11. feb, 2016

Håglöst lågtryck, Vuxnas lärande, landsbygdsperspektiv, positiva nötväckor

Plus en grad. Grått. Ser inte skillnad på sjön och himlen. Lågt lufttryck. Håglös. Modfälld. Men nu ska jag ta mig i kragen och se vad som finns av positivt:

Vi brukar ofta ha en säger en nötväcka i buskarna utanför lägenheten. Igår var där två. Ser i fågelbok att de bor i hål i träd som de inreder med jord. Hoppas de hittar ett bra hål i närheten.

Arbetsgruppen för flyktingpolitik och EU-migranter (inom V Växjö) träffades igår, delar av gruppen. Finns mycket att prata om och det är så skönt att träffa likasinnade, som fortsätter verka utifrån människors lika värde, när det haglar av förslag för att begränsa flyende människors villkor och möjligheter. En i gruppen har funderat ut en affärsidé, som möjligen skulle kunna få några kvinnor i gruppen som tigger på fötter. Vi har en plan. Kan gå åt helskotta, men vi ska försöka.

Vår kommunala V-grupp fortsätter med besök på sociala företag, förvaltningar, arbetsplatser. Det är givande. Igår var vi på ”Vuxnas lärande” som tidigare var KomVux. Bara att komma in i de nya lokalerna var intressant. Det är nämligen f d Domusrestaurang och senare kafé. Hit gick en och åt på en av få restauranger i Växjö på 1970-80-talen. Nu är det jättefina undervisningslokaler för vuxna. I kommunal regi finns ca 400 studerande och 20 lärare. Vi träffar bl a de som arbetar med Särvux. Vi lämnar nöjda med mycket information om denna viktiga verksamhet, en gång min arbetsgivare som SFI-lärare (Svenska för invandrare). Nu är SFI utlagd på olika privata företag. Ett av dem, Eductus, har vi besökt tidigare. Vårt nästa besök är ett HVB-hem i privat regi i Värends Nöbbele, ett par mil söderut i kommunen.

Sådär. Lite positivt igår. Lämnade också in en interpellation om mål i landsbygdsprogrammet för att utveckla kommunikationerna, de digitala och de fysiska, t ex cykelvägar och bredband. Nu till min arbetsplats i kommunhuset för att gräva i ”göra-listan” och så småningom styrelsemöte med V Växjö. Regnar.

Carin Högstedt

160211

 

9. feb, 2016

Art Déco, Syrien, Folket i bild, barnkonventionen ur funktion

Både kommunstyrelsens arbetsutskott och ett annat möte jag var inställd på denna dag – inställda. Passade bra efter tandutdragningen igår, mycket bra. Läst Antik o Auktion, som kom idag. Hittade där den ultimata optimala art déco-byrån för mitt släktforskararkiv. Troligen 1930-tal och okänd snickare. Finns i Lund för 19 000 kr. Plöjde igenom möblerna på en massa auktionshus för att om möjligt hitta något liknande men billigare. Gick bet. Den är så vacker! Har alltså tagit det lugnt och läst tidningar, betalat räkningar, suddat mail och plockat. Skönt.

Fått kommentarer på det jag skrev igår om tonårens böcker. –Ja, de läste jag också! –Viktigt att läsa för barnen! Och liknande. Funderat vidare. Vilken tur att Folket i bild hade medarbetare som knackade på i husen med böcker till salu. Jag tänker på 1950-talet. Då blev det en bok, som en kunde lära sig läsa i. Den hette Cirkushunden. Den största friheten - att kunna läsa. Fortfarande förvägrat många barn i världen.

Men bomber finns det resurser till. Dagens ETC idag har tre sidor om Syrien under rubriken ”Tolv länder bombar i Syrien”. Beskriver också ”Syriens väg till krig”.  Och Nina Gergi med rötterna i Syrien skriver blödande kommentar. –Finns ens de döda släktingarnas gravplatser kvar?

Mer än hälften av syrierna är på flykt, inom och utom landet. Svårt att se en ände på helvetet. Och vem skulle inte fly från det? Räck upp en hand.

Carin Högstedt

160209

8. feb, 2016

Onkel Toms stuga, Kastrullresan, tandläkeri, valberedande, Hovslund

-Nähä, mamma, de här böckerna kommer inte dina barnbarn att läsa. Dem får du tillbaka. –Va, säger jag och gapar över mina älskade böcker från barn- och ungdom. Det är klart de ska läsa de här! Böckerna det handlar om är t ex Edith Unnerstads Kastrullresan och Nu seglar PIP-Larssons, helt sönderlästa, mina ”trygghetsböcker”, oförutsägbara, humoristiska. 1952 har jag skrivit mitt namn i Kastrullresan. Sju år. Vilken lycka med en ny fin bok! Den kan jag läsa för mina barnbarn när de är här hos oss. ”Onkel Toms stuga” av Harriet Beecher Stowe. Den fick jag av moster Marja 1956, en klassiker mot apartheid i USA. Eller? Är osäker på om den håller idag, men den gjorde djupt intryck på mig, fast var den inte full av märkliga värderingar och underdånighet gentemot de vita? Ska inte läsa den för barnbarnen. Och så Helen Wells, tre böcker om Cherry Ames, ”en självständig, impulsiv och varmhjärtad flicka, som hemma i sin amerikanska småstad inspireras av doktor Joes osjälviska arbete att bli sjuksköterska för att få uträtta något riktigt” som det står på pärmen. De ska nog inte heller läsas för barnbarn. Kanske är det Cherry James fel att kvinnor har lägre löner än män. De gör ju ändå något riktigt och är så oegennyttiga.

Denna dag var det mycket kropp. Ringde tandläkaren akut och fick tid 12.45. Beställde sedan synkontroll och gick och klippte mig. Fasade för tandläkaren. Tänkte på den gången jag åkte buss från Svalliden till Oskarshamn och tandläkaren. Där skulle en tand dras ut. Jag var 7-8 år. På den tiden kunde man inte dra ut tänder under bedövning, hade de för sig. Den här tanden satt hårt. Jag fick vara hemma från skolan en eller ett par dagar för det blödde så pass. Jag glömmer aldrig det besöket hos tandläkaren. Har aldrig dragit ut någon tand sedan dess, men nu var det dags. Det kände jag. Något fel fast ingen röntgen har kunnat avslöja det. Det tog en timme, den hade tre rötter. Mer säger jag inte. Men nu bedövas det!

Klarade ett par möten, inte alltför ont i käken, men gick tidigare från kommunala gruppen, välbesökt även denna gång och med nya intresserade, som inte har några uppdrag ännu. Vi pratade en hel del äldreomsorg, flyktingpolitik, bostäder. –Ska Hovslund, ett särskilt boende för äldre, bli något annat i framtiden? Korttidsboende, serviceboende och äldrecenter. –Ja, planerna verkar inte alls dumma, sa vi.

Ute hemskt väder och ingen vårkänsla alls. Ska ta det lugnt ikväll och imorgon. En valberedning av de tre jag håller på med är klar. Förslag till V Växjös styrelse färdigt idag. Blir bra med nytt och krytt. Vad nu krytt betyder i sammanhanget.

Carin Högstedt

160208

7. feb, 2016

Aleppo, tusensköna, julen slut, städat och semlor

En tusensköna blommar ute i gräset. Igår lördags kväll satt vi ute i en timme minst. Fem grader är ju nästan ljummet. OK. Skyddat läge och gott om plädar. Nu söndag skiner solen och småfåglarna är glada. Städade för glatta livet igår, maken L och jag. Alla julslingor är nertagna och alla mattor har varit ute i friska luften. Nu dags börja duka för semlefest med barn och barnbarn. Fast barnbarnen vill inte ha semlor utan chokladpudding respektive chokladboll.

Utanför Aleppo, vid gränsen till Turkiet, står tiotusentals människor och behöver hjälp. Många har sett bilder på  bomberna över Aleppo och vilken situation där är. Ingen av oss skulle göra något annat än att fly med barnen från ett sådant helvete! Hjälpa på plats? Vilken cynism. Hjälpa i närområdet? Gränsen är stängd. Något ögonvittne sa att finns det ett helvete, så är det Aleppo.

Svarat på frågor från elev på Teknikum. Hon ska representera Vänsterpartiet i en debatt med övriga partier. Bra frågor, riktigt bra, aktuella och viktiga frågor. Roligt göra.

Kommande vecka rätt lugn. Kommunala gruppens årsmöte imorgon, studiebesök på Vuxnas lärande, träff med ”flyktingpolitiska gruppen”, lite valberedande, lite skrivande, göra annonser, distriktsstyrelsemöte. Hinner inte slöa till i alla fall.

Skön söndag!

Carin Högstedt

160207

5. feb, 2016

Inblick, klyftorna växer, semlor, tågstopp, servicebuss, dammigt

En stor eloge till inblickredaktionen på Smålandsposten för deras granskande journalistik. Idag ”Bilden av en delad stad” med grafik (Källa SCB) över stadsdelar och orter i kommunen som visar antal invånare, medelinkomst 2001 och 2013, andel utrikes födda, andel med eftergymnasial utbildning, andel socialbidragstagare och andel sysselsatta. Slutsats: Växjö växer så det knakar och det gör inkomstklyftorna också. I Araby (miljonprogramområde) har inkomsterna ökat med 7% och i andra områden, som min stadsdel Sandsbro med 57%. I Sandsbro bor 6,3% utrikes födda, i Araby 53,8%. Om Sandsbro sägs att det är ”bubblare som Växjös nya Solsidan”. Jag kom till Sandsbro 1972. Bodde då i villa först och har sedan flyttat in i bostadsrätt och bytt lägenhet ett par gånger. Mellan Sandsbro och staden var storskog. Allteftersom har skogen fällts och det har kommit nya bostäder, lite hyresrätter, många bostadsrätter och villor. Skolan har 450 elever och byggs ut nu. Som rastfadder på skolan kan jag se att sammansättningen av elever är helt annorlunda än på t ex Centrumskolan i Araby. Vi skulle blanda oss bättre. Länge har ambitionen i kommunpolitiken varit att blanda upplåtelseformerna i bostadsområdena. Det tillämpas mer eller mindre. Bra av en landsortstidning att ha en redaktion som gör fördjupande reportage fortlöpande! Bra att få svart på vitt hur det ser ut i kommunen. Och så: Vilka styrmedel har egentligen politiken? Det tål att fundera på.

Förmiddagen idag hade vi regiongruppmöte. Ägnade oss åt att prata trafikpolitik i allmänhet och tåg i synnerhet, efter tågstoppsuteblivelsen. Stora behov av investeringar i järnvägarna som finns. Numera styr Region Kronoberg över Växjö stadstrafik. Jag tror det är ohållbart. Vi måste på kommunal nivå kunna göra ändringar i linjer och lösningar snabbt och elegant allteftersom staden växer och nya bostadsområden/medborgare kommer till. Vi får medborgarförslag till kommunen om servicebussar (små, smidiga, tillgängliga), om pensionärsrabatter på vissa tider, om brister i tillgänglighet till lasarettet etc. Nu skickas dessa förslag och skrivelser vidare till regionen. Istället för att ta beslut och verkställa i kommunen, när det är befogat. De som är beroende av bussarna för att komma någonstans, äldre kvinnor t ex med vissa rörelsehinder, har inte en chans att få igenom sina idéer och förslag. Sedan tycker politiken att fler ska åka buss (eller cykla och gå), men det är precis som att det är alltid någon annan som ska göra det. Politikens uppgift är att underlätta för människorna att göra de bra miljövalen. Då får det inte vara för svårt, för otillgängligt eller för dyrt. Det är väldigt enkel logik.

Fredag eftermiddag. Det är ljust och jag är hemma. Ser dammet tydligt. Städdag imorgon.  Semlefest med barn och barnbarn på söndag. Igår ett ryck på Dalbo torg med flygbladsutdelning. 120 blad på 35 minuter fick vi ut. Ljusslingornas nermontering har börjat här hemma. Ny bänk för TV och musik på plats, filmer utrensade och de som är kvar är dolda i skåp. Mindre damm, lättare att städa.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

160205