2. jan, 2022

2022 - ska vinna valet, solidaritet, humanism, Knallpulver, prinskorv. M Can, M Carlsson.

Söndag morgon 7.45. Kolsvart ute fortfarande. Har redan ätit frukost och läst DN och SvD, gjort språkkvissen i SvDs kulturdel. 11 av 12 rätt. Nästan alltid något som jag missar trots att ordkunskaper är en av mina bästa grenar. Björn Wimans söndagskrönika i DN som vanligtvis mycket läsvärd. ”Vad ska man göra med sin förtvivlan? Skrika, skratta eller skita i allt?”  är rubriken. (Läs klimatförtvivlan.) Wiman har läst Dan Sherrels bok om klimatkrisen. Ett av hans grepp är att inte skriva om nödläget och krisen som just kris utan som ett problem som inte nödvändigtvis ska få människor att reagera med förnekande eller uppgivenhet, utan skapa hopp, en insikt att framtiden inte är avgjord, att alla har en roll att vara med i arbetet. Rätt finstilt resonemang men visst är man mer benägen att delta i något som finns hopp om att lyckas än motsatsen. Något ligger i resonemanget, där Wiman också lyckas få in Evert Taube och TV-serien om honom. Den har jag inte sett. Ännu.

Gott nytt år! Ja, nu har även nyårshelgen passerat. Jag har inga nyårslöften, bara det gamla vanliga att arbeta metodiskt, inte skjuta upp, ta itu med måstena. Så det har jag nu börjat den här dagen med. Slut på slött och slappt.

Noterar att smällandet med diverse knallpulver (säkert fel ord, men fanns förr) och fyrverkerier har minskat rejält. Katten, som har bättre hörsel än jag, var jätterädd på nyårsafton, men det var väldigt lite smällar dagarna innan. Tassi gömde sig. Kl 4 kom hon fram, väckte mig och tyckte vi skulle gå upp för nu var fältet fritt igen. Bra betyg åt nyårsfirarna som i stort sett höll sig till den tillåtna tiden att bränna av raketer.

I torsdags kväll lyckades jag samla alla döttrarna och barnbarn till en måltid på kvällen. Bjöd på blandad jul- och nyårsmat – skinka, prinskorv, skagenröra, räkor, sallader, köttbullar (hemgjorda), vegkorvar… Fantastiskt att se hur barnbarnen (13 och 14 år) åt av det mesta. När jag var i deras ålder hade jag ätit av knäckebröd, skinka och prinskorv, inlagda rödbetor. Inget annat. Var livrädd för ny och okänd mat, för blandade rätter, för allt som luktade fisk, skeptisk mot vit mat med mera med mera. Nåväl, vi åt och spelade ett nytt sällskapsspel, som jag förlorade stort. Gissa antal mellan 0 och 100 på frågor som hur många guld tog den skidskytten mellan åren då och då. Gissade i alla fall närmast på hur många invånare som bor på Grönland.

 Två bra saker de senaste dagarna på det privata planet: Ny spis inköpt, den gamla med skavanker ut och en ganska likartad in. Fick så kallelse till operation av öga 21/1. Fint, inget att klaga på tidsmässigt, inom tre månader.

Mörkret viker undan ute. Men sikten är noll. Dis och dimma över sjön. Ca 25 gräsänder uppvaktade igår. I värmen (+8 grader igår) smälter isen snabbt. Just nu +4. Ska dela ut kvarliggande Kommunnytt idag har jag tänkt. Och så ta itu med kallelser till olika möten, verksamhetsberättelse och svara på mail. Nu är det nytt år och dessutom valår. Lyssnade igår på Vinterprataren Mustafa Can. Så bra, så omskakande. Såg Stjärnorna på slottet med komikern Marika Carlsson. Vilken berättelse om hennes start i livet! Blir så berörd av dessa ”hittebarn” som blivit omhändertagna, fått hem och familj i Sverige, på andra sidan jordklotet – mot alla odds. I Marikas fall blev hon mobbad av en omgivning som inte klarade av att se ett färgat barn. I vår tid. Det är värre än vi anar. Målet 2022 ska vara att alla som står för solidaritet, mänskliga rättigheter, humanistisk människosyn,  tillsammans vinner valet, på alla nivåer. Plattityd? Jovisst, men verkligheten är till delar så brutalt vulgär att den kräver grundläggande demokratiarbete. Tycker och tror jag. Hoppet finns att det går att skapa aktiva rörelser som inte bara stoppar klimat- och miljönegativa utsläpp och skeenden utan också avvisar primitiv inhuman  behandling av människor.  Så till verket!

Gott nytt år alla!

Carin Högstedt

Växjö 20220102

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

29. dec, 2021

Fimpa för gott! Trafikunderhåll kontra nybyggen, stad och land, den galna människan

Onsdag förmiddag 29/12. Ser i de kortfattade dagböckerna att 2015 samma dag åkte maken L och jag till Lund och hälsade på barnbarnet, makens sondotter med familj. Det var samma temperatur som idag, runt 0 grader. 2016 var vi på Teneriffa, en av de sista resorna tillsammans. Maken L hade en hemsk hosta och på mitt enträgna tjat så kontaktade han en närbelägen sjukvårdsklinik. Blev inlagd ett par dygn för hög risk för lunginflammation. Suveränt bemötande och behandling på kliniken.

Läser morgontidningarna noggrant. Insändarsidorna i Smålandsposten är intressant. VD och samhällspolitisk chef för Transportföretagen skriver under rubriken ”Markaryd, Ljungby och Växjö har länets sämsta vägar”. De saknar en långsiktig underhållsplan för länets och Sveriges befintliga vägar. Saknas också resurser. I hela Kronobergs län är drygt 22 % av de statliga vägarna i dåligt eller mycket dåligt skick. Stad och land slits isär som läget är. Dubbla beloppet till underhåll skulle behövas. Det finns mycket fakta i artikeln skriven av Marcus Dahlsten och Tina Thorsell. -Men det läggs ju fler och fler miljarder på infrastrukturen? Det säger också avgående chefen för Trafikverket, Lena Erixon i en intervju  i SvDs näringslivsbilaga: Den dystra verkligheten är att det finns vägar som har sprickor, potthål, spår i vägen. Skulle behövas mer än anslagen för att hejda att underhållsskulden växer ännu mer. Lena Erixon menar att det alltid är svårt att argumentera för underhåll. I politiken är det mer intressant med nya investeringar än att laga de som finns. Lennart Turesson, också Smp idag, skriver om ”Det finns inget parti som gynnar landsbygden”. Denne man skriver alltid tänkvärt och konkret. Ett av de förslag han lägger fram idag är det enkla, men ändå så svåra uppenbarligen, att ”Omfördela Trafikverkets resurser så att en större del av dess satsningar på redan bra riksvägar tillfaller landsbygdens dåliga vägar.” Jag tänker på hanteringen av väg 941 i Kronobergs län. Handlar om en mindre investering i en väg som betyder mycket för näringslivet, tunga timmertranporter t ex. Får inte gehör. Jag ställer det i kontrast till satsningen på Trafikplats Fagrabäck för kanske 700 mkr eller mer (?), djupt omhuldat av alla partier utom (V).  Nu har regeringen ställt sig bakom projektet, som strider mot alla klimat- och miljömål på alla nivåer. Och det är jubel i busken i kommunens ledning. Minst två års (jag har sett uppgiften tre år också) byggprocess och mängder av betong. I media har jag sett att vissa skribenter tror att nuvarande Fagrabäcksrondell ska bli större och bättre; det blir TRE rondeller när trafikplatsen är klar. Allt för bilismens framfart. Det finns alltså resurser. Det är fördelningen av dem som felar, fördelningen stad-land och underhåll-nybyggnad plus att låta klimat- miljömålen styra i praktiken.

En annan skribent i Smp tar upp rökningen och fimparnas konsekvenser för klimat och miljö. Varje år slängs ca 4 500 miljarder fimpar på marken i världen!? Förutom rökningens medicinska konsekvenser så finns direkta negativa effekter på naturen. Läser att nu ska skräplagstiftningen även innefatta förbud att slänga fimpar på marken. Det kan bli böter. Kan inte sluta fundera på varför fimparna undantogs i lagstiftningen från början? Helt obegripligt. Å andra sidan. Vilken effekt har lagen haft? Hur många har fått böta? Inte många meter vi kan gå utan att se större eller mindre mängder skräp i vägkanter och diken, på gator, vid busshållplatser… Trots upplysning om hur farliga burkar och plast är för djuren t ex. Rubriken ”Den galna människan” på Börje Svenssons insändare i Smp om de hiskliga militära satsningarna i världen – 4 900 miljarder kronor – är passande i stort som smått.  Avslutar med en uppfriskande ledare i Dagens ETC (29/12) av Johan Ehrenberg: 10 brutala fakta så att du slipper bli en suv-dåre”. ”Vad annars är du om du betalar en miljon för att dagligen exponera dig som planetförstörare?”  ”Tänk dig att suvarna bildar en nation. Då skulle den vara världens sjätte största utsläppare – med 900 miljoner ton koldioxid”. Dagens ETC blir bättre och bättre. Mer grävande journalistik och ledarna ofta suveränt intressanta. Tidningen har uppmärksammats, ökar sitt underlag av prenumeranter och förtjänar det.

En förbipasserande tipsade om att gräsänder tycker om havregryn. Det stämmer. Det tiotal som är här får både havregryn och korvbröd nu. Tassi, min katt, tar sin uppgift att bevaka vårt revir, altanen, på allvar. Jagar i väg dem om de är nära in på, om hon kommer åt. Men de flyger inte långt. Och kommer snabbt tillbaka.

God fortsättning!

Carin Högstedt

Växjö 20211229

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

25. dec, 2021

Gångna tider, nya traditioner, en terrin med pepparkakor, flytetyg

In i det sista höll jag på med förberedelser, men så blev det julafton med snö och kallt. Minus 8 grader när jag körde till Gasslanda på oplogade småvägar. Det gick bra. Även hem i mörkret. Mötte inte en bil vid 20-tiden. Minus 12 grader då. Idag sol och kallt. Många är ute och promenerar förbi utmed sjön. Blåmes, talgoxe, bergfink, koltrast i snåren. Kom över en påse solrosfrön på Blomsterlandet. COOP har helt slut på fågelmat. Dåliga skördar sägs det.

Vi var 11 personer som träffades i Gasslanda hos yngsta dotter med man och barnbarn. Där är gott om utrymme och vi har med oss bidrag till matbuffén. Solen kom fram och det var vackert som finaste julkort med gnistrande snö på träden. Vi roade oss hela dagen med de stående ingredienserna, glögg, mat, fika, julklappsutdelning till barnen och lekfull julklappsutdelning till oss vuxna och barnen. Frågesport som mellandottern hittat på kombinerat med paket som hon fyllt med diverse saker hon inte behöver och hittat i sina gömmor. Därefter genom tärningskast spel om de saker vi köpt för max hundra kr och som vi haft med oss. Ja, på detta vis blev jag med en luftmadrass för vatten. Kan känna hur skönt det blir att ligga och flyta i Toftasjön på detta flytetyg. Riktigt roligt hade vi! De flesta gick också runt byn, vilket även det ingår i traditionerna.

Juldagen är som alltid lite slapp. Passar för läsning, TV-tittande och en rejäl promenad, reflektioner. Tänker på julafton, 1948 eller 49 tror jag det var. Tre-fyra år gammal. Vi var hos farmor och farfar. Vi, min familj, bodde på övervåningen i deras hus, så vi gick bara en trappa ner.  Minns att vi satt i ”salen” som eldats varm. Pappas bröder med hustrur och barn var där. Jag fick så fina julklappar (av farbror Gunnar som jag minns det). Det var sånt jag inte kunnat föreställa mig. Detta var på landet och inga skyltfönster att titta i. Dels var det ett paket med träklossar för att bygga hus med. Dels var det ett paket med kuber som visade sagoberättelser, vilka skulle pusslas ihop rätt. Pedagogiskt och roligt. Dessa saker hängde med mycket länge. Alla vi fyra syskon lekte med dem som små. Tror till och med att de tillverkas fortfarande, samma idé. Inte konstigt att jag har en mycket positiv inställning till julfirande med så osannolikt fina julklappar i tidiga år.

 I salen hos farmor och farfar stod för övrigt en terrin av porslin med omsorgsfullt lagat lock och i terrinen fanns farmors pepparkakor till julen. Terrinen är bedömningsmässigt ca 100 år gammal och märkt Gustavsberg. Den står nu hos mig och i den finns – pepparkakor.

Fortsatt sköna helger önskas er alla!

Carin Högstedt

Växjö 20211225

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

20. dec, 2021

Trafikplats Fagrabäck - går att lösa utan tre rondeller, pepparkakor i långa banor

Måndag kväll i julveckan. Rejält trött efter 10 000 steg och uteliv idag. Plus städning. Igår pepparkaksbak med barnbarnen. Blev många kakor med två färdiga degar från COOP. Ca 15 olika formar – en del av dem fanns redan i min barndom och har gått i arv. Men barnen hittade på egna varianter också. Ja, det lackar mot jul och det är mycket som ska göras de här futtiga dagarna som återstår till julafton. Som alltid. Vi har knytis i familjen och mina bidrag ska göras på onsdag har jag tänkt. Sedan är det ledigt och mys för hela slanten.

Fick en rapport, en lång utredning med många förslag, från en medborgare i Växjö, Kjell Johansson, idag. Han gjorde en likartad 2017 om trafiken och Trafikplats Fagrabäck. Nu har han gjort en studie igen av nuvarande Fagrabäcksrondell, ägnat hur många timmar och dagar som helst åt att studera hur biltrafiken flyter – eller inte – i rondellen. Studerat köerna, läst dokument och breddat vyerna till hela Växjötrafiken. Förnämligt. Bakgrunden är den planering som Trafikverket och Växjö kommun kommit fram till på lösa boliner: Att göra om rondellen till tre rondeller och göra förbifarter med mera så pass omfattande att det tar tre år att färdigställa den (enligt en uppgift jag sett) och att den är beräknad till 600 miljoner, vilket inte lär räcka. En gigantisk betonghistoria för att underlätta för bilismen, trots alla miljö- och klimatmål på alla nivåer. Kjell Johansson har lösningar, förslag som med mycket mindre resurser kan lösa vissa köproblem, nämligen trafiken vid vissa tider från Linköpingshållet. Tänk om sista ordet inte är sagt! Kanske kan någon förtroendevald, något parti ändra sig? V är enda partiet som aldrig köpt Trafikplats Fagrabäck, som till och med tillåtits ta en bit (en viktig bit) av naturreservatet Fylleryd! Helt otroligt att ”Europas grönaste stad” kunnat acceptera detta. Det är dessutom tvärtemot egna trafikdokument, som vill begränsa biltrafiken. Tack Kjell!

Det blir rivstart på det nya året med politik – vallistor, sjukhusbygge, verksamhetsberättelser… Men nu ledigt några dagar. Läser för första gången en bok av paret Danielsson & Voosen, som bor i Berg i norra Växjö kommun. ”Martyren som inte dog” utspelar sig i Växjö med omnejd. Bara det är ju trevligt. Har just börjat läsa. Sedan väntar Johan Theorins senaste, ”Benvittring”, efterlängtad ölandsförfattare är tillbaka. Så stack dotter till mig ”Allt jag fått lära mig” som jag läst och hört så mycket om, av Tara Westover som beskriver sin uppväxt i en mormonfamilj och hur hon lyckas frigöra sig och studera. Kajsa Ekis Ekmans ”Om könets existens” har legat länge och väntat på att bli läst. Snart på tur.

Carin Högstedt

Växjö 20211220

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

16. dec, 2021

Fullmäktige med julklappar, ridklubbar får äntligen medel, bredband, funkisfestival

Sol! 9 grader i solen. Isen på väg att gå upp. Vårkänsla.

Hur jag än anstränger mig så bloggar jag mer sällan än jag vill egentligen. Men nu är mötesdagar och kvällar nästan över för helger och ledig tid. Ikväll har V Kronoberg styrelsemöte, men sedan rätt lugnt och ska baka pepparkakor med barnbarnen och kanske även matbröd.

På kommunfullmäktige i tisdags antogs översiktsplan för hela kommunen, ett stort och långsiktigt beslut som styr var verksamheter och bostäder ska förläggas och orter och stad växa. Den demokratiska förankringen har varit svår att åstadkomma under pandemin. Inga fysiska möten och diskussioner har kunnat genomföras. Men det har inte hindrat skriftliga inlägg från enskilda, föreningar, organisationer att komma med invändningar, åsikter och förslag. Inte minst har föreningar från kyrkbyar, landsbygd och orterna utanför staden hört av sig. Mycket intressant läsning och mängder med kunskap om varenda vrå av vår geografiskt rätt stora kommun. Som jag nog skrivit tidigare så var (V) enda partiet med ändringsförslag. Voteringen slutade 56 - 5. Vi ville ha mer hänsyn till jordbruk och jordbruksmark t ex.

Kommunens stora överskott användes till dels progressivt: De fem ridklubbarna fick äntligen ett tillskott som gör skillnad. 25 milj kr. I beloppet ingår också startbidrag till Braås Aktivitetspark, som jag skrivit om efter ett besök hos Braås GoIF. Äntligen! säger jag om ridklubbarna, för det är åratal sedan de stora behoven blev allmänt kända. Också Wexnet fick extra pengar för att snabba på bredbandsutbyggnaden till de fortfarande vita fläckarna. Ja, rena julstämningen här!

Men den varade inte kvällen ut. Min partikamrat Håkans frågor (interpellation) till kommunstyrelsens ordförande om dubbelbeskattningen av hyresgästerna i allmännyttan väckte anklagelser om fantasier och hittepå. När uttag på 100 miljoner (från nästa år 120) kr från allmännyttan till drift av kommunen görs, så försvarar ordförande Anna det med att alla invånare äger bostadsbolagen. Samtidigt medges att det är hyresintäkter som används till uttagen. - Javisst. Det är hyresgästernas inbetalda hyror som används till överföringen. Alltså är det hyresgästerna som betalar dubbelt, både skatt och utdelningen. Håkan menade att hyresgästerna är ingen bankomat. I debatten var det uppenbart att V och S har en annan syn på hundramiljonersutdelningen från hyresgästerna i allmännyttan till drift av kommunen än övriga partier.

Omsorgsnämnden igår började med jullunch på restaurang. Det händer vart fjärde år, upplyste någon. Sedan var det fullmatat möte med mycket information om vad som pågår för att genomföra ”God och nära vård”. Det handlar om samarbete över kommungränser och samverkan mellan regionen och kommunen. Projekt är igång kring medicingenomgångar, kontinuitet, rekrytering, utbildningar, anhörigvård med mera. Intressant och hoppfullt. Engagerade medarbetare berättade. Ett ärende ledde till votering. Det var upphandlingsunderlaget för LOV-boenden, där S+V ville lägga till att även privata ska ha heltider som norm och att de som får plats på särskilt boende utan att välja vilket boende ska i första hand erbjudas kommunalt boende. 9 – 6 blev resultatet till vår nackdel.

Engagerade medarbetare berättade också om ”funkisfestivalen” som ägde rum en helg i november. ”Omsorg funk” fick extra pengar till att göra något utöver det vanliga efter den långa tristessen under pandemin. En bred verksamhet öppnades för alla inom LSS och övrig omsorg. Personalen hoppas på fortsättning. Givet, tycker jag. Ca 440 besökare under festivalhelgen.

Skrivbordsarbete hela dagen med avbrott för besök av dotter, som hjälpte mig sätta upp en gardinstång. Blev perfekt. Drack en kopp te ihop. Snart är det jul!

Carin Högstedt

Växjö 20211216

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se