20. nov, 2015

Zipline, Den gamle och havet, målare Katja, ge inte upp din vision!

Sitter på tåget till Stockholm. Klockan är tio över åtta. Tog ända  till Nässjö innan uppkopplingen till nätet fungerade. I första klass, haha. Ljusnar ute. Igår lämnade en grupp Stortorget i Växjö strax efter klockan sju. Regn, mörkt, trist. När bussen kom in i Kalmar län sken solen och framme i Västervik sagolikt blå himmel och vårkänsla. Det är det som är skillnaden mellan Kronobergs och Kalmar län, tänkte jag maliciöst och kalmaritiskt. Å andra sidan ösregnade det när vi lämnade Västervik och Gränsö slott vi 17-tiden på kvällen. Jag har aldrig varit på slottet förut, men läst om det i antiktidningar. Det brann för 15 år sedan, men är nogsamt uppbyggt i den gamla stilen.

I ett magasin satt vi ca 150 människor med antingen företag inom besöksnäringen eller politiker och tjänstemän med intresse för området. Det kallas Smålandsdagen och arrangeras av de tre regionerna. Här var representanter för Tillväxtverket, Visita, Visit Sweden med fler som kunde redovisa väldigt bra siffror för besöksnäringen i Sverige och globalt plus en potential att växa, om intresse och kraft finns för investeringar. I Region Kronoberg ligger bidraget till Destination Småland, regionen bolag för besöksnäringen, fast sedan flera år. Borde öka. Mycket kraft går annars till att söka projektmedel från olika håll. Om inte alla ljuger, så är det bra utväxling på satsade skattekronor i denna näring.

Dagen var givande och rolig, underhållande. Företaget som fått utmärkelsen ”enastående”, de som fixat en zipline i skogarna i trakterna av Braås, var där som gott exempel. Jonas Grahn, idékläckaren, var obetalbart rolig i sin framställning. Avslutningen på seminariet var en och en halv timme drygt med fiskejournalisten/filmaren Martin Falklind, mannen bakom en film om Expeditionen Den gamle och havet, som gått på TV. Han berättade om filmens tillkomst, hur han som 14-åring läst Hemingways De gamle och havet och hur han aldrig lämnat tankarna boken födde. Så småningom blev det en livsvision att en gång fiska upp en fisk som är större än båten han sitter i. Spännande, galet, perspektiv hållbarhet, exotiskt, sportfiske kontra yrkesfiske och trålare som sopar haven rena från fisk. Bra bilder, livfullt berättande, sorg och glädje. Bland det bästa jag hört i den vägen! Budskap: Ge inte upp. Den gamle gav inte upp, fast han inte fått någon fisk på 40 dagar.

Hemma vid ca 21.00. Och köket är klart! Oj, vad fint vår målare Katja fått till det! Och maken L fått upp lamporna, lite provisoriskt men dock! Nu på väg till Stockholm och Riksförbundet Noaks Arks styrelsemöte. Hemma ca 21.00 ikväll igen. Här på Östgötaslätten är det lite snö på marken. Skriver inte mer. Blir ideligen felskrivningar för att det skakar och gungar.

Carin Högstedt

151120

18. nov, 2015

Målare i köket, sextimmarsdagen, EU-migranter och andra hemlösa, köksstruktur, matsedlar, stolthet

Klockan är inte ens åtta på morgonen, men mycket är gjort: Ätit frukost, läst tidningar, diskat, bäddat, vattnat krukväxter, tagit bort mail, svarat på mail, svurit över P-böter. Maken L redan på bussen till Region Kronoberg. Målaren på plats i köket. Hon ska måla fönstren en gång till och tapetsera imorgon, då det ska vara färdigt. Elektriker ska komma och montera nya lampan. Gamla ska jag ta till återvinningscentralen. Nu en blogg och sedan till partiexpeditionen för att producera framsidan på (V)äxjös Kommunnytt. Den ska sammanfatta fullmäktigemötet igår.

Det blev inte så sent, men jag var så trött att jag knappt orkade vända blad i Antik och Auktions nya nummer, när jag kom hem. Då är det illa. Sov gott och är nu redo för resten av veckan. Imorgon med buss kl 7.00 till Västervik för ett turismevenemang kopplat till mitt regionala uppdrag i Destination Småland.  På fredag kl 7.00 med tåg till Stockholm för styrelsemöte i Riksförbundet Noaks Ark. Idag skrivarbete och distriktsstyrelsemöte.

På lördag är det bokmässa i Växjö med mycket intressanta inslag! Rekommenderas! Det blir en härlig avkoppling är jag övertygad om.

Fullmäktige igår? Åsa Karlsson Björkmarker (S) pressade Per Schöldberg (C ) om nya matorganisationen och de planerade besparingarna, 5 milj kr i år, 10 ytterligare nästa och sedan 5 till 2017. Är det maten, är det personal som ska skäras ner på? Schöldberg hänvisade envist till ett kommande beslut om ”köksstruktur”. Till slut kröp det fram att personal på skolor och i äldreomsorgen kommer att ta över vissa kökssysslor. Eller? Min fråga om centraliseringen av beslut om matsedlarna från de lokala köken till centrala beslut om samma matsedel i förskolan, i grundskolan, i gymnasiet och äldreomsorgen, alltså fyra matsedlar, fick också ett diffust svar. Schöldberg hade inga problem med det. Det har jag däremot. Jag tror personal ute i verksamheterna ska ha mer makt över sitt arbete, inte mindre.

I övrigt en hel del debatt om sextimmarsdagen, men mest mellan Oliver Rosengren (M) och undertecknad. Rosengren hade en lång utläggning om vilka konsekvenser en förkortad arbetsdag kan få, hemska sådana. Svaret från den stora majoriteten i fullmäktige var att följa försöken i Göteborg och rapportera till kommunstyrelsen. Inte direkt avslag alltså utan mer jaså med en antydan till intresse för frågan.

Samma Rosengren svarade på min interpellation om ”tak över huvudet” för medborgare och EU-migranter. Enkelt uttryckt är vi inte överens. Diskussionen fortsätter i december när vår motion om legal uppställningsplats för bl a EU-migranter, något att avhysa till, kommer upp. Jag är stolt över min partigrupp som inte viker ner sig i dessa frågor, som gäller de mest utsatta och föraktade i Europa. Har samlat massor med information från människor som arbetar med mänskliga rättigheter på olika plan. Även EU-migranter har rättigheter enligt konventioner i EU. Men dessa rättigheter trampas på. Jag blev EU-vänlig efter folkomröstningen bl a för att blivande medlemsländer fick lova att ta hänsyn till de olika minoriteterna. Men vad hjälper det när ingen bryr sig om uppföljning eller efterlevnad. Å andra sidan hade det knappast varit bättre för minoriteterna i de 28 medlemsländerna utan EU.

Fem timmars diskussioner och några voteringar senare gick vi ut i ösregn och mörker.

Carin Högstedt

151118

 

17. nov, 2015

Pakistan, TC, knäcka koder, sextimmarsdag, kommunfullmäktige

Två bröder från Pakistan, sådär 12 och 14 år, varit i Sverige i 1,5 år, bott i det lilla samhället Ruda och gått i skola i Högsby. Nu i Växjö på TC, Teleborgs centrums skola, där de går i internationell klass, en innovation om jag förstod rätt, som innebär att hälften av undervisningen ungefär är på engelska. Båda pratar bra svenska och visar de böcker de läser just nu för att bli ännu bättre. Det är svårt, säger de. Det var ett par av de vi mötte.

-Ja, vi var på TC igår och träffade lärare, elever, kurator, skolsköterska, rektor, bekanta. Det var en lugn miljö i klassrummen. Praktikanter och lärarstuderande fanns till hands. Önska av lärare: Mer flexibelt intag av nyanlända i reguljära klasserna. Stora individuella skillnader i möjligheten att klara sig och verkligen förstå undervisningen efter ett års förberedelser. Modersmålslärare saknas också. Finns på Landningsbanan (mottagning av nyanlända) men inte gott om i skolan. Många intryck. Vilken resa många av barnen gjort och vilken resa de har framför sig. Tänker särskilt på de som börjat skriva bokstäver, som aldrig gått i skola eller väldigt lite tidigare. Tänk, när de knäcker koden och börjar läsa! Det är en stor händelse i varje barns liv, oavsett ålder och bakgrund. Eller borde vara. Alla får inte chansen.

På kvällen Öster direkt med kommunstyrelsen och fullpackat i en stor sal i Kvarnhagskällan i Växjö. En ansats till förnyelse, men inte tillräcklig enligt min mening. Väl lång inledning med ensidig information från kommunens sida, men kaffepausen utnyttjades för rundabordssamtal. Bra förslag från publiken: Beskriv Kvarnhagsbackens historia på skyltar! (Jag vet ingenting om den backen men det finns tydligen en del att hämta). Tänk långsiktigt! Hur ska kommunen se ut om 50 år? ansåg en dam och var kritisk mot kortsiktigt perspektiv på utveckling. –Kan leda till ett direktmöte på temat ”om 50 år”!

Nu till stan – suttit hemma och sorterat klipp och papper och tittat i fullmäktigehandlingar m m på förmiddagen – för gruppmöte med övriga V-ledamöter och sedan kommunfullmäktige kl 14.00. Kanske inte blir så långt fullmäktige? Jag har ansvar för min interpellation om hemlöshet och tak över huvudet samt motionen om sextimmarsdag.

Om det inte blir sen hemkomst så kanske jag rapporterar.

Carin Högstedt

151117

15. nov, 2015

Vårväder, broder G i Gasslanda, Sandsbro centrum en skamfläck, sextimmarsdag,

Vilken söndag! Härligt väder – som en fräsch vårdag. Maken L med broder G och jag tog en promenad genom delar av Sandsbro. Tittade bl a på var maken L och jag bott tidigare under våra 40 år tillsammans på denna plats på jorden. Broder G lite förvirrad av alla förändringar i Sandsbro på senare år. Han har visserligen varit här, men vi har nog inte varit ute och gått. Träffade trevliga människor på vägen. Fick inspiration till ny interpellation om det bedrövliga ”Sandsbro centrum”, som det fortfarande skyltas. Det är en byggnad som inrymt Konsum, post, skoaffär och pizzeria m m. Det är i gräsligt skick. Ska rivas och bli bostäder. Men när? Hittade en tidigare interpellation från 2 januari 2012 – om samma byggnad, förfall och förfulning. Samma sak nu men värre. Fönster krossade. Inget bra välkomnande till en i övrigt välskött förort till Växjö. Skrev en ny interpellation, som lämnas in imorgon.

I övrigt besök i Gasslanda, hos barn, svärson och barnbarn, som blev väldigt upplivade av broder G.s uppdykande. Han kunde ju stämma gitarren, spela och sjunga!

Nu lugn kväll med en liten sittning ute. Inte varmt men vackert. Förberedelser för många möten i veckan, till Stockholm, till Västervik och Växjö fullmäktige. V-motion om att testa sextimmarsdag på någon/några kommunala arbetsplatser bl a. Svaret hittills är att följa de försök som görs i Göteborg m fl platser. Jag som trodde Växjö kommun vill vara i bräschen i nytänkande. Nåväl. Det blir debatt på tisdag. Partigruppen har f ö haft en produktiv period vad gäller motioner.

Hoppas nästa helg kunna säga att köket är färdigrenoverat och inflyttat i!

Carin Högstedt

151115

14. nov, 2015

Urkopplad, Arkivens dag, Mackens vänner, simkunnighet åt alla, galen värld

Tack signaturen ”idrottslärare” för insändare idag i Smp! Välskrivet, klokt tänkt och från V är vi beredda att göra som du skriver: Koppla ihop skolans mål med simundervisning och insatser som sker på fritiden. Vi ska tänka i de banorna. Det är ju två nämnder som har ansvar för att barn lär sig simma och kunna njuta av vattenlek och bad. Alla barn. Därför vill vi genom en motion utreda möjligheterna att simskolor är gratis för barn. Växjö simsällskaps undervisning i simhallen vet jag som mormor att den är bra. Två barnbarn deltar och lär sig med proffsiga lärare. Men det kostar. För många är den utgiften för mycket. För övrigt behövs en ny simanläggning i Växjö!

Vi åt god middag igår kväll när maken L.s bror G dök upp. Han stannar till imorgon. Idag är bröderna engagerade vid Mackens mottagning av begagnade grejer vid infarten till återvinningscentralen på Norremark. ” Mackens vänner” bjuder på kaffe och pratar med folk, som kommer med saker som kan cirkulera vidare.  Maken L är sammankallande i nätverket Mackens vänner.

Jag var på Arkivens dag, också på Norremark, Kulturarvscentrum, som denna förnämliga verksamhet heter. Kommunarkivet hade gjort utställning, bl a om de första kvinnorna i politiken i kommunen/regionen. Och också om Jämställdhetskommittén, där jag var ordförande många år, en kommunal nämnd. Jag har massor med klipp från tiden och de ska arkivet nu få. En del har använts till utställningen. Passa på – Arkivens dag pågår på Sandvägen till kl 16.00! Kaffe finns och mycket roligt att se och höra om.

Skulle även gått på vernissage, en väns sambo, Ida Adler, från Skåne ställer ut på Sigma i Växjö. Men när det var dags var jag trött och sur på att vara helt utslagen från mobil och datorer. Fick igår ett meddelande om nytt lösenord och det funkade inte. Skumt över huvud taget. Jag byter ju lösenord själv när det är dags! Löste sig idag genom IT-tjänsteman. Hann dock köpa en ny kökslampa, arbetslampa. Den gamla är original 1987, lysrör med plasthölje där flugor brukar husera. Tror detta blir bra. Men elektriker måste till.

Lite smått och gott alltså för att förtränga den galna verkligheten, blod och död i Paris (också), meningslöshet. Hörde mig för igår om det behövs hjälp på ”evakueringsboendet”, det första etablerade i Växjö, som fylldes igår natt med ca 50 personer. Just nu tas kläder från Röda korset och volontärerna räcker, var svaren.

Carin Högstedt

151114