16. maj, 2016

Barnboksförfattare, litteratur, Sofi och Solveig, genus, regntunga skyar

Inte varje dag en fikar med en barnboksförfattare, men idag hände det. En ny bekantskap, bosatt i Växjö, Sofi Poulsen, har gett ut två böcker hittills, den tredje är på gång: Sagan om prinsen och prinsessan och den vilda frukosten och Sagan om prinsen och prinsessan och lite om draken också, heter de två första. Tecknare: Per von Schantz. Fick låna och ska läsa för barnbarnen, 7 och 8 år, så ska de få recensera. De verkar väldigt roliga och spännande för barn i den åldern. Förresten – det glömmer jag – de kan ju läsa själva! Mormor vill känna sig behövd kanske. På styrelsemöte med Bibliotekets vänner berättade jag om Sofi. Kom på att vi också har en ungdomsboksförfattare i Växjö: Solveig Olsson-Hultgren, som skrivit en hel svit historiska ungdomsböcker med tydligt genusperspektiv. Sofi och Solveig i samtal om barn- och ungdomsböcker en kväll på biblioteket? Styrelsen intresserad. Sofi har arbetsrum på Fria ordets hus.

I övrigt lång dag med olika möten, om budgeten under arbete, kommunala gruppens arbetsutskott och så bibliotekets vänner med mycket om höstens program, som är näst intill klart.

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan kommunfullmäktige med inte alltför tunga ärenden.

Regnat hela dagen och är iskallt.

Carin Högstedt

160516

 

14. maj, 2016

Skönmålningskultur, Växjö Pride, rankingraseri, Inblick, statistk

Inblicksredaktionen på Smålandsposten gör det igen! En mycket intressant och initierad genomgång av försköningskulturen i Växjö kommun. I oppositionen skrattar vi ofta åt beskrivningarna i pressmeddelandena. Häromdagen skulle kommunen bli ”världsbäst” (citat) på bredband med hjälp av 12 miljoner. Varför dessa omätbara överord hela tiden? Det blir faktiskt pinsamt. Jag har dristat mig till att fråga efter källor till diverse uttalanden i fullmäktige. Det viftas bort eller blir dålig stämning. Så fort någon från oppositionen beskriver utanförskap, barnfattigdom, bostadsbrist – allt är lätt bevisat med empiri – så blir en anklagad för svartmålning och negativism. Det skapar inget bra samtalsklimat och leder inte till de förbättringar som Växjö kommuns invånare behöver. Det är den allvarliga sidan av skönmålningen.

Igår, fredag 13 maj, säger Nämnden för arbete och välfärds (NAV) ordförande i en intervju  i Smp att ”Men i Växjö har vi också rekordmånga som går direkt från bistånd till en ordinarie anställning i privat näringsliv”. Det är ju förbaskat bra resultat i så fall! ”Rekordmånga”. Är det VM, EM, SM eller har Rosengren jämfört över åren i Växjö kommun? Hur många år i så fall? Och hur många är rekordmånga?

En myt som har spritts länge är att Växjö kommun är Sverigebäst på att bygga bostäder. Jag hittade statistik (la ut på en blogg för ett par månader sedan) som jag betraktar som seriös. Hur än tabellerna lästes – per 1 000 invånare eller 10 000, så är inte Växjö ledande i Sverige. Det är vi inte heller när det gäller flyktingmottagande, vilket bevisats många gånger, men retoriken fortsätter. Bra statistik finns ofta i SKL.s tidning, Dagens samhälle. Om en nu nödvändigtvis ska gå på siffror och topplistor. Bostadskön är sju år. Detta faktum borde räcka för att bygga bostäder utav bara den. Men kraft läggs på att sälja hyresrätterna – rätt absurt.

I Smp igår, fredag 13 maj, går journalisten Bo Ströberg igenom Skolinspektionens resultat vid besök på många förskolor/skolor. Det blev ett facebookmeddelande med rubriken ”Växjös grundskolor i topp”. Den senaste mätningen som SKL gjort (Sveriges kommuner och landsting) visar att kommunen ligger på plats 164 (av 290 kommuner). I själva verket hade Skolinspektionen anmärkningar inom åtta av 14 undersökta områden. Om det hade redovisats öppet att det vara väldigt mycket att ta itu med på många skolor/förskolor så hade det kanske blivit en bra diskussion om t ex Dädesjö skola respektive Braås. Istället är det en total låsning mellan föräldrar och förvaltning/politiken, där de senare vill flytta barn från Dädesjö till Braås.

Som sagt: Skönmålningskulturen påverkar politiken, debatten, samtalet, dialogen. Den har varit effektiv såtillvida att folk långt härifrån i andra kommuner tror att Växjö kommun är störst, bäst och grönast. Träffar ofta på sådana kommentarer.

Jag gjorde tidigare i våras en skrivelse till kommunstyrelsen om att slå fast att medborgarna som skriver till kommunen ska ha svar inom fem arbetsdagar. Bakgrunden var att allt fler medborgare klagat på att de inte fått något svar. Jag trodde fem arbetsdagar gällde och ville att detta gick ut till alla medarbetare. Svaret på skrivelsen blev att en ny informationspolicy ska tas fram. När då? undrade jag. Lite vagt men ”under året”. Det ska bli intressant att se det förslaget mot bakgrund av SMP.s granskning. Dessutom påstods att det är tre arbetsdagar som gäller nu. Men om ingen vet om det, så hjälper det inte stort.

Vi i oppositionen måste skärpa oss och granska rankingarna i sömmarna. Vi ska också strunta i att vi blir nermejade med repliker om vi inte börjar inlägg i fullmäktige med att tala om hur bra Växjö kommun är. Det är allmänheten som avgör och maten inom äldreomsorgen blir inte bättre av att de som ska äta den läser i tidningen att allt inom äldreomsorgen får goda betyg. Vi har ansvar för att vara objektiva, kunniga, pålästa och ska också kräva att få veta källorna till vissa påståenden oftare.

Lördag förmiddag. Snart Växjö Pride. Lite kallare och moln men årets häftigaste dag (ranking!) vill jag påstå. Vi ses där.

Carin Högstedt

160514

 

 

12. maj, 2016

Dädesjö skola, landsbygdsutveckling, göken gal, tillgänglighetspolitik

Äntligen, äntligen hemma. Bedårande varm och vacker dag. Startade tidigt och prickade av vissa saker på göra-listan, innan första mötet 8.30. Då träffades vi två landsbygdsansvariga, Eva Johansson (C) och jag plus landsbygdsutvecklande tjänsteperson och gick igenom aktuella händelser och göranden. Pratade bredband, samlingslokaler – ska hitta ett utvecklande bidragssystem att lansera till hösten. Eva och jag rapporterade från mötet igår om Dädesjö skola. Återkommer till det nedan. Vi konstaterade att Sydostleden, cykelvägen Växjö-Simrishamn, invigs 17 juni och att vi bör delta och helst cykla till Ingelstad också. Det senare vore väldigt trevligt men jag har inte lovat.

Så iväg till besök på Dagishaket, en personalkooperativ förskola i Sandsbro som existerat som personalkooperativ i 24 år. Bara det är ju intressant. Hur har de lyckats? De tre som startade är fortfarande med och har fem anställda utöver sig själva. Kontinuitet i personalstyrkan, makt över budget och investeringar, kontakter med universitetet och äldreboendet Toftagården, som de är grannar med. Lagar sin egen mat och från grunden med mycket ekologiskt och har sockerrestriktioner. Roligt, intressant och entusiastiskt möte. Vad behöver de av kommunen? –Jo, de vill få samma inbjudningar till kompetensutveckling och möten i god tid. De vill kunna gå två till mötena med kommunen. Men käre tid, det borde vara självklart. Fristående förskolors barn ska ha samma tillgång till kompetensutvecklade  pedagoger som de kommunala. Vi får trycka på.

Så till ett samverkansrådsmöte som endast innehöll information. Kommunstyrelsens samverkansråd har inte haft någon verksamhet på hela året, då HSV, handikapprörelsens samverkansorganisation inte har utsett sina ledamöter. Det har sina skäl som jag inte går in på. Nu bjöd vi in till enbart infomöte eftersom rådet inte är komplett. Funkibator – googla på dem – har en ledamot och ersättare i rådet. De var där och Eva Johansson (C ) och jag, som kamperar ihop även i dessa frågor plus tjänstepersoner. Bra information och Funkibator frågvisa och idésprutor. Bland annat meddelades att nu är den så kallade Tillgänglighetslinjen klar om än inte marknadsförd. Brister i tillgänglighet – inte bara fysiska hinder! – kan anmälas per telefon 0470-41000 eller via kommunens webbsida. Ärenden ska omedelbart tas om hand. Testa du som upplever ett hinder i din tillvaro på grund av funktionsvariation av något slag! Stefan från Funkibator berättade om världens mest tillgängliga hus, som finns i Köpenhamn. Värt en studieresa!? Omvärldsbevakning ska vi ägna oss åt på olika sätt, nätverk internationellt, nationellt för idéer och kunskap.

Så till möte med SRF, Synskadades riksförbunds lokalavdelning. De ville diskutera hemtjänst och ledsagarservice. Eva och jag, fortfarande, plus Thomas (S) från omsorgsnämnden. Flexibel hemtjänst – inrutad vardag passar inte alla, behoven är olika från dag till dag. Inte säkert att en vill handla just varje onsdag eftermiddag kl 14.20. –Nä, självklart inte. I framtiden troligen otänkbart att människor ställer upp på schemalagt vardagsliv.  Diskussionen fortsätter.

Hörde göken förresten en kväll i veckan. Galandet kom från det håll det brukar komma, bortöver sjön. Det nysådda gräset har börjat växa och blommor och kryddväxter ser ut att må bra. Fikonträdet verkar inte ha klarat vintern. Ska klippa ner ytterligare och prata väl med det, så får vi se.

Kom hem från Borgholm ca 17.00 igår. Då hade vi, S+V, en preliminär budget i bagaget. Textarbete och filande men i stort sett klart. Mycket bra jobbat och intensivt! Åsa K-B (S) släppte inte greppet. Det är bra! Ibland är vi så noga att vi får nypa oss i armen och påpeka att den här budgeten går ju inte igenom! Men vi ska ha en budget – som om ett mirakel inträffar – ger oss möjlighet att ta över ögonblickligen. Bra princip men ibland går vi nästan till överdrift. Jag har tänkt och sagt det många gånger: Vi var när vi styrde och är väldigt seriösa. Kan ge ett tråkigt intryck. Men hållbart i längden.

Kom alltså hem vid 17.30 och kände att sätter jag mig ner så somnar jag, så jag drog tidigt ut till Dädesjö. Körde en sväng ner till skolan. Stod i solen utanför Staffansgården och pratade med personer, som skrivit och ringt till mig. Bra att få ett ansikte. Märker att ett generationsskifte skett i Dädesjö med omnejd. Många unga, många kvinnor är pålästa, kunniga, frågvisa och insatta i mycket som har med barnens skolgång att göra. Sockenrådets ordförande håller i mötet, med bravur måste jag säga, verkligen. Inte lätt att i drygt två timmar leda ett möte med över hundra i publiken, som är arga, oroade, frustrerade och inte förstår vad som plötsligt hänt. En lapp kommer hem där det står att 3-4.orna ska flyttas från Dädesjö till Braås skola. Varför det? Går inte in på detaljer. Blir rejält besviken på hur information och dialog med föräldrar och barn inte har skötts. Blir förvånad att sådana här förslag kommer fram utan att landsbygdspolitiska perspektiv och barnperspektiv presenterats. Det är inte en organisationsgrej vilken som. Det är ett förslag som om det verkställs påverkar hela Dädesjö, viljan att bosätta sig där och utvecklingen. OK, förändringar kan vara nödvändiga. Men inte över huvudet på de som är berörda. Då blir det fel. Träffade många bekanta ansikten. Det är inte första gången det är möte i Dädesjö om skolan och annat. Fortsättning följer. Det var inget möte en somnade på!

www.vvaxjo.se ligger en, tycker jag, läsvärd artikel som var publicerad i Smålandsposten igår, undertecknad Åsa Karlsson Björkmarker (S) och undertecknad. Läs den gärna!

Missat allt under Växjö Pride utom invigningen. Men lördag är det paraden. Vi ses på Norrtulls parkering lördag kl 13.00. Gå gärna med oss i V-avdelningen men framför allt: Kom med! Kl 14.00 startar paraden, men kom i god tid. Det lär vara mycket folk! Och mycket glädje! Unna dig att känna den in på skinnet!

Carin Högstedt

160512

 

 

 

11. maj, 2016

Borgholm, budget, Växjö Pride, Dädesjö, vackert väder

Sitter på hotell Borgholm och skriver efter lång dag. Otroligt fint väder och  alla vi i S och V som är här (fem S och två V) plus fyra tjänstepersoner satt ute innan middagen. Solen på väg neråt, varmt, vackert, koltrastdrillar. Kan inte minnas så fint väder någon budgetberedning tidigare, men jag har i och för sig varit på många. Och på många olika ställen, men på senare år i Borgholm. Började dagen med träff med de fackliga organisationerna inför budgeten. Bra samtal. Sedan minibuss till Borgholm och genomgång av det ekonomiska läget. Så börjar vi sortera – under Åsa Karlsson Björkmarkers (S) eminenta ledning – på whiteboarden – vilka pengar har vi att arbeta med? Det går bra. Gunnar Storbjörk (S) kreativ när det gäller möjliga källor till finansiering och vi blir överens S och V om läget. Imorgon kan vi börja titta på vad vi ska lägga pengarna på. Vi lär vara överens om det också. Självklart ska medborgarna kunna märka skillnad på plus 10 miljarder (70 miljoner kr för Växjö kommun) jämfört med om de pengarna inte kommit.

Igår väldigt roligt och hejdlöst inspirerande att vara med på invigningen av Växjö Pride-veckan. Strålande väder, mycket folk och glad stämning. Så mycket positivt som hänt på detta område under min livstid och inte minst de senare åren. Det är inte klart, jag menar inte alls det, men ändå. Jag fick frågan om homoäktenskap ca 1980. –Javisst, sa jag. Adoptera barn? –Nja, nej, kanske inte det. Men en kan tänka om. Frihet, kunskap, kärlek – det är de bästa ledorden för ett samhälles välmåga och ska spridas till hela världen.

Så kommunala gruppen och jag åtog mig väl mycket i vanlig ordning. Stöp i säng när jag kom hem, satte klockan på halv sex och nu är det sängdags igen. Imorgon kväll, när vi är hemma från Borgholm, till Dädesjö för möte om skolan. Inte första gången. Jag är där som landsbygdsansvarig, inte skolpolitiker.

Carin Högstedt

160510

 

8. maj, 2016

Växjö Pride, Borgholm och budget, rens o kompost, HBTQ-flyktingar

Vilken helg, vilka dagar vi haft i den här delen av världen! Sol, varmt. Syrenerna fått knoppar. Två stora säckar med rens från stora rabatten har jag fått bort. Misskött länge. Maken L tömt komposten. Blommor, doftschersmin och annat nödvändigt är planterade. Maken L premiärbadat och pilfinkarna kräver fortsatt fröer i fågelmatarna. Fick iväg en Sommarspaning till Smålandsposten igår. Det tog sex timmar med research, skrivande och framförallt förkortningen. Max 2500 tecken. Jag hade betydligt mer. Det skär i mig att ta bort, men det är inte givet att det blir sämre. Säger inte mer om innehållet nu. Vet ju inte om den blir antagen.

Lyssnat då och då på V-kongressen. Hörde bland annat att ledamöterna vann över partistyrelsen när det gäller att alla kongresser ska vara öppna för allmänna motioner. Bra! Hur kunde de komma på att inte ha det så? TV-sändningarna i SVT var bra med många inslag med intervjuer som kan begripliggöra kongressens förhandlingar, som har sin egen logik och språk. Uppfattade god stämning och tycker Jonas Sjöstedt har en seriös framtoning, som inger förtroende. Borde kunna ge 10% i opinionen. Minst.

Fått riktigt bra publicitet på motion om psykiskt och fysiskt självförsvar i gymnasieskolan. För tjejer. En del kommentarer om att det är killarna som behöver kurser i uppförande. Sant, men det funkar ju inte. Bra insändare häromdagen i Smålandsposten av ung tjej. –”Nu får ni sluta klämma och känna!” Hon berättar om trista episoder, om sin oro och rädsla, hur det är att vara rädd för killgäng hon möter, rädd för trakasserier på nätet. Inte för att hon är född rädd, utan för att hon vet hur ofta det händer att tjejer blir antastade. Vår motion handlar om att öka självförtroendet och ge kunskap om strategier i nödsituationer.

Spännande vecka som kommer: Växjö Pride hela veckan med grand final på lördag med stora paraden. Invigning imorgon med bland andra landshövdingen. Vi har kommunal grupp samma tid som invigningen men lägger förhoppningsvis gruppmötet på prideinvigningen. Tisdag-onsdag på budgetberedning med S+V på Öland, Borgholm. Möte i Dädesjö om skolan, besök på fritidsgård i Rottne och Dagishaket i Sandsbro. Lite av varje minsann och på tisdag är Hans Linde, riksdagsledamot V, som nyss avtackades från partistyrelsen (tråkigt tycker jag att han lämnar PS). Han är här med anledning av Växjö Pride och håller ett seminarium med rubriken Så gör vi Sverige till en fristad för HBTQ-flyktingar, på Fria ordets hus, Växjö, tisdag 10/5 kl 14.00. 12.15 samma plats och dag deltar han i ett panelsamtal. Jag missar detta för jag är på Öland och gör budget för Växjö kommun, men alla andra kan gå dit och träffa en kunnig, verbal och seriös riksdagsledamot med stora kunskaper inom ämnet!

Carin Högstedt

160508