7. sep, 2016

Bob Hansson, tårar i ögonen, besöksnäring, nationalpark Åsnen, vindbrygga, Sydostleden

Förmiddagsmöte med Destination Småland AB, ett bolag ägt av Region Kronoberg, med det stora uppdraget att utveckla besöksnäringen. Vi fick mycket information av VD Anna Sjödahl om vad som händer och vi diskuterade det stora projektet Destination nationalpark Åsnen, som just startat och som vi har höga förväntningar på. Jag tog upp Sydostleden, den cykelled som nyss invigts och som visats stort intresse för utomlands enligt rapport och som måste hålla måttet beträffande standarden inom Växjö kommuns gränser. Det är Växjö kommuns ansvar och ligger på tekniska nämndens bord genom den skrivelse som jag och partikamrat Örjan Mossberg lämnat in till kommunstyrelsen och tekniska nämnden. Tog även upp vindbryggan som Kulturparken Småland vill ha vid Kronobergs slottsruin. Den kostar ca 300 000 kr. Kommunstyrelsen hade uppe det ärendet igår och förklarade sig positiva men väntar på inbjudan (och medfinansiering) från Region Kronoberg. Ett efterlängtat byte av bron mellan fastland och slottsruinen är nu igång. Fastighetsverket satsar på det, men inte på vindbryggan. Den ska vi klara lokalt/regionalt.

I övrigt på kommunstyrelsen igår en diskussion om förslaget att samla socialpsykiatrin i en nämnd, det vill säga Arbete och Välfärd (socialnämnden). Nu är det bodelning mellan Omsorgsnämnden och Arbete och Välfärd. Efter att ha lyssnat, läst utredning och lärt av andra omorganisationer, så var vi i V överens om att säga nej till ny organisation och framför allt till den ”effektivisering” (nerskärning med 10 miljoner) som en sammanslagning skulle medföra enligt uppgift från de styrande. Det är en otroligt komplex och komplicerad  process att få ihop alla delarna. S köper organisationen men inte de 10 miljonerna. Tre olika förslag alltså. Allianspartierna plus MP vann förstås.

Melodifestivalen kommer till Växjö fick vi reda på igår och samma dag hade vi samarbetsavtalet i kommunstyrelsen. Min fråga vad det kostar fick ett diffust svar – 1 miljon sådär, sa kommunalrådet (C). Sedan hörde jag på radion att summan är 1,2 miljoner (eller sas det 1,1?). Alla glada i alla fall. Finns en intäktssida också för butiker, hotell och restauranger, men kommunen och skattebetalarna får gotta sig åt att Växjö visas upp.

För första gången på 10 år har omsorgstagare med hemdistribution av mat fått frågor om matens kvalitet. Det är ca 500 personer som varje eller varannan dag får mat levererad. 291 personer svarade på enkäten. 61 procent säger sig vara nöjda eller mycket nöjda med variation, smak och aptitlighet. 25 proc tycker maten är varken god eller dålig och 12 ganska dålig och några mycket dålig. I valrörelsen 2014 var maten, som kommer i brun påse till de som ska äta, den mest vanliga från folk som besökte valstugan. Anhöriga var upprörda över bristande aptitlighet. Bra att denna enkät blivit genomförd och nu viktigt att göra åtgärder och att följa upp. Måltiden kan vara den viktigaste händelsen på dagen för de med funktionsnedsättningar, som bor hemma och är helt beroende av andras matlagning och distribution.

Hemma nu klockan 20.00. Tar en knäckemacka, det bästa på hela dagen, speciellt som jag inte hunnit äta lunch. Flera möten på eftermiddagen men jag kom i tid till Bob Hansson på stadsbiblioteket. Njöt av hans föreställning tillsammans med ett par hundra andra. Tårar i ögonen av ömsom skratt, ömsom sorg över människans utsatthet och mindre kloka beteende. Bob fångade oss med sina dikter, sina berättelser, sina skämt och sitt djupa allvar.

Igår kväll ett helt annat möte arrangerat av V Växjö om Venezuela och krisen. Intressant! Bra! Minst halva publiken bestod av för mig helt okända och ej partimedlemmar.

Nu tänds solcellslamporna och gatlyktan utanför altanen. Varm kväll! Trött men nöjd.

Carin Högstedt

160907

www.carhog14.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

5. sep, 2016

Venezuela, Restpo, utrikeskorrar, tiggeriförbud, hjälporganisationer, Amiral

Vilka mängder med frukt det finns i trädgårdarna i år! Såg en lapp på en brevlåda utanför en villa  i en ort utanför Växjö med texten: ”Självplock av plommon och äpplen!” Bra idé att låta folk plocka det de vill ha, när en inte själv hinner eller kan ta vara på allt. En annan idé är att kommunen ordnar extra insamling av frukt, som annars bara blir liggande, och kör överskottet till biogasanläggningen. Borde gå att ordna.

Väldigt fint väder idag såväl som igår. Cyklat till stan och hem igen. Möte på Noaks Ark för att förbereda fredagens styrelsemöte med Riksförbundet Noaks Ark i Stockholm. Den här gången är vi två som åker. Malin Lauber (kommunalråd S till vardags), min ersättare i styrelsen, ska med. Årsstämman i april beslöt efter en motion från vår lokalförening Småland-Halland att ersättare får delta och Riksförbundet står för reskostnaden. Inte lätt att hoppa in som ersättare utan att ha deltagit innan. Beslutet om ersättare för de ordinarie och om deras förbättrade möjligheter att delta är båda resultat av motioner härifrån.

Ytterligare fjäril till de identifierade på senare tid: Amiral, som är vanlig vad jag förstår. Jobbar hemifrån i eftermiddag med ärendelistan till kommunstyrelsens arbetskott och kommunstyrelsen i morgon. En hel del ärenden. Återkommer till det.

Bra artikel i Dagens ETC 5/9 om ”tiggeriförbudet”. ”Vi behöver behandla Europas fattiga grupper med värdighet och arbeta med de strukturella orsakerna i hemländerna”, säger professor Hans Swärd. EU har tagit fram nationella strategier för integrering av romer med fokus på utbildning, upplyser artikeln, fattigdomsminskning, arbete och motverka antiziganism. Stora medel har avsatts till Rumänien, men de används i liten utsträckning. Fredrick Federley, EU-parlamentariker C, har sagt att kravet på att pengarna används i samarbete med någon lokal myndighet slår snett. De borgmästare som leder antiziganistiska kommuner vill inte få folk emot sig. Bättre att ge pengar direkt till de hjälporganisationer som finns i t ex Rumänien. Ca 30 organisationer i i Rumänien nu. Ett ljus i mörkret alltså och självklart att resurserna används bäst i deras händer! Linda Lundqvist är en av dem som startade tidningen Dik Manusch (romani för Se människan!). Hon menar att vi har en svensk tradition av att misstänkliggöra fattiga. Förr fanns ”lösdriverilagen” som riktade sig mot individer som inte hade fast anställning och reste runt för att hitta arbete. Det går inte att förbjuda att be om hjälp, anser Linda Lundqvist.

Nu fortsätter denna dags blogg efter att jag varit på fullmäktigegruppens möte, där vi gick igenom ärendena till kommunstyrelsen. Det är inte ofta vi har olika meningar men nu hände det: Ett medborgarförslag om att ordna en kyrkogård för små husdjur, som har kremerats, föreslås. Det finns minneslund, där askan kan strös men denna medborgare vill att en urna ska kunna begravas. Ja, säger jag till förslaget plus någon mer, nej säger ett par och nja från någon. De som säger nej tycker det räcker med minneslund. Får se hur det går i sista änden, det vill säga i kommunfullmäktige. I kommunstyrelsen är jag ordinarie och då blir det ja.

Vår motion om att bygga ut Araby Park Arena så att kafé och utrymme där även tjejer trivs att hänga kommer upp. Får ett jasåsvar. Väldigt viktig motion som om den bifalles slutför Araby Park Arena (idrottshall och kulturell mötesplats) som det var tänkt från början. Det skars ner för att spara pengar. Dags att fullfölja.

Efter gruppmötet gick vi över gatan till konserthuset och stora salen, där sådär 750 personer bänkade sig för att lyssna på två radiokorrespondenter. Vilken succé. Jättemycket varierad publik, bra samtal på scenen och prestigelöst. Hela dagen har ägnats yttrandefriheten och alla sjätteklassare har fått information om vad den betyder. Bra Växjö Teaterförening och Radio Kronoberg!

För övrigt har jag köpt fyra biljetter till extraföreställning 11 december med Jonas Gardell. Märk väl: Slutsålt till kvällsföreställningen, mycket sålt till extraföreställning i början av september!

Nu slut för idag. I morgon efter de kommunala mötena har V Växjö bjudit in till att lyssna på journalisten Jon Restpo om Venezuelas kris. Kl 18.00, IOGT, Vattentorget ! i Växjö. Kanske orkar jag det också. Att bara sitta och lyssna på någon som berättar kan vara väldigt skönt.

Carin Högstedt

160905

Carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

www.carhog14.se

3. sep, 2016

Radiokorrespondenter, Alan Kurdi död i ett år, 409, 4176, sensommar

Gör mitt bästa för att skjuta upp inläsningen till alla möten den kommande veckan till i morgon. Sitter ute, väl påklädd, och njuter av sensommaren. Blåsigt men fullt drägligt. Maken L på väg att köpa hämtmat. Vi startade tidigt idag med att städa, plocka och dona. Behöver lite energi nu. Den gångna veckan blev det mycket motion som alltid efter kommunfullmäktige för att få ut alla (V)äxjös Kommunnytt. Gjorde tillsammans med kamrat ett svep över Åryd, Furuby och Risinge igår. Maken L cyklade hela Sandsbro i fem timmar igår. Nu bara de allra nyaste bostäderna borta vid golfbanan kvar. Skjuter jag upp till ikväll eller i morgon.

DN 3/9: Utrikeskorrespondenten Ingmar Nevéus säger att ”Omvärlden visar större kreativitet när det gäller att stoppa flyktingvågen från Syrien än för att stoppa själva kriget”. SvD samma dag: Ett år sedan treårige Alan Kurdi spolades upp på stranden i turkiska Bodrum. Bilden på den döda barnkropppen satte fokus på flyktingarnas farliga färd, men smugglarnas båtar fortsatte att gå. Minst 409 barn har dött på Medelhavet efter Alan Kurdi. Sannolikt fler. Många kroppar återfinns aldrig.” Karin Thurfjell och Gunilla von Hall skriver.  Många var upprörda för ett år sedan. Det pratades om legala vägar till Europa, döden skulle få ett stopp. Sedan dess har 4 176 människor dött på Medelhavet. 2016 är hittills det mest dödliga året.

På måndag kväll ska jag och vår fullmäktigegrupp gå och lyssna på två radiokorrespondenter, som är i Växjö. Initiativet är Radio Kronobergs och Växjö Teaterförenings. Katja Magnusson, Istanbul och Johan Bergendorff, Global hälsa ska berätta. Bra initiativ. Kan bli fullt i konserthusets Kristina Nilsson-sal som tar 800 i publiken.

Carin Högstedt

160903

Carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

www.varhog14.se

1. sep, 2016

ÖKV, (V)äxjös Kommunnytt, Ingelstad, Tävelsås, Storgatan, medborgarlön

Vackra varma dagar! Cyklade i bara blusen till stan på förmiddagen. Lite att dona med i kommunhuset, men framför allt spelade Örjan Mossberg och jag in ett inslag i Öppna kanalen, lokal TV-kanal utan reklam. Gillar inte TV- exponeringen, har aldrig gjort, men det är nödvändigt i partiarbetet. Varje månad gör vi sedan början av året en inspelning där vi berättar om kommunfullmäktige utifrån (V)äxjös Kommunnytt (Knytt), flygbladet som vi producerade igår, som alltid dagen efter fullmäktiges sammanträde. Knytt finns att läsa på www.vvaxjo.se. Vi är riktigt nöjda med detta nr 7 i år!

Själva produktionen tog ganska exakt fem timmar och redaktionen bestod igår av sex personer. Skrivande, läsande, strykande ner (alltid för mycket text), hitta bilder, korrekturläsa sju gånger, trycka ut 750 ex, som tre av oss åkte till Vikaholm, Tävelsås och Ingelstad och delade i brevlådor. Lite lätt fanatiska är vi när det gäller Knytt och att röra oss i kommunens olika delar! I morgon är det Åryd och Furuby plus Dalbo torg som gäller. Plus att maken L och jag har ca 1000 ex till Sandsbro och några andra områden, som vi lägger i brevlådorna per cykel.

Efter Öppna kanalen tog fem partikamrater inklusive jag själv beachflaggan och 300 ex av Knytt till Storgatan och där delade vi ut och pratade med folk. Spridda röster:

  • Det råder tystnadskultur i kommunen.

  • Varför delar ni inte Knytt i Brittatorp? Det är ju intressant att läsa.

  • Jag har arbetat 18 år i kommunen och sex i landstinget. Min pension räcker inte till medicin, hyra, mat och kläder. Jonas Sjöstedt måste få mer makt och in i regeringen.

  • Ja, tack, Knytt tar jag gärna. Jag känner igen dig från TV. (Alltså viktigt med exponeringen!)

  • Aha, ni är partiet som värnar flyktingar (på engelska). Jag är schweizare och arbetar för samma sak i Schweiz.

  • Enda sättet att få reda på vad som händer i kommunen.

De 300 försvinner rätt snabbt. Solen gick i moln men varmt och inget regn. Blir alltid bättre stämning i skönt väder.

Ser i Dagens ETC 1 september att regeringen backar om skatten på solel. Den ska sänkas, säger Magdalena Andersson, finansminister (S). Anders Lago, HSB.s förbundsordförande, säger att det inte räcker. Skatten ska bort helt, anser han. Och självklart: Ju fler bostadsrättsföreningar som sätter upp solpaneler för eget bruk, ju bättre för alla och miljömålen kommer närmare uppfyllelse. Som så ofta skylls skatten på EU-bestämmelser, något som dock inte verkar finnas fog för.

Hemmakväll. Utesittande. En häger i sikte. Basinkomst ska testas i Finland. Riksdagen ska  ta ställning till ett förslag denna månad. Hyperintressant att följa, även om medborgarlönen (ett annat ord för basinkomst) är låg, ungefär 5 500 kr i månaden.

Carin Högstedt

160901

www.carhog14.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

30. aug, 2016

Social hållbarhet, tillväxt och skatteinkomster, arbete, sociala bokslut, Agenda 2030

Cyklat flera mil de senaste två dagarna. Känns bra. Köpte ny billig regnjacka igår istället för den dyra jag glömt någonstans. Köpte också nytt busskort istället för det jag blivit av med. Kan finnas ett samband mellan de båda förlusterna. Hemma tidigt denna tisdag efter ett kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunfullmäktige. Västlig vind, rätt varmt och sitter ute och skriver.

NOG NU! Nätverket för asylrätt och andra frågor som hör till flyktingsituationen i Syrien och däromkring och övriga länder där villkoren är outhärdliga hade möte igår. Jag var där för första gången. Det som planeras nu är en heldags seminarium om Afghanistan, dess folk och varför de flyr sitt land. Det blir 25 oktober på Fria ordets hus i Växjö och bland andra kommer Pierre Schori (S) och talar om den historiska bakgrunden till flykten. Det blir bra! Att NOG NU! arrangerar detta är för att folkbilda allmänhet och berörd personal om varför de ensamkommande med fler från just Afghanistan är här i Sverige.

Skulle önska att vi sedan gör något motsvarande om romerna, EU-migranterna, och kan ta hit Thomas Hammarberg för att prata om dem och deras situation. Han är expert på det området.

På kommunstyrelsens arbetsutskott fick vi prognos för skatteintäkterna. Negativt! Sveriges kommuner och landsting skruvar ner prognoserna och det blir många miljoner färre i inkomster från skattebetalarna kommande år. Det var ju väntat. Prognoserna skrevs upp när flyktingmottagandet ökade, fler fick arbete och betalade skatt. Tillväxten och den offentliga konsumtionen var hög. Nu sjunker den som en som en sten.

Vi fick också information om rekrytering av lärare. Jag måste säga att här har Växjö kommun kommit igång sent! Drygt 500 nya lärare behövs. Utbildning av barnskötare sker i kommunal regi. Förr skötte AMS och Arbetsförmedlingen bristyrkesutbildningar. Jobbade själv på AMU-center som SFI-lärare. Där pågick massor med utbildningar. Vad gör Arbetsförmedlingen idag? –Jo, ”Vi bara lyder” som Roland Paulsen skrivit, och kontrollerar.

Strategidagarna i Borgholm satte spår: Beslut att kommunchefen får i uppdrag att dra igång Agenda 2030-arbetet för social hållbarhet och med grund i FNs 17 mål om hållbarhet, som 193 länder kommit överens om. Bra!

Men vad hjälper det när vi sedan kommer till kommunfullmäktige och den ena motionen efter den andra för social hållbarhet och jämlikhet avslås? Motion 1 om att ge gymnasieelever möjlighet att få körkortsteorin på schemat (V) avslås, endast S+V är för. Motion 2 om att tillhandahålla barnomsorg på dygnets alla timmar (S) avslås, endast S+V för. Motion 3 om socialt bokslut (inte bara ekonomiskt) (V) avslås, endast S+V+SD är för. Inte ens det faktum att Agenda 2030 startat på förmiddagen kunde få en enda från den moderatledda alliansen plus MP att vika sig en enda millimeter och medge att javisst, lite rätt har ni. Det här är i linje med social hållbarhet! Ja, förutom en kvinna från (C ) som gärna ville veta behovet av barnomsorg på nattetid. Det var bara det att V+S nyligen haft en skrivelse om det – att undersöka behovet – i Utbildningsnämnden och där är hon med – och svaret var nej från de styrande! Det finns mer att berätta om kommunfullmäktige. Bland annat att ett medborgarförslag om att undersöka vårdnadstviste och  bedömningar av vem, mamman eller pappan, som är mest lämpad att ta hand om barnen ur jämställdhetsperspektiv. Medborgaren ifråga var där på fullmäktige och redogjorde för sina tankar. Han var i en vårdnadstvist själv och berörd av sin egen frågeställning: Varför får fler kvinnor än män hand om vårdnaden? Svaret från moderatledda femklövern var att det finns inte resurser att undersöka retroaktivt. S+V ville att kommunen skulle ta hjälp av högskola/universitet för att reda ut, men det blev nej, naturligtvis, höll jag på att skriva.

Det finns ännu mer att berätta, men jag tar det en annan dag. Just nu väldigt pessimistisk inför framtidens politik. SD och M kryper allt närmare varandra på riksplanet och i Växjö kommun finns det noll talefot mellan blocken, i varje fall inte i sociala frågor.

Carin Högstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

www.carhog14.se