5. okt, 2015

Taikon, Sveriges Martin Luther King, ny kommunallag, uppkopplad till max

Min yngsta dotter fyllde år igår och jag lämnade hostande maken L hemma och uppvaktade med en bukett blommor. ”Riktiga” festen var förra söndagen då vi samlade flera födelsedagsbarn i familjen, som ligger nära varandra till en fest. I övrigt satt jag och läste mängder av möteshandlingar i datorn. Sammanträdena ska vara helt digitaliserade numera. Ögonen svider. Kan aldrig vara nyttigt. Förra fullmäktige lär många ledamöter inte kunnat koppla upp sig. Mycket krångel och kunskaperna hos de beslutande kommer att minska. Till slut så lämnade jag återigen hostande make L och åkte in till Folkets Bio, Palladium, som visade Taikon! Såg annons i SvD, ”Sveriges egen Martin Luther King”, Katarina Taikon, på morgonen och kände att den ska jag se! Och den visades i Växjö igår kväll! Perfekt! Kommer fler tillfällen. Se samhällsutvecklingen 1930 till 80 ungefär. Dra paralleller, skratta lite, gråt lite! Se framgångar och motgångar i kampen för bostäder, skola, arbete för romerna.

1969 kom 47 franska romska familjer till Sverige. De hade bland andra två dövstumma barn, som de hoppades få hjälp för. Katarina eldade under sin vrede, bönade och argumenterade. Folket demonstrerade för att de skulle få stanna. Inget hjälpte. De fick ge sig iväg. Först till Danmark, där de fick åka vidare till Tyskland, där de fick stanna 24 timmar. Då skulle de tillbaka till Frankrike, där de fick stanna två timmar på varje plats. Jag ville gärna veta vad som hände dem, men det är obesvarat såvitt jag vet.

Lördagens kvinnofrukost i Öjaby församlingshem löpte väl. Känns som jag skulle vilja engagera mig lite mer i den verksamheten igen eller social verksamhet överhuvudtaget. Imorgon ska kommunstyrelsen fördela medel ur statliga anslaget för urban stadsutveckling, ca 10 miljoner, tänkta för Araby i första hand. Jag är oerhört förvånad över de förslag som ligger för beslut. 20 föreningar och organisationer har ansökt plus kommunala förvaltningar. Återkommer om detta. Säger bara: Jag är mycket förvånad. V-gruppen träffas ikväll och går igenom ärendena. Finns en hel del att prata om. Nu har jag läst in mig på nya kommunallagen och ska sätta ihop ett förslag till yttrande från V. De borgerliga och S har sytt ihop sig i ett yttrande. Det förslaget är rätt OK, men det saknas en del enligt min mening. Den nya kommunallagen har ett tilltalande språk, lättläst och enkelt. Mycket bra!

Fullmatad vecka. Jobbar hemifrån på förmiddagen, möten i eftermiddag och kväll.

Carin Högstedt

151005

 

 

 

2. okt, 2015

Lammengatan, potatis, simskola för alla, kvinnofrukost Öjaby

Hemma efter dagen på Lammengatans hemvård i Lammhult. Givande! Åkte med på två turer hem till medborgare med hemtjänst; en i Berg med omnejd och en inne i Lammhult. Alla var förvarnade om att jag skulle komma på besök och alla var positiva. Åkte sedan med på en tur inne i Lammhult, som kom med middagsmaten och även servade med annat. Middagen kommer från Växjö och är kyld. Ska värmas i mikron. Många beska kommentarer om potatisen. Det visste jag innan, men bekräftades gång på gång. Ska återkomma till mina lärdomar denna dag, om mat och annat. Mycket givande och stort tack för mottagandet till personalen! Rent generellt var vårdtagarna i mycket bättre kondition än jag hade föreställt mig. Ska fortsätta och göra en dag inne i Växjös hemtjänst plus ett rejält besök på storköket Älgvägen.

Vaknade tyvärr klockan 3.00 i morse och det är väl tidigt även för en morgonpigg typ. Trött och ska slafa tidigt för att imorgon pigg och nyter infinna mig i Öjaby församlingshem och prata om Kvinnojouren Blenda. Vacker kväll och härlig brittsommar.

Ser att kultur- och fritidsnämnden beslutat att ”ställa sig positiva till förslaget i motionen inlämnad av Håkan Frizén (V) och Carin Högstedt (V) och uppdrar åt förvaltningen att ta fram förslag på avgiftsfri simskola för barn och ungdomar och att beräkna kostnaderna för en fullt ut skattefinansierad simundervisning.” Plötsligt händer det! V-motion om gratis simskola har hittills fått bra respons. Viktigt att alla barn får lära sig simma.

Carin Högstedt

151002

 

 

1. okt, 2015

Nätbrott, Målajord, Lammhult, hemtjänst, vindkraft

Mycket energi idag. Fått mycket gjort och cyklat till kommunhuset och hem. Ska nu ta bilen till kvällsmötena. Cyklar inte gärna i mörkret.

Nya kommunallagen på remiss. Måste hitta tid att läsa in! Intressant och oerhört viktigt vad det står i den lagen. Var inbjuden av SKL till en mindre grupp förtroendevalda från olika delar av sydsverige för att diskutera vilka förändringar som vi efterlyste. Det var för några år sedan, då arbetet i utredningen skulle starta.

Imorgon till Lammengatan i Lammhult för att delta i hemtjänstarbetet hela dagen. Ska vara där 7.10 imorgon bitti. Vill verkligen se hur verksamheten är upplagd och speciellt matdistributionen. Läste idag att Sverige åkt ner i rankingen när det gäller äldreomsorg. Sjukskrivningarna ökar. Stress och press? Delade turer? Kvinnors dubbel- och trippelarbete? Jo, säkert. Sköta om vårdtagare. Sköta om familjen. Sköta om andra anhöriga.

Jobbat med mitt föredrag om Kvinnojouren Blenda på lördag. Mycket positivt har hänt på 35 år, men mycket återstår också. I Aftonbladet idag skriver Oisin Cantwell om ett fall som Hovrätten avgjort. Hovrätten tycker det är trist att inte kunna fälla en man som skrev ”upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister” till en kvinna och vill att lagen ses över. Läs själva! Kvinnan anmälde med rättsväsendet och lagstiftning hänger inte med. Mannen frias. Så länge det här klimatet är tillåtet, så lär inte Kvinnojourerna kunna stänga och 0-tolerans råda. Hot, hat, trakasserier på nätet, stöld av identitet, våld, kränkningar… Cantwell rekommenderar oss alla beslutsfattare att läsa mål B9461-14. ”Det är en väsentlig berättelse om vår tid och dess brister”, avslutar han.

Tog en rejäl tur till Målajord med fler byar igår och tog sikte på det vindkraftverk som finns där tre nya betydligt högre eventuellt ska byggas. Bedårande vacker landsbygd i eftermiddagssolen. Tycker inte att nuvarande kraftverk stör i landskapet, men vet ju inte vad jag skulle tycka om jag bodde i närheten och om de nya mycket högre. MEN vi behöver ställa om till förnybart. Min inställning som kärnkraftsmotståndare gör väl att jag nästan bara ser det positiva i vindkraftssnurror.

Nu till stan igen och möte med V Kronobergs landsbygdsutskott och sedan distriktsstyrelsen.

Carin Högstedt

151001

30. sep, 2015

Målajord, regionfullmäktige, upplupna kostnader, ny kommunallag

Jobbar hemifrån större delen av dagen. Passar på att lyssna med halvt öra på utsändningen via Öppna kanalen från regionfullmäktige. Lång och ännu oavslutad diskussion omkring ersättningen till vårdcentralerna och hur de ska beräknas. Minimajoriteten S+V+MP vill ändra så att socioekonomiska faktorer spelar större roll. Övriga partier vill uppenbarligen inte det. Men större delen av debattiden handlar om huruvida beslut redan är taget i regionstyrelsen och inte på dagordningen idag eller inte. Tydligen säger reglementet är regionstyrelsen ska ta dylika beslut. Idag handlar det om vilka krav som ska ställas på vårdcentralerna. MEN eftersom de borgerliga partierna med hjälp av SD kan fälla ersättningsbeslutet de ogillade  i  styrelsen i detta nu sammanträdande fullmäktige, (det blir där en rösts övervikt till de borgerligas favör i just regionfullmäktige) så jobbar de intensivt med att få avgöra frågan idag i fullmäktige. –Hänger ni med? Inte det. Nej, det är tråkigt när formaliteter och otydligheter blir huvudfrågan på politiska möten. Hoppas de reder ut det efter lunchen och driver region Kronoberg framåt.

På kommunstyrelsens arbetsutskott igår diskuterades och beslutades att vara positiva till vindkraftverken i Målajord 6:1. Där planeras 3 styck 210 m höga verk. De beräknas kunna ge 6000 hushåll el. Det är mycket. Protester från byarna runt omkring. Många oroar sig för det rent estetiska i det vackra kulturlandskapet och för buller. Frågan kommer till kommunfullmäktige i oktober. Jag är övervägande positiv liksom partiet och även vad jag förstår övriga partier men ska i alla fall åka ut till byn Målajord, där jag varit väldigt lite och se på platsen. Där står ett vindkraftverk redan nu, som ska rivas och ersättas med de tre nya. Men som läget är nu så är ju vindkraften olönsam och många planer stannar av.   Kanske åker jag till Målajord i eftermiddag i det otroligt vackra vädret.

Delårsrapport för Växjö kommun till och med augusti – bra siffror, åtminstone ytligt sett. Mer pengar än budgeterat  tillbaka från AFA och Kommuninvest plus att ca 125 milj kr i schablonersättningar från staten för nyanlända har plockats fram ur garderoben med namn ”förutbetalda intäkter” och ”upplupna kostnader”. Dessa medel ska nu portioneras ut och gör att nämnden för arbete och välfärd kan få lite plus. Till lite arbete och välfärd måhända? Hjälp mig komma ihåg att alltid fråga vad som finns i påsarna förutbetalda intäkter och upplupna kostnader!

På kvällen hade Bibliotekets vänner offentligt möte med Lennart Pehrson som skrivit tre böcker om utvandringen till Amerika. De handlar inte om Vilhelm Moberg utan om just invandringen till Amerika genom tiderna och inte bara från Sverige. Pehrson började på 1600-talet. Det var intressant! Hade inte hört talas om denne Pehrson och de böckerna överhuvudtaget. Från ca 1850 till 1920-talet utvandrade 1,2 milj människor fån Sverige. Många var pigor och många gjorde en klassresa. Även om de blev hembiträden i det nya landet så fick de bättre villkor än i urfattiga Sverige. De kastade hucklena och köpte hatt, fotade sig och skickade till gamla landet, sa Pehrson.  –Jo, jag har många gånger beundrat de fina kläderna på mina amerikafoton från släktingar. Fick tidigt i livet för mig att alla släktingar i Amerika var rika. Det har de jag träffat förnekat.

Ska försöka få ihop ett V-förslag till yttrande över förslag till ny kommunallag, som är ute på remiss. Det ska upp i fullmäktige i oktober. Har något satt mig in i vad nya lagen innebär, men det är rejält mycket att läsa.

Carin Högstedt

150930

 

 

28. sep, 2015

Äggkoppar i present, vindkraft, gubben i månen, kvinnojourrörelsen

Just denna morgon vaknade jag inte förrän halv sex. Gick ut och sökte månen, som vid det laget inte var så märklig bortom trädkronor. Häftigt i alla fall med dessa foton på röda månen. Minns, som ofta, när mamma och jag gick en kväll i beckmörkret i Äshult (Döderhults socken). Jag var troligen fyra år. Mamma pekade upp på månen, det enda som lyste, och sa: Titta på gubben i månen! Sedan dess ser jag alltid gubben i månen, tydligt.

Började dagen med frukostträff med ett nätverk för sociala företag och entreprenörskap. Lyssnade på Jesserina, kommunal tjänsteman, som har ansvaret för den sociala företagsamheten på halvtid, skriver kommunens kemikalieplan på den andra halvan. Tala om viktiga uppgifter! Vi hade också besök av två personer som arbetar med ESF-stöd (Europeiska socialfonden) i Småland och öarna. Blev bra möte och vi höll på i två timmar med att informera varandra och ställa frågor.

Gårdagen bestod av födelsedagskalas för en liten gosse, som hunnit bli sju år, ett barnbarn. I övrigt läsa handlingar till morgondagens möte med kommunstyrelsens arbetsutskott. Bland annat ett vindkraftsärende med mycket protester och underlag. Tre nya höga verk ska upp där ett verk stått sedan länge och ska rivas. Målajord 6:1 är platsen. 6000 hushåll kan få sin el genom denna satsning. Delårsrapport och mycket annat, sammanlagt ca 350 sidor.

Ska nu göra stolpar till ett anförande jag ska hålla på lördag. Det handlar om en kvinnofrukost i Öjaby och publiken är flera kyrkor som samarbetar kring program för dessa frukostar. Jag ska tala om Kvinnojouren Blenda, från några ideella kvinnor 1980 till en viktig del av Socialtjänstlagen (SOL) 2015. Bra ämne. Det har hänt så otroligt mycket positivt under de här decennierna. Jag hade lyckan att få vara med vid starten och har kunnat följa utvecklingen på nära håll.

Flera roliga uppmuntrande samtal idag. Roligast en äldre man, som kom till kommunhuset, oanmäld och ville prata ett par minuter enligt receptionisten. Kände igen honom. Rollator nu och enligt honom själv rätt skraltig och går sällan ut. Vi har bytt några ord då och då på stan. Han tittar på fullmäktigemötena på TV. Nu hade han ett ärende. Han hade köpt två äggkoppar till mig, sedan han läst att jag samlar på dem. -Så snällt, så fina! –Det är för att du är snäll och så är jag vänster, sa mannen.

Som sagt många gånger. Politik på kommunnivå är överraskande och spännande.

Carin Högstedt

150928