9. apr, 2022

Våldtäkt som vapen, Destination Småland, IT-haverier, Väg 941, skrattmåsar

Fruktansvärda bilder och rapporter från Ukraina. Massgravar, avrättningar av civila, våldtäkter, bombning av tågstation med ca 50 döda, varav fem barn. I Växjö kommun diskuteras noll-vision mot mäns våld mot kvinnor. Inte så långt härifrån används våldtäkter som vapen i kriget. En skulle kunna ha trott att just det ”vapnet” har upphört att användas år 2022 – i krig såväl som fred. Men icke. Bedrövligt.

Bra artikel i DN om digitalisering och IT-haverier i offentlig sektor, skriven av Christian Landgren och Christer Sturmark. Vet inte om de kanske i någon mån skriver i egen sak, men deras sju punkter är värda att tas på allvar, allt för att göra bra upphandlingar av IT-system som tjänar verksamheten i stället för att hindra, som Växjö kommuns skolplattform IST till exempel. Den har stulit mycket undervisningstid från eleverna.

Ser i Smp att det regionala bolaget Destination Småland är ”Årets marknadsförare”.  Grattis! Så roligt. Det var ett rent nöje att sitta i den bolagsstyrelsen, vilket jag gjorde en period. Oskar Wijk har varit vd några år och lett utvecklingen av besöksnäringen i vår region. Han slutar nu för ett annat jobb. En tämligen ny destination av stort värde är Nationalpark Åsnen.

Det har gått ett antal dagar sedan jag skrev blogg. Å andra sidan har jag haft en artikel i Smp (tack ni som uppmuntrat mig med uppskattande ord om den) och lagt ut på andra media. Därtill har jag tillbringat 9-10 timmar på möte med regionfullmäktige, som tjänstgörande ledamot. Mötet handlade om årsredovisningen för 2021, några motioner och Länstransportplan (LTP) plus information om Covidläget, interpellationer om syn- och hörselinstruktörer, som är en allvarlig brist på i regionen. Beslutet om nytt sjukhus har fått två överklagningar (beslutet om detaljplanen betydligt fler), men krav på inhibition, - det vill säga att allt arbete med sjukhuset ska stoppas i avvaktan på att överklagande avgörs, - är avslaget och det tyder på att överklagandena inte kommer att ha framgång.

Vi i V-gruppen tog upp den ojämlika barnavården, vårdköer, sysselsättningsgrader och så den fråga som jag ansvarade för – att tidigarelägga breddningen av Väg 941, som varit aktuell i politiken i 10 år. Nu är det inte Trafikverket som bromsar, nu är det politiken! Utvecklat det i en skriftlig reservation, som jag ska lägga ut idag. Efter tre voteringar stod det klart att vi i V var de enda som ville få ett positivt och synligt slut på ett ärende som varit en långkörare och som ingen är emot (???), i alla fall inte högljutt.

 Nästa regionfullmäktige är 15 – 16 juni, då är det budget, och sedan är det val. I och med att regionfullmäktige varade till 18.30 blev det inget av att åka till Hjortsberga kyrka för en kväll med olika inslag för att lyfta kvinnors liv och världar.

Regiongruppmöte, fullmäktigegrupp, kommunala gruppen möte, ABF, Bibliotekets Vänner styrelsemöte, ja, veckan fylldes med mycket intressant. Nu in i påskveckan. Hoppas på uteväder. Har inte varit det minsta lockande på senare dagar. Gott om bofinkar. Tassi vill inte gå ut, inte ensam. Misstänker att skrattmåsarna jagat henne. De skriker gällt och dyker ner mot henne i farten när de ser henne. Nåväl. Jag ska snart flytta ut på altanen. Då är Tassi trygg.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20220409

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

2. apr, 2022

1 april, husligt, delade turer, brevlådor till alla, påskhare, strandskator

Först ett hjärtligt tack för gratulationer på födelsedagen! Det är roligt att få uppmärksamhet även om anledningen bara är att jag blivit ett år äldre. Mina tre bröder ringde alla på förmiddagen. Vilken tillgång att vi har så bra kontakt med varandra. Inte givet att det är så.

Nu lördag kväll. Igår sågs två strandskator promenera utmed gångvägen vid sjön. Fina fåglar som verkar ha blivit vanligare här på senare år.  I buskarna idag ringduvor, domherre, rödhake, bergfink, talgoxar, gräsänder, koltrastar. Inte många av varje men en härlig blandning. 

Haft några mycket sköna dagar fria från möten. I torsdags hade dotterdotter studiedag och var här hela förmiddagen. Läste på sin läxa i franska. Jag städade äntligen. Sedan gjorde vi lunch, Fick besök av hennes farmor, min granne, en stund. Så besök av dotter på eftermiddagen. Satt ute en stund på kvällen. Så vackert. Fredagen – födelsedagen, många samtal och i övrigt lugnt. Fortsatte vara huslig, röjde i arbetsrummet, tog fram strykjärnet och arbetade mig igenom högen med textilier i behov av att bli slätstrukna. Riktigt skönt ibland att göra sånt här, men kommer långt ner på göralistan.

Idag våfflor och de närmaste på besök och uppvaktning.  Vi gör inget större väsen av presenter på födelsedagar numera, men äggkoppen i form av påskhare från barnbarnen gläder mormorshjärtat.

Jag vet att det blivit konstigt med förra bloggen och förrförra. Fel rubrik till fel text och jag försökte rätta till, men klarade inte av det. Strunt samma. Någon gång kan det få bli tokigt. Jag har bloggat sedan midsommar 2014 och för det mesta har det fungerat. Beklagar snurrigheten.

Omsorgsnämnden i onsdags blev långt. Vi startade 12.30 med gruppmöte med S och så var själva nämndsmötet från 13.30 till 18.20. Kände lite post-covid-trötthet av att sitta så länge med totalt fokus på det som sägs eller inte sägs.  Två voteringar, två konfliktärenden; dels medborgarförslaget om att hyresgäster/omsorgstagare på särskilda boenden ska ha privata brevlådor och adresser, dels om delade turers avskaffande. Självfallet ska man som individ ha sin egna brevlåda och adress – här var V och S överens och SD stödde. 8 – 7 i voteringen där de styrande vann förstås. Det konstiga är att vårt förslag ansågs av ordföranden vara tillgodosett. Men varför avslog då de styrande medborgarförslaget? Obegripligt så här i efterhand.  Delade turer, detta gissel, så sakteliga driver vi de styrande framåt, men de kan ändå inte acceptera att de delade turerna ska bort utan lindar in och pratar om ansvar för ekonomi etc. Voteringen här 9 – 6. SD stödde de styrande M+C+L+KD+MP, men reagerade mot att vi fick ett nytt förslag från de styrande på sittande möte. Vi i oppositionen ska inte göra så, men de själva kan komma med nya saker under ett möte. Vi är lite för snälla i oppositionen!

I övrigt mycket information och det jag särskilt fäste mig vid är att det nu är svårt att hitta semestervikarier och att rekrytering över huvud taget är besvärlig. Inte bra! Långt ifrån bra! Jag tror att vård och omsorg måste få ett bättre rykte, få en positiv klang, och det är bara politiska beslut som kan åstadkomma det. Ett jädra jobb men nödvändigt. Kostar pengar men sparar långsiktigt.

Carin Högstedt

Växjö 20220402

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

29. mar, 2022

Duvkutter, frisk igen, funkispol, falskspel, omsorg i fokus, kontinuitet, grannar i 50 år

Fredag morgon. Många tidningar lästa. Skrattmåsar kommit.

Ser i Växjöbladet-Kronobergaren att ”Magnus vill visa jävlar anamma i valrörelsen”. Stor intervju med toppnamnet i (MP) lokalt. Noterar att han säger: ”Vi behöver anställa fler. Pandemin visade att vi har för få människor som jobbar inom omsorgen.” Så rätt tänkt. Jag räknar kallt med stöd för senaste V-motionen om ökad grundbemanning i omsorgen! Det är en förutsättning för att sänka sjuktalen, vara mer attraktiv som arbetsgivare och ha lättare att rekrytera och behålla personal.

Samme person får frågan om MPs inställning till Trafikplats Fagrabäck. Till skillnad från V har MP köpt konceptet med gigantisk trafikplats och minskat naturreservat. ”I dagens läge hade vi velat riva upp beslutet” – nu finns bättre trafiklösningar och klimatläget är mer akut är svaret. ”Hade vi velat riva upp”???

Den undersköterska som anmälde ett Lex Sarah-fall på sitt jobb i hemvården har fått flera att skriva insändare och reagera. I torsdags avslöjades återigen ett fall av vanvård; en omsorgstagare får sömnpiller på eftermiddagen och ligger sedan ”och badar i urin” tills morgonen. Inte en gång utan ”natt efter natt”.  Med rätta blir vi som läser upprörda. Med rätta blir vi som är ledamöter i Omsorgsnämnden helt frågande. Vad är detta? Svaret kan vara att vi som driver på för att bemanna med fler anställda, fastanställa och förbättra villkoren för den stora kvinnodominerade gruppen som har det synnerligen grannlaga arbetet med de trötta människorna, de sköra och begränsade i rörlighet.  Och som tjänar betydligt mindre än manligt dominerade grupper. Vi lyckas sällan få gehör. Det är kompakt motstånd från de styrande, M+C+L+KD+MP.

Intressant att läsa en liberals artikel i Smp igår, ”Öppet brev till Hallengren”. ”Äldreomsorgen måste få de resurser den behöver både när det gäller personal och omvårdnad”. Ja, precis. Så klokt. Och inte är det S och V i Omsorgsnämnden som har nekat de resurser som uppenbarligen krävs! Ca tio förslag har V skickat till nämnden under bara 2021. Och alla har velat förbättra, tagit tillvara erfarenheterna från pandemin, beskrivit underbemanning och tidigare års underfinansiering. En motion till fullmäktige om bättre kontinuitet ville de styrande i förstone avslå! Nu har vi en motion om ökad grundbemanning på väg till fullmäktige. Räknar med stöd från L och MP utifrån citaten ovan. Både för grundbemanningen och för ”en trygg äldreomsorg måste få kosta” citat L, som ständigt är aktuellt i omsorgsnämnden. Varför nekas äldre plats på särskilt boende, om det är vad som känns bäst, tryggast, för individen att bo i? När slutar individens självbestämmande? När hen behöver stöd och hjälp i vardagen? Måste det vara så? Nej.

 Börjar känna lite arbetslust efter covid, men tröttheten är påtaglig. Ska nu ta en rejäl promenad för första gången på länge. Kanske sista dagen med värme ute. Just nu 15 grader på altanen.

Carin Högstedt

Växjö20220325

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

25. mar, 2022

Usch, vilket liv på gamla dagar! Öka bemanningen för...! Vi är överens V+S+MP+L!

Fredag morgon. Många tidningar lästa. Skrattmåsar kommit.

Ser i Växjöbladet-Kronobergaren att ”Magnus vill visa jävlar anamma i valrörelsen”. Stor intervju med toppnamnet i (MP) lokalt. Noterar att han säger: ”Vi behöver anställa fler. Pandemin visade att vi har för få människor som jobbar inom omsorgen.” Så rätt tänkt. Jag räknar kallt med stöd för senaste V-motionen om ökad grundbemanning i omsorgen! Det är en förutsättning för att sänka sjuktalen, vara mer attraktiv som arbetsgivare och ha lättare att rekrytera och behålla personal.

Samme person får frågan om MPs inställning till Trafikplats Fagrabäck. Till skillnad från V har MP köpt konceptet med gigantisk trafikplats och minskat naturreservat. ”I dagens läge hade vi velat riva upp beslutet” – nu finns bättre trafiklösningar och klimatläget är mer akut är svaret. ”Hade vi velat riva upp”???

Den undersköterska som anmälde ett Lex Sarah-fall på sitt jobb i hemvården har fått flera att skriva insändare och reagera. I torsdags avslöjades återigen ett fall av vanvård; en omsorgstagare får sömnpiller på eftermiddagen och ligger sedan ”och badar i urin” tills morgonen. Inte en gång utan ”natt efter natt”.  Med rätta blir vi som läser upprörda. Med rätta blir vi som är ledamöter i Omsorgsnämnden helt frågande. Vad är detta? Svaret kan vara att vi som driver på för att bemanna med fler anställda, fastanställa och förbättra villkoren för den stora kvinnodominerade gruppen som har det synnerligen grannlaga arbetet med de trötta människorna, de sköra och begränsade i rörlighet.  Och som tjänar betydligt mindre än manligt dominerade grupper. Vi lyckas sällan få gehör. Det är kompakt motstånd från de styrande, M+C+L+KD+MP.

Intressant att läsa en liberals artikel i Smp igår, ”Öppet brev till Hallengren”. ”Äldreomsorgen måste få de resurser den behöver både när det gäller personal och omvårdnad”. Ja, precis. Så klokt. Och inte är det S och V i Omsorgsnämnden som har nekat de resurser som uppenbarligen krävs! Ca tio förslag har V skickat till nämnden under bara 2021. Och alla har velat förbättra, tagit tillvara erfarenheterna från pandemin, beskrivit underbemanning och tidigare års underfinansiering. En motion till fullmäktige om bättre kontinuitet ville de styrande i förstone avslå! Nu har vi en motion om ökad grundbemanning på väg till fullmäktige. Räknar med stöd från L och MP utifrån citaten ovan. Både för grundbemanningen och för ”en trygg äldreomsorg måste få kosta” citat L, som ständigt är aktuellt i omsorgsnämnden. Varför nekas äldre plats på särskilt boende, om det är vad som känns bäst, tryggast, för individen att bo i? När slutar individens självbestämmande? När hen behöver stöd och hjälp i vardagen? Måste det vara så? Nej.

 Börjar känna lite arbetslust efter covid, men tröttheten är påtaglig. Ska nu ta en rejäl promenad för första gången på länge. Kanske sista dagen med värme ute. Just nu 15 grader på altanen.

Carin Högstedt

Växjö20220325

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

20. mar, 2022

Ser fram mot Prideparad, öka grundbemanningen i omsorgen, på fötter efter covid

Så där. På fötter. Äntligen ett livstecken. Fantastisk söndagsmorgon med maffig soluppgång. Ännu en dag med sol. För ett par dagar sedan testade jag mig för covid. Det var positivt. Trodde jag inte, men så var det. Tydligt. Så många gånger som jag sagt att jag har klarat mig i två år. Inte ens en rejäl förkylning, peppar, peppar. Men peppar hjälpte inte i längden. Inte feber längre i alla fall.

Den gångna veckan lite av ett töcken. Läst flera böcker. Sett på TV. Upptäckte att Kontrapunkt har startat igen. Och Muren. Löste ett och annat korsord. Skrev en motion om ökad grundbemanning i äldreomsorgen. Tycker att kommunfullmäktige ska ta ställning till det, inte bara omsorgsnämnden. Har burit på den och andra idéer och förslag i huvudet ett bra tag. Blev verkstad när Smålandsposten återigen avslöjar misstänkt vanvård i omsorgen i kommunen. Anmält av undersköterska enligt Lex Sarah. Kommunal har en ny rapport om arbetsmiljön i Sveriges omsorg.  Det som jag skrivit så många gånger bekräftas: Underbemanning och underfinansiering.

En ökad grundbemanning, alltså fler tillsvidareanställda undersköterskor och personal på varje arbetspass skulle lösa många problem, t ex höga sjukskrivningstal, lättare att rekrytera, större chans att anställda vill stanna på jobbet – bättre arbetsmiljö ger tryggare omsorgstagare och anhöriga.

Undrar om arbetsutskottet i onsdags fick information om detta senaste ärende? -Jag var ju hemma sjuk. Har mer på gång för att påverka in i det sista den här mandatperioden. Börjar ju bli ont om tid. Valrörelse stundar och då är det inte läge för annat än utåtriktat arbete.

Äntligen har den kommit – inbjudan att delta i Prideparaden i Växjö 14 maj! Äntligen!

Filosofen Jonna Bornemark i Söndagsintervjun i P1. Lyssnat lite medan jag skrivit. Får lyssna igen. Hon är intressant, i högsta grad.

Den gångna sjukveckan missade jag intressanta möten, det ena efter det andra. Nu får jag göra en bedömning av den kommande. Fortsatt behov av vila? Ja, det känns så. Tar en dag i taget.

Dagens Eko nu om rysk bombning av en konstskola som tjänar som skyddsrum för 400 personer. Människor finns under rasmassorna. Nyheterna i övrigt: Ca 10 miljoner ukrainare på flykt.  Många invånare i t ex Odessa och Mariupol saknar, mat, vatten och medicin enligt FN. Svårt att se ett slut på detta vansinneskrig i närtid.

Carin Högstedt

Växjö 20220320

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se