6. aug, 2016

Funkibator, sexuella trakasserier, 14 000 hyresrätter varav 2000 i Växjö

Ser att 14 000 kommunala hyresrätter kommer att säljas i år i Sverige. Där måste Växjö kommun ligga bra till i ranking med sin försäljning av mer än 2 000 lägenheter! Trolig etta, men har inte sett något pressmeddelande om det. OBS: Ironi. Det är tragiskt att sälja välbelägna hyresrätter och relativt sett med hyror för vanliga inkomster. Många pensionärer bor i dessa nu. Finns aldrig några garantier för vad som händer med nya ägare: Lyxrenoveringar, ombildning till bostadsrätter, tas bort från bostadsförmedlingen…Som sagt, det finns inga garantier.

Christer Olsson, leg psykolog, skrev igår en mycket bra insändare i Smålandsposten om ”stoppa alla sexuella trakasserier”.  Insändaren avslutas så här: ”Det är en självklar rättighet för samtliga elever och en absolut skyldighet för personal vid alla skolor, att varje dag se till att ingen överträdelse av skollagen eller brottsbalken äger rum. Mitt krav på huvudmän, rektorer, lärare och annan skolpersonal inför läsåret 2016/17 är därför: Se till att skollagens och diskrimineringslagens `Nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp´ inte bara blir tomma ord, som pliktskyldigast skrivs in i skolans likabehandlingsplan. Se till att det blir ändring på riktigt.”

Trakasserierna är inget nytt festivalfenomen. Det nya är att sexofredanden anmäls, att det skrivs om och diskuteras. Som ordförande i Växjö kommuns jämställdhetskommitté för sådär 15 år sedan försökte jag driva att skolor/klasser, föräldrar och skolpersonal skulle skriva avtal om att tillmälen som hora, bögjävel etc skulle vara portförbjudna. Det gick inte då, men kanske idag? Då var resonemanget ofta att tjejerna inte tog illa upp, för orden användes så frekvent att de förlorat betydelse. –Nej, sa jag, det är inte acceptabelt och hur sårande det är vet bara den som är utsatt, pojke eller flicka.

Med detta vill jag säga att jag tror inte det går att få stopp på tafsandet, trakasserierna, övergreppen, tillmälena utan att barnen/ungdomarna och föräldrarna är djupt involverade tillsammans med skolpersonal och att dessa för en diskussion så att det går upp för var och en att förnedring och vidrigheter är inte OK. Alla ska säga ifrån om och när det händer och anmäla till alla tänkbara instanser. Alla ska våga reagera, inte minst killar som ser och hör kompisar bete sig illa.

Just fått medlemsutskick från Funkibator, ideell förening i Växjö/Kronoberg, som verkar för tillgänglighet och speciellt barn och ungas möjligheter till spännande liv, oavsett funktionsvariationer. Blir glad varje gång jag läser vad som är på gång. Gå gärna in på www.funkibator.se och ta del. Bli gärna medlem för 50 kr! Jag lovar – det är värt vartenda öre att läsa och veta att en mycket varierad verksamhet inom området funktionsnedsättning finns till hands!

Nu lördag kväll och snart ska maken L och jag till Vattentorget i Växjö och delta i manifestation med anledning av Hiroshimadagen, 6/8 1944 föll atombomben. Kl 20 börjar det på Café Fontaine och avslutas 22. En läkare från svenska avdelningen av Läkare utan gränser ska tala och det är musik, dikter med mer.

Carin Högstedt

160806

5. aug, 2016

Folke Fridell, Sara Beischer, Trafikplats Fagrabäck, Sydostleden, Scensommar

Sov till kl åtta idag. Har nog inte hänt sedan hösten 1987. Det blev en lång dag igår med besök i Hässleholm och så ”förband” till utomhusbion Yarden med start kl 20.30, ett inslag i Scensommar. Filmen började 21.30. Den slopade jag på grund av pur trötthet. Kom hem 21.30 efter en synnerligen lyckad kväll med Bibliotekets vänner (BV)! Jag var så nöjd att jag flög hem med maken L.s gamla bil. (Min bil utlånad till dotter.) Vi var fyra från BV som förberett och så Mats Sturesson, skådespelare, som uppläsare. Temat: Arbetarförfattare. Så vad säger folket om att ta del av detta en torsdagskväll 20.30 med en himmel som öppnar sig med jämna mellanrum och på Fria ordets hus, som är svårt att hitta till? Vi skulle vara utomhus, men vi bedömde att det skulle bli en mycket intim tillställning och lika gärna kunde sitt inne kring ett bord. Men folket kom! Glada människor som blev ännu gladare när vi fick plats inomhus. Bära stolar! Fullt. 40 personer oräknat personal från Scensommar, Fria ordets hus och vi själva! Långt ifrån alla var medlemmar i BV. Vilket intresse och det blev en riktigt spännande dryg halvtimme med texter och prat om äldre och nyare arbetarlitteratur, vad som menas med det och jag hörde de som tyckte det skulle varat längre. Så det kan bli något liknande så småningom, men då mer tid och mer dialog med publiken. Riktigt roligt var det! Jag lyfte kvinnornas arbete och författande. Vi hade med vårdarbete och socialtjänst. Vi hade även med arbetslöshet och oavlönat hemarbete. Väldigt många infallsvinklar på en dryg halvtimme. Så kan det bli när fyra huvuden spånar ihop. Mitt speciella ansvar var författarna Folke Fridell och Sara Beischer.

BVs program för hösten är klart. Nästa tillställning är 7/9, Galaxen, Stadsbiblioteket. BOB HANSSON kommer. Bland annat ska han läsa ur senaste diktsamlingen: Grannsämjan är en långsam bödel. Det ska jag inte missa. Kl 18.00.

Återigen har SvD en ledare om Vänsterpartiets internationella fonds (VIF) fördelning av medel till olika organisationer. Anklagelserna är hårda och nu måste de som har ansvar för pengarna och fördelningen svara. Vi som inte är i närheten av VIF och dessa pengar kan inte svara, men vill gärna veta. Det är skattepengar som delas ut av riksdagen till demokratiutveckling internationellt. Direktiven? Vilken instans beviljar? Kontroll? Revision? Men framför allt: Hur resonerar (V) kring dessa medel och kan vi anklagas för något suspekt?

IOM, Internationella organisationen för migration, knuten till FN, redovisar att över 4000 människor på flykt har dött i år, varav tre fjärdedelar på Medelhavet. 2600 har lyckats ta si till Europa, de allra flesta över Medelhavet. Det blir små notiser fortfarande, men inte mer, om döden. Hur många barn tro? Hur många treåringar? Vad ska eftervärlden säga – om det blir någon?

Cyklandet i onsdags på Sydostleden blev en skrivelse till Kommunstyrelsen och Tekniska nämnden om möjliga och nödvändiga förbättringar på Växjö kommuns del av den 27 mil långa leden. Den finns på www.vvaxjo.se.

Ordföranden i Växjö kommuns tekniska nämnd skrev igår i Smålandsposten  en lyrisk insändare om det positiva med Trafikplats Fagrabäck. Bra svar idag av Ulf Söderström. Många av de som svarat på samrådsremissen säger motsatsen till ordförande Stynsberg: Tillgängligheten till Fyllerydsskogen minskar för många och däribland barnen på Fagrabäckskolan. Den ”positiva entrén” (Stynsberg) blir en barriär mellan stadsdelen Högstorp, Hollstorp och kommande nya bostadsområden och Växjö stad. Stynsberg har slukat den storskaliga lösningen med hull och hår. Därefter sägs plikskyldigast att ”så lite miljöpåverkan som möjligt”. Klimat och miljö kräver enligt min mening tvärtomtänk: Så lite miljöpåverkan som möjligt – vad blir då lösningen och på vilket problem? Några minuters väntetid vid vissa tidpunkter – får kosta hur mycket pengar och miljö som helst, eller? Nej, nej, nej.

I dagens Smålandsposten finns också en insändare med rubriken ”Det måste bli ändring på riktigt – alla sexuella trakasserier.” Nästa blogg kommer jag att ta upp det ämnet. Nu en frifredag med noll inbokat. Läser nu äntligen Roland Paulsen: ”Vi bara lyder”. Ibland tittar jag upp från deckarträsket, som jag kallar mitt starka beroende av spänningsromaner.

Carin Högstedt

160805

 

3. aug, 2016

Sydostleden, Solvikens pensionat, barnperspektiv, bostadsbrist, 53 km, Greider

Toppendag! Så trevligt sällskap på cykelturen på Sydostleden till Ingelstad! 53 km har jag cyklat idag och det känns både här och där. Partikamraten Örjan Mossberg och jag plus två mycket intresserade och kunniga om cykling från allmänheten. En bosatt i Ingelstad dök upp på Stortorget, dit han alltså cyklat. Bra cykelväder – inte kallt, inte regn, inte för varmt. Men just nu i skrivande stund kommer några regnstänk.

De första vi mötte på leden var i Skir, där vi pratade med paret som cyklat från Simrishamn. De var förgrymmade över den dåliga standarden i Växjö kommuns del. De funderade på att skriva insändare om snåla Växjö kommun och det var det dåliga underlaget på banvallen som de kritiserade. Och ja, nu ger jag mig. Asfalt skulle faktiskt vara utmärkt. Det är en himmelsvid skillnad att cykla på den släta ytan eller den med lösgrus, spår av hovar och annat och tvättbrädestuk. En del av leden kan inte skilja ut sig så markant och vara obekväm, barnovänlig och tungcyklad. Ett misstag från början. Ska cykelleden bli bra så krävs mer investeringar men det kommer att löna sig. Gott rykte ska Växjö kommuns del av leden ha – annars kan det nog kvitta. Vi åt lunch på Solvikens Pensionat i Ingelstad och de bekräftar att antalet mat- och sovgäster har ökat tack vare cykelleden. Bra men kan bli bättre om standarden höjs. Många cyklar med barn i kärra efter cykeln. Dessa barn blir ju avskräckta från allt vad cykel heter, när de tvingas skumpa fram. Så väldigt trevliga medborgare som hängde med och så mycket kunskap vi fick oss till livs! Så fort jag kom hem satte jag mig och skrev ihop en skrivelse till kommunstyrelsen och tekniska nämnden med förslag till förbättringar. Örjan har skrivelsen för genomgång nu. Lämnas in så fort det går.

Nu regnar det på riktigt. Bra, för det är knastertorrt. Trodde aldrig jag skulle vilja ha mer regn i Växjö, men denna sommar är väl undantaget.

Förstår att DN har haft artiklar om bostadsbristen i Sverige. Så bra att det är klarlagt att det inte beror på folks överklagningar att det saknas bostäder. Vilket jag heller aldrig trott utan protesterat mot. Kanske kan det komma fram att det inte heller är de med funktionsvariationer som orsakar att det inte byggs bostäder? Det är ju annars favorittemat – regler för tillgänglighet är i vägen! Hissar, badrum med mått så att rullstolsburna kan gå på toaletten – så obekvämt för bostadsbolagens herrar! Det visar sig att det är den snöda vinningen som spelar roll – enligt DN. Bra att det står där, men inte något nytt precis. Göran Greider skriver i ledaren i Dagens ETC så bra: Trångboddhet skapar sociala problem. De beror inte på utanförskapsproblem med etniska förtecken utan på klassmisär för att den sociala bostadspolitiken upphört. Japp, kan bara instämma.

I morgon till Hässleholm med anhörig för besök på en klinik. På kvällen Bibliotekets Vänner (BV) och ansvar för det ena och andra på Scensommar med filmen Yarden och vårt förprat till det. Jag har läst böckerna jag åtagit mig och jag ska fundera ut några korta inlägg på BV.s halvtimme. Arbetarlitteratur? Arbetarförfattare? Visst sitter bilden av män i huvudet på många av oss, när vi associerar. Så orättvist.

Carin Högstedt

160803

 

 

 

 

 

2. aug, 2016

Sex och politik, Kinsey, Hite, Wikström, 2/8 minnesdag, cykeltur

  • ”Nej du Gabriel Wikström (S), kom inte och tafsa på mig under täcket i mitt sovrum!” –Hur många sådana kommentarer har jag inte sett och hört de senaste dagarna.” Jag är förvånad, ärligt förvånad över reaktionerna på att en sexualutredning ska tillsättas, den första på 20 år i Sverige. Sex är en viktig del av människans liv. Sex är  politik. På dessa 20 år har otroligt mycket hänt i Sverige på området i vid bemärkelse. Kvinnojourrörelsen har etablerat sig, internet med avarter som hot, hat, trakasserier, övergrepp, HBTQ-rörelsen är etablerad och Pride är framgångsrikt. HIV-AIDS går att hejda med mediciner, globaliseringen… Självklart är det intressant med en kartläggning av sexvanor dels för kunskaperna, dels för att om möjligt med hjälp av kunskaperna kunna förändra lagstiftning inom familjepolitik med fler områden. Kunskaperna kan också leda till förbättringar som ger bättre folkhälsa. Det är Folkhälsomyndigheten som fått uppdraget. Jag hoppas det blir en bra rapport som kan diskuteras i vida kretsar och leda framåt. Så länge våld mot kvinnor kostar miljarder varje år (kostnader plus uteblivna intäkter), så tycker jag det är sorgligt att till och med ekonomiska argument mot utredningen används. Jag hör invändningar: Sexutredningen har inte med det att göra. Men jo, absolut. Direktiven till utredningen är mycket viktiga. Jämställdhet och jämlikhet ska vara hörnpelare i kartläggningen/utredningen.

     

    Kinseyrapporten om mäns sexualitet kom 1948, om kvinnors 1953. Jag tror det är många med mig som kan namnet på rapporterna. De spelade stor roll för sexfrigörelsen i västvärlden i alla fall. Sedan kom Shere Hite med rapport om män 1976 och om kvinnor 1981. Däremellan låg kvinnorörelsens framsteg och Hite var kritisk mot den så kallade frigörelsen som hon menade var på männens villkor. De här rapporterna har plats i sexualitetens idéhistoria. Googla gärna på Kinsyrapporten. Det finns mycket om dem och även har Maria Sveland nyligen skrivit om dem efter en omläsning! Mycket intressant. Kinsey förstås, som alla andra, barn av sin tid, men en del rätt oväntade siffror vad gäller homosexualitet. Självfallet ska regeringens förslag om sexutredning bifallas!

     

    Bra dag med mängder av göromål som blivit gjorda, en del husliga. Läser Folke Fridell Död mans hand från 1947. Bra! Läste den som tonåring och förstod väl sådär. Nu lugn kväll i ensamt majestät. Maken L med bror på ”Ön” i Kolsjön utanför Borås för fiskafänge. Jag samlar ihop mig för att cykla flera mil i morgon. Kl 10.00, residenset/turistbyrån, Stora torget, Växjö. Samling för färd mot Ingelstad på Sydostleden, alltså per cykel. Vi är några som ska delta. Idag föreslog en insändarskribent att cykelleden i Växjö kommun borde asfalteras, gärna med grön asfalt. Det värjer jag mig mot. Men återkommer efter bedriften. Det ska vara skönt att cykla – inte som en tvättbräda. Herregud, vilka liknelser vi håller oss med: Tvättbräda – hur många har sett en sådan? Häromdagen kom jag på mig själv att säga att någon ”la på luren”. Vilken lur? Vad får unga människor och nya svenskar för associationer, när vi talar så konstigt?

     

    Sedan förra året är 2/8 en speciell och officiell minnesdag för romerna. Natten mellan 2 och 3 augusti 1944 avrättades mer än 3000 romer i Auschwitz-Birkenau, ett folkmord som erkändes av Tyskland 1982. Romerna mördades för att de var romer, ingenting annat. Bra att Sveriges Radio idag på morgonen berättade om detta.

     

    Carin Högstedt

    160802

     

     

     

     

     

     

31. jul, 2016

Kronobergs slottsruin, SVJ, Yarden, Beischer, Fridell, Witt-Brattström, boccia

Vår nya fjärilsguid en höjdare för skådning av fjärilar på och kring altanen: Kålfjäril, Citronfjäril, Tistelfjäril, Ängspärlemorfjäril, Påfågelsöga identifierade. Skriver dem medvetet med stor bokstav.

Två intensiva dagar med barnbarnen inklusive övernattning. Igår var vi på bio och såg SVJ, Stora vänliga jätten. En riktigt lång film som innehöll spänning, fantasi, humor och ibland lite långsammare filosofiska funderingar. Liten flicka i huvudrollen (förutom Jätten). Alla – såväl barn som maken L och jag – var nöjda. Därtill har vi spelat boccia, tecknat serier, läst och så avslutades denna söndag med den traditionella utflykten till Ryttmästargården och Kronobergs slottsruin. Alla ska med, döttrarna och svärson och barnbarnen, och alla äter och dricker det de vill och jag betalar. Varje sommar i – ja, vi pratade om det, men mindes inte hur många år vi hållit liv i denna tradition.

Det var väldigt mycket folk på Kronoberg! Många ville väl göra en utflykt sista söndagen på semestern, antar jag. Barnbarnen, 9 och snart 8 år, ville in i slottsruinen och se på fängelsehålan. När jag köpte biljett såg jag broschyrer med beskrivningar av ruinens två plan och nummer på rummen med förklaring vad de använts till. Så enkelt och så bra att kunna vara vår egen guide! Barnen blev helt begeistrade i att kunna förstå vad borgen innehållit och så läste vi skyltarna, som är uppsatta och har text på svenska, engelska och tyska. Nils Dacke och kampen mot Gustav Vasa och överheten intresserade. – Mormor, vem håller du på? –På den tiden hade jag varit dackeanhängare, sa jag.

Nästa år är det en ny bro över till Stallholmen och ruinen. Fastighetsverket har avsatt pengar till det. Förhoppningsvis är det också en vindbrygga, modell Kalmar slott, som det ursprungligen varit även här. Det ingår inte i Fastighetsverkets anslag, men borde kunna tas fram regionalt/kommunalt. Det skulle höja attraktionskraften till denna ruin som jag hoppas kommer att åtminstone delvis kunna restaureras och bli mer användbar i framtiden.

Har äntligen läst Sara Beischers ”Jag ska egentligen inte jobba här”, debutbok 2012. På torsdag 4/8 ska Bibliotekets vänner (BV) ha ett kortare förprogram till Scensommars filmvisning utomhus av Yarden, modern arbetar skildring. Från BV ska vi med hjälp av Mats Sturesson, skådespelare, lyfta fram några arbetarskildrare i litteraturen. Beischers bok är en arbetarskildring, direkt från vårdgolvet och hur vården i livets slutskede ser ut ur vårdtagares och den vårdande personalens perspektiv. Bra och viktigt att associera ”arbetarskildring” md de som arbetar på golvet, även om det är människor de arbetar med och inte produktion av bilar och är en kvinnodominerad värld. Nu ska jag läsa om Folke Fridells Död mans hand från 1947. Fridell var från Ljungby och här är det klasskamp och strid på kniven mellan makthavare och arbetare och en mansdominerad värld. Jag läste boken som tonåring. Får se vad jag tycker idag.

Har reserverat böcker på stadsbiblioteket flera gånger och aldrig fått något meddelande när boken funnits att hämta. Ni gick jag till botten med detta. Jo, de hade på sätt och vis rätt mailadress, men en punkt efter @, vilket ju är helt galet. Nu rättat och äntligen har jag fått Ebba Witt Brattströms ”Århundradets kärlekskrig” i min hand. Helt suverän, tycker jag.

Lugn kväll. Aningen kyligt. Anar hösten och blir vemodig. Använder jag tiden, sommaren, livet rätt? Och vad är rätt? Att vara (tämligen ) ledig och tänka efter är kanske bra men kanske inte så bra heller.

Carin Högstedt

160731