16. sep, 2016

Matmässa, regiongrupp, tam kråka, höst, Elin Wägner, Män för jämställdhet

Igår badade jag i sjön, idag frös jag på stan och köpte äntligen en bra höst- och cykeljacka! Sommaren är nog slut för den här gången.

En hel packe tidningar i brevlådan idag: Dagens ETC, RÖTT (vänsterpartiets tidning), Hem & Antik, HSBs Uppdraget, Sveriges Natur (Naturskyddsföreningens). Dagens ETC igår mycket  fullmatad om alliansväljarnas nej till vinster i välfärden, om pensionssystemet och den ”demografiska bomben” och myterna kring det, om rasistiska grupper som vill kapa kampen för kvinnofrid, om ”Alliansens reptilhjärna som skämmer ut sig för 80 kr” och så ett recept på vegetarisk bolognese på svarta linser, som ska prövas. Och den tidningen har jag bara hunnit läsa rubrikerna i, förutom receptet.

Idag regiongrupp på förmiddagen. –Ja, det är svårt att nå ut i media i minimajoritet med borgerlig budget! Mycket på gång i partiet. Jonas Sjöstedt kommer till Älmhult 17/10 t ex.

Matmässan pågår i Växjö  för fullt och jag tog en sväng till konserthuset, gick in på ett seminarium, men nej, det gav inget och tog en sväng på stan och köpte färskost med ramslök och Gullaskruvs isterband, förödande goda.

Imorgon kurs för Vänsterpartiet Kronobergs medlemmar. Vi är i Hovmantorps Folkets Hus hela dagen och får besök av riksdagsledamoten Nooshie Dadgostar.  Det blir ideologi och samtal inför kommande valrörelse. Många nya medlemmar anmälda, vilket var meningen.

Söndag till Elin Wägner-helgen på Kronobergs folkhögskola. Årets väckarklocka delas ut till organisationen Män för jämställdhet och jag ska lyssna på Arne Jernelöv som talar på temat ”När kvinnorna tar mer plats – vad händer med männen?” Och Tomas B Lindahl ska tala och har rubriken ”Halvvägs till 100 – en 50-årig mans resa mot 100% jämställdhet”. Ordförande i Män för jämställdhet, Luis Lineo, håller sitt föredrag ”Beredd att stå i bredd – Män för jämställdhet går in i en ny fas”. Titeln anspelar på förra året pristagare Ebba Witt-Brattström, som talade om att ”stå i bredd”, 60-talets kvinnokamp för jämställdhet. Spännande och glad att jag kan delta en av dagarna. Det är Elin Wägner-sällskapet som alltid i september har en tvådagars konferens i Växjö.

Kråkan jag nämnde häromdagen uppehåller sig fortfarande i kvarteret. Vill gärna ha mat serverad på altanen. Tror den är skadad på något vis även om den kan flyga.

Carin Högstedt

160916

#hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

www.carhog14.se

14. sep, 2016

Simtur, Pär Lagerkvists skola, PEAB, 25 km cykel, solenergi, Bibliotekets vänner, 1000 elever

Simtur i sjön idag, 14 september. Kan inte komma ihåg att jag badat så sent på året i Sverige tidigare.19-20 grader i vattnet, 23-24 i luften. Det är verkligen bra siffror. Om uppvärmningen och klimatförändringarna bara hade de konsekvenserna så vore det lugnt.

Cyklade så ut till Räppe och Brevik, där vi i kommunala gruppen (V) bjudit in oss till PEAB och VÖFAB och det stora skolbygget. Gamla Bergundaskolan läggs ner, rivs troligen och istället kommer bostäder förhoppningsvis. Ny skola-förskola byggs på andra sidan väg 23 och den ska hysa 1000 elever sammanlagt så småningom. Ännu har inga flyttat in. Fick information av projektledare Cecilia från PEAB och Ingvar från kommunala bolaget VÖFAB. Mycket bra info och guidning. Vi var sex från V-gruppen plus en lärare på Bergundaskolan, som fick en bra bild av vad som håller på att växa fram här i den tidigare skogen. Förskolan blir först färdig. Solpaneler, träbaserat delvis men vissa hus är betong.  Var lite skeptisk till vad vi skulle få ut av en byggarbetsplats, men det gav mycket på en timme. Cecilia imponerade! Så mycket att hålla reda på. Här arbetar ca 100 personer per dag om jag lyssnade rätt och hon har koll på allihop. I det här projektet de tre kvinnor och två män i ledningen. Hon har annars under de åtta år hon arbetat i byggindustrin bara arbetat ihop med män. Det här med kvinnor var en utmaning, sa hon. Rätt intressant!

I övrigt suttit hemma och skrivit förslag till (V)äxjös Kommunnytts framsida. Gick väl rätt bra. Svarat på ridtjejernas  artikel i Smålandsposten om Sydostleden idag. Partikamrat Örjan Mossberg skrev ett förslag som jag köpte direkt. Det är ju vår mening att hästar och cyklister ska kunna samsas! På andra håll i landet asfalteras en del av en led och en annan del sparas för hästar. Precis vad vi föreslår i vårt förslag till tekniska nämnden och kommunstyrelsen.

Bibliotekets vänner hade styrelsemöte igår. Vi gick igenom höstens kommande händelser och började prata om våren och nya idéer blommade. Kvällen med Bob Hansson häromsistens var en fullträff: Han var lysande, vi fick nya medlemmar, fullsatt och folk var nöjda.

Underskön kväll. Rejält trött efter ca 25 km cyklande. Solcellslamporna lyser nu 19.45. Det går snabbt mot mörka tider. Men än så länge varmt och utesittarväder utan filtar om benen.

Carin Högstedt

160914

Carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

www.carhog14.se

 

 

13. sep, 2016

Kalvsvik, vandring, Åsnen, Bromma/Arlanda, förmånscykel, förvalsaktiviteter

Tunga dagar. Vår S-kamrat Ola Gustafsson död i cancer, unga människan. Vi är många som kände och uppskattade Ola. Hans sista uppdrag var som politisk sekreterare i Region Kronoberg. Det är fruktansvärt tragiskt och ledsamt.

I söndags var jag inbjuden till Kalvsvik, där en ny vandringsled invigdes. Min namne Göran Högstedt (inte släkt) tog emot och berättade om kalvsviksbornas framgångar och påverkan på utvecklingen i bygden. Det är mycket som hänt och det är mer på gång. Många turister har hörts tala många olika språk denna sommar och lanthandeln går runt. Så pratade jag en stund och klippte bandet. Som så ofta tar jag upp att mark och tomter för bostäder måste funka även utanför Växjö stad. Det gör det inte. Fick bekräftat per tel idag att Gemla helt saknar byggbara tomter och framförhållningen är en bristvara. Det är ingen hållbar utveckling!

Efter att bandet klippts gick vi den nya leden, som byborna hållit på med i sju år. Väldigt fina skyltar uppsatta om flora och fauna, om torp och fornlämningar med mera. Anders Rapp höll i ett stopp och berättade om fåglar (vattenrall, nötkråka – sensationer!) utmed leden, om olika gräshoppor, om grodor och annat liv i snåren. Anders är en man med stor begåvning för att levandegöra naturen så att både barn och vuxna lyssnar och lär! Det var strålande väder, gott om folk, lite marknad vid lanthandeln och matvagn med ”sillamacka”.  Så trevligt att delta och gå de 3,5 kilometrarna, utmed en gammal kanal till Åsnen och över hagmarker.

Igår var Noaks Ark Småland-Halland värd för en träff mellan de fyra lokalavdelningarna som har HIVtestverksamhet. Jag lyssnade på diskussionen om hur de organiserar testverksamheten och vad de kan lära av varandra och samordna. Intressant för mig som har plats i Riksförbundets styrelse men inte är aktiv i lokalföreningen, mer än att jag går på medlemsmöten, när jag kan. Jag lärde mig mycket om testverksamheten på två timmar!

På kvällen kommunala gruppen med information av tjänsteman om markpriser, värdering och tillgång på mark för bostäder och industri t ex. Sedan sedvanlig planering av verksamheten som alltmer går in i fasen ”förvalsaktiviteter”.

Kommunstyrelsens arbetsutskott idag på förmiddagen, kort och lugnt. V-motionen om förmånscyklar till anställda (modell Jönköping) är på sätt och vis besvarad genom den borgerliga budgeten för 2017, som innehåller en mening om just möjligheten att köpa cykel genom kommunen. Vår motion från april fick alltså bifall i budgeten i juni. I övrigt ett yttrande över Näringsdepartementets remiss om Bromma flygplats och avvecklingen av den för framtida bostadsområde. Växjö kommun svarar – precis som jag alltid sagt – att gärna bostäder men först ett bra alternativ till Bromma för den viktiga inrikestrafiken för Sverige utanför Stockholm. Det betyder att Arlanda ska byggas ut för att möjliggöra ”landsortstrafiken”.

Nu kontorsarbete och möten med kommunala gruppens arbetsutskott och sedan styrelsemöte med Bibliotekets vänner. Kanske en sväng till Ung Vänsters kurs i ”feministiskt självförsvar” också.

Carin Högstedt

160913      @hgstedt carin.hogstedt@vaxjo.se www.carhog14.se

 

 

 

 

 

 

10. sep, 2016

Växjö DFF, Ritah Kivumbi, Noaks Ark, fotboll, sensommarglädje

Ljuvlig kväll –ja, hela dagen en symfoni i värme, ljus och skönhet. När dimman lättade på morgonen så kom denna läckra sommardag fram. 18 grader i vattnet, men har inte badat.

Varit på fotboll däremot. Växjö DFF mot AIK. Partikamraten Eva-Britt Svensson och jag hade bestämt att se denna hemmamatch på ”Myran” och maken L hängde med. Vi var väldigt nöjda med att sitta i den stekande solen och lapa D-vitaminer under en spännande match, som vanns av Växjö DFF med 4 – 1! Alla fyra målen gjordes av Ritah Kivumbi, nr 10, en helt fantastisk tjej. Laget var alerta från början till slut. AIK var inte dåliga men Växjö mer på. Roligt! Ska bli mer av sådana nöjen. Jag är ju så sällan på Arenastaden att jag knappt hittar till rätt arena.

Gårdagen var lång. For hemifrån 5.50 och kom hem 20.00 för ett möte på fyra timmar drygt med styrelsen för Riksförbundet Noaks Ark. Trevligt sällskap med Malin Lauber, (S), som är min ersättare i styrelsen och nu kunde delta efter att årets stämma beslutat att även icke tjänstgörande ersättare får delta och resan betald. Även om motståndet varit hårt mot första att överhuvud taget ha ersättare, dels att Riksförbundet ska ersätta utlägg, så tror jag ingen ångrar besluten i dagsläget. Bra av Noaks Ark Småland-Halland att via motioner till stämman få igenom dessa förbättringar. Klart bra att som igår ha två nya (två ersättare där) och få fler perspektiv på frågorna. Intensiva diskussioner om organisation och andra aktuella frågeställningar. Flög upp till Stockholm för att hinna i tid till mötet, åkte tåg hem. Så skönt att sätta sig till dukat bord i visserligen mörker men mycket värme på altanen!

I morgon till Kalvsvik för invigning av vandringsled. Spännande. Den gångna veckan har varit synnerligen omväxlande och med höjdpunkter som Bob Hansson, utrikeskorrespondenter och fotboll. Och veckan är inte slut!

Carin Högstedt

160910

www.carhog14.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

8. sep, 2016

Anhörigas Riksförbund, anhörigstöd, vård av närstående,"vanna", 20 km, stolt V

Cyklat ca 20 km idag, till kommunhuset, till Teleborg och tillbaka hem via stan. Känner mig nästan spänstig. Varmt och skönt. Suttit ute några timmar och försökt rensa mail och papper, komma i fatt.

Deltog i ett lunchseminarium på Vallhagen, tillgänglighetsrörelsens centrum i Växjö. Inbjuden föreläsare var Mailis Lundgren, kanslichef på Anhörigas Riksförbund. Hon pratade mycket bra om anhörigas frågor. En anhörig är en person som ger vård och omsorg till en närstående som inte klarar sin vardag. Det beräknas finnas ca 1,3 miljoner anhöriga i Sverige. 140 000 har gått ner i arbetstid eller slutat sitt vanliga arbete. Detta frivilligarbete som anhöriga gör beräknas spara ca 177 miljarder per år åt stat/kommuner. Mailis informerade om anhörigriksdagen som äger rum i Varberg varje år, om anhöriglinjen där en kan få råd och stöd, om expertgruppen bakom anhöriglinjen som kan ge bl a juridisk rådgivning. De fem viktigaste frågorna på dagordningen i förbundet är 1. Socialtjänstlagens SKA istället för bör före 2009, 2. Hälso- och sjukvårdslagen har inte infört detta SKA (landsting och kommuner har alltså olika stark lagstiftning vilket är olyckligt), 3. Anhörigomsorgen och förvärvsarbete – svårigheterna att förena, 4. Vård av närstående som ger rätt till ”vabbdagar”, 5. Jämställdhet,  jämlikhet – anhörigvårdare, och de är ofta kvinnor, blir själva sjuka t ex.

I publiken satt två politiker, Jerker Nilsson (V), som var där för Region Kronoberg och undertecknad. Mailis Lundgren visste inte vilka vi var, när hon började prata. På punkten 4, rätten till vård av närstående (VAN)  berömde hon Vänsterpartiet för att vi fått igenom ett sådant förslag, precis som varit Anhörigas riksförbunds mål. Kändes verkligen roligt. 30 dagar/år anser Anhörigas Riksförbund att anhöriga ska kunna ”vanna”.

Ibland får en väldigt mycket kunskaper på en dryg timme, att ha med sig och göra politik av. Vi har motionsvägen i Växjö kommun fått igenom att anhörigstödet ska förbättras. Kanske dags att forska i hur det går.

I morgon till Stockholm och Riksförbundet Noaks Ark. Flygtaxi kommer 5.50.

Carin Högstedt

160908

Carin.hogstedt@vaxjo.se

www.carhog14.se

@hgstedt