23. jun, 2016

Midsommar, 23 juni, Podemos, Jo Cox, solidaritet, klimat

23 juni är en speciell dag. Det var ”gamla midsommarafton”, det datum som midsommarafton alltid var på förr. Minns inte när det ändrades. Nu är den rörlig. 23 juni 1912 föddes min far och det är det datum jag valde för mitt giftemål med maken L 1999. Plus 19 grader kl 06.15 idag! Testade Toftasjöns vatten och det är badbart med nöd och näppe. Kallt. Skön dag liksom igår. Riktig sommar. Gott om humlor

Latat mig i två dagar. Läst tidningar, putsat fönster, tittat på auktionssighter. Behöver en byrå till släktarkivet. En uppgift som ska lösas denna semester. Plockat blommor utmed vägkanter, en midsommarritual sedan barnsben.

Lyssnade på regionfullmäktiges sammanträde i veckan, delar av andra dagen om budget och var psykiatrin ska vara, på lasarettsområdet eller Sigfridsområdet i Växjö. Det blev fem timmars debatt om det senare! Otroligt.  Nu ska det byggas, blev beslutet, på Sigfridsområdet och det blir säkert bra. Det blir snabbare klart och att samarbeta kring människors psykiska och fysiska ohälsa är inte beroende av samma entré. Det är personal som ska samarbeta antingen de arbetar inom somatiska vården eller psykiatriska. Det är inte beroende av samma ingång eller samma hus utan viljan att göra det som är bäst för patienterna. Denna fråga vann minimajoriteten S+V+MP med stödet från SD. Budgeten förlorade samma minimajoritet för att SD röstade på den borgerliga budgeten. Samma sak hände i Älmhults kommun. De styrande partierna förlorade budgetomröstningen. Det blir inte lätt för folket att ta ställning i nästa val!

Mulet ikväll men varmt. Åska på gång troligen. Torrt som fnöske i marken. Gotland fick 59 mm regn häromdagen, här i Sandsbro totalt 4,5 på senare tid.

Tror att det blir ja till att stanna i EU i England, men det blir jämnt. Mordet på Labourledamoten Jo Cox vände vinden, tänker jag.

Denna dags Dagens ETC har namn och parti på de ledamöter som röstade nej till de nya asylreglerna. Jag hade lite fel häromdagen så här är rätt uppgifter: Alla i V (21), alla C utom en, fyra MP och en L (Birgitta Ohlsson). Räckte inte på långa vägar men heder åt dessa, som kan fortsätta sitt politiska värv och prata om solidaritet utan att flacka med blicken.

På söndag val i Spanien. Podemos, ett nytt vänsterparti,  ligger bra till i opinionen. Unidos Podemos, som de nu heter efter valkoalition med några småpartier, har ca 25% och är andra största parti. I opinionen – i valet får vi se.

I morgon midsommarafton och den tillbringar maken L och jag på landet, i Gasslanda, tillsammans med barn, barnbarn med flera. Krocket, kubb, grillning – som det ska vara.

Ha en riktigt skön helg!

Carin Högstedt

160623

 

 

 

21. jun, 2016

Sommarsolstånd, Åryd, Ingelstad, hemmasemester, Vena, släkten, storlom, städa

Plockat ner samtliga frömatare nu. Direkt kom ett antal pilfinkar och protesterade högljutt! Tio storlommar på rad simmade förbi häromdagen. Mäktiga, vackra och respektingivande. Sommarsolstånd idag. Ska inte säga något om stämningsläget; nu går det mot mörka tider.

Hemma efter arbetsfylld dag med utdelning av (V)äxjös komunnytt i två områden i stan och sedan tillsamman med partikamrat kört Vikaholm, Tävelsås, Ingelstad, Åryd med blad, ca 900 ex ut i brevlådor. Trött men vad då – nu ledig! Nästan i alla fall. Inga fler möten inbokade, inga resor heller. Kan bli en sommar hemma i Sverige med plock och rensning i lådor och garderober, med utflykter i närmiljön, en tur på sjön eller två, städning, släktforskning, litteratur eller bara slöa ibland. Faktiskt känns det helt rätt. Men om regnet öser ner varje dag, så kan vi tänka om. Dagen avslutades med ett bra möte med distriktsstyrelsens arbetsutskott. Alla där och planerade och gick igenom bland annat den redovisning som ska göras till Region Kronoberg om vad vi har använt partistödet till. Första gången vi gör en sådan efter den lag som bestämmer att det ska göras införts. Bra att det ställs krav på redovisning och inga problem med att göra den heller. Använder vi pengarna till att utveckla demokratin? –Ja, det gör vi! Allt vi gör går ut på just det när jag tänker efter.

Denna dag en svart dag i övrigt när det gäller demokrati. De nya asylreglerna som beslutats idag med stor majoritet i riksdagen får mig att skämmas. Och det må vara, men hur många barn och föräldrar ska leva åtskilda i onödan för att Sveriges riksdags majoritet slår bakut? Hur ska Barnkonventionen kunna införlivas i svensk lagstiftning med dagens beslut? Barnkonventionen gäller alla barn i hela världen. Och hur ska integrationen kunna bli bättre när tillfälliga uppehållstillstånd gäller? Många, många organisationer och personer har vädjat, skrivit på facebook och twitter, samlat in tusentals namn, argumenterat, delat, skrivit artiklar… Det har inte hjälpt. Det har inte hjälpt de människor som tvingas fly, som splittras, som lever i ett helvete. -Vad gav det familjerna för hopp? Fyra, tror jag, MP röstade mot asyllagarna. Bra, men inte alls tillräckligt. Heder åt V och C som sade nej, som står upp för demokrati och humanism! Men det räckte inte. Inte på långa vägar. Är verkligen beslutet i samstämmighet med Sveriges folks majoritet? Vill så många att barn och föräldrar ska hållas åtskilda? Vill så många att flyktingar ska vistas här tillfälligt och inte bli en del av samhället?

Gårdagen en höjdare med dottern Kattis som kartläsare. Körde 36 mil och flertalet på småvägar och det betyder även vägar med gräs i mitten. Hittade alla byarna jag bestämt att vi skulle besöka och några till. Rörde oss i Vena, Mörlunda och Kristdala socknar, mest i Vena som var bestämt. Skulle äta på Vena värdshus hade jag tänkt och det fanns i livet. Hade även öppnat en butik! Nåväl. Det var svårt med mat denna dag för de hade en släktträff med 30 personer, svenskar och amerikaner. Jaha, tänkte jag, det var ju ett lustigt sammanträffande. Jag fick dagens lunch, lunchkorv med potatispuré. Dottern vegetarian fick salladsblad och glass. Släktträff undrade jag och servicepersonal gick och frågade. –Eriksson, var svaret. Tja, det finns det ju många av. Men så kom en kvinna ur sällskapet och började fråga ut mig om vilken släkt jag höll på med. Det visade sig att vi har samma bakgrund och att mina namn jag hade på ett papper fanns i hennes utomordentliga släktträd på nätet. –Ja, det visade sig att vi är släkt. Hon är proffs, jag är amatör men vi har samma anfäder, som till exempel Adam Nilsson, född i Alsarp, bosatt i Junnarp, dit dottern och jag var på väg. Märkligt sammanträffande på Vena värdshus! Hursomhelst hade vi trevligt, dottern och jag, när vi identifierade hus i byarna, Börjegården i Telleryd, där har våra anor levt. Genom ett foto i en bok kunde vi se vilket hus det är. Vackert som bara den. Levande landsbygd genom århundraden! Korna låg och idisslade framför. Men vi hittade ett par ställen som är övergivna. Ålefors till exempel där jag aldrig varit tidigare. Där levde farmorssläkten in på 1950-talet, men det är inte bebott och på sin höjd slår någon gräset någon gång. Överhuvudtaget undrar jag varför mina anmödrar/fäder har bosatt sig så långt från övrig civilisation och vid vägs ände? Det är så gång på gång. Nio timmar och jag var värkbruten när jag kom hem efter körning på jättekonstiga ställen och vägar. Men jag lovar: Det finns mycket levande landsbygd bortom de stora vägarna och här finns djur och människor. Landsbygden lever! Trots alla utsagor om motsatsen.

Nu blå himmel och vacker kväll. Ska njuta av fåglarna och trädens sus. Ledig onsdag och midsommar och juli!

Carin Högstedt

160621

 

 

 

19. jun, 2016

Vena socken, Junnarp, Blaxhult, civilkurage, 12% till V, Trafikplats Fagrabäck

Fått massor gjort denna helg! Vattnat med slang – krävs ett par hundra meter slang för att nå ”vår” trädgård. Rensat ogräs, klippt döda grenar och ovälkomna körsbärsträd som sticker upp över allt. Klippt gräset, som är nästan obefintligt i torkan, med handgräsklippare. Förberett utflykt imorgon med dotter. Vi ska rekognocera inför årets släktträff i augusti. Var ska vi vara, vad ska vi se, vilket tema? Det blir framför allt Vena socken, där både farmor och farfar hade rötter (och min dotter och jag förstås också). Det är byar som Hyggelsebo, Blaxhult, Alsarp, Junnarp, Dalsebo, Östrahult, Vederhult…. Det är många byar eller bara något enstaka hus kanske. Jag har kört i de här trakterna men nu har jag bättre koll på vilka som bott var och när. Det är 17-1800-tal som jag har bäst kläm på. Slutet på 1600-talet också i vissa fall. Ska bli riktigt roligt!

Vackert väder i eftermiddag men aningen kylig vind. Sitter ute och skriver. Har svarat på Demoskopenkät. –Nä, jag är inte nöjd med mitt partis opinionsläge. Borde vara 12 %, inte drygt 7! Det är bättre än valresultatet, visst, men med tanke på vad V åstadkommit av reformer i förhandlingarna med regeringen, så borde vi ligga högre.

V  Växjö har tillräckligt med namn för en arbetsgrupp som vill skapa opinion mot den storskaliga ”lösningen” Trafikplats Fagrabäck. Det är ett resultat av torgmötet häromdagen. Ska kontakta personerna kommande vecka. Tisdag möten hela dagen, men sedan så är det ledigt. Ska läsa in handlingarna till tisdagens arbetsutskott nu, så är det gjort.

Pernilla Ströms kolumn idag i SvD är mycket läsvärd. Så här slutar den: ”När stockholmsmedierna skränade om systemkollaps, mobiliserade dessa medmänniskor civilsamhället till stordåd. Vet ni, det fungerade. Myndigheterna må ha fallerat. Men Malmöborna bestod provet. All heder åt dem!” Det handlar alltså om volontärernas arbete när flyktingströmmen var som störst. Det handlar om de frivilliga som struntade i regler när det behövdes. Det handlar om Pernilla själv som nog inte har lämnat Malmö station, som hon skriver, fast regeringen med sitt panikbeslut stängt gränsen. Heder åt Pernilla Ström som ger visar upp så kallade vanliga människors civilkurage och hur det gör skillnad för människor som flyr och kom till just Malmö.

Carin Högstedt

160619

 

17. jun, 2016

Sydostleden -på cykel till Simrishamn, 27 mil, turism, näringsliv, Visita

Så nöjd jag är att jag anmälde mig till invigningen av Sydostleden denna dag! Så inspirerande förmiddag med lite bakgrund, lite framtid och entusiasm för möjligheterna att inte bara cykla 27 mil till Simrishamn utan för företagandet och landsbygdsutvecklingen, som ska växa och frodas utmed leden! Sydostleden är numera nationell cykelled nr 2 i Sverige och den går alltså mellan Växjö och Simrishamn. En mycket bra guidebok finns där en kan se kartor och får veta en hel del om bygderna och sevärdheterna en passerar. All heder i världen åt Tommy Gustavsson som varit projektledare och nu berättade om resan som började 2005. Han talade mycket bra om möjligheterna – om vi vill  och vill satsa – att utveckla landsbygden och besöksnäringen, att den måste lanseras internationellt, att folk i andra länder vill komma hit och cykla. Jag blev extra glad för han pratade om samma saker som jag gjorde i min budgetinledning i tisdags. Jag talade om Sydostleden, om nationalparken Destination Åsnen och Ikeamuséet. Jag talade om hur besökarna kan var flera hundratusen och att vi ska ta hand om dessa. De vill sova, äta och uppleva annat också. Vad vill vi ge turister och konferensfolket som kommer hit? Vi har knappt någon cykeluthyrning i Växjö kommun! Per Bengtsson restauratör PM Växjö har fattat. Han kom och pratade kort på temat ”Från trangiakök till gourmet”. Precis, Per, du har verkligen fattat galoppen. Även när maken L och jag ålade ut och in i minitält på kontinentens campingplatser och letade bränsle, ”alcohol à brulée”, till trangiaköket för stekning av mergueze-korvar, så någon kväll unnade vi oss restaurang och trerätters. Har en cyklat från Simrishamn till Växjö så blir det bra hotell och middag vid bord – kanske inte för alla men för många cykelturister.

Som sagt; detta pratade jag om i tisdags för ett fullmäktige, som verkade rätt likgiltig inför en växande besöksnäring, som dessutom är bra för folkhälsa, miljö och landsbygd. Det var skönt att idag höra entusiastiska företrädare från riksdagen, Visita, Tillväxtverket med flera gratulera till Sydostleden. Jag vet ju hur nära det var att Växjö kommun skulle säga nej till att vara med i projektet! Jag har aldrig hört någon beslutsfattare i Växjö kommun säga något positivt om Sydostleden, utom jag själv. Eller? Och jag har dessutom varit oerhört kritisk till hur den var att cykla på för ett par år sedan, då jag tog mig före att cykla till Ingelstad. Eftersom ett invigningsjippo hölls i Växjö från kommunens sida trodde jag att det skulle gå att cykla den. Den var inte skyltad! Den var knappt cykelduglig bitvis! Men som den nu officiellt fått status som nationell cykelled så har den naturligtvis blivit mycket bättre och skyltar är uppe eller på väg upp. I augusti hoppas jag att vi kan ha en cykelutflykt i partiföreningen, då vi testar. Tack alla inblandade i Sydostleden för det idoga arbetet så länge och för att ni haft kraften att gå från idé till verklighet! Nu ska vi ta emot cykelturisterna med bra besöksmål, kultur och sevärdheter, boende och mat utmed leden. Naturen har vi redan där och gratis. Entreprenörer – ta chansen!

Bra dag. Cyklat, invigt cykelled, stått på stan med (V)äxjös kommunnytt, haft presidiemöte med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen, fått gjort en del som blivit liggande under denna intensiva vecka. Nu nästan sommarlov. Nästa vecka en del möten men intensiteten minskar ju närmare midsommarafton vi kommer. Maken L på väg hem från Sydafrika. Regnar mycket stillsamt. Varmt ute.

Ha det så bra!

Carin Högstedt

160617

 

 

 

16. jun, 2016

13 timmars budget, stulna cykelkorgar, "nattis", finansiering, 70 miljoner, (V)äxjös kommunnnytt

Himlen är mörk och regnet i startgroparna. Hemma kl 18.00 efter en rejäl arbetsdag igen. Igår på fullmäktigedebatt mellan 9.00 och 22.00. Tog taxi för att snabbt komma hem till katterna och sängen. Ställde cykeln på Vattentorget. Tog bussen idag för att få hem cykeln ikväll. Glömde naturligtvis cykelnyckeln och snälla Eva-Britt körde mig hem för att hämta den under dagen. Blev av med båda cykelkorgarna och en sax under natten. Men cykeln var kvar.

Som sagt: lång dags färd mot natt igår. 13 timmars sammanträde sätter spår, inte i historien kanske men i sinnena. -Vad sa jag egentligen och vad sa jag inte det för, tror jag många tänker. Mycket blir fel. De borgerliga menade sig ha räknat på S+V-budgeten och att den inte var finansierad fullt ut. Bara vårt förslag att ha trygg barnomsorg även för föräldrar som arbetar natt/sena kvällar/tidiga morgnar skulle kosta över sju miljoner påstods det. Vi hade en summa på 1,3-1,5 miljoner, beräknad av samma förvaltning. I vårt parti har vi dessutom tanken att nattis passar bäst i familjedaghem. Vi kan ju inte ha nattavdelningar i hela kommunen för enstaka barn. Det säger sig självt. Men det fick vi inte sagt! Det är så att rätt läge inte alltid uppstår.  

Det blev mycket om finansieringen, om att använda engångsinkomster till löpande drift som de borgerliga partierna gör och om att använda bolagen inklusive bostadsbolag som inkomstkällor som också de borgerliga partierna gör. Vi skulle för övrigt också kunnat pressa de borgerliga på vad de skulle gjort om inte de 70 miljonerna från staten kommit genom Vänsterpartiets påverkan i förhandlingar med regeringen. Var hade de hittat 70 miljoner? Sålt något och i så fall vad? S+V-budgeten finansieras på sedvanligt sätt med kommunalskatt, ett tryggt och säkert sätt att ta in de pengar som behövs för att alla ska ha ett drägligt liv.

Så idag upp igen och iväg för att skriva framsidan på (V)äxjös Kommunnytt och korrekturläsa baksidan, som jag skrev i lördags. Det gick bra alltihop – mot alla odds egentligen för en är rätt däven efter två dagars sittning och oavbruten uppmärksamhet. Kl 14.00 hade vi en snygg fram- och baksida och Atti började trycka. 16.00 hade vi annonserat ut möte på stan om Trafikplats Fagrabäck. Vi kunde kombinera det med utdelning av färska kommunnytt. Några intresserade av Trafikplats Fagrabäck och att bilda aktionsgrupp mot det storskaliga, miljöovänliga, osmarta förslaget, kom. Andra gick förbi och blev intresserade. Efter att ha känt det väldigt slitsamt att med envist dåliga bihålor sitta på möten i dagar så ljusnade allt i kontakten med folk och det faktum att vi lyckats med konststycket att få till ett flygblad! Så meningsfullt allt blev. Örjan kom direkt från tekniska nämndens möte. Där hade de beslutande haft just denna fråga om trafikförslaget uppe. De borgerliga med Cheryl Jones Fur (MP) i täten hade yrkat bifall till Trafikplats Fagrabäck, S ville avvakta tills det fanns någon ekonomi att ta ställning till och V är för en annan lösning som inte stimulerar bilismen, utsläppen och krånglar till det med tre rondeller. Om en vill så går det naturligtvis.

I morgon bitt ska jag justera fullmäktiges protokoll och sedan är det högtidlig invignings av cykelleden Sydostleden. Har inte hunnit cykla den men troligen gör vi det som en partiutflykt i augusti. Inte till Simrishamn, dit den går, men kanske till Ingelstad. Så ut på stan igen med (V)äxjös kommunnytt och äntligen fredag.

Andmamma med fem ungar simmar förbi. Så fint! Kommit lite regn men torkan plågar växterna. Nu har vi fått en ny vattenpump i sjön och kan vattna med slang igen, så det ska bli i helgen. Vinbären börjar bli röda men ack så små de är.

Carin Högstedt

160616