8. apr, 2016

Sommarlov, budget och bokslut, skatteflykt, ensamma folket,allmännyttan

Äntligen fredag och hemma! Det var otroligt många och långa möten denna vecka! Har inte hunnit med något annat. Läser nu lite tidningar för att komma ifatt nyhetsmässigt. Se där! Treterminerssystem och kortare sommarlov – det försökte vi från V Växjö oss på genom en kongressmotion för rätt många år sedan. Det blev nej till det. Hade också en motion till Växjö fullmäktige, som inte ledde till något. Nu föreslår (M) på riksplanet just det här och från vänstern går åsikterna isär kan jag läsa i Dagens ETC 7/4. Jag tycker inte att sommarlovet måste vara exakt som det alltid har varit, anpassat till en helt annan verklighet. Självfallet ska också nutidens barn få känna friheten och leka under sommaren, men det behövs reformer; kortare arbetsdag är den mest angelägna för minskad stress hos både barn och föräldrar.

Igår och idag har Växjö kommun haft ”budget- och bokslutsdagar”. Förvaltningschefer, VDar, ordföranden och vice ordföranden plus kommunstyrelsens ledamöter har lyssnat och frågat om kommunens gångna år och framtiden. Bra upplägg och riktigt rappt och informativt i långa stycken. Men slutklämmen, en konsultfirma som gjort en omvärldsanalys av Växjö kommun, kunde vi avstått från. Helt förutsägbart alltihop. Men som vanligt; kanske de som är nyare i politiken eller chefsskapet tyckte något annat?

I Dagens ETC 8/4, där för övrigt Agneta Stark debuterar som ledarskribent med att avliva myten om svenskarna som ensammaste folket i världen, där redovisas i stor artikel att hyresrätterna är på väg tillbaka och att allmännyttan ökar i vissa kommuner. Det är Stockholm, Nynäshamn, Uppsala, Malmö, Göteborg, Halmstad, Tibro, Luleå, Helsingborg och Örebro. Vet inte hur tidningen gått tillväga men de har rubriken ”Här ökar allmännyttan mest”. Så bra för medborgarna i dessa kommuner! I min kommun säljs hyresrätterna och omvandlas till bostadsrätter. I hög utsträckning. Och studentlägenheter kostar 7000 kr i månaden, nytillkomna fast omgjorda av kontorslokaler.  Ja, allmännyttan bygger också men på en låg nivå i förhållande till behov och förmåga. Boverket uppskattar behovet av bostäder till 700 000 till 2025. I Sverige. 40% av 19-24-åringar i Sverige bor kvar hemma! Inte så kul för vare sig ungdomar eller deras föräldrar!

Hade tänkt mig att sitta på nybyggd altan denna helg och njuta av nyplanterade penséer, men altanbygget verkar ha kommit av sig. Inte en bräda i sikte. I alla fall vackert väder just nu.

Avslutar veckan med citat av Lisa Sjöblom, generalsekreterare Forum Syd, som skriver i Dagens ETC 7/4 om skatteflykten och Panamadokumenten: ”Varje gång pengar göms undan genom ett brevlådeföretag eller i ett skatteparadis, är det ett barn som inte får gå till skolan, en vårdcentral som inte byggs eller pengar som bidrar till att krig och konflikter fortsätter”. –Ja, detta enorma skojeri med pengar som göms undan, har konsekvenser i vardagen för åtskilliga människor. Det krävs politiska beslut för att stoppa skatteflykten. Det är inget nytt. Flera länder går före Sverige skriver Lisa Sjöblom. T ex har Danmark infört offentliga ägarregister.

Nu lugn kväll. Maken L på väg hem från Stockholm för andra gången den här veckan. Lite utesittande kan det bli.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

160408

Romernas nationaldag

 

6. apr, 2016

10 miljarder, välfärd, Växjösjön, Skogsleken, Markaryd, cirkulär ekonomi

Vacklade upp jättetidigt idag. Maken L till Stockholm med första tåget. Frukosten hoppar vi aldrig över, så det gäller att ha tid på sig. Visste att Trädgårdstjänst skulle komma men diffus tidpunkt, morgonen eller förmiddagen. 7.30 kommer han med grävskopa och maskiner. Så jädra skicklig och snabb! Gör precis det vi har antecknat och jag hinner inte begråta det som vi sagt ska bort. Jag är imponerad. Den jättelika stubben efter pilträdet som alltid växt oss över huvudet är väck. Nu ska altanbyggarna in. Sedan ska Trädgårdstjänst tillbaka för finlir.

Hemma tidigt efter ett av många möten denna dag. Distriktsstyrelsens arbetsutskott, första mötet efter årskonferensen. Tre av oss närvarande, nyvalde ordföranden Amelie, Eva-Britt och undertecknad. Konstruktivt, snabbt, framåtsyftande. Planering, planering, snart är det val och vi ska inte ha några vita fläckar i Kronoberg. Markaryds kommun har ingen V-ledamot i fullmäktige. Det ska inte upprepas.

Idag gjorde Åsa Karlsson-Björkmarker och jag ett gemensamt besök på förskolan Skogsleken i Sandsbro. Det är en av de 29 förskolorna som kan bli av med sitt tillagningskök. De ligger på gränsen beträffande portionsantal. Förskolan är tämligen ny, ett par år bara och väldigt fin. Köket och matsalen ger intryck av modern restaurang – vilket det ju också är! Pratade med en av två kvinnor som arbetar i köket och platschefen. Varken Åsa eller jag hade varit på denna förskola tidigare. Det var trevligt att se lokalerna och det barnen håller på med. Vi fick också nyttig information som vi bär med oss i diskussionen om matorganisationen. Det är ju alltid så att bilderna av verkligheten är tillgångar i besluten om politiken.

Kommunstyrelsen igår förlängd till från ca 16.00 till 18.30 för diskussion/information om miljöprogrammet och hur vi ska uppnå målen i det. Det går ju inte av sig själv precis. Mathilda Tham, professor från Linnéuniversitetet, en av inbjudna gäster, talade om cirkulär ekonomi. Växjö kommun har sagt sig vilja bli ett kunskapscentrum för cirkulär ekonomi och hur genomförs det? Mathilda talade väl och berättade om hur begreppet cirkulär ekonomi bl a innebär att inte alla måste köpa och äga utan kan hyra, låna eller byta sig till grejer, t ex verktyg. Jo, pytt, tänkte jag. (V) har haft två motioner på temat, sportgrejer och verktyg/maskiner – båda har röstats ner i kommunfullmäktige. Går det lättare att genomföra om en professor talar om det? Lite surt, visst. Men lite konstigt är det. Och inte konstigt att målen i miljöprogrammet är svåra att nå. Ambitionerna och besluten är inte alltid på toppnivå.

Biologisk mångfald finns naturligtvis med  i miljöprogrammet. På kommunstyrelsemötet före miljögenomgången togs beslut om – kan tyckas – en liten sak men med ett stort symbolvärde; motorbåtar i Växjösjön ska tillåtas. Den enda motorbåtfria sjön ska nu tillåtas ha elmotorförsedda båtar. Varför? Framgår inte. Sjön används som simarena av Växjö Simsällskap och Triatonklubben. De kan simma säkert eftersom det inte finns båtar i sjön.  Södra delen är fågelrik. Där ska inte båtarna köra, sägs det. Jag säger bara: Vattenskotrar är förbjudna men finns överallt. Släpp båtarna fria i Växjösjön och sedan är det slut på friden. Kanske. Biologisk mångfald som ledstjärna? Nej, inte i detta beslut. Alla allianspartierna för båttrafiken, M+C+L+KD+MP. Jag hittar inte någon rak linje i förhållningssätt till miljöprogrammet. Som sagt; kan tyckas vara en liten sak, sjön är ju liten och det blir troligen inte någon armada av båtar, men till vad nytta utsätta sjön för risken? De så kallade vanliga människorna jag pratat med om detta tycker det är helt fel beslut. De uppskattar Växjösjön för rofylldheten.

Vänsterpartiets riksförhandlare har haft framgångar: 10 miljarder mer till välfärden. Omräknat till Växjö kommunnivå, så är det ca 100 miljoner kr och omräknat i tjänster så blir det 200 fler i vård, omsorg, skola. Det gör skillnad! Det kan användas till färre barn i grupperna i förskolan. Det kan användas till fler socialsekreterare, fler undersköterskor etc. Vi vet behoven. Jag är mycket stolt över framgången.

Finns väldigt mycket att berätta från gårdagen men känner att jag håller på att tappa trådarna; dels känner jag ett starkt behov av att agera politiskt i varje minut och informera om allt, dels känner jag behov av att sitta stilla och se på nyheterna, läsa tidningen Retro, som kommit idag. Balansen? Före sin tid? Sorteringspapperskorgar togs upp som ny idé igår på miljögenomgången. Jag tror det är 10-15 år sedan som (V) föreslog det – och fick nej! Ursäkta, men ibland undrar jag hur många vi är som slösar bort vår tid för att vi är före vår tid? Om ni förstår.

Carin Högstedt

160406

4. apr, 2016

April i anhörigsverige, Alakoski, altanröj, Araby Park Arena, snäckor

”April i anhörigsverige” . Susanna Alakoski, helt suverän om de som sällan eller aldrig fått sin historia skriven, missbrukarnas anhöriga och speciellt barnen. Började läsa på flyget hem från Gran Canaria, läste hela vägen och har inte många sidor kvar. Skulle vilja lyssna på henne. Något för Bibliotekets vänner? Vet inte om hon varit här på sistone. Men hon reser mycket och föreläser om sina böcker. Det förstår jag av denna bok. Susanna har arbetat som tjänsteman på Vänsterpartiets riksdagsgrupps kansli. Nu pläderar hon för Feministiskt initiativ, i alla fall i boken.

Sov dåligt i natt – kanske faktiskt på grund av den engagerande boken – gick upp tidigt och drog igång tvättmaskinen, plöjde posten – restskatt -, fick reda på att på onsdag startar uteplatsomvälvningen med stubbrytning, buskflyttning och det ena med det andra, så jag började röja rent från grejer på altanen. Otroligt vad många saker som flyter upp, miljoner snäckor t ex i glasburkar, plockade på allsköns stränder i alla länder vi varit och på alla öar. Småstenar. Fina grejer. Kanske ska börja lägga dem som prydnad i blomkrukor? Jag pratar om många kilon snäckor.

Så till möte med nätverket för social ekonomi, som idag hade sin månatliga träff på Arbetsförmedlingen. Info om vad det finns för stöd och möjligheter att komma in i arbetslivet. Många sorters stöd och likartade. Knappt handläggarna själva kan hålla reda på om de varar i tre månader eller sex eller tolv och vilka kriterier som gäller. Det är inte resurser som saknas; det är för snårigt, för både arbetsgivare och de som behöver arbete. Milt uttryckt. Sitter någon utredning som ska förenkla och hålla nere antalet olika stödformer och anställningar. Men så gör då! Hitta inte på nya förkortningar!

Så till kommunhuset. Struntade i alla göralistor. Tog fasta på upplevelser från Araby Park Arena, då jag kommit in och sett hur totalt dominerad denna idrotts- och kulturplats är av killar. Lyssnat på anställda som bekräftar att tjejerna inte tycker de har något att göra där, förutom idrotten. Skrev en motion om att bygga till APA med utrymme för kafé och något som killar OCH tjejer kan känna vara attraktivt och även vuxna.

Fullmäktigegruppen hade möte och tyckte motionen var bra, så den lämnas in imorgon; tillbyggnad med jämställdhetsperspektiv. Vi gick igenom en lång rad ärenden till kommunstyrelsen imorgon och delade upp de ärenden som kommer till fullmäktige så småningom.

Hem och röjde med hjälp av maken L det som vi orkar lyfta från altanen. Inte mycket kvar.

Carin Högstedt

160404

 

2. apr, 2016

Härfågel, jätteödlor, strandpipare, sol och moln, Kvinnan på tåget

Så har vi packat det mesta. Imorgon hem och det känns som om veckan gått i rekordfart. Hade behövt ett par dagar till för att komma i fas med mig själv. Igår vandrade vi en dryg mil och kom ända till Aero Cluben. En mil är mätt på kartan, fågelvägen. Det blir mer med alla svängar och krokar vi gjorde. Iakttagen tendens: Många hotellanläggningar är helt ”inlåsta”. Det går inte att passera genom. Å andra sidan öppnas mer och fler av strandpromenader och cykelvägar. När vi närmade oss San Agustin på tillbakavägen såg vi plötsligt inte en utan kanske 10 ödlor av en sort som vi inte kan komma ihåg att vi sett tidigare. De fanns bredvid gångvägen bland stenar och tittade nyfiket på oss. Googlade och se det är Gran Canarias jätteödlor, Gallotia stehlini, endemisk (finns bara på denna ö). Normalt 30-40 cm men kan bli upp till 80 cm. De vi såg var olika. En var riktigt stor och huvudet var gråvitt. Såg mycket gammal ut. Man kan fråga sig varför vi inte träffat dessa innan, men kanske förklaringen är att vi aldrig varit här vid denna årstid.  Fem timmars vandring i sol. Vi gick direkt till den grekiska tavernan och åt Tapenades Meze, en favorit.

Avslutade dagen på balkongen med att svara på grattismail och meddelanden på facebook. Började på fjärde boken: Kvinnan på tåget av Paula Hawkins. Engagerande. Ska bli film i år. Hennes debut.

Också idag en rätt rejäl promenad för att handla lite presenter till kattvaktande döttrar och barnbarn. Gick mycket bra. Mulet på förmiddagen. Eftermiddagen lite mer sol och vi la oss på stranden i några timmar. Maken L badade lite försiktigt. Röda flaggor åt alla håll. När vi gick till stranden höll vi på att snubbla på en härfågel (Upopa epops). Inte varje dag precis! I övrigt många koltrastar, storspovar, strandpipare, kungsfåglar, gråsparvar plus den exotiska munkparakiten och duvor av alla varianter.

Detta var en bra början på en april som är fullpackad i övrigt. Bara att ta itu med. Våren har kommit hemma sägs det och det är väldigt skönt. Ska cykla så mycket som möjligt till och från kommunhuset och möten.

Carin Högstedt

160402

31. mar, 2016

Munkparakit, trappor, Växjösjön, Atlanten, hyresrätter, agave, törel, turkduva

Drog iväg igår norrut utmed stranden och strandpromenaden. Såg en munkparakit, jättegrön parakit. De är förvildade enligt medhavd fågelbok. Lever bland annat här i kolonier. De finns i en grön lunga tvärsöver vägen från vårt lägenhetshotell. Där har vi tidigare sett härfågel, men inte hittills denna vända. Såg även en kungsfågel, en ung sådan, helt orädd. Sedan har vi en husduva, en turkdito, som med jämna mellanrum slår sig ner på balkongräcket och lägger huvudet på sned. En storspov har vi också sett, men vadarfåglarna har minskat avsevärt sedan vi var här första gången för ca 20 år sedan. Men jag glömde gårdagen! Jo, det går en strandpromenad en bit bort men sedan tar en rejäl brant vid. Vi gick massor med gamla trappor, slitna och inte bekväma för att komma upp och sedan ner till byn och playan Aguila. Där åt vi lunch med hela havet ett stenkast bort. Började bli lite kyligt efter en kvav förmiddag. Så försökte vi hitta bättre väg tillbaka och hade en väldig tur. Vi hittade en rätt nygjord gångväg, bekväm och säker, som gick tillbaka till San Augustin. Det började regna så smått. Fyra timmars vandring men kändes mer på grund av trappklättrandet. Sedan regnade det rätt rejält från och till under kvällen, åskade också. Idag hård blåst och molnigt. Som gjort för att sitta med datorn och deleta mail, svara på brev och läsa handlingar. –Ja, det är semester att sitta här på balkongen vid datorn med vacker utsikt och havet inom räckhåll.

Återigen (ur ärenden till kommunstyrelsen) en privat fastighetsägare som vill kunna bygga bostäder – Ingelstad, lägenheter – och där de styrande är negativa, om jag förstår rätt. De vill att marken ska vara förbehållen verksamheter. Samma i Räppe! Jag är förvånad att inte bostäder är mer prioriterade, speciellt som det är privata som vill bidra till att minska bostadskön.

Och nyss ändrade de blågröna planerna för Vikaholm från hyresrätter till villor. Nu vill (MP) att det skyndsamt ska byggas hyresrätter på Vikaholm!? De framför det i en skrivelse som självfallet får ja. En motion från två M-kvinnor om utbildning för bristyrken med mera fick först ett rätt snäsigt svar, men det är ändrat till bifall, vilket jag tycker är bra, för motionen är riktigt bra – kanske en och annan öppen dörr men i alla fall.

Båtar i Växjösjön? Är det verkligen nödvändigt? Elmotorer – javisst, men vad ska folk göra på sjön? Vi har ju tusen andra sjöar. Kanske är attraktionen just att det är en liten sjö som är en pärla i sig själv? Utan båtar.

Ja, det var några kommentarer till inläsningen denna dag och det finns många andra långa ärenden, svårläst på nätet. Ögonen blir grusiga. Anteckningar får jag föra bredvid. Kan inte stryka under. Det programmet, Ciceron, som är möjligt att anteckna i, orkar inte datorn få upp här. Roligt att så många medborgare numera vill ha upp sina förslag till kommunfullmäktige! Det är flera nästa fullmäktige.

Imorgon bättre väder och då tar vi vandringsstavarna igen. Älskar det karga landskapet utanför bevattningszonerna. Törelväxter, agave, fikonkaktus och vad de nu heter. En och annan prästpalm.

Bara två hela dagar kvar här på Gran Canaria. Och imorgon ett år äldre. Usch! Inte alltid lätt att bortse från att det mesta av livet är gånget. Tack och lov så mycket att göra att jag för det mesta glömmer detta med ålder. Det är idag så långt från det samhälle jag som ung trodde låg runt hörnet att det känns ännu viktigare att försöka vara aktiv och driva på för något så basalt som jämlikhet och jämställdhet.

Carin Högstedt

160331