5. jun, 2016

Freden, vaccinet och potäterna, sex timmars arbetsdag, Kommunal, simtur i sjön

Ser i Dagens ETC 3 juni att till Kommunals kongress, som pågick 31 maj till 3 juni, kom in 72 motioner om arbetstid och 67 för kortare arbetstid och flertalet pläderade för sex timmars arbetsdag. Ombud från Göteborg säger i tidningen att det har blivit mer att göra för färre personer och att folk arbetar slut på sig själva innan pensionen. –Ja, rejält kortare arbetsdag är den mest efterlängtade och behövda reformen i Sverige. Det har varit alldeles för tyst om det. På V-kongressen skärpte ombuden kravet, som förra kongressen beslutade om och nu redovisades för den här kongressen, som var i början på maj. Utredningen redovisade alldeles för lång genomförandetid. Hoppas jag nu skriver rätt här. Jag har ju bara hörsägen att gå på. Men hur gick det på Kommunals kongress? Har inte sett något om den annat än val av ordförande?

På 20 år har 20 miljoner människor räddats tack vare vaccinationer mot vanliga sjukdomar: mässling, polio, stelkramp, kikhosta, difteri och tuberkulos. Dessa sjukdomar är de vanligaste barnsjukdomarna i världen. Jag känner igen som väldigt frekventa från mina anmödrar/fäder i släktforskningen tuberkulos, kikhosta, difteri, mässling (skrevs massel i kyrkböckernas dödslängder och difteri kallades rödsot). På 1970-talet vaccinerades mindre än tio procent av alla barn mot dessa sjukdomar. Idag är siffran 84 procent. Framsteg men fortfarande är det miljoner barn som inte vaccineras på grund av kostnaderna. Vaccinmarknaden domineras av en handfull läkemedelsföretag. Främst är det barn i länder där det är konflikter och krig, som inte vaccineras. I länder där kostnaderna inte är problem har föräldrar börjat avstå från att vaccinera sina barn. Därför rapporterades 7 100 fall av mässlingen i Europa 2007 och närmare 32 000 2013. Jag kan förstå tveksamheten efter t ex narkolepsioffren, men fortfarande är det ju ”freden, vaccinet och potäterna” som åstadkom att barnadödligheten i Sverige avtog under 18-1900-talen. Källa Dagens ETC 1 juni och UNICEF.

Riktigt vacker högsommardag i Växjö! Lite stackmoln nu på eftermiddagen. Fått ont i huvudet, halsen, luftrören och feber. Klarat mig hela vintern och så nu. Men synd att klaga. Badade i Toftasjön för att kanske bli av med feber. Blev inte sämre i alla fall. 21 grader i vattnet. Ingen arbetslust eller ork utan kör med maken L, som är och handlar och har burit vatten från sjön till växterna. Gräset brunt redan.

Ha en trevlig nationaldag i morgon. Vänsterpartiet Växjös styrelse ska ha möte på eftermiddagen och avsluta med mat på restaurang. Får se om jag tar mig dit.

Carin Högstedt

160605

 

 

 

2. jun, 2016

Noaks Ark, pioner och syrener, premiärbad, budget i balans

Blå himmel och jättevarmt! Har haft barnbarnen i eftermiddag. När sedan lillpojken hämtades av sin far för att åka till simhallen på intensivsimskola, så gick dotterdotter och jag till Helgasjöns badplats och där premiärbadade hon tillsammans med andra barn. Vattnet kändes som 19-20 grader. Mätte sedan i Toftasjön. 21-22 grader, vilket verkligen är mycket så här tidigt på året.

S+V-budgeten klar. Satt och läste hela textsjoket i den borgerliga budgeten igår och ovanpå det våra egna texter för att upptäcka misstag, felskrivningar och bortglömt. Det var inte mycket sådant, så det gick galant idag och nu återstår bara presskonferens på tisdag och så budgetdebatten i mitten av månaden. Sedan nästan midsommar och ledigt. Det går undan. Syrenerna är överblommade. Rosa pionen har så många blommor att den fullkomligt dignar. I morgon kommer taxin 5.40 för flyget till Stockholm och styrelsemöte med Riksförbundet Noaks Ark. Blir mycket lång fredag.

Carin Högstedt

160602

 

31. maj, 2016

Instängd i kommunhuset, familjecentral, nytt kommunhus, finansiering, lupiner och hundkäx

Efter att ha tillbringat nio timmar i kommunhuset utan någon frisk luft, satte jag mig på cyklen. Stannade två gånger på hemvägen; en för att plocka lupiner, en för att plocka hundkäx. Skönt sommarnöje! Ska alltid finnas en glasburk med blommor på altanbordet.

Möten på möten hela dagen. Gruppmöte med S före arbetsutskottet och sedan gruppmöten med S om vår gemensamma budget under framtagande plus gruppmöte inför kommunstyrelsen. Efter kommunstyrelsen en så kallad workshop om kommande bostadsförsörjningsprogram.

En framgång på kommunstyrelsen: Vår motion om en så kallad familjecentral på Teleborg är bifallen. –Ja, ordet bifall nämns inte som brukligt när V.s motioner går igenom, men det är ett klart ja. Nu ska Region Kronoberg också säga ja, för i en familjecentral ska landsting/region vara en part och bidra med mödra-/barnavårdsverksamhet.

I övrigt beslutades om ett avtal med Jernhusen som ska leda till ett nytt kommunhus ihop med resecentrum på stationsområdet. Bakom det står alla fem partierna i den styrande majoriteten M, C, KD, L och MP. S yrkade återremiss för bättre underlag och V yrkade att inte godkänna avtalet eftersom det för närvarande inte ska byggas något nytt kommunhus. Vi har en rak linje, tack och lov.

De borgerliga partierna presenterade sin budget idag. De spenderar många miljoner på utökning av verksamheter. Varifrån kommer dessa miljoner? –Jo, till stor del från hyresgästerna i allmännyttan!  Många miljoner är höjning av borgensavgifterna och avkastning från bolagen. Så grattis hyresgäster, det är ni som betalar färre barn i förskolan och bättre mat i omsorgen! Då är vårt budgetförslag, S+V, mer seriöst. Vänta bara, presenteras nästa tisdag. Intressant att se att allt vi i S+V sagt om besparingar på maten nu anammats av de borgerliga! De slutar kräva miljonbesparingar och lägger in resurserna som krävs. Det är vår envishet, uthållighet, räkneförmåga, patos och verklighetsförankring som gjort det. Vi har vunnit. Brukar inte skryta, snarare tvärtom. Men detta är mycket befogat beröm.

Repat lite mod märker jag. Igår fullständigt utless på det mesta. Nu ser jag fram mot budgetdebatten i kommunfullmäktige. Jag ska tala om det som ingen annan pratar om; landsbygd, våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld, tillgänglighet för personer med funktionsvariationer. Så vet ni det.

Växjö 160531

Carin Högstedt

 

 

 

 

 

 

29. maj, 2016

Landsbygdsriksdag 2016 i Visby, bondestugan, storstadsnormen, dialekt, massmöte, Schlaug

Hemma och mycket bättre väder här än på Gotland! Det mycket sällsynta inträffade att vädret blev bättre och bättre ju närmare Växjö från Oskarshamn vi åkte. Eva Johansson (C ) och jag summerade landsbygdsriksdagen på hemvägen: Bra, mycket bra så gott som allt, från studiebesök till seminarier, paneldebatter, mat, program, organisation. För några år sedan försökte jag via motioner övertyga Region Kronoberg om att söka bli arrangörer för Landsbygdsriksdag 2016. Intresset var mycket ljumt eller obefintligt från övriga partier; det kostar för mycket och det kommer inte publik, lät det. Kan meddela att det var ca 700 deltagare och utländska gäster/deltagare från 16 olika länder. Middagen igår var enligt min bedömning bortåt 1000 personer och ljudnivån var öronbedövande på Wisby strands kongresscenter. Eva och jag pratade naturligtvis med många och när vi berättade hur vi som politiker arbetar med landsbygdsfrågorna, så blev det stort intresse. Tydligen mycket ovanligt med ansvarsområden i kommunstyrelsen. Förresten fick vi en känsla av att politiken inte var särskilt väl representerad på denna riksdag. Och som jag antydde i förra bloggen: en misstro mot politiken kunde höras från många representanter för ideella organisationer, nätverk och företag. Så onödigt och synd! Kan omöjligt berätta om alla upplevelser och intryck, men jag har idéer med mig; Här är ett par adresser för intresserade av besöksnäringen: info@bondestugan.se och www.campusgotland.uu.se/hallbart. Avdelningen inte så viktigt att veta: ändelsen i som t ex i jordi, soli är femininum i gotländskan. Tänkte på oskarshamnsdialekten där sola är en hon eller bara ho, bilen en han, blomman en hon etc. Mina föräldrar pratade så, med många hon och han. Lärde mig f ö att gotländska är en försvenskning av det riktiga gotlandsspråket, gutemål.

Mycket tal om ”storstadsnormen” och vad som orsakar den, vad den leder till och hur vi kan åstadkomma balans mellan stad och land. En paneldebatt igår diskuterade det och där var Birger Schlaug med. Tyckte han hade perspektiv och publiken var flitig med applåder. Nästa debatt fick en att vilja kliva ut därifrån, skrika eller lägga sig ner på golvet. Tre mediapersoner som von oben talade introvert med varandra utan att verka förstå vilka som var publik. I dagens ”morgonsoffa”, förmiddagens program på kongresscentrat, sågades de totalt av två rescensenter – till publikens jubel. Var det riggat? –Nä, tror inte det, men kanske? I så fall mycket skickligt!

Trött efter en intensiv helg och nu snart ny vecka som också är intensiv. Ska läsa in handlingar, svara på brev och se partiledardebatten.

Ha det så bra!

Carin Högstedt

160529

 

 

28. maj, 2016

Hela Sverige ska leva, Gotland, landsbygdsutveckling, syrener

Vilken lång dag! Temaresa kallas det. Åkte med buss kl 8.15 och var tillbaka 17.00. Sedan invigning på Almedalsscenen med landsbygdsminister, prisutdelningar och diverse tal av landshövding, regionråd m fl plus mingelmat. Känns i hela kroppen att det var mycket och jag har fått avveckla vissa myter jag odlat. Till exempel att till Gotland åker ju turister helt frivilligt – så deras besöksnäring måste ju vara därefter och ett bra föredöme. Nej, så är det inte. Orkar inte gå in på detaljer just nu, men Region Gotland har ingen strategi för besöksnäringen, det har vi i Kronoberg. Gotland har inte hängt med i utvecklingen av cykelvägar, fast folk kommer hit för att cykla. Mycket cyklande sker på vägrenen.  Gotland har 80 mil vandringsled runt ön, lättgången. Lika långt som Santiago de Compostela, men ingen del är skyltad, tillgänglig för rullstolar, guidad eller ”paketerad”. Rätt häpnadsväckande. Jag menar inte att folk måste ha skyltar och markerade leder överallt, men om alla ska bli uppmärksammade på möjligheterna, så måste vissa ansträngningar göras. Kände att i ett annat liv hade jag kastat mig över möjligheterna att visa mänskligheten de lättgångna vandringarna utmed hela ön. Som turistchef eller något. Men mycket är på gång, sas det.

Min buss gjorde många nerslag och mest intryck gjorde Gunnar, som berättade om hur en skola i Östergarn (garn betyder vik) las ner trots protester och hur bygden engagerade sig i skolbyggnaden, bildade ett utvecklingsbolag, som tog över skolan och idag inrymmer den 16 olika företag och det går bra! Tro inte att det varit en dans på rosor vägen dit men som vanligt eldsjälar och hårt ideellt arbete och ofta har jag hört idag i kamp mot byråkrati och myndigheter. Det återkommer hela tiden, i berättelser om denna skola, i berättelsen om barnkollon som las ner av kommunen och togs över av en idrottsförening, som envisas med att göra en campingplats av den.

Mycket lärorik dag och jag har gjort noteringar. Gotland har nio styck sådana här utvecklingsbolag. Kan vi ha något inom Växjö kommun om ett par år, så är jag nöjd. Idén ska spridas.

Gotland är just nu som vackrast; det är precis tiden när alla syrenerna blommar. Det är som en dröm. Min bror och svägerska som utvandrade från Småland till Gotland för ca 15 år sedan brukade säga: Varför åker ni utomlands? Gotland finns ju. De semestrade på Gotland år efter år och flyttade sedan hit. Ett av barnen har också bosatt sig här med familj. Jag kan förstå det en sådan här dag.

Bra guidning, bra information, bra invigning. Kom till hotellet 24.40 i natt. Behöver sova och imorgon väntar debatt och seminarier plus middag. Hotellrummet osedvanligt trångt. Slåss med resväskan i sängen. Men wifin bra. Märklig händelse på vägen från Växjö till Oskarshamn: Efter Lenhovda ligger vi – jag kör – bakom en lastbil, kanske mindre långtradare är rätt ord, och helt plötsligt ser jag ett hjul från bilen komma farande över vägen, ner i diket i en vansinnig fart, upp ur diket, över vägen och in i skogen. Det hade lossnat från lastbilen! Tack och lov träffade det ingen mötande!

Carin Högstedt

160527