4. jul, 2016

Almedalen hemifrån, Bergvecka, lönesänkningar, storlomträff

Stort plus i kanten till Jan Björklund (L), som i sitt tal i Almedalen tog upp behovet av och den demokratiska betydelsen av LSS-reformen, som gett många människor möjligheter till ett liv med likvärdigt innehåll som andra människor, utan grava funktionsnedsättningar. Björklund varnade för konsekvenserna om LSS försämras. Helt klart är reformen i farozonen i och med att en utredning med målet att spara pengar är tillsatt.

Jag har bestämt mig för att lyssna på alla partiledarna och notera hur de tar upp jämställdhet, jämlikhet, våld mot kvinnor, arbetsvillkor, flyktingmottagande och andra väsentligheter som t ex LSS. Inget vetenskapligt!

Nåväl. Enligt vad Björklund inledde med så hade han skrivit sitt tal, när Brexit inträffade och då blev det ett nytt tal. Det blev mycket EU och att besluta mer tillsammans i EU, inte mindre. Jag tror förresten att besluta ”mer eller mindre i EU” kan leda tanken fel. Vi menar nog stora frågor som lämpar sig för överstatliga beslut och inte en massa små som rimligen ska beslutas nationellt. Hursomhelst så handlar det om resultat och att kunna fatta beslut – och där brister det ju i nuvarande EU, totalt, ifråga om flyktingmottagandet. I den frågan finns mer taggtråd, murar och elände än tillstymmelse till gemensam demokratisk tillsammans-handling i EU.  

Björklund talade sig varm för ”enkla jobb”, startjobb, för det är bättre att arbeta än leva på subventioner,som han sa. Tyvärr fick vi inget besked om hur låga lönerna ska vara för att passa L ,arbetslinjen och arbetsgivarna. Redan idag är ju ingångslönerna i vissa branscher så låga att anställda ligger på marginalen varje månad eller ibland under. Många som får försörjningsstöd har det som komplement till lönen, för den räcker inte. Så vad är ett enkelt jobb och vilken lön vill ni sätta? Annie Lööf (C) – ikväll kan du svara i ditt tal! Men det kanske är obehagligt att vara konkreta. Tänk bara på hur valaffischerna kommer att te sig i lönesänkarpartierna… Ska de bjuda under eller över varandra?

Sammantaget så är Björklund en god talare med bra flyt. Han sa inte något om jämställdhet, men talade positivt om LSS. Den svenska vardagen sas inte mycket om men desto mer om behovet av ett europeiskt FBI, NATO-anslutning och upprustning.

Här har varit besök av min bror och svägerska från Gusum i två dagar. Vi träffades i Galleri Garaget mellan Berg och Tolg i lördags, där det var vernissage. Kom så dags att vi kunde vara med i en liten invigningsfest med sång, musik, diktläsning. Mary Lou Ward med fästman arrangerade denna trevliga tillställning. De bor i torpet och har Garaget på gården. Det är 12.te säsongen som garaget blir Galleri på sommaren.  Vi hann med lite loppisar och besök i Lessebos intressanta antikaffärer också.

10 storlommar på rad  i Toftasjön igår morse. Vi tror det bor ett eller två par i Toftasjön och ibland kommer några par på besök från närliggande sjöar, Stensjön t ex.

Carin Högstedt

160704

 

 

1. jul, 2016

Bergveckan, Almedalsveckan, maqt, Gallerigaraget, konst och landsbygd

Fredag kväll och åter lugn efter en dag med barnbarnen. Vi cyklade till COOP och handlade, spelade boccia och var på tårtkalas hos deras farmor, som bor 30 m från mig och maken L.

Nästa vecka är almedalsveckan och vi är inte där för första gången på många år. Får följa partiledartalen och annat på nätet. Roligt att den portal, www.maqt.se, som drivs från Växjö och där kvinnor från olika partier och även utan partibeteckning bloggar, ska vara aktiva i Almedalen. Bland annat kommer partiledarna eller näst intill att lägga in var sin blogg! Följ gärna. Mina bloggar lägger jag nästan konsekvent ut på www.maqt.se också. Har också skrivit några enbart för maqt-portalen. Maqt finns även på facebook, instagram och twitter, #maqt #maqtbloggare. Jag ska följa det hela hemifrån och kolla maqten – vad säger partiledarna om jämställdhet och jämlikhet? När är kvinnors löner lika med mäns? När är heltid normen? När är delade turer otänkbara? När är makten över utvecklingen jämnt fördelad? När är det slut på tafsandet, hoten och hatet, våldet mot kvinnor? Ska försöka lyssna på alla och bedöma ur dessa aspekter.

Här i Kronoberg och Småland är det Bergveckan och den är inte så välbesökt som Almedalen men många kommer och hälsar på i Elin Wägners Lilla Björka, i bygdegårdens café och utställningar, konst och trädgårdar, loppis, snickeri och mycket, mycket annat. En riktig höjdare. Landsbygden visar upp sig. Berg är namnet på orten, men Bergveckan sträcker sig en bra bit ut, till Lädja exempelvis. I morgon lördag 2/7 är det vernissage i Galleri Garaget som ligger mellan Tolg och Berg. Varje år är det konstutställning under Bergveckan i Garaget och det brukar vara konst som intresserar och attraherar. Detta år Lorraine Rantala, skulptur, Lena Hoel, tusch och akvarell, kl 12-18. www.gallerigaraget.se. Maken L och jag stämt träff vid Garaget med min bror och svägerska, som kommer från Gusum i morgon och ska besöka oss lördag-söndag. Blir bra att starta besöket med konstutställning, i hjärtat på småländska landsbygden vid ett torp som är som klippt ur en sagobok.

Carin Högstedt

160701

 

 

29. jun, 2016

Fnöske, Virserums konsthall, koldioxid, Röda korset, Erikshjälpen, Brexit

Ensam hemma med katten, som verkar lika trött och sömnig som jag. Det regnar – äntligen! Ser trist ut när gräset är gulbrunt redan i juni och jorden torr som fnöske (Fnöske rätt vanligt ord i min dialekthembygd. Slår upp det för första gången. Det är lättantändligt material, framställt av parasiten fnöskticka som finns på lövträd.)

Maken L i Virserum två dagar för seminarium om sko och trä. Förstår att det är en serie seminarier i midsommartid som Virserums konsthall ordnar. Jag deltog för två år sedan, tyvärr bara en dag, men jag har den dagen med mig hela tiden. Det var då suveräna, radikala forskare i klimat och miljö fick mig att inse att Växjö kommun och alla andra kommuner räknar sina koldioxidutsläpp på ett sätt som inte visar sanningen. Vi måste räkna utsläppen på den produktion som våra importerade prylar släpper ut – också! Inte enkelt, säger miljötjänstepersonerna, men de förstår poängen och redovisar snittet för Sverige. Här har forskning och kommuner/regioner en stor uppgift. Sanningen ska fram. Den dagen i Virserum var en av de bästa konferensdagarna jag har varit på. Kanske den bästa förresten. Sedan är det otroligt intressant och stimulerande att Virserum har en konsthall som klarat att överleva, mitt ute i småländska glesbygden. Hishult i södra Halland är ett annat sådant exempel. Det går! Hoppas nu att de två dagarna om skog och trä blir lika bra! Hela detta seminarium 2016 är för övrigt på engelska.

Vad göra en dag när vädret är sisådär, barnbarnen hos farmor och maken L i Virserum? Jag tog en rejäl tur till kommunhuset för lite arbete vid datorn, som inte går att göra hemifrån, handlade på COOP, var på ”tippen”, det vill säga återvinningscentral med diverse, var på Erikshjälpen med saker jag kört omkring på i ett halvår, köpte lite växter att komplettera vissna med och var inne på Kupan för att leta efter en byrå. Hittade en perfekt byrå: 70-tal bedömer jag, mörkbrun, varken antik, modern eller retro eller någonting. Men med rätta måtten och lådor som går som smort. Hejdade mig dock. Den lär finnas kvar. Däremot fixade jag så att Röda korset hämtar köksmöblemanget vi har imorgon och på fredag anländer ett nytt! I övrigt legat och läst Ann Rosmans Vågspel. Det är hennes sjätte bok om Karin Adler och Orkneyöarna är platsen. Så väldigt bra miljöskildring av hav, fåglar, landskap kryddat med lite mystik och kärlek.

Läser med tillfredsställelse Göran Greiders ledare i Dagens ETC, 29/6. Han skriver om Brexit under rubriken Även vanmakt korrumperar. Han skriver naturligtvis bättre och med större självförtroende än jag, men vi har samma tankegång – se det jag skrev i bloggen igår. Vi saknar båda alternativet till vanmakten och populismen: En stark europeisk vänsterrörelse som kan vara ett trovärdigt alternativ för arbetarklass och stora delar av medelklassen. Precis vad Vänsterpartiet Växjö med fler hävdat i kongressdiskussioner i en lång rad av kongresser. Vi ville att Vänsterpartiet tog initiativ till en sådan rörelse i hela Europa. Inte för sent. Vi vill fortfarande. Det är nödvändigt. Men svårt förstås. Men nödvändigt.

Bara 12 grader ute. Ska i alla fall avsluta dagen utomhus. Slutat regna.

Carin Högstedt

160629

 

28. jun, 2016

Brexit, stanna, EU, Swexit, referendum, sommarspanare, Sydostleden

Brexit – ja, inte var jag ensam om att ta fel och tro att stanna-sidan skulle vinna. Jag tror inte heller att 52% av britterna är rasister och att det är därför de röstat nej. Tror inte heller att de är dumma i huvudet. Tror inte heller att arbetarklassen i Storbritannien kommer att få det bättre genom att stå utanför EU. Men hoppas på ett EU som drar konklusioner, lärdomar och förändras från detaljstyrning till viktiga överstatliga samarbetsmål som klimatet. Jag röstade nej till medlemskap 1985 men var inte glödande motståndare även om jag skrev en hel del insändare. När vi väl förlorat folkomröstningen gick jag ur Nej till EU, blev mer och mer entusiastisk inför möjligheterna med ett EU. Trodde faktiskt det var allvar att nya medlemmar skulle visa sig behöriga genom att behandla romerna som folk och mycket annat. Har som så många andra blivit besviken på att det inte funkar – ingen bryr sig om romernas situation – flyktingarna har ingen fristad i ett relativt sett välmående Europa. Å andra sidan i 28 självständiga stater sitter solidariteten trångt i många. Det är ju medborgarna i dessa länder som röstar fram parlamentet och representationen i EU! Sägs ofta om EU att dess konstitution är nyliberal – ja, hur skulle den kunna vara något annat? Den speglar ju läget i medlemsländerna! Det är bättre representation av kvinnor i EU-parlamentet än i många av medlemsstaterna – för att ta ett enda exempel på att det mörka EU består av i vissa fall nattsvarta medlemmar, där jämställdhet och flyktingmottagande knappt kan stavas till.

Otaliga V-kongresser har fått motioner från medlemmar i Vänsterpartiet Växjö inklusive mig om att slopa utträdeskravet i partiprogrammet och att satsa på ett intensivt samarbete inom vänstern i Europa för att möte de nyliberala och konservativa strömningarna. Det har alltid blivit nej/jaså som svar. Vi har drivit dessa krav - inte för att EU är perfekt i någon mening men för att det är bättre att försöka förbättra inifrån än att stå utanför. Nu när frågan ställs på sin spets, så blir svaret från Jonas Sjöstedt, partiledare och Malin Björk, vår EU-parlamentariker att ”Vi vill förändra inifrån”, se Dagens ETC 28 juni. Det tolkar jag inte som bara pragmatism – finns inte majoritet för något annat – utan som en ny hållning som leder väsentligt längre än en folkomröstningskampanj ihop med SD. Samtidigt hävdar jag med en dåres envishet att ett partiprogram utan utträdeskrav är lättare att försvara i alla lägen än ett med utträdeskrav, speciellt om inte kravet är mer aktuellt än kravet på republik exempelvis.

Det är fullt möjligt att EU krackelerar totalt inifrån och upplöses, någon gång i framtiden. Där är vi inte ännu och någon Swexit är tack och lov inte aktuell.

Två intensiva dagar och en natt med barnbarnen. Vi har cyklat till Evedal, till COOP, till Toftastrand, åkt buss till Samarkand och handlat, spelat boccia, skrivit en saga och mycket annat. Nu ensamma till fredag, då det är dags igen.

Min sommarspaning var i Smp idag plus insändare om Sydostleden, se www.vvaxjo.se. Lugnt mottagande. Fin kväll. Vi har ätit kinesisk hämtmat, lite utmattade efter dagarna med barnbarnen, snart 9 respektive 8 år och med mängder av energi.

Carin Högstedt

160628

 

25. jun, 2016

Midsommarväder, bad, Sydostleden, cykelsemester, 29 grader i skuggan

Vilken midsommar! Varmt och skönt på land och i vattnet. Började bada vid sjutiden idag. Spegelblank sjö. Ensam ute med sju kanadagäss på avstånd. 24 grader redan i luften, 21 i vattnet. Känner mig väldigt bortskämd. Blev uppassade med mat, jordgubbar och tårta igår hos dotter med make och barnbarnen plus barnbarnens farmor och ytterligare en av mina döttrar. Idag har vi badat tillsammans i Toftasjön med fika och jordgubbar.

Blev väldigt uppiggad av första simturen och satte mig och skrev en insändare om Sydostleden, den cykelled på 27 mil som invigdes häromdagen. Flera av de som invigningscyklade har blivit upprörda över den dåliga standarden mellan Växjö och Ingelstad. Flera har skrivit insändare. Jag gick tillbaka till 8 oktober 2014. Då cyklade jag till Ingelstad och tillbaka. Cyklade fel ett antal gånger. Saknades skyltning. Dåligt underlag bitvis. Det ska vara bekvämt att cykla på en led som ska marknadsföras internationellt och nationellt. Jag skrev då samma dag som cyklingen en motion om att åtgärda bristerna, så vi slipper skämmas när turisterna kommer. Vagt beslut av fullmäktiges borgerliga majoritet. Skulle avvakta uppföljning 2015.

Är den uppföljningen gjord??? Det är precis samma kritik som jag hade som framförs igen, två år senare. Det är verkligen synd att ge leden dåligt rykte. Då blir det inga nya företag, cykelturismen missas, cykelpendlingen uteblir, besöksnäringen får inte det tillskott som är tänkt och den positiva landsbygdsutvecklingen missas. Det har vi inte råd med, anser jag. Många människor har arbetat i många år för att förverkliga Sydostleden, mycket pengar är investerade. Det ska fungera hela vägen, alla de 27 milen. Det ska gå att lita på det. Då kommer den positiva utvecklingen.

Som jag skrivit tidigare; i augusti blir det cykla av. Då ska jag och förhoppningsvis fler cykla Växjö-Ingelstad och kolla bekvämligheten. Återkommer om dag och tid.

29,5 grader i skuggan. Dags för dopp nr fem. Sällsynta gåvor dessa dagar som kräver bad efter bad och att sitta i skuggan!

Fortsatt skön helg önskar jag alla!

Carin Högstedt

160625

PS Sydostleden är nu skyltad!