16. sep, 2015

Refugees welcome, Bromma, Strandsnäckan, tandläkare, pencillin, fred o solidaritet

Hemma tidigt. Pinvärk i tänder, svullen kind. Tandläkartid idag och tandläkare – den förste tog hjälp av en annan – var frågande vad jag har drabbats av. Röntgen hjälpte inte. Fick i alla fall pencillin som jag tog ut tio i fem och kunde alltså delta i manifestationen, Refugees welcome to Växjö. Några hundra där, tätnande runt scenen vartefter. Jag hade väntat mig fler men kort tid och marknadsföring nästan endast på facebook begränsar. Alla medier måste användas för att nå ut till alla. Talarna var mycket bra, sångare också. Suzana Mocevic, mångfaldssamordnare i Växjö kommun, talade först. Hon kom som barn från Bosnien, flydde från kriget där och situationen nu får henne att betrakta sin egen och familjens flykt med nya ögon och frågande. –Sveriges varumärke är inte Volvo, det är fred och solidaritet, rev ner första applåden. Eva Johnsson, Röda korset, har mångårig erfarenhet av flyktinghjälp. Hon var glad över svenskarnas givmildhet, som i dessa dagar nästan sprängt bankens servar.  Volontärer står på kö. Sammanfattningsvis: Det finns hopp om mänskligheten både i Sverige och Växjö.

Igår på möten från 9.00 till 20.00 med kort avbrott före lunch. Vad handlade det om? Minns knappt, så trött av tandvärk. På arbetsutskottet inbjudna gäster från två nämnder, som info inför internbudgeten. Brommaflyget togs bort från dagordningen. Växjö kommun skulle inte yttra sig. Jag hade idéer och utkast till skarpt yttrande, men det kom inte till användning. I alla fall: Never en nedläggning av Bromma flygplats å länge det inte finns ett fullgott alternativ. En detaljplan för fler bostäder i Sandsbro ska tas fram. I underlaget står att Sandsbro har service i form av bibliotek. Det las ner – mot allt förnuft – för ca 4 år sedan! Tänk att byggnadsnämndens ordförande, som sitter i utskottet, inte har koll på det. Det ska rättas till, sa kommunstyrelsens ordförande.

Så till fullmäktige och innan dess V-lunch och gruppmöte.  Från 14 till 20 höll samanträdet på. Eller rättare sagt, det avbröts. Fyra interpellationer kvar till nästa gång. Så går det när inte det är möte varje månad. Ledamöterna har en halvtimme på sig att ställa enminutersfrågor. Det blev 13 st och jag missade den tredje jag borde ha ställt. Mina frågor var frågor som ställts till mig av medborgare. Jag värnar om att göra det jag lovar men misslyckades i ett fall. Den handlade om tak över huvudet, beredskap för härbärge för EU-migranter, bostadslösa, hemlösa. Får ta det på annat sätt. Den första handlade om mat för äldre, när kommer kvaliten att höjas så det märks, speciellt för de som har hemtjänst och får maten levererad. Den frågan kan nog ställas snart igen. Ansvarigt kommunalråd svarade ”tidigt nästa år”. Snart är vi där. Den andra handlade om teckentolkning av kommunfullmäktige. Det är fem månader sedan första testen. Vad säger utvärderingen? Kommunfullmäktiges ordförande svarade att de (presidiet) håller på att undersöka tekniska lösningar. Mellan skål och vägg (i en paus) sa han att det kan bli något eller några fullmäktige som tolkas per år. Han såg direkt att det gillade jag inte. Nä, gruppen döva ska ha samma demokratiska rättigheter som andra.

Eva-Britt Svensson (V) pläderade för vår motion om mer stöd till anhörigvården. Nu var alla partier med på noterna. Före valet 2014 sa de nej, för att vi ville utreda innan genomförande. Det var helt tokigt sas det då. Nu var alla ense om – utredning först. –Ja, så kan det vara i politiken!

Stora debatten handlade om ombildning av hyresrätter till bostadsrätter på ett bostadsområde i Växjö stad som heter Strandsnäckan 2, Kampen. Örjan Mossberg (V) visade med siffror hur Kampen (sjöläge, attraktivt) skulle få 80 % bostadsrätter och 20 % hyresrätter efter ombildningen. –Är det integration? Är det mångfald?  Från Gunnar Storbjörk m fl (S) kom frågan om det är en bra affär upp gång på gång. Inte en kotte i församlingen visste svaret. Sådana uppgifter har inte ens styrelsen i Växjöbostäder, som är nuvarande ägare och säljare. Håkan Engdahl, SD, påstod att alla vill inte bo i subventionerade hyresrätter. –Makalöst, sa Eva-Britt, det är inte vi i hyresrätterna som är subventionerade! Detta är bara smakprov på sex timmars debatt, som ömsom var direkt konfrontation mellan de styrande fem partierna, M, C, FP, KD, MP plus SD och oppositionen S+V. I andra ärenden är välviljan och enigheten stor.

Idag arbetat till kl 14 med (/V)äxjös KommunNytt (se www.vvaxjo.se), fått lampa på bilen bytt, ringt tandläkare och även varit där. Klarat av mina två vegetariska dagar och är redo för  morgondagen med utdelning av Knytt på stan och i olika hörn av kommunen. Bara tandvärken lägger sig liksom svullnaden.

Våldsamt åskväder igår och i natt, första i Växjö och Sandsbro i år.

Carin Högstedt

150916

 

 

14. sep, 2015

Dubbelbuss för två, bibblan, tillgänglighet, Noaks Ark, anhörigvård

Klev på dubbelbuss 8.05 i Sandsbro idag. Jag och en yngling. Vi åkte hela vägen till Stortorget utan att någon mer steg på. Hade kunnat rymma många pensionärer till halva priset och det hade varit en förtjänst, i gemenskap, trivsel och plånboksanpassning. Växjö kommun har behandlat åtskilliga medborgarförslag om gratis alternativt billigare bussbiljetter på lågtrafiktid. De har alltid fått nej från de borgerliga och från S, V och MP har vi ofta sagt att vi vill halvera priset. Osökt kom jag att tänka på detta under färden till stan. Så mycket buss och så lite folk. Hoppas det var en tillfällighet.

Jobbat undan och även varit hos frisör, lånat böcker på biblioteket (lånat inte köpt) och således börjat avverka vissa löften. Imorgon får bli första vegetariska dagen – två dagar per vecka har jag lovat. Inte svårt eftersom jag har så ont i en tand att jag inte kan tugga. Hann  inte med tandläkaren idag.

Möte med samverkansrådet med tillgänglighetsorganisationerna idag. Eva (C ) är bra ordförande. Vi diskuterade kommande mångfaldsprogram, brandsäkerheten i kommunhuset och sammanträdesrummen på femte våningen, när många rullstolsburna är på möten. Blev lite förvirrade av olika info om vad som gäller. Ska successivt flytta sammanträdena med samverkansrådet till första våningen, markplan.

Ikväll styrelsemöte med Noaks Ark. Det är riksförbundsmöte på fredag och jag ville ha råd beträffande två frågeställningar. Det fick jag! Min magkänsla sa mig att jag bör agera och styrelsen var verkligen tydliga och höll med.

Planeringen för Refugees welcome går bra! Det blir häftigt, onsdag, Växjö, Storgatan mitt i stan, Speakers corner, kl 17.00. Vi äro tusenden hoppas jag!

Imorgon arbetsutskottet och sedan fullmäktige. Full dag och kväll med mycket att plädera för och diskutera. (V) får igenom ökat stöd till anhörigvårdare. En seger.

Carin Högstedt

150914

 

 

 

 

13. sep, 2015

Stå i bredd, Elin Wägner, feminism, Ebba Witt-Brattström refugees welcome

Så otroligt intressant och roligt en kan ha det en söndag i september i Småland! Närmare bestämt på Elin Wägner-sällskapets höstmöte på S.t Sigfrids folkhögskola. Det började egentligen i lördags, men jag kunde inte lägga hela helgen utan bad om att få delta i två aktiviteter idag: Camilla Carnmo, kulturjournalist om sociala medier och Ebba Witt-Brattström om att Stå i bredd, vilken är titeln på hennes senaste bok. Camilla avdramatiserade sociala medier, var rolig och gav tips om intressanta bloggare, twittrare och sajter med lyckade resultat. Publiken var ca 55 kvinnor i mogen ålder plus ett par män. Jag är säker på att flera testar facebook eller instagram när de kommer hem. Alla där var nämligen inte uppkopplade. Jag följer nu Rättviseförmedlingen, som jag inte kände till innan. Rättviseförmedleingen har 80 000 medlemmar.

Så kom Ebba Witt-Brattström. Hon fick årets väckarklocka (för att ha väckt oss) och ska i sin tur föreslå någon som hon vill väcka. Hon funderar på det tills vidare.

Hennes föreläsning handlade om det som hände i litteraturen under 1970-talet, som enligt Ebba var det decennium då vi läste som mest i Sverige. Ebba berättade om Äktenskapsfrågan, dikten av Sonja Åkesson, som brukar kallas Vara vit mans slav. Vara vit mans slav – ett argt angrepp på maktlösheten och underordningen som oavlönade hemmafruar befann sig i. 1970 kom Maja Ekelöfs Rapport från en skurhink. Den skakade recensenter och politiska ledare. En kvinna, städerska, som tjänar 4.50 i timmen – skriver en bok! Fanns inte på kartan.

Ebba tar upp Du, människa av Marit Paulsen, som också handlar om det dubbla förtrycket: kvinna och arbetare. Hon har med Ulla Isaksson och Paradistorg, där modersmystiken är viktig. Kerstin Thorvall – Det mest förbjudna. Dotter till en dotter och SY Glädjen av Inger Alfvén, Gun-Britt Sundströms Maken och så Märta Tikkanen med Män kan inte våldtas. Ebba menar att 70-talet hade en sprängkraft, att kvinnorna ställde sig i bredd och lyfte de frågor och ämnen de ville, också det som tidigare varit skamfullt att skriva om. De män bland författare som hon tog upp var Göran Tunström, Ingmar Bergman (Scener ur ett äktenskap), Ulf Lundell, Sven Lindquist och Per Olof Enquist. Dessa författare och det de skrev på 70-talet anser Ebba har påverkats av tidens feminism och hon nämnde Ulf Lundell och Jack som ”halvbefriad”. Sedan kom 80-talet och stå i bredd blev ute.

1970 var jag 25 år, gift och hade två barn. Jag fullkomligt frossade i de här böckerna.  Jag har läst nästan alla hon nämnde! Jag gjorde det under 70-talet. Jag har läst om Maken av Gun-Britt Sundström för inte så länge sedan. Jag har köpt Sonja Åkessons samlade dikter för ett tag sedan, för jag vill läsa i den ibland. Tyvärr kan jag inte återge Ebbas föreläsning. Finns lite stand-up i henne, men jag lovar; det var lysande. Och helt plötsligt förstod jag vilket privilegium det varit att leva, läsa, vara nyfiken och förbannad under 1970-talet! Fast det började väl på 60-talet?

Så stort tack till Elin Wägnersällskapet, till Elin Wägner inte minst, som följer oss på facebook sas det idag. En förebild, en föregångare. Det var Pennskaftet som gav Ebba Witt-Brattström kunskaper om hur det står till i världen. Ebba menade att den boken borde alla i högstadiet läsa.

På onsdag är det REFUGEES WELCOME i Växjö kl 17.00. Elin Wägner är säkert med oss där.

Carin Högstedt

150913

 

12. sep, 2015

Brommaflyget, Sverigeförhandlingarna, Refugees welcome, hyresrätter som blir bostadsrätter

Tragglat med handlingarna till extra kommunstyrelse och arbetsutskottet. Jon Malmqvist (KD) har lämnat en skrivelse till kommunstyrelsen om för låga priser när hyresrätter blir bostadsrätter. Så fort köpet är genomfört blir bostadsrätter till salu för mycket mer än de kostade. Lättförtjänta pengar om en har mage. Fick mail häromdagen att det delas ut lappar till hyresgäster om att en omvandling till bostadsrätt betyder trevligare och snyggare bostadsområde och att det går att göra ombildningen under marknadsvärdet. Det är konsultfirma som delar ut dylikt. Har inte sett lappen själv men fått det verifierat av andra hyresgäster. Detta är alltså kommunala bostadsbolag som står bakom genom inhyrd konsultfirma! Bra att få upp frågan på dagordningen.

I övrigt mycket om Sverigeförhandlingarna omkring höghastighetsbanor och om nerläggningen av Bromma flygplats. Det senare kommer inte ifråga, om landsorten får bestämma. Det är säkert bra tänkt av stockholmarna att bygga bostäder på Bromma, men kom med ett fullgott alternativ till flygplatsen först! Som läget är nu får inte allt Brommaflyg plats på Arlanda. Och ibland flyger vi från Växjö och andra platser till Stockholm. Så först ett bra alternativ för flygen till Bromma. Kanske höghastighetståg??? Sedan är saken i ett annat läge.

Följer Vänsterdagarna i Malmö via sociala media. Mycket folk där, 1 100 tror jag. Bra att barns och ungas hälsa får ett lyft genom 280 milj kr per år i tre år, till ungdomsmottagningar bl a. Kanske kan vi slippa tragiska nyheter om unga som sökte vård, inte fick någon och begick självmord eller annat elände. Egentligen är det hemskt vilken ekonomisk press som lagts på offentlig sektor under en rad av år. Jämfört med behoven. Bra att regeringen lyssnar på (V) och att det partiet väljer att skapa resurser till vård, omsorg om barn och unga, skolan m m.

Höstblåst ute. Lugnt i kväll. Var hemma hos barnbarnen en stund i eftermiddag på fika och spelet ”Den försvunna diamanten”.

Har stulit mig lite tid för att fördjupa mig i vissa byar i släktforskningen den senaste veckan. Det är byar i Vena socken: Blaxhult, Telleryd, Alsarp, Junnarp. Verkar som släkten försvann tidigt från Junnarp genom flytt till Amerika. Inte färdig ännu. Det är farmors sida där det är djupa rötter i Vena socken.

Carin Högstedt

150912

PS Glöm inte att dela på facebook och twitter när du ser marknadsföring av REFUGEES WELCOME! Onsdag 16/9 kl 17.00 centrala Växjö, Speakers corner, Storgatan! Vi ska bli tusenden!

 

 

11. sep, 2015

Refugees welcome! Ebba W-Brattström, kemikalier, pappmuggar

Klart! Det blir en manifestation i Växjö för solidaritet och öppna sinnen! Refugees welcome, säger vi, välkomna ni som tvingats fly era hem och länder! Onsdag 16/9 kl 17-18, Speakers Corner (scenen på Storgatan), Växjö centrum. Det finns en inbjudan från SSU på Facebook och där står mer. Alla är välkomna. Vi ska visa att vi är många som fortsätter hävda att människor är lika mycket värda, ja att vi är människor, att det finns hopp om framtiden.

Ska vi stödja EU-migranter här i Sverige med pengar i pappmuggen eller ska vi stödja dem i deras hemländer? –Så korkat har frågan ställts hela dagen efter ett ministerutspel på DN Debatt idag. Om en vill och kan så stöder en ju de som är här OCH bidrar till organisationer som arbetar i Rumänien och Bulgarien. Varför ställa de två mot varandra? Jag har uppmanat till att stödja t ex EFI Fadder, som på kristen grund verkar i Rumänien. Men det utesluter ju inte att de som är här, som vi förhoppningsvis hälsar på och kanske byter några ord med, att de får stöd när de är här. Det är verkligen olika storheter. Men satsa på skolor, arbete, bostäder, människovärde – ge rejäla resurser till frivilligorganisationerna! Det är inte några pappmuggar med mynt det handlar om; det är många miljoner.

Åt lunch på Pashas Corner på Dalbo idag. De skänker hela dagskassan till flyktinghjälp. Blev mycket cyklande, säkert 20 km. Fint väder men blåsigt ikväll här nere vid sjön. Deltog i ett seminarium på eftermiddagen som Växjö kommun höll i. –Vad händer på miljöområdet? Jag gick dit för att se och höra hur kommunen möter medborgarna i miljöfrågorna. Lärde mig lite nytt också. I vissa kläder används silver (metallen) för att inte folk ska svettas i dem. Så fruktansvärt onödigt. Enligt en undersökning 2005 så har barnen 30 kg leksaker per år och barn. Många är mer eller mindre giftiga. Det var bra presentationer, korta och snärtiga. Kanske lite mer problematisering vore på sin plats?

Imorgon inget inbokat, men gott om handlingar att ta del av. Nästa vecka fullmäktige med 40 ärenden varav 9 interpellationer. Så går det när augustis sammanträde blev inställt. Extra kommunstyrelse och kommunstyrelsens arbetsutskott är det också. På lördag-söndag har Elin Wägner-sällskapet sin hösthelg på S.t Sigfrids folkhögskola. Jag deltar på söndagen för att lyssna på Camilla Carnmo och Ebba Witt Brattström. Den senare får årets väckarklocka, en utmärkelse, och ska tala också.

Onsdag 16/9 kl 17.00 – Refugees welcome! Vi ses i Växjö.

Carin Högstedt

150911