15. dec, 2015

Jonas Sjöstedt, Wadajir, REKO, Ljuders, Bergsbestigarna, mångfald

Vilken lyckad dag igår! Jonas Sjöstedt anlände tidigt på förmiddagen tillsammans med Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot, och så drog programmet igång med träff med föreningen Wadajir, en förening inom IOGT-NTO, som har bortåt 300 somalier som medlemmar. Så till Vårdförbundet som hade samlat många av sina styrelseledamöter och förtroendevalda. Samtal om bristyrken, specialistsjuksköterskor bland andra, om flyktingmottagandet och att ta tillvara resurser som finns i den gruppen.

Lunch på Café REKOmmenderas och den var jätteläcker och vackert dukat för kanske 14 personer, varav några från Kommunal och några från Vision. Informella samtal vid bordet och så till stadsbiblioteket för träff med media, som ställde upp bra. Eva-Britt Svensson och undertecknad med hela tiden. Efter mediaträffen tog Örjan Mossberg med sig Mia till Funkibator och jag följde med Jonas till Ljuders Nickelsilverfabrik, där vi var i verkstaden och pratade med delägare – ja, hemligheten med den här industrin är att den sedan decennier är arbetarägd. Vi fick en genomgång av historien, som började 1876 med ett gjuteri. Nu görs det metalldelar till Volvo Penta, de slipas och formas vore de juveler, fast större. Hans Svensson berättade tillsammans med Anders Salvén, som jag en gång haft som elev i Lessebo grundskola.

Så tillbaka till Växjö och det offentliga mötet med Jonas. Mia hade möte med Republikanska föreningen i Växjö och tog sedan 18-tåget till Stockholm. I Viktoriasalen – ja, vi trodde nog den var för liten, men hellre det än en för stor arena – underhöll Bergsbestigarna med både egenkomponerat och klassisk kampsång. De höjer stämningen med många meter över havet! Jonas pratade och de flesta fick plats i lokalen till slut. Jonas resonerade, förklarade och jag gillar verkligen den stilen, där lyssnare får tänka efter.

Så var kvällen slut efter ett styrelsemöte med V Växjö, som hade en enda punkt: Nästa styrelsemöte. Nu gäller nästa år och innan dess lite julefrid. Utom idag då det är kommunfullmäktige med en del kvistiga ärenden. Återkommer till det. Mångfaldsprogrammet ska tas beslut om. Mina ca tio yrkanden skulle gås igenom av mångfaldsberedningen – ja, de skulle till och med kunna prata med mig efter kommunstyrelsen och inför fullmäktige, sas det. Kan inte se att ett kommatecken ändrats. Hittar inte ens mina yrkanden i kommunstyrelsen i den förnämliga ”assistenten” där vi numera har handlingarna. Det går an när det fungerar, men det gör det inte alltid. Förra fullmäktige hade jag inte tillgång till handlingarna. Idag har Eva-Britt Svensson inte ens sin Ipad. Den är på reparation. Allt tar längre tid nu än med pappersvarianten. Jag tror dessutom kunskaperna om beslut och bakgrunder försämras.

Carin Högstedt

151215

13. dec, 2015

Civil rights defenders, lussefika, avhysningar, Jonas och Mia, 17.30 måndag

Lugn söndag med uppsättning av ljusslingor utomhus och diverse politiska göromål. Besök av dotter och lussefika med barnbarnens pepparkakor, som finns i samma terrin som min farmor hade sina pepparkakor i, i salen i huset i Äshult. Solen skiner faktiskt men det är kallare, nere på nollan.

Imorgon är Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten (V) Mia Sydow Mölleby här i Växjö. De kommer till Växjö flygplats 9.30, hämtas och så kör vi ett program med många och en del dubbla inslag. När Jonas är på Ljuders nickelsilverfabrik i Hovmantorp besöker Mia Funkibator i Växjö. Jag är med på det mesta och träffar Vårdförbundet, Kommunal, Vision. De båda senare äter vi lunch med på Café REKOmmenderas, vegetariskt, fair trade, ekologiskt, socialt företag. Mia har möte med Republikansk föreningen i Växjö. Hon har varit ordförande för Republikanska föreningen i Sverige nämligen. Vi träffar föreningen Wadajir inom IOGT-NTO och mediafolk. Dagen avslutas med öppet möte med Jonas på IOGT, Vattentorget 1 i Växjö kl 17.30. Där finns även glögg och pepparkakor och Bergsbestigarna underhåller oss. Som sagt. Fullmatad dag.

 Hela veckan är för övrigt rätt packad förutom att det drar ihop sig till jul och det är mycket som ska fixas. Jag stressas inte av sådant. Tycker det är roligt helt enkelt. Har köpt Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj och ska njuta dessa under jul och nyår. Köpte dem, lånade inte, för jag räknar med att inte vara klar med alla tre, när vi åker på semester strax efter nyår, maken L och jag.

Ser i Dagens ETC från i fredags att Civil rights defenders, en organisation som jag stöder, har kommit med en nr rapport om de utsatta EU-medborgarna, ofta romer, i Sverige. CRD utgår från mänskliga rättigheters-perspektivet. Bra att någon utgår från det. Precis vad (V)s kommunala grupp i Växjö kommun kräver i en motion som behandlas i fullmäktige på tisdag.  Som det ser ut, så kommer den att avslås med stor majoritet. Men vi är inte ensamma i världen. Civil rights defenders är en seriös organisation som säger att man ska erbjuda alternativ vid avhysningar och att barn ska få gå i skola. CRD bildades 1982 och har sitt säte i Stockholm. Ska bli medlem omgående!

Carin Högstedt

151213

 

11. dec, 2015

Jonas, pepparkakskatter, Noaks Ark, trafikkarusell, flyktingartikel, kris för vem?

Produktiv vecka. Fick igång inspirationen igår och skrev två artiklar, en om flyktingar, en om Trafikplats Fagrabäck. Inga lätta ämnen. En är inte riktigt färdig. Ska också åstadkomma något om matorganisationen i Växjö kommun, som nu gått in i nytt skede genom att den moderatledda fempartialliansen dragit tillbaka sparbetinget på 20 milj kr. I varje fall ska det inte gå så fort med besparingarna. Uttalandena om hur bra organisationen ska bli är många, långa och det behövs experter för att tolka vad de står för. Maten ska lagas så nära de som ska äta som möjligt, påstås. Men kök ska ju läggas ner och bli serveringskök? I konsekvensanalys av kommunchefen står klart och tydligt att den tänkta organisationen leder till mer transporter, fler deltider, mer matsvinn, fler halvfabrikat… Det är ju kontraproduktivt jämfört med det  som måltidspolicyn beskriver! Dessutom: Kockarnas och elevernas, de äldres och deras anhörigas inflytande över maten, matsedeln, måltiden – är borta, om den styrande majoriteten håller fast vi centralt beslutade matsedlar som alla kök ska följa.

Gårdagskvällen avslutades med ett informellt möte och middag med Noaks Arks ledning i Växjö inför kommande riksförbundsmöten, årsstämma etc. Som vanligt mycket skoj i det sällskapet och samtidigt fick vi till förslag på tre motioner till stämman, om styrelsen här är med på noterna.

Mörkt när jag åkte hemifrån igår, mörkt när jag tittade ut på kommunhusgården kl 14.00, mörkt när jag gick genom stan efter middagen, blött. Ser verkligen fram mot en veckas semester efter jul och nyår. Idag inne i stugvärmen på eftermiddagen, för då ska det bakas pepparkakor. Jag hämtar barnbarnen till fots i skolan. Vi promenerar och sätter igång. Formarna är många och utökade med katt och kanin. Det är moderna påhitt. Resten är gamla och jag tror de flesta är min mammas ursprungligen. Imorgon kommer maken L hem från Syd-Afrika. Blir intressant att höra hans upplevelser i en kommun, där jag varit två gånger och har starka minnesbilder från.

På måndag är Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten Mia Sydow Mölleby i Växjö och Kronoberg från 9.30 till 19.00 på kvällen och vi har fullt program för dessa. Ska bli roligt! Alla välkomna till möte med Jonas kl 17.30, Viktoriasalen, IOGT, Vattentorget 1 i Växjö!

Carin Högstedt

151211

9. dec, 2015

Hedersrelaterat våld, handlingsplan, adventsljusstake 1957, inspiration sökes

Hemmakväll faktiskt. Tid att skriva de där artiklarna som jag lovat mig själv och andra. Hittar inte inspirationen, men dagen är inte slut och imorgon är en ny dag och ledig förmiddag. Fick i alla fall en motion om handlingsplan mot hedersrelaterat våld, könsstympning och tvångsäktenskap skriven och inlämnad. Har en rapport som grund, beställd av Länsstyrelsen i Kronoberg (bra!) och gjord av Institutet för lokal och regional demokrati (ID) (bra!). Metoden är intervjuer med människor som arbetar i kommuner eller organisationer och inom områden där en kommer i kontakt med dessa nämnda våldsproblem. Motionen finns på www.vvaxjo.se.

I senaste numret av tidningen RETRO finns en rad elektriska adventsljusstakar från 50-talet och framåt. Där hittade jag exakt den staken som jag nyss burit ut i förrådet, där vi har en ”mellanlagringsstation” på väg till tippen eller någon loppis. Den är av plåt, tillverkad 1957, ställbar. Funkar. Tror den låg i någon fyndlåda på en auktion. Hur som helst – ingen jordad kontakt och det är därför jag tänkte avyttra den. Men efter RETRO, så ska den in igen.

Carin Högstedt

151209

8. dec, 2015

Bästa grannen och katterna, tillgänglighetsrörelsen, Gudrun, läslust, andrum

Två intensiva dagar har passerat sedan sist. Var mycket nöjd igår förmiddag när jag äntligen besökte världens bästa granne genom många år, som nu bor på särskilt boende. Hon är ca 96 och väldigt trevlig, beläst, nyfiken och vi har mycket att prata om. Otaliga veckor har hon passat våra katter, när vi varit på semester eller bortresta i jobb båda två, maken L och jag. Så roligt det var att sitta och prata! Lyckades också hitta den sorts torrfoder till katter, som vi fick av en granne, som förlorat sin katt. En jättestor påse, som våra katter älskar och inte finns på COOP eller närmaste zoologisk butik. Hittade rätt på djursjukhusets butik. Mellanstor påse 224 kr. Katterna nöjda. De vet precis vad de vill ha. Det bästa.

Hela eftermiddagen igår var det samverkansrådens årsmöte, som det kallas, en slags summering av de olika samverkansrådens arbete och verksamhet det gångna året. Det handlar om kommunens samverkan med tillgänglighetsrörelsen, det som traditionellt kallas handikapporganisationerna, ett ord som vi försöker komma bort från, alltså handikapp. God uppslutning och lite särskilt med tanke på att ny organisation avskaffat samverkansråden, som var 7-8 beroende på aktivitet, och nu är 2. Fast hela beslutet om organisationen är överklagat. Oppositionen till beslutet, S+V, var där och sa som det var; vi har förlorat och får göra bästa möjliga av situationen. Fast sinnet rann på mig när de direktmöten som nya organisationen skulle ersätta samverkansråden med visade sig vara – ett om året! Lurendrejeri. Fullmäktiges beslut säger dirketmöten, plural, årligen. Två är minimum, men borde vara minst fyra. Blev förresten lite rörd när jag märker hur många goda vänner inom rörelsen jag har och vilket förtroende. Önskar bara att tillgänglighetsrörelsen hade mer makt över utvecklingen!

Så till kommunala gruppens möte, där jag var sekreterare. Mycket diskussion om trafikplats Fagrabäck, om kommunens kostorganisation, om mångfaldsprogrammet, om flyktingsituationen och om bristen på tak över huvudet för EU-migranterna. Var helt slut när jag kom hem. Upp tidigt och skrev protokollet som blev två sidor. Ibland slår inspirationen till på konstiga uppgifter och uteblir på de som är absolut prio ett. Vad göra åt det? Allting ska fixa sig imorgon, tänker jag nu. Bra möte i alla fall. Jag lovade förslag till motion om handlingsplan för att motverka hedersrelaterat våld, könsstympning och barnäktenskap. Behovet känns stort.

Idag kommunstyrelsens arbetsutskott som inte var någon rafflande historia men med nödvändiga beslut om t ex krishanteringsplaner o dy. När det otänkbara händer så ska det vara glasklart vem som gör vad och när och hur. Under stormen Gudrun hade vi krisledningsnämnd varje dag (som jag minns) och det var intressant och lärorikt att vara med. Det sitter för evigt i minnet vilken betydelse civilsamhället och landsbygdsorganisationerna hade för att rädda medborgares liv. De visste var folk bodde, hur de levde och hittade dit.

Så arbete med programmet för Jonas Sjöstedts och Mia Sydow Möllebys besök i Växjö och Kronoberg på måndag 14 december. Slutligt förslag till pressmeddelande utskickat, alla tider justerade och nu är det bara att invänta en fullspäckad dag. Säkert något glömt eller förbisett, men jag har skickat manus till annonser och pressmeddelanden, vilket låg på mitt ansvar. Sedan är ju inte 14 december en hit för offentligt möte med alla lucior i skolor och så vidare, men många har tackat ja till att komma på facebook och det är ju en sympatiyttring bara det.

Ja, jag försöker hålla modet uppe trots det bistra politiska klimatet. Hörde att stängning av Öresundsbron inte är aktuell längre. Det var för mycket för både Liberaler och Moderater. Tydligen finns det gränser för att stänga gränser? Ikväll styrelsemöte med Bibliotekets vänner. Det är en församling som är lätt grånad i sin sammansättning, men så kreativ så det är svårt att hänga med nästan. Och helt plötsligt har en åtagit sig att gör både det ena och det andra. Det var ju min stora dröm att bli bibliotekarie och få tillgång till alla böcker! Min läslust när jag växte upp var närmast besatthet. När jag sedan läste litteraturhistoria i Lund så blev jag tvungen att läsa vissa böcker. Det tog något udden av besattheten. Men vad skulle en göra utan litteraturen? Hur som helst; vi har diskuterat program för kommande år, en del ligger fast, mycket återstår, men idéerna flödar! Andrum är ordet för dagen i politiken. Här är ett andrum för mig från politiken.

Carin Högstedt

151208