28. sep, 2015

Äggkoppar i present, vindkraft, gubben i månen, kvinnojourrörelsen

Just denna morgon vaknade jag inte förrän halv sex. Gick ut och sökte månen, som vid det laget inte var så märklig bortom trädkronor. Häftigt i alla fall med dessa foton på röda månen. Minns, som ofta, när mamma och jag gick en kväll i beckmörkret i Äshult (Döderhults socken). Jag var troligen fyra år. Mamma pekade upp på månen, det enda som lyste, och sa: Titta på gubben i månen! Sedan dess ser jag alltid gubben i månen, tydligt.

Började dagen med frukostträff med ett nätverk för sociala företag och entreprenörskap. Lyssnade på Jesserina, kommunal tjänsteman, som har ansvaret för den sociala företagsamheten på halvtid, skriver kommunens kemikalieplan på den andra halvan. Tala om viktiga uppgifter! Vi hade också besök av två personer som arbetar med ESF-stöd (Europeiska socialfonden) i Småland och öarna. Blev bra möte och vi höll på i två timmar med att informera varandra och ställa frågor.

Gårdagen bestod av födelsedagskalas för en liten gosse, som hunnit bli sju år, ett barnbarn. I övrigt läsa handlingar till morgondagens möte med kommunstyrelsens arbetsutskott. Bland annat ett vindkraftsärende med mycket protester och underlag. Tre nya höga verk ska upp där ett verk stått sedan länge och ska rivas. Målajord 6:1 är platsen. 6000 hushåll kan få sin el genom denna satsning. Delårsrapport och mycket annat, sammanlagt ca 350 sidor.

Ska nu göra stolpar till ett anförande jag ska hålla på lördag. Det handlar om en kvinnofrukost i Öjaby och publiken är flera kyrkor som samarbetar kring program för dessa frukostar. Jag ska tala om Kvinnojouren Blenda, från några ideella kvinnor 1980 till en viktig del av Socialtjänstlagen (SOL) 2015. Bra ämne. Det har hänt så otroligt mycket positivt under de här decennierna. Jag hade lyckan att få vara med vid starten och har kunnat följa utvecklingen på nära håll.

Flera roliga uppmuntrande samtal idag. Roligast en äldre man, som kom till kommunhuset, oanmäld och ville prata ett par minuter enligt receptionisten. Kände igen honom. Rollator nu och enligt honom själv rätt skraltig och går sällan ut. Vi har bytt några ord då och då på stan. Han tittar på fullmäktigemötena på TV. Nu hade han ett ärende. Han hade köpt två äggkoppar till mig, sedan han läst att jag samlar på dem. -Så snällt, så fina! –Det är för att du är snäll och så är jag vänster, sa mannen.

Som sagt många gånger. Politik på kommunnivå är överraskande och spännande.

Carin Högstedt

150928

26. sep, 2015

Dialog på stan, proteströsta i blindo

”Röd lördag” idag. På stan med info och kaffe. Ett samtal.

Medelålders man: Hej vänsterpartiet! Får jag en kopp kaffe?

Jag: Visst. Ett kex också.

Man: Jag är jättevänster så jag tar två koppar.

Jag: Visst, ta två kex också.

Man: Vet du, jag har ingen bostad.

Jag: Nähä. Har du sökt hjälp?

Man: Ja, det har jag. Vet du, jag röstade på Jimmie Åkesson, fast inte med hjärtat.

Jag: Men jisses så dumt. Det hjälpte dig inte till en bostad!

Man: Nä, det var mer en protest mot att det inte finns bostäder. Hemlöshet.

Jag: Nästa gång ska du väl ändå rösta efter hjärtat och för bostäder?

Man: Jo, jag lovar. Tack för kaffe och kex.

Slut.

Carin Högstedt

150926

26. sep, 2015

Dialog på stan, proteströsta i blindo

”Röd lördag” idag. På stan med info och kaffe. Ett samtal.

Medelålders man: Hej vänsterpartiet! Får jag en kopp kaffe?

Jag: Visst. Ett kex också.

Man: Jag är jättevänster så jag tar två koppar.

Jag: Visst, ta två kex också.

Man: Vet du, jag har ingen bostad.

Jag: Nähä. Har du sökt hjälp?

Man: Ja, det har jag. Vet du, jag röstade på Jimmie Åkesson, fast inte med hjärtat.

Jag: Men jisses så dumt. Det hjälpte dig inte till en bostad!

Man: Nä, det var mer en protest mot att det inte finns bostäder. Hemlöshet.

Jag: Nästa gång ska du väl ändå rösta efter hjärtat och för bostäder?

Man: Jo, jag lovar. Tack för kaffe och kex.

Slut.

Carin Högstedt

150926

25. sep, 2015

Höghastighetsbana och landsbygden, Berättarnätverket Kronoberg, kompisgunga, Röd lördag

Lätt magisk kväll igen. Sol fortfarande och varmt. Åtta fikon på väg. En jättepacke olästa tidningar. Hus&Hem överst. Barnbarnen lämnat. Hade dem en stund i eftermiddag. Tösen jättenöjd med ”kompisgungan” på nya lekplatsen. Lillpojken nöjd med sitt höjd- och längdhopp och klättermöjligheter.

Lämnade regiongruppen i förtid för barnvakten. Intressant genomgång av inbjuden gäst av hur ersättningarna till vårdcentralerna beräknas, nu och enligt nytt förslag. Socioekonomiska faktorer ska väga tyngre, om det går som tänkt.

Började dagen med att cykla i sensommarvärme in till stan. Skönt. Fick iväg motionen jag nämnde igår om att Växjö kommun ska gå med i Berättarnätverket Kronoberg. Sagobygden omfattar idag Älmhults, Växjö och Alvesta kommuner. Vi vill utöka med Växjö, som fick frågan vid starten för ett antal år sedan, men tackade nej. Dags att komma med i denna nationellt, internationellt och kulturellt intressanta förening och lansera sägenomspunna platser och berättare av rang. Det handlar om att levandegöra och bevara den muntliga berättartraditionen.

Lämnade också in skrivelse till kommunstyrelsen om att låta forskare se på höghastighetsbana ur landsbygdsperspektiv. De trakter som inte får station, som ligger i periferin och kanske i vägen för banan, de trakterna, orterna, byarna, gårdarna – hur går det för dem? Kanske finns erfarenheter från de länder som byggt? Påskyndas urbaniseringen eller vad händer?

Hade så stämt träff med en artig och hygglig person, som kontaktat mig om en verksamhet jag varit lite inblandad i. Kan nog inte göra så mycket för hen. Men jag lyssnade gärna på en människa som vet vad det vill säga att leva med skuldsanering. Lönen blir minimal.

Cyklade hem. Kom på att jag behövde bilen för att snabbt ta mig från regionmötet hem till barnbarnen med mamma som väntade på mig hemma hos mig. Så gick den dagen. Känns som jag är ikapp för tillfället. Odlar idéer till artiklar, motioner etc  i huvudet både länge och väl. Sedan rätt som det är skriver jag och då går det undan.

Imorgon ”röd lördag” vilket betyder ut på stan med (V)äxjös Kommunnytt och blad med info om den rödgröna nationella budgeten, som V har påverkat i – får man väl säga – hög utsträckning. Kaffe också. Enkelt och roligt. 11-13 på Storgatan, Växjö.

Ha en skön helg!

Carin Högstedt

150925

 

 

 

24. sep, 2015

Landsbygden lever, Kalvsviks fritids, höghastighetsbanor, Sagobygden, trafikplats

Har sett väldigt mycket av Växjö kommuns landsbygd idag. Körde från Växjö till Kalvsvik via Torpa, Vederslöv och besökte fritidshemmet i Kalvsvik tillsammans med tre partikamrater. En timmes besök där gav väldigt mycket information och tankegångar! Vi jämförde denna lilla skola, förskola, fritidshems villkor med de stora motsvarigheterna i stan. Det krävs mycket mer flexibilitet på landsbygden. Ena året är det stor tillströmning av barn, nästa år betydligt mindre. Det blir nödvändigt med teamarbete och att gå in och göra både det ena och det andra. Tillgångar på landsbygden? Naturen, vindskydd vid sjön, jättemycket plats utomhus, roliga naturlekplatser med egenbyggda kojor. Bra besök! Byråkrati kring smärre inköp i lanthandeln, lite svårt att rekrytera – varför inte tillåta skolorna att utforma annonseringen? Det finns säkert lärare som vill arbeta i Kalvsvik om hen får veta vad jobbet innehåller och vilken miljö det handlar om.

Körde tillbaka till stan och direkt till Gasslanda, hämtade dotter och körde småvägar till Lammhult för att besöka Norrgavel och köpa födelsedagspresent. Såg stora delar av norra landsbygden i sensommarsol. Vackert! Många kor, många ”rymdägg”. Landsbygden ännu inte nerlagd i Växjö kommun.

I övrigt en kreativ dag; skrev en artikel om trafikplats Fagrabäck, en skrivelse om landsbygdsperspektiv på höghastighetsbanan och en motion om att Växjö kommun ska gå med i Berättarnätverket Kronoberg. Vissa dagar inner det till och sådant som legat och grott kan bli gjort. Känns bra och återkommer om innehållet men nu trött.

Carin Högstedt

150924