16. feb, 2022

Haveri i skolvärlden, sjukhus som valfråga, årsmöten, Tallgården, Huseby

Bergfinkar, steglitsor, grönfinkar samtidigt kring fågelmaten. Inte de vanligaste besökarna. Intensiva dagar och kvällar. Men positivt! Många nya medlemmar de senaste åren och när vi träffades i Alvesta Folkets Hus i lördags, så fick vi äntligen ett ansikte på varandra. Mötet var fysiskt men några deltog via nätet.

Vi fick rapporter från kongressdeltagarna som berättade de stora dragen i den nationella valplattformen. Så presenterade undertecknad valberedningens förslag till riksdags- och regionlistorna. Närvarande kandidater presenterade sig. Känner mig trygg i våra val. Definitivt beslut tas på val- och distriktsårskonferens 5 mars. Många nya på valbara platser på regionlistan. Ny kandidat till riksdagen och ett mandat hägrar. Vi har gjort det förut; maken L satt i riksdagen perioden 1998-02.

Så sjukhusbygget och andra regionfrågor under eftermiddagen. Nu har vi tagit de beslut som är Vänsterpartiets yrkanden 2 mars, när regionfullmäktige tar det historiska beslutet om nytt sjukhus. Som det ser ut har vi ingen framgång, men viktigt att medborgarna får kunskap om att det finns inte bara ett alternativ, Räppealternativet. Vi kräver i första hand återremiss för en fördjupad utredning av alternativ CLV, bygga till och om nuvarande sjukhus. Återremiss också för att låta frågan vara öppen över valet. Också för säkrare ekonomiska beräkningar av de båda alternativen. Utredningen ska pågå minst till regionfullmäktiges möte 21/9. I andra hand – när återremissen fallit (som det verkar nu) så är vårt sakyrkande att påbörja etapp 1 på CLV. Nuvarande detaljplan medger ett bygge av s k L-huset, helt enligt regionens planering, innan Räppe dök upp på den politiska scenen.  Påminner för övrigt mycket om tillvägagångsättet för Växjö kommuns nya kommunhus. Planerades och byggdes mellan två val.

Så årsmöte med V Växjö. Återigen ett fysiskt möte på Tallgården, Araby. Så fina lokaler den här mötesplatsen har fått efter renoveringen! Nya ansikten som bara flimrat förbi på teams eller zoom tidigare. Inleddes med poesi och underhållningen var också diktläsning. Den långa dagordningen avbetades, valen av styrelse och andra uppdrag flöt på. Gamla styrelsen omvaldes – en lämnade – och två nya valdes in. Jag har precis skickat ett referat till ”noterat” i tidningen och sedan väntar protokollet på att bli skrivet, av mig. Väldigt bra service och goda smörgåsar på Tallgården. Har alltid känt mig hemma där för övrigt. Ska bli tätare besök nu framöver. Men fortfarande försiktig och lite rörelsebegränsad. Vill inte ha covid på några villkor.

Igår kommunfullmäktige. Sex timmar. Långlånga inlägg, vissa verkade vara inövade valtal om hur bra och hållbart allt är, t ex skolmaten. Ja, jag var inte i form, arg inombords, elak. - Hur kan lärarnas kunskaper om hur deras digitala verktyg inte fungerar nonchaleras så totalt? Hur kan det komma sig att ledamöterna i utbildningsnämnden undanhållits information om läget? Hur mycket energi och tid har eleverna gått miste om på grund av att ”lärplattformen” inte fungerar för deras lärare? Hur många fel finns i närvarostatistiken? Hur kan de styrande ( i M framför allt ) skylla lärarna för bristande förmåga att hantera det digitala systemet? Helt otroligt alltihop.

Nu har dock tonen blivit ödmjukare; det är inte lärarnas fel, det är det digitala systemet som brister. Allt ska utredas, kanske blir det ny upphandling. De ska träffa lärarfacken. Så sas det igår av ordföranden (M).

Väldigt sent påtänkt. Det krävs grävande journalistik av Smålandsposten för att få upp haveriet på dagordningen. När lärarna skickar 13 sidor information med brister i systemen, så kommer det inte upp i nämnden. Den s k styrkedjan fungerar inte i ett så otroligt viktigt ärende, som berör alla lärare och alla elever från förskola och uppåt.

Ikväll är det årsmöte med Bibliotekets Vänner plus föreläsning av Margareta Petersson om ”Kärlek, kvinnoroller och koloniala drömmar”, en ny bok som handlar om Huseby i världen. Ska bli spännande att höra om detta, som har sin grund i en unik brevsamling som hittades på Huseby bruk 2008.

Carin Högstedt

Växjö 20220216

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

10. feb, 2022

Nionde februari - kultur igen, vandringssemester i dagdröm, 3 000 möh

Nionde februari – slut på restriktionerna! Jag var faktiskt på ett kulturevenemang. Kulturparken Småland och Bibliotekets Vänner bjöd in till föreläsning av Maria Olausson, specialist på engelskspråkig afrikansk litteratur, om nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs författarskap. Ingen lössläppt tillställning, gott om plats i Utvandrarnas hus. 40-45 i publiken, intressant ämne. Märker att jag är hämmad i mitt beteende, beväpnad med handsprit, söker isolerad plats etc.  Lika bra det. Smittan är mycket levande. Men jag är ute bland folk och det känns jätteskönt.

Varit packat med möten i början på veckan, mest digitala men även fysiska. Det är årsmötestider. Omsorgsnämndens arbetsutskott var odramatiskt, mycket genomgång av 2021 års verksamhet. Kontinuiteten i hemtjänsten är på väg att bli bättre så sakteliga. 18 anställda i omsorgen går utbildning i Äldreomsorgslyftet. Det senare är ett statligt projekt, som jag tror har blivit just ett lyft. Det är andra omgången utbildning som pågår nu.

Is och snö borta, 4 plusgrader, stilla, mötesfri dag – finns inte mycket att skylla på att inte gå en långpromenad idag.

Medlemsmöte i tisdags för beslut om kommunlistan, digitalt. Fungerade bra. 42 namn på listan och jag finns med på nedre delen, långt från valbar plats, på egen begäran. Dags att gå ner i varv.  Politiken är mitt livselixir, men det går att göra mycket utanför det parlamentariska. Går allt så bra som vi vill i valet, så kan det ju bli någon plats i någon nämnd även för oss som inte sitter i kommunfullmäktige. Nu börjar valrörelsen på allvar. När det interna arbetet med listor och valplattformar är på plats kan vi äntligen vara ute och prata med folket. På lördag är det valupptakt med hela V-distriktet för diskussion med medlemmar i hela länet om sjukhusbygget och valberedningen (jag är sammankallande i den) ska presentera förslag till riksdags- och regionlistorna. Slutligt beslut om de listorna 5/3. Alla hjärtans dag är det regiongrupp på förmiddagen för att besluta om V-yrkande i sjukhusfrågan. På kvällen årsmöte med V Växjö. Det blir fysiskt möte på Tallgården, Araby. Måste komma ihåg att beställa fika i god tid! Stort och smått, allt ska fixas.

Kan inte komma ifrån att en solsemester skulle sitta fint. Dagdrömmer om vandringar maken L och jag gjorde i höga berg men även på de olika Kanarieöarna. Vissa campingplatser i franska Alperna bodde vi på många gånger, främst i Le Val de Freissinieres, där vi bodde på campingen men även i en s k caban, herdestuga.  Jag känner i fötterna hur det är att gå på stigarna i dalen och uppåt, så mycket har vi strövat där.   En gång skulle vi gå upp på Tete de Vautisse, drygt 3 000 m ö h. Vi såg den lockande toppen från tältet. Vi backade, det blev så brant. Det grämde mig hela vintern och jag bestämde att till sommaren skulle vi verkligen komma upp på toppen. Sagt och gjort. Det visade sig att där vi vänt var värsta biten. Sedan gick det lättare.

Carin Högstedt

Växjö 20220210

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

7. feb, 2022

Kongress med vissa förhinder, 5 000 ny medlemmar, ansvar för klimatet

Bara lite is vid strandkanten kvar. Frost på marken. Många gräsänder, Blå himmel. Fin start på arbetsvecka med många möten och beslut om vallista, presentation om förslag till andra vallistor, beslut om nytt sjukhus och placering av det. Styrelsemöte med ABF, samma med ProLiv Kronoberg. Restriktionerna avvecklas och den eviga frågan är nu: Är mötet digitalt eller fysiskt?

Helgen full av lyssnande på Vänsterpartiets kongress. Jag valde TV2 som kanal och fick kommentarer och intervjuer, inte så mycket debatt. Trevliga filmsnuttar från långt tillbaka i tiden med HC Hermansson och Ylva Johansson t ex.  Stig Henriksson V (tidigare kommunstyrelsens ordförande i Fagersta med egen majoritet och 58% av rösterna) var bisittare till den ständige reportern.

Tidsbrist från början och inga motioner behandlades förutom de som var kopplade till Valplattformen. Självfallet hade pandemin och den digitala lösningen på sändningen av kongressen med tidsbristen att göra. Men faktiskt har jag varit på kongresser långt innan någon kunde stava till digitalisering när stora sjok av dagordningen fick hänskjutas till partistyrelsen eller nästa kongress.  Pratglädjen, påverkansdriften, är desamma genom tiderna. Men innehållet har ändrats. Slog mig att det är verkligen ett förnyat parti. Inte så konstigt när vi fått 5 000 nya medlemmar och ny partiledare. Det påverkar förstås. Kan bara konstatera att jag känner mig väldigt hemma i partiet av idag. När Nooshi lägger ut texten om att ingå i en framtida regering, så är det inte första gången det sägs på en kongress. Men då för länge sedan var det udda ombud (som undertecknad och maken L) som talade i den riktningen och några till. Inte partiledningen!

Klimatkamrater och industrikamrater. Nyord. Lite roligt – och båda är viktiga. De stora klippen i jakten på utsläpp finns att göra i industrin, inte i varje återbrukad burk som pantas. Men om alla pantar burkar och samlar plastförpackningar till återvinning så blir det ett stort bidrag att minska utsläpp. Politiska beslut och ett civilsamhälle som är med på noterna, båda behövs. Konsumtionen ska beräknas – även den som vi importerar. Omställning inbegriper förändrade beteenden, även hos enskilda individer. Men det är inte skam som ska driva omställningen, det är kunskap, medvetenhet, alternativ och rättviseperspektiv.

Idag är det Omsorgsnämndens arbetsutskott. Vi har alltså inte träffats på två månader. Fått några rapporter om coronasmittans framfart. På dagordningen idag förslag till Årsrapport för 2021 på drygt 30 sidor. Som alltid intressant vad som står och vad som inte står. Det är majoriteten som formulerar. 91,2 milj kr i överskott! Positivt att Äldreomsorgslyftet (statsbidrag) nu i säsong 2 omfattar 18 usk deltar i utbildning. Positivt att språkombud nu ska bli verklighet. Oppositionen har äntligen blivit hörd på den punkten.

Positivt att anställda som avslutat sitt jobb numera intervjuas om orsakerna. Vanligt att de anställda inte ser någon utvecklingstrappa i sitt yrke/arbete. Tänkvärt och går att göra något åt! Har med synen på och värderingen av denna stora grupp  av t ex undersköterskor, gammaldags syn.  Men även här artar det sig. Finns bra beslut om specialistundersköterskor tex.

Återkommer efter mötet.

Växjö 20220207

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. feb, 2022

Allt jag fått lära mig, regionfullmäktige rapport, digitalisering och medborgarna

Tre talgoxar, tre blåmesar, två koltrastar, sju gräsänder, en kråka, en skata, en kaja – det var lätt att räkna fåglarna i stormhelgen. De drog kanske till skogs. Idag fullt med bergfinkar och vinterns första domherrar.

Läste ut Tara Westovers ”Allt jag fått lära mig”, en självbiografi om uppväxten i en mormonfamilj. Stark, intressant, en otrolig berättelse om hur hon som aldrig fått gå i skola mot alla odds och familjens åsikter söker sig till utbildning när hon är 17. Med hemska konsekvenser.  Kan bara rekommendera boken. Finns i pocket.

Har idag följt regionfullmäktiges sammanträde. Inte suttit i möte men följt sändningen på Öppna kanalen och varit beredd att rycka in som förste ersättare om någon av Vs ledamöter behöver lämna mötet. Det blev inte aktuellt idag. Jag lyssnade nästan till slutet, sex timmar. I början väldigt lugnt. På ledamöternas frågestund kom bara två frågor, båda från (V). Första handlade om svårigheten att komma i kontakt med vårdcentraler ibland. Svarande, Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, medgav dålig tillgänglighet beroende på pandemi och sjukfrånvaro. Pågår tankar om organisationsförändringar m m. Andra frågan var hur statsbidrag till kvinnors hälsa fördelats på förlossningsvård och t ex våld mot kvinnor. Samma ordförande blev svaret skyldig. Kanske finns svar nästa gång?

Information om coronaläget av regionstyrelsens ordförande – 33 på sjukhus och stor smittspridning. Inga frågor på det.

Information om nytt sjukhus finns alltid på dagordningen, men intet nytt rapporterades idag och inga frågor ställdes. Lugnet före stormen till 2 mars, när beslutet ska tas om sjukhuset!?

Två ärenden av intern karaktär: Revidering av fullmäktiges arbetsordning och digital utrustning till de förtroendevalda. Nu började diskussionen komma igång. Revideringen innebär att fullmäktiges möten kan förläggas till andra orter än Växjö. Bra så.

Biblioteksplan för Blekinge-Kronoberg. Många inlägg och hög samstämmighet om planen och speciellt läsandet för barn och unga. Tre S-kvinnor deltog i diskussionen. Frida (S) ville att skolbiblioteken ska omfattas av planen. Så är inte fallet nu.

Mariana, tjänsteperson, informerade livligt och uppskattat om Yrkes-SM som ska vara i Växjö 10-12 maj i år på Arenastaden. Målet är 20 000 besökare. 58 yrken ska exponeras och innehållet är kompetensutveckling, rekrytering och också tävlingsmoment. Många ledamöter yttrade sig positivt, ställde frågor och en moderat sa att det kommer att gå ”gratis bussar” till mässan. När vi har pratat om gratis bussar brukar vi få höra från borgerliga hållet att ingenting är gratis. Vi har därför bytt till ”avgiftsfria”...

Så följde en motion från (SD) om Alternativ till digitalisering, det vill säga när regionen  annonserar eller informerar, så ska även den gruppen som av olika anledningar inte är digital  ha rätt till information på annat sätt. Det är ju en medborgerlig rättighet helt enkelt, men funkar inte alltid. Förslaget från styrelsen var avslag, men nu hade det tänkts efter och motionen blev positivt besvarad. Alla partier var ense om det. Avslaget berodde på en inte helt perfekt formulerad att-sats i motionen.

Så startade interpellationsfrågorna och svaren, det vill säga skriftliga frågor om aktuella frågor i verksamheten. Den första var SD.s och handlade om screaning av tarmcancer och varför Region Kronoberg ännu inte har kommit i gång med det. Till hösten blir det, upplystes, nästan sist i landet kan konstateras.

Så var det V.s tur och frågor om tandhälsan. Blev mycket diskussion och - jo, tänderna tillhör kroppen, det var man ense om, men tolkningen av vad det innebär i verkligheten kan vara olika. Två nya kliniker har öppnats och därför har kostnaderna ökat.

Sista frågan för dagen löd: Varför ökar administrationen i Region Kronoberg? Här hettade det till. Svaret på S-frågorna från regionstyrelsens ordförande var säkerhet, IT, anställning av utvecklare, nya sjukhuset, trafik… Inte vårdval och privatiseringar. V-ledamot reagerade direkt och menade att otvivelaktigt medför vårdval och privatiseringar ökad administration. En S-ledamot påminde om förra perioden när S+V+MP styrde så ställdes de till svars av de borgerliga på vartenda möte om ökad administration och skulle spara fem miljoner. Så var är sparkraven nu? Här bröts för lunch.

Och efter lunch var det en föreläsning av Dino Viscovi, forskare på Linnéuniversitet, på temat Digitalisering och medborgarna. Så bra! Så många vi är som känner skam för att vi inte begriper språket, känner osäkerhet och av ekonomiska skäl, sjukdom och/ eller ålder inte kan hantera alla appar etc. Jag säger ”vi” för jag har svårigheter att förstå instruktioner, alltid varit så, och det tar tid att beställa något t ex och tid som jag inte tycker jag har så gott om.  Tack Dino!

Sammanfattningsvis: God stämning på mötet. Att sitta i lugn och ro och lyssna ger en hel del kunskaper om många olika ämnen. Om nya kandidater till regionfullmäktige lyssnade, så tror jag inte någon skulle bli avskräckt. Och om V-kandidater - stolta över V-gruppen!

Växjö 20220202

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

29. jan, 2022

Sjukvårdsbrister och flytt av sjuka mellan olika sjukhus, fågelräkning

Lördag i väntan på stormen Malik och Kulturnatten. Men vid granskning av SMHIs varningskartor, så ser det ut som att Malik inte kommer till Växjö utan håller sig mer sydväst ut. Fågelräkning pågår. Lätt räknade hittills idag. Sju gräsänder, ett par talgoxar och en koltrasthona. Kikare till hands ifall något spännande dyker upp i snåren.

Bra skriven info i DN idag om hur svårt sjuka patienter flyttas runt till olika sjukhus för att över huvud taget få en plats. Graf som visar flyttning av IVA-patienter och hur dessa tillfällen ökar dramatiskt. Visar också att av de nordiska länderna har Sverige minst antal IVA-platser per 100 000 invånare. Resursbrist, ond cirkel. Ont om personal, ont om platser och anhöriga och svårt sjuka patienter blir lidande. Så de 11 miljarder som regeringen nu avsätter till fler vårdplatser, mer utbildning för befintlig och ny personal, bättre arbetsmiljö och kortare köer m m är oerhört behövd och välkommen. Frågan är hur den långsiktiga finansieringen ser ut? Bristerna är dokumenterade och permanenta, inte tillfälliga. Det är faktiskt ovärdigt ett ”välfärdssamhälle” att flytta runt svårt sjuka människor. Hur har det kunnat tillåtas att bli så här?

Framåt kvällen tänker jag åka in till Kulturnatten och främst stadsbiblioteket. Där är prio 1 att lyssna på biskopen, universitetsrektorn och landshövdingen när de samtalar på temat Liv och läsning. Kl 18.00 i sal Galaxen (i källarvåningen), max 45 publik. Det är Bibliotekets Vänner som arrangerar.

Skriver inte mer nu. Känner att jag vill studera och räkna fåglar medan det är ljust. Liv i luckan nu.

Carin Högstedt

Växjö 20220129

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se