21. mar, 2016

Trafikplats Fagrabäck igen, trägolv, tillgänglighet, (V)äxjös kommunnytt

Igår eftermiddag ordförande för årsmöte med Elöverkänsligas förening i Kronoberg län. Ett hedersuppdrag i en liten förening, som kunde visa upp en innehållsrik verksamhetsberättelse och en föredömlig plan för det kommande året. Alltid trevligt att prata med föreningens medlemmar. Den här gången var årsmötet i Högstorps församlingshem, där jag aldrig varit tidigare. Högstorp är en stadsdel i Växjö.

Vaknade vid 4.tiden idag och kände mig utvilad. Steg upp kl 5 och halv 8 var jag på gång med KommunNyttsutdelning i stan. Härligt att få saker gjorda tidigt. Fick beslut igår på att vårt altangolv godkänns av styrelsen för vår bostadsrättsförening, tog idag kontakt med byggfirma och har redan fått löfte om hjälp med bygget om ett par veckor. Passar perfekt. Vad jag ser fram mot färdig altan och att plantera blommor! Ska sitta där i solstol dag efter dag… Nåväl. Satte mig i sinnet på att min ”göralista” skulle kortas idag och det har lyckats.

Nu till Vänsterpartiet Växjös styrelsemöte med nya styrelsen. Därefter till kommunstyrelsens dialogmöte på Campus. Ska bland annat handla om universitetet, näringsliv, studentboende, trygghet och kommunikationer till-från Campus.

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott med bl a motion om enklare lösning än den storskaliga Trafikplats Fagrabäck. Förslag till beslut är avslag rakt upp och ner. Är (MP) med på det? I så fall behövs ju ingen second opinion, som de har föreslagit och fått bifall till. Det är ju bara en skenmanöver.

Carin Högstedt

160321

 

21. mar, 2016

Text

21. mar, 2016

Statistik och bostadsbyggande

Från kommunledningen i Växjö kommun hörs ofta att Växjö är bäst i Sverige på bostadsbyggande. Vi hör det så ofta att vi tar det med en axelryckning. Vilken källa används? Dagens samhälle redovisar ibland bostadsbyggandet och Växjö är inte i topp. Av en slump hittar jag i en annonsbilaga av Smart media följande under Smart Fakta om bostadsbyggandet, Kommunranking utifrån fyra perspektiv på byggvolymer:

  1. Total byggvolym byggstartad senaste 12 månaderna, de 15 bästa kommunerna, Växjö är inte med där.

  2. Bostadsbyggande, byggstartad volym senaste 12 månaderna, Växjö är nr 12.

  3. Totalt kommande byggvolym, projekteringsstartad senaste 12 månaderna, Växjö är inte med.

  4. Kommande bostadsbyggande, projekteringsstartad senaste 12 månaderna. Växjö är inte med.

     

    Nästa rubrik är kommunranking utifrån fyra perspektiv på byggvolymer per capita:

  1. Total byggvolym byggstartad senaste 12 månaderna, Växjö är inte med.

  2. Bostadsbyggande, byggstartad volym senaste 12 månaderna, Växjö är på 13 plats.

  3. Totalt kommande byggvolym projekteringsstartad senaste 12 månaderna, Växjö är inte med.

  4. Kommande bostadsbyggande, projekteringsstartad senaste 12 månaderna, Växjö är inte med.

I de fyra första om byggvolymer leder Stockholm alla. Örebro har tre femteplatser. För att nämna några exempel.

I de fyra rankingarna där det handlar om volymer per capita leder t ex Båstad det startade bostadsbyggandet, nr 2 är Trosa, nr 3 Sundbyberg. Sedan kommer Uppsala, Örebro, Sotenäs, Mölndal, Strängnäs, Järfälla, Nacka, Solna, Tanum, Växjö, Mellerud, Sigtuna. En salig blandning av kommuner.

Jag anser att vi som är förtroendevalda ska bli bättre på att redovisa varifrån vi har statistiken vi hänvisar till. Det går att läsa och räkna på många sätt. I Dagens samhälle stod det för lite sedan att Växjö kommun har detaljplaner för bostäder klara för 10 000 nya bostäder. Det blev en sanning som spreds i media som ett föredöme. Det är bara det att Växjö kommun har gott om detaljplaner för sådär 2-3 000, kanske till och med 4 000 nya bostäder. Bra så. Men varför har någon ansett det viktigt att ta i med en siffra på 10 000? Och skulle det vara bra att ha 10 000 bostäder i en skrivbordslåda? Jag bara undrar.

Carin Högstedt

160321

 

 

19. mar, 2016

Earth hour, fiskmåsar, Food 2030, Noaks Ark, Brommaflyg, BNP och tillväxten

Rubrik i Smålandsposten 16 mars: ”Invandringen sänker tillväxten”. Samma dag rubrik i Dagens ETC: ”Flyktingmottagandet lyfter svensk ekonomi”. Det är samma statistik från SCB som Smp.s ledarskribent Jacob Sidenvall har läst och Dagens ETC.s Sam Linderoth. Den senare presenterar följande siffror: ”Det sista kvartalet 2015 ökade BNP Sverige med 1,3% jämfört med perioden innan. För hela året ökade BNP med 4,1%. Flyktingströmmen till Sverige bidrog med 0,4% enheter till BNP-tillväxten under fjolårets sista kvartal. Större delen av ökningen kommer från offentlig konsumtion.” Fler har fått arbete och betalar skatt enkelt uttryckt. Också Sidenvall redovisar detta, men uttalar också att asylsökande som inte är folkbokförda drar ner BNP per capita och att välfärden måste begränsas om inte fler asylsökande avvisas. Av det drar jag slutsatsen att ju snabbare folk blir skrivna i Sverige ju bättre. Samma statistik, motsatta rubriker och slutsatser. Linderoth menar också att det finns utmaningar och att integrationen ska bli bättre. Jag har inte studerat statistiken men tycker det är intressant att jämföra slutsatser och tonläge. BNP kan ju kvitta när det handlar om krig och flyende människor, men bieffekten fler i arbete och mera skatteinkomster är inte fel. Bra att läsa många tidningar med olika politisk färg! Ibland hickar man till!

Vilket väder idag också! Har krattat gamla löv och fått undan en del skräp i trädgården. Har också avslutat Earth week veckan i Växjö kommun med att äta Food 2030 på PM. Bjöd maken L, lite orolig att det var myror och larver som bjöds. Men det var grönsaker, närodlat, ekologiskt och en hel del kantareller. Nu gäller det att komma ihåg att släcka lamporna ikväll under en timme!

Igår en rätt gräslig dag. Vaknade kl 2.00 och kom på att jag ju inte hade någon kallelse till dagens möte med Riksförbundet Noaks Ark i Stockholm. Kl ställd på 4.30. Vid det laget hade jag letat igenom dator, ipad, mobil och inte hittat. Är det möte? Har jag missat något? Många mappar har jag med Noaks Ark, men inte dagens handlingar. En mardröm för en alltid förberedd och påläst person som jag. Tågresan skulle ju ge mig tid att läsa in. Mailar upp till Sthlm. Ingen reaktion. Fast då är kl 3.00, så kanske inte så konstigt. Taxi beställd för att ta mig till stationen. Går ut i god tid. Ser taxin försvinna från parkeringen!? Springer efter och skriker. Chauffören hör inte naturligtvis, men kommer tillbaka. Han blev osäker på adressen. Nu är jag inte bara trött utan lite vrång också. Men sedan går allt som smort. Tåget lite före i Sthlm. Kommer till mötet på minuten. Inget kan förklara att jag inte fått kallelsen – bara något osäkert om problem med någon server. Tja. Vi har möte i nästan fem timmar. Det går bra. Min mötes- och föreningsvana gör mig säker. Går från Noaks Ark på Östermalm till Brommabussen. Ska flyga hem. Bromma fruktansvärt fullsatt. Bygg nytt var som helst! Eller bygg till! Vi lantisar ska ha en bekväm flygplats vi också. –Nä, jag skäms inte för att jag flyger ibland. Ser fram mot snabbtåg – fast kanske för dyrt.

Fiskmåsarna har kommit! Runt 10 grader plus. Isfritt i sjön. Lovar mig själv som alltid att följa vårens ankomst i naturen noggrant, inte bara konstatera att nu är det midsommar och jag har mest suttit på möten hela våren. Ska anstränga mig denna vår. Börjar med utesittande ikväll och bara lyssna på fågelljuden.

Carin Högstedt

160319

 

 

 

17. mar, 2016

Vena, Marocko, Barnkonventionen, demokratiutveckling, Destination Småland

Vilket vårväder! Isen på Toftasjön så gott som väck. Det bästa på hela året: islossning. Igår premiär för cyklandet de 6,3 km det är till kommunhuset. Idag – nej, svårt att hinna till Videum på Campus och till Araby på möten med cykel. Det blir långt, lite för långt efter en stillasittande vinter. Men ser fram mot mycket cykel, när det går.

Fick ett vykort på posten, inköpt på Tradera. ”Wy af Hvena”, sekelskiftet 1900. Har en liten samling Vena-vykort. Vena var en gång centrum i socknen Vena i mellersta Kalmar län. Både farmor och farfar hade många djupa rötter från byarna runtomkring: Vederhult, Träda, Östrahult, Kurehorva, Dalsebo. Det här kortet visar en byväg med hus som jag tror är helt borta nu. Vena är en ort som förlorat den ena servicen efter den andra på senare år. Ganska deppigt. En gång i tiden fanns järnvägsstation och butiker. Men kyrkan är stor och stabil. Den byggdes 1798-99. Kyrkan byggdes av alla i socknen genom dagsverken. Vid dagsverken av de allra fattigaste beslöts att de kunde få något understöd. Vid tillfälle ska jag ta min samling och gå igenom Vena bit för bit för att de vad som är kvar. Det är alltså företrädesvis gamla kort jag samlar på.

Nu är (Vä)xjös Kommunnytt nr 3 2016 producerad och under tryckning. Finns på www.vvaxjo.se. Stod i solen på Storgatan idag tillsammans med partikamrater och delade ”senaste nytt”. Bra samtal. De som stöder oss i oppositionen i kommunen börjar bli otåliga, märker jag. Tre år till och hur goda argument vi än har, så förlorar vi. En gång sålda bostäder förblir sålda. Det är nästan 100% säkert.

Styrelsemöte med Destination Småland, regionalt bolag för utveckling av besöksnäringen, igår. Vi gick igenom verksamheten och bokslutet, lyssnade på mycket intressant redovisning av representant för Destination Åsnen, snart nationalpark och med ambitioner. Upplever att det finns mycket att satsa på, många projektidéer och att det brister när det gäller tillgänglighetsarbete. Besöksmål för alla så långt det går och beskrivning på nätet vad en kan förvänta sig när en kommer med en eller annan funktionsnedsättning till campingplatser, badplatser, hotell, vandrarhem etc. Växjö kommun har startat projekt för att komma med i tillgänglighetsdatabasen (vilket ord!). Det borde hela länet göra. Verkligen angeläget för nationalparken att bli ett besöksmål, där det finns ramper och ledstänger, medveten skyltning och hissar i fågeltornen. Bara som exempel. Här, vid Åsnen, kommer fågelturismen att blomstra. Här finns fiskgjusarna t ex. Speciellt engelsmän fågelskådar och gör sådana resor. Jag tror Kronoberg är fiskgjusetätast i Europa. Eller världen? Destination Smålands verksamhet är i hög grad landsbygdsutveckling. Och besöksnäringen växer och anställer. Det finns hopp.

Idag var jag ombud på stämman med Institutet för lokal och regional demokrati (ID), som är en ideell förening, ägd av Växjö kommun, Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen och Region Kronoberg. ID blir 20 år i år 14 juni. Jag har varit med i styrelsen ca 10 av dem, som ordförande och vice ordförande, lite växelvis. Personalen, tre personer på heltid, håller i mängder av internationella (Sydafrika, Kosovo t ex) och nationella projekt (utvärderingar bl a). ID är en oas, en oväntad fågel i den offentliga världen. Varje krona i omsättningen är uppdragsbaserade, det vill säga de anställda drar själva in medlen via goda ansökningar. Stämman gick på en halvtimme. Vi ägare var helt överens med förslagen.

Mycket läsvärt i Dagens ETC idag om de marockanska barnen som finns i Sverige. Läs om Bilal som är 13 år och varit på flykt i nio. Inget land vill ha honom. Alla har behandlat mig illa, säger han. Han säger om sig själv att han är en bra människa som vill gå i skolan och inte vara hemlös. Han har inte gått en dag i skola. Alla länder han kommit till har slängt ut honom, även hans hemland. Och Sverige? Ygeman, minister: Att sakna försörjning är inte asylgrundande. Men det handlar ju om barn, svårt traumatiserade barn. Den här regeringen ska införliva Barnkonventionen i Sveriges lagstiftning – eller?

Nu till besök på fritidsgården Arabygården, som finns i Centrumskolan på Araby i Växjö. Imorgon upp i ottan för att ta tåget till Stockholm och styrelsemöte med Riksförbundet Noaks Ark. Fem timmar planeras mötet ta.

Carin Högstedt

160317