3. sep, 2015

Hopp om bättre politik, i sjuan och intresserad av politik, våga fråga, Kalmar

Mitt twitterflöde andas visst hopp idag. Treårige Aylans död, funnen drunknad på strand i Turkiet, har berört. Aftonbladet skickar redaktion för att följa flyktingströmmarna där de är. Kräver också mer av Sveriges regering och styrande. –Hur kan vi hjälpa? Det kommer berättelser och förslag, namninsamlingar för legal asylansökan… Ja, fotot på Aylan berör. Och hur många treåringar har drunknat hittills i flykten från krig, våldtäkter, terror, extremism?  –Ingen vet nog det, men många är de som inte kom längre än till en båt som sjönk på Medelhavet. Bästa botemedlet är att låta människor söka asyl på legal väg från sitt land, så länge krig och förföljelse förekommer. Jag fick fotot på Aylan på facebook och funderade på om jag verkligen skulle dela det. Glad att jag gjorde det. En grupp i Växjö har startat insamling för flyktingar på ön Lesbos. Bra. All hjälp, alla som säger att det måste få ett slut, vi orkar inte fler döda barn, alla som säger att det handlar inte om volymer, det handlar om liv och människovärde, allt detta är bra. Många har skrivit väldigt bra idag: Mona Sahlin (S), skribenter i Aftonbladet, Oisin Cantwell t ex.

Igår kväll på första mötet med nya styrelsen i Bibliotekets vänner. Trevligt! Vi spånade om vårens program, ca fyra kvällar. Många idéer och det kommer att bli intressant. En kväll i höst blir det schlager från 30-, 40-, 50-talen, som ska interfolieras med korta inslag om böcker som var populära. Inget finkulturlir utan verkligen poppis-kultur. Vi nämnde Olle Hedberg, Sigge Stark, Sigfrid Siwerts, Enid Blyton, följetänger i tidningar, Alice Lyttkens, Sven Edvin Salje m fl. Var och en av oss ska tala om någon i max tre minuter. Jag blev helt fascinerad av tanken att få prata om betydelsen av följetängerna i Husmodern. Alla hade inte tillgång till böcker eller bibliotek. Kulla-Gulla kan inte heller förbigås. Vi som läste Kulla-Gulla blev ju socialister. Eller? Funkar inte riktigt så, tyvärr. Trevligt uppdrag och till våren blir det nog något om barnböcker och genusanalys, hoppas jag.

Första författarkvällen nu i höst är nästa vecka, tisdag: Agneta Pleijel minsann! Kl 18.00 i Biblioteket, Växjö, Galaxen. Hon ska tala om sin senaste bok Spådomen, som handlar om hennes liv fram till 20-årsåldern. Välkomna alla! Vad mycket intressant det finns att delta i!

I eftermiddag intervju av en tjej i sjuan. Hon skulle intervjua en politiker och hon var uttalat intresserad av att ägna sig åt politik. Hennes mamma hade rekommenderat mig. Tack för det! Tjejen ville veta vad en ”politiker” gör på dagarna, hur man kom in i det livet, minnen från det bästa och sämsta, varför jag valde (V) osv. Roligt att prata om. Jag rekommenderar alla att engagera sig politiskt om en vill förändra. Berättar om resor till Syd-Afrika, Kanada, Kosovo… Om fördelen med kommunalt engagemang;  Det går att se på, ta på, det en har åstadkommit, byggt eller bevarat. Berättar om betydelsen av att hämta nya idéer internationellt, att en även som individ har stor glädje av de kunskaper en får via politiken, att de flesta medborgare är positiva och visar uppskattning, att hot och hat är relativt sällsynt. Betonar också att det är hårt arbete och struktur som gäller. I varje fall i mindre partier.

Hemmakväll. Samlat material till motion om sex timmars arbetsdag på försök på någon/några arbetsplatser. Ska bli gjord senast nästa vecka. Bra att skriva det här; då är jag tvungen att göra det. Och jag vill verkligen – men ibland är det lite trögt att komma igång. Funderar på vad som kan göras i Växjö kommun för att åtgärda det hedersrelaterade våldet. Ser vi det? Vilka av kommunens arbetare borde ha kunskaper om att upptäcka? Kvinnojouren har goda kunskaper i ämnet, men vilka fler behöver det? Skolan, javisst – har alla där de kunskaper som behövs för att våga fråga?

Imorgon eftermiddag förhoppningsvis till Kalmar och min brors antikvariat för att handla älghultskrönikor och kanske mer. Han har fått in en hel massa årgångar. Njutning.

Carin Högstedt

150903

 

 

1. sep, 2015

Votering är begärd och ska verkställas, solligan, vattenskotrar

14-1. Så slutade voteringen om att låna ut en miljon kr till SIP, samhällsomvandling i praktiken. De behöver bättre likviditet under ett eller två år för att snabbt få igång verksamheterna i sin fastighet. Verksamheterna är främst riktade till barn och unga med funktionsvariationer. Verksamheterna är fantasifulla och utanför den gängse kommunala boxen. Det betyder att de utvecklar kommunen och regionen på ett sätt som inte skulle inträffa om inte SIP fanns. De kom till kommunstyrelsens sammanträde – jag tror sex av gänget som drar i alla projekt och trådar. Vi visste att (V) troligen var ensamma om att stödja SIP med att LÅNA UT en miljon. S kom på vårt gemensamma gruppmöte med ett eget yrkande på avslag, men med ett uttalande om att SIPs verksamhet är bra och ska ha stöd. Ungefär så. Det visade sig att de borgerliga partierna, ja alla närvarande, stödde S-förslaget. Jag begärde votering och det blev 14-1. Synd om glada SIP-gänget men tydligt i övrigt.

Jon (KD) och hans skrivelse om att ”solligan” missgynnar Växjö, vilket ska tas itu med, blev det också votering om. S+V ville avslå, övriga ville bifalla den. Och övriga vann förstås med 9-6. Jag har inte tänkt på det innan – tyckte bara det var en helt onödig grej att ta upp – med det är ju inte SMHI som konstruerat solligan. Det är SVT. Vi ska alltså som kommun skriva till TV om att de ska göra solligan annorlunda! Hjälp. Upplysningsvis regnar det i Växjö just nu.

På övrigt tog jag upp klagomål från medborgare på vattenskotrarnas framfart i Helgasjön och Toftasjön. Det höga ljudet och svallvågorna påverkar både fåglar och människor negativt. –Jomenvisst. Det ska upp på dagordningen vad som går att göra. Trodde jag inte. Ska meddela en av medborgarna som hört av sig om detta. Han är riktigt arg och menar att kommunstyrelsen är feg, som inte vågar ta itu med skotrarna och konsekvenserna för vattenkvalité bl a.

Så flera timmars information om höghastighetsbanan och hur Växjö kommun ska vinna kampen om hur banan ska dras. Intressant och hela utvecklingen håller på att ritas om genom att nya bostadsområden ska byggas västerut istället för österut som planerats. Västerut ska nya stationen ligga. Det hela var intressant. Skadar inte att leka med idéer och tänka nytt. Dragningen i övriga kommunen är det Trafikverket som gör. Kommunen ska bestämma om stationsläget och betala kalaset. –Märkligt, sa Åsa K-B (S) att staten lägger allt på kommunerna. Och, ja, det är det verkligen. Undrar hur detta ska sluta och hur mycket Växjös invånare ska betala? Är själv mycket skeptisk till att göra ytterligare en barriär genom landskapet. För att ha glädje av investeringar i höghastighetsbanan krävs också stora satsningar på Kust till Kust-banan med mer.

Igår möte med kommunala gruppens arbetsutskott, sedan fullmäktigegruppen om dagens ärenden och som kronan på verket Vänsterpartiet Växjös styrelsemöte. De mötena går alltid snabbt och är konkreta. Två medlemsmöten planeras under hösten, liksom inspelning av ett program på Öppna kanalen. Kom hem ca 20.00 på cykel, som fått punkteringen lagad. Idag mycket sittande på möten också. Spännande liv – faktiskt ärligt. Det går att påverka, också i opposition.

Imorgon inte ett möte förrän styrelsen i Bibliotekets vänner på kvällen. Ska bli roligt. Ett helt nytt uppdrag i den värld där jag känner mig väldigt hemma: Litteraturen.

Carin Högstedt

150902

 

 

30. aug, 2015

Myter och halvsanningar, fördomar och hatbrott, gofika, fönsterputs

Bra söndagskrönika av @pwolodarski i DN idag. ”Flyktingspöket går åter genom debatten”. Citat: ”Människor måste inte kvävas  lastbilar på europeiska motorvägar. Människor måste inte bli överkörda av höghastighetståg vid Engelska kanalen. Människor måste inte drunkna i Medelhavet”. Framför allt innehåller Wolodarskis text korrekta siffror på flyktingströmmarna. 60 miljoner på flykt, ja, och av dem är ca 40 på flykt inom sina hemländer. Drygt 600 000 sökte asyl i EU 2014. I EU bor ungefär 50 miljoner människor. Och så vidare. Det florerar myter om invandringens storlek. Vi som är humanister och anser alla människor lika mycket värda ska lära oss de riktiga uppgifterna och slå ner på lögner och myter så fort de upprepas. Annars blir de sanningen. Läs gärna och upprepa aldrig överdrifter, myter, fördomar, lögner!

Läser så Dagens ETC från i fredags. Helsida där på samma tema men om tiggeriet. Rubriken lyder ”Kunskap viktigt botemedel mot rädsla och populism”. Citat: ”Enligt skattningar av myndigheter och frivilligorganisationer kan det som mest ha funnits 4000-6000 fattiga EU-medborgare i Sverige i mars/april 2015. Om vi ska relatera dessa tal till någon fixpunkt fanns det vid senaste nationella hemlöshetskartläggningen i Sverige 34000 hemlösa under en mätvecka år 2011 och Socialstyrelsen räknar i senaste Social Rapport (2010) med att det kan finnas mellan 10000 och 30000 papperslösa i landet”. Skribenterna är en professor i socialmedicin och en professor i socialt arbete. De anser att överdrivna rubriker och utsagor om tiggeriets omfattning och påverkan på Sverige leder till rädslor hos allmänheten, populistiska utspel och aktiverat grupper som förstärker myter och rädslor. Kunskap ska motverka myter, halvsanningar, antiziganism och hatbrott. -Javisst! Vi ska möta myterna med kunskap.

En jätteskock björktrastar underhöll oss vid frukosten. De for omkring i träd och buskar. Vi blev inte kloka på vad de sysslade med. Nu är de puts väck. Stilla och varm kväll. Varvat inläsning av handlingar till möten i veckan med att dela flygbladen, de sista efter att maken L cyklat runt i timmar i nästan hela Sandsbro. Jag tog det som var kvar. Putsat fönster också och besökt barnbarn. Fick ”gofika” – kladdkaka, vispgrädde och blåbär.

Morgondagen börjar med möte med ansvariga för tillgänglighetspolitiken. Punktering på cyklen! Kan inte minnas när det hände senast.

Carin Högstedt

150830

 

29. aug, 2015

Brevlådor, på stan, höghastighet, stollerier, tack!

Uppe tidigt idag och åt en rejäl frukost ute som vanligt. Läste tidningar. Diskade. Drog iväg på cyklen till ett bostadsområde med (V)äxjös Kommunnytt. Bostadsrättsförening. Trevliga människor. Har gått här i många år och alla vet vad jag håller på med. Så till partiexpen och fyllde på medhavd termos med hett vatten och packade socker och lite annat. Så till Storgatan där kamraterna satt upp bord och beachflagga. I två timmar var vi där och delade Knytt som vi kallar flygbladet lite kärvänligt. Bitvis sol, inget regn, bra med folk (lönehelg). Lite andra människor än de onsdagar vi är här med blad. Turister passar på att fråga om vägen hit och dit. Trevligt. Även (M) och  (KD)  ute idag.

Vi blev av med första högen blad och fick trycka nya. En sådan här dag ska det vara färg och vikta blad. I brevlådorna stoppar vi svartvita A4. Väldigt mycket positiv respons denna dag! Vad framförde folket då? Ett axplock som jag upplevde: Bygga nytt kommunhus och göra om det gamla till bostäder. –Stollerier! Höghastighetsbanan. – Underhåll de nuvarande järnvägarna först! Tack för att ni ordnade mötet om Fyllerydsskogen och trafikplats Fagrabäck! En slickar i sig. Mycket roligt, många frågor.

Så hemåt och det via ett annat bostadsområde, Ponderosahusen i folkmun, där jag stoppar blad i brevlådorna. Börjar bli mör i benen av allt hoppande på och av cyklen. Kommer hem och där står hägern i alla sin glans på flotten en bit ut i Toftasjön. Inga andra fåglar verka jaga bort hen längre.

Nu kväll och solen skiner. Ska njuta och skjuta upp allt som ska göras till imorgon.

Carin Högstedt

150829

28. aug, 2015

Ronneby Brunn, ledarskap, universitetsstad?, röd lördag

Hemma efter två fullmatade dagar på Ronneby Brunn med . Ca 65 personer ur kommunens ledning i styrelser och nämnder var där. Överlag bra kvalité på alla föredrag. Första dagen handlade om ledarskap och ordningen i kommunens inre arbete, andra om hur en kan utveckla en universitetsstad, vad det betyder och innebär. Enkelt uttryckt. Universitetsfolk från både Växjö och Kalmar deltog. Första dagen avslutades med Astrid Laessö Christensen, direktör i tankesmedjan Mandag Morgen Velfaerd, som på danska pratade på temat På väg mot en ny välfärd och uppehöll sig vid kontaktytan mellan politiskt valda beslutsfattare och civilsamhället, medborgarna. Riktigt intressant. Tankesmedjan ifråga har ingen partipolitisk koppling. Fler och fler äldre är ingen börda utan en resurs. –Ja, Astrid sa det på bättre sätt och på danska. Det lät mer innovativt då än när jag nu skriver. Hur som helst finns det gott om pensionärer med väldigt mycket energi och vars största problem ofta är ensamhet. En stor underökning av Mandag Morgen Välfaerd visade att äldre helst vill betyda något för någon. Det var största önskemålet enligt svaren.

Fredag eftermiddag var det dags för professor Mats Trondman att tala om ”Urban längtan och att förstå och arbeta med en yngre generation”. Frågeställningen var: Hur kan vi för fler unga att stanna i regionen? Är det önskvärt? Kan vi få dem att flytta tillbaka efter utflykter i världen? Mats Trondman svarade med att under en timme underhålla oss med ungdomars tänkesätt – utan en enda powerpoint-bild eller hjälpmedel – ren stand-up – och vi förstod att forskningen säger oss att vi ska bry oss om ”stannarna” också. De nöjdaste ungdomarna realiserar sin urbana längtan, de som tycker om sitt hem, sin familj och skolresultat. Vi kan som kommuner/regioner till och med hjälpa dem komma iväg. Har vi goda livsvillkor kan många av dem vilja komma tillbaka och ha nya idéer med sig. Ungefär så sa Trondman. Och visst! Det  är absolut en hållbar slutsats; Bostäder, arbete, framåtanda, föreningsliv, kultur, öppet debattklimat, forskning och forskningsbaserade företag vid sidan av industri och handel t ex. Kvalité i skola, i äldrevård och ständig medborgardialog, en kommun/region som ser människor som resurser oavsett bakgrunder och läggningar. Så enkelt egentligen.

Kommunstyrelsens vice ordförande Åsa k-B (S) höll det avslutande talet och det var suveränt som alltid. Hon tog upp tragiken på Medehavet med många drunknade och lastbilen i Österrike med 50 (70?) döda flyktingar – de senaste nyheterna från flyktingsituationen.

Givande dagar. Vill ha en uppföljning så småningom. Vad blir det av nya insikter och kunskaper? Universitetsstaden?

Imorgon ”Röd lördag”. Det betyder att Vänsterpartiet är på Storgatan i Växjö med information och kaffe, ett par timmar. Meningsfullt. Sedan ca 1000 flygblad att dela ut i Sandsbro och några andra kvarter. Hur hinna med? Kommunstyrelsehandlingar, arbetsutskottshandlingar och det ena och andra. Men bra väder och nu en vacker kväll.

Carin Högstedt

150828


 [C1]