17. apr, 2016

Furuby, vindkraftverk, söndagsnoja, arbetsvecka, Funka för livet

Praktiskt arbete på och kring altanen hela dagen igår. Bra väder med sol och kaffe ute på eftermiddagen. En sväng till stan och köpte jord, gödsel och ny grill, för den gamla föll i bitar. Maken L satte ihop den nya under grymt och suckande. Gjorde fel. Tyvärr är jag ännu sämre på läsning av instruktioner. En blind fläck i huvudet helt enkelt. Tack och lov insisterade jag inte på inköp av växter. Idag nämligen svinkallt, blåst och regn. Hade lite invigningsfika med barnbarn och föräldrarna. Men vi fick sitta i köket som vilken vinterdag som helst.

Nu den vanliga söndagsnojan inför en arbetsvecka som innebär lite mer arbete än nyttigt, flera möteskvällar plus årsstämma med Noaks Arks riksförbund i Stockholm på lördag. Ska läsa in årsredovisning för Växjö kommun ikväll, producera annonser och gå igenom ärenden inför kommunstyrelsens arbetsutskott och fullmäktige. Har satt mig in i protesterna mot vindkraftspark i Furuby idag. Det är Furuby direkt-möte imorgon kväll och vindkraftsparken är på dagordningen. Några boende i närheten av kraftverken har skickat sina åsikter om ett ofullständigt underlag och stark kritik av analyser av buller, av intrång i fornminnen och skyddade naturområden, av det planerade vägsystemet. De 220 m höga verken, som ett bolag begär tillstånd för, kräver ju breddning av befintliga småvägar för att överhuvudtaget kunna transporteras till sina platser. Samtidigt – sol, vind och vatten ska ersätta fossilbränslena om vi ska kunna hejda klimatförändringarna. Det är viktigt att lyssna på de människor som ska leva med vindkraftverken och placeringen av de 10 verken ska göras noggrant. Ortsbefolkningen har bäst kunskaper om hur miljön ser ut och var djur och fåglar har sin gång. Kom på att jag förra året gjorde skrivelse till kommunstyrelsen om att revidera vindbruksplanen. När fullmäktige tog beslut om den planen var så här höga (220 m) vindkraftverk inte påtänkta. Därför behöver avstånden mellan bostäder och kraftverken bedömas utifrån de nya höjderna. Men jag fick nej till den skrivelsen.

Kommande vecka är det Funka för livet-mässa i Växjö, i Tipshallen. Intressant, spännande och roligt. Ska delta så mycket jag kan och se innovationer inom hjälpmedel, lyssna på föredrag och se pjäsen ”Churchill var inte klok han heller” med Östra Teatern. Mässan pågår onsdag – torsdag och åtminstone torsdag ska jag kunna vara där en hel del. Utmärkt privat initiativ denna mässa! Det är andra gången den är här.

Slut för idag.

Carin Högstedt

160417

 

 

15. apr, 2016

Poliser mot nätbrott, 70 nya miljoner, Åsnen, Kurrebo, Jät, ideellt arbete

Igår hade styrelsen för Destination Småland ett telefonmöte för att besluta om att söka pengar hos Tillväxtverket och Leader Linné till projekt Destination Åsnen, den nya nationalparken som öppnar 2017. Det handlar om att göra nationalparken till ett besöksmål med utvecklande av företag, övernattningsmöjligheter, mat, fågelskådning (fiskgjusarna) etc. De tre berörda kommunerna har beslutat att lägga 200 000 kr var per år i fyra år i detta projekt. Jag tror på idéerna och är en varm tillskyndare av att ja, sök medel, vi kommer att få dem. Chansen är unik, Åsnen är unik, fiskgjusarna och örnarna kan förgylla vilken besökares upplevelse som helst! Idag läser jag en insändare i Smålandsposten av ”boende på Vemboö med omnejd”. Jag känner flera av undertecknarna. En familj har planterat en mängd nya äppelträd och gör must och annat. Här är ju äppelriket. Välskrivet protesterar de mot Tingsryds kommuns långt framskridna planer på att sälja Kurrebo vid Åsnens strand, en anläggning som lockat många besöker, busslast på busslast, till Kurrebo där det finns en vacker trädgård, kaffe med utsikt över Åsnen, en oas som dragit folk som sedan åkt till Börjes i Tingsryd och andra besöksmål i trakten. Jag har nog läst om Kurrebos svårigheter och inte minst om Tingsryds kommuns sparplaner, men det slår mig plötsligt: Här ska vi söka pengar för att utveckla nya Kurrebo samtidigt som det befintliga ska säljas – till vad då vete gudarna. Den ena handen… Tänk om Tingsryds kommun! Detta är ju en regional fråga och har mycket med Destination Åsnen att göra. Och en resursfråga. Och en marknadsföringsfråga.

Kört Ljungby fram och tillbaka för ett regiongruppmöte. Vi satt på våning 7 i sjukhuset med fin utsikt. Diskuterade budget och annat. Fått tid för vår kommunala grupp att besöka förskolan ”Dagishaket”, ett personalkooperativ som fungerat sedan starten för sådär 20 år sedan. Åt lunch med kompis häromdagen som berättade mycket positivt om denna förskola. Dags för besök. Har alltid varit negativ till själva namnet Dagishaket. Kanske därför jag aldrig varit där, fast det ligger nästgårds i Sandsbro.

Nu är det klart: Det blir 70 milj kr i budgeten av de tio miljarderna från S+V+MP, som går till Växjö. Omräknat i nya jobb ca 140. Det bästa är att de inte är detaljstyrda och att de kommer varje år. Det är inget tillfälligt hugskott. Såg en rubrik i någon tidning idag på morgonen –”Vänsterpartiet vinnare, folket förlorare”. Om vårbudgeten alltså. Minns inte var jag läste den, hittar den inte trots idogt letande men jag hittar inte på och har inte sådana mardrömmar. Vilket folk har förlorat på att även barn i fattiga familjer kan få glasögon? Eller att de kan få medicin? Eller att hyresrätter kan byggas med investeringsstöd? Eller att tusentals medborgare/invånare kan få anställning i arbeten i verksamheter som skriker efter mer personal? Eller fler poliser som kan arbeta med nätbrotten, som idag inte hinns med? Nej, grattis Sverige, välfärden, kommuner/regioner och folket, speciellt de med magra plånböcker!

Igår kväll i Jät och träffade representanter för, tror jag, åtta olika samlingslokaler i södra kommundelen. Det var andra träffen den här veckan och jag är nöjd med dem, bra uppslutning, goda idéer och frågor. Vi kommunansvariga kommer att få diskutera en hel del och ändra vissa rutiner och kriterier för bidragen till lokalerna. Det är en av lärdomarna. Sedan finns det möjligheter att samverka bygdegårdarna emellan och t ex söka Leader-medel för utveckling av t ex ungdomsverksamhet, där jag tror det går att göra mer för bygdens ungdomar. Diskussion om värdet av det ideella arbetet. Det tas för givet att landsbygdens invånare ska göra mycket insatser ideellt. Det görs i stan också, sa representant från IOGT mitt Växjö och räknade upp en lång rad verksamhet för barn och unga utan några bidrag från något håll. Så är det, men det tas mer som självklart att en rondellplantering i Gemla sköts av boende där, men i stan är det tekniska nämnden som gör det. Det var ett av de första påståendena jag fick höra när jag var helt ny som landsbygdsansvarig. Jag blev svarslös. Det ”angreppet” har hjälpt att ha landsbygdsperspektivet med mig.

Nu fredag och jag ska ta ledigt och njuta av altanen och soldiset. Dags att ta ut en solstol till det nya trägolvet. Dags att titta på hur nysådda gräsfrön gror.

Carin Högstedt

160415

 

15. apr, 2016

Text

13. apr, 2016

Vårbudget, Kalvsvik, Berg, landsbygdsutveckling, 10 miljarder, bygdegårdar

I Berg i norra Växjö kommun igår kväll, i bygdegården förstås. Norra Växjö kommuns samlingslokalers styrelser  inbjudna att prata framtid, bidrag, problem och glädjeämnen. Ca 25 personer där och det blev ett bra möte, tycker jag. Vi två med ansvar för landsbygden i kommunstyrelsen, Eva Johansson (C ) och jag plus landsbygdssamordnaren Therese och tjänsteperson, med uppgift att föreslå de kommunala bidragen till dessa lokaler, var där för kommunen. 2,9 miljoner kr rör det sig om varje år. Det är många som söker och får bidrag. Förra året 27 i hela kommunen. Annika från Leader Linné Småland informerade om möjligheterna att söka projektpengar ur den kassan. Therese informerade om Växjö kommuns landsbygdsprogram, befolkningsutvecklingen, som är positiv, och om Länsstyrelsens landsbygdsprogram och de statliga pengarna som går att söka där för många olika investeringar. Vad behöver bygdegårdarna satsa på? Det landade bland annat i ny teknik: Möjligheter att visa bilder även i de små rummen. Möjligheter att bidra till integration (datorer t ex), replokaler för ungdomar, Utrustning för kurser, för barn, lekplatser var ett stort önskemål. Energibesparingar diskuterades också. Mycket är gjort inom det området men det kan göras mer. . Imorgon samma tema i Jät, där de samlingslokaler som finns i södra kommunen ska träffas. Känns meningsfullt att träffa dessa människor som lägger många ideella timmar på sin bygdegård, allt för att bidra till utveckling, trivsel och en demokratisk mötesplats. Jag tror på satsningar för och med traktens ungdomar. I Berg vill ungdomar öppna en kooperativ affär, men den stora bygdegården räcker inte till. Den är alltså uthyrd till kooperativ förskola, till ett gym och en skytteförening t ex. Det ger stabila inkomster till verksamheten.

Igår var dagen då jag lämnade bostaden på morgonen helt utan altangolv och kom hem, mellan möten i kommunhuset och Berg, till ett nytt golv, en ny altan. Jättefint!  Det här är dagen då mannen som ska installera dusch i badrummet kom kl 7 och satte igång. Badkaret gjorde sorti. Just nu är kl 14 och det börjar se ut som att vi kan duscha ikväll. Jag har turligt nog inga möten idag och har ägnat mig åt att möblera altanen, planterat penséer och försökt att begränsa antalet prylar så att det inte ser ut som den eviga loppisen. Återstår plattsättning och ett äppelträd, som ska ersätta det skadade vi hade. Trädgårdstjänst i tur att rycka in igen.

Imorgon medlemsmöte i V Växjö. Vi har Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson med oss via länk och de informerar om vårbudgeten och vad partiet kunnat påverka. Och det är inte lite skulle jag vilja påstå. 10 miljarder kr till landsting/regioner och kommuner är ingen struntsumma. Det är många arbeten i välfärden, som skriker efter de här resurserna. Såvida de används just till förskola, skola, till vård och omsorg. De är inte detaljstyrda alls, vilket är bra, och de är inte projekt under ett eller ett par år utan fortsätter att komma.  Hör på nyheterna att de borgerliga gör sitt bästa för att vara negativt kritiska till allt som rör sig i budgeten. (SD) kallar den ”vansinnig”. Budgeten är nog riktigt bra! De tio miljarderna kan bli 60,70 kanske 100 miljoner till Växjö kommun. Som jag tidigare skrivit: 100 mille omräknat i tjänster blir ca 200 nya arbeten. Det gör skillnad i förskolans grupper t ex. Men – det är brist på lärare, brist på förskollärare. Det är brist på många yrkeskategorier. Vad utbildar sig folk till nuförtiden egentligen? Och var är bristyrkesutbildningarna?  Valideringar? Det pratas mycket om behoven men går för långsamt.

Gjort tur till södra kommunen, Kalvsvik i måndags, med Åsa Karlsson-Björkmarker (S). Vi besökte skolan/förskolan där och pratade om maten och den nya organisationen. I Kalvsvik hade de mottagningskök till för tre år sedan. Föräldrarna protesterade och ville ha ”hemlagad” mat till barnen. Då blev det tillagningskök och alla nöjda. Nu är det fråga om det ska bli mottagningskök igen och vilken poäng det skulle vara med den förändringen? För mig obegripligt. Men det var det jag skulle säga; vilken vacker landsbygd det är i Växjö kommun antingen en kör söderut eller norrut!

En av döttrarna varit på besök nu i eftermiddag. Hon ville se altanen i verkligheten, inte bara på foton jag mailat. Fick med beröm godkänt. Gott om plats för familjestunder.

Carin Högstedt

160413

 

 

10. apr, 2016

Haren springer, rödhake, fasan, sädesärla, samlingslokaler, Tävelsås

Satt igår tidig kväll med kikare på altanen i ett par timmar. Noterade talgoxe, gräsänder, kanadagås, fiskmåsar, storlom, skator. Inget sensationellt utan de vanliga. Men så kommer årets första sädesärla och promenerar på gång-cykelvägen mellan oss och Toftasjön. Precis som alltid! Verkligen ett vårtecken. Och idag på morgonen – det första vi ser är en stor hare som skuttar på gång-cykelvägen. Första gången på alla år vi bott här. En enda gång har vi sett en älg simma i sjön. En natt en kall vinter stod en räv utanför i snön. Och inte bara en hare idag utan också en rödhake. Kommer ibland men ett bra tag sedan vi såg någon. Tyvärr är de lättfångade byten för katter. Gäller även sädesärlorna som rör sig mycket på marken.

 I Gasslanda i eftermiddags hos barnbarnen med föräldrar såg vi bland andra bofinkar och en praktfull fasan, som ställde sig på en sten och glänste med sina färgglada fjädrar. Löste korsord med barnen och spelade spel.  Imorgon kväll behövs vi som barnvakter. Ska bli roligt även om jag ska på möte med kommunala gruppen, så räknar jag med att hinna hem och träffa dem. Ska dessförinnan besöka förskolan i Tävelsås. Nu läsa in veckans handlingar och varva ner inför arbetsveckan. Två kvällar ska ägnas åt träffar i Berg respektive Jät med representanter för bygdegårdar, Folkets Hus och dylika samlingslokaler, som kommunen ger bidrag varje år i olika storlekar. Samlingslokalerna är tillkomna för att garantera att alla föreningar skulle kunna samlas till möten. Det är alltså demokratiska skäl bakom tillblivelsen och möjligheter till bidrag. Samlingslokalerna  betyder mycket för landsbygdens kultur, fest och föreningsliv. Vi ska diskutera nuläget, ekonomi, uthyrningsgrad etc men även behovet av förnyelse.

Carin Högstedt

160410