23. sep, 2015

Positiv kraft, Funkisförmedling, Blenda, trafikplats Fagrabäck, skattechocker

Välmatat ex av Dagens ETC idag. Redovisar vänstermissnöje med försiktig budget från regeringen och högerns raseri över skattehöjningar. Kan knappt ta citaten från högern på allvar. Skattechocker för att bidragen naggas i kanten? Människor med månadslöner på över 123 500 kr får betala mer i skatt – chock? –Nä, ett tuppfjät fram mot jämlikhet. Måste fortsätta. Det ska vara skillnad på höger och vänster.

Pratade igår i dryg timme med social företagare, som har ursprung Eritrea men är väl rotad i Växjö och Sverige. Han brinner verkligen för att arbetslösa ska få utbildning och arbete. Driver ett företag som gör RUT-arbeten men framför allt röjer i skog. Har uppdrag av Svenska Kyrkan och även Sveaskog. 20 medarbetare i kooperativ form. Han vill utveckla detta med skogsarbete och han vill ha kvinnor med i utbildning till skogsarbetare med miljöinriktning. Jämställdhet, egen försörjning, kunskaper – inte bidrag men uppdrag. Han ser bara möjligheter. Vi pratar, skrattar och kommer fram till vissa kontakter som han kan ta. Det är utbildningen som behövs medel till. Och hur kan kvinnor fås intresserade? Jobb får den som klarar utbildningen och vill ha. Yesab garanterar det. Ljuv musik att höra och lite kan jag hjälpa till med. Men önskar mer makt att kunna ta vara på kreativiteten. Skogar behöver skötsel, spår och leder likaså. Varför är allt så trögt?

Vilken kväll! Igår totalt hopplöst höst och regnrusk, ikväll 18 gr och som en sommarkväll. Liten båt med tyst motor kör förbi. Änder kvackar. Sitter ute förstås. Maken L i Stockholm idag. Skulle komma tillbaka ca 16.00. Sitter nu på buss från Bromma till Växjö! Plan inställt och buss enda alternativet.

Idag invigning av Funkisförmedlingen, som är en innovation med ursprung SIP, ideell förening med bas i Växjö. SIP betyder samhällsförändring i praktiken. Drivs av unga eldsjälar och verksamheten vänder sig framför allt till barn och unga. Idag gick startskottet för en ny hemsida och verksamheten med arbetsförmedling för funktionsnedsatta personer. Det är en helt otrolig tillgång för kommunen och regionen att SIP, Funkibator och funkisförmedlingen finns. SIP har ännu mer på sin lyra, men idag gällde det just funkisförmedlingen och det var massor med folk där. Samarbetspartners är försäkringskassan och den vanliga arbetsförmedlingen med flera. Jag var där med partikamrat Eva-Britt Svensson och representerade V Växjö. Med oss hade vi kaninfoder till det minizoo som finns i lokalerna. Det är bara att önska lycka till med att få arbetslösa funktionsnedsatta till arbete. Det är verkligen ett stort behov och en verksamhet som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar.

I övrigt ett långt samtal med verksamhetschefen på Kvinnojouren Blenda i Växjö. Jag ska hålla föredrag om kvinnojourers utveckling genom åren och behövde uppdatera mig om nuvarande verksamhet. Lämnade styrelsen och jourandet för ett par år sedan. Blev så lycklig över samtalet, så underbart att mitt hjärtebarn (var med och startade Kvinnojouren 1980-81) fungerar så bra och är så långt framme i nytänkande. Men så mycket samtal de får! Så många boende, så många barn som är berörda!

Så till tandläkaren, vilket jag gruvat mig inför. Har ingen som helst rädsla normalt men i och med att jag fick så ont så blev jag skraj. Nu har jag ju blivit av med svullnad och värk, så jag undrade vad som skulle hända. Tandläkaren rotade lite men kom fram till att han behöver en bättre röntgenbild och därmed remittera mig till lasarettets röntgen. Det var ju angenämt. Han erbjöd också att borra upp en tand för att eventuellt hitta något fel, men jag fegade ur och avböjde. Vill invänta röntgen, sa jag.

Imorgon till fritis i Kalvsvik på besök. Och ska ta mig samman och skriva en artikel om planerade trafikplats Fagrabäck, Fyllerydsskogen, bilismen och köerna i nuvarande rondell. Jag ska. Inte lätt. Olika intressen står mot varandra. Vilket intresse ska då väga tyngst?

Carin Högstedt

150923

 

22. sep, 2015

Alla vinnare på jämlikhet, budget, KNytt, Sandsbro direkt

Med två partikamrater körde jag  igår eftermiddag till Vikaholm, Tävelsås, Ingelstad, Åryd. Hann inte med Furuby. Vi delade (V)äxjös Kommunnytt, nästan 1000 ex, i brevlådor, ömsom gåendes, ömsom körandes. Lyssnade på stora delar av riksdagsdebatten om budgeten. Tjafsigt. Hur många års budgetar har handlat om RUT o ROT o subventioner av arbetsgivaravgifterna? Kan replikerna utantill känns det som. Ulla Andersson, (V), bryter mönstret när hon talar om ränteavdragen som kostar 30 (eller 40 miljarder) om året och som bara (V) av alla partier vågar prata om och röra.

Läser SvD idag och rubriker som ”Finansminister i falsett”, direkt elakt, ”8 av 10 får det sämre”, ”inaktuella siffror i budgeten” etc. Helhetssynen? Fördelningen? Ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet? Jämlikhet? Jämställdhet? –Nä, skit i det. Det är bara den enskilda plånboken som betyder något! Inte framtiden för barn och barnbarn. Inte planetens framtid. I ”nya budgeten i din plånbok” svarar Frida Andersson på frågan om det finns några vinnare, att ja, ”pensionärer med låga inkomster, föräldralediga med dålig ekonomi och långtidssjukskrivna”. Och många barnfamiljer kommer att få sänkta kostnader för t ex mediciner, säger hon. –Men se där! Tror jag kan sova gott om natten med den budgeten. Betyder att en hel del hushåll kan komma över gränsen till att leva drägligt, utan bidrag, ta sig ur utanförskapet. Inte det sämsta i min värld.

Så till Sandsbro direkt-möte i skolans matsal. Fullsatt som väntat. Säkert 100 personer. Stor samling politiker. Endast MP och SD frånvarande. Samma föredragningar som vanligt, fast ikväll skulle politikerna inleda. Det brukar vara tjänstemän som sköter det. Det hade varit lämpligt att ha en särskild information om planerna på trafikkarusell vid Fagrabäck och dess inverkan på naturreservatet Fyllerydsskogen. Det hade också varit på plats med en rejäl analys av hur busstrafiken utvecklas och om den är optimalt dragen i Sandsbro. Nu blev det utkastade svar om att endast 1,5% av naturreservatet måste undantas – innan det finns ett förslag hur trafikplatsen ska lösas, så vet svarande att det är 1,5% som påverkas, max! Trafikbristerna i Sandsbro ”löstes” med att Region Kronobergs trafiknämnd ska ha ett eget Sandsbro Direkt i höst!? Många i publiken ställde bra frågor och kommentarer. De flesta fick svaret –”Det tar vi med oss”. Polisen, som var inbjuden att föredra kriminaliteten i Sandsbro, menade att den ”egendomligt” låga brottsligheten (han sa egendomligt flera gånger) – sju cykelstölder förra året anmälda – svarade på fråga om analys av detta, att många bor ju i villa. Så om alla bor i villa, så försvinner brottsligheten. Så bra. Inte ett ord i vanlig ordning om nätbrotten, hat, hot, stöld av identiteter… Men räknar cykelstölder…

Oppositionens roll på de här mötena är oklar. Det är ju inte debatt, ska inte vara. En sitter där och lyssnar och är färdig att gripa in, men inser att det skulle bli jobbigt om jag säger det jag tänker. Så jag är tyst. Det retar mig också! Men i publiken finns röster som säger det jag tänker! Mitt förslag hädanefter kommer att vara att vi bjuder in och placerar ut oss kring runda bord, blandade partier och folk. Byter bord då och då. Partiföreträdarnas uppgift blir att lyssna, svara och anteckna. En föredragning inledningsvis om ortens nyheter, inget annat.

Carin Högstedt

150922

 

Nu till dagens värv. Först möte med en god vän som vill utveckla företag jämställt. Han är en hejare på att driva sociala företag.

 

19. sep, 2015

Pencillin, alert morgon, KNyttutdelning, valet 1970 i Uppvidinge, plottrig budget

Nej, jag åkte inte till Stockholm och styrelsemöte och seminarium med Noaks Ark. Allt var packat och klart, väckarklockan ringde fem, men jag orkade inte och såg bedrövlig ut. Nu, äntligen, har pencillin hjälpt, så jag ser inte ut som att jag har ensidig påssjuka. Mycket bättre och piggare. Får se vad tandläkarvetenskapen säger på onsdag, när de hotat med att borra för att hitta felet i någon tand.

Började denna dag i husmoderlig anda: Dammsugare, strykjärn, diskhon. Körde till stan och uträttade ärenden, skrev en interpellation om beredskapen inför vintern, för hemlösa, bostadslösa, EU-migranter m fl utsatta. Diverse annat när jag ändå var i kommunhuset. På hemvägen delade jag (V)äxjös Kommunnytt i två bostadsområden och väl hemma tog jag cykeln och delade i en del av Sandsbro. Vad gjorde då maken L? undrar vän av ordning. –Jo, cyklade i timmar runt med KommunNytt i resten av Sandsbro. Nu är vi färdiga, i flera betydelser färdiga. Underbart väder och folk en möter på väldigt gott humör och vänliga.

Dagens ETC igår har en bra sammanfattning av regeringens budgetförslag, där (V) har haft många bra inpass. Det rör allt från gratis preventivmedel för alla upp till 20 år 2017 till underhåll av spår och vägar på landsbygden. Mer resurser till mycket inom välfärden. Viktigast investeringar i infrastruktur, bostäder och arbete. Upp till 10 miljarder per år 2017-19. Men många av posterna lider av riksdagspartiers behov av att visa sig duktiga på allt. Bryter en ner 25 miljoner mer till ”mindre biografer på landsbygden” till 290 kommuner, så inser en att det blir inte mycket till var och en om det finns en sådan biograf i varje kommun. I värsta fall kostar det mer att administrera kontona än vad de ger till biograferna ifråga. –Gnällig? –Ja, men jag har rätt. Bättre många gånger att skicka reda pengar till kommunerna, som kommunpolitiken själv får bestämma vad de används till. Mycket bra dock: Gratis mammografiscreening. Samma sak borde gälla för screening av prostatan. På måndag ska budgeten bli offentlig. Kanske finns det något konto vi inte hittills fått kännedom om att presentera?

Läste i Älghultskrönikan 1970 om kommunvalet 1970 i den nybildade storkommunen Uppvidinge. 41 ledamöter valdes, varav 4 kvinnor. Då hade V(PK) 601 röster, M 811. Inte så stor skillnad alltså. V fick 3 platser, vilket är mer än vad vi har idag.  C fick 2374 röster och S 3333. Även idag är C starka och har den här perioden en C-partist som kommunstyrelseordförande. Skrivit det många gånger; Älghultskrönikorna är väldigt bra kunskapskällor, fantastiskt bra på allt mellan himmel och jord.

Nu se skymningen falla och ha lugn lördagskväll.

Carin Högstedt

150919

 

 

 

19. sep, 2015

Pencillin, alert morgon, KNyttutdelning, valet 1970 i Uppvidinge, plottrig budget

Nej, jag åkte inte till Stockholm och styrelsemöte och seminarium med Noaks Ark. Allt var packat och klart, väckarklockan ringde fem, men jag orkade inte och såg bedrövlig ut. Nu, äntligen, har pencillin hjälpt, så jag ser inte ut som att jag har ensidig påssjuka. Mycket bättre och piggare. Får se vad tandläkarvetenskapen säger på onsdag, när de hotat med att borra för att hitta felet i någon tand.

Började denna dag i husmoderlig anda: Dammsugare, strykjärn, diskhon. Körde till stan och uträttade ärenden, skrev en interpellation om beredskapen inför vintern, för hemlösa, bostadslösa, EU-migranter m fl utsatta. Diverse annat när jag ändå var i kommunhuset. På hemvägen delade jag (V)äxjös Kommunnytt i två bostadsområden och väl hemma tog jag cykeln och delade i en del av Sandsbro. Vad gjorde då maken L? undrar vän av ordning. –Jo, cyklade i timmar runt med KommunNytt i resten av Sandsbro. Nu är vi färdiga, i flera betydelser färdiga. Underbart väder och folk en möter på väldigt gott humör och vänliga.

Dagens ETC igår har en bra sammanfattning av regeringens budgetförslag, där (V) har haft många bra inpass. Det rör allt från gratis preventivmedel för alla upp till 20 år 2017 till underhåll av spår och vägar på landsbygden. Mer resurser till mycket inom välfärden. Viktigast investeringar i infrastruktur, bostäder och arbete. Upp till 10 miljarder per år 2017-19. Men många av posterna lider av riksdagspartiers behov av att visa sig duktiga på allt. Bryter en ner 25 miljoner mer till ”mindre biografer på landsbygden” till 290 kommuner, så inser en att det blir inte mycket till var och en om det finns en sådan biograf i varje kommun. I värsta fall kostar det mer att administrera kontona än vad de ger till biograferna ifråga. –Gnällig? –Ja, men jag har rätt. Bättre många gånger att skicka reda pengar till kommunerna, som kommunpolitiken själv får bestämma vad de används till. Mycket bra dock: Gratis mammografiscreening. Samma sak borde gälla för screening av prostatan. På måndag ska budgeten bli offentlig. Kanske finns det något konto vi inte hittills fått kännedom om att presentera?

Läste i Älghultskrönikan 1970 om kommunvalet 1970 i den nybildade storkommunen Uppvidinge. 41 ledamöter valdes, varav 4 kvinnor. Då hade V(PK) 601 röster, M 811. Inte så stor skillnad alltså. V fick 3 platser, vilket är mer än vad vi har idag.  C fick 2374 röster och S 3333. Även idag är C starka och har den här perioden en C-partist som kommunstyrelseordförande. Skrivit det många gånger; Älghultskrönikorna är väldigt bra kunskapskällor, fantastiskt bra på allt mellan himmel och jord.

Nu se skymningen falla och ha lugn lördagskväll.

Carin Högstedt

150919

 

 

 

17. sep, 2015

Bengtsgården, spädbarnsdödlighet, sjukdomar, urbanisering, Sthlm?

Nu hemma och sitter ute. Ovanligt varmt även om det regnar lite. Fotboll borta på Sandavi. Sist idag var besök på Bengtsgården i Rottne, ett HBV-hem för ensamkommande barn/unga. Vi var fem partikamrater i ett bra samtal med Marcus, som jobbat där nästan sedan starten. I dagsläget nio unga killar där, nio i personalen. Hemtrevligt i den gamla huvudbyggnaden till en bondgård (gissar jag). Mycket bra information om Bengtsgården, hur de arbetar, problem och glädjeämnen. Och om framtiden som generellt innehåller betydligt fler ensamkommande och avsaknad av bostäder och personal inom många yrken. Traumabearbetning behövs. Bostäder så att de som fått uppehållstillstånd och är 18 år kan flytta till eget boende. Snabb utbildning och arbete. Beredskap för stora strömmar av ensamkommande men i framtiden för klimatflyktingar, nya krig osv pratade vi om. Känner att vi fick en samlad god grund för nya tankar och idéer.

På SvDs Brännpunkt har idag Thomas Hammarberg skrivit en mycket bra artikel om EU-migranterna, romerna och vad som kan göras. Läs! I gårdagens Dagens ETC har Lina Hjort skrivit ledare om En höger utan heder, bra om hedersrelaterade brott, feminism, KD och behovet av ”lite konkret feministisk politik”. Så börjar jag läsa SLÄKT, tidningen för Sveriges släktforskare. Intressant om döden förr av Mats Karlsson, vad tog livet av våra anmödrar och fäder? Spädbarnsdödligheten 1750 var 18%, 1800 23,9%, 1850 14,6%. 2010 0,25%. 1800 höjdes dödligheten på grund av konsekvenserna av flera missväxtår.  Pest och kolera återkom då och då under århundradena. Ständigt närvarande sjukdomar med ofta dödlig utgång var mässlingen, influensor, scharlakansfeber, difteri, dysenteri och kikhosta. Tidigt 1900-tal var TBC och 1918-19 Spanska sjukan riktiga massmördare. I mina anor finns framför allt ”lungsot” angiven som dödsorsak under 1900-talet fram till 40-50-talen. Det var väl det som tidigare kallades ”bröstsjuka” skulle jag tro och fanns även under föregående århundraden. Artikeln beskriver också hur prästerna som skötte bokföringen hade ett visst antal dödsorsaker att kryssa i och det blev lite hipp som happ.

Lämnade in skrivelse till kommunstyrelsen om att omgående ha en dialog – eller vad en ska kalla det – med Swedbank, som lägger ner sina kontor i Lammhult, Rottne och Ingelstad, tre av kommunens kommundelscentra som ska serva den omgivande landsbygden. Det lär inte hjälpa men Swedbank ska veta vilken betydelse servicen har för dels dessa orter men även som sagt den omgivande landsbygden. Växjö kommun är stor geografiskt! Det är inte hållbart att alla som behöver en bank ska in till stan. Det tror fan att urbaniseringen tilltar, när det ena efter det andra dras in för den som bor kvar och vill leva och verka utanför staden. Vill alla människor till storstaden? –Nä, i Växjö kommun bygger de hus ute i skogen, startar företag (läste just Gårdsbybladet) och trivs på den vackra landsbygden. Det är en tillgång. Men alla privata och offentliga instanser måste inse värdet och inte dra undan fötterna på folk. Små steg tas, nu av Swedbank, som sammantaget leder till utarmning av möjligheterna att bo kvar, att flytta dit utan att vara totaluppkopplad, bilburen och villig att lägga tid på resor.

Imorgon bitti till Stockholm för två dagars Noaks Ark, styrelse och seminarium. Men om jag inte har blivit något bättre vad avser tandvärk och svullen kind, så får jag vara hemma. Jag kan inte sitta med vad jag nu har drabbats av i två dagar utan hjälp. Avvaktar natten. Kanske Stockholm, kanske tandläkarakuten igen.

Carin Högstedt

150917