12. nov, 2015

Inga persienner, målare, vaccin, Dagens ETC, politikens ansvar, möjligheter

Hugnesam ledare i Dagens ETC. Johan Ehrenberg skriver om att politiker inte kan säga att de inte klarar en jobbig situation. Politiker ska lösa situationer. Och de kan vända sig till medborgarna och be om hjälp. Medborgarna äger ca 680 000 fritidshus. De används sällan den här årstiden. Fråga medborgarna om de vill hyra ut, fritidshus/lägenheter eller rum i villan. ETC har frågat sina läsare. En majoritet har svarat att de vill öppna sina hem. Hela tidningen idag andas möjligheter. En artikel handlar om en man som tagit emot två ensamkommande barn i sitt hem. Nu bygger han ett hus i trädgården för fler flyktingar. En annan artikel handlar om att integrationen går på räls – i Åre. Soran Ismail, ståuppkomiker bl a, som snart har premiär med en TV-serie i tre delar, Absolut svensk säger: ”Kurd är min etnicitet, min nationalitet är svensk. Det är två olika saker. Vilka identiteter en människa vill lägga vikt vid är upp till individen, det är bara obehagligt när politiken ska lägga sig i det”. Skönt att läsa en tidning som ser möjligheter i tillvaron och är bergsäker på att katastrofen är inte här. Den är där varifrån människor flyr.

Lång och lugn dag. Hantverkare dök upp vid sjutiden och köket är spacklat. Jag bad henne ta bort persiennerna och det gjorde hon. Vi har ju aldrig använt dem som är i köket! Är ju bara dammsamlare. Jobbat hemifrån mesta delen av dagen, men även roat mig med släktforskning. Träffade gamla bekanta på vårdcentralen, som också skulle vaccinera sig mot influensan. Jag var tveksam; minns förra gången jag gjorde det. Jag blev jättesjuk. I influensa.

Carin Högstedt

151112

 

11. nov, 2015

Tre rondeller, "carpeak", storskaligt, dyrt, målare, populism, vart?

Informationsmötet om trafikplats Fagrabäck nådde sitt syfte. Efter 2, 5 timmar av info var frågan till de ca 75 som var kvar: Vilket förslag av 1C och 1D tycker ni är bäst? Det handlar alltså om storskalig ” lösning” på bilköer en stund på morgonen och på sen eftermiddag. Skillnaden mellan 1C och 1D är att väg 27 är nergrävd i ena och kostar ca 10-15 milj mer. Trafikverket är skickliga. Spridda röster ville veta om de inte ska sätta miljön före bilismen. Svaret är att de har uppdrag att göra hållbara lösningar. Jag gick till slut och många med mig troppade av. Det kändes att här var det bestämt. Det ena eller det andra, varsågod och påverka: 1C eller 1D. Jag såg många i publiken ruska på huvudet när förslagens virrvarr av rondeller och bullerplank presenterades, men känslan av att det lönar sig inte att säga något får lätt fäste. Jag är där för att lyssna på vad folket säger och tycker. När det gått ett bra tag av info och det inte ens antytts att de utbyggnadsplaner som nuvarande översiktplan innehåller åt detta östra håll kan vara överspelade, så sa jag just det; med en höghastighetsbana väster om Växjö, vilket Växjö kommun med flera föreslagit, så är utbyggnaden av bostäder österut borta. Då läggs alla expansion av bostäder runt stationen väster om stan. Detta – om det blir verklighet – måste ju påverka behovet av trafiklösning i Fagrabäck! Det och minskande bilism, som dels är helt nödvändigt, dels ett faktum. Så kallad carpeak är här. Först så hänvisas till kommande expansion och bostäder i ett växande Växjö för att trafikplatsen ska byggas. Sedan är det plötsligt nödvändigt oavsett om Växjö växer åt andra hållet, om jag tolkade svaret rätt. Ändrade arbetstider med tanke på klimat är något som andra städer/länder prövar. Så enkelt, så billigt, så nytänkande. För enkelt, för billigt, för nytt? Cirkulär ekonomi betyder inte tre rondeller! Nu föreslås tre istället för den som nu finns och skulle kunna vara dubbelfilig.

Inga möten idag. Jättebra, för imorgon kommer målare och tar itu med köket. Jag ska alltså tömma köket på lösa grejer och så hämta barnbarn på fritis, lämna in en färdig motion om att öppna en familjecentral på Teleborg samt vaccinera mig mot influensa. Kanske klippa håret också. Bra med praktiska göromål som omväxling.

SvD har idag artiklar om att S-toppar i kommunerna vill ha mer restriktioner vad gäller asyl i Sverige. Gränskontroller är självklart, säger något kommunalråd. Men ännu har ingen talat om vart människor på flykt ska ta vägen när alla stängt sina gränser? Ingen har heller talat om vart de som inte har något land att ta vägen till, som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd, ska utvisas till.  Det är lätt att misströsta om mänskligheten i dessa dagar. Populism brukar jag undvika att beskylla beslutsfattare för, men nu är det rätt; populismen härjar fritt. Partier bjuder över varandra i jakten på förslag som kan stoppa människor från tillflykt och fortsatt liv.

Carin Högstedt

151111

9. nov, 2015

Prövning på bilprovning, batteriladdare nödvändig sak, P-automater, info för SRF

Dagen började anständigt. Jobbade vid datorn hemifrån. Tyckte jag var konstruktiv och lite nytänkande. Istället för att vara sur på tidningen som inte hade min insändare med idag, så skickade jag ut den till andra media. Fram mot kl 11 körde jag så till Bilprovningen. Kom fram i god tid. Duktig flicka i tid. Kände mig lugn där jag satt och väntade på att bilnumret skulle komma upp på väggen. Enda anspänningen är ju att inte köra ner i hålet i golvet. Bilen brukar alltid gå igenom. Det har den gjort i tio år.

Numret kommer upp. Duktig flicka, tänker jag. Du kör inte ner i hålet. Jag startar… nej, det gör jag inte. Bilen startar inte. Alla lampor på instrumentpanelen blinkar som julbelysningar i trädgårdar. Så pinsamt. Jag kliver ur och vandrar in till den förvånade bilbesiktigaren. –Bilen startar inte, säger jag. Han hämtar batteriladdare och får igång bilen. Jag kör in och klarar hålet i golvet. – Händer det att någon kör ner i hålet? –Ja, och många är nära och alla är rädda, sa han. Kändes ändå skönt att höra. Trodde jag var ensam om denna ångest.

Allt går bra och jag kör in till kommunhuset. Finns ingen parkeringsplats på gården. Jag kör ut och ställer mig på zon1-plats framför kommunhuset, på gatan. Tänker att jag ändå ska testa om bilen startar igen. Det gör den inte. Likadant – blinkande julgran. Ser i framrutan att där sitter ett märke med ett telefonnummer till en firma som ska vara behjälplig i sådana här situationer. Duktig flicka har betalat för service och klistrat märke i framrutan! Jag ringer och någon svarar att de ska kontakta lokal service. Det ringer och om 30-45 minuter kan jag få hjälp. –Jamen, då betalar jag för parkeringen en timme och jobbar lite i avvaktan. Går över gatan till närmsta automat. Ser för sent att det är något konstigt. Jag har gått till månadskortsautomat. Får biljett till i december, om jag inte bryter. Går inte att få ut kortet. Jag accepterar. Kostar 450 kr. Nu har jag månadskort på en plats jag aldrig använder! Börjar tro att något förföljer mig denna dag. Detta händer ju inte.

Så ringer firman. De är på plats. Tar fram batteriladdaren. Meningen är att jag ska köra direkt till bilverkstad för troligen behöver jag ett nytt batteri. Lite skamset medger en firmaman att någon har glömt ladda batteriladdaren… De har en annan apparat med sig, men sladden räcker inte med mer än att bärgningsbilen parkerar bredvid min bil och därmed barrikaderar hela gatan. Nu går det bra och farsen är slut. Jag kör till verkstad och imorgon hämtar jag bilen.

Resten av dagen blev normal; möten och möten. Information för synskadade och kommunala guppen. Tog beslut om fyra motioner och en interpellation och ventilerade mycket annat.

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott och på kvällen Trafikverkets informationsmöte om trafikplats Fagrabäck.

Carin Högstedt

151109

8. nov, 2015

Planering för Jonas och Mia, BG, trafikplats Fagrabäck 10/11, SRF

8,9 gr plus och sol efter regn och storm. Hemma efter styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjö, ett extra för att planera en hel dag och kväll med Jonas Sjöstedt och Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot, vice gruppledare och ledamot i konstitutionsutskottet, 14 december. Det gick jättebra. Vi har ett program och har delat upp ansvaret för de olika inbjudningarna till fackliga organisationer, företag och mediapersoner m fl. På kvällen offentligt möte på IOGT, då Jonas talar och Bergsbestigarna sjunger och spelar. 14 december är mitt i Lussefirande med barn och barnbarn för många människor, men det är som det är och vi ser fram mot kvalité och inte bara kvantitet på offentliga mötet. Hoppas det går i lås med Ljuders nickelsilverfabrik i Hovmantorp, ett sedan länge arbetarägt företag, som nyligen fick pris för just det.

Bokade direkt Café REKOmmenderas, ett socialt företag, för lunchen. Blir väldigt bra.

Imorgon bilprovningen, information för SRF, Synskadades förbund, om hur en kommun fungerar och hur en kan påverka. Roligt. –Ja, bilprovningen är väl måttligt rolig, men brukar gå bra. Att informera om kommunsverige i allmänhet och Växjö kommun i synnerhet är roligt. Några mer interna möten imorgon också, som kommunala gruppen och dess arbetsutskott.

På tisdag kväll kl 18.00 har Trafikverket informationsmöte om Trafikplats Fagrabäck. Ska bli intressant att höra vad de kommer med! Det är alltså inget samråd utan ett infomöte. Vem som kan gå dit och lyssna. Musiksalen på Fagrabäcksskolan i Växjö, tisdag 10/11 kl 18.00.

Lugn kommande vecka som förhoppningsvis innebär att hantverkare som ska tapetsera och måla i köket kan komma just denna och inte nästa vecka, för då är det fullt.

Skrivit insändare om rivningen av Bergendahlska gården, BG, i Växjö centrum, som väckt mycken oro bland ungdomar som är där och repar, umgås och skapar musik och andra kulturella yttringar. Förslaget att riva för att bygga bostäder från kommunstyrelsens ordförande och byggnadsnämndens ordförande verkar totalt ogenomtänkt. Reaktionen från äldre, som mer eller mindre vuxit upp på BG är inte mild.

Carin Högstedt

151108

 

6. nov, 2015

Dalbo familjecentral, öppen förskola, Vandalorum, antifascistiskt arv, Fria ordets hus, finansiering

Så himla trevligt och lärorikt på Dalbo familjecentral igår! Vilket mottagande och tillmötesgående! Tack personal och mammor! En familjecentral är ett centrum med kommunal socialtjänst, landstings-barnavårdscentral och barnmorskor, öppen förskola. Alla fyra hörnen ska vara med. Dalbo har funnits sedan 1999. Nu finns en familjecentral i alla kommuner i länet utom Alvesta och Tingsryd. Växjö med hälften av befolkningen i länet behöver fler! Teleborg nästa! Den öppna förskolan är för alla föräldrar med barn inom Dalbo vårdcentralsdistrikt. Då handlar det om barn 0-5 år. Mammor vi fikade med vittnar om hur bra det är att inte behöva sitta hemma i lägenheten ensamma. De får gemenskap, svenskaträning, råd och stöd om barn och annat. Märkligt att det inte är naturligt med denna typ av familjecentraler överallt.  Det är ju förebyggande arbete, integration, hjälp på tidigt stadium, samhällsorientering… Troligen också billigare än att föräldrar ska dra runt till alla instanserna – eller i värsta fall blir totalisolerade och deprimerade.

Idag gick hela förmiddagen till ”strategisamråd” som kommunen håller ibland. Det betyder att alla ordföranden, alla viceordföranden och chefstjänstemän träffas och ska inspireras. Idag var det kultur på dagordningen Fullspäckat program med både interna och externa talare. Jag fäste mig särskilt för Cecilia Davidsson, författare med ursprung i Tolg i Växjö kommun. Hon pratade bra om fria ordet och Fria ordets hus; Det finns ett antifascistiskt arv att ta fasta på, menade hon och nämnde Pär Lagerkvist och Vilhelm Moberg bl a. –Ja, sannerligen, det gör det.

Professor Lars Lindqvist talade om tillkomsten av Vandalorum i Värnamo, en säregen och spännande historia. Sven Lundh spelade en stark roll. Jag minns när jag någon gång deltog i en tillställning på Konstarkivet i Värnamo. Sven Lundh var där och berättade om planerna på ett Vandalorum. Detta är nog 20 år sedan. Jag dristade mig att fråga hur det skulle finansieras . – Oväsentlig fråga, sa Lundh. Vill man något så kommer pengarna. Och hur rätt hade han inte! Det tog många år men det kom en del offentliga pengar och när de inte räckte så tog näringslivet itu med det hela och fem av planerat tror jag 11 hus kunde byggas. Det sjätte är nu på väg. En sannsaga. Om ett konstmuseum på ett område vid en infart som brukar vara förbehållet köpcentrum. Ett kryss i taket för kultur.

Det var en bra förmiddag. Jag skulle vilja ha mer landsbygdsperspektiv, mer klassperspektiv, mer mångfaldsperspektiv. Men en kan inte få allt…

Nu lite avkoppling.

151106

Carin Högstedt