19. nov, 2021

Brand i grannskapet, resa med förhinder, operation i sikte, Gemla, snusfabrik, skolan

Utan tvekan är min rörelsefrihet begränsad just nu och en tid framöver. Står i kö för operation av ena ögat (det andra är fixat tidigare). Har väldigt svårt att se i mörker och är inte förbjuden men anser att jag ska undvika mörkerkörning med bil och speciellt när det regnar. Med det mörker som nu råder från ca 16-tiden, så är det svårt att ta sig hit och dit. Körde i skymningen en kväll för att lyssna på Kristina Sandberg och pianisten Birgitta Henriksson, Bibliotekets vänner arrangerade. Det började regna. Jag vände om. Trist. Men ta bussen då! --Ja, så får det bli. Det gick ju bra för det mesta före pandemin.

Ladda ner appen länstrafiken, förstås. Snart går det inte att vända sig om utan en app… Nåväl. Gör så. Ska betala med swish, tänker jag. Av någon anledning hamnar jag i Älmhults stadstrafik och bryter. Börjar om, ser bra ut, ska betala 27 kr. Swish funkar inte. Något är fel. Ser sedan att hela det betalsystemet som Länstrafiken använder, ligger nere. Ska hålla i en utbildning kl 18.00. Går till busshållplatsen med onda aningar. Ingen biljett. Får jag åka med? Kan jag betala med kort? Med pengar?

Hinner se på nyheter på nätet att det brinner i Sandsbro, där jag bor. Går till busshållplatsen och ser att det är inte vilken brand som helst. Blåljus över samhället. Ett par hundra meter från min bostad och busshållplatsen. Måtte ingen människa vara skadad. Nära skolan händer det. Vid gatan där bussarna kör. Bussen kommer naturligtvis inte. Den står fast ”bakom” branden. Beställer taxi. Den dröjer. Trafikstockning på grund av branden. Viktigast: Ingen människa skadad! Alla berörda tog sig ut.  Två lägenheter i en länga utbrända. Till slut, just in time, anländer jag till Vattentorget och V Kronobergs utbildning för nya medlemmar. Ämne: Kommunallagen och arbete i nämnder, styrelser och fullmäktigen. Tillsammans med partikamraten Eva-Britt så ledde vi det hela genom snåriga propositioner och situationer på ett socialnämndsmöte. Riktigt roligt. Fortsättning följer vid fler tillfällen.

I tisdags på besök på ett barnboende. Det är ett boende där barn med funktionshinder bor permanent på heltid. Det här har två platser. Det är en vanlig lägenhet i ett vanligt bostadsområde med avskilt uteområde. Vi träffar enhetschef (som har ansvar för fler boenden) och två personal. Vi är jag och ytterligare en ledamot från nämnden. Tre fick vi vara samtidigt och två kom. Det är mycket jag inte vet om barnboenden av den här sorten. Finns ju inte många, men bra att det finns. Personalen tror att fler platser kommer att behövas. Finns ett tryck. De önskar sig en renovering av lägenheten. Den är sliten. De har lite svårt med vikarier på sommaren. Det är ett svårt och krävande arbete och alla trivs inte. Själva älskar de sitt jobb, noterar varje framsteg som dessa båda barn gör och ser till att de har det bra. Båda är i skolålder och är på olika särskolor dagtid. Vi pratar i 1,5 timme. Det är så mycket att ta in. Skönt att höra att grannarna är positiva och gläds åt verksamheten, alla utom en.  

På eftermiddagen har V.s kommunala grupp besök i Gemla. Vi är tre som träffar samhällsföreningen, som är mycket väl representerade med bl a ordförande, ansvarig för skolan och de som driver byggföretaget BiWi med säte i Gemla. Det blir mycket tal om skola och förskola. Ont om lokaler. Antal barn växer. Populärt att bo i Gemla. Positiva ”problem” egentligen, men utbyggnadsmöjligheterna är begränsade, både vad gäller skola och bostäder. Det är översvämningar på våren, det är åkermark, det är privatägt – sådana saker hindrar, men kan ju inte tillåtas sätta stopp för utveckling. Det behövs inköp av mark, hyresrätter, tomter och så har det låtit i många år. Nu är dock området Pellagård på väg att vara klart för nybyggnation. Folkökningen tros till stor del bero på generationsskifte. Vi går igenom hur förslag till översiktsplan för Gemla ser ut. Vi får föreningens verksamhetsplan. Den är gedigen. Här görs mycket arbete på frivillig väg.

Vi fortsätter till det nyöppnade Padel- och gymhuset på gamla industriområdet. Hög mysfaktor! Estetiskt mycket snyggt enligt min smak. Lekhörna i samarbete med Micki (företag i Gemla). Fritidsförening för unga skapad. Ägs och drivs av företaget Värends Miljö som har sin bas i Gemla och flera olika verksamheter. Vi talar om miljö, om industriområdets (väldigt nerfallet) framtid, om upphandlingar och företagsklimat.

Så blev det ett besök på en snusfabrik, ligger i Gransholm en bit från Gemla. Hade ingen aning om dess existens. De gör alltså tobaksfritt snus. Just idag har Smålandsposten en artikel om snusfirman! Se www.smp.se.

Carin Högstedt

Växjö 20211119

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

  

15. nov, 2021

Besök i Gemla, spara in 75 milj på vård och vårdplatser, bygga sjukhus, prokastinera

Förbereder tionde digitala mötet (tror jag) med valberedningen för vallistor i Kronoberg. Går framåt. Kräver mycket arbetstid mellan mötena. Lite stressad några veckor framåt. Idag även styrelsemöte med Bibliotekets Vänner och årsstämma med IoKC (Idé- och KunskapsCentrum) där tillgänglighetsrörelsen är medlemmar och jag representerar ProLiv Kronoberg. Allt är intressant. Det är en förmån att få delta i föreningslivet – på alla plan och i olika funktioner.

I morgon bitti första fysiska studiebesöket inom omsorgen på drygt 1,5 år. Tre personer får komma samtidigt. Det är en verksamhet som jag aldrig besökt tidigare, tror ett LSS-boende.

På eftermiddagen i Gemla för besök på företag, idrottsförening och samtal med samhällsföreningen. Turnén till olika orter utanför Växjö stad fortsätter. Ska bli intressant att höra vad bygden tycker om bostadsutvecklingen. Den har alltid stått på dagordningen i Gemla, som velat ha fler bostäder och cykelväg till stan. Ligger bra till med tågstopp och möjlighet att pendla med (el)cykel till arbete i stan. Lanthandeln är viktig i Gemla. Hoppas vi hinner titta in där.

Stor nyhet i Smålandsposten idag om Hälso- och sjukvården i Region Kronoberg som går back och ska spara 75 milj kr på vård: Platser, ambulanser, läkemedel, köpt vård, öppenvård, administration och ledning. 75 milj kr motsvarar ungefär 150 tjänster, omräknat i personal. Det här sticker nog i ögonen på många invånare, som följt vilka summor det planerade sjukhuset handlar om. Eller rättare sagt; följt såtillvida att det är flera miljarder, som blivit fler under färden för ett nytt sjukhus. Men den sista kalkylen har vi ännu inte sett. Börjar bli ont om tid inför det planerade definitiva beslutet i regionfullmäktige i februari… och spaden i jorden i mars…!?  Saknas också analys av hållbarheten vid nybygge kontra renovera och bygga om/till det gamla liksom handlingsplan för Nära vården. Känns som hetsigt tempo och mycket bättre att ta det lugnt, räkna, räkna och låta det bli en fråga som lever över valet 2022.

I början på januari kommer hur som helst vår kommunala grupp och regiongruppen ha gemensamt möte om sjukhusfrågan. Regionfullmäktige beslutar, men växjöborna och staden är ju i högsta grad berörda.

17 november kommer författaren Kristina Sandberg och pianisten Birgitta Henriksson till Stadsbiblioteket och Bibliotekets vänner. Handlar om Sandbergs bok ”En ensam plats”, som i sin tur handlar om hennes upplevelse av att förlora sin pappa och samtidigt vara cancersjuk. Galaxen kl 18.00 om inga nya restriktioner anbefalls.

Har hittat ett ord för min benägenhet att skjuta upp saker till sista minuten. Diagnosen är prokastinerare. Läser i DNs lördagsbilaga 23/10 vad psykologen Alexander Rozental menar är symptom och vad det går att göra åt saken. Nja. Stämmer inte riktigt på mig ändå. Det som irriterar mig är att jag under tiden jag skjuter upp ändå bara tänker på just det jag skjuter upp! Är ju väldigt dumt att använda tiden så.

Carin Högstedt

Växjö 20211115

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

13. nov, 2021

Göra-lista styr, livslust av fåglar, delade turer, val 2022 - omsorgens framtid

Grått och blött. Vattenpöl på altanen. Tänkt att vinterstäda ute idag, men kanske inte. Hur som helst, mycket att göra. Vid datorn, i hemmet och ute. Uppe före sex denna lördag morgon. Småfåglarna i farten. Höjer livslusten, minskar tristessen.  

Fått tid för influensavaccinering och tredje dosen mot covid samtidigt. I och med att tiden mellan andra och tredje dosen minskades till fem månader, så blev det möjligt.

Onsdagens möte med Omsorgsnämndens arbetsutskott var debattglatt för att vara ett arbetsutskott. Diskuterades delade turer. En utredning om att minska ofrivilliga delade turer presenterades. Hade tittat på hur tre andra kommuner gjort, bl a Kalmar och Uppsala. Tyvärr finns i den styrande majoriteten en rädsla för att mer personal skulle behövas och kosta pengar.  Istället skulle erbjudas tätare helgtjänstgöring. Kära undersköterskor, välj mellan pest eller kolera. Har skrivit om detta många gånger: Kvinnodominerad stor personalgrupp kan fortfarande få lida för att de är just en kvinnodominerad bransch. När kvinnorna på 60-talet började söka sig ut på arbetsmarknaden, om inte annat så för att ”komma ut lite” från hemmet och de sysslorna, så blev det en inom en slags förlängning av hemarbetet, med låg lön och oftast deltid. Attityden och värderingen lider fortfarande av det. Annars skulle det inte tas för närmast självklart att en tjänst delas i två delar med ett par timmars obetalt uppehåll mitt på dagen.  I Kalmar har de anställt särskild personal som arbetar på helgerna, om jag fattade rätt. Allt går att lösa utan delade turer, men det kostar naturligtvis pengar. Det kan ge pengar också. Färre sjukskrivningar, bättre arbetsmiljö, lättare att rekrytera, bättre för omsorgstagarna. Denna kamp fortsätter. S+V överens om det.

Två V-skrivelser avhandlades. Den ena föreslår en mildare bedömning av sökande till särskilda boenden, så att ångest, oro, ensamhet t ex ska kunna vara kriterier för särskilt boende för den som vill. Detta har diskuterats flera gånger men skam den som ger sig. Det är onödigt att bjuda på rubriker som att ”Strokedrabbad 93-åring nekas plats på äldreboende”. Svaret från de styrande M,C, L, KD, MP var avslag, fast de kallar det inte det utan ”svarar” och så lite snäll text.  Som inte innehåller något som helst uppdrag att förändra någonting! Alltså ett avslag. Som ersättare i utskottet kan jag inte yrka men S yrkade bifall till båda skrivelserna.

Sammaledes med nästa skrivelse om att höja ambitionerna så att omsorgstagare i hemvård och särskilt boende ska till 90 % vara nöjda eller mycket nöjda. Nu gäller 80 % i socialstyrelsens  Äldreguiden som gräns för ”godkänt”. Tror för övrigt att vi i Omsorgsnämnden ska göra egna undersökningar av omsorgstagarnas o/nöjdhet. 2021 saknas Äldreguiden, för Socialstyrelsen håller på att handla upp ett nytt verktyg.

Mycket står på spel. Val 2022 kan avgöra framtidens omsorg i både Växjö kommun och Region Kronoberg. Framtidens omsorg är mer tillitsstyrd, mer utifrån individens behov och önskningar och arbetsplatserna har gott rykte för god och intressant arbetsmiljö.

Fullt upp nästa vecka. Lite avundsjuk på alla V-partister som är i Göteborg på Vänsterdagarna. Samtidigt mycket bra att jag hade vett att inte anmäla mig med tanke på det jag har på göra-listan.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20211113

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

9. nov, 2021

Återvinning? Mer plast i vatten o natur, FFF, 45 milj i akut svältgräns, demensvård, alla behövs?

Äntligen blev det av! De närmaste kunde nästan alla komma till mig och äta kinamat! Hämtad från restaurang i stan. Trevligt och jag fick anledning att städa hela lägenheten, lite översiktligt i alla fall. MEN. Olika mat till sju personer blir ett berg av plastburkar. Tänker på det extra mycket eftersom jag handdiskar. Sorterar. MEN, vad händer med den sorterade plasten? Återvinns den eller bränns den och släpper ut massor med koldioxid? Läser en hel del om hur oljebolagen satsar stort på tillverkning av plast och att mängden plaster ökar i världen. Och med den fortsätter terrorn mot vattendjuren som äter onerbrytbar plast och landdjur som betar på marker nersmutsade med plaster.

I Dagens ETC 9/11 skriver Andreas Gustavsson: ”Om politiker verkligen vill värva aktivister - förtjäna dem först”. Strejka från skolan på gatorna eller engagera sig i parlamentariskt arbete? Dessa båda kampsätt ställs ofta mot varandra. Finns ett misstroende från unga människor mot de som bestämmer. De upplever svek, tomma ord, oro för sin framtid, bläh, bläh. Precis detta har jag funderat mycket på. Sätt inte mot vartannat. Strejker, manifestationer är nödvändiga och gärna utanför kommunhuset. Men politiken behöver de ungas kunskaper, klokhet och framtiden behöver dem inne i kommunhuset också. Inte alls nödvändigtvis i partierna utan i dialog med dem som faktiskt har lokal makt att besluta med kommande generationer i medvetandet. Som A Gustavsson avslutar sin ledare: ”Klimataktivisterna är pionjärer. Politiken, däremot, har precis allt kvar att bevisa.” Vi har inte råd att inte ta tillvara den hjälp vuxenvärlden behöver.

Från FN kommer rapporter om att 45 miljoner människor är i akut hungersnöd i världen. Siffran har stigit under året. Det tillskrivs Afghanistan, där tre miljoner hotas av svält. En utveckling som går stick i stäv mot överenskomna avtal att bl a utrota fattigdom.

I DN 23/10 finns en debattartikel av Marie Demker och Åsa Wengelin. Båda har demenssjuka föräldrar. De menar att demensvården i Sverige ibland är direkt inhuman. ”Dagens särskilda boenden bör ersättas med ny boendeform.” De vill att där arbetar både läkare, sjuksköterskor och omsorgspersonal tillsammans. Hela ansvaret för hela människan arbetar här och kontinuitet kan uppnås. Det är svårt när vården respektive omsorgen har skilda huvudmän. Ska läsa noggrant och se vad som kan skulle kunna bli politiskt förslag. Både Region Kronoberg och kommunen berörda.

Ny intervju i Smålandsposten av chefen för enheten som har ansvar för den man som hålls inlåst på ett LSS-boende. I morgon Omsorgsnämndens arbetsutskott. Får lyssna på information och agera efter känsla och förnuft. Visste inte att människor på vårdboenden får låsas in - vilket ju heller inte får ske.  Det skorrar när jag läser om ”Trygg omstart för alla Växjöbor” (Smp 2/11), författad av Blågröna i Växjö. ”Alla behövs, ingen ska lämnas utanför”, Men minst en man har ändå under hösten bott på trappan till gamla badhuset (vet inte dagsläget).  Och på ett LSS-boende kan det hända, som inte kan eller får hända.

Bra häromdagen på Opinion i Smålandsposten av (S) i Region Kronoberg om ”Stärk bröstcancerscreeningen i Kronoberg”. Ta bort all åldersbegränsning (74+ just nu), avgiftsbefria all screaning och individualisera screaningen, så att även de med ”täta bröst” inkluderas i säkrare diagnos. ”Täta bröst” innebär att den traditionella mammografin inte är tillförlitlig. Och igår svarade Bröstcancerföreningen genom Leena Bergkvist och Kicki Fohlin att ”Alla bröst är lika mycket värda – tunna, täta, unga eller gamla.” Mycket bra och se! Det finns möjlighet att screana även de bröst (20% av alla) som är täta (ABUS, ultraljud). Allt stöd till dessa förslag! De räddar liv.

I eftermiddag till styrelsemöte med ProLiv Kronoberg. Prostatacancer är vanligaste cancern i Sverige, näst efter kommer bröstcancer. På dagordningen idag finns en uppföljning av Joakim Örtengrens (läkare) föreläsning i höstas, som jag tyvärr missade. Vad händer med allmän screaning (samma attiyd som till bröstcancer)? Verkar gå framåt, men för sakta enligt min mening. Eller? Händer hela tiden nytt inom vetenskap och innovation. Gäller att verkställa. Det går att rädda liv!

Igår fullt med diskussioner, planering, beslut, utvärderingar, gruppbildningar, skratt, nästan utmattning; Regiongrupp på förmiddagen, mycket diskussion om sjukhusbygget. Vore mer än välkommet att låta frågan fördjupas och debatteras över valet 2022. Istället hetsas utredningar, hållbarhetsanalys, handlingsplan för Nära Vård, detaljplan m m fram för att ta ett definitivt beslut i regionfullmäktige februari 2023.  

Så fullmäktigegruppen inför dagens kommunstyrelse och senare fullmäktige. Mycket om sjukhuset där också. Detaljplanen för sjukhus i Räppe skulle varit på dagordningen i kommunstyrelsen, men var nu borttagen. Så vad på gång? Minsta försening och regionstyrelsens ordförandes förvissning att tidsschemat ska hålla och spaden i jorden i mars är i ordentlig gungning.

Direkt fortsättning till nästa möte med hela kommunala gruppen. Det är en livlig tid när fler och fler diskussioner är framåtsyftande mot valet.

Fin söndag – inte bara god kinamat utan hjälp med att byta el till en favo-lampa (arvegods) och en nygammal taklampa installerad. Och i veckan som gick kunde jag möblera om med god hjälp av dotter och dotterdotter. Så bra jag har det med de nära boende nära i geografin!

Jaha. Det här blev en hel roman.

Ha det bra!

Carin Högstedt

Växjö20211109

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

6. nov, 2021

Höstlovet slut.

Fredag. Ingen bra start på denna dag. Låg och drog mig lite längre i sängen. Då startar Tassi proteströrelsen och börjar vässa klorna på sänggavlar med mera. Hon vet att hon inte får. Men hon vet också att jag ger mig och går upp för att göra frukost och att i de bestyren ingår att hon får första skrovmålet för dagen. Hon följer nogsamt mina fötter för att se att jag gör rätt saker i rätt ordning: toaletten, äggen i kastrullen, sedan kommer hennes mat. För stora avvikelser och hon biter mig lätt i tårna. Idag full cirkus med klovässning. Sedan lugnt. Jag kom upp, många tidningar på fredagen. Tidningsutdelaren tyckte väl jag hade nog med Växjöbladet Kronobergaren, DN, SvD och Dagens ETC. och stoppade inte i Smålandsposten. Fy fasen. Läste på nätet. Inte samma sak. Men kors i taket. När jag anmäler utebliven tidning så kommer jag fram till Viktoria, som inte är en robot! Hoppas jag.

Så skulle jag lägga mig med tidningarna efter frukost. Det tar sin tid med alla dessa nyheter. Letade efter telefonen för att ha till hands. Letade. Letade. Visste att den var i lägenheten. Fast till slut tvivlade jag på det och mitt förstånd. Så gick jag bakåt i bästa detektivstil. Vad hade jag gjort? Jo, jag hade ju haft fulla händer med saker som skulle till olika ställen, korv, ost, tidningar, disk och mobilen. Detta att göra minst två saker samtidigt. Sitter i sedan småbarnsåren. Visst. Telefonen låg i kylskåpet ihop med ost och korv. Med ljudet avstängt.

Ute blommar kaprifolen, pelargoner och diverse andra växter. Sju plusgrader ikväll. Ingen fara för något på altanen.

Bara att konstatera. Höstlovet är slut och jag gjorde kanske en fjärdedel av vad jag planerat på de ”lediga” dagarna.  Att bli gammal är att bli långsammare. Det är ett svar. Men jag har också umgåtts med barnbarnen. I eftermiddag med dotterdotter och så kom hennes moster också. Vi jobbade med hennes förberedelse för prov i historia. Franska, amerikanska revolutionerna och Napoleon. Jag måste säga att jag är imponerad av vad de lär sig nuförtiden. Mostern, som är lärare, fick upp farten och vi lärde oss mycket alla tre. Rörde åk 8.

Dagen annars fylld av vad Smålandsposten skrivit om en omsorgstagare inom LSS, som IVO uppmärksammat. Han finns på ett kommunalt boende. Han har låsts inne och befunnits i en miserabel sanitär miljö. Jag sitter i Omsorgsnämnden. Jag vet ingenting. Jag får alltför ofta veta negativa saker genom media. Något är grundläggande fel i nämndens arbete. Jag har gjort skrivelse om att se över delegationsordningen, men fått nej på det. Om ingenting ändras kommer det alltid att vara så här. I bästa fall upptäcks vanvård. Men det är slumpmässigt. Det finns mycket svåra situationer och för att möta dem behövs väldigt mycket mer kompetens till de som är satta att sköta dessa människor, som förvisso kan vara svårhanterliga.  Jag känner mig som så ofta vanmäktig i denna roll jag har som ledamot i Omsorgsnämnden. Jag blir helt frustrerad av att få veta det ena efter det andra via media och inte i min roll som ordinarie i nämnden. Jag vet att t ex hemvården upplever att de får ta hand om alltfler med diagnoser som de inte har utbildning för och upplever som svåra. Om det ska fortsätta att fler vårdas hemma för alltfler sjukdomar så måste utbildningen också följa med.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20211105

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se