15. mar, 2016

Unga för landsbygden, Pilås, bredband, 2069 hyresrätter, rottne, Öhr

Pust! Hemma äntligen! Blev sent hemkomst igår kväll efter mötet i Pilås med alla sockenråd/samhällsföreningar, ca 22.00. Men helt upprymd av en otrolig uppslutning, 55-60 representanter för 22 föreningar och mycket bra stämning. Det är ett fantastiskt engagemang, många idéer och kreativitet. Konstruktiv kritik, nytänkande, trötthet på att tjata om samma saker alldeles för länge innan det händer något, framgångar, kontakter föreningarna emellan, ungdomar, humor, bitska kommentarer och värme. Det är svårt att inte älska kommunens orter, byar och landsbygd. Bara att komma till Pilås är en upplevelse, att se dessa gamla mangårdsbyggnader utmed vägen gör mig grön av längtan efter att bo just så. Men det är så dags! Skulle gjort slag i saken för länge sedan. Tröstar mig som vanligt med att mina tre döttrar bor i var sitt  mer än hundra år gammalt rött hus med vita knutar i tre olika byar – i Växjö kommun. Sammanfattningsvis: Ett dynamiskt möte, som kommer att sätta spår i framtiden.

Idag på förmiddagen tre timmars krisledningsövning med försvarsmakten. Intressant. Kommunstyrelsen är krisledningsnämnd och har ansvar i kriser antingen det är krig, klimat eller andra katastrofer. Efter stormen Gudrun hade vi möte varenda dag som jag minns det. Då lärde jag mig vilken betydelse det har att civilsamhället är engagerat. Utan landsbygdens folk som visste var det fanns människor i stugorna som behövde hjälp och som visste hur man kom dit hade betydlig fler mist livet. Det intrycket glömmer jag inte. Tog upp civilsamhällets betydelse idag på övningen. Inte säker på att förståelsen för perspektivet finns.

Så till V-lunch och fullmäktigegrupp före kommunfullmäktiges början. Vi äter av tradition lunch ihop och byter stamställe. Nu har vi valt ”4 krogar” vid Växjösjön. Där kan vi sitta ute när det blir varmare. På gruppmötet går vi igenom vem som har vilket ärende och en sista strategi inför mötet. Det stora ärendet är försäljningen av 2069 hyresrätter. Vi har inget hopp om att vinna striden, men har fortfarande frågor och infallsvinklar. Jag har förberett ett första inlägg men blir plötsligt vankelmodig. Ska jag vara aggressiv? Jag är förb-d att de säljer ut dessa lägenheter som bebos av studenter, av äldre, av ungdomar, av de med vanliga inkomster och pensioner. Det är precis de här områdena som många har råd att bo i! Varför ge sig på just dessa? Och mötesplatsen Panncentralen med 35 000 besök av närboende på Dalbo varje år – vad händer? Högst disparata svar från de styrande i blå-gröna alliansen, visar det sig under mötet.

Det blir en rejäl debatt igen om försäljningen. Ingen på blå-gröna sidan ser ut som om de gläder sig och vi i oppositionen är inte glada över att förlora hyresgästernas sak. Men vi har verkligen försökt stoppa denna affär. Jag tror knappt det blir någon liknande den här mandatperioden och nästa har vi bytt styre!

Mina två interpellationer om hur kommunen följer Landsbygdsprogrammet när det gäller bostäder och kommunikationer, digitala och fysiska, fick rätt bra svar och vållade inga konfrontatoriska debatter. Jag var ”snäll” i tonen och dessutom anser jag att kommunen är bra på bostäder utanför staden – tack vare kommunala bolaget Vidingehem som bygger och finns på 22 orter i kommunen plus i Växjö stad. Det kan bli ännu bättre om kommunens planering är mer proaktiv och inte väntar tills någon ort skickar ut nödrop utan istället ser till att det finns mark och tomter hela tiden, allt enligt mål i landsbygdsprogrammet. Bredband – ständig fråga som går för långsamt – cykelvägar – ständig fråga som går ännu långsammare. Där är trafikverket sakägare och det går så långsamt att det finns  inte ord. Öhr och Rottne-Rydet  - barnens skolvägar – pratats om i 20-30 år. Trafiksäkerhet. Jag blir galen av att det inte bara görs.

Imorgon produktion av (V)äxjös Kommunnytt, möte med Destination Småland och Bibliotekets vänner med mera.

Carin Högstedt

160315

 

13. mar, 2016

Fyllerydsskogen, sagoskrivande, V Kronoberg, harmoni, ordförande

Gick faktiskt en timslång skogspromenad i Fyllerydsskogen, först utmed Toftasjön mot Fyllerydsstugan, sedan en sväng på stigar till Fyllerydsvägen och hem. Bra spänger nu över vattenfyllda delar i skogen, stabila och med nät på så det inte blir så halt. Friluftsfrämjandet kanske? Inte ett ljud av fåglar eller andra djur. Behövde verkligen röra på mig efter allt sittande igår (och alla andra dagar). Vänsterpartiet Kronoberg hade årskonferens, en välfylld heldag som avslutades med middag, som liksom lunchen var helt vegetarisk. Lite roligt att (MP) också var i Alvesta och hade årskonferens igår. De var i Folkets Hus, vi höll till på Rådmannen, privatägt konferenscentrum.

Vår konferens bestod av ett 30tal valda ombud från lokalorganisationerna plus den avgående distriktsstyrelsen m fl. Ombuden valde ny ordförande, Amelie Asp, Växjö. Ska bli roligt att följa henne in i verksamheten. Amelie har varit ersättare i styrelsen ett år. Jättebra att hon börjar nu och kan lära känna distriktet inför nästa valrörelse. I övrigt var det många omval och jag är fortfarande ordinarie ledamot.

Konferensens gäst var Hans Linde, riksdagsledamot, ursprungligen från Svedala i Skåne, där SD har ca 25%. Han berättade om livet i Svedala där hans föräldrar bor och om hur medborgarna (ett 60tal) engagerat sig i ett flyktingboende. Så kan ju hela samhället beskrivas: Å ena sidan ett hårdnande klimat med allt trängre asylrätt, å andra sidan ett civilsamhälle som engagerar sig till max och löser många problem. Numera bor Hans Linde i Göteborg. Han är talesperson i utrikespolitiska frågor. Vi tog mer än två timmar på oss att lyssna och ställa frågor om allt som rör sig: Otrygghet på landsbygden, nätbrott, Syrien, Nato, värdlandsavtalet, resurser till skola, vård och omsorg, 10 miljarder ska V få fram i budgetförhandlingarna med regeringen. Hans var en mycket balanserad, intressant och lyssnande bekantskap. Kände mig i harmoni med partiet. Över huvud taget en bra dag, 10 timmar från avfärd till hemkomst.

Här blev det ett avbrott för dotter med man och barnbarn kom. Dotterdottern och jag skrev en saga på datorn. Hon hittade på det mesta och jag skrev det mesta om den lilla tjocka blåmesen Burre. Kajsa jättenöjd. Det ska bli en hel serie om Herr Burre. Dottersonen mer avvaktande till sagoskrivande, men det kommer.

Nästa vecka är intensiv arbetsvecka. Imorgon kväll till Pilås (utanför Braås) för att ha stormöte med alla samhällsföreningar/sockenråd i Växjö kommun. 22 av de totalt 26 kommer att delta imorgon.

Carin Högstedt

160313

11. mar, 2016

Lakers, betong, Smp, Inblick, tystnadskultur, måltid, Ringsbergsskolan

Isen på Toftasjön på väg att gå upp! Underbart vårväder. Dags att ta upp cyklandet.

Riktigt bra igår kväll när Daniel Enestubbe talade om Sagan om Lakers på stadsbiblioteket. Publiken var kärnan i Bibliotekets vänner och några till. Vi satt alldeles fascinerade av Daniels framförande. Han hade alltid tackat nej till att hålla föredrag – tills nu, sa han. Han tror att skrivande är hans bästa gren. Men det var möjligt att höra en knappnål falla – så andäktigt lyssnade den inte purunga publiken. Och så fick vi ett ex av boken, om vi ville.

Innan dess gjorde V-gruppen (sex av oss) besök på Ringsbergsskolan. Det var ett avtalat besök och vi skulle träffa rektorn. Hon var dock hemma med sjukt barn och vi blev villrådiga där vi stod utanför hennes stängda expedition. Träffade dock på en lärare som gärna berättade för oss om skolan med dess estetiska pedagogik som är unik i Sverige. Så vi var nöjda, när hon måste lämna oss. Men då kommer ytterligare en lärare som visar oss runt och berättat lyriskt om skolan, eleverna, arbetssättet och tar också upp diverse skavanker när det gäller lokalerna. Hon är mycket positiv till att skolan har semestertjänst; alltså här jobbar alla vanlig 40-timmarsvecka och har vanlig semester. Hon vill ha fler pedagoger i skolan, inga lärarassistenter. Två pedagoger i varje klass skulle vara bra. Vilken entusiasm som vi fick del av den här timmen! De ÄLSKAR sin skola!

Smålandspostens Inblicksredaktion har gjort det igen; de har två dagar i rad skrivit mycket bra om Växjö kommuns nya måltidsorganisation, en organisation med diverse förhinder. Det är den blågröna alliansen som drivit och driver en sammanslagning av tidigare flera organisationer och som ska införa köp-sälj-system och spara 20 miljoner. Sparandet ska ske genom att tillagningskök, speciellt inom förskolorna och på landsbygden, ska bli mottagningskök eller serveringskök rentav. 29 kök där det nu lagas mat får en annan status och får matleveranser från annat håll. Det vill säga 29 kök har inte den mängd portioner som de styrande har satt upp som kriterier för vilken sorts kök det ska vara. Nu fick vi se i Smp vilka kök det handlar om och också läsa om den tystnad som råder i köksverksamheten. Ingen personal vill framträda med namn, vågar inte, rädda för repressalier osv. Tystnadskultur? Ja, i detta fall med denna organisationsförändring i alla fall. Det strider dock mot den kultur och arbetsmiljö som kommunen vill ha enligt sin egen Personalpolicy, antagen rätt nyligen (ett eller ett par år sedan kanske). –Det finns inga beslut ännu, sägs det. Varje kök ska bedömas för sig. Men personalen kan naturligvis räkna och läsa. 20 milj kr är 40 tjänster och 29 kök är många även om några skulle komma att undantas. Och målet, det högtidliga, var att laga mat från grunden (inte halvfabrikat) så nära den som ska äta som möjligt.  Nu antyds från ansvarigt kommunalråd att ”i något fall upplevs maten till och med bättre efter att den har transporterats”.  I vilket fall då??? Den verksamhet inom äldreomsorgen som får mest kritik, där de som äter inte är nöjda, är just maten. Det är hög tid att ta det på allvar. Vi ska ha godare mat och bättre måltidsupplevelser för alla som äter i förskolan/skolan/äldreomsorgen. Det är målet för oss i S och MP, inte att spara 20 milj. kr. Lämnade in en interpellation om ”tystnadskulturen” idag. Finns på www.vvaxjo.se.

Så har jag gjort ytterligare ett företagsbesök, på Smålands Grundteknik AB. De gjuter betonggrunder till hus och det är inget latmansgöra. De är fyra personer och de har en bra bit av sydsverige som sitt arbetsfält. Betongen är en materia som ska skötas i 10-12 timmar i sträck och dessa arbetare går upp mitt i natten för att komma fram till exempelvis Göteborg i gryningen och starta betongarbetet. Sedan kan de inte lämna förrän det är klart. Intressant att höra om detta. Svårt att ha familj med dessa arbetstider, sa ägaren.

Ja, vad allt får en inte vara med om som förtroendevald! Det är verkligen givande och nyfikenhet belönas.

Imorgon heldag i Alvesta med Vänsterpartiet Kronoberg, som har årskonferens. Nu laga god mat och äta när maken L kommer hem från en dag i Stockholm. Läser Tana French Okänt offer. Den är från 2009 och jag har inte läst den förrän nu. Mycket bra. Passar att läsa i vargtimmen, när jag ändå är vaken.

Carin Högstedt

160311

 

9. mar, 2016

Manifestet 8 mars, Bibliotekets vänner, Lakers, Lammhult, poesi, Ebba, Horace

Rätt sent hemma alla kvällar denna vecka. Bibliotekets vänner ikväll mellan 17 och 19, handla på hemvägen, ut med soporna, ut med tvätten ur torktumlaren, prata med katten Tassi som är inne och sur. Det var helt mörkt här hemma när jag kom. Det tycker hon inte om. Maken L ännu senare och disken är kvar till honom. Vårväder idag!

Kommer från Bibliotekets vänners styrelsemöte som sagt. Bra ledning av ordförande Christer Petersson. Eftertänksamt. Här kan en prata om andrum. Tänk er två timmar om böcker och författare, från Horace Engdahl till Ebba Witt-Brattström, från Karin Johannisson till Bob Hansson. Som föreläsare till hösten. Nu idéer men snart faller bitarna på plats. Det blir spännande! Det enda som begränsar är en begränsad budget.

Gårdagskvällen var också givande. Så jättebra arrangemang av olika föreningar och Fria ordets hus i Växjö. Fackeltåg från Storgatan till Fria ordets hus med latinamerikansk orkester i täten. Tal innan vi gick av Amnestyrepresentant och IKFF (Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet) samt Fria ordets hus. Sedan föredrag av kvinna från Serbien, som på engelska berättade om feminismen och Internationella kvinnodagens betydelse genom olika epoker i Serbien. Hon tyckte att Sverige borde spotta upp sig vad gäller transpersoners villkor. Hon är i Sverige och förbereder en feministfestival i Växjö i juni! Hej och hå! Det händer saker i Växjö. Fria ordets hus är verkligen en fristad och Karin och Alexandra, som arbetar där, är fantastiska. Så blev det poesi och Erika Engdahl var som alltid helt ohämmat poetisk och rolig. 10 april är det ”poetry slam” i Växjö, då ett lag tas ut till SM i estradpoesi. Erika vävde in hur en uttagning går till samtidigt som hon läste en dikt. Vid det laget var jag sugen på att gå till Café de Luxe, som också hade program på 8 mars, men på vägen dit kom jag på att jag var så trött att jag åkte hem istället. Visst! Programmet på Fria ordets hus började med att ”Manifestet 8 mars” lästes upp. Manifestet finns på nätet och är en mycket bra text av Stina Oskarsson. Lästes och skrevs under igår av många i Sverige, hoppas jag. Såg inga kända politiker från något parti förutom mitt eget. Tänkte inte på det förrän en person sa till mig:” Varför är inte alla partier här och landshövdingen? Alla borde vara med.” Så var det i början på 1980-talet i Växjö. Det var då alla partiers kvinnor och några andra föreningar samlades efter 8 mars och la grunden för Kvinnojouren Blendas tillkomst.

På förmiddagen igår var det kommunstyrelsens arbetsutskott. Ett riktigt trevligt möte med mycket bra information om vad som pågår i Lammhult när det gäller idrott, demokrati, föreningsliv, samverkan mellan ideella föreningar, kyrkor och företagen – allt för att barn och unga ska må bra, få kompisar och meningsfull fritid. Milde tid så mycket som görs!

I morgon kväll är det Bibliotekets vänner igen. Föreläsning med Daniel Enestubbe om hockeylaget Lakers i Växjö. Han har skrivit en bok om Lakers. Jag ska gå dit. Jag är som ett nyfött barn när det gäller kunskaper om Lakers. Det tar jag igen i morgon.

Carin Högstedt

160309

 

 

7. mar, 2016

Utredning hafsverk, DFF, jämställdhet? 8 mars, nytt kommunhus, Macken

Röda Korset har lämnat remissvar på regeringens förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, begränsning av anhöriginvandring och skärpta krav på egen försörjning. SvD rapporterar idag: ”Regeringens förslag ogenomtänkt hafsverk”. Ordföranden i Röda Korset, Ulrika Årehed Kågström, säger i SvD: ”Vi är verkligen djupt oroade över hela förslaget. Detta riskerar att bryta mot Sveriges folkrättsliga principer och får stora humanitära konsekvenser. Det handlar om liv och död.” ”En förutsättning för att kunna fungera normalt igen är att du har en trygghet omkring dig. Att du vet att du får träffa din familj.” Det vi bevittnar nu är att män och pojkar flyr först och att kvinnor och flickor kommer efter, fastnar vid någon gräns och blir sittande. Utan något hopp om återförening i många fall om detta lagförslag går igenom. Ett lämpligt ämne för Internationella kvinnodagen! Säg nej till TUT (tillfälliga uppehållstillstånd), låt familjer återförenas, skapa trygghet för flyende människor!

Samtidigt med detta pågående lagförslag så säger Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister, i Dagens ETC (måndag 7/3) att ”invandringen löser en stor utmaning”, nämligen den åldrande befolkningen i Sverige och jättelikt behov av arbetskraft, inte minst i offentlig sektor. Det gäller att få in nyanlända på svenskundervisning och arbete så snabbt som möjligt, anser Johansson. Det är verkligen motsägelsefullt. Vem går in med all kraft i SFI och arbete, om en inte vet vad morgondagen innebär. Får stanna? Hur länge? Familjen kommer-kommer inte? Sämsta möjliga plattform att börja nytt liv och ta hand om Sveriges äldre och barn från.

Hemma 21.30 efter möte med representant för Macken, socialt företag i Växjö kommun, och så kommunala gruppen, som höll på i 2,5 timmar. Diskuterade ett eventuellt nytt kommunhus´ placering i kommunen och när i tiden. Vi noterade att när DFF (damfotbollslaget) ansöker om pengar så är det inte självklart att det blir några. Det är skillnad på herr och dam i detta avseende. Lakers och Öster brukar få det de vill ha. Ska ta reda på bakgrunden till avslaget i kultur- o fritidsnämnden. Obegripligt hittills utifrån det som sagts i media. Beslutade lämna in motion om att gymnasieskolan ska inkludera den teoretiska delen av körkortsutbildningen. Diskuterade mycket kring sociala frågor och klassklyftor och jag har i uppdrag att höra med S om vi ska upprepa motion om att tillsätta en forskargrupp som lägger fram förslag hur klyftorna kan minska, modell ”Malmökommissionen”, som blev en framgång. Som underlag har vi Smålandspostens utmärkta inblicksreportage om det sociala tillståndet i kommunen. Ja, mycket att prata om och det tar sin tid.

Imorgon Internationella kvinnodagen och fackeltåget i Växjö startar från scenen på Storgatan. Samling kl 17.00. Vi går till Fria ordets hus, där det blir program med poesi och annat.  För jämställdhet världen över, för kvinnofrid, mot förtryck, övergrepp och orättvisa villkor mellan kvinnor och män. För asylrätt och refugees welcome, mot rasism och främlingsfientlighet.

Carin Högstedt

160307