16. mar, 2022

Sjukvecka, inte dum, men görs dum, digitaliseringens baksida, sex timmars arbetsdag

Äntligen, äntligen sitter jag vid datorn, beredd att skriva. Värkande huvud, ont i halsen, hosta och febrig från och till. Men ändå vid liv. Tittar ut över en spegelblank sjö. Sol hela dagen, tror jag. 12 plusgrader. Härligt med vår! Trist att vara sjuk.

Hittills lämnat återbud till Regiongrupp, styrelsemöte med Bibliotekets Vänner, Kommunfullmäktige, omsorgsnämndens arbetsutskott. Försmak av livet efter uppdragen? Inte roligt. Inte alls roligt.

Läst när jag orkat. Flera böcker. Tyckte om Viveca Stens ”Dalskuggan” del 2 av Åremorden.  Just nu inne i ”Oskuld och Oleander” av Kerstin Bergman. Den är lite ovanlig i upplägget, lättläst och passar sträckläsning. TV-serien ”Catch and release” har fångat mig igen. Jag har sett den, men ser den igen för den är så bra. Också läst Christoffer Karlssons senaste ”Brinn mig en sol”, en riktig Halland noir.

Har använt de bättre delarna av veckan till att skriva vissa saker som jag legat på och skjutit upp alltför länge. Fortsätter med det i morgon. Bland annat en motion/skrivelse om ökad grundbemanning i äldreomsorgen. Bidragit till Kommunytt också. Lyssnade på kommunfullmäktige förstås. Älskar Dino Viscovi och hans info om digitalisering, andra gången jag hör den. Vi - och vi är hur många som helst - som har problem med att behärska alla appar till biljetter eller parkering eller vad fan som, vi växer när vi hör på Dino. Det är inte vi som är korkade; det är så dålig användarvänlighet, så dålig kommunikation med de som ska använda verktygen, så det är skamligt.  Tack Dino. Din och dina kollegors forskning vid Linnéuniversitetet är ovärderlig. Det är en fruktansvärt avsevärd mängd tid som människor använder för att t ex beställa biljetter på nätet eller parkera bilen. Har vi råd med detta tidsslöseri? Verkligen? Vi kanske har uppnått sex timmars arbetsdag? Fast två timmar ätits upp av skitgrejer för att komma in i/ ut ur en eller annan app eller ett eller annat möte plus visit på IT-avdelningen?

Fortfarande oändligt vackert ute. Slutar för att gå ut om så bara fem minuter.

Carin Högstedt

Växjö 20220316

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

10. mar, 2022

Hemvård Centrum, 8 mars, ÖKV, krisberedskap? bilkunskap, ProLiv,

Ljuvligt att sitta i solen en hel timme igår. Inte många småfåglar men sjöfåglar lät mycket plus en uggla bort över sjön. Tror en hornuggla, men är väldigt osäker på ugglelätena och har inte sett någon uggla i närheten, bara hört. Vilken uggla är troligast att höra hoande mitt på ljusa dagen? Får läsa på. Idag mulet. Isen nästan borta. Igen. Blir en skrivdag. Ligger efter mig själv och mina föresatser.

Besök på Hemvård Centrum i tisdags, fysiskt besök. Vi var fyra V-partister som träffade chefen och en undersköterska, som arbetat där sedan 70-talet.  Sådana här besök är väldigt olika. Ibland en powerpoint (pp), som styr frågor och svar, ibland inte. Här var det ett fritt samtal utan pp och mycket givande. Vi var inne på många ämnen. Svårigheter med rekrytering, delade turer, svårt med kontinuitet, inte helt perfekta lokaler – jämförelser då och nu. Karin, undersköterskan som stannat på jobbet alla dessa år, har varit med om många förändringar och jag har följt dem i politiken. Ca 55 omsorgstagare har de just nu och ca 100 vårdtagare med enbart larm. Vi talar om ensamhet, om träffpunkterna som är viktiga och öppnas igen, om ledsagning, om ekonomi och hur pengarna till verksamheten räknas fram. Och nej, arbetskläder tillhandahålls men inte arbetsskor. Bra besök på 8 mars, Internationelle Kvinnodagen, i en verksamhet som domineras av kvinnor och är livsnödvändigt, men ännu inte har den status och de villkor som jobbet förtjänar.  

Igår till bilbesiktningen. Blev återbesök. Ingen katastrof men bl a en trasig fjäder. Tycker jag känner igen det. Förrförra besiktningen också? Sade som det var till besiktningsmannen: Jag har köpt spolarvätska men hittar inte var jag ska fylla på. Den snälle mannen lovade att han skulle hjälpa mig med det. Och han hade fyllt på när vi träffades för facit av besiktningen. Men, sade han, det var inte lätt att hitta, och visade mig. Så oansenligt! Jag slutade skämmas över min dåliga bilkunskap.

Körde direkt till ProLiv Kronobergs fikaträff på Café Fontaine.  Vi i styrelsen testade den här varianten av möte med mänskligheten och medlemmarna. Det blir en fortsättning, en gång i månaden. Mycket folk ute i solen. Trevligt att få uppskattande ord om ställningstagandet till nya sjukhuset. Flera hade hört och sett TV-sändningen av Regionfullmäktige på Öppna Kanalen (ÖKV). Blev mer utbyte om sjukhuset än om prostatacancer för min del. Fast det hör ju ihop. Inte bara (V) och (L) som är riktigt oroliga för ekonomiska och miljömässiga konsekvenser av ett helt nytt sjukhus; medborgare är också oroliga för vad som ska hända med vården och medarbetarna, när lokalerna kostar mycket mer.

12 000 – 15 000 flyktingar från Ukraina har kommit till Sverige, 3 500 har sökt asyl, 70 % bor hos vänner eller andra bekanta. Migrationsverket har 10 000 boendeplatser. Köer till Migrationsverket, köer till boenden – krisberedskapen verkar inte optimal milt uttryckt. Civilsamhället, vanliga medborgare, rycker in, men det finns ju gränser för vad som kan göras på frivillig väg. Källa: Dagens ETC 10/3.

Carin Högstedt

Växjö 20220310

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

7. mar, 2022

Kriget, listor till riksdag och region, Furutåskolan, 8 mars! kriget

Solig morgon, nollpunkten. Ska ägna utemiljön uppmärksamhet, räfsa löv etc. Har jag tänkt – efter mycket innesittande den gångna veckan. Finns alltid att göra vid datorn.

P1 på som alltid. Fortsatt krig och dödande i Ukraina. Civila dödas. Biskopen hade en manifestation i Växjö domkyrka igår. Finstämt och rörande berättar partikamrater, som var där. Även ukrainare deltog. Insamling, tal och musik med mera. Bra initiativ.

I morgon är det Internationella Kvinnodagen. En dag att särskilt uppmärksamma kvinnors och barns utsatta läge under krig och flykt. 1 500 flyktingar har kommit till Sverige, om jag hörde rätt. Till Polen har det kommit 1 miljon. Till Slovakien ca 150 000.

I lördags heldag för att ta det slutliga beslutet om V.s riksdags- och regionlistor, välja ny distriktsstyrelse, lägga år 2021 till handlingarna och planera för framtiden. Det gick bra. Valberedningens listor höll med några tillägg i slutet på listorna. Ett uttalande om solidaritet med Ukrainas folk antogs.

Igår efterarbete med pressmeddelanden bl a. Inte helt klar ännu. Så en tradition som brutits av pandemin men nu återupptogs; Semmelfest (semlefest) hos mellandottern i Eke för de närmaste. Gott och trevligt.

Läser i dagens Smp om Furutåskolan på stadsdelen Teleborg som är så dålig att den ska rivas och en ny byggas. En helt ny Hagaviksskola för högstadiet ska uppföras inklusive sporthall. Dädesjö får ny skola, Åby renoveras. Mycket på gång. Men jag undrar ändå vart Braås skolas behov av modernisering och Åryds likaså tagit vägen? Dessa skolor har stått på listan mycket länge. För övrigt anser jag att när det byggs nytt så ska tillagningskök ingå. För Furutå planeras tydligen mottagningskök. Mat ska lagas så nära de som ska äta som möjligt är ett bra mål.

Nyheterna talar om att ”humankorridorer” ska inrättas, så att flyktingar ska kunna komma ut ur Ukraina med livet i behåll. Osäkert ännu.

Lugnare vecka väntar med styrelsemöte med ABF, studiebesök hos Centrum hemvård och så Internationella Kvinnodagen. Café de Lux med start kl 18.00 tänker jag delta i.

Carin Högstedt

Växjö 20220307

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

24. feb, 2022

Krig. Dårar styr världen. Lovdag med barnbarn, Pris till hemvårdsgrupper.

En dryg timmes promenad med Kommunnytt. Så skönt ute. All snö borta men det lurar ny till natten enligt SMHI. Fortsätter utdelningen i morgon.

Nyss hemkommen från träff med Lärarförbundet, fem representanter mötte fem V-partister. Intensivt utbyte av aktuella frågor i en och en halv timme. Självfallet mycket om upplevelsen av de digitala systemen IST och Sait, hanteringen från den politiska och förvaltningssidan. Också om Tävelsås skola och bristen på lokaler där. Fritidshemmens brist på behörig personal är oroande.

Gårdagens sammanträde med omsorgsnämnden inte så upphetsande. En votering endast: Min skrivelse om att utreda om det finns önskemål om mer tid med hundarna från omsorgstagarna och i så fall erbjuda det. Ett vagt svar från de styrande. Jag yrkade bifall till min skrivelse och fick stöd av S och SD. De styrande M+L+C+KD+MP vann med 8 mot 7. Mötet startade med något mycket trevligt; prisutdelning till Dalbo och Sommarvägens hemvårdsgrupper för att de hittills lyckats bäst med målet för kontinuiteten. Så bra! Båda de grupperna har jag deltagit i studiebesök hos, men det var ett tag sedan. Dags att göra om och höra närmare om hur de arbetar. Det var för övrigt (V) som motionerade om kontinuitet max 10 personal per omsorgstagare under en 14-dagarsperiod.  Beslutet blev – efter några pinsamma turer – 11. Det ska genomföras i etapper under ett par tre år.

Ett privat särskilt boende, Norrelid, var inbjudet att informera om sin verksamhet. Ligger i Växjö stad. Bolaget heter Norlandia och har olika verksamheter i flera länder och har 30 år på nacken.  De har gott om aktiviteter och deltar i ABFs ”demensprojekt” som jag tror är framgångsrikt.

I övrigt mycket information om pågående projekt, bl a för att utveckla den palliativa vården. Jag tog bl a upp ett aktuellt ärende, den synskadade 91-åring som ville ha en plats på särskilt boende, fick nej, trots oro för att gå ut, dålig hälsa och känsla av isolering.  Överklagade och fick rätt. Skulle vilja utifrån det exemplet veta mer om hur kommunala myndigheten och den rättsliga instansen skiljer sig åt och om kommunen kommer att döma annorlunda på grund av detta fall.  Hoppas kunna få svar vid annat möte. Bokslutet för 2021 slutade på plus 91 miljoner kronor!

Sportlovsvecka och barnbarnen och jag hade en hel dag tillsammans. Vi åt lunch och strövade runt på Grand Samarkand. Tittade på kläder, skor och bokrean. Besök hos tandläkare med dotterson och dotterdotter hade bokat in bowling. Trevligt! Inte så ofta vi gör saker tillsammans. De är ju ”stora” nu med kompisar, fritidsgården och egna aktiviteter.

Krig! Vilka dårar som styr världen! Rysk militär har anfallit Ukraina. Det föreföll alltför makabert för att förverkligas, men det var fel. Nu är det krig.

Carin Högstedt

Växjö 20220224

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

20. feb, 2022

Nu gäckas vintern, Möbelriket, Lammhult, A-traktorer, Huseby, sug efter kultur

  Vintergäck (vilket fint namn) och snödroppar (också fint) blommar. Blötsnön fick inte fäste, men mer väntas. Klockan är 17.15 och det är skymning men inte mörkt. Våren kommer. Hängig igår och avstod från att vara med på ”Röd lördag”, det vill säga stå på Storgatan med röda cykeln, nyskrivna och nytryckta Kommunnytt och dialog med folk. Något tillfälligt, bra idag och besökt familjen i Gasslanda tillsammans med barnbarnens farmor.  Fika i glasverandan, fasantuppar på gräsmattan och båda barnbarnen hemma. Trevligt avbrott i protokollskrivande och annat skrivbordsjobb.

Gott om publik på Bibliotekets Vänners föreläsning med Margareta Petersson, som talade om familjen Stephens och Huseby längre tillbaka i tiden. Flera års arbete med att tyda en brevsamling som hittades på Huseby 2008 och nu har blivit en bok. Riktigt skitväder, men så gott som fullsatt. Vilket sug det finns efter kulturupplevelser.

En annan givande upplevelse från de senaste dagarna var en digital träff med samhällsföreningen i Lammhult med omnejd. Fem V-partister deltog och fick veta väldigt mycket av samhällsföreningens representant. Lammhult har en särskild plats i mitt hjärta. När S+V+MP styrde kommunen för alldeles för länge sedan fick kommunstyrelsens ledamöter ta ansvar för kontakten och utvecklingen i tätorterna utanför Växjö. Jag valde Lammhult som en utmaning. Dåliga valresultat för oss där. Frikyrkligt.  Men vad roligt jag hade. Besökte många företag. Det finns gott om dem. Jobbade med att lansera Möbelriket. Möbelföretagarna var på bettet. Ja, på detta möte diskuterades och frågades om Möbelriket, fritidsgården (som blivit snodd på personal som skulle arbeta i Växjö i stället), bostäder och behovet av tillgängliga hyreslägenheter, behovet av tomter för villabebyggelse, kulturskola, A-traktorer, besöksnäring, Folkets Hus… Mycket givande som sagt. Hoppas kunna genomföra fysiskt besök på företag och fritidsgård under våren. Konstaterar att när det var vänsterstyre så användes ledamöterna i kommunstyrelsen på ett helt annat sätt än idag. Vi hade även politiska ansvarsområden. En från respektive block hade ansvar för t ex landsbygdsutveckling, social ekonomi, funktionshinderfrågor – ja, de hade jag tillsammans med någon från borgerliga blocket ansvar för och det gav verkligen innehåll i kommunstyrelseuppdraget. Det senare överlevde även när det blev borgerligt styre, men har upphört helt och hållet. Nu är det enbart presidiet som sköter kontakterna med t ex alla samhälls- och bygderådsföreningarna (ca 25 levande i kommunen!). Vi i V försöker hålla kontakterna, men det finns gränser för vad som är möjligt att genomföra utan någon heltidsanställd.

Valberedningen för region- och riksdagslistorna (jag är sammankallande) hade så sitt digitala möte nr 14 sedan augusti. Vi är beredda på att valkonferensen tar det slutliga beslutet 5 mars. Bra lagarbete har vi haft och de digitala träffarna har funkat mycket bra i detta format (fem ledamöter).

Sportlovet börjar i morgon. På tisdag ska jag ansvara för barnbarnen när föräldrarna är på sina arbetsplatser. Får se vad vi hittar på. I övrigt lite tunnare med mötena när det är sportlov, men omsorgsnämnden sammanträder och regiongruppen har möte, träff med Lärarförbundet med mera.

Växjö 20220220

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se