10. jul, 2016

Globalt perspektiv, insyn i flyktingläger - tårar, "vi älskar Sverige"- skändat

Hej alla!

 Söndag morgon friskt i luften, 13 grader. Jag tar ut datorn och sätter mig tillrätta för att skriva blogg/ar och lyssna på sjö- och andra fåglar samtidigt.  Har hört Anna Kindberg Batra (M) och Isabella Lövin (MP) tala i Almedalen liksom övriga partiledare. Främst för att höra hur de tacklar jämställdhet, jämlikhet, våld mot kvinnor, funktionsnedsättningar, flyktingmottagande.  Kvar är Jonas Sjöstedt (V), som talar ikväll.

Jag kan redan nu göra viss sammanfattning; Jag älskar Sverige, men kommer aldrig mer skriva eller säga det. Det är ett skändat uttalande, bakom vilket vi äkta svenskar som vet hur en beter sig lägger misstro mot de som talar svenska med brytning, de som bor så trångt att de har svårt att studera. Det är riktat mot människor som har hotats av bomber och granater, har lurats åka med dåliga båtar över haven, sett många drunkna. De har mardrömmar och trauman med sig. Nu ska de dessutom från dag 1 lära sig ett nytt språk för att eventuellt få stanna i Sverige, 50% chans? Många ska ut ur landet – vart är de ingen som svarar på. Isabelle Lövin (MP) gjorde intryck i sitt tal (någonstans i mitten) när hon berättade on flyktinglägren i Sudan med fler länder. Hon har varit där som biståndsminister, vet hur det ser ut, hur barnen har det. De som nu inte får komma till Sverige, de som är här utan tillstånd men nu ska svältas ut, eller de som TUT och ska ut om ett par tre år. Det är till sådana läger som i Sudan med miljoner boende som de ska till, i bästa fall. De har ofta inget hemland, som tar emot dem.

Tro mig som SFI-lärare i 10 år, så vet jag vilken betydelse det har med en lärare som kontakt i det nya livet. Vet hur intressanta grupperna blir med mångfald av nationaliteter. Vet också hur komplicerade förhållandena kan vara den första tiden. Hemlängtan – ja, trots allt, inte till kriget men livet före, psykiska på frestningar, ont om pengar, oro för framtiden. Stanna eller inte? Barnen? När får jag träffa barnen, som är kvar någonstans på vägen till Sverige? Självfallet ska mottagandet innehålla en vän/fadder/mentor, som är behjälplig med enkla men svåra saker som koderna till det svenska samhället. I Växjö arbetar Röda Korset med faddersystem och kommunen bidrar till handledningen för volontärer. Bra! SFI ska erbjudas, inga köer, rakt in i studier och praktik när den nyanlända är mogen, har i förekommande fall barnomsorg och för föräldralediga ska finnas öppna förskolor, där barnen är med och där sker samtalen på svenska. Validering har inte talats mycket om. Inte heller Stefan Löfven (S) tror jag nämnde det. Validering är viktigt och  - misskött i Sverige. Men det är klart;  När PUT blir TUT och framtiden oklar minskar motivationen till validering  från både arbetsgivares, myndigheters och individens sida. Och ändå ligger det en poäng i att lära sig svenska (eller annat språk) när en ändå är här! Språkkunskaper tynger inte. Kan komma till användning.

Isabella Lövin (MP) började sitt ta med att tala om hur bra det går för Sverige och hur världen har stor respekt för detta land. Hon tog sjukskrivningarna som det stora problemet, att många ”stressar bort sina liv”. ”Världen står i brand”. Om Brexit ansåg hon att rött kort ska användas mot enskilda länder i EU som inte sköter sig. Tvärt emot vad andra partiledare sagt. Hårt arbete, kompromisser, fler ska ta ansvar, färre populister.

FN har beslutat om 17 hållbarhetsmål. Sverige ska från sin plats i FN driva feministisk utrikespolitik. Kvinnor ska delta i förebyggande arbete för fred och delta i konfliktlösningar för fred och säkerhet.  Lövin (MP) avslutade i positiva ordalag. Indirekt kom jämställdheten in, men inte flyktingmottagandet eller svenska brister i äldrevården till exempel. MP är ”gröna samhällsbyggare” och det globala perspektivet hon höll var bitvis uppfriskande.

Carin Högstedt

160710

8. jul, 2016

Araby, nationalism, 53, vi och dom, analysbrist, urgammalt fenomen

Arabybor, ni är förlorade och ni bor i ett område som är förlorat! Det är en sammanfattning av Jimmie Åkessons tal i Almedalen igår kväll. Det är destruktiva strukturer som råder och de kan inte botas med sociala insatser, bara med handbojor och svensk kultur. Talet gav upphov till illamående. Det är farligt när sextrakasserier, köer i vården och brister i skolor för barn med särskilda behov skylls på invandrare/flyktingar och ickesvenska kulturer. Bland dessa människor finns barn med särskilda behov och farligaste platsen för kvinnor är det egna hemmet. Sannerligen inget ”nytt fenomen”(som Åkesson sa) i 53 utpekade områden i Sverige utan en del i ett globalt nedvärderande av kvinnor. Sverige är en del i det, trots hög medvetenhet och i huvudsak bra lagstiftning.

Talet var i stor utsträckning en recension av tidigare partiledartal i veckan plus rikspolischefen, som tydligen är en favoritmåltavla av vissa partiföreträdare just nu. Det handlade också om Brexit. Nu ska vi bli ”herrar i eget hus” och ”ta tillbaka vårt land”. Rena krigsstämningen i Almedalen.

Araby är ett av de 15 områdena i Sverige som är särskilt utpekade som svårhanterliga. Det är en stadsdel i Växjö kommun, där många bor, trivs och tycker väldigt illa om att ständigt behöva försvara sitt bostadsområde och allt det positiva som sker där. Samtidigt finns det hög arbetslöshet, trångboddhet och kriminalitet. Det är dock inte ett ”förlorat område”. Det är en del av Växjö kommun.

Tre partier kvar. Inget av dem lär överträffa SD i nationalistisk retorik och brist på analys.

Carin Högstedt

160708

7. jul, 2016

KDs tal i Almedalen, 85 plus, valfrihet, vad inte sägs, Kupan i Växjö

Om det är en tävling att i partiledartalen säga Sverige så många gånger som möjligt – ja, då leder Ebba Busch Thor (KD) hittills. Även om de mest hårdföra djupt konservativa utsagorna hade tonats ner, så handlade talet mycket om krav på människor som är beroende av samhällets stöd: Arbeta – annars inget stöd. Ny form av anställningar (hur många olika förslag finns det innan veckan är slut?), introduktionsanställningar med 75% av ordinarie lön, för nyanlända, om jag fattade saken rätt.

Flyktingmottagandet nämndes inte, inte heller jämställdhet. Busch Thor pratar däremot om familjen, det nära, som ett fundament som inte ska detaljstyras. Med det menas naturligtvis föräldraförsäkringen och ambitionerna att båda föräldrarna ska dela på livet med barnet – för barnens skull, föräldrarnas och jämställdhetens skull. I KDs värld är det detaljstyrning att försöka komma till jämn fördelning. I andra partiers värld är det en av de viktigaste reformerna för att kommande generationer ska dela lika på ansvar, löner, pensioner.

Plus för att Busch Thor – förutom NATO och EU – talade om vardagslivet, om fler anställda i vården (har ju nuvarande regering och V fixat resurser till) och – kors i taket – att människor över 85 ska få välja sitt boende själva! Det är något som S+V drivit i varje budget de senaste åren i Växjö kommun och som röstats ner av allianspartierna inklusive KD. Reell valfrihet för äldre, att bestämma innehållet i hemtjänsten i högre utstäckning, att bestämma hur en vill bo – alla sådana reformförslag har röstats ner. ”Valfrihet” för alliansen här betyder att kunna välja firma som driver ett boende eller hemtjänst, inget mer. Det är politiken som via myndighet bestämmer innehållet och hur en ska bo.

Ikväll är jag upptagen av ett möte, när (SD) talar. Ser talet när jag kommer hem, precis som igår. Fantastisk möjlighet att kunna se program när en vill och väldigt mycket av det som händer i Almedalen finns i media på olika sätt. Alla kan vara hur delaktiga som helst i Almedalshändelser. Vi som är hemma ska inte vara avis på de som är på plats. Det vi missar är förstås mötet med vänner och bekanta, som också är där, men själva innehållet har vi serverat.

Röda Korset i Växjö, Kupan, var här alldeles nyss och hämtade en ikeabänk, 1,80 m lång, rödlackad, med lådor och skåp. Bra på sitt sätt men blytung. Imorgon hämtar vi byrå, som ska ersätta bänken och fyllas med ett omfattande familjearkiv plus allsköns. Räknar med en dags sorteringsarbete. Alla ”reformer” här hemma går ut på att göra lägenheten mer lättstädad. Bänken gick inte att rubba.

Någon liten solstråle tränger sig ner mellan molnen. 28 mm regn har kommit de senaste två dagarna.

Carin Högstedt

160707

 

6. jul, 2016

Klassperspektiv i Löfvens tal, PUT och TUT, FN, EU, "socialt protokoll"

18 mm regn i natt och det fortsätter regna här i Sandsbro, Växjö. Sitter inne och skriver denna förmiddag – med tända ljus – för att markera att det inte är en vanlig dag på jobbet utan semester.

Stefan Löfven (S) i Almedalen. Jag lyssnade på talet i livesändningen. Han fick väldigt mycket sagt, använde tiden väl. Talade ur perspektivet statsman, om Sverige. ”Jag tror på Sverige” sas många gånger. Han talade om kollektivet medborgare som ska ha likvärdiga möjligheter, om ett framtida EU med jämlika samhällen, om kollektivavtal, lika lön, likvärdiga villkor på arbetsmarknaden. –Ja, visionärt och inget jag invänder mot. Klassperspektivet var tydligt och genomgående. Platsen i FNs säkerhetsråd i två år är Löfven stolt över. Han inledde med den, vilket skapade positiv ton från början.

Brexit såg Löfven som en väckarklocka och Vänsterpartiets propå om en omförhandling med EU för att ta fram ett ”socialt protokoll” fick ett svar: 2017 blir det ett socialt toppmöte i Stockholm om just arbetsvillkoren, lönerna m m. Bra svar till (V), tycker jag. Ska börjas i någon ände.

Tillväxt i arbeten kan noteras. OECD har berömt. 2016 kan det vara så att fler företag flyttar hem än bort från Sverige.  Löfven mäkta stolt över detta. Han drog också en lans för civilsamhället – funkisrörelesen m fl. Smart att nämna så många som möjligt och få dem att känna sig uppmärksammade.

Så till problemen och dagens nyhet från (S): Områden i bruks-, lands- och förorter som präglas av skjutningar, bilbränder, kriminalitet, extremism, arbetslöshet och tristess. Inte allt i samma områden men vanmakt är nog ett begrepp som täcker alla.  Ett Sverige som håller ihop måste ju innefatta både stad och land.

Speciellt nyanlända kvinnor ska sättas i arbete. Forskning och evidens ska användas i kampen mot kriminaliteten. Vi ska alla, du och jag, ha ansvar för hållaihopet. Vad ska politiken göra? Investera i infrastruktur. Var du än bor i landet ska du en dag vakna och veta att du har ett jobb att gå till.  Offentliga sektorn ska vara fri från rovgirig vinstjakt och konfessionella förskolor/skolor(tack för det).

Men vilka verktyg ska vi använda, som inte redan är prövade? Bygga blandade bostadsområden var ett svar. I ca 20 år har Växjö kommun haft det som mål och det har fungerat bra ibland. När S+V+MP styrde byggdes det både mycket och blandat, men en hel del av hyresrätterna är nu av det borgerliga styret omvandlade till bostadsrätter och i flera fall har detaljplaner ändrats så att det blivit villatomter istället för hyresrätter. Integration underlättas med blandning av bostäder men framför allt skulle det vara bra om eleverna i skolorna blandades! På sikt skulle det påverka integrationen positivt. Men inte tusan hamnar nyanlända i nyproduktionen i nya bostasområden hur balanserade de än är byggda.

Åter till Löfven och integrationen. Han lovade ett antal miljoner (för 2017 250) till de mest utsatta områdena. Lustigt. Sådana pengar finns redan. I alla fall har Växjö kommun mer än tio miljoner kr i år för åtgärder i vårt Araby. Statliga pengar. Kommer år efter år en pott. Går till diverse projekt, som kan vara bra. Trots det ha den enda fritidsgården för de mindre barnen i Araby lagts ner nyligen! Finns just nu ingen fritidsgård över huvud taget på just detta område.  

250 miljoner ska tydligen gå till kommuner som vill skriva avtal med staten om åtgärder. Det finns 290 kommuner. Så ska en delegation tillsättas för att komma med råd och stöd till kommunerna. Det finns dessutom drygt 80 olika andra småpotter för kommunerna att söka i alla möjliga och omöjliga ämnen. En del kommuner har inte råd eller tid att söka. Bara administrationen av alla dessa potter kostar kanske mer att hantera än det blir resurser att använda till något konkret.

Så här tror jag: Varje flykting ska från dag 1 ha en mentor/fadder som hjälper, stöder och lotsar rätt. Finns gott om volontärer för sådant.

Varje flykting ska tillsammans med berörda myndigheter få en plan för vad som ska hända ifråga om barnomsorg, bostad, utbildning, validering, arbete. Valideringen är mycket viktigt och har i åratal varit bortslarvat. SFI startar omgående. Bostaden är så rymlig att hela familjen får plats samtidigt och barn kan läsa läxor. I skolan ska barnen få en mjukstart och inte hetsas med betyg i ämnen de inte förstår. Använd språkkunniga att hjälpa till i skolan. Tja, nu lever ju jag i en fantasivärld där flyktingar har asylrätt och permanenta uppehållstillstånd, PUT. Vad ska de med TUT (tillfälliga uppehållstillstånd) göra?

Löfven avslutade med behovet av en folkrörelse för Sverige. Positivt tolkat ett Sverige som är öppet, välkomnande, har minskat klasskillnaderna och skapat framtidstro. Då är jag med i folkrörelsen.  Många plus för Löfvens tal vad gäller klass och han lyckades väva in även något om jämställdhet, tillgänglighet och landsbygdsperspektiv.

Idag är det äldsta barnbarnets, Kajsas, nioåriga födelsedag. Stor fest väntar fram mot kvällen. Nu ska spisen rengöras, tvätt strykas och fönster putsas. Det är också semester.

Carin Högstedt

160706

 

5. jul, 2016

Annie Lööf i Almedalen, könsstympning av flickor, subventioner, retorik

Så lyssnar jag på Annie Lööf (C )i Almedalen. Bra retorik med mycket känsla och snygga, personliga ord- och språkval. –Vad sa då Lööf  om jämställdhet, jämlikhet, våld mot kvinnor, flyktingar, funktionsnedsättningar? Valet av jämställdhetsämnen var oväntade, inte de vanligaste i Almedalen: Könsstympning av flickor och hedersrelaterat våld (HRV). Lööf var berörd då hon talade om den grymma sedvänjan att könsstympa flickor för att få kontroll av deras liv och sexualitet. Hon poängterade att det inte har med religion att göra (sant) och att det är en tradition, grym sådan.

I Sverige är detta förbjudet. Det är även förbjudet att skicka döttrar från Sverige till annan kontinent för att utföra ingreppet. Men det händer naturligtvis att sommarlovet används till sådana resor liksom till att gifta bort söner och döttrar enligt gamla sedvänjor och mot deras vilja.

Kan inte låta bli att berätta (igen?) hur Jämställdhetskommittén (jag var ordförande) i Växjö kommun uppmärksammade könsstympning och spred information om detta. Det är nog 15 år sedan. En tjej på gymnasiet, Katedralskolan, hade av eget intresse gjort en film om ämnet. Mycket bra film som visades i olika sammanhang. –Varför, var, konsekvenser av könsstympningen? Filmen tog upp aspekterna. Vi bjöd in till möte på Tallgården i Araby, där många berörda av könsstympning bor och lever. Två barmorskor var där och informerade om vad de möter i sitt yrke: Komplikationer vid barnafödande t ex. Jag minns att jag var lite orolig för att ingen publik skulle vilja/våga komma. Ca 50 personer kom och det var den vanliga blandningen på folk – som alltid i Araby är det mångfald av kvinnor/män/yngre/äldre/arbetskraftsinvandrare/nyanlända. Ett av de mest givande möten jag varit på!

Roten till det onda sitter inte i Sverige. Det tycker jag Lööf kunde fått fram bättre. Den grymma sedvänjan finns i olika delar av planeten. Den som vill stödja ett bra arbete mot könsstympning kan ge Erikshjälpen ett bidrag. Jag har sett program på TV om hur de lyckas genom att se hela sammanhanget i byarna. Det går inte att komma stolpandes och säga: Sluta med att skära flickorna. Erikshjälpen (hoppas de inte slutat med detta) sätter in åtgärder för utbildning, vatten, sanitet, arbete. Då går det att avskaffa könsstympningen.

I Sverige ska vi vara informerade, vara uppmärksamma och speciellt vård- och skolpersonal liksom juridiksektorn ska kunna ämnet könsstympning och notera tecken. Det samma gäller det hedersrelaterade våldet. Kunskaper, samarbete över myndighetsgränser, generösa villkor för kvinno- och ungdomsjourer, tydlig lagstiftning – finns mycket att göra. Länsstyrelsen i Kronoberg är på gång med utmärkt kartläggning, seminarier för berörda personalgrupper, handlingsplan är beslutad (enhälligt bifall i fullmäktige till en V-motion) i Växjö kommun.

Åter till Annie Lööf. Hon nämnde ingenting om funktionsnedsattas villkor mer än indirekt då hon var negativ till ”sjukskatten”. Om det förslaget går igenom, att arbetsgivarna ska stå för långtidssjukas ersättning i högre grad än nu, så går det otvivelaktigt ut över de som har någon form av funktionsnedsättning, vilka ju redan är satta på undantag när det gäller tillgång till arbete. Förresten. Ibland undrar jag: Människor är ju sjuka, kort tid, lång tid. Sjukdomar finns. Alla vill bli friska. Satsa på rehabilitering, forskning och utveckling av hjälpmedel och mediciner, istället för att skyffla kostnader mellan staten och arbetsgivare.

Lööf talade ej heller om flyktingmottagandet annat än ur aspekten arbetskraft, lagstiftning om låglönejobb, ”enkla jobb” och risken för citat ”ny underklass”. Ett nytt avdrag för arbetsgivare lanserades.  12 miljarder för att minska eller avskaffa arbetsgivaravgiften under två år för nyanlända och (?) ungdomar. Det ska ge 45000 nya arbeten. –Hur kan det då komma sig att det inte blev full sysselsättning när arbetsgivarna fick betalt cash money för varje person i Fas 3??? Det finns redan så många anställningsformer/sysselsättningar, så Arbetsförmedlingen har svårt att hålla reda på dem! Slå ihop och anställ folk där de behövs: I vård, i omsorg, i skola – och utbilda så att näringslivet kan få den kompetens som behövs: Ingenjörer, IT-personal, industriarbetare av olika sorter… tänk långsiktigt så att Sverige inte som nu står utan lärare i tillräckligt antal, liksom sjuksköterskor, undersköterskor, tekniker, byggarbetare, förskollärare… Kan det vara så svårt? – Men inte omöjligt väl?

Plus till Annie Lööf för hon var inte så förutsägbar i sitt tal. Fortfarande inget om kvinnors löner, pensioner, delade turer, heltider…

Carin Högstedt

160705