5. nov, 2021

Text

2. nov, 2021

Blommor, buskar och fåglar. månader med valsedlarna. Lyssna, fika, fråga.

En entita bland småfåglarna i buskarna och fågelmatarna. Rätt så säker men lätt att ta fel på entita och talltita. I övrigt talgoxar, blåmesar, pilfinkar, nötväckor. Ännu inte höststädat altanen. Blommar fortfarande. Olivträdet jättegrönt och fint men inga oliver. Ätit egna småtomater tills nu – från en enda planta. Givet att göra om nästa sommar med större kruka och mer jord. Kanariepalmen är död. Ska ta en dag till trädgårdsarbete denna vecka med höstlov. Det innebär att det är färre kommunala möten/regionala möten, men föreningslivet håller i gång nästan som vanligt.

Det som pågår i partierna så här års, när val stundar inom ett år, är arbete med de valsedlar som mänskligheten slutligen ska stoppa i valurnan, boxen, senast 11/9 -22. Det är grannlaga arbete att göra enkäter, lyssna av önskemål, träffas och ha många perspektiv samtidigt. Inte minst geografisk spridning i hela länet när det gäller riksdags- och regionlistorna. Självfallet olika åldrar, bakgrunder… Detta upptar min tid för närvarande, som sammankallande i valberedning för de nämnda listorna/valsedlarna.  Det är ungefär som en patiens som ska gå ut. Alla ska helst vara nöjda, men det är en aning utopisk förhoppning.

I nämnder och styrelser i kommunen pågår arbete med att skapa internbudgetar. Den pengaram och de uppdrag som kommunfullmäktige beslutade i juni i år ska nu konkretiseras och beslutas i varje nämnd. Det betyder att vi i (V) i Omsorgsnämnden (Tomas och jag) ska ta fram vad vi vill prioritera, vad vi vill lägga resurserna på.  Ligger i den här veckan också att klara av.

Satt igår i nyrenoverade mötesplatsen Tallgården i Araby med partikamrat Anna. Vi fikade och pratade med varandra men också med de som var där, som kom och gick. En våning upp ligger medborgarkontoret i nya lokaler och biblioteksfilialen. Folk rör sig hela tiden. Många somalier. Anna känner många genom sitt arbete tidigare. Tänker på vad synd att mötesplatsen Panncentralen i området lades ner. Där var onsdagar vikta för Kvinnor emellan. Det behövs fler mötesplatser i området, inte färre! Vi planerar stadsvandring i Araby till våren och vi ska arrangera ”Lyssna, fika, fråga” – kvällar på Tallgården, kanske tillsammans med anställda och stammisar, den tanken kom för mig just nu.

I eftermiddag har vi ett digitalt mindre möte om detaljplanen för nya sjukhuset. Sedan är det styrelsemöte med V Växjös styrelse.

Nu dök en koltrast upp. Köpt nya frön, när de äntligen dök upp i affären. Kan locka andra fåglar än de som rört sig här hela sommaren och hösten.

Carin Högstedt

Växjö 20211102

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

29. okt, 2021

Trygghetslarm, Nära Vård, 37-24, klimatnödläge, synproblem, klimatnödläge

Oj! Fullmatat hela veckan. Hemmet förfaller. Men nästa vecka höstlov och tre helt fria dagar plus helgen. Då ska allt tas igen: städning ute och inne, förrådet. Sociala kontakter, utställningar, läsa ifatt tidningar, skriva motioner… Självfallet omöjligt men tankarna går så.

Givande och jättetrevligt möte med Fridays For Future FFF) i måndags kväll. 13 personer och utbyte av tankar kring hur vi kan åstadkomma hopp hos mänskligheten och främst den unga generationen, de som ska ta över, barnbarn. Vi är ense om att omställningen till hållbart leverne går för långsamt. Så hur göra för att klimatnödläget ska tas på samma allvar som Covidnödläget? Vad kan politiken driva av de förslag som rörelsen FFF tar fram? På ett par timmar kommer det upp en hel del trådar att dra i. Hur tas förslag upp i kommunen? Ja, under flera år fick alla miljö/klimatmotioner svar att de hänvisades till arbetet med ett hållbarhetsprogram. När det mycket fina Hållbarhetsprogrammet är klart hänvisas förslag till att det finns med i programmet. Och där står mycket bra saker, men vad händer i verkligheten? Det handlar min interpellation till ordföranden i hållbarhetsutskottet om. Den kommer upp nästa kommunfullmäktige. Bra med direktkontakt med personer i FFF.

Fick tid hos optiker. Inte undersökt synen sedan 2019, visade det sig. Tydlig obalans mellan ögonen, ser sämre på det o-opererade ögat. Remiss till syn på sjukhuset. Bra! Är med i valberedning inom föreningen Noaks Ark (NA). Möte efter besöket hos optiker. Träffade ledningen för NA, Elli och Farhad. Så skönt att kunna fika ihop och prata om ditten och datten efter dvala i 1,5 år!  Bra samtal med också föreningens ordförande och valberedningen andra hälft närvarande.

Så onsdag med regionfullmäktige i drygt 11 timmar minus lunch och några pauser. Som förste ersättare följde jag via nätet och blev tjänstgörande de två sista timmarna. Det var ett långt och innehållsrikt möte, som var intressant att lyssna på, tyckte jag. Speciellt diskussionen om Nära Vården, som församlingen fick en rapport om. En lägesrapport brukar väcka några frågor och sedan läggas till handlingarna. Men här gick inte att stoppa diskussionen som plötsligt uppstod. – Vad betyder Den nära vården? Vad är det konkreta innehållet? Hur påverkar det behovet av sjukhusplatser? Det sistnämnda är ju väsentligt att veta innan ett nytt sjukhus beslutas. Flera partiföreträdare berättade att de har svårt att svara folk som undrar över vad Den nära vården är. Hur kommer vårdcentralerna att vara utrustade och bemannade när vården är närmare individerna? Det var en behövlig diskussion som inte klargjorde, men visade på behovet av konkretisering. Regionstyrelsens ordförande var beträffande personal mycket tydlig: Fler anställda kan vi drömma om. Många går i pension kommande år och det finns inte personal att ersätta dem med. Förhoppningen är såvitt jag kan se att teknik och digitalisering ska ersätta pensionsavgångna. Nära Vård?

Sju-åtta voteringar tror jag det var och alla slutade på samma sätt: 37 för den borgerliga majoriteten plus SD och 24 till oppositionen S+V. Inget muntert läge. Men med kämpaglöd kan det förändras i valet 2022. Bland annat voterade vi om att införa ett busskort för pensionärer, som ska kosta 200 kr/månad och ge möjlighet att resa så mycket man vill inom länet. Bra för varje pensionär med klen kassa och bra mot ensamhet och isolering. Men de 37 tycker det är bättre med gratis för alla 80+. Samtidigt ska vi stimulera gamla resenärer och nya att åka – just det: buss! Inte heller förslag om sommarlovskort till unga kunde rubba de 37. Märk väl: SD röstade hela tiden på samma sätt som M+C+KD+L.

Igår möte med omsorgsnämnden. Långt möte, god stämning, mycket info, bara en votering. Flera ärenden hade ändrats efter arbetsutskottet, besluten nu bättre formulerade, som vi i S+V ville. Prognos ekonomi för helår är plus 67,3 milj kr! Ett sammanträde ytterligare läggs till nästa år i augusti. Att föreslå 4 månaders uppehåll är magstarkt. Nu är det 3, vilket är mycket det.

V-skrivelsen om att utreda hur trygghetslarmen fungerar i verkligheten och hur snabbt de besvaras avslogs. Här är det 9-6, när SD stöttar M+C+KD+L+MP.  Men på mötet i december ska vi få en redogörelse för larmsituationen… Skrivelsen blev till när en man på ett boende blev sittande på toaletten 1,5 timme. Han kan inte röra sig utan hjälp. Han larmar. Kunde läsas i Smålandsposten. Fruktansvärt, tycker jag. Detta ligger hos IVO nu.  

På mötet fick vi passerkort till plan 3 i nya kommunhuset. Idén att bara ge kort till ett fåtal i varje parti höll inte! Vi ska ju inte behöva be om insläpp varje gång vi ska delta i ett möte. På plan 3 ligger sammanträdesrummen.

Carin Högstedt

20211029

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

25. okt, 2021

Möte med Kommunal och Vårdförbundet, Boksläpp, 100 år med ABF, Dagens ETC

Hemma mellan mötena. Måndag eftermiddag. Skönt väder, fin höstdag. Delade lite Kommunnytt på hemvägen från stan.

Väldigt bra möte i fem timmar med V-regiongrupperna i Småland. Bra med deltagare från alla håll. På förmiddagen var Kommunal inbjudna, eftermiddagen Vårdförbundet. Mycket intressant information och diskussion om personalpolitiken, upplevelsen av Covid och vårdskulden. Vi är mycket ense med facken om t ex synen på delade turer och rätten till heltid. Det senare var ett levande krav när jag engagerade mig politiskt i slutet på 1970-talet. Inte alls självklarhet i Region Kronoberg idag. Det är ett faktum att kvinnodominerade arbetsplatser släpar på gammaldags tänkande. Hotet om vi tar bort delade turer – då får du arbeta fler helger! har avsedd påverkan. Att alla ska ha trygga arbeten som ger pension som går att leva på, att alla ska orka arbeta fram till pensionsålder – det tar inte skruv i tillräckligt många partigrupper. Man förlitar sig på att kvinnor ställer upp, ser inte sjukskrivningstalen, räknar inte pengarna som går åt till att ständigt ringa in vikarier (som ibland inte finns) och tänker inte på vilken negativ effekt detta har på patienter och omsorgstagare.  Rekrytering och vikten av att behålla personal genom god arbetsmiljö var också ett tema i våra diskussioner. Givande dag!

I lördags firade ABF 100-årsjubileum med utställning och sedan fest för i huvudsak personal och styrelse. Inbjuden Annika från förbundet centralt höll bra tal om de 100 åren historiskt och de värderingar som varit och är vägledande i verksamheten. Även en tidigare verksamhetschef i föreningen talade, god middag, dansgrupp med tjejer dansade bolivianskt och det var allmänt trevligt.

Innan dess var det boksläpp (två böcker) på Stadsbiblioteket i Bibliotekets Vänners regi. Ordförande Christer Peterson har gett ut boken ”Allt som händer när ingenting händer”. Den handlar om ”Möten med natur, litteratur och samtid”. Christer hämtar inspiration till sin meditativa sida bl a vid Lövsjön, som ligger ca 1-2 km från mitt hem. Köpte naturligtvis boken och ska läsa. Den andra boken är Ella Styfs ”Kuriosa ur gömmorna”, som har ett år på nacken men officiellt boksläpp först nu pga pandemin. Den boken innehåller ”Historier från Kronoberg” och handlar om udda och intressanta personer, händelser, byggnader… i Kronoberg. Ella är bibliotekarie och har nära till källorna. Hon gör en podcast med dessa historier och de har nu blivit bok. Köpte förstås den också. Bokförläggaren ledde samtalet med Ella och Christer. Förlaget är Trolltrumma, som tydligen har säte i Växjö. Visste jag inte.

Från första stund har jag stöttat Dagens ETC, den dagliga rödgröna nyhetstidningen, så välbehövlig. Den har på senare tid utvecklats avsevärt. Mer innehåll, grävande reportage, mycket läs- och tänkvärda ledare med namn som Göran Greider och Kajsa Ekis Ekman. Hoppas innerligt att ekonomin håller för att ge ut tidningen fortsättningsvis. Behövs ett vänsterperspektiv på det som händer och sker.

På tal om ledarskribenter så om jag har någon konservativ favorit så är det Martin Tunström, som ibland skriver i Smålandsposten men är fast förankrad på Barometern om jag har rätt för mig. Häromdagen handlade hans ledare om fadäsen på moderatstämman med att avskaffa länsstyrelserna. Vet inte hur beslutet kom till men det var väl inte särskilt förberett. Tunström har den goda smaken att skriva med rubriken ”Upp till kamp för länsstyrelsen”. Vad jag kunde se (kan ha missat något) så nämnde varken DN eller SvD det jag kallar fadäsen i lördagstidningarna.

Strax till träff mellan vår kommunala grupp och Fridays For Future, FFF. Ska bli intressant. Hur ska politiken ta tillvara ungdomars energi och kunskaper om klimatförändringarna? Hur ska demonstrationerna på fredagar i stan och utanför kommunhuset komma in i de politiska besluten? Det vill jag ta upp.

Carin Högstedt

Växjö 20211025

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

21. okt, 2021

Landström, Smirnoff, Jonas, Cassie o Sunny, huvudvärk, regnrusk

Mätte upp 30 mm regn i morse. På ett dygn. Nu mörkt mitt på dagen, åska och mer regn.

Omväxlande vecka hittills. Regiongruppmöte med gemensam lunch efter fysiskt möte i måndags. Vi utvärderade vårt offentliga möte om sjukhusbygget. Det var mycket bra och uppskattat av stor publik. Svårt dock för flera av oss att ta definitiv ställning. Hållbarhetsanalys och ekonomiska kalkyler ska komma. Får fälla avgörandet. Det är bara (L) och (V) som inte satt ner foten för nybygge utan är öppna för argument och gärna lyssnar på folkets röster.

Så extra möte med fullmäktigegruppen för att fördela ärendena i en mastodontdagordning till kommunfullmäktige dagen därpå. Jag har huvudvärk.

Lättar lite när jag på kvällen drar in till stadsbiblioteket för att lyssna på Rasmus Landström om ”Arbetarlitteraturens återkomst”. Bibliotekets vänner arrangerar. Så himla intressant! Vilken trevlig bekantskap. Köper boken med hem. -Arbetarförfattarna är Sveriges stora bidrag till världslitteraturen, säger Rasmus. Ja, Harry Martinsson, Moa Martinsson, Vilhelm Moberg, Ivar Lo-Johansson, Maria Sandel… Det var ju dessa författare jag läste först av vuxenlitteraturen. Det var de som hjälpte mig att förstå min identitet och min plats i klassamhället.

Vaknar på tisdagen med huvudvärk, trötthet och yrsel.  Symptom? På vad? Ser framför mig hur jag smittar ner hela fullmäktigeförsamlingen. Mötet börjar två och slutar 23 enligt schemat. Nej, det går inte. Jag klarar inte det varken psykiskt eller fysiskt. Nesligt, men lämnar återbud. Börjar ana en koppling mellan diger skärmtid för att uttrycka det milt och huvudvärk och ont i ögon. Tid hos optiker rekommenderar sjuksköterska plus att jag får tider för koll av blodtryck m m. Skärmtiden – ja, det är många möten och däremellan svtplay och polisserier… På tal om det. Tittade på bästa serien – Saknad, men aldrig glömd, med Cassie och Sunny som löser gamla mordfall. Ingen förvarning. Cassie dör! Tårarna trillar. Får man göra så här?

Följer fullmäktige på Öppna kanalen i några timmar. Mina partikamrater är jättebra. Vi har två skolmotioner uppe, S också ett par, och det blir mycket diskussion om utbildning. Sorgligt att alla partier verkar vara överens om att tvålärarsystem är bra, men den styrande majoriteten M+C+L+KD+MP kan inte ens besvara motionen med att utbildningsnämnden har börjat utreda möjligheten och behov av två lärare i klassen. Nä, avslag ska det vara. På alla förslag. Den inställningen leder inte kommunen eller utbildningen framåt. V-partisterna visar ett beundransvärt tålamod.

Igår vaknade jag mycket bättre. En vilodag och symptomen borta. Kan det vara så enkelt? Tog det lugnt. Fick besök av dotterson och gjorde den stående middagen med köttbullar och snabbmakaroner. Körde honom hem och åkte direkt till ett möte med V Kronobergs distriktsstyrelse. Fysiskt möte och alla punkter klarades av på två timmar. Jättevattenpöl på Linnégatan när jag körde hem i regnet.

Läst ut boken av och om Jonas Sjöstedt med Jessica Nordh som medförfattare. Ja, intressant att läsa om det som rört sig på riksplanet i partiet de senaste åren. Längre tillbaka var jag med i partistyrelsen och följde utvecklingen rätt väl, deltog i alla kongresser och var oense om mycket med en majoritet i partiet. Med Jonas kom ett välbehövligt lugn från min lokala horisont.

Börjat läsa Smirnoffs senaste: Sockerormen. Hennes stil tilltalar mig mycket.

Kommunnytt är på tryckning nu med senaste nytt från kommunfullmäktige bland annat. Vi har jobbat med skrivande och korrekturläsning sedan igår. Nu ska bladet ut också. Förhoppningsvis finns det rykande färskt till morgondagens planerade vistelse på Tallgården, Araby.

Carin Högstedt

Växjö 20211021

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se