25. jan, 2022

Jäkla pandemi, 20 år efter mordet på Fadime, hållbart resande- inte betong, tortellini och makaroner

Vinterns första steglits på besök häromdagen. En sådan liten fågel lyser upp vilken gråmulen dag som helst. På tal om det är det inte bara Kulturnatten i Växjö till helgen, utan också fågelräkning. Fick igår en jättesäck solrosfrön. Äldsta dottern kom släpandes på den. Ont om frön och de mindre säckarna som jag orkar bära finns definitivt inte på COOP. Men nu har jag väldigt gott om frön för hela vintern. Tack snälla!

Igår möten, på möten. Valberedning för riksdags- och regionlistorna. Det som hejdar flytet nu är pandemin och restriktionerna. Det finns möten som är svåra att ha digitalt. Personval hör till dem.  V Växjö och styrelsemöte inför årsmöte i februari. Fika? Fysiskt? Tallgården i Araby bokad. Premisserna för mötena tar snart mer tid än innehållet. I varje fall är stämningen god och i morgon ska jag ta itu med protokollet.

Kreativ dag denna tisdag. Vaknade toktidigt och satte mig vid datorn direkt efter frukost. Researchade i artiklar. Vill ha fakta och källor. Skrev en interpellation om ”20 år efter mordet på Fadime Sahindal” – hur ser det ut i Växjö kommun? Hur är det med arbetet mot hedersrelaterat våld? Kollade med några partikamrater. Grönt ljus och inlämnad. Fortsatte med att skriva ett förslag till motion om Hållbart resande – så går vi vidare. Inspiration av idog kommunmedborgare som studerat trafiken i Växjö stad i allmänhet och Fagrabäcksrondellen i synnerhet. Norpat av hans förslag till enkla åtgärder för att minska köbildning i Fagrabäck men inte bara där det är köer vid vissa tidpunkter – det är det vid alla övriga rondeller i stan, ca 11 stycken. Ska vi bygga om alla dessa för miljarders miljarder för att svälja mer trafik? Nej, inte hållbart. Vad göra i stället? Ändra vårt beteende förstås. Som kommun ska vi underlätta för medborgarna att ändra sitt beteende. För att det ska lyckas behövs samarbete med näringsliv och både privata och offentliga arbetsplatser. Under veckan kommer mitt förslag till motion att skickas in.  Ska bara förankras först.

Så blev det trevligt avbrott. Dotterdotter kom på besök och var vrålhungrig enligt egen uppgift. Hade jag tortellini hemma, den med fem ostar? Jomenvisst. Tortellini, Felix köttbullar, snabbmakaroner, chokladpudding finns alltid hemma ifall något av barnbarnen kommer efter skolan. Både jag och deras farmor bor ju på vägen mellan skolan och hemmet, så det är bekvämt att göra ett stopp. Förhör mig alltid om vad som händer i skolan och hur det går. Predikar om hur viktigt det är att komma in på gymnasiet för att få arbete och att allt i livet och skolan inte är roligt men lönar sig i längden. Ja, tänka sig, så bra en har det med de nära så nära. Kan träffa dem när som helst.

Carin Högstedt

Växjö 20220125

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

21. jan, 2022

Starroperation, mörkläggning av protokoll? Liv och läsning på Kulturnatten

Hemma från sjukhuset efter några timmars besök på ögonkliniken och operation av högerögat. Tog bussen dit. Får ju inte köra bil efter operationen. Var ute i god tid. Satt länge och väntade på min tur. Till slut började jag fundera på om jag var bortglömd. Men jag hade ju fått påminnelse via SMS igår? Skulle jag börja röja lite i tågordningen i väntrummet? Alla andra väntande kom ju både ut och in. Men då kommer en sköterska och säger att de tyvärr är försenade och att jag inte är bortglömd. Bra! Så enkelt att säga som det är och då försvinner problemet direkt. Allt gått bra som det verkar. Men ögat rinner och synen är dimmig, så det blir kort det här. Minst en vecka utan bil, tre veckor med inte lyfta tungt, bada i sjö eller träna. Tur det inte är sommar och badväder. Storstädning ska alltså undvikas. Går bra att sitta vid dator och att läsa, se på TV.

Upptäcker att jag läser alla artiklar om den s k mörkläggningen av minnesanteckningar från ett stort antal möten om pandemin och dess bekämpning som Coronakommissionen vill ha ut för sin utvärdering. SvDs ledarskribent idag 21/7. Peter Wennblad är biträdande chef för ledarredaktionen. Handlingarna finns, skriver han, som ett slags ”annoterade dagordningar”, dvs dagordning med anteckningar, ”ett slags protokoll upprättade i förväg”. Faktiskt lite spännande att se fortsättningen. En aning Kafkakänning?

Styrelsemöte med Bibliotekets Vänner häromkvällen. Ännu är inte Kulturnatten 29/1 inställd, men en del utställare/deltagare lär ha dragit tillbaka sin närvaro. Fullt förståeligt men så tråkigt, trist, deppigt. Bibliotekets Vänner kommer att ha infobord och vi står också för en paneldiskussion om ”Livet och Läsningen” med biskopen, landshövdingen och rektor på Linnéuniversitetet. Men peppar, peppar. Måtte det kunna genomföras. Begränsningen är 45 max plus arrangörer. Vårt vårprogram fastställdes och det är digert, men svårt att planera när restriktioner, smittspridning och valet mellan digitalt och fysiskt ständigt är under övervägande, ja, ren gissning när det gäller vårens program och hur det ska genomföras. Elin Cullhed, Göran Greider, Johan Theorin… Håll tummarna för att pandemin flyger och far sin kos och kulturlivet kan växa.  

Nu ta det lugnt, se en ny Beck-film (C-more), fortsätta läsa Allt jag fått lära mig av Tara Westover och så se På spåret. Det är fredag.

Ha en trevlig helg!

Carin  Högstedt

Växjö 20220121

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

16. jan, 2022

Undersköterskor kontra jurister/kontrollanter? Skräpmat vanligast i Sverige. Macken, kulturskolan

Söndag morgon, gråmulet, all snö borta. Fåglarna har vaknat. Svårt hitta solrosfrön i butikerna. Fanns på Blomsterlandet men bara jättesäckar, som är jobbiga att transportera och härbärgera. Förutom gräsänderna så är det framför allt talgoxar, blåmesar, koltrastar och bergfinkar här för närvarande. Kolonin pilfinkar verkar ha hittat bättre matställe.

I SvD idag finns artikel med rubriken ”Pizza, korv och bullar – svenskar äter mest skräpmat i hela EU”. Skräpmat är definierad som ultraprocessad mat, som mäts i % av det totala energiintaget. Sverige leder med 41 % för män och 44 % för kvinnor. Minst andel har Italien. Och den mat det handlar om är främst färdigmat, konditorivaror och såser; läsk, massproducerade kakor, godis, snacks, pajer, frukostflingor, bantningsprodukter (!), pulversåser. Jag går igenom hela listan. Kunde vara värre för min del. Sällan godis och snacks. Men de färdiga pajerna är ju den goda lösningen de dagar när lusten att laga mat står på minus. Finns olika källor och studier i ämnet. Så står att läsa, bl a att fetma (en effekt av skräpmat) utvecklas i länder med marknadsliberala system med osäkra jobb och oreglerade arbetstider.

Mycket intressant i samma tidning är ”Trots personalbrist – byråkratin ökar starkt inom sjukvården”. Ja, det är ju något som vi förtroendevalda/politiker känner på oss. Vi har ställt interpellationer och frågor i Växjö kommun och varit inne på ämnet i motioner i Region Kronoberg. I kommunen har svaret varit att det är svårt (eller omöjligt) att ta fram statistik. I kommunen har också tagits beslut om att lägga samman administrationen på olika enheter till en central, enkelt kallat centralisering. Vilka effekter det har fått har jag inte sett någon utvärdering av.  Alla mynt har två sidor. Inte givet att central administration innebär färre administratörer på sikt. Vi är många som är säkra på att privatiseringar, LOV och vårdval ökat behovet av jurister, kontrollanter, kommunikatörer… De senare har kommit till för att vara en skyddsmur mot politiken som alltmer fjärmat sig från dialogen med allmänheten. Eller?  

Nåväl. Hur ser det ut i Sverige inom vården? Stockholm är värst. Från 2008 till 2021 har handläggare och administratörer ökat med 29 %, ledningsarbete med 20 %, barnmorskor med 7 % och sjuksköterskor med minus 3 %. Minst byråkratiutveckling har Region Östergötland. Kronoberg ligger femma från toppen och Stockholm sett. 41 % av personalökningen inom den nämnda årsintervallen har gått till byråkrati, 441 personer/tjänster mot övriga anställda 636.

Det finns naturligtvis fullt berättigade behov av administratörer. Patrik Hall, professor i Malmö, forskar i ämnet och trenden är tydlig i regionerna; byråkratin har ökat exceptionellt mycket mer än det har rekryterats vårdpersonal mellan 2008 och 2020.  Orsaken, säger han, är att regionerna fick fler arbetsuppgifter när landstingen blev regioner. Men det är också (Stockholm speciellt) alla privatiseringar och vårdval som driver på byråkratiseringen. Det finns mycket att hämta i denna stora artikel som sammanställts och författats  av Fredrik Mellgren.

Den kan användas som underlag för nödvändiga analyser i både Region Kronoberg och Växjö kommun. Känner mig mycket inspirerad att skriva en interpellation (igen) till Växjö fullmäktige. Självfallet bör frågan om femteplaceringen tas upp i regionen. Finns säkert invändningar mot mätningarna, men fram ska det och det ska diskuteras.

Har fått en del gjort (dock inte raskat ut julen) i veckan. Skrivit en insändare till Växjöbladet-Kronobergaren om Trafikplats Fagrabäck ur miljö- och klimataspekt.  Lägger ut den när den varit publicerad vilket bör vara på fredag.

V-gruppen gjorde studiebesök på Kulturskolan, digitalt. Träffade fyra företrädare för den kulturskola som förr hette musikskola och firar 75 år! Grattis och tack för ett mycket bra samtal, inspirerande, lärorikt. Ett par sidor anteckningar för att komma ihåg. Fick stort förtroende för informationen. Så lätt för politiken att göra alla problem till pengafråga., antingen det ska sparas eller ökas. Men vi talade också om mentala trösklar och brist på adekvata lokaler ute på skolorna. 1,5 timme mycket givande möte på skärmen.

Har också besökt ”Macken”, det som finns kvar av det framgångsrika projektet efter konkursen. Intressant – visste inte att det finns en förening och att de har lokal och framtidstankar. Nuvarande Macken är, om jag fattat rätt, sprungen ur föreningen Mackens Vänner, som var en av maken L.s ögonstenar. Detta får jag återkomma till. Vår distriktsordförande Susanne Seluska och jag var där.

Dags att sluta. Ha en fin söndag!

Växjö 20220116

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

11. jan, 2022

Sjukhus för 8 miljarder, möten med hög närvaro, 70 000 fallolyckor/år

Det var ett rejält seminarium igår om sjukhusbygge i staden eller utanför. Drygt fyra timmar via zoom. Region Kronobergs fullmäktige samlat. Allmänheten kunde ansluta och lyssna. Vi i fullmäktige kunde skriva frågor på chatten och få svar på mötet. Presentationerna var sammanfattningar av det vi fått utskickat i handlingar. Jag tar till mig bättre när jag läser, men skadar inte att höra också plus intressant att höra vad andra ledamöter frågar om. Båda alternativen kostar mycket pengar, ca 8 miljarder. Sedan är det plus och minus för båda, beroende vilket perspektiv man har. I morgon har vi regiongrupp i morgon och då får vi sammanfatta vad vi vet och vad vi behöver veta mer. Till exempel har utredarna bara haft tre månader på sig att få fram underlag för sjukhus på nuvarande plats. Förhoppningsvis kan vi innan regionfullmäktige 2/3 ha fått höra våra medlemmars och även andras åsikter i varje hörn av Kronoberg. Tyvärr har smittspridningen gett oss nya restriktioner för allmänna sammankomster. Eller ”tyvärr” – snarare bra och nödvändigt. Men irriterande att hela tiden få backa från planerade händelser.

Direkt från regionseminariet till Vänsterpartiets kommunala grupp, som var digitalt det också. Kunde notera att närvaron var mycket hög, så gott som alla som tillhör gruppen, det vill säga alla som har något kommunalt uppdrag. Det är helt klart så att den digitala formen uppmuntrar deltagande. Närvaron är obligatorisk men det är ju svårt att ge sig av hemifrån med småbarn och utan hjälp med passning. När restriktionerna släpper. Innan dess är det alltid digitalt.  

Livligt och glatt möte. Temat framöver är koncentration på klimat och miljö. Motion om att beräkna utsläpp för all konsumtion, även den importerade, inlämnad.

Läser om ”Fallolyckor tar tre liv varje dag” i Dagens ETC 7/1. Jöran Rubensson, expert i utredningen om nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen skriver: Varje år faller ca 70 000 personer så illa att de måste läggas in på sjukhus för vård. 50 000 av dem är 65 år eller äldre. Drygt 1 000 avlider, de flesta är kvinnor. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kostar fallolyckorna ca 25 miljarder per år. Det är mer än kostnaderna för trafikolyckor. Vårdkostnaderna är betydligt större än resurserna till vinterväghållning. Finns väldigt lite politiskt intresse för att göra skadeförebyggande åtgärder, anser Rubensson. Ja, när jag rör mig i bostadsområden gående ser jag hur snålt det ofta är med sand och grus eller inget alls. Snålheten bedrar visheten.  Dags att ta upp i omsorgsnämnden! Men den nämnden härskar inte över alla fallolyckor. Många sker i hemmet eller utomhus. Behövs en kampanj för saken. Spara lidande, spara pengar, spara liv! Undanröj fallrisker! 0-vision i sikte.

Klar himmel Sol. Runt nollan. Stilla. Får meddelande att min mailbox är full.

Carin Högstedt

Växjö 20220111

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

6. jan, 2022

Vacker Trettondag, Älghult, rösträtt 1921, nytt sjukhus eller ej, trött på pandemin

Snö och minusgrader igen. Vackert. Klar himmel. Solen på väg upp bortöver sjön och Notteryd.

Lugna dagar. Använde en dag till att dela Kommunnytt och en dag till att skriva sådant som fanns på göralistan. Verksamhetsberättelse – vad gjorde vi i V Växjö under 2021? Ja, en hel del trots pandemin och restriktioner. Kallelse till årets första möte, dagordningar till olika möten. Mycket planerat och på gång. MEN återigen stark smittspridning och tvi tvingas skjuta upp, flytta, ställa in det som skulle bli en trevlig och framtidsinriktad start på valår 2022. Tvingas är väl att ta i, men vi följer försiktighetsprincipen. En del kan ersättas av digitala möten, men inte allt.

En dag har jag nog sammanlagt använt till ett puzzel som jag fått. Svårt! Utmaning. Avkoppling.

Gjorde igår en snabbutflykt till stan för att bl a köpa senaste Älghultskrönikan, nr 78 i raden av krönikor, nästan 400 sidor. Vilket arbete av redaktionen! Älghults socken måste vara den mest och bäst dokumenterade i Sverige? Det var min släktforskning som gjorde att jag hittade de djupa rötterna i den här delen av Kronoberg. En gren i min morfars släkt finns här i byarna sedan 1600-talet, kanske tidigare också. Därav mitt intresse för Älghultskrönikan. Innehållet är historia och nutid. En stående rubrik i varje krönika är: Vad hände i Älghult för 100 år sedan? Där finns beskrivet vilka beslut som togs i kommunalstämman, vilka föreningar som bildades 2021 och en av dem var Röda Korset. Estrid Gustava Franzén, född i Oskarshamn 1877, boende i Älghultsby, tog initiativ till bildande av en Rödakorskrets. Hösten 1921 hölls det första riksdagsvalet med efter att kvinnor fått rösträtt. 1 145 män hade rösträtt, 1 114 kvinnor. 734 män röstade, 508 kvinnor, män 64 %, kvinnor 45 %. Här finns upplysning om vilka som inte hade rösträtt, summa 68 personer. Det dröjde länge innan alla hade rösträtt. Uteslutna från demokratin kunde vara mycket fattiga, straffade, i konkurs, omyndigförklarade.  Underskrifter för kvinnors rösträtt i den namninsamling, som gjordes i Sverige, finns. 161 namnunderskrifter samlades in i socknen.  

På måndag har regionfullmäktige ett seminarium om sjukhusbygge på nuvarande plats eller utanför staden, i Räppe.  Nu finns utredningar och underlag som gör att det går att välja, sägs det. Och handlingar har kommit. Räknar med att det tar en heldag att gå igenom. Fullmäktigegruppen har möte på måndag liksom kommunala gruppen. Jag får prioritera regionen. Sjukhusbygget är det största och viktigaste ärendet detta decennium. Det finns en stark opinion mot att bygga nytt – av miljö- och klimatskäl (att riva fungerande byggnader är slöseri), av stadsmiljöskäl (nuvarande lasarett är största besöksmålet), av ekonomiskäl med mera. Ett rimligt krav är att låta frågan ligga öppen till efter valet och få den genomdiskuterad och genomtänkt ur alla vinklar. Spännande tider väntar.

Ha en fin trettondag!

Växjö 20220106

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se