10. sep, 2015

APA, Noks Ark, Kristina Ohlsson, Refugees welcome

Hemma tidigt. Skönt för jag är rejält snuvig. Bänkat mig ute med många tidningar att läsa och slutet på mycket bra deckare: Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson. Ser att det finns fler böcker av henne som jag inte läst. Till bibblan. Ska ändå dit imorgon på ett seminarium om mat och klimat, som Växjö kommun arrangerar. Fantastisk kväll. Kluckkluck från sjön, sol på andra sidan, tyvärr inte både morgon- och kvällssol på vår altan… I bakgrunden ljud som antyder fotboll på Sandavi.

Kom nyssens hem från besök på Araby Park Arena (APA). Några från kommunala gruppen var där för ett år sedan. Då sa nya chefen att kom tillbaka om ett år så… Och det gjorde vi, åtta personer. För er som inte känner till Växjö så är Araby miljonprogramområdet med vissa problem och APA är ett relativt nytt allaktivitetshus med plats för kultur och idrott ute och inne. Vi pratade ikväll om hur sommaren har varit. I media har det sagts ha varit lugnt. Det bekräftades. Ca 1000 besök i snitt per dag, åtta anställda, lite extra resurser och samverkan har präglat sommaren. Finns önskemål om café och bibliotek. –Precis, sa jag. Hade S+V+MP vunnit valet hade vi varit igång med det. Finns enkla lösningar på att bygga ut. Kanske finns inom de borgerliga partierna intresse av detta? Dumt att inte kolla.  Noterade att ca 80 tjejer/kvinnor spelar fotboll, ca 45 dansar zumba varje vecka! Fler tjejer än killar spelar fotboll. Vi lämnade med vissa idéer i huvudet och med en känsla i maggropen att det går framåt med verksamheten. APA – en rätt satsning! Nästa stadsdel att ta itu med är Teleborg. Där behövs först och främst ett medborgarkontor.

Träffade Noaks Arks verksamhetsansvariga på lunchen och gick igenom handlingarna till nästa fredags styrelsemöte i Stockholm och seminarium på lördagen. Blir ett jobbigt styrelsemöte känner jag på mig. Men väl förberedd så…

Ska ta itu med dagens post. Måste bestämma hur gå vidare med manifestation för flyktingar, Refugees welcome i Växjö.

Carin Högstedt

150910

 

8. sep, 2015

"Refugees welcome", sextimmarsdag, kulturellt, vegmat, bibblan

Möte med arbetsgruppen inom V Växjö för EU-migranter igår. Vi är fyra kvinnor som valt den gruppen. Vi pratade nu om ”Refugees welcome” och behovet av en manifestation i Växjö. Vi tror att många skulle uppskatta att möta likasinnade och att visa sin solidaritet med de som flyr. Vi beslöt att kontakta några av de stora sociala organisationerna för att se vilket intresse de har. Tog upp frågan på mötet efter vårt, Kommunala gruppen (alla med något kommunalt uppdrag, stort eller litet), som biföll tankegångarna. Hoppas det går i lås. Ett positivt svar hittills från en organisation. Kommunala gruppen biföll också en motion som jag hade uppdraget att skriva och kom loss med igår. Den föreslår att Växjö kommun på försök inför sex timmars arbetsdag på en eller några arbetsplatser. Det görs i andra kommuner och det finns goda exempel från privata näringslivet. Toyotas verkstad i Mölndal har haft sextimmarsdag i 10 år. Den är skriven på ett sätt som gör att även motståndare till kortare arbetsdag som norm skulle kunna bifalla den. Tycker jag själv! Vi vill att forskare ska följa försöksverksamheten och utvärdera. Vad händer med sjukskrivningarna? Vad händer med arbetsmiljön? Vad händer med produktiviteten? Barnen? Jämställdheten? Kostnaderna? Klimatpåverkan? Jag anser det nödvändigt, framåtsyftande, människovänligt och kan se massor med fördelar. Men bra att låta forskningen studera vad som blir resultat när strukturerna ändras så pass. Eva-Britt Svensson och jag undertecknade idag och lämnade in förslaget.

Min förmiddag idag fortsatte att vara produktiv. Lite annonser, kallelse till V Kronoberg landsbygdsutskott och andra inte så glamorösa saker på göra-listan blev gjorda. Cyklade hem och hämtade barnbarn på fritis. Vi inspekterade en ny lekplats i vår bostadsrättsförening och den blev med beröm godkänd. En hel timme höll de på och klättrade, hoppade och gungade. Solen sken.

Så ikväll till Galaxen på stadsbiblioteket i Växjö för att lyssna på Agneta Pleijel om senaste boken. Jag kom kvart i sex, det skulle börja 18.00. Det var så gott som fullsatt redan. Många stolar fick plockas fram. Vet inte riktigt hur många vi var men 100-150, mest mogna medborgare och kvinnor. Så helt otroligt skönt att sitta och lyssna på en författare som berättar helt okonstlat om innehållet i en bok och hur hon gick tillväga med att skriva om sin barn- och ungdom. Skulle hon skriva i jagform? Eller ”hon”? Det blev en blandning. Agneta är 75 år och av annan bakgrund än jag, men vad jag kunde känna igen mycket från det hon läste ur boken. Ska ta mig samman och börja låna böcker på bibblan igen. Började köpa böcker när jag fick råd och reste mycket. Det är då jag läser som mest och det går illa åt böckerna plus att det händer att jag glömmer eller tappar bort dem. Nu slut på köpandet. Ska läsa Agnetas bok. Hon väckte intresset för just den ikväll. 

Så har jag lovat att äta vegetariskt två dagar i veckan. Kom en inbjudan att delta i något som har med matmässan i Växjö att göra. Tre löften skulle avges som minskar miljöbelastningen på planeten. Börjar med det vegetariska på måndag. Enklast blir att gå till det sociala företaget på Norra Esplanaden som har helt igenom ekologisk vegetarisk lunch.

Kallt ute nu men inte omöjligt att sitta ute och skriva, inte alls. Filt om benen. Sju fikon på lilla trädet. Behöver ett växthus. Men si det går inte, för vi bor i lägenhet och har inte den ytan även om vi odlar en hel del. Kanske skulle vi ha ett kollektivt växthus i kvarteret?

Carin Högstedt

150908

6. sep, 2015

Vi hjälper, botaniska trädgården, domkyrkan, äldres bestämmanderätt

15000 på medborgarplatsen idag enligt Aftonbladet och polisen under parollen Refugees welcome, en manifestation arrangerad av ungdomsförbunden efter initiativ av Grön ungdom. Alla partiers ungdomsförbund deltog utom Sverigedemokraternas. NÄR gör vi en motsvarande manifestation i Växjö? Känner att det behövs. Sonderar terrängen.

Vaknar idag på hotell i Lund och seriösa morgontidningar. Äntligen en rörelse för humanism och öppna hjärtan, plånböcker och gränser! (?)

Vi gläds åt lite sol i Lund på morgonen, tar en tur runt några kvarter. Här har jag gått under några år i första hälften på 60-talet. Läste litteraturhistoria, teoretisk filosofi, etnologi, fick två barn. Besöker domkyrkan från 1100-talet. Gigantisk byggnad. Hur orkade de bygga och hur hade de råd? Idag omöjligt nästan att bygga enkla bostäder åt folk i allmänhet mycket mindre byggnader i denna klass. –Ja, det är konstigt här i världen. Hursomhelst; mycket är sig likt i Lunds centrum, tack och lov.

Gick med bonusbarn med sambo och barnbarn i Botaniska trädgården. Så jättefint och intressant. Här finns ett näsduksträd, sa Hanna. –Har jag bara läst om, sa jag. Det blommade dock inte nu. Såg vaktlar inne i växthuset. De är där och håller efter insekter. Växthuset helt fantastiskt. Såg en sorts näckrosor vars blad håller för 50 kg last! Tänkte på Tummelisa.

Ser i DN att nu ska (M) öka äldres inflytande över hemtjänsten. I alla fall är det ett förslag till M-kongressen i höst. Modellen är Linköpings kommun och det handlar om att kunna påverka innehållet i sina hemtjänsttimmar, större valfrihet.  –Så bra! Om (M) bestämmer sig för detta så finns det en klar majoritet för det som S+V och MP drivit i ett antal år i Växjö kommun; större valfrihet för äldre att bestämma innehållet i sin vardag – och vi har hänvisat till Linköpings m fl kommuner och (M) har hittills konsekvent sagt nej eller bara ignorerat. Nu finns det snart majoritet i Växjö kommun för reell valfrihet för äldre att bestämma lite över innehållet i sitt liv, eller? Hoppas inte deras kongress backar.

Carin Högstedt

150906

5. sep, 2015

Kalmar, antikvariat, Sveriges bebyggelse landsbygden, Lund nästa, Vigörvadvikan

Hemma en sväng. Kom nyss från Kalmar, där vi sovit i natt maken L och jag efter att jag inhandlat 16 st Älghultskrönikor plus mycket snygg bok med spännen, ett ex av Sveriges bebyggelse Landsbygden, Kalmar län del 1. Det är norra Kalmar län. Jag har del 2, som mamma och pappa beställde på 1960-talet, där vår arrendebostad finns med. Ovärderliga i släktforskningen! Tjocka, röda med guld, samma serie den nya och den jag hade sedan länge. Del 2 är mellersta Kalmar län. Min brors antikvariat är en innehållsrik upplevelse i tid och rum. Igår kväll hemma hos Mikael, min bror, och sambo Carola och åt räksmörgåsar och pratade konst, böcker och katter. De har två innekatter.

På hemvägen idag stannade vi i Eriksmåla där det var marknad på den gamla marknadsplatsen med en lång rad gamla bodar. Köpte lite blommor och marknadskarameller. Hittade en loppis, som vi inte kunde motstå, i detta Eriksmåla. Det blev bl a en glasfågel av Paul Hoff. Resten av vägen hem ösregn. Stannade ett tag för jag såg inte att köra.

Nu till Lund! Med tåg. Hälsa på maken L.s son Mattias med sambo Hanna och barnbarnet Julia med tre bonussyskon. Ska bo nära botaniska trädgården, som jag tänker vi kan besöka och inte långt från domkyrkan.

Insamlingar och @vigorvadvikan pågår och i Smp idag är det en kvinna boende i Sandsbro, som tar emot i sitt garage. Ska ta fram det som kan passa att lämna och besöka både Petra i Sandsbro och insamlingen på Husarvägen i Växjö. Vad jag förstår finns det en samordning från Stockholm, som sköter transporten till Lesbos, den grekiska ö, dit mängder av människor flytt från Syrien och saknar praktiskt taget allting.

Många media har adresser och beskriver möjligheter att hjälpa. Både papperstidningar och sociala media ger vägledning för den som vill göra en insats. När många vill göra något för andra så ökar tilliten och visionen om ett sammanhållet Sverige, byggt på humanism, jämlikhet och jämställdhet känns inte så fruktansvärt långt bort.

Ha en bra helg!

Carin Högstedt

150905

 

3. sep, 2015

Hopp om bättre politik, i sjuan och intresserad av politik, våga fråga, Kalmar

Mitt twitterflöde andas visst hopp idag. Treårige Aylans död, funnen drunknad på strand i Turkiet, har berört. Aftonbladet skickar redaktion för att följa flyktingströmmarna där de är. Kräver också mer av Sveriges regering och styrande. –Hur kan vi hjälpa? Det kommer berättelser och förslag, namninsamlingar för legal asylansökan… Ja, fotot på Aylan berör. Och hur många treåringar har drunknat hittills i flykten från krig, våldtäkter, terror, extremism?  –Ingen vet nog det, men många är de som inte kom längre än till en båt som sjönk på Medelhavet. Bästa botemedlet är att låta människor söka asyl på legal väg från sitt land, så länge krig och förföljelse förekommer. Jag fick fotot på Aylan på facebook och funderade på om jag verkligen skulle dela det. Glad att jag gjorde det. En grupp i Växjö har startat insamling för flyktingar på ön Lesbos. Bra. All hjälp, alla som säger att det måste få ett slut, vi orkar inte fler döda barn, alla som säger att det handlar inte om volymer, det handlar om liv och människovärde, allt detta är bra. Många har skrivit väldigt bra idag: Mona Sahlin (S), skribenter i Aftonbladet, Oisin Cantwell t ex.

Igår kväll på första mötet med nya styrelsen i Bibliotekets vänner. Trevligt! Vi spånade om vårens program, ca fyra kvällar. Många idéer och det kommer att bli intressant. En kväll i höst blir det schlager från 30-, 40-, 50-talen, som ska interfolieras med korta inslag om böcker som var populära. Inget finkulturlir utan verkligen poppis-kultur. Vi nämnde Olle Hedberg, Sigge Stark, Sigfrid Siwerts, Enid Blyton, följetänger i tidningar, Alice Lyttkens, Sven Edvin Salje m fl. Var och en av oss ska tala om någon i max tre minuter. Jag blev helt fascinerad av tanken att få prata om betydelsen av följetängerna i Husmodern. Alla hade inte tillgång till böcker eller bibliotek. Kulla-Gulla kan inte heller förbigås. Vi som läste Kulla-Gulla blev ju socialister. Eller? Funkar inte riktigt så, tyvärr. Trevligt uppdrag och till våren blir det nog något om barnböcker och genusanalys, hoppas jag.

Första författarkvällen nu i höst är nästa vecka, tisdag: Agneta Pleijel minsann! Kl 18.00 i Biblioteket, Växjö, Galaxen. Hon ska tala om sin senaste bok Spådomen, som handlar om hennes liv fram till 20-årsåldern. Välkomna alla! Vad mycket intressant det finns att delta i!

I eftermiddag intervju av en tjej i sjuan. Hon skulle intervjua en politiker och hon var uttalat intresserad av att ägna sig åt politik. Hennes mamma hade rekommenderat mig. Tack för det! Tjejen ville veta vad en ”politiker” gör på dagarna, hur man kom in i det livet, minnen från det bästa och sämsta, varför jag valde (V) osv. Roligt att prata om. Jag rekommenderar alla att engagera sig politiskt om en vill förändra. Berättar om resor till Syd-Afrika, Kanada, Kosovo… Om fördelen med kommunalt engagemang;  Det går att se på, ta på, det en har åstadkommit, byggt eller bevarat. Berättar om betydelsen av att hämta nya idéer internationellt, att en även som individ har stor glädje av de kunskaper en får via politiken, att de flesta medborgare är positiva och visar uppskattning, att hot och hat är relativt sällsynt. Betonar också att det är hårt arbete och struktur som gäller. I varje fall i mindre partier.

Hemmakväll. Samlat material till motion om sex timmars arbetsdag på försök på någon/några arbetsplatser. Ska bli gjord senast nästa vecka. Bra att skriva det här; då är jag tvungen att göra det. Och jag vill verkligen – men ibland är det lite trögt att komma igång. Funderar på vad som kan göras i Växjö kommun för att åtgärda det hedersrelaterade våldet. Ser vi det? Vilka av kommunens arbetare borde ha kunskaper om att upptäcka? Kvinnojouren har goda kunskaper i ämnet, men vilka fler behöver det? Skolan, javisst – har alla där de kunskaper som behövs för att våga fråga?

Imorgon eftermiddag förhoppningsvis till Kalmar och min brors antikvariat för att handla älghultskrönikor och kanske mer. Han har fått in en hel massa årgångar. Njutning.

Carin Högstedt

150903