19. feb, 2016

Poesins betydelse, Ellerström, Diakonicentrum, kommunpolitik till fots och cykel

En helsida i Smålandsposten idag om Jonas Ellerströms besök i Växjö i tisdags, då han talade om vårt behov av poesi, på stadsbiblioteket. Fantastiskt intressant. Det enda som saknas är uppgiften att Bibliotekets vänner arrangerade. Jag missade denna kväll, eftersom kommunfullmäktige sammanföll. Läser därför denna initierade artikel med stort intresse. Det kom faktiskt 100 personer och lyssnade. Alla jag talat med som var där intygar att det var mycket bra föreläsning, helt utan manus. Enligt Tina K Persson idag i Smp sa han bl a att ”poesin är en prioritering av själen snarare än kroppen. Poesin kan ge svar på sådant som aktiekurser inte kan. Kan vara både lindrande och ge röst åt sådant som tynger.” Så bra att det fortfarande finns poesi i världen!

Igår kväll hade en arbetsgrupp inom Bibliotekets vänner arbetsmöte. Vår uppgift är att komma med nya idéer och formulera föreningens mål och mening eller snarare komma med förslag till styrelsen och årsmötet. Vi spånade och pratade. Namn på författare och idéer till föreläsningar. Kan vi använda andra medier än tal? Varför inte film? Höstens program blir intressant om bara hälften av spånandet blir verklighet. Mina kamrater i arbetsgruppen och i styrelsen är oerhört belästa. Jag är impad. Och har läst mycket. Men – jag erkänner – jag är fast i deckarträsket. Lånade två igår när jag var på biblioteket. Kan inte låta bli. Egentligen letade jag efter den nya romanen, skriven av en man ur resandefolket, som nyss kommit ut. Den var utlånad och jag står nu i kö. Jag läser annat än deckare, men kan inte sova om jag inte har någon i alldeles i närheten. Kände när jag gick ut från biblioteket att det är skönt att gå på möten, där en inte ska begära votering och reservera sig.

I övrigt väldigt mycket flygbladsutdelning på alla håll och kanter. Avslutade denna dag med de båda höghusen på Dalbo. Träffat mycket folk som vill prata om läget i kommunen, om bostadsförsäljningen och som berättar att de följer fullmäktige på Öppna kanalen och att ”ni sköter er bra”.  Det sporrar så nu är hela Sandsbro klart (maken L per cykel, jag till fots) och vi kan ta helgledigt. Ska till Göteborg imorgon och fira en 70-åring, maken L.s bror Göran.

Vi fyra kvinnor i V Växjö, som utgör en arbetsgrupp för ” flyktingpolitik och EU-migranter” åt lunch på Diakoncentrum idag och hoppades (hade inte anmält vårt besök) få träffa personal för att diskutera ett par projekt, som vi går och ruvar på. Så himla lyckat! Vi får respons och positiv kritik från humanister med mycket kompetens och kunskaper om de människor som vi vill nå och hjälpa. Vi kom flera steg framåt. Dessutom mycket god lunch och jag är fortfarande mätt. Många lunchgäster och många vänner bland dem. Vilken trygghet att Diakonicentrum finns. ”Trygghet för många” övervägde jag att skriva. Men nej. Trygghet för oss alla. Det finns ett ställe att gå till, öppet för alla.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

160219

 

17. feb, 2016

2069 hyresrätter, 5 timmars debatt, (V)äxjös Kommunnytt i hetluften, drömmen om tjänstefolk

Hemma tidigt, mör i benen efter att ha delat bortåt 300 nya (V)äxjös Kommunnytt i kvarteret Jungfrulyckan på Teleborg i Växjö. Hiss upp, trappor ner. Samtidigt delade partikamrat drygt 300 i kvarterat intill. Minns inte namnet just nu. Dessa båda kvarter ska säljas, om de blågröna får som de vill. Vi rapporterar på dagens framvärkta och producerade blad hur läget är och vad som hände på fullmäktige igår. Känns oerhört meningsfullt att fullmäktigegruppen, förstärkt med Atti Andersson, orkar dels debattera och argumentera timmavis igår och idag få fram ett snyggt och koncist blad med färska nyheter från igår och dessutom hinna trycka och dela ut 600 i berörda områden. Jag är mycket stolt över ”min” fullmäktigegrupp. Dessutom har vi roligt!

Det var en synnerligen lång debatt om utförsäljningen av 2069 hyresrätter igår. Fem timmar tror jag är korrekt mått, inklusive allmänhetens frågestund, som också handlade om försäljningen. Utan tvekan finns det en opinion mot. Det påverkar dock inte majoritetens (M+C+L+KD+MP) ställningstagande ett vitten, de kommer att få sin vilja igenom, om det inte händer ett mirakel, som jag tidigare skrivit.  Men inte förrän nästa fullmäktige. Genom kommunallagens bestämmelse om minoritetsskydd blev hela försäljningen återremitterad för att fullmäktige ska få svar på frågor som: Kan man via avtal förhindra en vidareförsäljning och i så fall hur länge? Hur lång tid kan man via avtal förhindra en ny ägare att ombilda till bostadsrätter? Hur långt avtal avses skrivas mellan bostadsförmedlingen och köparna om att lämna lägenheter dit? I förslag till beslut från blågröna räknas nämligen en hel del ”krav” upp men utan att församlingen har en aning om vilken betydelse de kommer att få i kommande avtal. Är de ens juridiskt möjliga att ställa? S+V stod för återremissen med motiveringar.

Lång debatt men rätt frejdig och många ledamöter som talade från båda sidor. (V)äxjös Kommunnytt förra numret med frågor och svar om försäljningen av hyresrätterna citerades av Nils Fransson (L), som gjorde det på sitt sätt. När han i en replik fick hela svaren upplästa sa han bara: ”Jag läser som jag vill” och det blev nog det mest förlösande skrattet under kvällen. Mycket användbart; vi läser som vi vill. Anklagelser mot vänsterpartiet om skrämselpropaganda förekom. Som om det är vi som skrämt hyresgästerna!? Men på det stora hela OK klimat i denna församling.

Rekommenderar Dagens ETC.s ledare (som jag ofta gör) denna onsdag 17/2. ”Låt Calmfors irra på Clas Ohlsson!” heter den och den är både insatt i Clas Ohlsson, låglönelinjen och underhållande. Göran Greider har skrivit. Han har dessutom lyssnat på Calmfors som lär ha sagt att hans tankar om låglönejobb är ”jobb som fanns förr i tiden”. Jojo. Drängar och pigor kan en drömma om, men det är inte det som Sverige behöver.

Två intensiva arbetsdagar och nu hemmakväll. Resten av veckan blir mycket flygbladsutdelning men också möte med arbetsgrupp inom Bibliotekets vänner, besök på Diakonicentrum (lunch) och lite av varje.

Carin Högstedt

160217

15. feb, 2016

S+MP och V?, Befrielsen, kollektivboende, 2069 hyresrätter säljs

En rad lite märkliga eller udda samtal per telefon idag. Någon radonmätarfirma i Göteborg undrar om det är jag som har hand om fastigheten på Toftasjövägen. –Nja, sa jag, jag bor på adressen…men är inte ansvarig för radonmätning i husen. Lite förvirrat. Vackert väder i Göteborg, sa han.

Så ringde en kvinna, som också sitter i styrelsen för Riksförbundet Noaks Ark. Vi har aldrig haft något djupare samtal, men nu, per telefon, kom vi på att vi kunde skratta och skoja och diskutera seriöst en fråga från förra styrelsemötet. Så bra det kändes.

Och så en intervju. Tidningen Flamman ringde och saknade ett enkätsvar från mig. Inte fått någon, sa jag. Nu ställde hon frågorna muntligt. Ska (V) avbryta budgetöverläggningarna med regeringen, eftersom vi fått så lite utdelning? –Nä, sa jag, vi har en skyldighet att göra bästa möjliga av varje situation för invånarna i Sverige. De förbättringar vi fått igenom gläder de som har det svårast ekonomiskt. Det är både klass- och könsmässiga framgångar, om än i liten skala.

Sol, kallt, hög luft, ljust under eftermiddagen, då jag varit hemma och gått igenom handlingar inför morgondagen. Kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan kommunfullmäktige med ett stort ärende, 2069 hyresrätter säljs, och i övrigt inte så många ärenden. Ett medborgarförslag om kollektivboende i kooperativ hyresrätt som alternativ till de traditionella formerna blir positivt besvarad. Roligt! Inte första gången – (V) har haft minst en sådan motion och den togs också emot positivt. Sedan hände ingenting och ingenting. Nu ska det gå vägen, hoppas jag.

Läser Maria Svelands Befrielsen, om en serievåldtäktsman och hur denne påverkar många människors liv och villkor. – Hur kan det detta våld mot kvinnor fortgå genom årtusendena?

Funderar på vad som skulle kunna rubba majoriteten i försäljningsärendet imorgon? En femtedel av Växjös allmännytta väck. Det finns ju ingen konsekvensbeskrivning, varken ekonomiskt, socialt eller ekologiskt. Det finns fromma förhoppningar och ambitioner, men ingen analys av vad som händer långsiktigt med ekonomin i Växjöbostäder eller kommunen. Märk väl: Det är de billigare hyresrätterna som säljs, de som efterfrågas av många äldre t ex, i den mån de är tillgängliga för funktionsnedsatta. Det är ju dessa hyresrätter som behöver gås igenom för att kunna tillgänglighetscertifieras och anpassas för alla att kunna bo i. Det är sorgligt, men jag ser inte att någon kommer att vika ner sig och rösta mot försäljningen. Det är närmast ett mirakel som krävs.

Carin Högstedt

160215

13. feb, 2016

Basinkomst/medborgarlön, lön att leva på, lika lön för lika arbete, Vena socken,

Lördagskväll. Läser en gång till Jenny Bengtssons ledare i Dagens ETC i torsdags (11/2). Så enkelt och träffsäkert om löner att leva på, om arbetsliv, att bli utnyttjad, om hur tröttsamt det är att de som sliter alltid ska vara beredda att slita mer men för mindre lön. –Vad är det som gör att någon som kommer från ett annat land ska ha sämre lön för lika arbete just på grund av ursprung?

Läser också Smålandspostens utmärkta reportage i den gånga veckan om socialtjänsten, om hur människor tycker att de måste förnedra sig när de är i ekonomisk kris, om att målet i Växjö kommun är att allt färre får bistånd, inte att fler ska ha arbete med en lön som går att leva på. Nej, det är inte samma sak! Jag odlar tankar kring basinkomst/medborgarlön för alla och kortare arbetsdagar så fler kan få arbete och må bra. Ser till min glädje att det utreds och testas på många håll i Europa, denna ”huvudlösa idé”, som en avhandling om medborgarlön kallades. På Vänsterpartiets kongress i maj lär frågan komma upp. Den har avslagits förr, men nu finns en liten men aktiv rörelse inom partiet. Själv har jag undertecknat en motion till kongressen (skriven av en partikamrat) om att låta utreda basinkomst. Troligen kommer det att vara flera motioner om denna angelägna fråga.

Jag satt med artiklarna om socialbidragen (som det inte heter) och frågade maken L vad som skulle kunna göras. –Medborgarlön! var hans rappa svar. Ja, den idén har inte blivit mindre angelägen sedan vi hade seminarier och debatterade om detta i Växjö för ett antal år sedan. Kanske 10-15? Min vision är världsmedborgarlön. Dela på resurserna så alla garanteras mat, skola och husrum. Självfallet kommer nästan alla att arbeta om de får en chans. Men om inte chansen ges, så ska en ändå kunna leva drägligt.

Japp. Ha en trevlig lördagskväll! Själv ska jag nysta lite i släkten i Vena socken. Hittat tre fastigheter som lite avlägsna släktingar bott i ända in i nutiden, kanske även idag. Ser foton på husen i Sveriges bebyggelse, Kalmar län:  Dagåsen, Myreholm, båda torp under Stenkulla och en fastighet i Främsteby. Dessa ska besökas till sommaren.

Carin Högstedt

160213

 

 

12. feb, 2016

Vi vann! politisk logik, tillgänglighet, politisk vardag, Fagrabäck igen

Vi vann! tänkte jag när jag såg ett pressmeddelande från Växjö kommun i mailen idag. I det står nämligen att Växjö kommun kommer att göra en ny utredning kring trafiklösningen vid Fagrabäcksrondellen. Det är (MP) som önskar en ”second opinion” innan de sväljer den storskaliga ”lösningen” med hull och hår. Nu ska en ny konsultutredning göras och det stöder Stynsberg (M) som är ordförande i tekniska nämnden. –Ojojoj, tänker jag, så himla bra att vi stått på oss från (V).s sida trots både spott och spe från moderater. Jag visste att V.s motion om att hitta en småskalig lösning var uppe i tekniska nämndens arbetsutskott igår eftermiddag och trodde att det väl inträffat ett mirakel där. Jag träffade min partikamrat som var med på arbetsutskottet och var nyfiken på hur det gått med motionen. –Avslag, förstås, sa Örjan. Så samma Stynsberg yrkar avslag på något som hon dagen efter går ut till media om att hon stöder!? Visst är det underbart, logiskt och intellektuellt fullt begripligt!? Men tack (MP) för att ni stått på er i denna viktiga fråga!

Debatten om utförsäljningen av 2069 hyresrätter i kommunfullmäktige på tisdag kommer att bli hätsk känns det som. Studenterna har protesterat mot att mer än 400 studentlägenheter säljs, vilket är fullt begripligt. Då blir kommunstyrelsens ordförande arg och anser att de har en ”politisk agenda”. Han tycker att ska de påverka politiken så kan de rösta i valet 2018 enligt uppgifter i media. Det är rätt häpnadsväckande att protester inte får framföras mellan valen. De driver ju frågor som ligger i deras intressen och det är ju därför de har en studentkår. Om denna studentkår anmält att de tycker att deras lägenheter/studenthem ska säljas – hade det då ansetts vara en olämplig ”politisk agenda”? En kan undra.

I eftermiddag var SRF Växjö (Synskadades förening) på besök i kommunhuset. De driver ett projekt som heter ”Hitta rätt i politiken” och det är ta mig tusan inte det lättaste. Vi satt några från föreningen, några tjänstemän från olika nämnder och några politiker. Korta redogörelser för vad nämnderna har för ansvar, rollerna tjänstemän och förtroendevalda, hur ärenden vandrar mellan nämnder och styrelser och ibland tar god tid på sig. Nästa steg i projektet är att skicka ett ärende till kommunen för att se vad som händer med det. På frågan hur tillgänglighetsorganisationerna bäst kommer i kontakt med Växjö kommun och kan anmäla brister i tillgänglighet eller förslag till förbättringar så blev det lite rörigt. Fullmäktige tog ju nyligen beslut om organisationen och ett beslut var att ha ”en väg in”, en adress att anmäla brister o dy på. Det verkar inte ha lanserats och gjorts känt! Ska kolla upp detta! Trevlig eftermiddag hur som haver.

Igår kväll sista mötet med V Växjös styrelse före årsmötet. Vi hade mycket att planera: Internationella kvinnodagen, 1 maj, 8 april (Romernas internationella dag), 14 maj (prideparaden i Växjö) årsmötet, distriktets årskonferens med mer. Bra idéer, bra beslut och entusiasm inför vårens händelser.

Carin Högstedt

160212