5. nov, 2015

15 timmar Sthlm, folkbildning, ABF, öppen förskola, Centralen o flyktingmottagning

Lång dag igår. Åkte hemifrån 5.40 och kom tillbaka från Stockholm 21.00. Träffade flera bekanta från Växjö i Stockholm och hade sällskap med partikamraten Eva-Britt Svensson på tåget i båda riktningarna. Blir väldigt trött av den som jag tycker långa resan och tiden det tar. Tågen flöt bra tills vi kom till Alvesta igår kväll. Där blev en mindre försening på Öresundståget. Som så ofta, tycker jag. Maken L åkt till Stockholm under dagen och vi möttes väl i Södertälje ungefär. - Höghastighetsbana, var är du? Tänkte jag, när timmarna led.

Statssekreterare med ansvar för folkbildning bl a talade på mötet med Folkbildningsrådet. Han berättade om anslagen till de nya verksamheterna med etablering och nyanländas språkundervisning. Inte så mycket pengar, men när studieförbunden får 50 milj kr mer, så blir det mycket gjort för pengarna. Han menade också att folkbildningen får allt större betydelse i den nya flyktingsituationen i Sverige. Bra för alla i så fall. Nya ledamöter i SKL-gruppen i rådet. Trevliga bekantskaper från MP och S. Vi gick tillsammans från Rosenlundsgatan till Gamla stan, där jag vek av och in till Gudrun Sjödéns kläder och annat.

Som av en händelse så har jag och Eva-Britt idag haft träff med folkbildningsorganisationens ABF Kronoberg nya chef (eller kanske inte rätt titel) Camilla. Både V Växjö och V Kronoberg är medlemmar i ABF och vi diskuterade hur vi ska samarbeta framöver. Det kommer att bli bra. Vi har haft mycket gott samarbete med ABF och Marie-Louise som nu gått i pension. Men, Eva-Britt och jag hade tänkt i samma banor – vi i V har varit lite slappa med samarbetet ett tag. Nu ska det bli bättring.  

Strax iväg till öppen förskola och familjecentral på Dalbo, ett av kommunala gruppens många studiebesök denna månad. Sedan ledigt för denna dag.

Centralen i Stockholm full av människor och frivilligorganisationer, som delar ut mat och hjälper nya flyktingar efter bästa förmåga. Samhället består av privat sektor, offentlig sektor och det som ibland kallas tredje sektorn eller social ekonomi eller civilsamhället. Alla tre sektorerna behövs varje dag för att det ska fungera. Inget nytt men behöver påpekas då och då. Hur skulle det se ut på Centralen om inte Röda korset, Sv kyrkan och andra organisationer med sina volontärer och frivilliga var där?

Carin Högstedt

151105

 

 

3. nov, 2015

Svinottan, civilsektorn, Älgvägen, potatis, hedersbrott, giftfri förskola

Hemma tidigt. Nästan ljust vid 16-17-tiden. Nu kolsvart. Det är bara att tända ljus. Imorgon med första tåget till Stockholm. Det betyder att taxin kommer 5.40. Även om jag ändå är vaken vid den tiden, så är det påfrestande att vara tvungen. Läser hellre tidningar. Nåväl. Det är som det är och det ska bli intressant att träffa Folkbildningsrådet. Brukar alltid vara någon bra föreläsare med på mötena. Folkbildningsrådet har hand om folkhögskolor och studieförbund, stöttepelare i samhället. Jag har där ett mandat tillsammans med några andra från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Vi har förmöte på Hornsgatan, en av mina älsklingsgator i Stockholm, trots avgasproblemen som är extrastora där.

Väldigt bra möte igår på Länsstyrelsen, där landshövding Kristina Alsér m fl höll i trådarna på ett ”socialt forum”, en träff mellan civilsamhällets många föreningar och organisationer och offentlig och privat sektor. I alla fall var det bra så länge jag var med. Jag gick i förväg för jag kände att 12 timmars arbetsdag får räcka. Det var mycket folk som kom! Det var en fröjd att lyssna på Helena Lindberg, generaldirektör på Myndigheten för skydd och beredskap! Så seriöst och samtidigt medkännande mänskligt. Skönt att sitta bland säkert hundra människor från alla möjliga håll och inte känna några negativa främlingsfientliga vibbar, tvärtom!

Dessförinnan fullmäktigegruppen och på förmiddagen besök på centralköket på Älgvägen. Fick klarhet i många frågor av en jättetrevlig chef, som var rätt ny. Gått från 15 år i privat verksamhet till denna kommunala verksamhet. –Nej, skolan och äldreomsorg har inte samma matsedel. –Ja, matsedlarna är desamma för de olika ”kundgrupperna” . Osäker där. Missade att penetrera. Har förskola, grundskola, gymnasium olika matsedlar? I vilket fall ställer centraliseringen till det. När väldigt många ska ha samma mat en hel vecka så blir det stora inköp och inte ens de stora leverantörerna klarar den mängden. Jag fick hur mycket information som jag ville. Det är en mycket komplex verksamhet och inget får gå fel. –Potatisen? Oätlig? Den har varit problematisk minst sagt, men nu kokas den i detta kök innan den skickas ut i kommunen som kyld. Sedan dess har klagomålen upphört, sas det. Fn tro´t, men det vore en välsignelse. Potatis är ju basfödan för många äldre. Svårt att byta ut mot pasta till exempel.

Idag först kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan kommunstyrelsen i Braås, Braåsgården. Kanske miljöombytet var positivt, för helt plötsligt var det möjligt att få igenom yrkanden!? Tillåtande stämning. Allianspartierna oense på en punkt. Lite diskussion, några voteringar men inte direkt fientlighet även om FP.s Nils Fransson har ett gott öga till mig och gärna ”småtrackar”. Det får en ju räkna med när en skriver småtrackande insändare mot Nils. Allianspartierna oense om att avskaffa vårdnadsbidraget. KD skulle behålla det. Är det ens laglenligt?

Glad att hela kommunstyrelsen köpte förslaget att ”Växjö kommun ska verka för att polisens brottsstatistik inkluderar brott utförda på nätet och även särskild statistik för s k hedersrelaterat våld ska föras av både kommunen och polisen”. Den meningen står nu för första gången under Trygghet och säkerhet i kommunstyrelsens internbudget. Det betyder att den ska följas upp.

Ett annat förslag som jag är särskilt glad över är följande: ”Växjö kommun ska under 2016-17 ha tagit bort leksaker och utrustning med farliga kemikalier från förskolorna”. Det är helt enligt miljöprogrammet, men behöver påminnas om! Det ansåg hela kommunstyrelsen.

Nog nu. Lite vila innan tidigt i säng.

Carin Högstedt

151103

 

 

1. nov, 2015

Fåglar vid husknuten, E-petitioner, Älgvägens kök, folkbildning, fikonträd

Hemma från träff med barnbarnen och deras familj i Gasslanda. Tre fasaner sprätte runt under deras fågelmatningsanordningar. Tiden rusar iväg. Snart dags att räkna fåglar vid husknuten igen (slutet på januari). Lugn helg med lite städning, lite läsning och idag mycket skrivande.

Gjort annonser, rapport om kommunala gruppens arbete oktober, skrivit en motion om att Växjö kommun ska använda sig av E-petitioner, som demokrativerktyg. Används i ett 20-tal kommuner/regioner/landsting i Sverige (som ligger långt efter andra länders bruk av E-petitioner). Det går ut på att en medborgare kan lägga upp en idé, ett förslag, på  kommunens hemsida på en viss sajt. Sedan kan andra medborgare signera och när det är uppe i ett visst antal underskrifter, så ska förslaget in i den kommunala processen och få ett beslut i sista änden. Malmö kommun har hållit på sedan 2008 och där har ca 13 000 medborgare gått in och stöttat något förslag av 1 400 och 70 har kommit in i kommunens beslutsordning. Gränsen för signeringar är i Malmö satt till 100. Så här kan medborgarna påverka dagordningen och sitt inflytande. Det är ett sätt att öka den lokala demokratin.

Skrev också en blogg till www.maqt.se. Läs gärna där!  

Imorgon till Älgvägens storkök, där matportioner till många inom hemtjänsten och skolor tillverkas, fryses och distribueras till mottagare. Hoppas få reda på varför potatisen är oätlig enligt många vittnesbörd. Och är det verkligen så att alla barn i hela kommunen ska äta efter samma matsedel? Varför? Pengar? Allt bottnar i politiska beslut, men jag vill se och höra om hur det går till på golvet. Älgvägen ska byggas ut och de kostnaderna ska tas någonstans. Är det vårdtagarna, skolbarnen eller skatten som ska betala? Värt en interpellation.

Veckan välfylld. Blev kallad till Folkbildningsrådet i Stockholm på onsdag, då jag egentligen skulle delta i debatt i Växjö på kvällen. Väljer Folkbildningsrådet, som bara har möte två gånger per år. Är ersättare men blev kallad och avstår debatten. Hoppas hitta en ersättare imorgon till debatten, som ska handla om ”Inför Paris” och klimatförhandlingar.

November och vinter. Det känns i luften. Bogserat in fikonträdet i så mycket skydd som är möjligt på altanen. Än så länge inga minusgrader. Nu dags att tända lite ljus ute.

Påminner om informationsmötet som ordnas av Trafikverket tisdag 10/11 kl 18.00, Fagrabäckskolan i Växjö, musiksalen. Viktigt möte om trafikplats Fagrabäck, klimat, miljö naturreservat, cyklar, bilister, storskaligt, buller och bilköer.

Carin Högstedt

151101

29. okt, 2015

Mimosa sensitiva, vaktlar, tågvagnar i Sandsbro, Vinternatt, Jonas

Hemma igen efter lång dag på resa till Lund, där vi träffade bonuskusiner till barnbarnen och maken L.s lilla sondotter m fl. Kom med buss nr 5 till Sandsbro samtidigt som barnbarnens mamma kom med bilen och hämtade för hemfärd med två trötta resenärer. Pappa och svärsonen direkt från tåget till Lakers-match. Besök på Botaniska trädgården i Lund jättelyckad. Busken som kurar ihop sig vid vidröring är en Mimosa med latinska talande namnet sensitiva. Vaktlar, kinesiska och japanska, såg vi på mycket nära håll. –Kan de flyga? var en fråga. Tror inte det, men ska läsa på om dessa sötingar. Nästa gång i Lund till Kulturen, om jag får bestämma.

Utökade på resan idag min samling vykort med ett från Sandsbro med tågvagnar, frankerat 1923. Har aldrig sett detta kort innan. Fick betala bra på Tradera. Känner igen telefonstolpe på kortet. Den är nu borta i och med vägbygget för sådär 10-15 år sedan.

Läser i Dagens ETC om kommande stängning av EU-migrantlägret i Malmö. -Vart ska vi ta vägen? Vad ska hända med oss? Johan Ehrenberg: ”Den skada SD åstadkommit i landet innan partiet faller samman, det hat man skapat, de lögner man spridit om invandring och flyktingar drabbar miljoner svenskar.” Ur ledaren idag i tidningen som gör att en inser att en inte är ensam i världen om åsikter som har humanistiska ideal. Det behöver stå i media varje dag. Det behöver läsas varje dag. Annars är det inte riktigt rumsrent. Så känns det. Enklast att tiga och hålla med i dagens Sverige.

I Växjö kommun kommer härbärge för EU-migranterna, Vinternatt, att öppna igen. Tack vare Svenska kyrkan och dess Diakonicentrum, som har stöd av fler frivilligorganisationer. Tack och lov kom beskedet till slut. Men ännu finns inget annat än att sova i bilar, tält och kanske pappkartonger, som jag fått rapporter om. När jag läst i Husmodern från 1955 – gå tillbaka ett par bloggar så förstår ni – så är det mycket tänkvärt att läsa en spalt med annonsering (tror den var gratis) om behov av kläder till barnen, om en vinterkappa, om skor och stövlar från ensamstående mammor, från mammor med sjuk make och så vidare. Man undrade om någon kunde avvara och skänka avlagda kläder. Det var 1955. Varje nummer av tidningen, spalt efter spalt.

Jonas Sjöstedt kommer till Växjö 14 december. Vi ska fixa studiebesök, möten och arrangera en hel dag plus öppet kvällsmöte. Toppen. Kräver extra styrelsemöte i V Växjö och det har vi nästa söndag. Men den här helgen fritt från möten för min del. Men känner hur behovet av att skriva artiklar med mera kittlar i nacken liksom behovet av att städa ute på altanen och ”trädgården”. Får bli lite både och.

Carin Högstedt

151029

28. okt, 2015

Fagrabäck, 10 nov. wow! nostalgi på hög nivå, 125 mkr, Videum, "botan"

Så är vi två partier som ifrågasätter storskaliga lösningar i Fagrabäckskrysset, infarten till Växjö från söder och öster. (V) i Växjö kommun har skrivit flera artiklar och förespråkat enklare billigare lösningar, som inte uppmuntrar privatbilismen utan stimulerar cykel och kollektivtrafik. Hittills presenterade ”lösningar” är inte i linje med det kommunala miljöprogrammet, som alla nyligen var eniga om och stolta för. Nu gör (MP) i Växjö sammaledes. Bra artikel i dagens Smp!

Trafikverket kommer att hålla ett informationsmöte på Fagrabäckskolan tisdag 10 november kl 18.00. Det är inte ett samrådsmöte – skulle ha hållits i oktober och är nu framflyttat till våren 2016 – utan ett informationsmöte och alla som är intresserade av vad som händer i krysset och vad som kommer att hända med trafiken, utsläppen, planeten, Paris och hållbarhet går naturligtvis dit och informerar sig.

Wow måste jag säga! Vilken kväll det blev med Everts kvintett och Bibliotekets vänner igår! Genialiskt drag att växla mellan musik och små föredrag om populära författare från tiden 1930-1960. Regntunga skyar, Sigge Stark, Två små röda rosor, KullaGulla, Hälsa dem därhemma, Utvandrarna, Baby its cold outside… Sångtexterna fick ny innebörd satta i sitt sammanhang med depressionen under 30-talet t ex. Mycket folk i publiken!

Min insändare, replik till Nils Fransson,  om V.s annonseringar är inne i Smp idag. Folk en träffar bara skakar på huvet åt Franssons infall och utfall. Och de stora småpojkarna som styr Växjö och Kalmar fortsätter att få publicitet för sitt envig om vem som är störst och vackrast. Uppgjort? Avundsjuk jag? Nä, men förb. För att jag inte ger mig tid att slå hål på de ”sanningar” som presenteras. Vilken statistik används? Vilka år jämförs? Används statistik eller är det förmodanden? Är det rankingar som används och i så fall vilka deltar i dessa? Vad mäts? Svarsfrekvenser? Vad mäts inte? Hemlösa, bostadslösa, trångboddhet? Sjukskrivningar?

I Växjö kommun har sagts att ca 120 milj kr blivit liggande på ett konto i nämnden för arbete och välfärds redovisning, pengar som är statsbidrag för flyktingmottagande. Dessa ska nu ut i användning fördelat på en treårsperiod. Precis när en svalt denna i sig mycket märkliga hantering, så meddelas igår på arbetsutskottet att pengarna är i användning, endast 20 milj kr har inte använts, och att vi ska få en beskrivning av hela affären!?

I övrigt så föreslår ett medborgarförslag att utvecklingsbolaget Videum ska säljas. Det yrkade S och V (jag fick tjänstgöra igår en del av tiden fast jag är ersättare) avslag på. Finns i borgerlighetens budget en skrivning om att utreda Videums verksamhet ungefär. Den verkade de ha glömt igår. Får se vad som händer i kommunstyrelsen. Videum äger alla universitetslokaler och lokaler för Företagsfabriken och Science Park. Mycket viktig verksamhet! Forskning o utveckling plus företagande baserat på kunskap = en nyckelfråga för kommunens/regionens framtid och hållbarhet! Enligt min mening.

Nu till PRO på besök i deras nya lokaler. I eftermiddag föreläsningar för oss rastfaddrar. Sedan ledigt och imorgon till Lund för att hälsa på barbarnet Julia. Vi som åker är maken L, svärsonen Mathias med barn, våra barnbarn. Vi ska gå till Botaniska och titta på näckrosbladen som orkar bära många kilo och busken som kryper ihop när en vidrör den.

Carin Högstedt

151028