27. aug, 2016

Borgholm, social hållbarhet, Agenda 2030, innanförskap, metamodern, medborgarmakt

Sagolik sommardag med sol och värme plus en trana på flotten en bit ut på Toftasjön. Tranor har vi sett vid sjön förr men inte så bostadsnära. Fem fikon är under utveckling liksom ett antal chilifrukter.

Har tillbringat två dagar i Borgholm på så kallat strategiråd. Det betyder att ordförandena och vice dito samt förvaltningschefer och bolagsVDar samlas för att få information med hög kvalitet om aktuella eller framtidsinriktade frågeställningar. Ibland är det på hemmaplan halvdag eller heldag. En gång om året är det någon annanstans, ofta Borgholm har jag en känsla av. Öland verkligen till sin fördel, vackert som alltid och med bra badtemperatur (19 grader i havet).

Första dagen handlade helt och hållet om social hållbarhet och det som kallas Agenda 2030 (många av oss minns Agenda 21 som lärde oss kompostera och var en ungdomsrörelse i stor utsträckning). Agenda 2030 är de 17 mål som 193 länder skrivit under på och som efterträder Millenniemålen, som upphörde 2015. Agenda 2030 har 17 allmänna mål  med 169 specifika mål under dem. Ett allmänt mål är: Utrota alla fattigdom överallt! I Agenda 2030 gäller det att angripa systemfel och orsaker, inte bara symptomen.

Vad kan då en kommun i Sverige göra för att bidra till att målen uppfylls? Det var just det som den här dagen skulle ge oss kunskap om. –De flesta målen är inte uppfyllda i Sverige har en forskare Kroll konstaterat. Nina Weitz, forskare på Stockholm Environment Institute (SEI) satte oss in i FNs mål för hållbar utveckling. Ida Texell, bl a medlem i regeringens delegation för genomförande av Agenda 2030 talade om behovet av mod och godhet för att få framgång. Annika Lindberg, Sveriges kommuner och landsting (SKL) talade på temat tänka globalt och agera lokalt. Allt var mycket lyssnansvärt och intresset steg ju mer jag hörde. Lindberg nämnde ett antal kommuner som i någon mån startat arbetet för Agenda 2030. Alla föreläsare betonade att medborgardialog krävs och en djup sådan för att lyckas.

Och så kom Hans Abrahamsson, docent i freds- och utvecklingsforskning, Göteborg. Han pratade – och gestikulerade - i över två timmar. Och jag talar nog för fler än mig själv: Kunde ha lyssnat två timmar till. Abrahamsson är en entertainer. Han talade om begreppet ”social hållbarhet” –vad betyder det? Han talade om ”varför” – varför ska vi i kommunen, alla andra kommuner, nationen och 192 andra länder förverkliga målen till 2030? Jag kan inte redogöra för alla kloka saker som sades. Får ni en chans att höra Hans Abrahamsson – ta den. Äntligen någon som talar om ”innanförskapet”, de som bygger murar, väggar, vallar för att innesluta sig och utesluta andra i deras tycke mindre värdefulla individer. Hur ska det rättmätiga behovet av skydd kombineras med den tillit, som varje samhälle behöver?

Den här dagen blev inte sämre av att Mamökommissionen nämndes många gånger Hans Abrahamsson hade varit med i den grupp av forskare som Malmö kommun tillsatte för några år sedan för att forska i två år och ta fram förslag för att bryta klasskillnader och för bättre folkhälsa. 2012 skrev undertecknad motion för V i Växjö kommun om att arbeta som Malmö i Växjö kommun. Det blev njet. 2013 ( tror jag) gjorde Åsa Karlsson Björkmarker (S) ett nytt försök på temat. Njet igen. I måndags denna vecka gjorde vi tillsammans ett nytt försök och med Ola Palmgrens (samordnare S) utmärkta bistånd lämnades en motion in om behovet av ” En strategi för social hållbarhet och ökad folkhälsa”. Vilken slump! Vi tog beslutet att göra det före semestern. Nu var vi redo. Och vi fick mängder med stöd för våra argument och analys – bara genom att lyssna denna torsdag. Kan gå vägen den här gången!

Ola Palmgren, ung S-politiker, hade sin sista arbetsdag i Växjö igår. Flyttar till Stockholm för studier. Jag säger även här(förstås gjort det i den fysiska verkligheten) att det var ett stort nöje att samarbeta med Ola och lycka till med studierna och framtiden. Ny samordnare är ung kvinna – Julia Bergh (S). Välkommen. Det som ”samordnas” mellan S och V är framför allt budgetarbetet, men ibland gör vi gemensamma motioner också.

Fredagseftermiddagen fick vi en framtidsforskares syn på vad som håller på att hända i världen. Hon heter Lene Andersen och företaget Next Scandinavia. Hon började sin föreläsning med att ”vänster och höger spelat ut sin roll”, i varje fall den traditionella vänster-högerskalan. Hon menade att det vänster-höger- tänket är sprunget ur industrialismen och att den är på väg ut genom ny teknologi som nano och bio och som kommer att förändra. Hon talade om den premoderna tiden, den moderna, den postmoderna (där är väl många av oss i Sverige idag) och så den metamoderna, som präglas av nätverk, sökande, kunskap, global, kreativ, mångfald. Spännande och kunde ha lyssnat mer på henne också. Skulle velat höra henne utveckla var konfliktytorna mellan politiska partier/rörelser finns i framtiden, enligt hennes och andra forskning och tänkande  – om det inte längre handlar om motsättningen arbete och kapital?

Sammanfattningsvis mycket bra dagar och helt rätt att äta middagen utomhus på torsdagskvällen.

Nu lördag och Jonas Sjöstedt, partiledare V, i lördagsintervjun på radio. Så träffa barnbarnen med föräldrar i Gasslanda by.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

160827

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

www.carhog14.se

 

23. aug, 2016

20 storskrakar, 2 nötväckor, social hållbarhet, bemanningsföretag, tiggare på fötter

Otroligt! Ser jag i syne? Nej, det är 20 storskrakar i strandkanten på Toftasjön! Osannolikt. Jag hämtar en fågelbok. Jo, men visst är det storskrake och det händer att de samlas i flockar för att fiska i fiskrika insjöar. Så var gåtan löst. Vi ser ju rätt ofta storlommar som samlas från sjöarna runt omkring men det är första gången jag se storskrakar göra så. Vad vi vet så häckar ett par i sjön, inte mer. Detta hände denna dags morgon och gav ett lyft åt dagen.

Cyklade till kommunhuset och lämnade in S+V-motionen om minskade klassklyftor för bättre folkhälsa. Vi vill att Växjö kommun tar Malmö som förebild och arbetar strategiskt för en socialt hållbar kommun och gärna med hjälp av forskare, modell ”malmökommissionen”. Gjorde lite nytta men såg att solen kom fram, så jag cyklade hem och satte mig på altanen och fortsatte med att författa baksidan till (V)äxjös Kommunnytt, ett förslag till texter och disposition i alla fall. Bra väder att arbeta i. Varmt och skönt, lite bris.

Ser i dagens Dagens ETC att Mariefred fått in tiggarna i arbete. Det är ett initiativ från ortsborna som gör att de inte längre sitter utanför butikerna. De gör tjänster åt folk istället. Flera orter funderar på liknande efter att ha besökt Mariefred. Skulle vi växjöbor kunna genomföra något sådant??? Ska verkligen fundera på det och ta upp det i vår arbetsgrupp för flyktingar och EU-migranter.

Nu täljer bemanningsföretagen inom lärarbranschen guld. Vinsten i de tre stora företagen, skriver Dagens ETC, skulle räcka till 44 heltidsanställda lärare. Under ett år får väl tilläggas. Det blir dyrt för kommunerna. ”Det är sista utvägen”, säger en rektor. Uppenbarligen finns det (lärar)vikarier! Men kommunerna hittar dem inte. Och när bemanningsföretag söker vikarier så räcker det med gymnasieexamen! Så var det med den legitimationen och behörigheten. Ordföranden i Lärarförbundet menar i artikeln att en ökad grundbemanning är nödvändig. Det är bättre att lärarna täcker upp för varandra när de blir sjuka än att ständigt få in nya vikarier. Men lärarna behöver bli fler. Fast det finns inte tillräckligt många. Ond cirkel som inte ger barnen det de behöver; Fler vuxna i skolan/förskolan och kontinuitet.

Bra och mycket tänkvärd ledare i denna Dagens ETC av Linn Spross: ”Vinstintresset vet alltings pris – men ingentings värde”.

Helt plötsligt dyker två nötväckor upp i gräset. Så trevligt sällskap.

Carin Högstedt

160823

Carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

 

22. aug, 2016

Sandsbro skola, SAIK, fotboll, rastkompis, val 2018, kommunpolitik

Missade precis en regnskur, när jag cyklade hem för en paus. Åska i luften. Huvudvärk. Suttit i kommunhuset och skrivit annonser, en motion som troligen V och S lämnar in i morgon. Svarat på enkäter: vill jag vara med på regionlistan i val 2018? Vill jag vara aktiv i kommunvalet? Enklast att svara ja på allt. Det är ju under förutsättning att en är vid hälsa och liv samt har idéer om förändring med sig.

Väldigt trevlig start på denna dag. Klockan 8, Sandsbro skola. Vi rastfaddrar inbjudna att visa upp oss för de tre ettorna, som börjar klass 1. Fullt med föräldrar i klassrummen. Två nya rektorer där och presenterar sig. Vi rastfaddrar/kompisar är tio idag. Totalt är vi 20 ordinarie och tre ersättare (jag är ersättare). Vi säger något om vad vi gör på skolgården och visar våra västar. Det handlar om att lösa konflikter, plåstra om, prata med och skapa trygghet. Passar på att framföra att vi behöver vara fler. Nu går vi två och två mellan kl 11 och 13. Vi skulle behöva vara tre med så många barn, stor skolgård som inte går att överblicka, byggjobb för större matsal och kök. Utan tvekan bra skolgård med stor variation, men inte fri sikt från ett hörn till ett annat. Hoppas nya mor- och farföräldrar kommer till. Såg båda mina barnbarn som hastigast. De börjar klass 2 respektive 3.

Igår var det folkfest i Sandsbro. Härligt väder och fotbollscup på Sandavi. Fyra matcher spelade SAIK-flickor födda 08 inklusive barnbarn Kajsa. Vi var där, maken L och jag barnens farmor och föräldrar. De senare med diverse uppgifter. Flicklaget låg verkligen i! Överhuvudtaget var det en fröjd att se spelglädjen i lagen och hur de tröstade de som slog sig.

Strax tillbaka till kommunhuset för möte med kommunala gruppen. Mycket att besluta om. Om två år är det långt in i valrörelsen 2018 och till dess ska allt vara gjort, planerat, förberett, diskuterat, skrivet. Då ska det bara flyta på i rejäl fart. Alla vet precis sin roll och vad partiet tycker, tänker och står för. Åhnej, så är det inte! Det är inte heller pengarna som avgör. Men kanske entusiasmen, glädjen, samspelet i valledningarna? Ja, plus de allmänna valvindarna på riksplanet, som fortplantar sig till region- och kommunnivåerna. Jag väntar på vänsterkuling eller åtminstone bris.

Carin Högstedt

160822

20. aug, 2016

Omran, Alan, idrott, sjukskrivning, våfflor, lokala poliser, ränteavdragen

DNs ledare idag lördag 20/8 resonerar kring det eventuella S-förslaget att förbjuda tiggeri i Sverige. Ledarskribentens slutsats är att det ska inte förbjudas. ”Att fattiga människor sträcker fram handen kan inte vara ett brott.” Ska gatumusiker också förbjudas kan en undra? Det finns många som nödtorftigt drar sig fram genom att människor lägger några kronor i en hatt, låda eller pappmugg. Och inte alltid för musiken eller vad det nu bjuds, utan för att hjälpa personen ifråga. Det är mänskligt att vara fattig, arbetslös, diskriminerad och utstött. Det är också mänskligt att vilja hjälpa, om så bara med några kronor. De omänskliga levnadsvillkor, som till exempel många romer har, blir inte bättre av att en lag i Sverige kriminaliserar tiggeri.  Varken här eller i hemländerna.

På DN Debatt idag skriver Magnus Lindgren, generalsekreterare i tankesmedjan Stiftelsen tryggare Sverige och Olle Wästberg, ordförande i Demokratiutredningen – jag hyser stor respekt för Wästberg! – om att kommunala poliser kan återupprätta förtroendet för de demokratiska institutionerna. Det är kanske att ta i men det ligger mycket i resonemanget att polisen ska ha folklig förankring och att kommunala poliser kan vara en lösning. Den nya polisorganisationen skulle vara ett sätt att förankra polisen lokalt, men det har uppenbarligen misslyckats och organisationen har varit igång i två år. MEN i Växjö kommun har vi en ”kommunpolis” som finns på plats i kommunhuset då och då. Och igår mitt på dagen stod två poliser i full mundering utanför Länsstyrelsen. La märke till att jag omedelbart undrade om det var bombhot eller annat terrorhot – så sällan ses poliser ute på gatorna! Skulle ha frågat dem förstås! –Varför står ni här?

 En  god nyhet i denna DN (bara kommit till s 12 ännu): ”Ministern redo att dra tillbaka sitt eget förslag”. Det handlar om socialförsäkringsministerns försök att lägga över sjuklönekostnader på arbetsgivarna. Långtidssjukskrivningar ökar och då är ett sätt att hejda kostnaderna att lägga över dem på någon annan. Inte särskilt rehabiliterande och förslaget har fått mycket stryk från olika håll, inte bara av företagarna. Tillgänglighetsrörelsen till exempel är, med rätta, rädda för att utsorteringen av personer med funktionsvariationer ska öka. Vänsterpartiet har sagt nej, har jag noterat.  Och nu är ministern beredd att dra tillbaka förslaget under förutsättning att parterna på arbetsmarknaden kommer med egna förslag. Bra!

Ser också att trycket inom S ökar för att ränteavdragen ska sänkas. Ca 20 miljarder per år kostar ränteavdragen på 30%. Både MP och V har föreslagit en stegvis nedtrappning, M är mot och likaledes S, men nu motionerar S-distriktet Skåne till S-kongressen nästa år om att helt ta bort ränteavdraget. Ett argument är att fastighetsskatten är borta. Denna fråga lär gå avtrappningsförespråkarnas väg. Frågan är bara när.

Igår hade tre av oss i V.s kommunala grupp en träff med tre representanter för Smålandsidrotten. Vi pratade i två hela timmar om varför det är bra och viktigt att barn och unga finns i föreningar och att de finns kvar även som vuxna. Vi talade om föräldrars roll, ledare och tränare, styrelserna och om gränser för vad som kan krävas av föräldrars ideella arbete, svårigheter att balansera allas lika värde och ”toppa” matcher. Vi lärde oss att forskningen säger att tills barnen är ungefär 15-16 år ska det vara lek. Att tänka elit innan dess kan vara kontraproduktivt. Mycket givande samtal! Nu drar vi igång ett systematiskt, metodiskt arbete med att träffa så många organisationer, föreningar, företag, nätverk som är möjligt. Vi tror på det arbetssättet. Ja, vi tänker på val 2018 och börjar planeringen nu.

Lördag eftermiddag. Haft barnbarn med föräldrar här på våfflor med grädde och sylt. Våffelsmeten helt knäpp. Helt plötsligt blir alla våfflor trasiga, trots generös insmörjning av våffeljärnet!?  Men äta dem gick ju. Har ett helt lager med saker som ska skrivas; annons, protokoll, motion bland annat. Men det är ju lördag och även om regnet hänger i luften blir det nog lite grillning. Imorgon är det fotboll borta på Sandavi, ett par trehundra meter från vår lägenhet. Det är Cup och det har börjat idag. Jag hör speakern där jag sitter på altanen. Men som sagt imorgon ska vi gå dit och se när barnbarnet Kajsa, 9 år, spelar.

Och i Syrien beskjuts sjukhusen. Fotot på Omran, 5 år, sprids i världen, precis som den drunknade Alan, 3 år. Finns det någon gräns för vedervärdigheter, cynism, våld?

Carin Högstedt

160820

 

18. aug, 2016

LRF Sydost, vattendirektiv, vattenkraft, Åby sluss, landsbygdsmöte, klassklyftor

Vilken fantastisk miljö att ha möte i! Åby sluss, ett par mil från Växjö, sydligaste slussen i Sverige, var platsen för en träff mellan LRF Sydost och politiker från Kronoberg. Alla partier var där förutom L, KD och SD. Riksdagsledamöterna var väl representerade men även vi från kommun och region var välkomna. LRF har alltid väl förberedda och intressanta möten. Det här var inget undantag. Det handlade om vatten ur olika aspekter; ”Vattendirektivet”, småskalig vattenkraft och vattenskyddsområden. På slutet fick vi också information av representanter för Södra om luftledningars sociala och ekonomiska  påverkan på berörda markägare. Vi var utomhus dels vid Åby sluss, dels i Skavenäs ett par km bort. Slutligen god lunch i Hembygdsföreningen lokal och regi. Sammanfattningsvis kan sägas att det handlade om Vattendirektivet från EU år 2000 och tolkningen av det och andra direktiv i dess spår i Sverige. Övertolkning är ett bättre ord förresten. Det handlade om byråkrati, stuprör på myndigheter och hur framtiden kan te sig om alla små vattenkraftverk ska bort och alla dammar tömmas. Något förenklat av mig. Samtalen och informationen rörde också reglerna kring vattenskyddsområden, som kan påverka en lantbrukare i hög grad, då möjligheterna att bruka mark försvåras. Och så lite om strandskyddet och att bygga strandnära på landet. Som alltid påpekar jag att strandskyddet är bra för landsbygdsutvecklingen. Det är unikt och tillsammans med allemansrätten ger det extra dynamik till besöksnäringen.

Några möjliga idéer att påverka på olika nivåer föddes. Det gäller framför allt att kunna ha dialog med myndigheter, att dessa har respekt för de som lever och verkar på landsbygden och att det också finns respekt för gångna generationer när det gäller den småskaliga vattenkraften. Japp. Givande förmiddag!

Skäms, men jag har aldrig varit vid Åby sluss tidigare, bara åkt båt genom den en gång. Området vid slussen är ett utmärkt utflyktsmål med mycket historia. Grynfabrik som blev möbelindustri till exempel. Hembygdsföreningen hus är fullt med industriminnen och annat. Kafé på söndagarna, allt i ideell regi förstås. För några år sedan gjorde maken L och jag en oförglömlig tvådagars utflykt med båten. Vi skulle ta oss ända till Asa, nordligaste änden av Helgasjön, tänkte vi. Vi förbeställde slussning. Vädret strålande. Motorn la av före slussen och vi rodde genom den till de slussandes förvåning: Titta, en roddbåt! Nåväl. Vi fick inte igång motorn utan rodde vidare och gick iland vid Nykulla, där ett utsiktstorn finns, byggt av hembygdsföreningen. Där tältade vi. Dagen efter rodde vi tillbaka och orkade till Tolg. Där fick vi hjälp av svärsonen med att ta oss hem. Båtmotorn helt kass visade det sig.

Igår kväll hade vi distriktsstyrelsemöte och kväll är det styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjö. Vår V-cykel, som är för kollektiv användning och forslande av grejer till torgmöten etc, har blivit saboterad under Karl-Oskardagarna. Den står vanligtvis parkerad utanför partilokalen. I eftermiddag träff med representanter för Smålandsidrotten och lunch tillsammans med partikamraten Eva-Britt Svensson och en ung kvinna, som skänker oss tavlor till partikansliet. Ja, riktigt trevlig dag! Kanske får jag ihop en motion om att ta itu med klassklyftor och segregering i Växjö kommun. Det uppdraget har jag tagit på mig och skjutit upp i flera månader. Detta kan vara dagen då det blir av.

Carin Högstedt

160818