25. apr, 2016

Destination Åsnen, nationalpark, bolagsstämmor, deklaration, mediadrev

Tittade in på Destination Småland AB för att justera ett protokoll idag. Så välkomnande personalen är! Bara kvinnor. Fick en pratstund med Karin Nilsson, projektledare för Destination Åsnen, den nya Nationalparken i vardande. Hon och projektet impade på mig när hon informerade på ett styrelsemöte. Det är inte bara en nationalpark, det är ett besöksmål för alla det ska bli. Vi pratade om Kurrebo (som jag skrivit om tidigare) och om tillgänglighet i besöksmålet Destination Åsnen. Det är höga krav på tillgänglighet i nationalparker, sa Karin; det kan vara svårare med näringsställen och liknande runtomkring. Fick nya boken Åsnens natur, din guide till unika upplevelser, av Tobias Ivarsson och Mikael Persson. Väldigt mycket information om flora och fauna, om besöksmål, vandringar och cykelleder. Finns att köpa för 100 kr på Turistbyrån i Residenset vid Stortorget i Växjö. En guldgruva för intresserade. Så bra att det kommer en guide innan Nationalparken är invigd!

Annars hade jag ett enda mål idag: Att reda ut min deklaration. Har för första gången på kanske 20 år blivit tvungen att fylla i en bilaga. Annars brukar jag bara godkänna per telefon. Avskyr blanketter. Den där bilagan fick jag ingen rätsida på på Skatteverkets webb hur jag än ansträngde mig. Gick till Skatteverket och stod i kö med många andra. Fick rådet att gå till banken. Även där en viss tvekan vad som skulle fyllas i. Men så småningom ett papper, som jag fick gå till skatteverket med. Svårigheter även där att tolka mitt papper och uppgifterna. Men hjälpsam tjänsteperson löste det och nu har jag skrivit under och lagt i brevlådan. Tack och lov!

Lämnade in en interpellation om simkunnigheten i kommunen. Hur ser statistiken ut? Färre lär sig simma idag i Sverige trots att skollagen säger att skolan ansvarar för att alla lär sig simma. Skrev även ett utkast till skrivelse om källsortering, återanvändning och återvinning av textilier. Som läget är nu går textilier i hög utsträckning till förbränning, alltför hög. Deltog i den offentliga informationen av de kommunala bolagen, se gårdagens blogg. Det slog mig hur olika de två bostadsbolagen är rent ideologiskt (inte partipolitiskt). Växjöbostäder lägger ut skötsel och service på entreprenad, säljer och ombildar till bostadsrätter. Och bygger nytt. Vidingehem, som mest är utanför staden, tar tillbaka skötseln i södra kommunen i egen regi för att det är bäst så för hyresgästerna och de vill vara nära de som bor enligt egen utsago! Deras organisation går i decentralistisk riktning. De talar om samhällsansvar och utveckling på orterna där de verkar. De har planer för nya lägenheter på många orter, lite väl försiktiga kanske men ambitionerna har ökat med mycket bra bokslut.

Tre personer ur allmänheten var där och ställde frågor efter informationen. Då var tiden egentligen slut. Väldigt pressat schema med fem informationer från bolagen och ”allmänhetens frågestund” på en timme. Det hela hade annonserats i pytteannons i lördags och nu var det måndag och möte. Jag kan hålla med närvarande kritisk allmänhet om att det är inte så inbjudande. Vänsterpartiet drev en gång i tiden att bolagsstämmorna skulle vara offentliga liksom, tror jag, styrelsemötena. Det blev dessa offentliga informationer av våra krav, men meningen med det hela förfuskas om det inte bjuds in med vilje utan mer härtill är jag nödd och tvungen. Det är väldigt mycket verksamhet, väldigt mycket pengar och utveckling i dessa bolag, som berör allmänheten i mycket hög utsträckning. Det är värt en timmes frågestund, minst. Videums VD redovisade att Science park har ungefär 100 företag med ca 500 anställda. Videum har 2015 ordnat ca 35 aktiviteter för dessa och andra och samlat ca 1000 deltagare. –Ja, det är en kommun där det byggs, skolor, förskolor, Teknikens hus och bostäder. Det senare i för liten omfattning för att komma ikapp behoven. Men i alla fall. Det rör på sig.

Till slut: Jenz Kjellberg är en person som skriver krönikor i Smålandsposten, ofta väldigt roliga och med distans till Jenz själv. Idag skriver han på sista sidan om ”I jaktens hetta”, om det politiska klimatet och ”Är det verkligen drev vi vill ha? Till varje tänkbart pris?” Jenz uttrycker med få ord i en krönika det jag själv skulle vilja säga och något berörde igår. Det politiska klimatet – när en ministers ”felsägning” blir jättestort – vem vill bli minister eller för all del kandidera till kommunfullmäktige när en felsägning kan få huvuden att rulla? Måste alla ministrar vara så medialt väldrillade att det inte händer något utanför de trånga ramarna. Gud så tråkigt!

Carin Högstedt

160425

 

 

24. apr, 2016

Farsartat, brist på tillit, aprilväder, Växjö kommunföretag AB

Enligt text-TV så har (MP) ställt in ett krismöte idag på grund av risk för avlyssning. Märkliga ting som händer, tänker jag. Kollar med Aftonbladet. Jo, det var planerat ett telefonmöte och koder lär ha läckt ut till media. Tänkte vi för 10 år sedan att det skulle vara risk för avlyssning av ett partis interna telefonmöte? Och genom att de inbjudna sänt kallelsen till media? Ibland farsartad och lätt absurd politik i dagens Sverige. Men det värsta är klasspolitiken och de klyftor som skapats bland annat av skattesänkningarna. När så Panamaskandaler blir uppenbarade, så ökar folkets misstro mot politiken och samhällsinstitutioner, mot demokratin. Det är farligt. Bo Rothstein, professor i statskunskap, skriver om ny forskning på detta område på DN Debatt idag 24 april. Jovisst. Självklart att hederliga människor överger sin villighet att betala skatt, när de ser att andra skor sig, trixar, fuskar och är hejdlöst giriga. Dock bra att forskningen redovisas.  

Det var en intensiv årsstämma med Riksförbundet Noaks Ark igår. Maken L höll i klubban. Det var olika meningar om vilka svar motionerna skulle ha. Ombuden debatterade friskt. Valen gick rakt igenom enligt valberedningens förslag. Jag är omvald till styrelsen med Malin Lauber som ersättare. Noaks Ark Småland-Halland har också representation i valberedningen genom Kasia Musial.

Mycket frisk luft idag i motsats till gårdagens tågresande och mötessittande. Cyklat runt ett par timmar var, maken L och jag, med (V)äxjös Kommunnytt i Sandsbro. Nu klart. Det var kallt, lite sol, regn, snö, hagel. Och så ser det ut att vara hela veckan, oberoende av vilken väderprognos jag tittar på. Orolig för växterna jag planterat. Chiliplantan ser inte glad ut.

Ska ta det lugnt denna söndagskväll och läsa in veckans handlingar.    I morgon har de kommunala bolagen årsstämma och jag ska delta som ombud för ägaren, ersättare. Det brukar vara bra information på den offentliga delen, dit allmänheten är välkommen. Varje bolag redogör där för vad de håller på med och det är ett utmärkt tillfälle att få kunskaper om kommunens utveckling. Klockan 16.00, kommunhusets entré, receptionen. Informationen avslutas med allmänhetens frågestund. Kl 17.00 är den offentliga delen slut. Bolagen är Växjöbostäder, Vidingehem (bostäder på landsbygden), Videum (Science park, Företagsfabriken, lokaler för Linnéuniversitetet), Vöfab(lokaler för kommunen), Växjö energi, Wexnet (fiber) och så VKAB, moderbolaget.

Carin Högstedt

160424

22. apr, 2016

Bulgarisk fest, Diakonicentrum, hortensia och pelargoner, Noks Ark

Rört mig mycket idag; delat (V)äxjös kommunnytt i ett par mindre bostadsområden. Satt ut en pallkrage, släpat jordsäckar, planterat kryddväxter, köpt blommor, planterat i krukor. Riktigt skönt väder emellanåt. Lite tidigt kanske för hortensia med tanke på snövarningar och minusgrader på nätterna? Ja, det är ett vågspel.

Ikväll på bulgarisk afton. Det är de en träffar utanför butikerna med pappmuggarna som ordnar en fest. Många av dessa EU-migranter är från Bulgarien och har bakgrund som kockar och musiker. Det hela kan arrangeras tack vare ett projekt som Svenska kyrkan m fl driver. Det heter ”Ett värdigt liv” och går ut på att de som tigger ska resa sig från marken och försörja sig genom arbete. Heja kyrkan! Heja diakonicentrum i Växjö! säger jag som inte är med i någon kyrka.

I morgon tåget till Stockholm och årsstämma med Riksförbundet Noaks Ark. Tillbaka samma dag. Maken L ska vara ordförande för mötet. Jag räknar med att bli invald i styrelsen ytterligare en period. Fem motioner har lämnats, varav tre från Noaks Ark Småland-Halland, som skickar två ombud. Alltid roligt att representera Småland-Halland, som är en mycket välfungerande lokalavdelning.

Önskar alla en trevlig helg!

Carin Högstedt

160422

 

 

21. apr, 2016

Vem är normal? Igelkott, storlom, besöksnäringen, senaste nytt

Funka för livet-mässan i Växjö avslutades i eftermiddag med ”Churchill var inte heller riktigt klok” spelad av Östra Teatern från Stockholm. Tre skådespelare gör en riktigt bra föreställning om arbetsmarknaden, arbetsförmedlingen, personer med funktionsnedsättningar och den eviga kampen för ett arbete och inkludering i samhället. Det måste varit hösten 2014 som jag träffade skådespelarna i Stockholm på ett forum arrangerat av SKL. Jag gillade titeln på pjäsen de pratade om och bestämde mig för att Östra Teatern skulle komma till Växjö. Nu blev det verklighet. Kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsorganisationerna köpte idén, kommunstyrelsen betalade och nu var vi rätt många som fick en stunds underhållning, kunskaper och verklighetsbeskrivning av livet med en ”mild” diagnos, som Anton i pjäsen  påpekade gång på gång. Humor och värme. Skådespelarna sa att det nu finns en uppföljare som haft premiär – ”Alla hästar hemma”. Det blir säkert tillfälle för den också. Mässan en succé, tipshallen utmärkt lokal, allt i ett plan. Har samlat på mig ett par kilo broschyrer, som jag ska gå igenom och se vad som kan utveckla tillgängligheten i kommunen. Det händer så mycket nytt på området! Träffade så många vänner från tillgänglighetsrörelsen!

Trevligt möte med Destination Småland igår förmiddag. Noggrann genomgång av VD-instruktion och arbetsordning för styrelsen. Jag tog upp Destination Åsnen och försäljningen av Kurrebo i Tingsryds kommun – och VD fick i uppdrag att kolla upp. Det är märkligt att å ena sidan söka stora pengar för att utveckla besöksnäringen vid Åsnen, å andra sidan sälja ett besöksmål - vilket Tingsryds kommun planerar, ett besöksmål som ligger vid Åsnen.  Men vi får se.

Sedan full fart för att producera (V)äxjös Kommunnytt. Partikamraterna började på förmiddagen och hade skrivit en hel del när jag anslöt. Runt 15.00 var vi klara för tryckning. Idag på stan tillsammans med tre partikamrater under lunchtid och delade ut nästan 300 ex. Kyligt men sol större delen av tiden. Folk glada och trevliga. Många samtal. Maria G deltog i den här aktiviteten för första gången. Hennes elever från SFI i Braås flockades kring henne och var väldigt frågvisa kring vad vi sysslade med och vad vi delade ut.

I morse besök av hantverkare igen. Nu är det sista i badrummet fixat förutom en lampa. Ute återstår plantering av ett äppelträd. Sedan får vi börja städa, plantera växter och sköta om det hela. Ingen mer renovering i sikte.

Igår kväll fint och vi satt ute en stund när vi sent omsider kom hem från olika möten. Storlommen ropade. Och så en sällsynt gäst numera, en liten igelkott på gång- och cykelvägen. Vi satte ut kattmat till den på altanen, men den hade inte hittat den när vi såg efter idag. Vissa år har vi haft rikligt med igelkottar. De har till och med kommit in och försökt bosätta sig under ett skåp. Maken L skulle ta sin kasse med handlingar en gång och tyckte det var tungt. I kassen låg en igelkott. Men sedan komposten försvann från föreningens mark, så har det varit tunnsått med dessa trevliga djur.

Carin Högstedt

160421

19. apr, 2016

Skrattmåsar, pilfinkar, Furuby, trafikplats Fagrabäck, danslokaler, fullmäktigestatistik

När vi flyttade in i vår lägenhet  för 28 år sedan, så var det ett nybygge, där det tidigare legat ett sågverk alldeles vid Toftasjön. I vattnet fanns ett stort antal stolpar och på varje stolpe satt en stolt skrattmås, en hel koloni. Skrattmås är de som ser ut som fiskmåsar men med svarta huvuden. Vackra fåglar. Sedan dess har stolparna tagits upp ur sjön och skrattmåsar blivit ovanliga. Häromdagen såg jag dock en i en trädgård här i Sandsbro. Härligt! Just nu har vi ca 20-30 pilfinkar ute på det nysådda gräset. De och ett gäng kajor äter upp gräsfröna. Vi ger dem fågelmat och den går åt den också. Finns en bok som heter just ”Pilfink” av Göran Bergengren. Det är iakttagelser av pilfinkar i olika delar av världen och historiskt. Rekommenderas! Maken L och jag väldigt glada över deras tjatter i syrenerna utanför altanen.

Deltog i kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen och tog sedan det näst intill osannolika beslutet att avstå kommunfullmäktige. Det har inte hänt sedan slutet på 90-talet, tror jag. Jag mådde inte bra. Har därför suttit hemma – eller halvlegat – och ändå följt sammanträdet hela eftermiddagen tills nu. Intressant att ha perspektivet iakttagare och publik för en gångs skull. Roade mig med att föra lite statistik över kvinnor och mäns inlägg i debatten. Tappade tråden ibland, men när det gäller inlägg från talarstolen, så var det i början stor dominans av män (årsredovisningen), men under mötets gång så jämnade det ut sig rätt bra. Lite övervikt män. Replikskiftena är det större skillnad i, män i övervikt. På ledamöternas frågestund ställdes 11 frågor, 6 av kvinnor och 5 av män. De ställdes till 8 män och 3 kvinnor.

-Hur är det ställt i Växjö kommun? Det ska årsredovisningen svara på. Och alla talare börjar med att bedyra att Växjö är en bra kommun att bo och leva i. Från den styrande blågröna alliansen slutar de inte med det. Det är rankingar hit och rankingar dit. Och passar de inte så går det att anpassa bokföringen så det blir bättre. Oppositionen tar även upp  problemområden: Brister i tillgänglighet, barngruppernas storlek, brister i jämställdhet (nämns inte i årsredovisningen), skolresultaten ger inte behörighet till gymnasiet för många ungdomar, bostadsbyggandet räcker inte till, sjuktalen ökar. Genast kommer beskyllningar om ”svartmålning”. Det är en väl inövad liturgi. Jag kan förstå kritiken från vissa i allmänheten som tycker att det ”tjafsas” för mycket.

Allmänhetens frågestund hade tre allmänhet som ställde fyra frågor. –Var ska dansen få vara, när Folkets Parks dansarena försvinner? undrade Hans Zetterström, som en gång satt i kommunfullmäktige för S och nu kom som medborgare. Det finns inget kommunalt svar på det. Zetterström var inte nöjd utan hade även lämnat in ett medborgarförslag om danslokaler, så fullmäktige kommer att få diskutera saken. Han undrade också om Trafikplats Fagrabäck, som han ansåg vara ”det mest absurda han sett på en ritning”. Det tycker ju även (V). Fullmäktige hade precis avslagit motionen från oss om att hitta en mänskligare lösning på trafikproblem (köer korta stunder på morgon och kväll). Vi var ensamma om att bifalla motionen.

Motion nr två detta fullmäktige från (V) handlade om att försäljningsärenden och stora frågor ska – helt enligt kommunallagen – avgöras i fullmäktige. Stöd av S och SD. Alla argument på vår sida. Kristallklart till medborgarnas, hyresgästers, skattebetalares berättigade krav. Men vi förlorade och nu går vi vidare och överklagar. Men helt överraskande har vi uppenbarligen vunnit en annan strid! Kommunalrådet © avslöjade att han lämnat in en skrivelse som går ut på att omvärdera köp-sälj-system inom matorganisationen och över huvud taget se över interndebiteringssystemets konsekvenser. Bra! Den kritik som matorganisationsgenomförandet utsatts för – berättigat – ger mer och mer effekter. Sparandet av 20 miljoner är satt på framtiden och tonen nerskruvad.

Igår kväll i Furuby var det fullsatt minst sagt. Församlingshemmet tar ca 70 personer och vi var betydligt fler, varför vi från kommunen stod eller halvsatt på bänkar och bord utan kontakt med publiken. Det är roligt med stort intresse och det hela bevisade det jag redan vet att Furuby inte har någon samlingslokal. Det är ett länge påtalat behov av en större funktionsduglig gymnastiksal, som skulle kunna användas i sådana här sammanhang. På mötet delades skriften ”Det händer i Furuby socken 2016” ut. Där erbjuds sedan många herrans år partierna att presentera sig och sina idéer. Vänsterpartiet och undertecknad har aldrig missat. 2016 är det V och C som har tackat ja och lämnat manus.  

Imorgon ska jag vara igång igen. Destination Småland har möte på förmiddagen. Sedan skriva (V)äxjös kommunnytt och så distriktsstyrelsen. Kanske hinner jag även besöka Funka för livet-mässan i Tipshallen.

Carin Högstedt

160419