5. maj, 2016

Letande storlom, upprörda pilfinkar, slaget om flotten, V-kongress, annonstidningar

Vilka fina dagar och kvällar! Första grillningen verkställd i ny grill, som har hjul. Den gamla hade tappat dem. Alpklematisen har jag hittat en tjusig lösning på. Den fanns i trädgårdsbutik. En vacker dag kommer jag att lägga ut foton på det som händer i mina texter.

I förrgår kväll såg vi en ensam storlom simma alldeles vid stranden väldigt nära oss. Den simmade runt, runt och verkade leta efter något. Märkligt beteende, tyckte vi, maken L och jag. Tog fram en av böckerna om lommar vi har och läste. Ingen ledtråd. Började fundera på om den förlorat sin partner. Överkörd av skoter eller racerbåt? Hemska tanke.

Mer dramatik i fågelholken. Tog ner samtliga fågelmatare. Nu får det vara slut på matningen, tänkte jag. I det här vädret så kommer insekterna och ni kan hitta mat utan vår försorg. Vad händer? Pilfinkarna kommer och sätter sig i syrenerna där fågelmatarna hängt och skäller ut mig. Det är sant. De var upprörda och vände sig mot mig. Ordningen återställd. Maken L skickad att hitta fågelfrön. Vår närbutik COOP Norremark har lagt av med frön till förmån för grillkol. Men han hittade frön.

Och så just ikväll. Står och sköter grillen. Ser fiskmåseparet på en flotte ute i sjön. De är där hela dagarna och tänker nog ha sitt bo där. Men nu kommer hägern! Det blir liv i luckan. Just nu är ingen fågel där, men striden om flotten, som pågick förra sommaren, har startat igen.

Vänsterpartiets kongress har börjat. Jag tror jag varit med på alla kongresser sedan hedenhös, men inte denna. Nej, jag följer hellre på TV, har inte kandiderat. Vi har unga och nya förmågor som ombud från V i Växjö kommun. Ska bli intressant att se dem i talarstolen! Hörde Jonas Sjöstedts inledningstal och det var mycket bra och han lät verkligen entusiastisk. Stridsfrågor? –Javisst. Kärnkraften otroligt nog, hedersrelaterat våld med flera. Men knappast totalsplittrande. Det är högt i tak och väldigt bra stämning. Tro mig; det har varit mycket annorlunda på många tidigare kongresser.

Vi var på Mary Lou Wards föreställning Allt har sin tid igår kväll. Trevligt med platser vid småbord, kaffe och kaka, mitt i en utställning om torp och torparliv på Utvandrarnas hus. Bra! Annorlunda och väldigt uppskattat. Fullsatt på planerade föreställningar och många extra har kommit till. Det var en trevlig inledning på dessa fyra dagars ledighet. MEN ska skrivas artiklar och det ena med det andra. Ordnar sig om vädret tillåter uteliv. Allt blir lättare, ljusare, mer spännande med fågel- och insektsliv omkring en.

En plötslig insikt: Det finns mer om och kring kommunpolitiken i Växjö kommun i gratistidningarna, annonsfinansierade, än i den absolut dominerande dagstidningen! Jag tänker då bort dagstidningens inblicksreportage, som är granskande och djuplodande. Men det där vanliga, som många gånger berör och intresserar medborgarna, det finns i högre grad i annonsfinansierade som Magazinet och Lokaltidningen. Intressant. Har jag rätt?

Fortsatt trevliga dagar önskar jag alla.

Carin Högstedt

160505

 

3. maj, 2016

Budgethearing, daglig verksamhet, likavärde, val 2018, landsbygdutveckling, fiskmåsar, klematis

Två vackra dagar har passerat och fylldes med möten. Nu hemma på altanen. Svärsonen här med bror och hämtar vår trasiga båt. Den går att laga, säger de, trots stort hål i botten. Svärsonens mamma, mina barnbarns farmor, har flyttat till området här, 50 m från vår lägenhet. Så nu har vi lika nära till barnbarnens skola och hem. Sitter och lurar på var min inköpta Alpklematis kan få klättra. Vi hade en som försvann i förra årets renovering av ytterväggarna. Den växte hej vilt i syrénbersån. Den planterade vi till minne av ”Svartekatten” som dog för ca tio år sedan, 20 år gammal. Vill se de underbart blåa blommorna igen. Men var?

Igår hade oppositionen, S+V, så kallad budgethearing, från kl 8 till 17.30. Det betyder att förvaltningschef plus vice ordförande kom och föredrog läget i alla nämnder och bolagsstyrelser. Högt tempo, bra information och mycket kunskap inför nästa veckas budgetberedning, som i vanlig ordning är på Hotell Borgholm på Öland. Tyckte att kalendern började se lite tommare ut nu i maj, juni. Men kom på; det blir budgetarbete, texter och överläggningar inom oppositionen. Vi ska utmana den moderatledda femklövern med en väl genomarbetad budget med klass- och jämställdhetsperspektiv. Det tar mycket tid att värka fram ett bra förslag. Efter budgethearingen så hade vi fullmäktigegrupp och diskuterade ärenden till dagens kommunstyrelse och senare fullmäktige.  Många ärenden men inte så partiskiljande eller kontroversiella.

Idag per cykel till stan och kommunstyrelsens arbetsutskott till att börja med. Inget direkt upphetsande där. Arbetade sedan med att svara på mail och skrev ett förslag till motion som ska lämnas in imorgon. Det handlar om något som borde vara självgående men inte är det. Har säkert nämnt det i tidigare blogg, men det är viktigt. Vi vill att landsbygden i kommunen utvecklas. Det gör den, men inte av sig själv. Det krävs bostäder och för det krävs mark, tomter, detaljplaner. Det vill vi att Växjö kommun ska bli bättre på – att vara före efterfrågan, inte efter. Det finns mål i Landsbygdsprogrammet som säger det vi vill men i praktiken fungerar det sisådär och ibland saknas det helt byggbara tomter på olika orter. Det blir ad hoc-politik i onödan.

Så hade vi kommunstyrelsen, som gick rätt snabbt. V-motionen om att de sysselsatta i daglig verksamhet ska få samma uppmärksamhet som andra anställda i kommunen efter 25 år – det vill säga hedersbelöning och gåva – får ett svar, som medger uppmärksamhet men inte samma som övrig personal. Tråkigt. Det vore så lätt att visa uppskattning för den här gruppen människor! Kostar så lite. Det gör däremot inte Arenastaden. Vi fick en rapport om exploateringsbudgeten avseende Arenastaden. 64 milj kr minus när allt är färdigt. Kan rubbas något. Matorganisationen – rapport om den. Köp o sälj-modellen ska bort! Oppositionen kunde håva in en ovanlig anmärkning från majoriteten; ni hade rätt! Nya regler för hur det ska gå till när hyresrätter omvandlas till bostadsrätter antogs. Tiden för gällande pris skulle kortas, tyckte en (KD), gjorde en skrivelse och fick en utredning som nu lett fram till regelverket. Sex månader skulle priset gälla (orkar inte reda ut allt kring vilket pris det handlar om). –Nä, sa oppositionen, det är för lång tid. Vi yrkar att den kortas. Prat, prat och jag sa till slut att om inte sex månader betyder sex månader utan kan vara kortare, varför inte skriva max sex månader i reglerna? Såg att de förstod poängen men nix, tjurskalligt nej.

Så kom partikamraten Eva-Britt med två förslag till motioner och vi gick igenom, skrev under och lämnar in allt eftersom i veckan. En om att alla flickor ska få möjlighet att i gymnasiet få välja tillval självförsvar. Kommer skriva mer om det senare. Den andra om socialt bokslut, inte bara ekonomiskt. Ska gå in närmare på det också senare. Produktiv dag. Avslutade med distriktsstyrelsens arbetsutskott som planerade och var ända inne i valet 2018.

Nu närmar sig helg. Ett möte imorgon men sedan avkoppling och trädgårdsarbete. Fiskmåsarna pratar nu högljutt och varierat. Älskar det ljudet.

Carin Högstedt

160503

 

1. maj, 2016

1 maj, Amanda, Gustav, Kaj Raving, Erica, Bergsbestigarna, 7,2%, uteliv

Premiär för att sitta på altanen och äta och skriva. Äntligen slutat blåsa och blivit varmare! Riktigt bra förstamajväder! Båtlivet har börjat på sjön. Vinbärsbuskarna som flyttats på grund av altanbygget är gröna och fulla med embryon till vinbär. Ingen skada skedd verkar det som. Fikonträdet – inget nytt liv ännu, men avvaktar.

Minns tiden då VPK i Växjö samlade 700 på Stortorget, tre maffiga rader med fyra och fyra, som gick till Folkets Park och där var det fullsatt i Kaskad. Enorm uppslutning jämfört med nutiden. Idag 100, ganska exakt, hundar och barn oräknade. Väldigt bra tal från scenen på Storgatan av Amanda Karlsson, Ung Vänster – en glödande appell för feminism och unga tjejers lika villkor. Också av Gustav (glömt efternamnet just nu), nybildade Palestinagruppernas ordförande. Så klargörande och enkelt, delvis på rimmad vers. –Är du estradpoet? undrade jag. –Nej, det är första gången jag talar så här, sa han. Och så Erica Engdahl med sina häftiga dikter – lite av V.s ”huspoet” sa hon. Hennes dikt handlade om bostäder, studentbostäder, och vilka som ska bo i ettor för 7 000 kr i månaden, för inte är det studenter. Eva-Britt Svensson konferencier och alltid lika entusiastisk. Jag sålde 1 maj-märken och delade ut det alldeles färska Regionbladet. Det hela flöt med smärre missar, som nog inte märktes utåt. Då när vi var 5-6-700 så blev en intervjuad efter talen och halva talet återgavs i Smålandsposten och Radio Kronoberg spelade in. Nu inte något media inom synhåll. Så hur ska vi manifestera 1 maj i framtiden? Tiderna ändras och allt arbete som läggs ner på förberedelserna bakom kulisserna och helt ideellt,  i vårt parti i alla fall – kanske ska läggas på andra former av kamp mot orättvisorna. Samtidigt var det ett jädra bra möte. Kaj Raving från partistyrelsen och Nybro höll huvudtalet på IOGT och det var riktigt bra. Många applåder. Bergsbestigarna som stod för musiken är en stor tillgång med sin proggmusik, nästan husband till V.  Så väldigt bra alltså, men tänk så många som missade. Fast det kommer på Öppna kanalen! Och i opinionen verkar vi frusit fast på 7,2%. Inte dåligt men jesses vi är ju enda vänsterpartiet som står pall i högerträsket! Belöna oss!

Igår städdag i vår bostadsrättförening. Kunde delta för en gångs skull och det var trevligt, förutom blåsten.  Nu titta på stilla sjö, fåglar och plantera lite nya växter. Så läsa handlingar och krypa ner i sängen. Imorgon heldag med budgetberedning för oppositionen. Kort vecka och det känns helt rätt. Tänker mig att sitta i solstol på altanen och bara njuta.

Carin Högstedt

160501

29. apr, 2016

1 maj, sliten kavaj, Tolstoj, WTC, parkeringselände, Trafikplats Fagrabäck, fattiga och rika

Hur många industriarbetarlöner går det på maktelitens snittlön? Dagens ETC har svaret i stort uppslag idag 29 april.  1950 var det 26,1 arbetarlöner, 1980 9,1, år 2000 46,4 och 2014 53,7, högsta siffran under hela perioden. Under 2000-talet har fastighetsskatten avskaffats, förmögenhetsskatten likaså och arvsskatten plus gåvoskatten och så kom jobbskattevadragen slag i slag och klyftorna mellan normalinkomsttagare och rika växer alltmedan barngrupperna i förskolan fortsätter vara för stora. För att bara nämna ett enda exempel på hur färre skatteinkomster påverkar vardagen och livet för väldigt många barn. Trött på bonusar och avgångsvederlag i miljonklassen? Elda under din vrede! Demonstrera på söndag!

Kan inte låta bli att citera Johan Ehrenbergs ledare i Dagens ETC denna dag: ”Har vi problem att finansiera flyktingmottagandet? Inte alls. Har vi problem att finansiera höghastighetsbanan? Inte alls. Har vi problem att ta kostnaden för att ställa om Vattenfall? Inte alls Har vi problem att höja lönen för de lågavlönade inom vård och omsorg med några tusen kronor per månad? Inte alls. Har vi problem med att de rödgröna inte vill göra det? Tydligen”. Ehrenberg redovisar i ledaren hur statens finanser egentligen ser ut och det visar sig att läget är gott! Läs själva! Tänk själva! Ut och demonstrera på söndag!

I Växjö kommun hände det nästan osannolika att kommunens stora majoritet – alla utom (V) – gick med på att bygga P-garaget under World Trade Center och betala 87 miljoner för det. Skattebetalarna har alltså begåvats med ett kommunalt P-garage, där nu WTC ska hyra de flesta P-platserna, ett fåtal återstår för allmänheten och det hela går med prel 1,3 miljoner kr i förlust för kommunen 2016 och 1,7 i förlust 2017. Detta har berättats av min partikamrat Örjan som sitter i tekniska nämnden och där fått rapporten om historien med den kommunala kärnverksamheten P-garage WTC. I tekniska nämnden har också redovisats den ”second opinion” som konsultfirman Ramböll gjort om Trafikplats Fagrabäck. Uppenbarligen har de fått som direktiv att värdera Tafikverkets sex olika ”lösningar”, inte att komma med något nytt! Var (MP) med på det direktivet? Vi naivt lagda trodde ett ögonblick att tanken var att hitta en annan, ny, småskalig lösning på en köbildning som uppstår en kort stund morgon och kväll, för att för många arbetsplatser börjar och slutar samtidigt och för att många tar bilen utan att behöva det och samåker inte heller. Som sagt; det finns både internationella, nationella och lokala skäl att gå ut och demonstrera på söndag! För jämställdhet och jämlikhet i vår tid! Det är bara tillsammans vi kan göra skillnad.

Igår kväll fullsatt i Galaxen, Stadsbiblioteket i Växjö! Bibliotekets vänner hade först årsmöte och sedan föreläsning av Carola (betoning på första a) Hansson, som skrivit om tre medlemmar i familjen Tolstoj, nu senast om dottern till den store författaren, Masja. Carola drog så stor publik att vi började med att bära stolar i mängd. Och hon var verkligen intressant och berättade helt utan manus i en timme om hur hon blivit intresserad av det ryska redan i barndomen och läst ryska och börjat skriva. En enda bild visade hon. Det var ett foto på familjen Tolstoj och hennes analys utifrån fotot var synnerligen intressant, inte minst  politiskt. 13 barn blev det i familjen varav fem dog som små. Roligt att så många växjöbor ville lyssna på Carola Hansson! Jag läste hennes första bok om Andrej Tolstoj i slutet på 90-talet. Nu är det tid för Masja.

Nu fredag och snart ska vi till Eke på födelsedagskalas för två av döttrarna har fyllt år, ja, en fyller idag och de slår ihop sina kalas. De har önskat sig växter för krukor och trädgårdar, så jag har köpt en del. Men de plantor som stått ute vid trädgårdsbutikerna är rätt luggslitna av blåsten och kölden. Måste bli bättre väder nu! Gräsligt kallt. 17 mm regn igår.

Söndag 1 maj samling 13.00 Storgatan Växjö, Speakers corner. Tal av distriktsordföranden Amelie Asp, Ung vänsters Amanda Karlsson, estradpoesi av Erica Engdahl. Demonstration ca 13.30 till Vattentorget, IOGT-huset, Sigfridssalen , där Kaj Raving talar kl 14.00 och Bergsbestigarna underhåller. Välkomna!

Carin Högstedt

160429

 

 

 

 

28. apr, 2016

Folkets Hus, Lammhult, Kulturarvscentrum, Romson, Kostamosaik, Region Kronoberg

Intensiva dagar. Kom just hem från stämma med Folkets hus i Lammhult. Jag var inbjuden att sitta ordförande. Det kom rätt många dit och en ny ordförande för föreningen valdes efter Eva Christiansson. Eduardo Rossell (osäker på stavningen av efternamnet), bosatt i Lammhult och föreningsmänniska. Inte enkelt att driva Folkets hus och värdshus. Krävs krafttag av nya styrelsen och det ser lovande ut. Sju villiga lät sig väljas in. Roligt att ha förtroendet att sitta ordförande i alla möjliga sammanhang. Lärorikt också.

Igår årsmöte med Kulturarvscentrum. Jag var där som representant för Vänsterpartiet Kronoberg. Denna förening och byggnad inrymmer kommunarkivet och muséum plus forskningsplatser. Det är en helt unik mix och mycket intressant. Snart öppnas glasutställning. Tusentals glaspjäser som stått i Smålands museums källare ska visas publikt. Spännande värre. Förutom de vanliga förhandlingarna så fick vi, och vi var ca 40-45 personer som representerade väldigt olika föreningar, en föreläsning om Kosta glasbruks mosaiker från 1954 till 1967, då mosaikverksamheten las ner. Visste inte ett jota om detta! Var finns mosaiken bevarad? –Jo, bland annat i kommunhuset, där jag är varje dag nästan. Ser den ju men vet inte något om ursprunget eller tänker på den mer än att det är snyggt med 60-talskonst i trapphusen.

Bortåt fem timmar tillbringade jag annars denna eftermiddag med att, tillsammans med partikamraten Atti Andersson, köra med (V)äxjös Kommunnytt till Vikaholm, studentbostäder vid Teleborgs vattentorn, Tävelsås, Ingelstad och Åryd, ca 1000 ex. Värt mödan? –Ja, vi tror ju det. Folket vill veta. Folket uppskattar bladet. Men de kunde ju också rösta på oss, kan tyckas. Och när ska jag ge mig själv tid att vara en vanlig pensionär? Och vill jag det?

I morgon är första mötet ytterligare en årsstämma. En kvart ska den pågå enligt kallelse. Det är årsmöte med den ideella föreningen Citysamverkan Växjö. Ordinarie ombud har förhinder så jag tjänstgör. På kvällen årsmöte med Bibliotekets vänner och sedan föreläsning av Carola Hansson, författare. Däremellan möten men också begravning av Wiola, 96, vår bästa vän och granne i många år, som tog hand om våra katter och blommor när vi reste bort, som hade idéer, som följde med i samhällsdebatten, som inspirerade… Vilken människa! Vad hon betytt mycket för oss och många andra.

Har inte följt några nyheter idag. Verkade igår som om Åsa Romson (MP) skulle offras. Typiskt beteende. Någon ska gå och då blir det kvinnan. Hon är inte enligt min mening sämre än Fridolin. Det måste kunna vara tillåtet att utrycka sig klantigt då och då. Annars kan vi lägga ner det demokratiska system vi med möda byggt upp.

Maken L på regionfullmäktige och inte hemma ännu. Det började kl 9.00. Mystiskt.

Carin Högstedt

160427