27. jan, 2016

Stora beslut, simkunnighet, 300 kr, matlagning nära de som ska äta,

En stunds lugn mellan avskedsparty för Lena Stävmo, VD i sex år för Destination Småland, som nu slutar för annat jobb i Blekinge, och Vänsterpartiet Kronobergs distriktsstyrelse. Heja Lena, du har varit jättebra VD! Innan dess har hela dagen gått till att skriva, redigera och korrläsa (V)äxjös Kommunnytt från gårdagens fullmäktige. Problemet är inte att skriva, utan att skriva för mycket och sedan tvingas korta och korta och skära. Alla i fullmäktigegruppen som kan vara med skriver olika notiser. Sedan vägs de ihop på en sida och då visar det sig alltid att vi har för mycket text. Å andra sidan är det nog bra med korta och distinkta texter. Vi var slutligen nöjda och kom fram till att vi ska dela ut bladet i de bostadsområden områden, som ska säljas ut. Hela baksidan handlar om försäljningen av över 2 000 hyresrätter, frågor som många medborgare ställer om vad som ska hända med deras hem och de svar vi kan ge. Det är aktuellt i många av stadens ytterområden men inte i Ingelstad och Åryd med fler orter där vi brukar dela, så vi byter fokus denna gång.

Det var en intensiv dag igår med kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen och kommunfullmäktige på eftermiddagen och kvällen. Kände mig helt urblåst, när jag släpade mig hem, men även nöjd. Det är inte så ofta det inträffar att jag är nöjd, men jag tyckte vi i (V) hade bra lagkänsla och gjorde bra insatser tillsamman med (S). Vi var helt eniga om helt annorlunda ”Riktlinjer för köksstrukturen” än de blågröna majoritetspartierna. Vi öppnar för frihet, flexibilitet, tillagningskök, kombinationstjänster, en egen organisation för maten i kommunen, inget sälj-köpsystem. Vi vill sannerligen inte använda den pedagogiska personalen till servering, disk och dylikt. Lärare ska vara lärare i högre utsträckning, inte mindre. Men vi förlorade i omröstningen, trots att det framgår av handlingarna i ärendet att matsvinn kan öka, transporterna likaså, deltidstjänster blir det fler av, halvfabrikat också, 20 tillagningskök läggs ner, 25 personal ska göra annat – med majoritetens förslag.  Jag tycker det är att backa in i framtiden!

Helt enhälligt var det dock att bifalla V-motionen om en Handlingsplan mot hedersrelaterat våld. Från höger till vänster var det bara lovord. Bra! Och det är en av tjusningarna med kommunpolitik. Det kan svänga från totalkonflikt i ena ärendet till helt enhälligt i nästa. Känns väldigt bra att ha författat den motionen. Nu pågår skrivande av motioner till V.s partikongress i maj. Detta hedersrelaterade våld kommer att tas upp i motioner även där.

I övrigt igår fick vi i V nej till att utreda simkunnigheten i kommunen och vilka möjligheter det finns att alla barn ska kunna lära sig simma oavsett storlek på föräldrarnas plånbok. Det blev också nej till V-motionen att låta ensamstående med barn som är beroende av ekonomiskt bistånd och har underhållsbidrag få behålla de 300 kr i månaden som regeringen har beslutat om och som det kommer statsbidrag för. –Nä, de 300 ska räknas som inkomst i Växjö kommun. Andra kommuner gör annorlunda för att höja de mest utsatta hushållens möjligheter att t ex köpa kläder till barnen utan att be om pengar till det. Efter mycket dividerande sa ordförande för nämnden för arbete och välfärd att, nej, den styrande majoriteten (M, C, MP, KD, L) vill helt enkelt inte göra detta. Därmed gick ett litet steg mot mindre barnfattigdom i Växjö kommun om intet. S+V överens om alla motionerna.

På arbetsutskottet var utförsäljningen av hyresrätterna uppe för beslut. Det återkommer jag till när fullmäktige behandlar det i februari. Innan dess görs namninsamling av SSU, flygbladsutdelningar och opinionsyttringar på olika sätt. Det är bara en stor opinion som kan stoppa, hejda, minska denna otroligt stora försäljning, som väl rör miljarder. Märk väl: Fullmäktige tar ett principbeslut nu i februari, men har ingen aning om köpesummor. När det är klart med köpare etc så kommer inte till detta till fullmäktige igen. Det gör det i liknande affärer i andra kommuner, men inte i Växjö. Miljardaffärer kan alltså avgöras utan att de folkvalda i Växjö kommun kan säga något om det. Tål att tänka på för medborgare och envar som tycker att stora principiella ärenden har sin givna plats i kommunfullmäktige.

Nu till distriktsstyrelsen. Ha en trevlig kväll!

Carin Högstedt

160127

25. jan, 2016

Araby Park Arena, bopol, socpol, bibblan, sälja hem, bygga hem?

Äntligen hemma. Jobbat i 12 timmar drygt. Eller vad en ska kalla det en gör. Plöjt mail, svarat, stämt träff med tjänstemän, läst handlingar till imorgon, varit på möten. Nu hemma, trött, hungrig, huvudvärk. Finns inget bättre än en knäckemacka i det läget. Och ena katten i knät.

Mycket trevligt möte med en arbetsgrupp inom Bibliotekets Vänner, som ska ta tag i framtiden! Så bra vi kom igång! Bådar gott. Nu tittar vi lite utanför boxen ”böcker och biblioteket mitt i stan”. BV kan ordna något på Araby till exempel. Vi kan tänka film, som ju också finns att låna. Vi kan framför allt tänka samarbeten med andra föreningar. Roligt att ha detta uppdrag och känna sig hemma direkt. Sekreterare Olof Björkmarker har fixat hemsida och skriver minnesanteckningar medan vi pratar. Milde himmel, vilken begåvad person!

Så lite tid för ett möte jag inte alls behöver vara med på, men det blev lite tid så jag deltog i ”bolagsvänsterns” träff. De som har uppdrag i de kommunala bolagen i (V) träffas ibland för att avhandla bolagsvärldens problem och glädjeämnen. Det stora är nu utförsäljningar av hyresrätterna i kommunen (drygt 2000) och bristen på bostäder i kommunen. – När blir detaljplanen för Bäckaslövsgärdet klar??? Bra fråga imorgon på ledamöternas frågestund på kommunfullmäktige. Nästa stadsdel har varit aktuell i 10 år minst. Ligger väldigt bra till och rymmer mycket. Vad hindrar?

Så till Araby Park Arena och ”dialogmötet” mellan kommunpolitiker och tjänstemän och befolkningen i Araby, Växjö kommuns miljonprogramområde, dit alla problem har hänvisats under årens lopp. Ja, förlåt, jag blir cynisk. Har hört det för många gånger. Och jag var inte ensam om det den här kvällen. Jag dämpar mig alltid i sådana här sammanhang. Lyssnar och tänker att det är ju jag som hört allt, för jag har varit med så länge. Jag måste tänka på de andra, som inte vet, så tyst och lugn. Men efter en timmes föredragningar av polis med flera, när alla släpptes loss för fika vid bord med olika rubriker, så blev jag överfallen av folk som sa att kom med något nytt, kom med handling, det här har vi hört. Jag hade nästan tänkt smita ut och hem för jag mådde inte bra, men kom inte många steg; träffade gamla bekanta, träffade folk med starka åsikter som jag delar. –Fritidsgård!  –Jamen öppna den då! Ni skar ner Araby Park Arena med tänkt café och bibliotek för några miljoner – det var väldigt korkat. Javisst! Mitt parti deltog inte i det och vi vill fortfarande skapa denna mötesplats! Varför denna glättade bild av det som görs, när innerst inne alla vet att det är trångboddheten som gör att små barn är ute om nätterna, att det går dåligt i skolan (var läsa läxor?). Varför har inte alla pengar från staten för Araby getts till människor som bor där, lever där, arbetar där, vill något? –Nej, pengarna har använts till ordinarie och vanlig kommunal verksamhet. I alltför hög utsträckning.

Hursomhelst. Det var fart på invånarna i Araby, när de väl fick komma loss! Väldigt bra med borden och kaffet runt olika frågor. Fast folk brydde sig inte särskilt om borden och frågorna heller utan tog itu med sådant de tänkt på länge med vem det vara månde. En ventil. Inte fel.

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott med en oerhört viktig och tragisk fråga: Utförsäljning av drygt 2000 hyresrätter, en hel del i Araby. Lustigt nog berördes inte försäljningarna i föredragningarna ikväll utan kommande eventuella nybyggen! –Vilket ansvar har kommunen för vårt område, när det är sålt? undrade  någon. –Ja, inget alls. Den som äger har ansvar. Så är det ju.

Det är massor med ärenden imorgon av större och mindre dignitet. Har läst det mesta men inte trafikplan centrum, så det får bli nattlektyren. Ute blött och trist. Längtar efter våren!

Carin Högstedt

160125

 

 

23. jan, 2016

När blev det fult att hjälpa andra? Roxberg, För kvinnors skull, myter, rosa himmel

Lördag förmiddag. Hela himlen rosa till frukosten idag i Sandsbro. Mycket vackert. Börjat räkna fåglar. Upptäcker att det är nästa helg som är stora fågelräknarhelgen. Hoppas på fler då än idag. Hittills bara ett par talgoxar, blåmesar och pilfinkar, trots fyllda matare. Det är väldigt olika vilka som är här beroende på temperatur, snö, vind och väderförhållanden.

Det blev en mycket bra manifestation ”För kvinnors skull” igår i Växjö. Ca 80-100 män och kvinnor deltog i bitande kyla. Bar plakat och facklor. Jeanette Holmberg, initiativtagare, är idag i Kalmar och talar på en liknande manifestation. Det bästa är att nätverket ska arbeta vidare och att en förening kommer att bildas, om det går som Jeanette planerar.

Ester Roxberg är en av krönikörerna i Smålandsposten. Hennes krönika igår eller förrgår, osäker, var mycket läsvärd. Esters farmor brukade säga att meningen med livet är att hjälpa andra. Ester berättar att hon tyckte det var klyschigt, men nu har insett att det är så det är. ”Vårt land blir sämre för varje människa vi inte tillåter att komma hit”.  Kanske någon tänker att ”varför ska jag som inte är intresserad av politik tycka någonting?” Ester angriper tystnaden. Tystnaden är inte politik för de 60 miljoner människor som är på flykt, varav hälften är barn. ”Det är inte politik för barn som dör av svält. Vi är inte våra länder, vi är inte vår välfärd. I slutänden är vi ingenting mer än människor som alla en gång föddes lika och var lika skrynkliga och hjälplösa”. Vad vill vi minnas av oss själva? undrar Ester. Att vi värnade några 100-lappar som vi trodde skulle gå förlorade? Att vi var rädda för främlingar och trodde midsommarfirandet skulle försvinna? Eller att - det värsta - vi var tysta? Kanske finns någon i vår närhet som börjar tro på myten att vi får det sämre om vi hjälper andra? Var inte tyst – så guldfrön omkring dig. Esters krönika förtjänar att läsas både en och flera gånger. Det skrivs mycket bra om den katastrof som råder i stora delar av världen. Ester har ett lite ovanligt grepp, som berör mig.

Ha en trevlig lördag-söndag!

Carin Högstedt

160123

 

 

21. jan, 2016

YH-skolor, 500 000 nya jobb, arbetslöshet, Fadime, För kvinnors skull

Kört till Kosta idag fram och tillbaka för att delta i så kallad regiondag. Regiondagarna fortsätter imorgon men det är då mer för de som har presidieposter i Region Kronoberg och kommunerna, så jag nöjer mig med en dag. Lyssnade på radion i bilen och hörde på Radio Kronoberg att Myndigheten för yrkeshögskolor har avslagit 23 av 28 ansökningar från Kronoberg. Blir uppriktigt ledsen. De här utbildningarna leder till arbete, har gott rykte och ibland slåss företagen för att få anställa dessa personer. Den nya regeringen (inte så ny längre) har utökat antal platser men troligen inte i proportion till efterfrågan. Kronoberg hade sämst antal godkända utbildningar. De flesta gick till storstäderna. Är det rim och reson i det? Vem utvärderar denna myndighet? Vad säger en analys av behovet av dylika utbildningsplatser?

Samtidigt redovisar Dagens ETC idag att inom offentlig sektor behövs inom de närmsta åren 148 000 ny personal i förskola-skola, 144 000 i vård o omsorg, 89 000 i hälso- och sjukvård, 11 000 inom tandvård, 71 000 i administration, 9 000 i kultur o fritid, 42 000 i service och 14 000 i samhällsbyggnad o teknik. Det är redan nu akut t ex inom utbildning men kommer att bli än värre. Det gäller att dammsuga i gruppen nyanlända, men det handlar också om att förebygga arbetslöshet och dålig samhällsservice på grund av brist på personal. Hur har behoven av utbildning kunnat misskötas så kapitalt? Köer i vården, köer till BUP, för många barn i förskolegrupper, utsliten personal på grund av brist på personal och runt 8% arbetslöshet, en industri som skriker efter kompetenta medarbetare. Vad kallas detta tillstånd för?

Idag är det 14 år sedan Fadime Sahindal blev mördad av sin pappa, ett så kallat hedersrelaterat våldsbrott. Ser att experter anser att ett brott som heter hedersbrott ska in i lagstiftningen. Ja, men framför allt arbeta förebyggande. Kunskaper, fakta, våga fråga – det är många som möter hedersrelaterade hot och brott, men kanske inte uppmärksammar. Det är inte enkelt och vad ska en göra? Bra att Växjö kommunfullmäktige på tisdag tar beslut om en handlingsplan för att motverka hedersrelaterat våld, tvångsäktenskap, könsstympning. Jag har skrivit det tidigare och gör det igen. V-motionen verkar gå igenom enhälligt. Ingen annan noterar detta, så jag gör det själv gång på gång. Bra motion, bra beslut.

Kom från Kosta till Växjö lagom för att delta i ”arbetsgrupp omsorg”. Tre kvinnor överlade om vad vi ska göra för äldreomsorg och tillgänglighetsfrågor den närmaste tiden. På trekvart har vi en plan; Det handlar om mat, det handlar om platser i särskilda boenden och trygghetsboenden, det handlar om tillgänglighetsstråk i stan – planerar vandring med tillgänglighetsrörelsen när snön försvunnit – just nu är det väldigt knepigt med tillgängligheten! Lite nya grepp kommer också att presenteras genom motioner.

Imorgon ska jag bland annat träffa Jeanette, som håller i manifestationen, ”För kvinnors skull”, Linnéparken 16.30, Växjö. Vi ska åka och handla facklor till manifestationen. Ska bli kul att träffa denna unga kvinna som själv är ansvarig för alltihop. Fantastiskt bra gjort!

Rapport, Antikrundan och slut på denna långa dag. Kallt som bara den. Minus 16. Börjar likna min barndom, då det ibland blev minus 30 och jag fick inte gå till skolan.

Carin Högstedt

160121

20. jan, 2016

För kvinnors skull, Bibliotekets vänner, poesi och ishockey, glasforskning

Riktigt spännande verksamhet på Glasforskningsinstitutet, GLAFO, ute på Campus i Växjö! Det hela startade 1945 och var då mest inriktat på konstglasets behov av forskning och utveckling. Glasbruken var huvudbeställare. Sedan har mycket hänt inom det området och inriktningen har ändrats till att omfatta också exempelvis fordonsglas (vindrutor), planglas med inbyggda funktioner, skumglas, mineralull. På GLAFO i Växjö arbetar 14 personer. De ser möjlighet att växa lite. De är världsledande när det gäller forskning och utveckling av konstglaset. Det blyfria glaset är GLAFOS förtjänst. De är också inne och försöker skilja återanvändbart på de nerlagda glasbruken från icke användbart. På det sättet ska saneringen inte bara innebära flytt av massorna utan verklig sanering av deponierna. Mycket intressant och hela verksamheten är i samhällets och miljöns tjänst. I sina lokaler har GLAFO hyttverksamhet. Det enda de inte kan göra är blåsa glas. I övrigt kan de göra glas för att testa material, blandningar, färger och användbarhet. – Är det svårt att rekrytera till dessa högkvalificerade jobb? – Ja, Växjö är inte första tjing och ofta är det en medföljande partner som också behöver arbete, var svaret. Jag säger det igen och igen: Växjö och regionen behöver fler FoU-arbetsplatser, ett universitetssjukhus och fler forskningsbaserade företag. Campus och kommunala utvecklingsbolaget Videum med Science Park och Företagsfabriken är goda miljöer för detta. Frågan är vad regionen och Växjö kommun kan göra för att ytterligare stimulera den kreativa miljön? Värt en egen mässa.

Så till Bibliotekets vänner (BV) och styrelsemöte. Jag var tvungen att gå efter tre kvart för ett annat möte, men det var roligt så länge det varade. Diskussion med bibliotekschefen och kultur- o fritidsnämndens ordförande om relationen mellan BV och kommunen. Efter omorganisation, så är inte alla bitar på plats. BV behöver en kontaktperson på biblioteket som kan vara den ideella föreningen behjälplig med att exempelvis kontakta förlag och författare. BV är till för biblioteket, inget mål i sig, sas från styrelseledamöter och vi kommer att få en kontaktperson, utgår jag från, efter diskussionen. Programmet för vårens kulturarrangemang i BV.s regi går inte av för hackor. Första kvällen är 16/2: ”Ett land som finns överallt. Om vårt behov av poesi. Jonas Ellerström, poet, förläggare med mer talar om poesins existentiella, sociala och politiska betydelse.” Andra kvällen är 10/3 då Daniel Enestubbe, hockey-reporter på Smålandsposten, berättar om sin bok och Guldsagan Lakers.

Påminner om ”För kvinnors skull”, manifestation fredag 22/1 kl 16.30, samling Linnéparken i Växjö. Slut på tafsande, hot, trakasserier, våld och övergrepp, i offentliga rummen, på nätet och i det fysiska, parker, gator, torg, kollektivtrafiken… Inget partipolitiskt. Startat av enskild kvinna i Växjö.

Imorgon till Kosta glashotell och ”regiondagar” torsdag-fredag. Jag är där en dag och ska lyssna på föredrag och delta i seminarier.

Ute knarrar det i snön när en går. Var på styrelsemöte i vår bostadsrättsförening tidigare ikväll. Valberedningen var kallad. Bra samtal.

Carin Högstedt

160120