24. sep, 2016

Lördagseftermiddag med ambitioner till paus i det politiska arbetet

Lördag eftermiddag i slutet på september. Solen gassar. Kvarterskråkan putsar fjädrarna. Har äntligen satt mig ner efter att ha cyklat runt med flygbladen i timmar och varit inne i kommunhuset för visst politiskt arbete med vissa svårigheter (datorn). Tänker nu läsa tidningar, laga mat och ta det lugnt.

Ser i DN att kommunmoderater inte vill ha riktade statsbidrag utan ett generellt utan pekpinnar och detaljstyrning. –Ja, små riktade potter är ett otyg oavsett vilken regering som beslutat om dem. Därför är det stora bidraget på 10 miljarder till landsting/regioner och kommunerna mycket bra. Varje kommun bestämmer vad de ska användas till. Behoven varierar ju! Jättebra av Vänsterpartiet att förhandla fram det rejäla statsbidraget med regeringen och utan detaljstyrning. Kommunalt självstyre värt namnet.

Sedan är det så illa att skatteintäkterna minskar i samma kommuner och landsting. Det uppstår hål i budgetarna och statsbidragspengarna (för Växjö kommuns del 60 miljoner kr) går åt att täcka hålen. Så illa kan det vara i vissa kommuner, men det hade självklart varit än värre utan dem. Senaste prognoserna från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) respektive regeringen spår drygt 50 miljoner minus i skatteintäkter för Växjö kommun 2016 och SKL betydligt mer de tre kommande åren medan regeringens prognos ligger runt 50 miljoner varje år. Många hade arbete i offentlig sektor och betalade skatt när Sverige försökte hjälpa många flyktingar i kris. Inte så länge sedan. Då skrevs prognoserna upp. Fallet blir nu hårt.  

Nähä. Nu ska jag ge mig själv lite fri tid. Ha en trevlig lördag-söndag!

PS Ser att min rubrik kan missförstås. Nä, pausen gäller bara denna eftermiddag och kväll.

Carin Högstedt

160924

#hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

www.carhog14.se

22. sep, 2016

Bluff eller storsatsning? kvarterskråkan, rastfadder, skolmat, Svenneling, Ehrenberg

Mellanlandar hemma en stund. Fjärde kvällen på raken jag ska på möte. Nu är det Kommunstyrelsens möte med folket, Söder Direkt 18.30 på Utvandrarnas hus. Det ska handla om Stationsområdet, Kvarteret Skärvet, trafik och planering. Stora frågor som berör många boende och arbetande i Växjös centrala delar och ikväll är boende på Söder särskilt välkomna.  Hoppas på dialog och inte ensidig information från kommunsidan. Som opposition har en något knepig sits, eftersom det inte ska vara debatt. Ska en påtala i mikrofon att det där håller inte vi med om. Vi i vårt parti ville istället göra så här? Det går ju inte att göra hela tiden! Men viktigt att vara där och lyssna!

Fick hoppa in som rastfadder idag på Sandsbro skola. Två faddrar hade fått förhinder. Härligt väder att gå runt på skolgården i. Vi var två blixtinkallade, som avslutade med skollunch, härligt god. Vi passade också på att göra ett studiebesök i det nybyggda huset med sex skolsalar i. Fint! Inflyttningsklart och bygget av kök och matsal är igång. Måltidspersonalen riktigt roliga att prata med. Nu ska de inte laga mat under köksbygget, mer än sallader och enklare saker. Maten ska komma från Katedralskolans kök under byggtiden. Sedan väntar ett förnämligt kök i Sandsbro om ca ett år. Träffade båda barnbarnen på skolgården. Trevligt avbrott i flygbladsskrivandet. (V)äxjös Kommunnytt är klart för tryckning och utdelning i alla kommunens hörn. Var inte särskilt inspirerad idag. Har så mycket jag ska planera, kolla, maila om, besvara, hålla reda på, läsa, skriva. Kände mig jagad under eftermiddagen, trött och gnällig. Blir inte bättre av att höra om regeringens förslag för att få ut så många flyktingar som möjligt så fort som tänkas kan. ”Inte tillräckligt”, säger moderaterna.

Temperatur runt 20 grader, sex fikon av lite storlek, många små. Kvarterskråkan har en lite släpande vinge, men klarar att flyga upp på taken och fjädrarna har blivit vackrare. Den klarar sig bra verkar det som.

Ser fram mot att V.s riksdagsledamot Håkan Svenneling kommer till Kronoberg 20-21 oktober. Han är talesperson i landsbygdspolitik. Och 9 november kommer Johan Ehrenberg till Växjö. Tankarnas trädgård ska arrangera och även om jag läser hans ledare i Dagens ETC ska det bli intressant att lyssna på honom live. Hans turné gäller klimatpolitiken. I Dagens ETC idag anklagar han regeringen för bluff. Klimatet blir utan storsatsning. En helsida om det som jag ännu inte läst helt och hållet.

I morgon mycket med utdelning av (V)äxjös Kommunnytt.

Carin Högstedt

160922

Carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

20. sep, 2016

En kommunfri från våld, Afghanistans barn, Schori, glömska, Djurens rätt

Budgetpresentation idag. Hittar ett bra förslag som jag tror är helt nytt: 15 miljoner kr årligen i tre år till ett kompetenscentrum för 3R-frågor. Vad är då det? Jo, det betyder Replace, Reduction, Refinement. Det ska stärka djurskyddet och minska antalet djurförsök. Ja, faktiskt riktigt bra. Inga stora pengar men i alla fall. Bryr mig inte om vilket parti som drivit på för det; det är bra att uppmärksamma det stora antalet djurförsök som pågår och att det finns möjligheter att ersätta levande oskyldiga djur med digital forskning. Inom parentes: Glömmer aldrig ett möte som Djurens Rätt (jag var aktiv där en period, numera bara medlem) ordnade på Universitetet med lärare som försvarade djurförsöken. Han använde alla härskartekniker som finns på kartan för att förnedra en inbjuden talare. Riktigt obehagligt. Det är rätt länge sedan och ett av de värsta möten jag varit på. Slut på parentesen.

Tacknämligt med en jämställdhetsmyndighet också. Det har inte hänt mycket på det området sedan JÄMO lades ner. De tio miljarderna till välfärden fortsätter och det blir utbildningssatsningar för personal inom äldreomsorg och förskolan. Ikväll har Vänsterpartiet över hela landet möjlighet att ordna medlemsmöten och via länk få direktinformation och kommentarer av Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. Också tillfälle att ställa frågor till dem. Vänsterpartiet Växjö bjuder in och kl 19.00 börjar den delen av mötet, kl 18.00 lite mingel och samtal om kommande aktiviteter. Bra mötesform som tillämpats ett antal gånger.

Igår hade Kommunstyrelsens samverkansråd med handikapporganisationerna sitt första möte efter en rejäl omorganisation. –Ja, vi ska få bort benämningen handikapp, men tillgänglighetsrörelsen i Växjö kommun har kvar sitt namn: Handikappföreningar i samverkan, HSV. Det måste ändras överallt och det är en process. Mötet var välbesökt och både erfarna och nya ledamöter var aktiva. Detta samverkansråd ska nu vara mer övergripande och inte ta upp det som ankommer på andra nämnder. Vi ska syssla med omvärldsbevakning, samordning och vara upplysande och drivande gentemot allmänheten. Förutom ledamöter som representerar HSV så finns tre kommunstyrelseledamöter med varsin ersättare med och jag är vice ordförande. Den ideella föreningen Funkibator har en representant med ersättare i rådet. (Googla gärna på Funkibator – en helt unik förening med väldigt varierat utbud av projekt och aktiviteter).

Sedan hade V Växjö styrelsemöte och därefter NOG NU! Ett nätverk som planerar konferens med bland andra Pierre Schori och Kajsa Johansson från Afghanistankommittén om kort sagt: Varför kommer barn och unga till Sverige från Afghanistan? 25 oktober på Fria ordets hus i Växjö. Nu var klockan 19.00. Jag upptäcker att jag inte har min telefon och inte heller alla viktiga papper jag drar runt med. Bedömer att jag glömt telefonen i kommunhuset. Det stämde men inte på V-rummet utan i en sammanträdeslokal fylld med centerpartister, som hade gruppmöte. Glada tillrop när jag dyker upp och får min telefon med mera. Samma dag saknade jag plötsligt min nya jacka. Trodde jag lagt den i receptionen i kommunhuset. Men nej. Gunnar Storbjörk (S) hör att jag frågar efter jackan och hojtar att den är i vårt kök i korridoren. Jag hade glömt den på toaletten! Nästan omöjligt att inte se en svart jacka där. Var hade jag huvudet? Stress?

Men också igår, som jag skrev i söndags: EN KOMMUN FRI FRÅN VÅLD, ett projekt jag hörde talas om för första gången av ordföranden för Män för jämställdhet i söndags och blev intresserad av. Läste mer på nätet och skrev en motion igår som lämnats in idag. Handlar om systematiskt arbete med och för barn och unga för att minska hot, hat, våld i alla former och med genusperspektiv. Ligger på www.vvaxjo.se. Jag tror det går att göra mycket mer mot våldet. Och om vi inte alla eller flertalet av oss tror det, så fortsätter det.

160920

Carin Högstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

www.carhog14.se

 

 

 

18. sep, 2016

Dagdrömmar, feminism, Män för jämställdhet, 43,6%, Väckarklocka, Amazonia

Så har Män för jämställdhet (MFJ), riksorganisation med ca 500 medlemmar och 10 lokalgrupper, fått sin väckarklocka (Elin Wägner-inspiration) och jag och ett 30-40-tal andra intresserade har fått lyssna på ordföranden Luis Lineo. Han berättade om den tämligen anonyma organisationen, som startade som nätverk 1993. Det var män ur Rädda Barnen som tog initiativ. 2006 blev det MFJ och de har 30 anställda, som arbetar med pappagrupper, talar i skolor och arbetar ”brett, systematiskt och långsiktigt”. De är en feministisk rörelse. Luis berättade om projekt ”En kommun fri från våld” som pågår i t ex Västerås och Borås. Det ska jag titta närmare på! Verkar mycket intressant och nytänk. Fick också veta att Luis varit inblandad i arbetet på skolan i Gnesta, som dels fick bort dåligt språkbruk och machobeteenden, dels höjde pojkarnas betyg. Det hade vi som exempel i V- motionen om att verka för att höja pojkarnas betygsresultat. Som det blev nej till i Växjö kommunfullmäktige.

Aktiv i MFJ är också lokala personen Tomas B Lindahl, som bjöd på sig själv och hustrun, som var där, när han berättade om sitt uppvaknande som feminist, 1.det naiva uppvaknandet, 2. det smärtsamma och 3 det dagliga. Teori är en sak men det dagliga och vardagliga är inte lätt, inte för en medveten feminist heller. Fallgroparna är många. Det var underhållande och lärorikt. Tomas vill inte ha beröm, inte vara en förebild. Han vill leva jämställt helt enkelt. Men det är inte enkelt.

Denna lördag började med Arne Jernelöv, professor och miljöforskare, som medverkat i framtidsstudier om ”oväntade framtider”, där en del var den framtid där kvinnor styr. Han sa bland mycket annat intressant att uppgiften att kvinnor bara äger en procent av all egendom i världen är fel. Det torde vara ca en tredjedel. I England där det forskats mycket på just ägandet skulle det kunna vara 60 procent av egendom som ägs av kvinnor om några år. Han sa också att vad som händer om kvotering av bolagsstyrelser införs är att ägarna utser sina döttrar (och söner förstås) till styrelseplatserna. Representationen i parlamenten i världen är globalt i snitt 23%. Sverige är rätt bra men bäst är Rwanda, följt av Bolivia, Kuba, Seychellerna. Sedan kommer Sverige med 43,6%, på vilken nivå det verkar ha stoppat upp. Arne talade mycket om utbildningen och det faktum att kvinnor i Sverige har passerat mäns kunskaper och utbildningsnivå rejält och att det är en global trend. Dessutom så gifter sig inte kvinnor med män med låg utbildningsnivå, så vad händer med männen då? Arne tog exempel från Kina men om vi håller oss till Sverige så finns det grupper av män i Norrlands inland som blivit kvar när kvinnor lämnat för storstäderna. En annan marginaliserad grupp är invandrade män i förorterna. Ja, frågan om vad som händer med män när kvinnor styr fick inte något definitivt svar, men det finns en bok att läsa: Amazonia: Den framtida värld där kvinnor styr, av just denne forskare. Någon i publiken menade att utbildningen kan komma att nedvärderas när många kvinnor innehar den. Så kan det gå.

Som ni förstår har jag haft en bra dag. Den började tidigt med frukost och dimma som steg upp ur Toftasjön och mot klarblå himmel. Läste och njöt av Johan Cronemans  fantastiska krönika i DN idag om ”Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska dagdrömmen”. Den går inte att referera. Ska läsas. Jag tror den är viktig för många. Jag påmindes om mina dagdrömmar som barn och ung. Favoriten var: Det är julafton, snö och kallt. Jag går i skogen till en stuga långt bortundan, där det bor en familj med många barn och de är rejält fattiga. Med mig har jag ljus, mat och leksaker till barnen. Ni förstår, vilken glädje jag åstadkommer! Det temat tuggade jag på som barn men även andra. Frågan är: Har jag dagdrömmar nu? Ska tänka efter. Hursomhelst så satte jag mig sedan på cykeln och i den vackraste höstmorgon tog jag mig till Kronobergs Folkhögskola och de intressanta föreläsningarna – tänkandes: Får jag ha det så här bra?

Carin Högstedt

160918

#hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

www.carhog14.se

17. sep, 2016

Kvällsbris, socialism, feminism, Hovmantorp, kråkan, Ola Salo och Per Tengstrand

Kvällsbris. Vi har altanen i sydöstligt läge. Tvärsöver sjön skiner solen. Knallblå himmel och enda bekymret är torkan. Lite vatten i sjön och torrt som fnöske. Sju små fikon på gång och ytterligare två paprikor. MEN det är höst och lönnen fäller blad. Ensam hemma. Maken L och fyra döttrar (ej gemensamma) på konsert med Ola Salo och Per Tengstrand. Jag förutsåg att jag skulle vara trött denna lördagskväll och följde inte med. Bra det även om det naturligtvis är en upplevelse med en konsert av dessa två lokala kulturella sensationer.

Jag ska däremot upp tidigt i morgon igen och delta i utdelningen av Elin Wägners ”Väckarklocka” till Män för jämställdhet. Tänker ta cykel till Kronobergs folkhögskola och lyssna på tre män som föreläser om jämställdhet. Ser fram mot det.

Bra dag i Hovmantorps Folkets Hus idag! Drygt 30 V-partister som deltog och lyssnade på bland andra Nooshi Dadgostar, riksdagsledamot och partistyrelsen (V). Aldrig träffat henne tidigare. Hon gjorde det vi bett om – en genomgång av vår ideologi och ståndpunkter i olika ämnen. Dagen är ett led i att ”utbilda” de nya och intresserade av att engagera sig i politiken på region- och kommunalnivå i Kronoberg. Detta var steg 1. Sedan kommer steg 2 och 3. Nooshi var jättebra på att tala och lyssna.

Antal inlägg kvinnor och män noterades och resultatet var tämligen jämställt liksom sammansättningen av deltagare. Under Nooshis föredrag talade kvinnor och män ungefär lika, under Janna Tisjös om internfeminism fler kvinnor än män. Kritik finns för att inte ett tredje kön redovisas. Befogad.

Kvarterskråkan var här på morgonen och fick lite bröd. Vad jag förstår är den välkommen överallt och får lite att äta. Hoppas den dyker upp ikväll innan det är mörkt. Undrar var den sover om nätterna och om den känner sig trygg.

Carin Högstedt

160917

#hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

www.carhog14.se