15. okt, 2016

DN Debatt om porrindustrin, Bergdala galleri, Brände Udde, färre barn i förskolans grupper

Trevlig lördag trots väldigt kall blåst från sjön. Inga lökar satta. Får olika besked om olivträds övervintring från olika håll. Expert i butik: Måste vara inomhus! Tål inte minusgrader. Googlar och läser att olivträd tål minus men helst ska vara i någon källare eller liknande på vintern, där det inte är varmt och inte kallt. Tja. Får se.

Nej, vi lämnade blåsten och åkte till Bergdala galleri och hamnade mitt i en vernissage. Två konstnärer från Stockholm ställer ut. Det är faktiskt två mycket olika utställningar i en så att säga. De båda konstnärerna  heter Arne Frifarare och Gunnar Falk. Båda intressanta men som sagt olika. Det är roligt att detta galleri, liksom utkastat i skogen mellan Bergdala och Lessebo-Hovmantorp, har kunnat verka i minns inte hur många år, men aktningsvärda! Sedan körde vi bra småvägar mot Herråkra, Ramsås, Betingetorp, Skårtaryd och såg fina bondgårdar, stenmurar, gammelekar och så småningom kom vi fram till fika och barnbarn i Gasslanda. Älskar dessa små vägar som visar det bästa av Sverige. En räv sprang över vägen.

Igår kväll skrev jag om förskolan på Brände Udde. Glömde en sak. Denna förskola har fått del av statsbidrag för färre barn i grupperna och kunnat minska grupperna med hjälp av en ytterligare anställd och sina stora lokaler! Äntligen något konkret på temat färre barn i grupperna..

Idag lördag 15 oktober 2016 mycket stor överraskning på DN Debatt: ”Låt haverikommission utreda porrens skadliga verkningar”. Ett 20-tal underskrifter, från Beatrice Ask till Zozan Inci, ordförande i ROKS (Riksorganisation för kvinnojourer i Sverige). Läs artikeln! För många år sedan hade kvinnor i Växjö en förening, VAMP, Växjö Aktionsgrupp mot Porr. Vi var verkligen aktiva, rikskända genom konstutställning som lockade 11 000 besökare en sommar och direktaktioner, när vi dök upp i butiker och ställde innehavare till svars. Vi bevakade en porrbutik, P-rullen, och fick bort den, men innan dess hade några av oss hållit på att bli överkörda av ilsken kund. Han dömdes för det. Artikeln idag börjar: ”Porr är inte sex. Att porr är lika med sex är den ultimata lögnen och porrindustrins största seger.” Hur många gånger har jag inte sagt detta – eller sa då? För sedan kom internet och alla hade porren och dess fascistoida människosyn hur tillgänglig som helst. Vi lade ner. Vi hade förlorat och kampen kostade på en hel del. Mina barn blev påhoppade i skolan. Rörelsen och jag själv blev anklagad för moralism och för att inte unna folk lite roligt. Det var det värsta. Det är ju precis tvärtom! Så lycka till alla ni som nu försöker få mänskligheten att förstå vad porren innehåller och vilken verkan den kan ha på barn, unga och vuxna. -Vilka ska agera i filmerna? Din mor, din syster, ditt barn? Det har aldrig de som exploaterar människor i porrindustrin svarat på. Det är alltid någon annan, någon ”frivillig” från fattiga länder.

Carin Högstedt

161015

#hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

14. okt, 2016

Loket kaputt, höghastighet, tillagningskök eller? äldreboende, Brände Udde, Norrelid

Härligt! Hemma efter lång dag för resa till Göteborg. Taxi 5.35. Kom till Mölnlycke. Då sas det i högtaleriet att ”loket är kaputt”. Sedan tyst och så småningom bussar till Göteborg. Tyckte särskilt synd om ung man med farmor i rullstol och en mängd bagage, som skulle ta sig från spåret till bussarna. Vi, min partikamrat och jag från Växjö, kom lite för sent till en V-träff om infrastruktur och i synnerhet tågtrafik, höghastighetsbana och liknande.  På hemvägen gick det bättre, men jag kände för att gå ut och skjuta på tåget mellan Göteborg och Borås. Det tog en timme. Sa till maken L när jag kom hem att det kunde lika gärna vara 1800-talet. –Nä, säger han, då var det öppet mellan vagnarna så en gick i friska luften och balanserade. –Jo, 1890-talet hävdar jag, att i alla fall farten var densamma. Apropå höghastighetsbana som sagt. Bra möte med Emma Wallrup från riksdagens trafikutskott närvarande för att lyssna på oss ute från landet. Göteborg är nära, men ändå så långt ifrån. Finns massor att göra för att underhålla och förbättra tågtrafiken och tiden är viktigare än hastigheten – ungefär så kan jag sammanfatta det hela.

Igår en omväxlande dag med besök på särskilda boendet Norrelid, som drivs av Norlandia. Väldigt bra information, god lunch, enkel och god, samt besök hos partikamrat som bor här. 72 platser och ca hälften demensboende. 86 anställda, ca 10 män faktiskt, mest deltider. Fäste mig vid deras aktiviteter, variation. Överens om att ”mellanboende” – något mellan särskilt boende och ordinärt – saknas i Växjö kommun.

Så till Brände Uddes förskola, en uteförskola i fantastisk miljö, mitt i skog och intill vatten i ett gammalt hus med mycket space. Den brännande frågan är hur det går med deras tillagningskök? Bianca har jobbat där i tio år. Hon sköter för övrigt även städningen. Hon tar emot praktikanter, som får arbete efter sin praktik! Hon är stolt. Hon känner föräldrarna, deras barn och allergier. Föräldrar väljer denna förskola för miljön och vetskapen om att här finns kunskaper om just allergier. Nu vet hon inte vad det blir av henne om köket ska bli mottagningskök istället för tillagningskök. Alliansen har ju förklarat att detta kök har för få portioner och ska få annan status. Eller? Var ligger det slutliga avgörandet? Blir osäker. Ska kolla så fort jag kan. Om maten ska forslas till detta kök från annat kök måste det asfalteras runt huset för att få in den tillagade maten. Så väldigt onödigt och störande. Som sagt. Hur blir det för Brände Udde?

På kvällen var jag värd för Bibliotekets vänners evenemang ”En normkreativ läsestund. Om fler möjligheter i bokhyllan.” Bra att Smålandsposten uppmärksammade detta och att Öppna kanalen spelade in det, men publiken på plats var inte så stor. Karin Salmson från OLIKA förlag jättebra föreläsare! Så viktigt att ge barn och barnbarn större frihet i sina liv, att känna sig hemma med sina kön, sin etnicitet, sin hudfärg etc. Litteraturen är god hjälp och så bra om den får barn att förstå sina möjligheter istället för begränsningar. De traditionella könsrollerna begränsar både pojkarna och flickorna och inte minst de som känner sig vara varken – eller. Bra!

Lördag kväll.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

161014

www.Carhog14.se

www.maqt.se

#hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

11. okt, 2016

Internationella flickdagen, könsstympning, barnäktenskap, Plan Internatinal, BCF Viktoria

Rätt ofta är jag vaken en eller ett par timmar på efternatten. Då tar jag en grabbnäve (!) i tidnings- och tidskriftshögen på nattduksbordet och läser. Märker att jag är som mest receptiv då, nära nog utsövd. Läser allt från ICA-kuriren till broschyrer från Amnesty, Civil right defenders, Röda korset och alla andra föreningar jag är med i och stöder. I natt läste jag noggrant Barnens framtid från PLAN International, som arbetar för att förbättra flickors liv, rättigheter och framtid.  Lär mig att det finns två miljoner flickor under 15 år som blir mammor varje år. På grund av barnäktenskap, övergrepp eller okunskap. Så här skriver Plan International: ”Vi arbetar med hela samhället, sociala och religiösa ledare, pojkar och män för att förändra traditionella könsroller, skadliga normer och traditioner som kan leda till att flickor gifts bort i tidig ålder.” I Egypten förbjöds könsstympning av flickor 2008. Närmare 70% beräknas ändå bli könsstympade och en del avlider. Också detta arbetar den här organisationen med. Så mycket bra som görs! Och ändå så mycket kvar. Idag är det Internationella flickdagen, om jag inte tar fel. Borde naturligtvis vara varje dag tills barnäktenskap och könsstympning förpassats till det förgångna. Av partiledardebatten i söndags förstod jag att Vänsterpartiet var enda partiet som ville totalförbjuda barnäktenskap, när det behandlades i Sveriges riksdag. Vad tänkte övriga partier på?

I Dagens ETC 10/10 denna natt läser jag artikel om ”Varför är sagodjuren alltid män”?  Paddington, Bamse, Nalle Puh… Jenny Damberg har kollat på genus i barnböcker. Motvikter: Mamma Mu, Prick och Fläck, Nalle, Katt och Kanin. Här gäller det att hänga med minsann. Jag växte upp med Kulla-Gulla, handlingskraftig tjejförebild och Fem-böckerna, där George, pojkflickan, var idolen. Frågan är hur mycket stereotyper i uppväxten påverkar innehållet i livet??? Blir pojkars och flickors frihet begränsad av denna påverkan? Ja, det ligger nära till hands men kanske inte avgörande? På torsdag kväll har Bibliotekets vänner bjudit in Karin Salmson, förlagsredaktör på OLIKA, som ska tala om barnböcker med mångfalds- och genusperspektiv, kl 18.00, Galaxen, Stadsbiblioteket, Växjö.

Vidare i Dagens ETC 10/10 mycket bra krönika av Hanna Alvage, om ”Vi antirasister måste våga se hedersförtrycket”. Egentligen konstigt att det ska behöva skrivas en helsida om detta självklara, men bra skrivet. Vem har sagt att det ska vara enkelt att vara antirasist? Människor är människor och somliga förtrycker. Det är vår skyldighet som antirasister att bekämpa förtrycket var och när och av vem det förekommer.

Så läser jag Brofästet, Bröstcancerföreningarnas riksorganisations tidning. Jag är medlem i den regionala bröstcancerföreningen Viktoria och får denna förnämliga tidning. Har läst tidigare om så kallade kylmössor och diskussionen fortsätter nu i tidningen. Kylmössor kan alltså  motverka hårbortfall vid cellgiftsbehandling. I Region Kronoberg har möjligheten till kylmössa funnits men tagits bort. –Omständligt och inte helt oproblematiskt, förstår jag när jag frågar inom vården. Jag tycker dock att möjligheten ska finnas. Att vara utan hår kan vara oerhört traumatiskt för somliga.

Vid det här laget är jag beredd att somna igen. Den nya dagen innehåller möte med kommunstyrelsens arbetsutskott, som framför allt innehåller ”internbudgetdialog med kommunstyrelsen” och med nämnden för arbete och välfärd. Inga sensationer. Noterar att nämnden för arbete och välfärd har med mål kring Mångfaldsprogrammet i sin presentation. Noterar också att de talar om att starta ett möbelåtervinningsföretag – inget fel, men vi har de sociala företagen Macken och Atrium som sysslar med sådant. Är det en primär syssla för en socialnämnd att konkurrera med dessa? –Nja, det kan ju mycket väl gå över till ett sådant företag blir svaret, när vi – kommunen – startat. Ibland går kommunaliseringen över mitt förstånd. Omsorgen och vuxenutbildningen ska till varje pris privatiseras, men möbelrenovering-återvinning är en kommunal angelägenhet!?Jag borde varit tydligare. Inte bara tackat för svaret.

Köpte fågelfrön och hängde ut igår. Många talgoxar i buskarna som förväntade sig detta.

Carin Högstedt

161011

#hgstedt

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

9. okt, 2016

Flinck, tulpanlökar, handdisk, klimatnytt, läget ej gott, aktivitetsspiral

”Man diskar för att ingenting ska hända, säger Thorsten Flinck”. Onekligen en udda syn på handdiskandet. Är det därför vi inte har diskmaskin här hemma? Jag läser Matilda Gustavssons intervju i DNs kulturdel denna söndag med Thorsten Flinck, där denne oförutsägbare kulturperson säger att diskande är något bestående och tillfredsställer hans trygghetsbehov. Mycket bra intervju. Läste varje ord. DNs kulturdel slår det mesta. Idag även artikel av en av mina favoriter Maciej Zaremba; ”Åsiktsbubblorna får populismen att växa”.  Den börjar: ”Inte sedan 30-talet har hotet mot demokratin varit så stort som idag”. Ska läsa innan partiledardebatten ikväll. Den ska jag se, oavsett, för det har jag lovat Demoskop att göra och svara på frågor om. Hoppas på snygg debatt och inget tjafs i munnen på varandra. Det är faktiskt allvarligt läge vad gäller mänskliga rättigheter, klimat, jämställdhet, människosyn.

Börjat pula ner lökar i trädgården. Det ska bli scilla, snödroppar, tulpaner, påskliljor med fler sorter. Vi har haft mycket sådana men de flesta strök med i denna vårs renovering av altan och buskröjning. Olivträdet och fikonträdet står nu på frigolit och krukorna ska viras in i bubbelplast. Ambitionerna var goda idag men regnet satte stopp för dem.

Ägnat tid åt att läsa handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott och fortsatt planeringen av besök av riksdagsledamoten Håkan Svenneling. En puzzelbit kvar, sedan klart. V-motionen om ”En kommun fri från våld” får ett svar som jag inte begriper. Inte direkt negativt, men vad betyder det? Måste redas ut.

Tittade också på ”Eftersnack” i Öppna kanalen Växjö, ÖKV. (Kan ses överallt på webben, www.okv.se). Efter möte med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen häromsistens spelade tre av de närvarande från rörelsen in en ca 20 min lång film om vad som hände på mötet. Så gör vi i (V) sedan några månader tillbaka efter kommunfullmäktige. Kanske sprider sig till fler! Det är ett enkelt sätt att nå den publik som ser på ÖKV och det är fler än en tror. Växjö fullmäktige sänds och det är många en möter på stan som  kommenterar det som händer där.

Veckan som kommer har V.s kommunala grupp i Växjö kommun bokat besök på två äldreboenden, Vikaholm och Norrelid, båda privata, ett nytt (Vikaholm), ett mångårigt. Vi ska också besöka en förskola, Brände Udde. Kommunala gruppens möte i morgon kväll är på Café Tufvan på Campus och där har vi Studentkårens ordförande som gäst. Vi har så smått lagt in en högre växel inför val 2018. Vi vill lyssna på organisationer, föreningar, företag (sociala, privata) och enskilda inför programskrivningar av olika slag. 1/11 har vi första kafémötet, dit vem som helst med intresse för samhällsfrågor kan komma och tycka, fika, fråga. Det är på Skåres mitt i Växjö stad kl 17.00 till max 18.30. Så vi ses!

Dagens ETC, ”En röd dagstidning för ett grönare Sverige” har ökat med 37% i höst. Det är remarkabelt och när jag nu bläddrar i fredagens ex (7 okt) ser jag hur mycket som helst som jag inte läser i andra tidningar. Ett exempel: Ida Kjellin ger ett råd till SVT: Inför ett Klimatnytt i varje nyhetssändning. Ja, självklart. Ekonominytt, kulturnytt, sportnytt – och klimatnytt! Sveriges Radio har fattat och dubblat Klotets sändningstid. SVT har inte haft program om klimatet sedan 2007, skriver Ida Kjellin. Kan det vara så tokigt?

Carin Högstedt

161009

Carin.hogstedt@vaxjo.se

#hgstedt

www.carhog 14.se

www.maqt.se

 

 

 

7. okt, 2016

Medeltiden lever, turism, mord, eldslukare, nätverk, Destination Småland

Visby, kallt och blåsigt. Almedalen nästan tom på människor men desto fler gräsänder och fiskmåsar. En annan bild av Almedalen än den sedvanliga mediala. Stolarna står framför scenen, beredda.

Startade kl 8 på morgonen och slut 17.00. Första gången jag är med på ett sådant här nätverksmöte, där besöksnäringen är representerad via olika destinationsbolag, Visita m fler organisationer. Startade för 10 år sedan. Då var det politiken som tog initiativet och höll i agendan. Idag var vi 3 politiskt valda representanter och ca 25 från operativa verksamheten. Därav en diskussion om inte politiken ska ha sin egen dag. Min magkänsla säger mig att det kommer att förändras och att det blir en ”politisk dag” särskild från övriga nätverket. Mitt intryck från idag är att det finns väldigt många grupper och konstellationer som sysslar med dessa viktiga frågor. För mig som helt ny i det här sammanhanget rätt snårigt.

4 timmar senare.

På hotellet efter en intressant och trevlig kväll i medeltidsanda. Värdarna från Gotland i medeltidsdräkter guidade och berättade på väg till middag. Det är något särskilt med hus som härrör från 1100-talet! 1,5 m ner under nuvarande markytan är den tidens grund. Landhöjningen har gjort sitt. Mycket historia då vi gick utmed den gamla Köpmangatan. Så anlände vi till ett ställe jag inte visste fanns: Kapitelgården (eller Kapitelhuset?), ner i en källare där vi serverades medeltida mat av medeltidsklädda krögare och servitörer med mycket information om Medeltidsveckan, större än Almedalsveckan och internationellt känd. 40 000 besökare som stannar sex nätter i snitt. Festival med trygghet och jämställdhet som viktiga ingredienser. På min fråga om alla 4-500 evenemang under veckan är lokaliserade till Visby, så svarades att tyvärr har de missat landsbygden, men de är medvetna om det och ser det som en utmaning att inkludera den också. Tänkte på min nära släkt på den gotländska landsbygden som säger att under Medeltidsveckan undviker de Visby.

Ja, som sagt, trevligt, lite kyligt i källaren, men eldslukaren på slutet värmde upp! Nu i säng. Börjar kl 8.00 i morgon bitti. Hem på eftermiddagen via Bromma.

Carin Högstedt

#hgstedt

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

161006

 PS Kom iväg lite före andra på väg från krogen till hotellet. Gick på tomma gator och i trånga gränder. Kunde inte låta bli att tänka på alla mord som skett - även på detta hotell - i ett otal deckare jag läst! Det är lite av ett Midsomer det idylliska Gotland och Visby.