Och i Sverige avhyses folk, hotas, hatas, misshandlas, registerförs. För mig handlar det om vanlig humanism, människors lika värde och att erkänna att i praktiken har inte alla lika värde. Sämst ställda i det fallet i Europa är romerna.

Självfallet är det bästa och nödvändiga att hjälpa folk där de egentligen bor. Självfallet! Långsamt vaknar insikten och Sveriges regering arbetar med detta. Det är bara det att det tar tid. Det handlar inte bara om pengar. Det handlar om att fördomar och förakt, grundat i århundraden, ska brytas ner. Vad gör vi då under tiden? Det är det som är frågan. Vad gör vi med dem som kommer hit och tigger och uppenbarligen stör ”ordningen”, samhällsordningen? –Ja, det absolut bästa torde enligt min mening vara att behandla dem som människor, ge barnen framför allt undervisning, få upp dem från gatan och syssla med annat än tiggeri. På hemmaplan, i Bulgarien och Rumänien, kan dessa människor ha stor glädje av erfarenheterna från Sverige och Växjö.

Fortsätter läsa Smp. ”Femklövern”, M,C, FP, KD, MP, skriver artikel om bostadsbyggandet, ett svar på Vänsterpartiets artikel häromdagen, som handlade om behovet av hyresrätter. Dagens svar har rubriken ”Mångfald före gammal politik ger 3000 bostäder”. Artikeln avslutas med ”En mångfald och större dynamik i bostadspolitiken har mycket större möjligheter att lösa bostadsfrågan för fler växjöbor än Vänsterpartiets planekonomiska tänkande”. Jag läser V-artikeln igen; ”Vi välkomnar privata bostadsbolag som vill etablera sig i Växjö, men det blir inga fler lägenheter om Växjöbostäder säljer 2000 lägenheter som den styrande alliansen i Växjö föreslår.” Planekonomi!?!?

Ibland känns politiken så småskuren att jag tror det är läge att bara verka ideellt i sociala föreningar och sammanhang.

Igår kväll hade vi ”retroparty” här. Mina tre döttrar, två barnbarn, svärson och farmor till barnbarnen åt grillkorv med bröd och  Slottssenap på papperstallrikar. Äntligen en kväll med folk här utan risk för regn och rusk.

Idag med maken L till Idé- och kunskapscentrums kulturfestival i Hovmantorp. Det är den samlade tillgänglighetsrörelsens arrangemang.

Carin Högstedt

150822