5. mar, 2016

I skuggan av San Siro, Barnvagnsmarschen, mödradödlighet, PISA, 8 mars

Lördag kväll med hämtmat från Hong Kong efter aktiv dag. Nappade på en inbjudan från en bibliotekarie i Växjö till ett seminarium med två föreläsare, som jag inte visste ett skvatt om. Det hela är ett projekt för att få pojkar att läsa böcker. Växjö stadsbibliotek, Smålandsidrotten och olika idrottsföreningar står bakom. Jag tror det kallas ”Läskicken” och vänder sig till unga pojkar i idrottsföreningar. Det är ju väl känt att pojkar läser lite och att läsförståelsen minskar, liksom betygen i jämförelse med flickor. Nu, denna eftermiddag,  var vi på Myresjöhus Arena i en föreläsningssal och där var minst 200 personer, många unga, föräldrar, idrottsledare och andra intresserade. De båda föreläsarna var Niklas Krog, som varit basketspelare men är framför allt barn- och ungdomsbokförfattare. ”En krigares hjärta” är en känd bok, fantasy. Den höll han på att skriva i fem år. Niklas talade om varför han läser och varför han skriver; Det är roligt! Bra föreläsare.

Martin Bengtsson, en gång fotbollsproffs i Inter, Italien, numera författare, föreläsare och artist. Utan tvekan artist när det gäller föreläsning! Intressant, roligt, dramatiskt om hans liv från 9 års ålder, då han bestämde sig för att bli fotbollsproffs tills det tog slut med självmordsförsök och brutet kontrakt med Inter vid 17 år. Livet med fotbollsträningen blev allt. När han blev skadad och inte fick spela fotboll några veckor var hans liv plötsligt tomt. En Hultsfredsfestival fick honom att inse att musik var viktigt för honom och där var början till slutet med fotbollen. Läs boken han skrivit om sitt fotbollsliv: I skuggan av San Siro. Många i publiken idag hade läst denna bok.

Jag som sällan är på Arenastaden är glad att jag valde denna lördagseftermiddag. Ämnet pojkars sämre betyg intresserar mig mycket. Bra att det finns ett föreningsliv som tror det går att ändra. I fullmäktige är majoriteten mot att göra något åt den stora klyftan mellan pojkars och flickors resultat. V-motion nerröstad för inte länge sedan.

Innan detta seminarium deltog jag i Barnvagnsmarschen. Det var ca 11 barnvagnar (några dubbla) som i glatt lysande barnvagnsskydd och med vimplar gick från Vattentorget till scenen utanför Palladium, där det hölls tal av RFSUs ordförande i Växjö och frilansjournalisten Camilla Carnmo. Gråkallt. Fullt med folk på Stortorget, där det var vårmarknad. Vi fick samla ihop banderollen för att ta oss fram. Många frågade vad vi höll på med och vad det stod på vimplar och banderoll. Jo, stoppa mödradödligheten! Blev lite förvånad över okunskapen om Barnvagnsmarschen. Och stoppa mödradödligheten handlar ju inte om Sverige men ska ses globalt. I Sverige överlever mammor nästan alltid förlossningar, vi har rätt till aborter och kan bestämma över våra kroppar. Hygien, mödravård, barnavård är väl utbyggd – efter mycket kamp från till exempel Elise Ottesen-Jensen. Så är det inte överallt i världen. Denna marsch handlar om alla mödrar i världen. Jag minns nog rätt: Varannan minut dör en kvinna under graviditet eller förlossning. I onödan.

Carin Högstedt

160305

4. mar, 2016

Basinkomst, Ontario, Utrecht, kanadagäss, ugglehoande

Fredag kväll. Suttit ute medan mörkret föll. Stilla. Isen ligger fortfarande på Toftasjön. Hörde att Kanadagässen kommit. Och hörde en uggla hoa. Dålig på uggleljuden. Pärluggla eller kattuggla?

Annars inga sensationer denna dag. Varit huslig, röjt och planerat för altanrenovering.

Ska delta i Barnvagnsmarschen imorgon och kanske föreläsning om idrott och pojkars läsning. ”Brott och straff” spelas på teatern (läste allt av Dostojevskij som ung!) – finns mycket att göra alltid. Men en behöver också tänka efter. Gläder mig åt att basinkomst/medborgarlön är aktuellt på flera platser i världen – Utrecht, Ontario, Finland till exempel! Ett nytt sätt att tänka socialt, som går tvärs igenom partistrukturerna. Finns anhängare både höger och vänsterut.

Ha en skön helg.

Carin Högstedt

160304

 

3. mar, 2016

Södra Wood i Rottne, Alan, Blenda, 8 mars, Stubbhult, hemlagat

Dagens företagsbesök var på Södra Wood i Rottne. De gör limträ - heter det så? Milda makter!? Ja, jag var lite stressad, när jag äntligen hittade dit. I alla fall är det trä av fur 95%, gran 5%, som behandlas och säljs till framför allt England, som gör möbler av produkterna. Intressant. I Sverige är furumöbler helt ute just nu. Norge köper också mycket. 15 kollektivanställda och två tjänstemän jobbar här och de anställda har varit stabila i många år. De jobbar i tvåskift och fem är kvinnor. Talade med en av dem. Hon kontrollerar att träprodukterna är som de ska, inte sneda eller för korta etc. Hög ljudnivå i fabriken. Den enda konkurrenten i Sverige är Skruvs trä, som ju ligger i Kronobergs län det också. Givande information av Malte, chef sedan många år, som nu ska byta jobb. Företaget har en lång historia som privat företag. 2009 blev det en del av Södrakoncernen. Inga klagomål på kommunen, fast vi försökte få fram något i det längsta! Vi var fyra förtroendevalda och en tjänsteman, landsbygdssamordnaren.

Det är nu sex månader sedan Alan Kurdi, tre år, hittades drunknad på en strand.  Det ledde till manifestationer över hela landet: Refugees welcome”. Det var då det. Idag har fyra V-partister i Växjö, i vår arbetsgrupp för flyktingpolitik, en artikel i Smålandsposten. Finns på twitter och senare ikväll på www.vvaxjo-se.

Lite roligt; igår skrev Martin Thunström en ledare i Smålandsposten om skötseln av skog. Han är kritisk till Naturskyddsföreningen (NF). Det lämnar jag därhän just nu. Thunström nämner både Osaby, en gård som ägs av NF och Stubbhult i Kalmar län, som drivs som en form av kulturreservat av NF.  Mitt intresse för denna ledare var inte det politiska utan att just Stubbhult nämns. Den gården köptes nämligen av min farmors mor och styvfar på 1880-talet. Den kostade då ca 2500 kr (jag har köpeavtalet i mina gömmor). Jag är jättelycklig över att gården fortfarande är i släktens ägo, att mina syskon och jag fått husera i gamla huset en helg, att allt är sig likt och att naturen sköts av NF. Det är helt underbart att komma dit, att se ängarna, hagarna, byvägen. Finns en stuga att hyra av NF. Till denna sak hör att Thunström och jag är släkt (på lite håll). Vi har gemensam anfader född i Applekulla i Kristdala socken 1684. Stubbhult ligger i Målilla socken. Min farmors styvfar och mor kom till Stubbhult från en period som torpare i Snöfversmåla, inte så långt från Stubbhult. Kanske fick de hjälp med pengar från min farmors morfar, som var rätt välbärgad, när han dog vid den tidpunkten?

Årsmöte med föreningen Hjärnkraft i förrgår kväll var en intim och trevlig samvaro. Vi tog oss igenom ett väl förberett möte med dagordning och budget och allt som hör till. Men mellan varven var det mycket samtal om hur det kan vara att vid 39 års ålder få en stroke och tappa sin självständighet, sitt företag, sina kunskaper och – sina vänner. Det är inget vi som ännu klarat oss från hjärnskador tänker på till vardags. Dessa människor gav mig sitt förtroende och berättade. Jag brukar alltid kunna råda människor till vem de ska vända sig med det ena och det andra. Här går jag bet. En blir utskriven från sjukvården – till vad? Tomhet? Vem kan hjälpa tillbaka till självständigheten? Vissa möten är viktigare än andra och ger mycket att tänka på.

Du som är i Växjö 8 mars – samling kl 17.00 vid scenen på Storgatan. Vi går till Fria ordets hus, där det blir program för och om jämställdhet, med hjälp av poesi, egen eller andras, med mera. Flera media är uppmärksamma på Internationella kvinnodagen numera och börjar ha reportage om (bristen på) jämställdhet minst en vecka innan själva dagen.  Bra så. Till slut blir det året om eller? Jag säger det igen: Kvinnors samarbete kring Internationella kvinnodagen i Växjö i början på 1980-talet ledde till bildandet av Kvinnojouren Blenda, som varit och är en mycket effektiv, medveten och kraftfull förening, som hjälper oerhört många kvinnor och barn i utsatta situationer. Visa din uppskattning genom att gå i fackeltåget från Storgatan till Fria ordets hus 8 mars!

Så är en motion inlämnad idag om att göra ett projekt i ett hemtjänstområde, där maten lagas i hemmet, inte kommer i en brun påse utanför dörren. Eva-Britt Svensson och undertecknad har skrivit under något som vi länge pratat om. Nu ska det prövas var övriga partier står när det gäller ”mat som lagas nära de som ska äta”, som det brukar heta.

Carin Högstedt

160303

 

 

 

1. mar, 2016

Nya namn i V Växjö, Alsterfors, Oskarshamn, bostäder i Räppe, Jonsboda, Lakers

Igår kväll hade Vänsterpartiet Växjö årsmöte och det var ett lyckat sådant. Valberedningens förslag klubbades utan invändningar. Det betyder ny ordförande: Johnny Werlöv, bosatt med familj och hund i Kråkenäsryd utanför Växjö. Han är ny medlem sedan 1-2 år och har uppdrag i kommunrevisionen. Han efterträder Eva-Britt Svensson, som bett att få sluta detta uppdrag. Hon är dock kvar i styrelsen liksom undertecknad. Till vice ordförande valde mötet Monica Tengius, bosatt i Berg med familj. Vi nyvalde också till styrelsen, mycket ny medlem, Kristian Rappner, bosatt i Växjö med familj. Så det är nya förmågor kombinerade med omval av stora delar av styrelsen. Känns som en bra grund för förnyelse och stabilt utgångsläge inför val 2018. Eva-Britt avtackades som ordförande med en varm applåd. Vi hade också palestinsk mat och smörgåstårta. Verksamhetsberättelserna var gedigna och nästa alla kommunala gruppens mål uppfyllda med råge.

Är nu hemma en stund för att sedan bege mig till Vallhagen på Teleborg där föreningen Hjärnkraft har årsmöte. Jag ska sitta ordförande istället för min vän Charlotta Svanberg (S), som blivit sjuk. Fick frågan idag och hade tänkt delta i årsmötet hursomhelst, delvis för att få träffa Charlotta. Nu blev det på ett annat vis.

Denna dag har varit möte på möte; kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan kommunstyrelsen. Mycket information. Kommunchefen hade gått igenom kommunstyrelsens mål, som inte uppfyllts under 2015. De röda pluttarna ska bli gröna, tycker hon. Och redovisar vad hon menar ska göra för att det ska bli så. Bra angreppssätt, tycker jag. I övrigt redovisades senaste trygghetsmätningen. Hur oroliga är människor för att gå ut på kvällen, bli bestulna, bli antastade? Hur många har upplevt inbrott etc? Kunde inte uppfatta att någon fråga eller redovisning handlade om allt som händer på nätet av hot, hat, angrepp, trakasserier, övergrepp, stölder.

45 ärenden till kommunstyrelsen, drygt tusen sidor, om en ska läsa alla. Nästan alla ärenden var av den karaktären att de inte kommer till fullmäktige, utan – som vi säger – stannar i kommunstyrelsen. Stora ärendet som går vidare (till andra chansen!) är försäljningen av 2069 hyresrätter. S+V+SD yrkar avslag. Hade med mig en fråga från folket: Hur går det med Panncentralen och den verksamheten som finns där? Det är en mötesplats för boende i området, där t ex onsdagarnas Kvinnor emellan, är mycket uppskattade. Då får bara kvinnor vistas på Panncentralen. Denna mötesplats ingår i försäljningspaketet liksom lägenheterna runtomkring inklusive servicelägenheter för äldre och personer med behov av trygghet och nära till vård. –Kommer Panncentralens sociala verksamhet att vara kvar? –Ja. –Är det då ett oeftergivligt krav i en försäljning? –Nej, det finns inga sådana krav eller garantier. Nä, just det. Ingår Panncentralen i försäljningen? undrade S-ledamot. Det framgår ingenstans. –Det får vi kolla upp! Märk väl: Ingen av säljentusiasterna visste säkert och har inte tänkt på Panncentralens verksamhet.

Ett annat ärende dök upp hastigt; göra verksamhetsområde i Räppe eller bygga bostäder där. Det finns ett privat företag som är ägare till Wessels-tomten i Räppe och som vill bygga 540 bostäder där. Utmärkt läge tycker en rent spontant. Nu var mark intill aktuell för att göras till industriområde, vilket skulle omöjliggöra bostäder överhuvudtaget. Det är lite som pest eller kolera: Företag och arbetsplatser eller bostäder. Det finns efterfrågan på båda. MEN kan det vara så att industri- och verksamhetsmark är helt slut i Växjö kommun och att detta är enda tänkbara platsen? Nej, det är det inte. Jag var själv på Ekebergs industriområde igår på besök. Det ligger österut från stan, Räppe ligger västerut. På Ekeberg finns massor med mark kvar. Det går att göra betydligt mer attraktivt om skogen röjs så att det blir synligt, tillgängligt och inte som nu, helt dolt i skogen. OK. Det ska vara för lite grövre industri, men kan göras attraktivt för andra också. Nu finns bara ett 10-tal företag där. Alla företag vill dock inte vara på Ekeberg. De vill ha nära till flyg och till riksvägarna på västra sidan om stan. Och vad har vi där om inte hela Jonsboda-området som köptes in när S+V+MP styrde för att ha markreserv för bostäder och verksamheter. Dags att ta planlägga för verksamheter i norra Jonsboda, där det aldrig kommer att vara aktuellt med bostäder. S+V överens och förespråkar bostäder i Räppe som mest prioriterat på den nu aktuella marken. Jädra synd bara att vi inte styr.

Ska slå ett slag för nästa föreläsning som Bibliotekets vänner arrangerar; det är faktiskt ganska oförutsägbart Daniel Enestubbe, journalist på Smålandsposten, som kommer och pratar om Lakers, hockeylaget i Växjö, som Daniel skrivit en bok om Lakers. ”Sagan som skrev sig själv” är rubriken och alla är välkomna torsdag 10 mars kl 18.00, Stadsbiblioteket, Galaxen i Växjö. Jag tänker lyssna på Daniel. Ett bra tillfälle att höra om något som jag vet väldigt lite om men som spelar stor roll för många människor och Växjö kommun.

Har köpt ett par glasvaser, förmodligen Alsterfors, PO Ström, på nätauktion. De finns i Oskarshamn och det kan ge en anledning att åka dit för att få hem dem. Trevlig utflykt. Eftersom min morfars farfar föddes i Alster (Älghults socken) så blev jag intresserad (javisst är det långsökt) och två häftiga vaser blev ett kap. Alsterfors glasbruk lades ner 1980 ungefär. Vaserna är 1960-70-tal.

Nu till Hjärnkrafts årsmöte.

Carin Högstedt

160301

28. feb, 2016

Schori, Palme, Tove, Äshult, semlor, Zootropolis

Söndag förmiddag. Ledig dag förutom sedvanlig inläsning av kommunala handlingar. Både kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelse på tisdag. Övriga dagar många besök på företag. Kommunstyrelsen har så kallad företagsvecka och ledamöterna besöker 30-50 företag.  Mina måndagsbesök är dels ”Växjö Elementmontage & Prefabsystem Syd” och Burger King på Norremark. Verkligen olika och många okända storheter hela veckan. Tillsammans med min ersättare i kommunstyrelsen täcker vi in nio olika företag; en stor kunskapsmassa tillsammans.

Filmen Zootropolis i fredags med barnbarnen – ”asbra” var omdömet från dem. ”Lite läskig” också. Vi vuxna kunde glädja oss åt budskapet: Mot fördomar: Alla vilddjur är inte vildsinta och det är inte genetiskt om de visar ilska. För mångfald: Alla kan leva tillsammans och en kan bli precis det en vill, även om en är en liten, liten kanin. Polis t ex. Roligt! Speciellt sengångarna var jättebra och gulliga. Räven mycket tjusig och smart.

Igår ägnade jag några timmar åt släktforskningen. Grottade ner mig i byn Äshult i Döderhults socken och läste husförhörslängder och församlingsböcker. Ville fånga 100 års historia. En av mina tre bröder fyllde år i fredags och han föddes i Äshult. Skickade lite notiser från livet där till honom och mina andra bröder (alla yngre än jag). Vi bodde i ett rum och kök ovanpå farmor och farfar, som hade byggt ett undantagshus ca 1930. Jag bodde där 1947-50 ungefär och har mycket gott minne från den tiden (Jag var två-fem år). Äshult var en mycket levande jordbruksby med tre huvudgårdar, Äshult 1, 2 och 3 med några tillhörande torp. Äshult 2 var farmors och farfars gård, som de först arrenderat och sedan köpte loss. Ägs idag av min kusin Willy med hustru Monika. Undantagshuset ägs av barn till dem. I kyrkböckerna finns Äshult (Eshult) nämnt i mitten på 1600-talet, men är troligen mycket äldre än så. Det är vackert och översvämmat av liljekonvaljer på våren.

I övrigt så städade maken L och jag och tog itu med nästa renoveringsfas inomhus: Dusch istället för badkar. Båda sakerna får inte plats. En av döttrarna var här hemma efter jobbet igår och vi delade upp 11 dukar, broderade med jugendmönster, som vi inhandlat på nätauktion. Så väldigt vackra och välsömnade för liten summa!  Lördagskvällen avslutades med första utesittarkvällen på ett bra tag. En halvtimme – en timme går bra med filt om benen. Skulle gå ännu bättre om jag tog på mig skor och strumpor, men jag är dessvärre  alltid barfota här hemma. Av någon slags princip.

Media idag om Olof Palme, en massiv folkbildning om Sverige och världen för 30 år sedan, väldigt bra att få denna tillbakablick ur alla möjliga aspekter. Jag minns hur en partikamrat ringde maken L och mig denna morgon och väckte oss med budskapet om Olof Palmes död. Jag minns att vi deltog i en minnesstund, arrangerad av (S) i Växjö/Kronoberg i Katedralskolans aula. Jag minns också att mina invandrarelever på Studiefrämjandet gjorde mig förvånad; den stora internationella respekten för Olof Palme hade jag inte helt klar för mig. Vi hade tyst minut på måndagsmorgonen. Eleverna var från USA, Ungern och Rumänien.

Idag skriver Pierre Schori på DN Debatt (twitter: @dndebatt): ”I Olof Palmes anda bör Sverige tillkännage, att vi aldrig kommer att tillåta införandet av kärnvapen eller andra massförstörelsevapen på vårt territorium”. Detta apropå det värdlandsavtal med Nato som håller på att diskuteras. Följande är suveränt: ”Vem vet vad en annan regering, som består av partier som alla är för Natomedlemskap och mot kärnvapenfria zoner, svarar en USA-president av Donald Trumps eller Ted Cruz snitt som begär, att värdlandsavtalets paragraf om tillgång för Nato till baser på svensk mark behövs i ett läge som USA anser spänt.” Ja, bara tanken på ett Nato, lett av den starkaste makten i sällskapet, som heter Trump!

Tove Lifvendahls ledare i SvD (twitter: SvDLedare) är väl värd att läsas. Hon gör skickligt och befogad narr av politikens prat – rubriken är ”Medan vi pratar och pratar”. Så beskriver hon en privatperson på Gotland som har öppnat sitt vandrarhem för asylsökande och hur hon, Anki Boman, går in för att stödja, hjälpa, aktivera inte bara sig själv och flyktingarna utan civilsamhället runtomkring. Ledaren avslutas med: ”Det är verkligen tur att inte alla i det här landet är upptagna med att diskutera vilka ord som får användas, och om man ska säga flyktingkris eller politisk kris eller systemkris.” Ja, det är tur för annars skulle vi verkligen ha kris i Sverige. För övrigt är det naturligtvis flyktingkris men inte i Sverige utan i Syrien, Irak, Libanon etc. Hm.

Idag ut på landsbygden, till en av döttrarna som bakar semlor åt familjen. Ordet ”fastlagsbullar” finns inte i vår vokabulär. Vet inte varför. Får googla.

Nu analysera svaret på återremissen av försäljningen av 2069 hyresrätter. Svaren på de frågor vi ställer om ”kraven” som ska ingå i köpeavtal verkar sammanfattningsvis vara: Det går inte vid hastig genomläsning. Men jag ska gå igenom grundligt. Beslut på tisdag.

Ha en bra söndag!

Carin Högstedt

160228