29. jul, 2016

Döderhult, Kvistekärr, Ostkustleden, Stensjö by, Scensommar, CHs betydelse

Två fikon är på väg att utvecklas. Gudomlig morgon med ensam simtur. Gick upp vid sex, åt frukost och bara en hund med människa passerade på en timme. Kålfjärilar och påfågelsöga är frekventa fjärilsgäster bland blommorna. Lejongap och lavendel är mest omtyckta av humlor och fjärilar bland våra blommor. Hittade en bra fjärilsguide i Melchiors bokhandel vid Lilla torg i Oskarshamn igår. Den bokhandeln har legat just där (men är utökad tror jag) under hela min levnad. Noterade också att klädbutiken La Robe visserligen har flyttat runt lite men finns sedan 1950-talet i Oskarshamn. Noterade även att det var gott om restauranger och folk i centrum.

Åkte igår tidigt mot Oskarshamn för att förbereda släktträff i förfäders spår om 14 dagar. Mellandottern med som sällskap och kartläsare. Vi sökte efter lite perifera släktingars boplatser på min mammas sida och alla i Oskarshamns kommun, Döderhults socken, bland annat tre torp under Stensjö gård: Sporrek, Långsjömåla, Kvistekärret. Gården Sporrek hittade vi (inte torpet) liksom Långsjömåla, men Kvistekärret gick vi bet på. Vi tog hänsyn till en säkert hemmagjord skylt med texten Förbjuden väg för obehöriga. Det var dumt. Vi började gå istället men det var långt och hett i skogen. Vi gick en bit på vandringsleden Ostkustleden. Jag var förberedd på att vi skulle behöva gå (gummistövlar) men inte SÅ långt. Hur som helst. Vi hade en lång dag på små krokiga backiga vägar. En del har jag faktiskt, trots närheten till uppväxtens hem, inte åkt förr. Kan inte minnas besök i Djurhultsmåla eller Djurhult. Såg många får och kossor. Döderhults socken var (och är?) en bygd där det passade med boskapsskötsel och småjordbruk. Det har jag lärt mig i böckerna om Gårdarna i Döderhults socken på 1500-talet och Den lilla socknen i det stora Sverige -  Om folket i Döderhults socken på 1600-talet. Den första utgiven av Gustav Bech, Curt Holm och Maj Holm, den andra av Gunnar Källenius. Det är makalöst vad vissa tar sig tid att forska i och skriva tjocka böcker om till andras glädje!

Stensjö by har aldrig genomgått laga skiftet. Husen ligger som de gjorde på 17-1800-talen och byn är ett reservat och välbesökt mål för turister. Rekommenderas! Genomgående bra dag med bara några felkörningar. Möttes av en bom på en väg vi tänkt oss. Och så skylten på en annan, som bokstavligen lade hinder i vägen.

Emil Jensen och Melina Borglowe drog stor publik till Linnéparken i onsdags kväll! Så trevligt (bland det bästa i Växjö kommun!) med dessa Scensommarevenemang som bjuder på varierad underhållning i alla kommunens hörn! Ca 400 satt på bänkarna eller på gräset i parken och lyssnade på sång och musik och dikt med tänkvärt innehåll.

Ska strax lägga ut min artikel i gårdagens Smålandsposten om Trafikplats Fagrabäck på www.vvaxjo.se.

När jag skulle rösta första gången – ca 1965 – var CH Hermansson partiledare för VPK. Jag lyssnade på partiledarna och VPK fick min röst tack vare CH.s framtoning och naturligtvis rättvisepolitiken. Som barn och i tidiga tonår dagdrömde jag om hur jag kom som räddande ängel till fattiga hem med mat och kläder, starkt påverkad av Barnen från Frostmofjället och Lille Viggs julafton och andra läsefrukter, t ex Mobergs utvandrarserie, som jag smygläste tidigt. Den ansågs demoraliserande i Småland och högst barnolämplig.

Spegelblank Toftasjö. Dags för ny simtur.

Carin Högstedt

160729

 

26. jul, 2016

Jämställda löner - när då? Evenemangsläge, arbetarlitteratur, häger

Härligt proggband i Tolg i söndags på folkmusikfestivalen! ”Röd gryning” med regional bas, sångerskan från Åseda. Fint med klasskampslåtar och bra framfört. Fick kontakt för eventuellt engagemang framöver. Träffade vänner och bekanta och njöt av fagra Tolg i en otrolig värme. Alla pengar som kom in på lotteri, auktion, insamling går till att bygga upp skolor och hus i jordbävningsdrabbade Nepal.

Ser nu fram mot Melina Borglowe och Emil Jensen i Linnéparken, Växjö, i morgon kl 19.00. Och sedan kommer barnbarnen över helgen och vi ska på bio. En film som handlar om en jätte ska vi se. Vet inte mer om den. Vänsterpartiets kommunala grupp i Växjö kommun startar höstens verksamhet med cykeltur på Sydostleden 3 augusti. Vi cyklar Växjö – Ingelstad och tillbaka för att kolla standarden men också för att ha trevligt. Lunch på Solvikens pensionat i Ingelstad. Samling vid turistbyrån på Stortorget Växjö kl 10. Anmälan för lunch till Örjan Mossberg 0706440386.

Lördag 6 augusti är det – som alltid – Hiroshimadagen och som alltid arrangerar IKFF, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Växjöavdelningen, en tankeväckande kväll till minne av Hiroshimabomben 1945. Denna kväll kommer Christina Vigre Lundius från Svenska läkare utan gränser att prata på temat ”Hiroshima – det kan hända igen! Kärnvapenhotet idag”. Café Fontaine, kl 20-22, lörd 6/8, Vattentorget 1 i Växjö. Mötet innehåller även musik och avslutas med att vi i publiken sätter ut ljusbåtar i Växjösjön. IKFF kräver att alla kärnvapen i världen förbjuds och avskaffas. Bra krav.

Ja och 4 augusti är det utomhusbio arrangerad av Scensommar (Växjö kommuns Kultur- och Fritidsnämnd). Det är Yarden, Kristian Lundbergs film om dagens arbetsliv, som visas. Kl 20.30 har Bibliotekets vänner en timmes förspel med Mats Sturesson, skådespelare, som läser ur aktuell arbetarlitteratur. Klass, kropp och arbete. Vilka författare skriver om det? Det hela utspelar sig vid Fria ordets hus på Ringsbergskullen i Växjö stad.

Många trevligheter väntar innan kommunpolitikens trevligheter drar igång från 8 augusti!

Häromdagen berättade jag om miljökämpen Börje Svenssons insändare med frågan hur det kan komma sig att stockholmarna släpper ut tusen kg koldioxid mindre än växjöborna enligt Compact of mayers. Jag tyckte det skulle vara bra och intressant med svar från kommunens hållbarhetsenhet. Idag har miljöberedningens ordförande Cheryl Jones Fur (MP) ett svar inne i Smålandsposten. Hon skriver att det är inte lätt att jämföra kommuner emellan, att det inte finns någon gemensam mall utan utsläppen mäts på olika sätt. Stockholmarnas låga utsläpp per capita beror på stor del fossilbränslefritt transportsystem. Jones Fur framhäver att i Aktuell Hållbarhets senaste rankning av kommunernas miljöarbete åkte Växjö upp till plats 6 och Stockholm ner till plats 17. Men om inte ens koldioxidutsläppen är JÄMFÖRBARA – vad betyder dessa placeringar EGENTLIGEN? Bättre att satsa på att förverkliga fullmäktiges goda miljömål och sluta fästa vikt vid dessa eviga rankningar. Så fort inte resultaten är så bra, så kommer det påståenden om att ”vi mäter olika saker”.

Under rubriken ”Män tjänar 6 600 mer i månaden i regionen” i dagens Smålandsposten får en sig till livs att det ha inte med kön att göra! Som exempel redovisas att vid lönekartläggning har gruppen medicinteknisk ingenjör och allmänsjuksköterska bedömts ha likvärdiga arbeten. Skillnaden i lön är dock 6 700 kr i månaden. Vårdförbundet har reagerat och vill ha en handlingsplan för att utjämna orättvisorna. Av artikeln framgår att Region Kronoberg menar att skillnaden i lön beror på att det är svårt att rekrytera ingenjörerna (78% män) ifråga. Därför har den gruppen marknadsmässiga löner. Men sjuksköterskor (91% kvinnor) växer på träd eller??? Vårdförbundet köper enligt artikeln inte resonemanget. Det är akut brist på sjuksköterskor, vårdplatser är stängda, påtalar förbundet. Den nuvarande regeringen har förbättrat reglerna om lönekartläggning. Från och med 2017 ska den omfatta alla arbetsgivare med mer än tio anställda och ske varje år. Borgerliga regeringen försämrade den. Bättre alltså men vad hjälper det om inte upptäckta brister i jämställdhet åtgärdas? Det handlar förstås i grund och botten om kvinnor och män och värdering av det som många kvinnor arbetar med respektive värdering av det som många män gör.

En häger står blick stilla på en brygga i sjön. Har stått där hela tiden jag suttit och skrivit, två timmar bortemot med diverse avbrott. Trevligt sällskap!

Carin Högstedt

160726

 

 

 

24. jul, 2016

Tolg Folk, Scensommar, människans villkor, Trafikplats Fagrabäck, 24 gr i vattnet

Semester. Kan inte kallas annat än semester. Simmar, cyklar, fikar, plockar lite ogräs, vattnar blommorna, kollar in fåglarna. Våra kära grannar som flyttade och gav oss två av sina stockrosor i avskedspresent – första blomman utslagen idag. Det var för 10 dagar sedan vi planterade och jag trodde inte det skulle funka, men det är liv i dem.

Däremot handlar nyheterna om död. Massakrer, terror, mord riktade mot barn och unga. Det skulle aldrig få hända ett Utöya igen. Nu händer det hela tiden, känns det som. Läste med intresse Kristina Lindquists krönika i DN igår, kulturbilagan. ”Får man ägna sig åt skönhet när allt är i gungning?”  Hon frågar sig: ”Vrider du blicken mot människans inre eller mot människans villkor?”  Villkoren, som denna sommar ter sig mer än vanligt fruktansvärda och som också är under omförhandling på ett osannolikt konvent, där det bara är den råa makten, det handlar om. En av deltagarna kan inta Vita Huset 8 november. I Turkiet fängslas och avskedas anställda i tusentals, dödsstraff kan införas och dit har EU med berått mod inklusive Sverige skickat flyktingarna.

Läs Kristina Lindquist, om du inte redan har gjort!

Årets varmaste dag (troligen) har börjat. Skönheten och idyllen är fantastisk, där jag sitter. Läge att fundera kring vad som är viktigt i livet och vad som kan göras för att människans villkor ska förbättras överallt. Förutsättningarna finns ju, men viljan, finns den hos tillräckligt många?

I eftermiddag till Tolg Folk, folkmusikfestival i Tolg i Växjö kommun. Det är femte året i rad som denna festival ordnas och där intäkterna går till välgörenhet, i år till Tuki Nepal, som bygger upp skolor och hus i Nepal efter jordbävningen. Ska bli roligt att vara där för första gången. Och på onsdag kväll är Emil Jensen och Melina Borglowe i Linnéparken. Ska inte missa det! Den kvällen är ett led i Växjö kommuns Scensommar, en rad föreställning med teater, musik, dans, nycirkus i hela kommunen, mycket för barn. Det bästa som Kultur- och Fritidsnämnden lanserat alla kategorier! Hela kommunen är med och vad jag förstår så är det mycket folk som kommer.

Satt i skuggan igår och totade ihop en artikel, som bygger på vad folk har svarat på remissen om Trafikplats Fagrabäck. Materialet hade räckt till flera artiklar, men nu har jag i alla fall skrivit en och skickat till Smålandsposten.

Nu första simturen. Har jag tur så träffar jag hägern, som jag skrämde när jag öppnade altandörren 5.30. Den satt tydligen precis i sjökanten. Den drog sig bortåt bastubryggan och dit ska jag strax simma.

Carin Högstedt

160724

 

21. jul, 2016

Refugees welcome, högsommar, giftiga leksaker, hembesök, koldioxid per person

Makalös sommardag – igen! 24 grader i skuggan, 22-23 i vattnet. Tog en tidig simtur, alldeles ensam i vattnet, bara en fisktärna och jag. Jag badar 50 m bort från lägenheten. Det är ingen allmän badplats, men resterna av betongfundament från sågverkets tid är kvar och bildar en brygga. Där finns en stege och den simkunnige kan kasta sig ut i vattnet. Det är djupt och en når inte botten, vilket kan vara lika bra. Det är mycket tegelstenar och liknande från sågverket kvar. Hur som helst. Gudomligt skönt att sträcka ut ett varv.

Anstränger mig att både cykla och simma dessa dagar, som annars är rätt slöa. 25 grader plus och jag blir blasé och skjuter upp det mesta. Vilket ju är ovanligt klokt beteende av undertecknad. Läser tidningarna något grundligare än vanligt, inklusive gratisdito. Förstår att jag missat Växjö kommuns inblandning i DN Debatt om hembesök i socialtjänsten i veckan (har bara DN fred-sönd och går sällan in på den digitala DN). Hembesöken som socialsekreterare ska göra i Växjö kommun är inte ägnade att uppmärksamma barns situation eller dylikt, vilket naturligtvis förekommer i dagsläget, utan nu ska bidragsfusk avslöjas. Ordförande i Nämnden för arbete och välfärd försvarar hembesöken med att det går att säga nej (Magazinet 21/7 s 6). –”enda skillnaden mot nu skulle vara att de mister sitt bistånd”. Känn på den!

Avbrott för simtur. 31 grader på altanen, där jag sitter och skriver. Mobilen överhettad. Går inte att använda förrän den svalnat, meddelas.

Intressant insändare av miljökämpen Börje Svensson idag i Smålandsposten. Börje har hittat siffror på Compact of Mayors hemsida, som redovisar att Växjö halkat långt ner på listan över miljövänliga kommuner och att Växjö kommuns invånare släpper ut 1000 kg mer koldioxid per person än Stockholms invånare. Jag har inte sett något pressmeddelande om denna ranking och lyckas inte hitta den på nätet heller. Men hoppas att hållbarhetsenheten i kommunen kan svara Börje. Ska också aktualisera kemikalieplanen, som ska komma 2016 enligt beslut i Miljöprogrammet och huruvida giftiga leksaker och utrustning på förskolorna är borta. Nyss köptes skyddsvästar in till barnen och de skickades tillbaka på grund av gifter i materialet. Växjö kommun ska göra upphandlingar som utesluter sådant. Inte lätt dock. Hur länge har kläder vi köper varit giftiga? Det är rätt nyligen som föräldrar börjat tvätta nya kläder innan barnen får använda dem.

Ca 15 kanoter passerar oss över sjön. Verkar vara ungdomar och de pratar engelska. Perfekt väder för kanoter idag. Nästan vindstilla.

Annika Stacke (L) har också skrivit en insändare i Smålandsposten idag. Den förtjänar att läsas. Hon skriver om och har erfarenhet av arbete bland nyanlända och speciellt utbildningssidan, som präst bland annat. Det behövs många studiecirkelledare t ex och även frivilliga. –Ja, det är så sant. Det finns verkligen en uppsjö av insatser att göra, både här hemma och i de flyktingläger i Grekland t ex, dit väldigt många flyktingar kommer nu. (Just det. Flyktingkrisen är inte över, inte för de som flyr.) Refugees welcome är en av flera organisationer som ställer om sitt bistånd från mottagande här till de platser, där de samlas i oerhört svåra omständigheter. Den fråga jag varje dag numera ställer mig själv är: Var gör en mest nytta? Hur dela på frivilligt arbete i någon organisation och politiken. Den senare tar lätt överhanden tidsmässigt.

Carin Högstedt

160721

 

 

 

 

 

18. jul, 2016

Vi bara lyder, Paulsen, Hallhagen, skylla på någon annan, Fridafors, Degeberga

Två flottar, övergivna av människor, ligger utanför stranden här vid Toftasjön, där maken L och jag bor. Flottarna är populära fågelrastplatser. Ibland är det fullt slagsmål om reviret. Här är kanadagäss, fiskmåsar, fisktärnor, häger, gräsänder, storskarv (två gånger), sädesärlor och – för första gången på de 29 år vi bott här – kom fyra strandskator häromdagen! Det blev ett nytt ljud från en flotte och minsann – strandskator. Sett enstaka inne i stan men aldrig här tidigare. Fågellivet plus de 25-35 (?) olika hundarna som promenerar förbi/dag på GC-vägen mellan oss och sjön gör altanhänget riktigt varierat och spännande. Kanske fyller det kvoten behov av att se TV-serier, eftersom jag inte tycker mig behöva se en enda? Har börjat fundera på vilken sort av alla fina hundar som passerar jag vill ha. Men det kommer inte på fråga säger maken L och katterna.

Jag är avundsjuk, mycket avundsjuk, på skribenter som kan sammanfatta dagsläget i svensk politik i en kulturkrönika så suveränt som Erika Hallhagen i SvD Kultur söndagen 17 juli, igår alltså. ”Den stolta svenska traditionen att skylla på någon annan” är rubriken. Brunkolet, asyllagstiftningen, vapenexporten… och invävt visor av och med Allan Edwall ur  ”Grovdoppa” 1979. Tack Erika. Vi är säkert många som känner det som du uttrycker, men det är inte många som kan säga det så befriande enkelt.

Kunde inte heller låta bli att kryssa för (jag läser papperstidningar för det mesta) Björn Wimans söndagskrönika i DN igår. ”Denna gång har terrorismens grundläggande omänsklighet visat sig så konkret” om Nice-tragedin och ”om terrordådet i Nice är början på ett krig är det ett krig som inte kan vinnas med vapen”. Kan inte sägas och skrivas nog många gånger: Våld föder våld föder mer våld. Tanken på Turkiet och dödsstraff gör mig livrädd. Turkiet som EU-medlem, vilket jag tror skulle vara positivt under förutsättning av att de upprätthåller mänskliga rättigheter, är långt, långt borta från verkligheten.

Ytterligare en artikel på djupet som jag läst med stort intresse är ”Med låtsasjobb mot framtiden”, DN kulturbilagan fredag 15 juli (varför är det som jag tycker är intressantast alltid i bilagorna?). Det är Roland Paulsen, han med boken om arbetsförmedlingen ”Vi bara lyder”, som skriver. Boken ligger här oläst, men nu ska det bli av (ska bara läsa ut senaste deckaren först, ”Störst av allt” av Malin Persson Giolito, sannerligen annorlunda deckare). I DN skriver Paulsen om enkla jobb och åtgärder, ni vet de där ”jobben” som ständigt byter namn och är så många och så lika varandra att inte ens proffsen på AF kan hålla räkning på dem. Läs Paulsen! Han beskriver det vi är många som misstänker: Klyftan mellan de med fasta jobb och facklig uppbackning och de som jobbar på nåder på vikariat, timanställningar, sysselsättningsåtgärder och inte minst de som arbetar ”under statligt hot” om att inte få uppehållstillstånd eller återförenas med sin familj, den klyftan kommer att växa, kontrollapparaten likaså. Jag hörde igår en debatt i radion om medborgarlön/basinkomst. Inte lätt att genomföra basinkomst, säger inte det, men debatten måste föras om varför vi lever och om det verkligen är bara för att arbeta. Lite klyschigt men i alla fall. Kortare arbetsdag är ett bra svar tills vidare.

Bröt med letargin här hemma igår och åkte till Degeberga antikmarknad nere i Skåne. Ville dels göra en utflykt, dels överraska en av mina döttrar som tillsammans med särbo hade ett marknadsstånd. Bland annat sålde de vår gamla korkskruvssamling, som vi rensat ut. Köpte inte tillbaka dem! Mängder av saker till salu! Så mycket folk! Hembygdsföreningen arrangerar denna marknad, som är en stor tilldragelse i antiksverige. Körde trevliga småvägar hem och stannade i Fridafors, på ett fritidscentrum vid Mörrumsån för kaffe och våffla. Där var idrottsplaner stuguthyrning och en fin oas, som vi inte vetat om tidigare.

Nu ska jag fördjupa mig i min mormors anor och deras boplatser för att åka till Oskarshamn imorgon och rekognoscera inför kommande släktträff. De flesta anorna är i Döderhults socken.

Carin Högstedt

160718