6. dec, 2015

Ljusglimtar, Wolodarski, kattletargi, pepparkakor, votering är begärd

Mörkt, regn, blåst. Vore det inte för ljusgirlanger och adventsstakar hade jag inte hittat hem från Gasslanda, där jag hälsat på barnbarn med föräldrar. Har svårt för mörkerkörning. Älskar dessa ljus som lyser upp tillvaron i fönster och trädgårdar.

Ensam hemma med katterna. Maken L for till Syd-Afrika igår och är borta till lördag. Där är full sommar med 35 graders värme. Kan vara jobbigt. Jag har varit i denna samarbetskommun två gånger och bott på samma hotell som nu besökande projekt, Willow garden. Mysigt, litet, granne med golfbana och exotiska fåglar. I trädgården finns världens minsta pool. Katterna håller sig inne i busvädret. Sally passar på att krypa in bland maken L.s tröjor i garderob. De har förstånd att anpassa sig efter väder och årstid dessa katter.

Till bringat dagen i kommunhuset i Växjö med kommunala gruppen. Fem timmar gick jättesnabbt med utvärdering av vårt arbete sedan förra träffen i maj, då vi var på Evedal. Hur gick det med de planer vi la upp då? –Ja, inte alls så pjåkigt. Det kan lätt bli gnälligt i stil med varför ställer inte alla upp, varför är vi så få, varför gör inte alla det de ska? Men vid genomgången var det många plus, mycket hade förbättrats. Inte minst är vi bättre på sociala media, vi är fler insändarskribenter, vi har använt några otraditionella verktyg och så vidare. Sedan hade vi rollspel med yrkanden, reservationer, voteringar etc för att gnugga in användningen av demokratins spelregler och möjligheter. Nya aktivister i gruppen ska ha grundutbildning. Sedan är det ”trial and error” som gäller.  För övrigt är ingen av oss fullt utbildad. Det kommer alltid nya frågeställningar och snart gäller nya kommunallagen. (V)äxjös Kommunnytt – Föråldrat? Tråkigt? Kom med kritik, sa jag och drog lite historia. Vi är inne på 35.e årgången. Jag har varit med hela tiden. Alla var absolut positiva och betonade att den respons vi får när vi är på stan och möter folk live är det som gör det värt att hålla på med politik. –Utan det här bladet får vi inte veta någonting, är en återkommande kommentar. Som sagt; en mycket trevlig och rolig genomgång av många ämnen.

Tycker alla oavsett partifärg och åsikter ska läsa Peter Wolodarskis söndagskrönika i DN idag: ”Vad sa du, går Sverige bra? Det kan inte stämma” är rubriken. Den handlar om Sveriges ekonomi och tillväxt. Slutar så här: ”Vi växer för närvarande snabbt och är som land rikare än någonsin. Vår välståndsutveckling de senaste decennierna överträffar alla förväntningar. Statsskulden är låg i ett internationellt perspektiv. Det finns, med varje rimligt mått mätt, resurser för att hantera också stora samhällsutmaningar.” Kris någon?

Nu till en ny vecka, som ser trevlig ut i kalendern. Avslutas med pepparkaksbak med barnbarnen. Börjar med nätverksmöte med samverkansråden och tillgänglighetsrörelsen, en avslutning på en epok som går i graven med den nya organisationen, som den moderatledda majoriteten beslutat om. Från ca sju samverkansråd blir det nu två. Hur alla frågor som har med fysisk miljö ska hanteras återstår att se. Men det gäller att göra bästa möjliga av situationen.

Carin Högstedt

151206

 

4. dec, 2015

Öresundsbron, Tallhöjden, fikon till jul, Sydafrika, minimajoritet

Storm igen. Mörkt. Sju grader varmt. Fikonträdet har tappat alla blad men åtta fikon hänger kvar. Mest skator som äter fågelmaten. De lyckas alltid komma åt, fast vi inbillat oss att vi inhandlat småfågelmatare som ska stoppa större fåglar. Och i gräset under fågelmatarna går änder och plockar i sig rester från talgbollar och annat. Sju grader är utesittarväder en stund, om det inte vore för blåsten.

Besökte Tallhöjdens evakueringsboende där 51 personer, många barn, nu har bott i tre veckor. Det handlade om ett par dygn, men är nu som sagt tre veckor.  Vi var sex personer från (V) som träffade Fredrik, som håller i alla trådarna, plus andra anställda och så boende.  Bra att få en bild av hur det fungerar och hur folk har det här. Tack vare anställningar av människor med språkkunskaperna, så fungerar det. Det är spartanskt, madrasser på golven, men de har sovplats, de får mat och kläder. En familj vi hälsar på har tre små barn. Den yngste är tre månader. De är från Syrien. Det är två månader sedan de kom till Sverige. De har ännu ingen aning om var de ska hamna, om de kommer iväg till något asylboende imorgon eller nästa år. Ingen aning. Det måste vara väldigt frustrerande. Men de har undkommit kriget och kommit i säkerhet. Givande besök och vi är glada att vi blev mottagna trots personalens höga arbetstempo.  Konstaterar att vi gjort många ”sociala” studiebesök på senare tid. Det känns bra och mycket aktuellt.

På förmiddagen regiongruppen med mycket diskussion om situationen i Region Kronoberg sedan den borgerliga budgeten vunnit med stöd från (SD). Vad är bästa agerandet? Inga beslut utan avvakta gemensamt agerande från S+V+MP. Hela politiska situationen påverkar stämningen. Sverige vaknade idag till nyheten att Öresundsbron kan komma att stängas för att stoppa flyktingar. – Detta är inte mitt Sverige, sas runt bordet. –Var är nu öppenheten, fria rörligheten, solidariteten? 

Imorgon demonstration och möte vid scenen på Storgatan i Växjö mot NATOmedlemskap, kl 12.00 går tåget från Vattentorget. Ska dit innan maken L tar tåget till Köpenhamn för vidare färd till Sydafrika och vår samarbetskommun Potchefstroem. Det är ett projekt, politiker möter politiker och diskuterar valarbete, kontakt med medborgare och liknande. På söndag har kommunala gruppen utbildning hela dagen i det närmaste. Ska försöka hinna med att se Tjuvheder, om den fortfarande går på bio.

Ska nu försöka stänga av rubriker som ”Sverige hotar att stänga av Öresundsbron”. Det kan ju bara inte vara sant. Det är inte möjligt.

Carin Högstedt

151204

 

3. dec, 2015

Funktionshinder och mänskliga rättigheter, lokal och regional demokrati, Tallhöjden

Idag är det internationella dagen för personer med funktionsnedsättningar och mänskliga rättigheter. FNs konvention är 10 år. Sverige har skrivit under och den har gällt i sedan 2009. Utan en tanke på vilken dag det var, så skrev jag en insändare om just FN-konventionen och den kritik Sverige får på många punkter, när FN granskar Sveriges arbete med tillgänglighet. Mitt förslag tog jag med mig till arbetsgruppen inom Vänsterpartiet Växjö som kämpar med äldre- och tillgänglighetspolitik. Vi skrev under alla tre närvarande. Eva-Britt påpekade vilket datum det är. Kanske fanns det i mitt bakhuvud någonstans? Vi pratade om språkkunskaperna inom omsorgen. Vi vet att det har gjorts en inventering av språkkunskaper och att omsorgspersonal kan ett 40-tal språk, men det är ett tag sedan. Hur ser det ut i dagsläget? Det är viktigt att omsorgstagare får prata sitt modersmål. Som gammal, svag och dement glömmer en det nya språket. Eva-Britt får många frågor med sig till omsorgsnämnden. Hur är det med personalens kunskaper om våld i nära relationer och HBTQ-frågor? Hur ska vi komma vidare med delade turer, med matfrågor och mycket annat som vi möter frågor om, när vi pratar med och träffar folk. Varför kan inte Växjö kommun starta försök med kortare arbetsdag när andra kommuner kan? –Ja, det finns inte någon majoritet för det. Det är ju helt klart efter förra fullmäktige. Men hur få majoritet? Inte bara ha rätt utan få rätt? Känns som att gå i en cementblandare.

Väldigt trevlig dag. Mingel i ID.s nya lokaler. ID är Institutet för lokal och regional demokrati, som är en ideell förening, med Växjö kommun, Region Kronoberg, Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen som medlemmar. Föreningen startades x antal år sedan av en enskild person, Björn Teke, som var anställd på Kommunförbundet Kronoberg, om jag minns rätt. Jag var med i tio år i styrelsen, som ledamot/vice ordförande och ordförande i olika omgångar. Väldigt intressant. De anställda arbetar med uppdrag, nationellt och internationellt. Det handlar om demokratiutveckling, analyser, utvärderingar, mångfaldscertifieringar. Uppdragsbeställare kan vara kommuner, regioner, företag, organisationer. ID har ansvarat för regionens och kommunernas utbyte med Sydafrika t ex. Nu har de bytt lokal ute på Campus och det var väldigt trevligt besök idag. Innan jag åkte ut till Campus och ID funderade jag på hur stiftaren Björn mår nuförtiden. Inte sett honom på väldigt länge. Han bor inte i Växjö utan i Värnamo har jag för mig. Väl framme och balanserandes en julgrupp som present – vem träffar jag utanför Framtidsvägen 12 B – jo, just det, Björn Teke! Han kommer ut från och jag ska in till – vårt kära ID. Roligt!

Imorgon regiongrupp och sedan gör (V) ett besök på Tallhöjden, ett evakueringsboende för flyktingar som skulle vara ett par dygn och nu är tre veckor ungefär. 51 personer varav många barn. Vad gör de på dagarna? Hur har de det och vart ska de komma? Och när?

Carin Högstedt

151203

 

2. dec, 2015

Onninen, Inwido, Finnvedens lastvagnar, aboriginskelett och imperialism

Tre företagsbesök har fyllt dagen, tre företag som jag inte visste mycket om och inte besökt tidigare. Först Onninen, som snart ska öppna jättebutik i Växjö med VVS-saker, 7 500 artiklar. Onninen finns som företag men butiken är en nysatsning och nybyggnation på Hjalmar Petris väg i Växjö. Stor entusiasm över butiken, som ska sälja till företag i VVS-branschen. Så till Inwido, som gör fönster och dörrar, mest fönster. Produktion i Lenhovda och Bankeryd. Elitfönster är en ryggrad, men de har fler märken. All produktion i Sverige. Ca 600 personer producerar just Elitfönster. Finnvedens lastvagnar är ett familjeföretag med rötterna i Värnamo. I dagsläget finns de på 18 orter i södra Sverige. De är försäljare och ger service åt Volvos lastbilar av olika typer. 30 personer arbetar i Växjö. Där finns hyrlastbilar, verkstad, reservdelar.

Ja, det är mycket kort om tre givande besök, som ger kunskaper om sådant som är viktigt i den politiska vardagen: Kompetensförsörjningen. Det är svårt får vi höra.  Mekaniker saknas liksom produktionstekniker och andra yrkeskunniga. Vi pratar om möjligheterna att hitta kompetensen bland nyanlända från t ex Syrien. Syrierna har ofta mycket bra utbildning och står till förfogande snabbt om de får chansen. Validering liksom språkkunskaper är nödvändigt att få till så fort som möjligt. Roligt att av dessa tre företag i mansdominerade branscher leds två av kvinnor.

Igår kväll ett mycket intressant föredrag arrangerat av Bibliotekets vänner under rubriken ”Resa åter: Mjöberg och aboriginskeletten.” Lektor Piia K Posti från Linnéuniversitetet berättade om sin pågående forskning om svenska reseberättelser om Australien från 1800-tal och framåt. Eric Mjöberg var en forskare och upptäcktsresande som bl a från Australien tog massor med saker och bl a aboriginskeletten till Sverige. Han hade inga hämningar. En släkting till honom har i nutid skrivit en bok om Eric och gjort resan åter med bön om förlåtelse av aboriginerna. Forskarens frågor handlar om den lärdomsimperialism som finns i (tidiga) reseberättelser, om skuld, om ansvar, om förlåtelse och hur strukturerna lever vidare. Den europeiska kolonialismen utan geografi men i lärdomar om rasbiologi . Hur hanterar vi den idag? Det var sannerligen mycket intressant och tankeväckande. Synen på aboriginer. Synen på samer. Synen på romer. Dåtid-nutid. Tankeväckande i högsta grad. Hoppas få höra mer av Posti.

För övrigt var gårdagen fylld av kommunstyrelsemöte och därmed sammanhängande pyssel med yrkanden. Hade läst förslag till mångfaldsprogram noggrant och lade fram ett tiotal ändringsförslag, som övriga partier ska se om de håller med om inför kommunfullmäktige. I övrigt tillstyrktes enhälligt att ett företag får sätta upp tio vindkraftverk i Furubytrakten. De ska ha höjden 220 m, vilket är en avsevärd höjd som kommer att påverka landskapsbilden. Växjö kommun är inte slutstation för ärendet utan yttrar sig. Den vindbruksplan som kommunen antog för några år sedan bygger på verk på 150 m. Avståndskraven till bebyggelse är alltså tillkomna för verk på 150 m. Jag lämnade för vänsterpartiets del in en skrivelse om att revidera planen utifrån det faktum att kraftverken är betydligt högre idag och rimligen ska avstånden till bebyggelse vara längre.

I övrigt många ärenden, många yrkanden från vår sida, flera voteringar och jag återkommer till fullmäktigeärenden: Medborgarförslag om ändrad redovisning av koldioxidförbrukningen, motion (V) om legal uppställningsplats för EU-migranter med fler, motion (S) om förenklade byggregler, som får bifall och det är bra, men vi i (V) vill att det ska framgå att förenklade regler för energi och tillgänglighet inte göre sig besvär.

Nu ska jag faktiskt få i mig lite mat. Har levt på kaffebröd hittills idag. Imorgon är en ny dag.

Carin Högstedt

151202

 

30. nov, 2015

Gorm, småskalig vattenkraft, Rottne kvarn, koldioxidutsläpp - räkna rätt

Hemma rätt tidigt, frusen och hungrig. Stormen Gorm hård med många fällda träd i alla fall här i trakten. I Stocke kvarn hade en flaggstång brutits av. Många utan ström i regionen. Här i Sandsbro var det inte bara storm utan åskväder i natt. Blåser fortfarande.

Stocke kvarn, ja. Det var första företagsbesöket den här veckan. Vi träffade ägarna, ett par som har rötterna i Stocke Kvarn. Leif Jarls far var mjölnare här. En sågkvarn har funnits sedan 1500-talet, då det sågades bräder till bygget av Kronobergs slott, nu ruin. 1991 köpte paret Leif och Inger fastigheten och började investera och bygga upp ett kraftverk, som producerar småskalig vattenkraft. Idag produceras ca 140 000 förnybara kilwattimmar per år, vilket räcker till ca 30 hushåll. Vi lyssnar, går runt och tittar på gamla kvarnen och nya kraftverket, på fiskvandringsvägen och ”smoltavledare”, ett nytt ord för mig. Det är en vandringsväg för öringyngel. Här är vackert, välhållet och miljövänligt. Men vinden denna dag är iskall och jag är fortfarande frusen. Så trevligt företagsbesök – sitta i köket hos paret Jarl och höra hur småskalig vattenkraft och fiskvandring kan kombineras. Ett föredöme. Något för Paris-mötet att se och lära av. Stocke kvarn ligger nära Rottne i Växjö kommun ska jag säga till er utsocknes.

Började dagen på mammografi på lasarettet i Växjö, Kvinna från Ryd hade rest långt för samma sak. Vi pratade lite och hon undrade hur det var med avgiften, skulle den ingå i högkostnadsskyddet? –Nej men, sa jag, nästa gång vi ska hit så är det gratis tack vare beslut i regeringen med vänsterpartiet som drivkraft. Kostanden är i nuläget 200 kr och avhåller alltför många för att komma till mammografin.

Så fullmäktigegruppmöte inför morgondagens kommunstyrelse och kommande fullmäktige. 44 ärenden imorgon plus arbetsutskott på förmiddagen. Det blir många yrkanden. Får fullt upp att skriva ner dem. Flera medborgarförslag – som t ex att redovisa de fossila koldioxidutsläppen så att även det vi konsumerar av importerade varor räknas med. Det är det enda rättvisande och hållbara räknesättet. Medborgaren tycker vi kan använda det nuvarande beräkningsunderlaget och det nya parallellt. Det är inte så enkelt att beräkna utsläpp från inköpt konsumtion. Det bifaller vi. Förslaget till beslut är en lång harang som är omöjlig att följa upp, ett jaså.  Det vore en bra inledning på ”parisveckan” att verkligen gå före, att antyda att ”Europas grönaste stad” är på gång, att säga ja till detta medborgarförslag.

Carin Högstedt

151130