16. aug, 2016

Bilar och cyklar, koldioxid, Trafikplats Fagrabäck, Norra stationsområdet

Mättad dag. Var det inte Karin Boye som skrev om ”den bästa dagen är en dag av törst”? Jo, jag tror det. Men vet inte om jag håller med. Min dag, mättad av möten, yrkanden, överväganden, reservationer, överläggningar, är inte heller den bästa dagen. Motståndet mot att ändra så mycket som ett kommatecken i kommunstyrelsen från den moderatledda femklövern är totalt, kompakt och oändligt tålamodsprövande. Synd att inte folket utnyttjar sin möjlighet att gå och lyssna!

Däremot var S+V överens om nästan alla ärenden idag och där vi hade olika idéer knöt vi ihop dem i ett förslag till beslut. I några fall var även SD på vår sida, men det hjälper inte när siffrorna ändå blir 8-7 till borgerlighetens fördel.

De flesta ärendena kommer upp till fullmäktige senare i augusti. Det gäller V-motion om att göra socialt bokslut, S-motion om att barnomsorg ska erbjudas även vid nattarbete och V-motion om att erbjuda teoretiska delen av körkortsutbildningen i gymnasieskolan. Det gäller även detaljplan för Norra stationsområdet, där jag tog upp planeringen för ett ökat cyklande vid stationen redan i arbetsutskottet. Det blev diskussion och i den sas att detaljplaner inte ska reglera cykelparkeringar – däremot är det noga med bilparkeringsplatser, min anm.  – nej cykelparkeringar tas upp i bygglovskedet. Nu ville vi i V göra ett uttalande om behovet av cykel-p-platser i en växande och grön stad inför arbetet med bygglov t ex. Men då var också det fel! Nu tyckte Nils Fransson, L, att vi skulle göra en skrivelse! Härskarteknik i sin prydno. Alltid fel tillfälle att ta upp något på. Och detta ska en höra från de som byggde ett P-garage åt privata näringslivet, som går med 1,3 miljoner kr i förlust enligt prognos för 2016!

Men viktigaste ärendet idag var Trafikverkets förslag till vägplan för Trafikplats Fagrabäck. Och här är Vänsterpartiet ensamma om att driva klimat- och miljöfrågorna. Vi avstyrker förslaget och radar upp argument, som inte bara vi har anfört utan många andra i remissvar och i vissa styrelser och nämnder som behandlat vägplanen. Jag ska lägga ut hela yrkandet på www.vvaxjo.se senast i morgon. Hela diskussionen idag handlade om att förhandla om kostnaderna med Trafikverket innan beslut om väg- och detaljplan tas, vilket S yrkade på, eller inte, allianspartierna +MP. Det kan inte tolkas på annat sätt än att alla utom V har köpt hela Trafikplats Fagrabäck med hull och hår. Trots att dess konsekvenser strider mot det mesta i arbetet för en grön och fossilbränslefri kommun, Sverige och världen!

Fin kväll. Sitter ute och ska så fortsätta. Har en del att förbereda till i morgon.

Carin Högstedt

160816

14. aug, 2016

Landsbygden lever, Döderhult, Oskarshamn, Äshult, Dalsebo, Fungmark, skyfall

Hemma igen från Oskarshamn med omnejd. Haft bra väder, växlande molnighet, lite regn med betoning på lite. På hemvägen hade vi 19-20 grader tills en bit in i Kronoberg. Skyfall och som lägst 12 grader. Stannade på P-plats två gånger för det var svårt att se vägen, så pass regnade det.

Vår släktrundtur begränsades till Döderhults socken. Som jag trodde själv hade det blivit för mycket med Vena socken också, även om planeringen var gjord. Nu har vi nästa års tur planlagd redan: Vena med inte minst byn Dalsebo. Jag fick nämligen två böcker om den byn av min antikvariatägande bror Mikael. ”Dalsebo by Vena socken i ord och bild”. Det är en bykommitté som haft en studiecirkel och fått ihop en mycket fin bok om människor och fastigheterna i byn. Cirkelledaren och författare till ”Så var det på min tid” är Vasti Fungmark, helt klart en eldsjäl, boende i Dalsebo, som gärna berättar om sitt liv och livet i byn. Här har min farmors mormors farmors mormors mormor döpts 1694. Hon hette Elin Olofsdotter.  Ja, det kanske inte intresserar så många. I vilket fall så höll vi oss till Döderhult och – mycket tack vare min bror Peder – så hittade vi praktiskt taget alla boställen jag planerat. Han har ett otroligt minne och till skillnad från mig bott i Oskarshamn mycket längre tid. Ibland blir en glad – någon har hållit liv i och tagit hand väl om ett torp eller hus, ibland ledsen för det ser ut som hej kom och hjälp. Bra boende och mycket god middag på Corallen! Svalor i mängd och kolsvarta kaniner!

Sett otroligt många fina hus och byar: Till exempel Djupeträsk, Flinshult, Eckerhult. Gick runt i Äshult, där farmor och farfar brukade och så småningom köpte Äshult nr 2. Pratade med invånare. Två aktiva bönder finns (en är kusin till oss). Nästan alla gamla bostadshus är bebodda året runt. Det händer att folk kommer och frågar om något är till salu, sa en bybo. Bådar gott för framtiden och landsbygden!

Nu arbetsvecka med kommunala gruppen och dess arbetsutskott, kommunstyrelsen och dess arbetsutskott, LRF, V.s distriktsstyrelse, träff med Smålandsidrotten, regiongrupp och lite annat.

Lyckad utflykt och  lugn och behaglig kväll. Just nu sol i Sandsbro! Utekväll förstås. Två rådjur på hemvägen. Skjuter upp alla tankar på och om politik till i morgon.

Visst ja. Lyckades köra helt fel vid ett tillfälle idag när vi hade målet Eckerhult. Propsade på att jag visste var vi var och vart vi skulle. Maken L var kartläsare och protesterade och han hade rätt, jag hade fel, men vi kom rätt till slut.

Carin Högstedt

160814

11. aug, 2016

Simning och triathlon, storlommar, trafikrapport, "Vi bara lyder", Oskarshamn

Har läst delar av Trafikverkets rapport till regeringen om ”Åtgärder för att minska transportsektorns utsläpp av växthusgaser” som är alldeles ny sedan juni i år. Trafikverket fick bakläxa på en rapport 2015, som kritiserades för dåliga klimatmål. De fick nytt direktiv och en rapport är alltså presenterad. Under kapitlet Personresor, minskat bilresande, framgår att med beslutad politik är prognosen att bilresandet ökar med 30% från 2014 till 2040, till 2030 med 18%. Men rapporten redovisar att bilresandet kan minska med olika åtgärder med 10-20% till 2030 och drygt 20% till 2050. ”Tillgängligheten antas vara fortsatt hög genom satsningar på gång-, cykel- och kollektivtrafik. Eftersom fler får tillgång till dessa transportmedel kan tillgängligheten till och med öka”. Så säger rapporten. För att klara de helt nödvändiga minskningarna av utsläppen av växthusgaser – om miljömålen ska uppfyllas – krävs investeringar i järnvägar och annan kollektivtrafik. Att uppmuntra bilismen genom mer vägar är direkt kontraproduktivt! ”Trafikverket bedömer att nuvarande vägkapacitet är i  stort sett tillräcklig och föreslår därför att man bör vara restriktiv med större investeringar i väginfrastruktur för ökad kapacitet.” Det är en slutsats i rapporten. Härlig läsning! Då ska inte Växjö kommun och Trafikverket lägga flera hundra miljoner på Trafikplats Fagrabäck! Däremot på cykelvägar och kollektivtrafik. I år har Sverige redan passerat gränsen för vad vi kan tillåta oss i resursförbrukning.

Började dagen med att skicka in en kort insändare om beslutet att tillåta motorbåtar i Växjösjön. Simmare och triathleter får en rejäl artikel i dagens Smålandsposten. De känner sig överkörda och är rädda för att bli fysiskt överkörda när de simtränar i sjön. Länsstyrelsen fäller det slutliga avgörandet. I kommunstyrelsen var det en röst mot detta helt onödiga tilltag med motorbåtar sjön. Min röst, Vänsterpartiets. En enda sjö kan väl få vara till för simmande fåglar och människor!

Denna morgon simmade åtta storlommar på rad i Toftasjön. De har sina träffar här, kommer från olika sjöar i närheten. Trist väder, kallt och regnskurar. Bara sju grader kl 6.00. Kunde vara en julafton lika gärna.

Roland Paulsens berättelse om arbetsförmedlingen, ”Vi bara lyder” är suveränt bra och med stort hjärta för människorna i boken. Den handlar om arbetslinjen och hur arbetsförmedlare och de människor som behöver arbete upplever och försöker överleva sin situation.

Har nu arbetat fram ”resrutter” för helgens släktträff med utgångspunkt Oskarshamn. Mina tre bröder med respektive, maken L och jag ska göra rundturer för att se våra anmödrars och fäders bosättningar eller resterna av dem. En höjdarhelg helt enkelt och jag är nöjd med det jag fått fram av möjliga rundor.

Carin Högstedt

160811

 

10. aug, 2016

Wohlleben, trädens sociala liv, undersköterskeutbildning, Sydostleden

12 grader ute. Solstolarna symboliskt nog lagt sig ner i blåsten. Just nu iskallt regn. Å frukost inomhus för andra dagen i rad. Uppe redan halv sex med kaffeabstinens. Telefon kl 7. Radio Kronoberg ute och cyklade Sydostleden. Hade läst vår insändare i Smålandsposten idag. Direktintervju om vår syn på ledens beskaffenhet.

I måndags skrev Roya Hakimnia ledaren i Dagens ETC om ”Högerextrema hotet i ständig medieskugga”. Hon nämner bland annat det tyska högerextrema barnlägret i de småländska skogarna. Att dylika grupper har läger för barn i Sverige beror helt enkelt på att de är förbjudna i Tyskland. Ser i tidningen Smålänningen att SSU i Markaryd reagerar med insändare och uttalanden mot lägret, som lär ska ha som syfte att skola in barnen i en högerextrem doktrin. Bra SSU!

DN.s sommarbilaga 5/8 är synnerligen intressant under rubriken Mitt i naturen, om träd. En tysk skogvaktare, Peter Wohlleben, har skrivit en bok om trädens hemliga liv. Den kommer i september på svenska. Den har sålt i 350 000 ex i Tyskland, vilket lär vara en otrolig siffra för en fackbok. I den långa artikeln finns en av mina favoritförfattare med: Tomas Bannerhed. Det är inte bara fåglar som han gärna umgås med, det är även träd. Det upptäckte han inte i den småländska skogen utan på Norrmalmstorg i Stockholm! Läs! Artikeln får mig att minnas  hur jag som ung inbillade mig vara/ansåg mig vara  panteist, vilket jag tolkade, kanske inte helt korrekt, som att allt levande har en själ. Jag tänker också på den period när maken L och jag åkte runt i sydsverige och spårade upp svenska jätteträd, som beskrevs i en bok om jätteträd, som jag i skrivande stund inte hittar på hyllorna. Många av jätteträden finns i Östergötland. Den småländska Rumskullaeken är oslagen i storhet. Redan på 1700-talet hade den ett stort hål i stammen som användes av bönderna som redskapsskjul. Om jag minns rätt.  Wohlleben påstår inte att träd har känslor men näst intill, enligt DNs artikel. Ska bli spännande att läsa boken!

Mer intressant läsning – och högeligen upprörande; artikel i dagens Smålandsposten (10/8) om en fråga som engagerat Vänsterpartiet lokalt och regionalt. Ett vårdbiträde får arbeta i två år. Sedan är det krav på utbildning till undersköterska. Det är bra. Äldreomsorgen ska ha välutbildad personal. Den unge mannen som artikeln handlar om vill fortsätta i omsorgen, söker till utbildningen och får avslag. För att det finns för många undersköterskor? För många män i omsorgen? Nej, för att han har för 10 år sedan gått ut gymnasiet. Han har fullständig gymnasieexamen på medialinje. I Växjö kommun prioriteras de som inte har gymnasieexamen, när det gäller sökande till omsorgsutbildning. MEN heter det inte lära för livet? Är det inte brist på omsorgspersonal? Är det inte så att vi vill ha mer mixade arbetsplatser? Är det inte så att vi ska kunna byta inriktning på yrken flera gånger i livet? Ska vi inte vara glada för att personer med erfarenhet vill stanna kvar på vårdgolvet? Jag förstår inte hur något som är bra för alla kan slås ner av en byråkratisk bestämmelse. Jag trodde dessutom att den bestämmelsen var undanröjd. Det kan ju inte vara förbjudet att ta kloka beslut. Eller?

Ska ikväll till Vänsterpartiet Kronobergs arbetsutskottsmöte. Nu drar det igång på alla fronter.

Carin Högstedt

160810

8. aug, 2016

Från biologiska vapen 1972 till Kärnvapen -förbjud! ican, kö till "tippen"

Nu börjar jag snart klaga på vädret. En stormby nyss tog en barnvagn och min cykel ute på gården och slängde iväg dem. Störtregn. Däremellan drägligt. Annars har sommaren varit lång och härlig, även i Växjö, tycker jag. Igår tog jag en simtur, kanske den sista i år.

Bra Hiroshimadag i lördags kväll, som IKFF arrangerade. Fakta om atomvapen i världen av en kvinna från Svenska läkare mot kärnvapen. Det finns vapen nog för att förgöra världen hur många gånger som helst. MEN…en majoritet av världens länder har faktiskt skrivit under en deklaration om förbud av kärnvapen. Dock inte Sverige! Det hastar. I oktober ska en förhandling starta. Se www.icanw.org för mer information om vad som pågår för fred och frihet i världen. 1972 kom ett förbud för biologiska vapen, 1993 för kemiska vapen, 1997 för landminor, 2008 för klustervapen. Nästa: Atomvapen. Säg inte att det är meningslöst eller inte går att hejda vansinnet. Eller som Ban Ki-Moon, FNs generalsekreterare sagt: Mitt råd, min vädjan till alla, är detta: Ta första steget. Vänta inte på att andra ska agera för nedrustning och vapenkontroll. Om du tar ledningen kommer andra att följa dig” (2013).

Den lyckade kvällen innehöll mycket och inte minst en kvinna (missat namnet) som vuxit upp i Araby och nu läste två egna fullödiga dikter. Hon fick applåder därefter. Ska ta reda på hennes namn. Kan vara något för en afton med Bibliotekets vänner. Så väldigt bra skrivet och läst!

I morgon kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) med mycket ärenden och en del viktigare än andra. Bland andra yttrande över Trafikplats Fagrabäck och antagande av detaljplan för norra stationsområdet i Växjö. Läste rubbet i lördags men använder kvällen åt att fundera ut och formulera V.s yrkanden i de ärenden där vi har avvikande mening. Ibland sätter en frågetecken och de kan ofta rätas ut på själva sammanträdet.

Skickade in en insändare om de aktuella trafikfrågorna Sydostleden och Trafikplats Fagrabäck, undertecknad av Örjan Mossberg och mig. Har dessutom hunnit med tandläkare, frisör, ärenden på stan, handla mat och så skulle jag till återvinningscentralen (ÅVC) på Norremark med diverse. Jättelång kö. Som så ofta. Kör därifrån. Läser i handlingarna till ksau i morgon att någon ytterligare ÅVC i Växjö inte ska byggas. Den befintliga i Häringetorp (mellan Växjö och Gemla) ska användas mer istället. Det är möjligen bra, men det brådskar. Lätt hänt att saker och ting hamnar i skogen annars.

Carin Högstedt

160808