11. dec, 2021

Hej då djurförsök! Dubbelbeskattning av hyresgäster - Växjö kommun utmärker sig

Mer snö. En plusgrad. Hackspett på besök vid fågelmatare. Den vanliga hackspetten som heter ”större hackspett”. Nederbörden är något mitt emellan snö och regn.

Ägnat halva denna dag till att städa köket, rätt så grundligt. Skönt. I morgon kommer Thomas, min mellanbror. Då är det i alla fall julfint och rent i köket.  I övrigt läst handlingar till omsorgsnämnden i veckan och likaså kommunfullmäktige. Två stora ärenden på fullmäktige: Ny översiktsplan för hela kommunen och detaljplan Rimfrost, som är plan för det nya sjukhuset i Räppe. Om det blir något sjukhus där. (V) har flera ändringsförslag för översiktsplanen, bl a mer hänsyn till jordbruk och jordbruksmark. Vad jag kan se så är vi enda partiet som har några ändringsförslag på hela planen. Vi har också en interpellation om det faktum att de styrande M+C+L+Kd+MP beslutat att låta hyresgästerna i Växjöbostäder lämna över 120 miljoner/per år till kommunen. Vad görs för dessa pengar? Varför ska hyresgästerna belastas med dubbelbeskattning? Det blir intressant att ta del av svaren på en lång rad frågor. Tyvärr verkar tillvägagångsättet vara lagligt, något som riksdagen borde ta itu med.  Växjö kommun utmärker sig med att ta ut mest eller nästintill mest från sitt allmännyttiga bostadsbolag. Växjöbostäder utmärker sig genom att kräva högst hyreshöjning, 4,3 %.

”Hej då djurförsök!” skriver tidningen Djurens rätt. EU-parlamentet tog beslut i september att en strategi för djurfria försök ska tas fram, med tidsplan och mål. Ja, jag försöker vara positiv och tro på att det blir gjort. Men föreningen Djurens Rätt startade för 139 år sedan. Redan då var utfasningen av djurförsök en huvudfråga. I tidningen finns ”politikerkollen” som ställer frågan om partierna är beredda att lägga mer pengar för att forskningen ska komma fram till att bli djurfri. -Tydligt ja, säger moderaterna, miljöpartiet, sverigedemokraterna, vänsterpartiet. Ger lite olika stora summor, men i alla fall mer än regeringen. Tidningens sida ”Framgång/bakslag” redovisar som en framgång att Volvo ska bara göra elbilar från 2030 och de ska vara läderfria av djurskyddsskäl.

Bibliotekets Vänner hade både styrelsemöte och föreläsning i onsdags. Vi planerade vårens föreläsningar m m (nu är Göran Greider på gång igen) och hade vi Sverker Sörlin på programmet. Han skulle kommit men blev förkyld och lämnade återbud samma dag. Gick dock att ordna; Sverker ställde upp på att delta via länk. Gick bra! 60-70 personer i publiken lyssnade på hans syn på och forskning kring begreppet bildning. Några år tillbaka hade vi fått ställa in vid plötslig sjukdom.

Omväxlande vecka med flera föreningsmöten, intervju av student, som ska göra arbete om jämställdhet, regiongruppmöte och diverse digitala möten. Oroväckande smittspridning och restriktioner på gång. Dock – Sverige har mindre smittspridning just nu än flertalet länder i Europa. Hoppas det håller i sig. Känner mig lugn för egen del med tre doser och vaccinbevis.

Ha en fin tredje advent!

Carin Högstedt

Växjö 20211211

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.högstedt@vaxjo.se

 

 

5. dec, 2021

Farligaste farsoten - rasism, Braås auktion, Björn Wiman, Växjö Forum

Söndag eftermiddag. Tittar ut och ser is och snö. Inte min förtjusning precis. Men en skock bergfinkar är fina mot snön. Gräsänderna har börjat uppvakta men inte idag. Söker sig väl till öppet vatten. Har lyckats sopa och skrapa fram bilen som stått några dagar. Vi har fått mycket snö här.

Följde liveauktionen i Braås igår hela tiden – 7 timmar, hemifrån. Ovanligt innehåll med väldigt många allmogesaker. Har nog aldrig varit med om en sådan auktion tidigare. Många saker var från en familjs samling. Gott om ljusstakar i smide, enklast tänkbara ljushållare. Bara att se dem är lite av en högtid. 200 år gamla eller mer. Jag kom över lite konstglas, en akvarell och impulsköpte en mangelbräda, daterad 1668. Det är åldern som imponerar. Inte sett brädan i verkligheten. Gick på känsla och respekt för ålder. Ja, det var en intressant dag!

Ser julkalendern i SVT med nöje. Dotterdotter inte imponerad. Vi får ta en diskussion om detta.

I DN idag 5/12 skriver Björn Wiman en helt suverän söndagskrönika. Innehåller så mycket, så tänkvärt, så engagerande och rätt. Det handlar enkelt sagt om rasism, om ursäkten till samerna, om Jimmie Åkessons omdöme om Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (en kommunistisk kurd ska inte ha något inflytande i Sverige enligt Åkesson). Det handlar om Patricio Galvez som hämtade hem sina sju barnbarn från ett läger i Syrien. Det handlar om hur snabbt normerna om människovärde upplöses. Och om 100 år är det kanske dags för en försoningskommission om rasismen i denna tid. Jag kan inte ge krönikan rättvisa så här. Läs den!

I morgon full dag med dels regiongruppen, dels ProLiv Kronobergs styrelsemöte. Det börjar dra ihop sig till beslut om sjukhusbygget, men vi har inte det ekonomiska underlaget och inte hållbarhetsanalys eller handlingsplan för den Nära Vården. Föreningen Växjö Forum har fått en rivstart med fullsatt på Palladium i måndags. De har ägnat mycket ideell tid åt att granska dels simhallens framtid, dels sjukhusbygget. Nu har de en hemsida, www.vaxjoforum.se.

Skulle haft en utbildning idag för nya partikamrater som ser fram mot att kunna vara aktiva i exempelvis kommun- eller regionpolitiken. Men vi ställde in av flera skäl. Får bli i början på nästa år. I utbildningen ingår rollspel och det går inte att genomföra digitalt på ett bra sätt. Kan bara hoppas att nya restriktioner inte kommer att behövas och lägga hinder i vägen - fast det tror jag inte på själv.

Carin Högstedt

Växjö 20211205

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

1. dec, 2021

Snöstorm, Toftagården, Rimfrosten, korsord, Lammhult, trerätters, protokoll

Snöstorm. Snö ända in i hörnet på altanen där det alltid är torrt annars. Körde bil till och från möte i kommunhuset. Krypfart hemåt. Orolig för dotter och dotterdotter som sitter på tåget från Malmö och ska hem till Gasslanda. Vad som helst kan hända med tåget. Snö brukar ställa till det på järnvägarna. Bara att vänta, se och hoppas på det bästa.

Intensiva dagar. Försöker komma ifatt för att få lite julfrid och sätta mig med en lussebulle och lösa korsord. Har ett pussel som väntar också. I eftermiddag hade vi omsorgsnämndens arbetsutskott. Gick rätt snabbt och innehöll inte jättestora ärenden eller konflikter. Från S+V lade vi i ärende ”förfrågningsunderlag för LOV” till att personalen ska ha rätt till heltid (som i de kommunala boendena) och att den som inte väljer något särskilt boende själv (så kallat icke-val) ska få tilldelat ett kommunalt boende enligt närhetsprincipen (inte privat). Gick ju inte igenom.

I måndags var det fullmäktigegruppen inför kommunstyrelsen och senare fullmäktige. Översiktsplan och detaljplan Rimfrosten är stora ärenden. Planen med det vackra namnet Rimfrosten ska alltså innehålla det nya sjukhuset. Om det blir beslut att bygga nytt och i Räppe, vilket dock allt verkar riggat för. Vet inte ännu hur det gick på kommunstyrelsen. Det var många ärenden på den listan.

Efter det gruppmötet träffades hela kommunala gruppen och det var som vanligt livligt. Många förslag till nya motioner, skrivelser och aktiviteter. Nästa besöksort blir Lammhult. Vi har gjort halvdagsbesök i Gemla, Åryd, Braås och träffat bl a samhällsföreningarna på respektive ort. Nytt tema för gruppen är klimat/miljö. Det betyder att vi månaderna framåt har det i speciellt fokus. Jag var sekreterare för kvällen och det blev två hela A4-sidor protokoll.

Också ett digitalt studiebesök på Toftagården, ett särskilt boende som ligger i min stadsdel och brukar ha mycket hög nöjdhet hos omsorgstagarna i Socialstyrelsens undersökningar. Enhetschef och undersköterska informerade och det gjorde de med sådan säkerhet och bravur att vi deltagare knappt kunde komma på några frågor. En samordnare för aktiviteter ska börja jobba och det är mycket på gång: julbord, nobelmiddag, dam- och herrklubb, sång och hundterapi. Som överallt har mycket kommit av sig under pandemin men det saknas inte idéer till att t ex ta upp kontakterna med de som bor i hyres- och bostadsrätterna i närområdet och servera trerätters i restaurangen. Sommartid finns två trädgårdar som vårdas ömt. Fler terapihundar önskas! De är så uppskattade, men räcker inte till alla, sas det.  Borde verkligen gå att göra så att en så uppskattad verksamhet räcker till alla som önskar och mår bra av kontakten med hundarna. Toftagården – fick mycket gott intryck av detta boende. Har besökt det live ett par gånger tidigare. Det var samma intryck då. Det är inte så stort, 27 platser. Kanske bidrar till de höga nöjdhetstalen.

Igår kväll styrelsemöte med V Växjö. Vi var hembjudna till en ledamot och satt i hemtrevligt och julpyntat kök med adventsfika. Trevligt, mysigt. Gjorde nytta också och gick igenom dagordningen ordentligt, fördelade uppgifter inför årsmötet med mera, med mera. Här har jag alltid sekreteraruppgiften och det protokollet väntar ivrigt på att bli skrivet.

Nu har dotter med dotter kommit fram till Alvesta. Bra så långt! Det snöar och blåser rejält fortfarande. Tittade ut på altanen och såg spår i snön. Minsann, där satt en liten mus och frös. Får hålla katten inne och det är inte så svårt i detta läge.

Kör försiktigt!

Carin Högstedt

Växjö 20211201

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

27. nov, 2021

Fönsterputs, hållbarhet, NPF och skolan, lägre tröskel till bostad, dubbelvaccinerad

Lördag eftermiddag. Redan mörkt. Har adventsputsat 8 av 13 fönster. Resten tar jag i morgon. Fått upp ljusslingor ute och några ljusstakar inne. Nu regnar det, på fönstren. Träffat mina barnbarn i Gasslanda. Deras farmor och jag var där på fika. Mycket diskussion om julklappsinnovationer. Den traditionella ceremonin ska bort (som varje år!) och något annat lekfullt införas. OK. Det blir bra. Fast jag har redan en önskelista… Allting kring julen har alltid löst sig.

Kommunfullmäktige i tisdags blev som väntat inte så långt. Få beslutsärenden. Fick till slut svar på mina interpellationer om dels hållbarhetsprogrammet, dels barnen med NPF-diagnosers skolgång – eller inte skolgång. ”Hemmasittare” finns det alldeles för många och av dem är just barn med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) överrepresenterade. Skolan förmår inte möta dessa elevers behov fullt ut. Det är både enkla saker till åtgärder som brist på utbildning och kunskaper som brist på tid inom personal. Enligt samtal med anhöriga. Det blev debatt och flera inlägg från församlingen. Målet, att varje barn ska gå till skolan utan rädsla eller oro, verkar alla partier vara ense om; frågan är hur orden omsätts i handling. Det framkom dock att all skolpersonal nu får utbildning i bemötande. Bra så långt.

Även hållbarhetsprogrammet, de vackra orden och målen i det jämfört med verkligheten blev det debatt om. Också här är nog de flesta partier (inte SD) ense om målet i Agenda 2030, men takten är inte hög enligt min mening. Det är lätt att skriva ”delningsekonomi” men verkar omöjligt att införa en fritidsbank i Växjö kommun. Till exempel. Arbetet med att ställa klimat- och miljömål i upphandlingarna går trögt, av för mig obegriplig anledning. Varför ställs inte krav på solceller, när privata byggare anlitas? På punkt efter punkt har (V) legat i framkant, varit tidigt ute med förslag som blivit hänvisade till hållbarhetsprogrammet - som är bra – om det fullföljs. Ta hjälp av ungdomarna, ta initiativ till ett ”ungdomsråd” som kan höja energin och aktiviteten för att komma ur klimatnödläget, menade jag.

Min partikamrat Maria hade en interpellation om jämlikhet i skolan. Hon ställde frågor som till exempel hur lärartätheten ser ut på olika skolor, hur ser lärarbehörigheten ut, hur många klasser har tvålärarsystem? Också här blev det diskussion. Ämnet är ju synnerligen aktuellt. Växjö kommuns skolor har sjunkit ännu lägre i Lärarförbundets ranking. Här är det skilda åsikter om t ex det aktiva skolvalet. Jag var nöjd med V.s insatser på fullmäktige, när jag åkte hemåt. Skulle egentligen vara på V Kronobergs styrelsemöte, men behövde lite andrum inför morgondagen för då

 var det regionfullmäktige, från 9.00 till 17.00, alltså ingen mastodonthistoria men många timmar. Tjänstgjorde som ersättare.  Bra att idén om att annonsera fullmäktige på hemsidan och inte i pressen inte blev så långvarig. När det begav sig var det bara (V) som ville fortsätta med annonser i tidningarna. Nu hade de bytt sida och insett att det finns de som inte är digitala och kan titta på regionens hemsida. Och även om tillgång till hemsida, så hur många går in för att se när regionfullmäktige ska sammanträda?  Men många läser lokaltidningar.

Många voteringar. De slutar nästan alltid 37 – 24. S+V samlar 24. M+C+L+KD+SD samlar 37. SD ingår inte i styret men röstar som om de gjorde det. MP hamnade under gränsen 4% förra valet. Som ni förstår krävs det många vänsterröster för att åstadkomma ett nytt styre i Region Kronoberg. Men en SD-motion om att språktolkar inte ska vara avgiftsfria avslogs med 8 röster (SD.s) mot 53. Det de ville är faktiskt inte ens enligt lagen.

Så hem för att skriva inlägg till Kommunnytt och iväg tidigt till Omsorgsnämndens utbildningsdag och sedan sammanträde. Lång dag med intressant information och, tror jag, fyra voteringar. Vi i S+V hade olika mening om delade turer, om internbudgeten och om V-skrivelserna om högre ambitioner för omsorgstagarnas nöjdhet och om lägre tröskel för att få bo på särskilt boende. Här ställde sig en ny ledamot från SD på vår sida i flera voteringar. Då blir resultatet 8 till de blågröna och 7 till oppositionen. Men nära skjuter ingen hare. Fler röster på vänstern behövs för att rubba styret och åstadkomma ett hållbart arbetsliv såväl som kvalitetshöjning inom omsorgen.

Mötet slutade så jag hann precis till vårdcentralen och fick vaccin mot influensa och tredje coviddosen, en i vardera armen. Ont i ena armen och lite hängig igår men inget allvarligt. Skönt att det är gjort.

Fortsatt fin helg och första advent!

Carin Högstedt

Växjö 20211128

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin Högstedt@vaxjo.se

 

 

22. nov, 2021

Bokmässa, sex och cancer, blodtryck och vaccin, ljusslingor och advent

Måndag kväll. +2 grader bara. Nu ryker väl de sista blommorna utomhus. Sol idag, men jag har suttit vid datorn, haft möte med V Kronobergs valberedning och läst handlingar, precis som igår. I morgon kommunfullmäktige med inte särskilt många ärenden men gott om interpellationer varav jag själv står för två. Tror inte det blir nattmangling. På onsdag är det regionfullmäktige från kl 9. Inte där heller så mycket ärenden men en hel del motioner. Jag ska tjänstgöra hela dagen. Intressant att ta del av plan för Länstrafiken. På torsdag heldag med omsorgsnämnden, utbildning plus nämndsmöte med beslut om internbudget och två V-skrivelser. Får eventuellt smita ca 17 (vi börjar 8.00) för att ta mig till vårdcentral och de båda vaccindoserna, mot influensa och mot covid. Fredag kolla blodtrycket kl 8.00. Känns som det knappast har gått ner under denna vecka. Ja, det är inte farligt högt men något i överkant.

Ser fram mot december, advent och få tända ljusslingor och stakar. Snart där.

Var på Bokmässa Kronoberg i lördags. ProLiv hade ett bord med boken Sex, samlevnad och prostatacancer som skrivits av sexologen Carina Daneman Jägerwall, lite broschyrer och pins. Bra plats i år på biblioteket och ordförande i föreningen Hans och jag hade trevligt. Flera personer tog upp behovet av allmän screaning, vikten av att ta PSA-prov med mera. Medvetenheten har definitivt ökat de senaste åren. Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige, sedan kommer bröstcancer. Det behövs alltså något för män som  motsvarar kvinnors mammografi. Och den senare ska utökas att gälla hela livet, inte sluta för att någon fyller 74.

Gick runt lite på bibblan. Fantastiskt vilken energi och kreativitet, så mycket som skrivs i Kronoberg, så många unga! Mycket bra arrangemang. I nedre planet, Galaxen, föreläsningar hela dagen. Jag missade samtliga. Ville köpa Tomas Bannerheds senaste bok. Upptäckte att jag åkt från telefonen. Kunde inte swisha. Kom hem utan fler böcker, vilket var bra ärligt talat. Har gott om olästa böcker. Påbörjat Håkan Nessers senaste, som dotter fått av mig i födelsedagspresent. Läst ut Karin Smirnoffs Sockerormen. Lite ”svår”. Läste i portioner.

Spännande tid i den nationella politiken.

Carin Högstedt

Växjö 20211122

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se