15. jul, 2016

Nice, terror, mord, Cagnes, 14 juli

Det pågår mord och terror på många platser i världen. Oskyldiga civila människor, vuxna och barn, dödas. Nice kom så väldigt nära. Förra året 14 juli var maken L och jag på strandpromenaden i Cagnes-sur-mer, ungefär en mil bort från Nice. Vi firade nationaldagen som så många andra. Det fanns inte en tanke på att något så bestialiskt skulle kunna inträffa i det trevliga kulturella utbudet av mat och musik på strandpromenaden, inte i Cagnes, inte i Nice. Jag satt hela förmiddagen och lyssnade på P1s nyhetsutsändningar om terrordådet. Sedan flydde jag verkligheten och sjönk in i en ny deckare, Samuel Björk, Ugglan dödar bara om natten. Tänker på de många 14 juli, som vi tillbringat i Frankrike, i bergen eller i Cagnes. Underbara platser, vandringar och kvällar med eller utan fyrverkerier, beroende på var vi var. Så meningslöst med detta skoningslösa, urskiljningslösa mördande som förstör så mycket, för offren och anhöriga men också för hela samhället och framtiden.

Carin Högstedt

160715

14. jul, 2016

Shit! Blåbär o vinbär, Toftasjön runt, Näktergalen, Greider, jämställd ETC

Shit! De som känner mig vet att jag är noggrann med fakta och påläst till sammanträden. Men jag erkänner: Jag har haft beslutet om Näktergalsprojektet i kommunstyrelsen på dagordningen och inte reagerat. Jag har missat det – annars hade jag reagerat. Jag vet nämligen vad Näktergalen handlar om och anser det vara mycket bra. Nu hade Smp en artikel om min interpellation om projektet idag där det framgår att jag själv deltagit i beslut. Som sagt; jag har missat i ett ärende som handlade om hur statsbidragen till ”utanförskapsområdet” Araby ska användas. Sånt händer i politiken, men det ska inte hända mig. Det förändrar dock inte min inställning till Näktergalen! Såg att ett par politiska fiender gottar sig på facebook åt min fadäs. Det bjuder jag på. En av dem ägnade för övrigt gårdagen åt at klanka på Smp för att de hade Alexander Skarsgård på tidningens framsida…

Desto roligare med väldigt kunniga brev om sjöfåglarna och vad som kan göras för att rädda dem åt framtiden! Tack! Jag tar med mig all kunskap och alla förslag till höstens debatt och beslut om möjliga åtgärder. Finns enkla och snabba sådana, men humusrika vatten som gör att fåglar inte hittar mat är knepigare. När det gäller båttrafik och skotrarna som ger svallvågor, så är det politiska beslut som krävs, beslut som inte är populära hos alla. Kort sagt: Information om önskvärt beteende, klimat- och miljöåtgärder och begränsning av människors framfart som om vi har hur många jordklot som helst, om detta tar slut.

Cyklade Toftasjön runt på förmiddagen. Det tar ca 1 timme i lugn takt. Plockade lite blommor vid vägkanten och såg ett och annat blåbär.

På ledarsidan i gårdagens Dagens ETC skriver Göran Greider om ”Sverige är fanatstiskt”. Han inleder med att han inte vet vem som kom på denna slogan. Jag vet inte heller men kanske Stefan Edman, som i alla fall skrivit en bok med den titeln. Greider skriver om Björn Borg som blev ett varumärke, om globaliseringen som borde kallas världskapitalismen istället, om nationer och nationalismen, om statens roll och kapitalets, om att när Sverige till och med har välfärdsoligarker så återstår bara den nationalistiska retoriken; Sverige är fantastiskt. Mycket bra skrivet! tycker jag. I dagens Dagens ETC finns en genomgång av hur de genomfört sitt feministiska uppdrag hittills och dagens ledarskribent, Andreas Gustavsson, redogör för varför tidningen ska vara jämställd och hur de går tillväga. Men det finns fler utmaningar:  Klass, mångfald, stad&land som de ska ta itu med på samma sätt som jämställdheten.

Försökt hitta boende en helg i augusti åt mig, maken L och mina tre bröder med respektive för den traditionella släktletarhelgen. Tänkte vi skulle gå på djupet i Vena socken framför allt, men det boende jag tänkt (Klosters gård) hade inte en stuga ledig. Verkar vara full fart på turismen var mitt intryck på nätet när jag letade efter alternativ. Det blev preliminärt Corallen i Oskarshamn. Det blir bra, beprövat hotell med toppenläge.

Fin kväll verkar det bli! Maken L plockat vinbär flera dagar, våra och grannars som avstår sina. Fryses in som de är.

Carin Högstedt

160714

 

 

 

13. jul, 2016

Barnbarnslycka, Sydostleden, tillgänglighet, diskriminering, loppisar, Trafikplats Fagrabäck

Efter en dag med alla tre barnbarnen med föräldrar här plus mina övriga döttrar har lugnet lägrat sig över altanen. Blåsten har lugnat sig. Lilla Julia två år, maken L.s barnbarn och min bonus, träffar vi inte så ofta. Hon bor i Lund. Nu var de här idag och vi hade det jättetrevligt i den nära miljön. Vi var på lekplatsen 25 m bort.  Vi kollade badmöjligheterna men badade bara fötterna. Så kom Kajsa och Noah, barnbarnen som vi träffar ofta, bosatta bara 9 km bort. Julia uppskattade verkligen deras sällskap. Utesittarväder men med lite kylig blåst. Blandsaften gick åt. Bara ett glas i golvet.

Sydostleden mellan Växjö och Simrishamn har väckt uppmärksamhet, positivt och negativt. Lysande idé som är i hamn efter tio års planering och arbete, men som uppmärksammats negativt för att – som det verkar – genom Växjö kommun är leden inte cykelvänlig. Det är grusunderlag, vilket måste kunna accepteras, men det måste vara packat och kännas säkert. När jag gjorde ett försök att cykla till Ingelstad från Växjö för ett par år sedan, så blev jag upprörd över statusen. Nu har andra blivit det. Så nu gör vi i Vänsterpartiet en ”politisk” cykeltur tillsammans för att själva kunna avgöra om och vilka förbättringar som behövs. Alla som vill delta är välkomna: Onsdag 3 augusti kl 10.00 samling vid Turistbyrån på Växjö stads stortorg. Vi räknar med att äta lunch på Solvikens pensionat i Ingelstad ca kl 12.00. Tillbaka igen ca kl 15.00. Anmälan för lunchbokning till Örjan Mossberg, tel 0706440386. Så välkommen att hänga med! Vi tar fram kartor och information om leden.

Fått uppskattning för min artikel i gårdagens Smålandsposten om sjöfåglarna och framtiden. En granne till exempel hade också noterat att skäggdoppingen inte längre häckar i Toftasjön. Den var länge ett stående inslag i livet här när den kom förbi med alla ungarna på ryggen. För tre år sedan försvann den. Vattenskotrarna är desto mer frekventa och svallvågorna förstör häckningen. Artikeln finns att läsa på www.vvaxjo.se. En bra sammanfattning finns i Kronobergs ornitologiska förenings skrift MILVUS nr 2 2016. Själva rapporten på nästan 100 sidor om inventering av sjöfåglarna i Helgasjön 2015 finns på tekniska förvaltningen Växjö kommun. Osäker på vem som ska kontaktas om en vill läsa hela den mycket intressanta rapporten, men återkommer om det.

En helsida i Smp igår om den lagskärpning i diskrimineringslagen som är aviserad. När lagen äntligen inkluderade personer med funktionsvariationer, så gjordes den tandlös genom att undanta alla företag med mindre än tio anställda. Så endast 90% av privata företag behövde bry sig. Stackars dem! De behöver också fler kunder. Nu tänker den här regeringen ändra så att alla företag omfattas. Sägs det i alla fall. Och reportaget är jättebra. Min vän Thomas Johansson uttalar sig och han vet vad han pratar om. Han tycker lagändringen är rätt och riktig. Så på slutet i artikeln kommer det något som får blodet att isa sig: Tidningen har noterat att Växjö kommun har infört en tillgänglighetslinje, ett sätt att rätta till anmälda enkla tillgänglighetshinder i vardagen omgående. Den har till och med hyllats som bra initiativ i Almedalen! Nu testar Smp den. Resultatet är bedrövligt. Säger inte mer. 2012 fick (V) genom motion från undertecknad bifall till en … tillgänglighetslinje i fullmäktige. Sedan blev det tyst. Ska det nu upprepas? Vissa saker – som tillgänglighet – står långt ner på dagordningen, utan tvekan. Men så långt ner att ”nya” förslag från moderatledda styret i Växjö kommun totalt negligeras efter att ha pressmeddelats om? Om det togs på allvar så skulle ju all berörd personal ha informerats om vad som gäller!

Har skummat igenom remissvaren på Trafikplats Fagrabäck. Jag är imponerad över engagemanget och förslag till alternativ från medborgarna. Jag ska sortera och skriva ner vad som är den mest frekventa kritiken och vad som föreslås istället för en gigantisk trafikplats som inte är lösningen på framtidens transporter. Det är ett av många sommarjobb som jag ger mig själv.

Vacklar lite vad de lediga veckorna ska användas till. Skulle kunna ägna mig åt att göra min släktforskning begriplig. Eller inte. Finns så mycket. Har i alla fall bevistat Bergveckan och diverse loppisar. Besökte även Skruvs glasbruk, dess museum – så mycket vi inte visste om det! – och loppisen i samma hus. Läser med stort intresse inblicksserien om tågstopp Skruv i Smp! Inte enkelt.

Carin Högstedt

160713

 

11. jul, 2016

Anorlunda tal av Jonas, 6 timmars arbetsdag, kvinnors och arbetares pensioner

Så befriande att höra Jonas Sjöstedt (V) igår kväll i Almedalen! Så annorlunda mot resten av veckan och den nationalistiska yran, handbojor och undantagstillstånd! Jag blev lite förvånad över den mycket mjuka framtoningen, som höll hela talet. Almedalen handlade äntligen om solidaritet, om ta från de rika och ge till de fattiga, om pensioner, om kvinnors pensioner, om barnens sommarlov, om allt det som (V) kunnat påverka regeringen att genomföra (10 miljarder till välfärden, fria glasögon och mediciner för barn är bara exempel). Nu ska alla 80+ få gratis mediciner – det är nästa budgetkrav. Och pensionssystemet göras om så att även arbetare och kvinnor får en rimlig pension.

(V) är med och bygger ett bättre land, sa Sjöstedt och berättade att sex timmars arbetsdag är genomförd på fler och fler arbetsplatser i Sverige, att vi människor behöver bygga en rörelse för solidaritet och att mycket går att lösa ”om vi hjälps åt”. Ojämlikhet föder ännu mer ojämlikhet. De som tjänar lite, sliter mycket och har dålig bostad får veta att de förtjänar att ha det så. Det är inte rättvist. Förmögenhetsskatt föreslogs  införas igen. ”De rika är underbeskattade”.

Jag är som V-partist glad att det blev ett annat tal med grund i vardagslivet.

Av alla politiska kommentatorer jag hört i veckan har jag mest uppskattat Marie Demker, kunnig och klok.

Här är det blåsigt och lite sol mellan molnen. Har lyckats ta itu med några surdegar jag skjutit upp ett tag, varit i kommunhuset och gjort lite nytta och nu fått alla remissvar om Trafikplats Fagrabäck. De ska jag läsa. Läser också en tegelsten, senaste av Elizabeth George, Oanade konsekvenser. Ja, hon har inte tacklat av.

Carin Högstedt

160711

10. jul, 2016

Näktergalen, Dädesjö, Almedalens Sverigetävling, Bergveckan, AKBs tal

”Sverige bör lära av andra” är rubriken på Tove Lifvendahls ledare i SvD idag. Det känns hugnesamt efter det skyfall av ”Sverige” som bäst på allt, utom möjligen festivaler och integration, efter ett enda crescendo av ”Jag älskar Sverige”, som öst ut från Almedalen och partiledarna en hel vecka. Lifvendal skriver om att vi kan lära av Kanada vad gäller flyktingpolitik och integration. Tål att läsas. Vad jag förstår (var på studieresa i Toronto med omnejd för ett antal år sedan ) så är bakgrunden till alltihop att hela landet är överens om att mångfald är positivt. Det synsättet för förhärskande. Det är det inte i Sverige.

Jag älskar Sverige. Men efter den här veckan kommer jag inte att skriva eller säga det. Det blev bara för mycket nationalism. Jag älskar dessutom andra platser: Parc Les Ecrins i franska Alperna, där jag kan känna många stigar under fötterna efter att ha vandrat otaliga gånger utmed, upp och ner. Bara ett exempel.

Anna Kindberg Batra talade igår och jag lyssnade, lite motvilligt. Började med ”svenska värderingar”. ”Den som inte arbetar sviker svenska värderingar.” Värderingen att arbeta och göra rätt för sig är alltså inte ens nordisk eller europeisk. Sa inte Annie Lööf (C )  att de svenska värderingarna är universella? Människors lika värde? Barnkonventionen? Mänskliga rättigheter? Nog är de universellt omfattade på det stora hela.

AKB tog upp festivalerna och sexuella trakasserier, våldtäkter. Sexuella ofredanden på festivaler och liknande ökar. Om reellt (fler festivaler, fler besökare) eller att vi är mer benägna att anmäla är alltid svårt att veta. Det är inget nytt. Alla vi som rörde oss på liknande tillställningar för 50 år sedan vet att det var inte riskfritt. Vi var alltid två tjejer. Men skammen låg på oss, om något inträffade. ”Nej är nej”, säger AKB och har med det väl tagit ställning för en samtyckeslag, som Sexualbrottsutredningen snart lägger fram. Finns där då också det nya att skapa en ny brottsrubricering: Grovt sexuellt ofredande, minst 9 månaders fängelse och utvisning? Eller dök det bara upp igår?

AKB vill ha ”flyktingpaus”, NATO, EU ska göra rätt saker, långsiktigt hållbara finanser, 0-tolerans mot dåliga skolor, förstajobbetanställningar, krav att delta i SFI för at få asyl, ”ingen ska skolka sig in i Sverige”.

Vann hon Sverigetävlingen? Den som säger Sverige flest gånger i sitt tal får kanske en guldstjärna. Men av vem?

En bra sak i AKBs tal. Hon berättade om ett gäng ensamkommande som börjat etablera sig i Visby. Lärde sig svenska, var med i fotbollslaget osv. DÅ ska de flyttas. Jag håller med. Barn/ungdomar som snabbt rotar sig och är på väg att komma hem – de ska inte flyttas runt i onödan.

Nu till Bergveckan i eftermiddag. Men också skriva en interpellation om nerläggning av projekt Näktergalen. Näktergalen finns i flera länder och är ett mentorsprojekt mellan universitet och grundskolan, i Växjös fall mellan Linnéuniversitetet och Växjö kommun. Det har pågått i sju år och gett 300 studenter och lika många barn möjligheter att träffas och prata med varandra. Sådär 3 750 möten har det blivit.

Först har Integrationsberedningens ledamöter Oliver Rosengren (M) och Magnus P Wåhlin (MP) skrivit insändare om att Växjö kommun ska bli bästa integrationskommunen. Så kommer två svar på det och berättar ingående om Näktergalens betydelse för barn, studenter, integration och framtiden. Värt några frågor i fullmäktige.

Dädesjös föräldrar överklagade rektorns och utbildningsnämndens beslut att flytta barn från Dädesjö till Braås. Överklagningarna prövas individuellt. En förälder har fått rätt hittills. Grattis! säger jag, ensam bland politiker som hävdade att det gick inte rätt till. Förändringar kan vara nödvändiga, men föräldrar och barn ska vara delaktiga i processerna.

160710

Carin Högstedt