14. jun, 2016

Budgetdebatt, Teleborg, cirkulär ekonomi, tillgänglighet, jämställdhet

Tack och lov att jag får luft och motion när det är cykelväder och mötessittandet slår rekord! Några regndroppar ikväll men alldeles för lite för att växtligheten ska må bra. Vi har en kollektiv vattenslang i föreningen som pumpar vatten ur sjön, men pumpen är ur funktion just nu. Att bära vatten från sjön är görligt om en har gott om tid, mycket gott om tid. Och det har jag inte denna vecka och maken L är på vift i Sydafrika.

Sitter ute nu och ska starta förberedelse av morgondagens budgetdebatt. Idag har vi avverkat alla partiinledningarna och allmänpolitisk debatt. Nu ska vi starta med kommunens budget område för område. Jag ska ha Arbete och företagande, Demokrati och mångfald, Ekonomi. I och för sig så tror jag mig om att kunna debattera och inleda vilket område som helst, men som den osäkra person jag är i grunden så vill jag åtminstone ha stolpar.

Denna dag gick bra, tycker jag nog. Fullmäktige startade kl 9.00 med ordinarie ärenden och så kom partiernas inledningar, max 15 minuter, mitt var lite för långt, vilket jag var beredd på, så jag fick kapa vissa landsbygdsfrågor. Tar jag imorgon istället. Jag pratade jämlikhet, jämställdhet, cirkulär ekonomi, tillgänglighet idag i inledningen. Dessförinnan hade (V) två motioner varav den ena om Familjecentral på Teleborg bifölls och den andra om E-petitioner (medborgarförslag via nätet) är positivt besvarad. Båda har jag formulerat och känner varmt för. Sedan hade jag interpellation om simkunnigheten plus interpellation om gymnasiesärskolans elevers möjligheter till arbete/sysselsättning efter examen. - Ja, känns rätt att väcka dessa frågor och tror det påverkar åt rätt håll. Fick respons via facebook och gläds åt att folket kan följa fullmäktige via Öppna kanalens TV-sändningar och närradion.  Båda möjligheterna efter intensiv kamp från (V) för rätt länge sedan och numera allmänt accepterat. Däremot – att själv facebooka och twittra under fullmäktiges möten – det klarar jag inte. Måste koncentrera mig, följa med och anteckna. Idag och imorgon är jag justerare av protokollet plus att anteckningarna ska leda till ett (V)äxjös kommunnytt, flygblad,  på torsdag. I detta – att berätta vad som händer i kommunpolitiken – är vi i vänsterpartiet i Växjö helt outstanding!

Igår träffades nätverket för social ekonomi i Kronoberg. Det var ett mycket intressant möte. Jag ska ta upp vissa nya kunskaper imorgon under Arbete och företagande. Kan inte skriva mer om det just nu på grund av tidsbrist, men lär återkomma. Det handlar om de sociala företagen i kommunen, som exempelvis Atrium, Macken och andra. Vad är kommunledningens syn på dessa? I vad mån är de styrandes avsikt att stötta sociala företag och ideell verksamhet? Finns inget i deras budgetförslag om det.

Carin Högstedt

160614

12. jun, 2016

Masskjutningar, terror kontra lugn och ro, budgetförberedelser, Lessebo, rödhake, Sydafrika

Sitter ute, har TV-nyheterna på inne och hör om största masskjutningen i USA, en gayklubb, terrorbrott och/eller hatbrott talas det om. En ensam man – som så ofta i dessa masskjutningar - är gärningsman, identifierad och nu död. Finns inga ord för sådana här händelser. Här sitter jag i allsköns ro på vår altan, lite gnällig för att jag har varit tvungen (självförvållat ju) att jobba tolv timmar i sträck denna dag med budgetförberedelser och annat. Suttit ute i underbart jobbväder, helt perfekt, sol och svag vind. Lugnt på alla håll, många verkar bortresta. En rödhakeunge(tror jag) lever farligt. Har inte vett att vara rädd för katterna. Gräset gulbrunt, syrenerna slokar, vinbären blir små, om inte regnet kommer. Men inget att klaga på!

Fått ihop ett inledningsanförande till budgetdebatten. I varje fall kan det tjäna som utgångspunkt. Gäller att hitta infallsvinklar och ämnen som inte andra som är före i kön (går efter storlek på partierna) talar om. Har framför allt rotat i alla anteckningar och sparade tidningsartiklar för att slänga, använda eller ha på lager fortsatt.

I eftermiddag en tur till Lessebo för träff med styrelsen för Vänsterpartiet Lessebo. Staffan, kassör i V Kronoberg, och jag var där för att höra vad vi i distriktsledningen kan hjälpa till med och hur läget är i Lessebo kommun. Lessebo är den kommun i Kronoberg som av tradition är rödast. Det är hjärtat i glasriket och överhuvudtaget en industri- och arbetarkommun med en socialdemokrati som för det mesta har egen majoritet eller näst intill. Men själva organisationen V Lessebo har som i övriga småkommuner liten tillväxt. Det var ett mycket bra möte. Vi i distriktsstyrelsen har en läxa att göra. V Lessebo hade tydliga frågor och berättigade sådana. Så fick vi världens godaste hemgjorda tårta, tack Hasse!

Maken L i Sydafrika, utbytesprojekt där Region Kronoberg är en del. De har kommit fram lyckligt och jag kan se mitt älsklingshotell (där delegationen från Kronoberg bor) framför mig, där jag bott två gånger när jag deltagit i liknande utbytesprojekt med vår systerkommun. Hotellet är jättetrevligt, granne med golfbana och de mest exotiska fåglar kan ses här. SIDA står för kostnaderna. Det här nu pågående projektet handlar om kommunval och valrörelser. I augusti är det val i denna kommun, Potchefstroem.

Vacker kväll. Ska ge fåglarna lite nya fröer och knyta mig tidigt. Stentuff arbetsvecka väntar. Efter den nästan semester. Efter midsommar definitivt ledigt.

Carin Högstedt

160612

10. jun, 2016

0-taxerare och arbetarklassen, Den blomstertid, ficus carica, (V)äxjös Kommunnytt

Läste Sofi Poulsen och Per von Schantz ”Prinsen o Prinsessan och den vilda frukosten” för ett av barnbarnen, 8 år, igår. Hon kan läsa men det blir fortfarande lite mysigare med högläsning. Hennes bror var på simskola. Omdömet var tydligt: Läs den andra boken också. Och så läste vi Sagan om Prinsen och Prinsessan och lite om draken också”. Måste berätta för Sofi: ”Bra fantasier och snygga bilder”. Sofi är barnboksförfattare bosatt i Växjö. Hon skriver och Per v Schantz illustrerar.

Idag skolavslutning i Sandsbro. Av rädsla för regn (kom inte många droppar men prognoserna sa något annat) så flyttades avslutningen inomhus och då det bara finns en liten gympasal, så delades alla barnen i tre grupper. F-2 fick dock köra sitt program två gånger för alla föräldrar fick inte plats. I dagsläget är det 450 elever på skolan. Sex nya basrum är snart klara och sedan ska det bli större matsal och bättre kök. Trots trängsel och improvisationer, så gick allt bra och ”Den blomstertid är kommen”.

I Dagens ETC 10/6 granskas storbolagens vinster, löner och skattebetalningar. Det är hårresande siffror som redovisas. Och längst ner i hierarkin att ta del av vinsterna står arbetarna. Hela samhället förlorar på det, för arbetarna betalar skatt som går till utbildning och vård till exempel. Bolagen typ SCA betalar noll eller mycket lite. Bland nolltaxerare finns även Skanska och Electrolux. ”Dags att sluta bocka!” skriver Johan Ehrenberg i dagens ledare.

Jag kunde inte hålla mig utan har investerat i ett nytt fikonträd. Har slutligen gett upp hoppet om den pinne som är kvar av det gamla. Läste nämligen i ICA-kuriren tips om hur medelhavsväxter kan fås att överleva vintern här. Fikonträd i kruka – bubbelplast om krukan i flera lager och – varför aldrig tänkt på det? – julgransslinga som då värmer lite. –Javisst, så onödigt både med trädet och slingan! Men vem är rationell ut i fingerspetsarna? Inte jag.

Blir arbetshelg. Ska skriva manus till (V)äxjös kommunnytts baksida (om budgetförslagen, majoritetens och oppositionens) och förbereda två dagars fullmäktige med inledning till budgetdebatt med mera. Går på halvfart. Fortfarande dålig av bihåleinflammation (egen diagnos). Ringde faktiskt vårdcentralen och tänkte att pencillin skulle sitta fint, men nej, nässpray med cortison finns receptfritt på apoteket.

Carin Högstedt

160610

8. jun, 2016

100 år, socialpsykiatri, besparingar? skolpengar, 2000 drunknade på två veckor, är det möjligt?

I morgon 9 juni 2016 skulle mamma fyllt 100 år, om hon levat. Jag brukar uppmärksamma födelsedagen i all tysthet med att försöka hålla fritt i kalendern. Det är ofta en jättefin försommardag som passar att sitta ute och läsa i en solstol med sällskap av fåglarna, som jag ibland tror är döda människors själar. Nåväl. Mamma föddes som fjärde barnet i en syskonskara som blev fem. Hennes far, min morfar, var jordbruksarbetare och de var bosatta i Smältebro utanför Oskarshamn på en gård med beteckningen Bockara nr 6, som ägdes av familjen Börjesson. Allt enligt församlingsböcker. Enligt andra källor så byggde min morfar torpet Hagalund, intill Börjessons, 1909 och senare friköpte han det och blev då ”lägenhetsägare” som det betecknades. Huset, som de lämnade på 20-talet för ett annat torp två km bort, står kvar och ser bra ut fortfarande.

Jag berättade igår att S+V vunnit ifråga om kostnaderna för måltiderna i Växjö kommun. Det blir inga besparingar! Men lugn och ro blir det aldrig. I den budget de borgerliga presenterat finns en besparing på socialpsykiatrin med fem miljoner kr. Återigen är det en organisationsförändring (allt centraliseras till socialnämnden) och införandet av LOV som ska fixa fram fem miljoner kr. S+V räknar inte med sådana pengar! I mitt parti är vi inte alls säkra på att centraliseringen är bra och i varje fall så är det fel att räkna med nerskärningar. Meningen är väl ändå att socialpsykiatrins patienter och omsorgstagare ska ha den vård och omsorg de behöver för att få bättre liv och hälsa?! Skulle det uppstå några effektivitetsvinster av organisationsförändringar, så är det bra, men varför räkna in vinster innan de eventuellt uppstår? Fem miljoner motsvarar tio tjänster.

En annan större skillnad mellan de båda budgetförslagen är anslaget till utbildningen, förskola, grundskola, gymnasium, särskola, fritidshem, där S+V lägger 124 miljoner kr i nya pengar och då ligger vi 30 miljoner över den borgerliga budgeten. Färre barn i förskolans grupper och de lägre klasserna i grundskolan är bl a avsikten. Men trots pengar så är det inte enkelt när det saknas mängder av lärare av alla sorter. Det kommer, tror jag, att krävas insatser för rekrytering och reformer som får Växjö att sticka ut som arbetsgivare. ”Snabbspår” till fasta jobb och slut på evighetslånga vikariat, bort med delade turer, generöst med fortbildningar och kompetenshöjningar. Kommunen måste låta tala om sig som kommunen som vågar ta nya grepp. Och nu talar jag inte om läraryrket specifikt utan om arbetsgivarpolitiken i allmänhet. Växjö kommun – där jämställdheten genomsyrar all politik och inte minst det som kan beskrivas som arbetsmiljö! Med det mottot blir det lättare att rekrytera.

I dagens SvD (8 juni) finns en mycket angelägen artikel att läsa. Det är Kurdo Baksi, samhällsdebattör och författare, Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas flyktingråd, FARR plus tre till som skrivit med rubriken ”De svagaste placeras på gatan”. Det handlar om den nya politiken att avslå asyl och skicka tillbaka folk snabbt som ögat. –Ja, det är väl rätt logiskt: Du får inte rätt att stanna här och då ska du inte heller vistas här. Men – och detta har jag skrivit om tidigare och jag har ställt frågan men aldrig fått svar: De som inte har något land att återvända till? De som har fått fel hemland genom dåliga språkanalyser? De som inte tas emot någonstans? Vad ska de göra? Ca 21 000 utvisningsärenden är ouppklarade, en del gömmer sig, andra har inget land att komma till och vistas här öppet. Med den nya politiken som en förfärande stor majoritet i riksdagen snart ska besluta om, så blir skillnaden dels att det kommer bli många fler som ska utvisas, dels att för dem som inte har någonstans att avvisas till dras rätten till bostad och dagersättning in; ”de svagaste placeras på gatan”. Artikelförfattarna kallar tillståndet många lämnas i för ”utvisningslimbo”. Limbo (latin) betyder ungefär ett randområde mellan himmel och helvete. I samma SvD intervjuas minister Ygeman av Frida Svensson. Han får fråga om den skarpa kritik som Rädda Barnen och Röda Korset riktat mot att barnfamiljer kommer att splittras. Han svarar att alternativet hade varit värre med boende på Malmös gator. Men varför kommer aldrig följdfrågan: Hur har dessa människor det idag? Lever de gott i bostäder och i så fall var? Det är ju människor det handlar om. Och om de inte är döda, så lever de någonstans och troligen under betydligt sämre förhållanden än de Sverige kunnat prestera.  Bara de senaste två veckorna har ca 2000 människor drunknat eller försvunnit på Medelhavet. Men sådant kanske en inte får tala eller fråga om?!

Carin Högstedt

160608

 

 

 

7. jun, 2016

Sommarspaning, presskonferens, budgetpresentation, måltidsframgång, opinionsbildning

Träffat en hel del folk, kända och okända, på mingel med goda snittar och fotografering  på Smålandsposten i kväll. Anledningen är att vi som uttagits till ”Sommarspanare” – som vanligt  - bjuds in till detta korta och trevliga möte med andra sommarspanare, det vill säga de som skrivit en krönika som ska publiceras med start efter midsommar. Av drygt 100 inlämnade krönikor är 40 utvalda. Jag har varit med alla år (startade 2009?) utom valår, då både Bo Frank (M) och jag är portade. Vad jag ville komma fram till är att flera jag träffade berömde min partikamrat Mikael Karlsson för den insändare han hade publicerad i dagens (7/6-16) Smp! Det var alltså en insändare av medlemmar i Arkitekturföreningen, som Mikael vände sig mot och som han får stöd för. Även Dagens ETC har skrivit om den fastighetsägare som vill uppföra ett hus i 1890-talsstil och vilken diskussion det blivit. Arkitekturföreningens medlemmar tar strid mot ett hus i den stilen och Mikael undrar var de varit när de äkta gamla husen och miljöerna stod på spel och revs/hotades av rivning. Mikael är något så sällsynt som infödd växjöbo med rötterna i Växjö stad. Väldigt många är inflyttade. Växjö har vuxit oavbrutet sedan 40-talet. Jag tycker det föreslagna huset är väl tilltaget i omfång, men har inget emot att bygga nytt i gamla stilar. Det är som nytänkande häftigt och sannerligen något helt annat än WTC, World Trade Center. Ingen jag träffat har hittills berömt den senare byggnaden. Enda kommentarerna har varit fult och tråkigt. Därmed inte sagt att det är fult och tråkigt. Det finns ingen smakdomare, även om många tror sig utsedda.

Det här skulle varit en vanlig dag på jobbet med kommunstyrelsens arbetsutskott, presskonferens, arbetsgrupp flyktingar, fullmäktigegruppen och så mingel på Smp. Jag har kommit igenom det mesta men med feber och fruktansvärd huvudvärk. Bihålorna antagligen. Så trist! Erkänner; ej varit i form. Men presskonferensen var en lugn tillställning, vissa media kom och det som publicerats varit helt OK det jag sett. Eva-Britt Svensson (V) och Åsa Karlsson Björkmarker (S) är båda säkra i intervjuer! Vi fick fram skillnaderna mellan vårt och alliansens förslag: finansiera långsiktigt, tryggt eller använda hyresgästpengar och kortsiktigt. Statsbidragen ger båda sidorna manöverutrymme och både de borgerliga och S+V ger mest nya pengar till utbildningen.

I Växjös omsorgsnämnd i morgon kommer Eva-Britt Svenssons och min motion om att testa att hemtjänsten i något område lagar maten till omsorgstagare i deras hem. Märk väl: Försök på ett halvår i något område! Svaret som föreslås är nej. Förstås. Särskilt irriterande är att varje dag så passerar jag Liberalernas dörr i korridoren i kommunhuset. Där affischeras (tagit foto idag) att nu vill Liberalerna ha slut på den uppvärmda maten i hemtjänsten, slut på plastlådor med halvfabrikat för våra äldre! Hur röstar de i morgon? Så tomma orden kan bli. Inte konstigt att folk vänder politiken ryggen.

Bland det bästa som hänt på senare tid är att faktiskt har S+V vunnit slaget om nerskärningarna på matorganisationen i Växjö kommun. Det blir inga besparingar! Alla är överens om att maten får kosta och det är till gagn för såväl skolans barn och ungdomar som äldre med hemtjänst och boende på särskilda boenden. Det var envetet argumenterande skriftligt och muntligt, som avgjorde. Nu har båda blocken samma budget för måltiderna! De är dock inte ”hemlagade” som V vill pröva (enligt ovan) men det finns utrymme att höja kvalitén.

Ge Rädda Barnen stöd för namninsamling mot att splittra familjer! Gå in på #orädd!

Nya siffror från SCB: Fler kvinnor än män fastnar i fattigdomen. De av alla i Sverige som har minst har fått det ännu sämre. Siffrorna handlar om 2000-2009 och det är första gången SCB tar fram denna statistik om rörligheten mellan inkomstgrupper. Se Dagens ETC 7/6 -16.

Den som vill veta mer om V Växjös kommunpolitik går lämpligen till www.vvaxjo.se. Där kommer snart även budgetförslaget S+V att ligga.

16/6 kommer vi att ha ett torgmöte på Storgatan vid scenen kl 16-18. Vi vill att alla som är tveksamma, skeptiska, negativa till Trafikplats Fagrabäck samlas för att diskutera och se vad som kan göras för att hejda mastodontbygget och bilismens framfart och utsläpp. Brukar inte vara agitatorisk men det känns rätt här.

Carin Högstedt

160607